Gość: M IP: *.e-wro.net.pl 18.05.09, 23:33 Witam Niedługo urodzi się nam syn. Oczywiście jak każdy rodzić szukamy dla niego imienia. Jakiś czas temu mieliśmy okazję poznać małego chłopca o imieniu Makary. Mi i żonie imię bardzo się spodobało. Wiadomo, jednoznacznie skojarzyło mi się z makaronem, chociaż nie wywołało to umie głupich uśmieszków, w przeciwieństwie do innych na wieść jak chcemy nazwać syna. I komentarzy, co to za imię, będą się z niego śmiać itd. Myślę, że powinniśmy przyjąć postawę asertywną, chociaż tu chodzi o dobro dziecka. Wiele osób pewnie napisze, że wina nie leży w imieniu, lecz w wychowaniu dziecka, ale cudzych dzieci nie jesteśmy wstanie wychować. Nie chciałbym żeby szczęście (znaczenie imienia Makary) stało się nieszczęściem. Może wy mieliście jakiś kontakt z tym imieniem? A w szczególności reakcje dzieci. I co o tym sądzicie? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imię dla chłopca Makary 18.05.09, 23:40 Mnie się Makary ogromnie podoba; było już sporo o tym imieniu. Zajrzyj do wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla chłopca Makary 18.05.09, 23:55 Bardzo mi się podoba Makary. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: imię dla chłopca Makary 19.05.09, 07:54 Podoba mi sie i brzmi oryginalnie. Ale nigdy nikogo nie spotkalam o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: imię dla chłopca Makary 19.05.09, 08:18 Bardzo mi sie podoba i nie kojarze tego imienia z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: imię dla chłopca Makary IP: *.ip.netia.com.pl 19.05.09, 09:20 Nie przepadam za tym imieniem, ale podoba mi się tysiąc razy bardziej niż jakiś tam Brajan czy Oliwier. Myślę, że skojarzenie z makaronem nie jest jeszcze najgorsze, byc może będzie miał nawet taką ksywkę w szkole, ale cóż z tego? Pamiętam, miałam kolegę, który miał takie nazwisko, że się z "bigos" rymowało i oczywiście dla nas był Bigosem. Nie było to dla nas nic negatywnego, wszyscy go lubili. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: imię dla chłopca Makary 19.05.09, 09:57 Jedno z moich ukochanym imion meskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: imię dla chłopca Makary 19.05.09, 11:49 nie znam żadnego Makarego, natomiast u córki w szkole jest Maurycy i b mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: imię dla chłopca Makary 19.05.09, 13:05 nie miałam kontaktu z żadnym Makarym, nie wiem, jak może być odbierane przez dzieci (i całą resztę społeczeństwa), ale imię jest ładne i w żadnym wypadku nie zrezygnowałabym z nadania go, jeśli podoba Wam się obojgu A co do wychowywania cudzych dzieci. Imię trzeba nosić z przekonaniem - jeśli zaszczepicie swojemu synowi pewność, że jego imię jest piękne i wyjątkowe, nikt mu nie podskoczy A dzieci przyjmują nawet dziwne imiona całkiem zwyczajnie - problem co najwyżej z ich rodzicami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: imię dla chłopca Makary IP: 212.180.168.* 20.05.09, 08:28 Syn Roberta Janowskiego,juz dorosly-to Makary.Imie podoba mi sie;skojarzenie z makaronem jest,ale do prawie kazedego imienia sa jakies skojarzenia(np.imiona moich corek-Lilka i Ida,wg nas b.ladne,a tez sa osoby,ktore potrafia dobrac do nich brzydkie rymy). Bezpieczny jest Piotr,Michal itp.,a juz do kazdego troche rzadszego-Kajtek,Leon,slyszalam mozliwe przezwiska itp. PS Imie Feliks tez znaczy szczesliwy,wg mnie ladne. Dajcie znac co wybraliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: imię dla chłopca Makary 20.05.09, 09:10 Znam Makarego. Nie jest wyśmiewany. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: imię dla chłopca Makary 20.05.09, 21:09 Nie kojarzy mi się bynajmniej z makaronem Imię jest oryginalne i nie znam nikogo o tym imieniu. Hmmm...szczególnie tez mi się jednak nie podoba ale nie jest też złe. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: imię dla chłopca Makary 20.05.09, 21:22 dzieci akceptują wszelakie imiona nam wydające się mocno oryginalne lub inne niż dotychczas słyszane Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: imię dla chłopca Makary 21.05.09, 10:46 Mnie się podoba, ewentualna ksywa "makaron" też Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imię dla chłopca Makary 21.05.09, 23:08 Jestem za Makarym i z makaronem nie kojarzę tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: imię dla chłopca Makary 23.05.09, 20:22 Moja siostra miala w podstawowce kolege o tym imieniu. Nikt sie nie smial, nie drwil. Wszelkie 'reakcje' pozytywne badz nie, zaleza wg mnie gl. od wychowania danego dziecka czy osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi1975 Re: imię dla chłopca Makary IP: 69.73.209.* 24.05.09, 02:10 Mnie sie za bardzo kojarzy z makaronem jednak... Odpowiedz Link Zgłoś