echo1111 10.07.09, 13:57 Chciałabym tak nazwać córkę. Wiem ze jest specjalny wątek o imionach ale tam są sami fanatycy niespotykanych imion i to imię budzi zachwyt a ja ciekawa jestem jak jest ogólnie odbierane. I czy znacie kogoś o tym imieniu poza tą panią co tańczy z gwiazdami lub na lodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotbehemot6 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 13:59 Czy nasza opinia jest az tak ważna...a jak powiemy,ze imie jest kretyńskie a Tobie bedzie sie podobac, to co nie nazwiesz tak dziecka. Tak bardzo opinia innych jest dla ciebie wazna???? Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:08 Imię będzie mi się podobać niezależnie od opini innych osób. Jednak gdyby 90% wypowiedzi było na nie - zastanowiłabym się. Nie chcę nadać dziecku imienia źle odbieranego ogólnie, nie tylko mi powinno sie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 14:00 Ja znam! Mowia na nia Blanka, ale w papierach ma Blandyna.... . Odpowiedz Link Zgłoś
malina-pl Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 14:02 Podoba mi się. Rozważałam takie imię dla swojego dziecka, ale urodził się chłopiec. Żadnej Blanki osobiście nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna79 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 14:03 Osobiście mam do tego stosunek obojętny (może z lekkim niechętnym zabarwieniem), ale to nie ma żadnego znaczenia. To Ty wybierasz imię i Tobie ma się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 14:12 To imię podoba mi się bardzo, w przeciwnieństwie do Bianki na przykład. Znam Blankę (nie Blandynę) i o ile trzydzieści parę lat temu wzbudzała w niektórych zdumienie - to znaczy jej imię - szybko wszyscy się przyzwyczaili i nie ma problemu. Imię uważam za ładne, oryginalne, ale nie udziwnione, uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: 10.07.09, 14:26 Nawet może i podoba, czemu nie? Ale jest dla mnie straaasznie niewygodne. Koresponduję od jakiegoś czasu służbowo z panią o imieniu - no właśnie - za każdym razem muszę sprawdzać czy ma na imię Bianka, czy Blanka. Bardzo miła osoba, a ja cały czas się spinam, bo nie mogę zapamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 14:35 jak dla mnie OK - ale bez jakiegoś ah i oh. Ot - imię. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 15:52 Podoba mi się. Znam jedną małą Blankę, ma 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Bardzo! 10.07.09, 15:14 jak bylam dzieckiem nazwalam tak mojego kota (okazalo sie potem ze to byl samiec). Odpowiedz Link Zgłoś
agatkax7 Re: Bardzo! 20.11.14, 13:57 Pięknę i orginalne Termin mam na 17 maja jeśli będzie to córeczka to właśnie Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 15:32 Bardzo mi się nie podoba, dla mnie jest to jedno z brzydszych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 w naszym kraju- pretensjonalne 10.07.09, 15:46 i kiepsko pasuje dla doroslej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: w naszym kraju- pretensjonalne 10.07.09, 15:59 Oczywiście, że pasuje do dorosłej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: w naszym kraju- pretensjonalne-zona mi 10.07.09, 16:12 a jesli pani blanka bedzie kruczoczarna gruba, nieprzyjemna baba to nie pasuje! chyba , ze to bylaby mila, eteryczna blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: w naszym kraju- pretensjonalne-zona mi 10.07.09, 16:28 A jeśli będzie eteryczną, ale niemiłą blondynką? Albo grubą, ale za to rudą i średnio miłą? Albo miłą i szczupłą, ale będzie jej śmierdziało z ust? Inaczej mówiąc - nie bzdurz. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 zona mi 10.07.09, 19:13 widze, ze nalezysz do towarzystwa adoracji imienia BLANKA i nie mozna sie wychylic piszac , ze sie NIE podoba bo inaczej nazwiesz czyjes zdanie BZDURZENIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Nie, lilko. 10.07.09, 20:59 Po prostu uważam, że bzdurzeniem jest twierdzić, iż jakiekolwiek imię (Blanka, Lila, Agnieszka czy Ksantypa) pasuje wyłącznie do osoby o określonej osobowości i wyglądzie, na dodatek dorosłej, albo niedorosłej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 zona mi - jeszcze raz 10.07.09, 21:44 czyli nigdy nie slyszalas o tym jakoby dane imie PASOWALO lub NIE do danej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: zona mi - jeszcze raz 10.07.09, 21:54 Słyszałam. Ale nie według kategorii, które ty przedstawiłaś - albo eteryczna blondynka, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: zona mi - drugi raz 10.07.09, 22:55 i ide spac. to dotyczy TYLKO blanki. bo o tym imieniu mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: zona mi - drugi raz 10.07.09, 23:46 Jeśli tylko Blanki, to argument powinnaś poprzedzić "moim zdaniem". Bo na przykład mnie Blanka kojarzy się zarówno z opaloną brunetką o okrągłych kztałtach, jak i z żylastą blondyną - obie takie znam i do każdej imię pasuje. Imię jak imię - lepsze niż wszelkie przekombinowane Oliwie, Amandy czy Andżeliki i z pewnością mniej wyświechtane niż Anie, Kasie czy Basie. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Nie, lilko. 11.07.09, 14:26 zona_mi napisała: > Po prostu uważam, że bzdurzeniem jest twierdzić, iż jakiekolwiek > imię (Blanka, Lila, Agnieszka czy Ksantypa) pasuje wyłącznie do > osoby o określonej osobowości i wyglądzie __________ A ja uwazam wlasnie, ze imie pasuje lub nie do wygladu. Nie kazde oczywiscie, ale np Blanka napewno lepiej pasuje do blondynki, Melania natomiast jak samo imie oznacza, pasuje do brunetki. Swietlana wg mnie tez pasuje do blondynki. Jezeli masz inne zdanie, nie oznacza to, ze inne zdanie, to bzdurzenie. Bo rownie dobrze moge napisac, to twoje zdanie, ze nie ma znaczenia to bzdurzenie. __ Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Nie, lilko. 11.07.09, 18:07 > rownie dobrze moge napisac, to twoje zdanie, ze nie ma znaczenia to bzdurzenie. Dobrze, napisz Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:10 dla mnie- okropne. Ja w ogole nie lubie takich wydumanych, wyszukanych, pretensjonalnych imion, ktorymi mozna skrzywdzic dziecko na cale zycie. Zwlaszcza w zderzeniu z pospolitymi nazwiskami brzmia groteskowo i zalosnie. No, ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:25 nie..imię moze samo nie jest brzydkie ale mało popularne i za 15 lat może się okazać wręcz śmieszne..po co robic dziecku coś takiego na całe zycie?..no i jeszcze druga sprawa na ile bedzie pasowało do nazwiska..obecnego i przyszłego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:34 tak,podoba mi się Przynajmniej jak zawołasz w piaskownicy,to nie obejrzy się 15 dzieci o tym samym imieniu)) Znam dwie małe Blaneczki,jedna ma brata Bruno Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:48 Jak jakiekolwiek imię może się wydać śmieszne po kilkunastu latach? Albo jest śmieszne - dla kogoś - w ogóle, albo nie. Znana mi Blanka ma 34 lata i jej imię nie śmieszyło nikogo ani w dzieciństwie, ani kiedy była nastolatką, ani gdy dorosła. PS. Jest blondynką, szczupłą, ale nieeteryczną Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 16:46 Jest mi obojętne, z lekką przewagą uczuć negatywnych. Blankę znam jedną bardzo sympatyczną wariatkę Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 17:28 nie podoba mi się to imie Odpowiedz Link Zgłoś
malila Bardzo 10.07.09, 18:11 Znałam Blankę jako kilkulatka. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek wypowiadał się na temat tego imienia negatywnie (zupełnie inaczej było z Ankami, Kaśkami, Jurkami i różnymi innymi). Znam Blandynę zwaną Blanką. Nie rozumiem zarzutu pt "a co będzie, kiedy Blanka stanie się brunetką z nadwagą". Brunetki z nadwagą lepiej się prezentują mając na imię dajmy na to Lilka? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 18:26 jakoś nie wyobrażam sobie niemowlęcia o imieniu Blanka. Za poważne I trudno zdrobnić Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 19:18 Ja bardzo je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 19:32 Bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 10.07.09, 19:46 Mi się podoba. Ja zawsze marzyłam o imieniu dla córki Milena. Po prostu. Aż do momentu piosenki mojej ukochanej Kasi Nosowskiej, trochę niefartownej tej piosenki jak dla mnie: " ...Milena to dziwka...". Nie nazwałabym już córki tym imieniem, bo bym cały czas pod nosem nuciła ten fragment chcąc nie chcąc...No i moja córka ma inaczej na imię niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 26.07.09, 19:07 Hihi! Mnie tez sie to imie podoba, ale niestety kojarzy mi sie tak jak Tobie. x) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Czy podoba się Wam imię Blanka? 26.07.09, 19:29 Chodzilo mi o imie Milena. A Blanka, hmmm!? Nie uwazam tego imienia za jakos bardzo wydumanego! Lubie ogolnie imiona malo spotykane, a Blanka, imie jak imie, dla mnie troche pretensjonalne. I gdyby zamiast "l" bylo "r" to bym byla zachwycona! Uwielbiam imie Branka! Pierwszy raz uslyszalam je dawno dawno temu w telenoweli "Po prostu milosc". Roznica jest tylko taka, ze imie bohaterki pisze sie przez "c". Ja jednak wole przez "k". Jest to dla mnie sliczne imie pochodzenia chorwackiego, serbskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Branka 02.08.09, 19:30 ...a jakie piękne ma znaczenie! sjp.pwn.pl/lista.php?co=branka Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Branka 19.08.09, 15:46 gaudencja napisała: > ...a jakie piękne ma znaczenie! Znaczenia niestety nie da sie zlekcewazyc. Chociaz faktycznie brzmi duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Branka 19.08.09, 20:02 Branka to tak naprawdę chorwacka Bronka, jako pełne imię brzmi trochę niepowaznie... Odpowiedz Link Zgłoś