Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 13:34 Od dawna szaleje za imieniem Maksym i chciałabym dać tak na imię swojemu pierwszemu dziecku jednak ostatnio mam pewne obawy... Podoba mi się pełna wersja imienia, ale zdrobnienie Maks już niekoniecznie zwłaszcza, że coraz częściej spotykam się z reakcjami, że Maks to imię jak dla psa! Jaka jest Wasza rada, by uniknąć zdrabniania tego imienia oraz na kąśliwe uwagi znajomych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jut-ra Re: Maksym, a Maks 21.08.09, 13:58 Po prostu bądź konsekwentna. Trudniej oczekiwać, że nikt nie będzie skracać imienia długiego (Maksymilian, Tymoteusz, Konstancja) ale Maksym jest imieniem bardzo krótkim, raptem dwusylabowym. Nie obawiałabym się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksym, a Maks 21.08.09, 16:00 Konsekwentnie zwracałabyn się do dziecka "Maksymku" albo jakoś tak, i zignorowałabym kwestię Maksa. Maksymilian teraz jest wcale nie tak rzadko nadawany, więc i Maksym się przy okazji przemknie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksym, a Maks 21.08.09, 16:02 Ps. A co do kąśliwych uwag znajomych, to jedyna radą jest niezdradzanie znajomym imieina dziecka. To nie ich wybór, tylko Wasz, a oni maja prawo tylko się z nim pogodzić, a nie recenzować go i wpływać na Wasze rostrzygnięcia. Jesli już powiedzieliście znajomym, to poifnormujcie ich, że będzie Ildefons. To powinno trochę ostudzic ich zapał do wtrącania się w Wasze wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_placzaca Re: Maksym, a Maks 21.08.09, 20:24 Przyznam, że nie bardzo rozumiem nadawania dziecku imienia, którego oczywiste zdrobnienie nie podoba się rodzicom. Poprawianie otoczenia wydaje mi się dość karkołomnym przedsięwzięciem, ja wolałabym zużyć energię na coś przyjemniejszego. A znajomi nie powinni robić kąśliwych uwag. Ja się powstrzymałam nawet, kiedy dowiedziałam się, że żona kolego ma na imię Nasra. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maksym, a Maks 22.08.09, 20:58 Znam Maksymiliana zdrabnianego do Maksymka właśnie. Ja bym p0ozostała przy wyborze. Odpowiedz Link Zgłoś