szczekuszka Re: IDA lub LOLITA 05.01.04, 08:50 Przynam, ze Lolita bardziej mi sie podoba, ale jest to imie zbyt nacechowane by nadawac je dziecku. Ida, to ladne, ale neutralne imie, wiec na pewno nie wyrzadzicie dziecku krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: IDA lub LOLITA 05.01.04, 10:13 Witaj Ida - ok, ładne Lolita - jako imię wg mnie nie bardzo. Proponowałabym Ingę - bardzo fajne, oryginalne. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: IDA lub LOLITA 05.01.04, 10:47 Ida to super imie, bardzo mi sie podoba Lolita tez ladnie ale jak juz szczekuszka wspomniala, wzbudza jednoznaczne skojarzenia. W ksiazce Nabokova Lolita byla zdrobnieniem imienia Dolores, ktore moim zdaniem tez jest ladne. Moze wiec Dolores???? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: IDA lub LOLITA, a Dolores 05.01.04, 14:20 abiela napisała: > Moze wiec Dolores???? Chyba nie kazdemu, ale mnie to imie kojarzy sie z slonica Dolores z bajek Disneya. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: IDA lub LOLITA, a Dolores 05.01.04, 14:42 Chyba nawet by jej nie zarejestrowali imienia Dolores w polskim USC. Imię żeńskie musi mieć końcówkę "a". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Już tylko o Dolores 05.01.04, 14:49 ariana1 napisała: > Chyba nawet by jej nie zarejestrowali imienia Dolores w polskim USC. Imię > żeńskie musi mieć końcówkę "a". W Polsce (wedlug "Slownika imion") jest 246 Dolores. Wiec na upartego... Angielski odpowowiednik tego imienia, to takze Dolorita. Ciekawe imie, prawda?! A Dolores, to imie wywodzace sie z kregu kultury hiszpansko-portugalskiej. Pochodzi od jednego okreslenia Matki Boskiej- Maria Dolores (znaczy Matka Boska Bolesna). Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: 19.01.04, 18:26 ariana1 napisała: > Chyba nawet by jej nie zarejestrowali imienia Dolores w polskim USC. Imię > żeńskie musi mieć końcówkę "a". znam dwie kobiety o imieniu NELLY oraz jedną kobietę o imieniu MIRIAM (wszystkie mają to imię zarejestrowane w warszawskim USC) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: IDA lub LOLITA, a Dolores 05.01.04, 15:09 Eeee, to ja bajek Disneya nie znam.... sie na Misiu Uszatku & co wychowalam A fakt, ze nie pomyslalam, ze z imieniem Dolores moga byc problemy w PL. Pozdrowka A. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: IDA lub LOLITA 05.01.04, 14:04 Z tą Lolitą to jakiś żart, prawda? Przecież skojarzenie jest jednoznaczne... Ida - oryginalne, mam miłe skojarzenia z Idą Borejko z "Jeżycjady", bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: IDA lub LOLITA 05.01.04, 14:22 Lolita nie nie nie.a ida kojarzy mi sie z Lyskiem z pokladu Idy. Imiona nie w moim typie. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: IDA lub LOLITA 06.01.04, 15:49 Czesc ! Jak juz bym miala wybierac to wybralabym IDA .Ale prawde mowiac zadne z dwoch mi sie nie podoba. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: IDA lub LOLITA 11.01.04, 17:12 Ida! Lolita brzmi okropnie, kojarzy się tylko z powieścią Nabokova. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: IDA 19.01.04, 18:29 zdecydowanie NIE Lolita IDA - ładne IGA - podobne, też ładne Odpowiedz Link Zgłoś