mader1 04.12.03, 21:00 Czytalam jakis czas temu w Rzepie lub Wyborczej o ksiazce - pracy naaukowej na temat imion i skojarzen, jakie ze soba niosa.Np. ze imie Mariola nie kojarzy sie wiekszosci z prezesem firmyi raczej moze w przypadku ubiegania sie o taka funkcje, szkodzic.Ludzie tez chetniej dadza samochod do naprawy, jezeli wlasciciel ma meskie imie.Czy moze ktoras z Was czytala te pozycje lub zna jej autora lu tytul ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: ksiazka o imionach 04.12.03, 22:37 Niestety nie wiem co to za ksiazka, ale np. mnie imie Mariola, odpycha tak samo jak Anita. A przeciez jest poslanka Anita Blochowiak. I nie sadze, zeby to imie tak jej w zyciu przeszkadzalo. Oczywiscie badania, badaniami to jednak sadze, ze nie takie imie straszne jak je maluja. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: ksiazka o imionach 04.12.03, 23:11 Ja widze, ze jej przeszkadza))) No ale Zyta Gilewska - nie wiem, co pisza o jej imieniu - w zyciu daje sobie rade. Chcialabym znaalezc te ksiazke, ale moze lepiej nie wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: ksiazka o imionach 04.12.03, 23:35 Ja juz wolalabym dac dziecku imie Mariola niz Zyta.Zreszta Zyta, zostala tu na forum niezle zjechana;P. A Anita to ladne imie, nie wiem dlaczego uwazasz, ze jej przeszkadza. Dla mnie Anita kojarzy sie z mala dziewczynka, ale z czasem to przejdzie, male Anitki dorosna i tez beda rzadzic krajem. Imie to pojawia sie u nas dopiero od 40. lat, wiec rodzice Blochowiak byli jednymi z pierwszych, ktorzy ulegli modzie na to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: ksiazka o imionach 05.12.03, 00:14 Zazartowalam No wlasnie, Zyta nie jest ladnie, a jej nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: ksiazka o imionach 05.12.03, 08:24 Tak jak któraś z Was napisała - jeżeli osoba ma w sobie "coś", to każde imię wylansuje. Samo imię Zyta "wyrwane z kontekstu" uważam za okropne, ale u Zyty Gilowskiej wcale mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: ksiazka o imionach 05.12.03, 08:50 Zgadzam sie z Marcsi. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś