Dodaj do ulubionych

"NOSTRA AETATE"

17.10.09, 23:56
DRN 4. Zagłębiając tajemnicę Kościoła, święty Sobór obecny pamięta o więzi którą lud Nowego Testamentu zespolony jest duchowo z plemieniem Abrahama.
Kościół bowiem Chrystusowy uznaje, iż początki jego wiary i wybrania znajdują się według Bożej tajemnicy zbawienia już u Patriarchów, Mojżesza i Proroków. Wyznaje, że w powołaniu Abrahama zawarte jest również powołanie wszystkich wyznawców Chrystusa, synów owego Patriarchy według wiary, i że wyjście ludu wybranego z ziemi niewoli jest mistyczną zapowiedzią i znakiem zbawienia Kościoła. Przeto nie może Kościół zapomnieć o tym, że za pośrednictwem owego ludu, z którym Bóg w niewypowiedzianym miłosierdziu swoim postanowił zawrzeć Stare Przymierze, otrzymał objawienie Starego Testamentu i karmi się korzeniem dobrej oliwki, w którą wszczepione zostały gałązki dziczki oliwnej narodów. Wierzy bowiem Kościół, że Chrystus, Pokój nasz, przez krzyż pojednał Żydów i narody i w sobie uczynił je jednością.
Zawsze też ma Kościół przed oczyma słowa Apostoła Pawła odnoszące się do jego ziomków, "do których należy, przybrane synostwo i chwała, przymierze i zakon, służba Boża i obietnice; ich przodkami są ci, z których pochodzi Chrystus wedle ciała" (Rz 9,4-5), Syn Dziewicy Maryi. Pamięta także, iż z narodu żydowskiego pochodzili Apostołowie, będący fundamentami i kolumnami Kościoła, oraz bardzo wielu spośród owych pierwszych uczniów, którzy ogłosili światu Ewangelię Chrystusową.
Według świadectwa Pisma świętego Jerozolima nie poznała czasu nawiedzenia swego i większość Żydów nie przyjęła Ewangelii, a nawet niemało spośród nich przeciwstawiło się jej rozpowszechnieniu. Niemniej, jak powiada Apostoł, Żydzi nadal ze względu na swych przodków są bardzo drodzy Bogu, który nigdy nie żałuje darów i powołania. Razem z Prorokami i z tymże Apostołem Kościół oczekuje znanego tylko Bogu dnia, w którym wszystkie ludy będą wzywały Pana jednym głosem i "służyły Mu ramieniem jednym" (Sf 3,9).
Skoro więc tak wielkie jest dziedzictwo duchowe wspólne chrześcijanom i Żydom, święty Sobór obecny pragnie ożywić i zalecić obustronne poznanie się i poszanowanie, które osiągnąć można zwłaszcza przez studia biblijne i teologiczne oraz przez braterskie rozmowy.
A choć władze żydowskie wraz ze swymi zwolennikami domagały się śmierci Chrystusa, jednakże to, co popełniono podczas Jego męki, nie może być przypisane ani wszystkim bez różnicy Żydom wówczas żyjącym, ani Żydom dzisiejszym. Chociaż Kościół jest nowym Ludem Bożym, nie należy przedstawiać Żydów jako odrzuconych ani jako przeklętych przez Boga, rzekomo na podstawie Pisma świętego. Niechże więc wszyscy dbają o to, aby w katechezie i głoszeniu słowa Bożego nie nauczali niczego, co nie licowało z prawdą ewangeliczną i z duchem Chrystusowym.
Poza tym Kościół, który potępia wszelkie prześladowania, przeciw jakimkolwiek ludziom zwrócone, pomnąc na wspólne z Żydami dziedzictwo, opłakuje - nie z pobudek politycznych, ale pod wpływem religijnej miłości ewangelicznej - akty nienawiści, prześladowania, przejawy antysemityzmu, które kiedykolwiek i przez kogokolwiek kierowane były przeciw Żydom. Chrystus przy tym, jak to Kościół zawsze utrzymywał i utrzymuje, mękę swoją i śmierć podjął dobrowolnie pod wpływem bezmiernej miłości, za grzechy wszystkich ludzi, aby wszyscy dostąpili zbawienia. Jest więc zadaniem Kościoła nauczającego głosić krzyż Chrystusowy jako znak zwróconej ku wszystkim miłości Boga i jako źródło wszelkiej łaski.
Obserwuj wątek
    • gini hipokrytko 18.10.09, 00:09
      Przestan sobie gebe wycierac papiezem.
      • amamit Re: hipokrytko 18.10.09, 00:13
        ja jestem hipokrytka?
        ciekawostka... myslisz, ze zrobia na mnie wrazenie twoje pokrzykiwania?
        ty sobie wycierasz gebe kosciolem, do ktorego nalezysz a nie wiesz nic...
        • gini Re: hipokrytko 18.10.09, 00:27
          Wara ode mnie i od mego kosciola.
          To by bylo na tyle .
          Co to bedzie jak kolezanka Ewunia przyjdzie i zobaczy, ze takie
          watki wieszasz, az strach pomyslec.
          • amamit Re: hipokrytko 18.10.09, 00:30
            glupsza jestes niz myslalam...
            i nastepna klamliwa...
            coz, od dawna wiem, ze za wiele spodziewam sie po ludziach...
            a waruj sobie sama...
            prawda boli?
            • gini Re: hipokrytko 18.10.09, 00:38
              amamit napisała:

> glupsza jestes niz myslalam...
              > i nastepna klamliwa...
              > coz, od dawna wiem, ze za wiele spodziewam sie po ludziach...
              > a waruj sobie sama...
              > prawda boli?

Ze mna twoje sztuczki erytystyczne nie przejda.
              Przeciwnik jest glupi klamie na dodatek,znam, znam
              Prawda Twoja prawda mnie nie boli.
              Ciesz sie posilki z obelgami nadeszly.
              • amamit Re: hipokrytko 18.10.09, 00:42
                jaka moja prawda ????

i podtrzymuje... prawda boli...
                nie znasz nauki wlasnego kosciola.
                szkoda mnie juz czasu na ciebie mila pani.
                wole sie wyspac smile
                • gini Re: hipokrytko 18.10.09, 00:45
                  amamit napisała:

> jaka moja prawda ????
                  >
                  > i podtrzymuje... prawda boli...
                  > nie znasz nauki wlasnego kosciola.
                  > szkoda mnie juz czasu na ciebie mila pani.
                  > wole sie wyspac smile

To dobrze, ze cie ta prawda boli .
                  Moj kosciol przede wszystkim nie popiera zabijania i tego sie
                  trzymam.
                  Dobranoc.
                  • amamit Re: hipokrytko 18.10.09, 00:54
                    ciebie boli...
                    przede wszystkim to nie o tym bylo w tamtym watku... nie masz prawa pisac o kims takich rzeczy, jesli kierujesz sie wlasna niewiedza...
                    ale spij dobrze... moze sen przyniesie ci jakies "olsnienie"...
                    • gini Re: hipokrytko 18.10.09, 01:02
                      amamit napisała:

> ciebie boli...
                      mnie nic nie boli,zareczam.

> przede wszystkim to nie o tym bylo w tamtym watku... nie masz
                      prawa pisac o kim
                      > s takich rzeczy, jesli kierujesz sie wlasna niewiedza...
                      Ty na razie jeszcze nie bedziesz mi mowic co mam pisac a czego
                      nie.Za cienka jestes.

> ale spij dobrze... moze sen przyniesie ci jakies "olsnienie"...

To ty mialas isc spac, wiec nie wiem co jeszcze tu robisz.Po co
                      tracisz swoj drogocenny czas.
                      Jezeli liczysz na to, ze zaczne poperac zbrodnie Izraela w gazie to
                      masz pecha, przeliczylas sie.
                      A najlepiej wdaj sie w dyskusje z bnigo 44 przeciez to bingo wspiera
                      cie jak moze.
                      Powinszowac sojusznikow.
                  • bingo44 Re: hipokrytko 18.10.09, 01:00
                    > Moj kosciol przede wszystkim nie popiera zabijania i tego sie
                    > trzymam

,,Mój kościół'' smilesmilesmile GNIDZI KOSCIÓŁ ?
                    Twój kościół od niedawna nie popiera zabijania. Przez wieki rąbał
                    całkiem nieźle. A tobie po stracie Araba wypada jedynie zamknąć się
                    w klasztorze. Będziesz bliżej swojego kościoła, tylko czy ci
                    przełożona pozwoli siedzieć pół dnia i nocy w necie ?
              • hasznachszach Re: hipokrytko 18.10.09, 12:25
                gini napisała:

> Ze mna twoje sztuczki erytystyczne nie przejda.

Ki diabel? wink
                Nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie pojmujesz!
            • sz0k Re: hipokrytko 18.10.09, 10:03
              amamit napisała:

> coz, od dawna wiem, ze za wiele spodziewam sie po ludziach...

To idź pogadać z kotami, one cie zrozumieją.
      • bingo44 Cześć arabski materacu 18.10.09, 00:27
        Arabski mąż prał po mordzie za siedzenie w necie 24 godz. na dobę,
        aż dopiął swego, a teraz co ? Wyjechał czy znalazł inną, że znów tu
        smrodzisz gnido ?
        • gini Zmien nicka bo gasze. 18.10.09, 00:29

• bingo44 Re: Zmien nicka bo gasze. 18.10.09, 00:34
            Tak spokojnie, bez bluzgów ? Jesteś coraz mniej grzeczną ciocią. W
            miarę upływu czasu wychodzi z ciebie plugawe nasienie gnidko. Chyba
            nawet Arab się na tobie poznał.
          • vicky17 Re: Zmien nicka bo gasze. 18.10.09, 00:35
            gini napisała:

>
            to katoliczka z otwocka wlasnie,ona tu przekazuje koszerna wersje ewangelii w
            slowach pradawnej kultury.
            • marouder.eu Ach, jak was boli Pani Off_Nickowa:) 18.10.09, 02:07
              Szlachcianka, kobieta-czlowiek, nie garkotluk i nie konsumentka pism "dla kobiet
              ogolnie"smile Nu, szkoda, ze zadna z Pan nie zechciala sie ksztalcic sama, nie dla
              ocen, gdy jeszcze byl na to czassmile
              • gini Re: Ach, jak was boli Pani Off_Nickowa:) 18.10.09, 02:21
                marouder.eu napisał:

> Szlachcianka, kobieta-czlowiek, nie garkotluk i nie konsumentka
                pism "dla kobie
                > t
                > ogolnie"smile Nu, szkoda, ze zadna z Pan nie zechciala sie ksztalcic
                sama, nie dla
                > ocen, gdy jeszcze byl na to czassmile

A jakich was?Dyskutujesz ze mna .Widzisz juz podwojnie?
                Skad wiesz co ja robie i co czytam.Przeciez pism kobiecych ci tu nie
                cytuje.
                A czym tu blysnela ta twoja szlachcianka?Moze przytocz cos ciekawego
                z jej tfurczosci bo przeoczylam.
              • melord marouder...jak ona Pani ??? 18.10.09, 02:27
                wulgarny babsztyl
                • marouder.eu Nu, wybacz, ale zauroczony Rachella... 18.10.09, 03:19
                  ..z niecheci do zydow ktora ci ja jakis jad wpusczono, co ty innego mozesz
                  powiedziec? Pogadajmy powaznie, mam z jeszcze godzinke, zanim zachce mi sie spacsmile
      • marouder.eu Dzyniuchna, wlasnie sama przestan sobie wycierac.. 18.10.09, 01:04
        ..nie powiem, ze gebe, bo nie wiem, czys gladka? Paieza sie nie oglada, jego sie
        czyta i slucha mą szer! Oczywista, jesli ma sie na to ochote i zaxhete w postaci
        lat ubieglych, czyli edukacjismile
        • gini Re: Dzyniuchna, wlasnie sama przestan sobie wycie 18.10.09, 01:09
          marouder.eu napisał:

> ..nie powiem, ze gebe, bo nie wiem, czys gladka? Paieza sie nie
          oglada, jego si
          > e
          > czyta i slucha mą szer! Oczywista, jesli ma sie na to ochote i
          zaxhete w postac
          > i
          > lat ubieglych, czyli edukacjismile

"Ochote i zacheta w postaci lat ubieglych, czyli edukacji"
          a to po jakiemu?
          • marouder.eu Tlumacze:) 18.10.09, 01:14
            To, co napisalem oznacza, ze kiedys z przyjemnoscia czytalo sie i sluchalo
            madrzejszych. W tym wypadku papiezasmile
            • gini Re: Tlumacze:) 18.10.09, 01:25
              marouder.eu napisał:

> To, co napisalem oznacza, ze kiedys z przyjemnoscia czytalo sie i
              sluchalo
              > madrzejszych. W tym wypadku papiezasmile

A gdzie papiez pisal lub mowil, ze popiera zbrodnie Izraela.
              Masz cos.Czytac trzeba ze zozumieniem, papiez mowil o Zydach jako o
              narodzie , nie o Izraelczykach.
              Oprocz Izraela jest jeszcze diaspora na calym swiecie, ale
              hipokrytka tych Zydow juz nie liczy.
              A przeciez nie wszyscy Zydzi sa syjonistami , ba nawett w samym
              Izraelu, znajdziesz Zydow , ktorzy chca pojednania z Palestynczykami.
              Wyznania niektorych zolnierzy IDF mowia same za siebie.
              Niech wiec hipokrytka i akoleci przestana wykorzystywac KK i papieza
              do swoich brudnych celow.
              Nie ze mna te numery marouder.
              • marouder.eu Re: Tlumacze:) 18.10.09, 01:39
                Pozwol, ze ci w skrocie przedloze jego idee, dobrze?
                Izrael- pierwszy narod, z ktorym Bog zawarl przymierze, Izrael-tytul Jakuba a
                takze narod, panstwo i miejsce na mapie, gdzie mial urodzic sie pomazaniec (po
                hebrajsku meszijah, po grecku christos), urodzil sie tamze z woli rowniez
                Allaha, jak wyjasnia to Koransmile

Tak w skrocie kilka rozdzialow kilku swietych ksiag
                • gini Re: Tlumacze:) 18.10.09, 01:52
                  marouder.eu napisał:

> Pozwol, ze ci w skrocie przedloze jego idee, dobrze?

No teraz mam ateiste , ktory przed chwila wysmiewal sie z Jezusa za
                  nauczyciela od religii, i bedzie mi idee papieskie tlumaczyl.

> Izrael- pierwszy narod, z ktorym Bog zawarl przymierze, Izrael-
                  tytul Jakuba a
                  > takze narod, panstwo i miejsce na mapie, gdzie mial urodzic sie
                  pomazaniec (po
                  > hebrajsku meszijah, po grecku christos), urodzil sie tamze z woli
                  rowniez
                  > Allaha, jak wyjasnia to Koransmile
                  >
                  > Tak w skrocie kilka rozdzialow kilku swietych ksia

Taa taa jedna nazwa sie zgadza Izrael , tyle, ze dzisiejszy Izrael
                  nie ma nic wspolnego z panstwem na mapie, ktore istnialo kiedys.
                  A juz w tym pismie papieskim , nad ktorym tu dyskutujemy to o
                  wspolczesnym Izraelu nie ma nic.

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBydzi
                  • marouder.eu Israel 18.10.09, 01:59
                    Silny w obliczu Boga..Jakub mial sen, ze walczy z aniolem lub samym bogiem..po
                    tym snie kustykal..nie zwyciezyl, ale nie zostal pokonany//d;atego
                    israel..pamietsz z religii?
                    • gini Re: Israel 18.10.09, 02:06
                      marouder.eu napisał:

> Silny w obliczu Boga..Jakub mial sen, ze walczy z aniolem lub
                      samym bogiem..po
                      > tym snie kustykal..nie zwyciezyl, ale nie zostal pokonany//d;atego
                      > israel..pamietsz z religii?

Gdzie widzisz zwiazek?
                      • gini Re: Isra 18.10.09, 02:11
                        hipokrytka powolala sie tu na pismo papieza.
                        Papiez mowi o Zydach ale nic o Izraelczykach.

Żydzi zamieszkujący Izrael są nazywani Izraelczykami; określenie to
                        jednak oznacza także wszystkich obywateli tego kraju (wliczając w to
                        Arabów), a czasem także wszystkich mieszkańców Izraela.

Arabowiie to w wiekszosci muzulmanie jak wiem , czy o nich tez mowa
                        w pismie papieza panie katecheta?
                        • marouder.eu Nazwy, dziecko? 18.10.09, 02:22
                          Zydzi, to zydzismile Kiedys spotkalem sie z autorem ksiazek sci-fi i on sie mnie
                          pyta:"Nie ma juz Ziemi, nikt przynajmniej nie zna jej miejsca we wszechswiecie,
                          jak polaczyc historie, ktora znamy z tym, co bedzie za powiedzmy 5 tys. lat?
                          wiec ja mu mowie:- Wsadz tam Zydow, niechby miedzy mutantami, hobbitami i
                          zwyklymi ludzmi miejsca szukali tez Zydzi, oni zostanasmile
                          • gini Re: Nazwy, dziecko? 18.10.09, 02:36
                            marouder.eu napisał:

> Zydzi, to zydzismile Kiedys spotkalem sie z autorem ksiazek sci-fi i
                            on sie mnie
                            > pyta:"Nie ma juz Ziemi, nikt przynajmniej nie zna jej miejsca we
                            wszechswiecie,
                            > jak polaczyc historie, ktora znamy z tym, co bedzie za powiedzmy 5
                            tys. lat?
                            > wiec ja mu mowie:- Wsadz tam Zydow, niechby miedzy mutantami,
                            hobbitami i
                            > zwyklymi ludzmi miejsca szukali tez Zydzi, oni zostanasmile

No widzisz jak ladnie pomagasz?Zydzi to Zydzi, a nie Zydzi z Izraela
                            tylko , ktorych tak zazarcie broni szlachcianka z Otwocka i jej
                            przyboczna hipokrytka nie wiem skad moze spôd Otwocka i Marouder z
                            Eu
                            • amamit Re: Nazwy, dziecko? 18.10.09, 07:49
                              Gini...

"The Church which looks at Christ the Redeemer and sees his image in the face of every man, invokes peace and reconciliation for the peoples of the land that was his for the Jewish people who live in the State of Israel and who preserve in that land such precious testimonies to their history and their faith, we must ask for the desired security and the due tranquility that is the prerogative of every nation and condition of life and of progress for every society."
                              • polski_francuz Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 07:52
                                ze az sie chce isc na msze smile

PF
                                • amamit Re: Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 08:04
                                  to idz... niedziela wszak...
                                  ipomodl sie za Vicky i Gini... serio...
                                  • polski_francuz Re: Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 08:12
                                    Chodze od czasu do czasu. Ostatnio czesciej bo corka do komunii szla. Ale kilka
                                    rzeczy mi tu przeszkadza.

Po pierwsze pamietam slowa modlitw z Polski a tu podobnie ale inny rytm.

Po drugie pamietam ile sie trzeba bylo narobic w Polsce by komunii pojsc, a w
                                    szczegolnosci trzeba bylo pojsce przedtem do spowiedzi.A tu kazdy moze bez
                                    niczego. I odczuwam to troche jako swietokradztwo.

A po trzecie i najwazniejsze, jak slucham kazan, to mam caly czas ochote
                                    przerwac ksiedzu i powiedziec. Sza, to trzeba inaczej interpretowacsmile

Mysle, ze jak wielu w moim wieku mam mego Boga, ktory mi jasne sygnaly wysyla.
                                    Najczescie ten o cholernym lenistwiesmile

PF
                                    • amamit Re: Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 08:25
                                      kosciol na zachodzie przezywa kryzys, wiec nie wymaga za wiele od wiernych... nie musze ci tego chyba tlumaczyc?
                                      mnietylko dziwi, ze wierni nie wymagaja od siebie zbyt wiele...
                                      jesli wierzysz -idz i pomodl sie za dwie panie, ponawiam swoja prosbe.

dzisiaj modlitewne spotkanie chrzescijan i Zydow w Warszawie... ja niestety nie moge pojechac... bardzo zaluje...
                                      • polski_francuz Re: Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 08:27
                                        "ponawiam swoja prosbe."

Obiecuje, ze rozwazesmile

PF
                                        • amamit Re: Taki nastroj zescie tu wprowadzily 18.10.09, 08:32
                                          rozwaz, rozwaz smile
                      • marouder.eu I rzekl Bog, bedziesz zwal sie ISRael:) 18.10.09, 02:15
                        ..co znaczy, silny wobec Bogasmile
                        • gini Re: I rzekl Bog, bedziesz zwal sie ISRael:) 18.10.09, 02:23
                          marouder.eu napisał:

> ..co znaczy, silny wobec Bogasmile
                          Wszystko sie zgadza tyle, ze dalej nie widze zwiazku.Moze idz
                          podyskutowac na forum religia.
                          • cepekolodziej Izrael 18.10.09, 09:31

A po polsku, od zawsze, w każdym wydaniu Pisma Św., pisze się, a zatem
                            i wymawia

Izrael

I myślę, że wiem - dlaczego. Kwestia szacunku.
                            • gini Re: Historia sporu 18.10.09, 10:19

forum.gazeta.pl/forum/w,13,101657112,101663586,Re_Gini_.html?wv.x=1
                              Cala dyskusja zaczela sie tu , w watku z wywiadem pana Baraka .
                              Pan Barak zapowiadal tam jak widac, kontynuacje , tego co sie dzieje
                              na Bliskim Wschodzie.Osmielilam sie skrytykowac to co pan Barak
                              proponuje.Bylam przeciwna kontynuacji zabijania.
                              Na co przyszla pani szlachcianka ,katoliczka z Otwocka niejaka pani
                              off nick, z cytatami z Biblii.
                              Dziwna to katoliczka, ktora popiera zabijanie to pierwsze.Po drugie
                              raz jeszcze przypomne, ze pan Barak nie reprezentuje wszystkich
                              Zydow , a jedynie Izraelczykow.Nie wszyscy Zydzi sa Izraelczykami,
                              nie wszystkim Zydom polityka Izraela sie podoba.
                              Wykorzystywanie Boga i Papieza do osiagniecia poparcia dla Izraela i
                              jego polityki, jest ohydne.
                              Przypomne, ze zolnierze niemiecy w czasie II wojny swiatowej mieli
                              napisane Gott mit uns.
                              Nikt przeciez nie powie, ze zabijali bo Bog tak kazal i byl po ich
                              stronie.
                              • amamit Re: Historia sporu 18.10.09, 10:41
                                Klamiesz,
                                w tym sporze poszlo o wasze rozumienie ewangelii, znajomosc zasad wyznawanej przez Was religii i zniewazenie flagi, ktora jest symbolem narodowym!
                                a ohydne jest to, co wypisujesz. mam prawo siegac do slow papieza...

jestes antysemitka. i do tego niedoukiem...
                                • gini Re: Historia sporu 18.10.09, 11:57
                                  amamit napisała:

> Klamiesz,
                                  Zarzut bez pokrycia.

> w tym sporze poszlo o wasze rozumienie ewangelii,
                                  Nic tam nie bylo o Ewangelii , a jak tak to przytocz.

znajomosc zasad wyznawanej pr
                                  > zez Was religii
                                  Tu sie zgadzam, tyle nie rozumiem dlaczego piszesz do mnie w
                                  liczbbie mnogiej.

i zniewazenie flagi, ktora jest symbolem narodowym!
                                  Nic nie wiem na temat zadnej flagi, nie zniewazalam tu zadnej flagi.

> a ohydne jest to, co wypisujesz. mam prawo siegac do slow
                                  papieza...

Nie w obronie panstwa Izrael, wykorzystujesz slowa Papieza do swoich
                                  brudnych gierek i to mnie mierzi.

> jestes antysemitka. i do tego niedoukiem...
                                  Taa zarzut bez pokrycia i obelga , na inna argumentacje Cie nie stac.
                                  • amamit Re: Historia sporu 18.10.09, 12:20
                                    oczywiscie, ze poszlo o niezrozumienie przez was przeslania Ewangelii...
                                    caly czas pisalyscie o kosciele katolickim... a przynajmniej tak wam sie zdawalo... szczebiotalyscie radosnie bzdury , obrazajac przy tym kilka osob i swoj wlasny kosciol...
                                    • gini Re: Historia sporu 18.10.09, 12:30
                                      amamit napisała:

> oczywiscie, ze poszlo o niezrozumienie przez was przeslania
                                      Ewangelii...
                                      > caly czas pisalyscie o kosciele katolickim... a przynajmniej tak
                                      wam sie zdawal
                                      > o... szczebiotalyscie radosnie bzdury , obrazajac przy tym kilka
                                      osob i swoj wl
                                      > asny kosciol...

Myli ci sie ewangelia ze starym testamentem zdaje sie.
                                      Znow zarzuty bez pokrycia, wszystko po to by unurzac przeciwnika w
                                      blocie i pokazac, ze ma sie racje.
                                      Czysta erystyka, ale ja znam to bardzo dobrze, wiec nie ze mna te
                                      sztuczki.
                                      • amamit Re: Historia sporu 18.10.09, 12:33
                                        mnie sie nic nie myli... tobie za to juz sie wszystko pomieszalo...
                                        • gini Re: Historia sporu 18.10.09, 12:42
                                          amamit napisała:

> mnie sie nic nie myli... tobie za to juz sie wszystko pomieszalo...

ble, ble ble bez pokrycia jak zwykle.
                                          • amamit Re: Historia sporu 18.10.09, 12:49
                                            to sa twoje argumenty?
                                            gratuluje smile)))
                                            pomieszalo ci sie, bo to ty zaczelas belkotac cos o kosciele katolickim, o ktorym wiesz tyle, ze ma dziesiec przykazan i zadnych zwiazkow ze Starym Testamentem...
                                            dla ciebie Ewangelia tez jest w oderwaniu od nauk wlasnego kosciola... bo jesli nie utozsamiasz rozmowy o kosciele z rozmowa o przeslaniu Ewangelii, to o czym ty rozmawiasz????
    • dachs Jest niedziela 18.10.09, 10:41
      do roboty iść nie trzeba, dobry dzień na rozważania.

Dla Amamamit,
      na rozważania, czy aby napewno, przytoczony przez nią tekst, jest poparciem
      kościoła dla polityki państwa Izrael wobec Palestyńczyków.

Dla Gini,
      na rozważania, czy przypadkiem,przytoczony przez Amamamit tekst, nie jest
      skierowany do tych, którzy oburzaniem się na politykę państwa Izrael wobec
      Palestyńczyków, maskują swój zwykły codzienny antysemityzm.
      Bo tacy też są - zgodzimy

dla wszystkich,
      na rozważania, czy to prawda, że "Kiedy czujemy się ofiarami, wszystkie nasze
      czyny i przekonania religijne, nawet te najbardziej wątpliwe, stają sie
      uprawnione. Nai oponenci, albo po prostu nasi sąsiedzi, przestają nimi być i
      zmieniają sie we wrogów. Przestajemy być agresorami i zmieniamy się w obrońców.
      Zawiść, chciwośc i resentyment, które nami kierują, zostaja uświęcone, bo tkwimy
      w przekonaniu, że działamy w obronie własnej. Zło, groźba zawsze są w tym
      innym." /CRZ/

smile
      • gini Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:09
        dachs napisał:

>>
        > Dla Gini,
        > na rozważania, czy przypadkiem,przytoczony przez Amamamit tekst,
        nie jest
        > skierowany do tych, którzy oburzaniem się na politykę państwa
        Izrael wobec
        > Palestyńczyków, maskują swój zwykły codzienny antysemityzm.
        > Bo tacy też są - zgodzimy

Pelna zgoda Borsuku.
        Tyle, ze ona caly czas dyskutuje ze mna.Caly czas usiluje mnie
        przekonac, ze Bog nakazal popierac wszystko co robi Izrael.
        W brzydki sposob, przywoluje Papieza, ktory naturalnie chcial
        pojednania Polakow i zydow, ale nie popieral Izraela jako panstwa.

>> smile
        • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:16
          Kolejne klamstwo!!!
          Gdy Watykan nawiązywał stosunki dyplomatyczne z Izraele Jan Paweł II powiedział: "Nigdy nie miałem watpliwości co do uznania państwości Izraela"

czytaj wiecej, mniej pisz!!!!
          • gini Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:27
            amamit wiec nie klamamamit napisała:

> Kolejne klamstwo!!!
            > Gdy Watykan nawiązywał stosunki dyplomatyczne z Izraele Jan Paweł
            II powiedział
            > : "Nigdy nie miałem watpliwości co do uznania państwości Izraela"
            >
            > czytaj wiecej, mniej pisz!!!!

Zgoda Watykan nawiazal stosunli dyplomatyczne z Izraelem i Izrael
            uznal, nigdzie natomiast nie popieral zbrodni Izraela w Gazie.
            • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:44
              jeszcze zaplaczesz nad ta Genewa...
              to wytracilo argumenty z reki wielu osobom, od ktorych zalezy spokoj w tym regionie...i w Europie... ktore swoja codzienna praca staraja sie walczyc z rozpelzajacym sie terroryzmem...

i nie: zgoda, nawiazal stosunki, tylko: Papiez wyrazil swoje poparcie dla panstwowosci Izraela. a Izrael, jak kazdy kraj, ma prawo do obrony...
              ofiary cywilne to najgorsze dla wszystkich... szkoda, ze nie widzisz prawdziwych zbrodni... i tysiecy ofiar... no tak, ale to nie IDF... wiec co cie to obchodzi...
              tak, wiem co napiszesz: sprzeciwialam sie wyslaniu polskich wojsk do Iraku... ale na tym bedzie koniec...

• gini Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:51
                amamit napisała:

> jeszcze zaplaczesz nad ta Genewa...
                > to wytracilo argumenty z reki wielu osobom, od ktorych zalezy
                spokoj w tym regi
                > onie...i w Europie... ktore swoja codzienna praca staraja sie
                walczyc z rozpelz
                > ajacym sie terroryzmem...

taa jak na razie to widze, ze przyczyniaja sie do rozwoju tego
                terroryzmu.

> i nie: zgoda, nawiazal stosunki, tylko: Papiez wyrazil swoje
                poparcie dla panst
                > wowosci Izraela.
                Zgoda wyrazil poparcie dla panstwowosci Izraela i kropka.

a Izrael, jak kazdy kraj, ma prawo do obrony...
                > ofiary cywilne to najgorsze dla wszystkich... szkoda, ze nie
                widzisz prawdziwyc
                > h zbrodni... i tysiecy ofiar... no tak, ale to nie IDF... wiec co
                cie to obchod
                > zi...
                Jakie tysiace ofiar?Po czyjej stronie te tysiace?

> tak, wiem co napiszesz: sprzeciwialam sie wyslaniu polskich wojsk
                do Iraku... a
                > le na tym bedzie koniec...
                >
                Naturalnie, ze sie sprzeciwialam wyslaniu polskich wojsk do Iraku,
                bylam w ogole przeciwna tej wojnie od poczatku, zycie pokazalo, ze
                mialam racje.
                • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:54
                  "Jakie tysiace ofiar?Po czyjej stronie te tysiace?"

glaba rzniesz? czy jestes?
                  • gini Re: Jest niedziela 18.10.09, 13:01
                    amamit napisała:

> "Jakie tysiace ofiar?Po czyjej stronie te tysiace?"
                    >
                    > glaba rzniesz? czy jestes?

To ty pisalas o ofiarach wiec pytam o jakich ofiarach piszesz.
                    Przytocz cos na temat tych ofiar jakies dane, po ktorej stronie
                    konfliktu te ofiary sa.
                    • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 13:10
                      Irak marzec i kwiecień 2003 r. - ponad 7.000 zabitych wsrod ludnosci cywilnej...
                      • gini Re: Jest niedziela 18.10.09, 13:14
                        amamit napisała:

> Irak marzec i kwiecień 2003 r. - ponad 7.000 zabitych wsrod
                        ludnosci cywilnej..
                        > .
                        Tak tylko kto to rozpoczal .
                        • gini Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:15
                          " Tylko cała rzecz polega na tym, że człowiek ma w sobie więcej
                          złego niż dobrego. I to złe jest łatwo pobudzić, a to dobre bardzo
                          trudno. I politycy wykorzystują tę najgorszą stronę człowieka. I tak
                          samo dzieje się w Izraelu, gdzie politykami są ludzie, którzy kiedyś
                          byli prześladowani, a dziś prześladują Arabów. Mają władzę, mają
                          siłę, chcą się utrzymać przy władzy, chcą stworzyć swoje państwo
                          dobrobytu, to muszą tych, którzy im przeszkadzają, zgnoić. I w
                          Izraelu też dostają władzę z nienawiści społeczeństwa do innych."
                          • amamit Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:21
                            ja ci radze... zostaw Doktora w grobie...
                            • gini Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:32

amamit napisała:

> ja ci radze... zostaw Doktora w grobie...

Ty cytujesz zmarlego Papieza, wiec czemu mnie nie wolno zacytowac
                              zmarlego Marka Edelmana?Skad nagle swiete oburzenie?
                              Czy Edelman , Ktory tak pisal o Izraelu tez byl antysemita?
                              • amamit Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:44
                                a co ty masz wspolnego z Edelmanem???? Edelman byl antysyjonista...
                                skomentuj lepiej caly ten artykul
                                wyborcza.pl/1,76498,7130497,Marek__dlaczego_ty_dalej_chcesz_byc_Zydem_.html?as=2&ias=4

a tutaj masz bonus.... film z Edelmanem w roli glownej...

www.youtube.com/watch?v=0qgYsJ54av0
                                www.youtube.com/watch?v=-uZLVL83RJo
                                ja Go znalam... on mowil wiele rzeczy... byl bezkompromisowy...

ale ty nie masz z nim nic wspolnego...
                                • gini Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:53
                                  amamit napisała:

> a co ty masz wspolnego z Edelmanem???? Edelman byl antysyjonista...
                                  > skomentuj lepiej caly ten artykul

No wlasnie widzisz nie wszyscy Zydzi lubia Izrael.Wiec czemu niby ja
                                  musze?
                                  Tyle to ja wiem, artykul czytalam, bo skad bym niby wkleila cytat.

wyborcza.pl/1,76498,7130497,Marek__dlaczego_ty_dalej_chcesz_byc_Zydem_.html?as=2&ias=4
                                  >
                                  > a tutaj masz bonus.... film z Edelmanem w roli glownej...
                                  >
                                  > www.youtube.com/watch?v=0qgYsJ54av0
                                  > www.youtube.com/watch?v=-uZLVL83RJo
                                  > ja Go znalam... on mowil wiele rzeczy... byl bezkompromisowy...
                                  >
                                  > ale ty nie masz z nim nic wspolnego...

Alez naturalnie, ze mam.Mysle tak samo jak Edelman.Mnie ciagle
                                  zarzucasz antysemityzm, a ja tu nigdzie nie pisze nienawistnie o
                                  zydach.Po prostu tak jak Zydowi Edelmanowi nie podoba mi sie
                                  polityka Izraela.
                                  Nie podoba mi sie jeszcze polska polityka co nie znaczy, ze jestem
                                  antypolonistka.
                                  • amamit Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 13:57
                                    twoje wypowiedzi nie maja nic wspolnego z krytyka polityki jakiegokolwiek panstwa.
                                    • gini Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 14:03
                                      amamit napisała:

> twoje wypowiedzi nie maja nic wspolnego z krytyka polityki
                                      jakiegokolwiek panst
                                      > wa.
                                      To ty tak twierdzisz, ale coz masz problem z wlasciwym zrozumieniem
                                      tekstu , nie umiesz odpowiedziec na proste pytanie.
                                      Wiec wybacz ale to co ty piszesz na temat moich wypowiedzi nie sa
                                      zadna miarodajna opinia.
                                      Jedyne na co cie stac to na dwulinijkowce z idiotycznym emoticonem,
                                      oszczerstwa , pogrozki,itd..
                                      Idz moze przygotuj te obiecana laurke dla mnie.
                                      • marksistowski zadnej metafizyki dla żydow ateistow - 18.10.09, 14:17
                                        - to tylko azjatyccy barbarzyncy
                                        • marksistowski zydzi ateisci to starsi bracia szatana....... 18.10.09, 14:20
                                          .... ale Zydzi judaisci to starsi bracia w wierze w jedynego
                                          nieskonczonego Boga
                                • pozarski Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 14:23
                                  Mial racje Zukierman,kiedy pisal,ze Edelman w polityce jest jak pijane dziecko
                                  we mgle (wlasciwie napisal,ze jest po prostu glupcem) i tak juz zostalo.
                                  • marksistowski Re: Amamit skomentuj to 18.10.09, 14:28
                                    CZy Zukierman to ten sławny cukiernik co wynalazł zukierki?
                                • dachs Ja tylko tak ciekawości... 18.10.09, 15:29
                                  amamit - mając Gini za złe, że posługuje sie cytatami z Edelmana, by wytrącić je
                                  te argumenty z ręki - napisała:

> ale ty nie masz z nim nic wspolnego...

Zainteresowany tym sposobem argumentacji, pytam z czystej ciekawości - amamit,
                                  masz coś wspólnego z Janem Pawłem II?
                                  • amamit Re: Ja tylko tak ciekawości... 18.10.09, 15:33
                                    zaspokoje Twoja ciekawosc, ale pozniej...
                                    to bedzie dluzszy post...
                                    • pro100 Re: Ja tylko tak ciekawości... 18.10.09, 21:14
                                      amamit napisała:

> zaspokoje Twoja ciekawosc, ale pozniej...
                                      > to bedzie dluzszy post...

dotychczas myślałem, że literatura jest albo dobra albo grafomańska, a autorytetem albo się jest albo nie dla kogoś. masz prawa własności np do p. edelmana?
                                  • pro100 wyjdzie na to 18.10.09, 21:09
                                    dachs napisał:

> amamit - mając Gini za złe, że posługuje sie cytatami z Edelmana, by wytrącić j
                                    > e
                                    > te argumenty z ręki - napisała:
                                    >
                                    > > ale ty nie masz z nim nic wspolnego...

ze nieżyd nie bedzie mógł zjeść chałki.
                        • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 13:19
                          to znaczy???

a gdzie slowa o niewspolmiernej odpowiedzi? o akcji odwetowej? o krwi niewinnych dzieci, 4-letnich terrorystach???
                          • gini Jest niedziela przypomne ci na co odpowiadasz amam 18.10.09, 13:25
                            amamit napisała:

> to znaczy???
                            >
                            > a gdzie slowa o niewspolmiernej odpowiedzi? o akcji odwetowej? o
                            krwi niewinnyc
                            > h dzieci, 4-letnich terrorystach???

Mialas odpowiedziec na to.a o czym ty w ogole piszesz.Przestan
                            sciemniac.Odpowiadaj na konkretne pytania .
                            Autor: gini 18.10.09, 13:01 Dodaj do ulubionych Skasujcie
                            Odpowiedz cytując Odpowiedz

amamit napisała:

> "Jakie tysiace ofiar?Po czyjej stronie te tysiace?"
                            >
                            > glaba rzniesz? czy jestes?

To ty pisalas o ofiarach wiec pytam o jakich ofiarach piszesz.
                            Przytocz cos na temat tych ofiar jakies dane, po ktorej stronie
                            konfliktu te ofiary sa.
                            • amamit Re: Jest niedziela przypomne ci na co odpowiadasz 18.10.09, 13:30
                              napisalam jasno: szkoda, ze nie widzisz prawdziwych zbrodni... i tysiecy ofiar...
                              dalej rob z siebie idiotke...
                              napisalam tez jasno: napiszesz, ze bylas przeciwna wyslaniu wojsk do Iraku i na tym sie skonczy...
                              napisalam tez jasno: uzywasz tragedii by zakryc swoj antysemityzm...
                              • gini Re: Jest niedziela przypomne ci na co odpowiadasz 18.10.09, 13:36
                                amamit napisała:

> napisalam jasno: szkoda, ze nie widzisz prawdziwych zbrodni... i
                                tysiecy ofiar.
                                > ..
                                > dalej rob z siebie idiotke...
                                > napisalam tez jasno: napiszesz, ze bylas przeciwna wyslaniu wojsk
                                do Iraku i na
                                > tym sie skonczy...
                                > napisalam tez jasno: uzywasz tragedii by zakryc swoj
                                antysemityzm...

Tyle, ze dalej nic nie masz na poparcie mojego
                                antysemityzmu.Goloslowny zarzut.O kant cul takie zarzuty podluc.
                                A o tysiacach ofiar podyskutujemy, to ja przytocze te dane skoro
                                masz problem z ich znalezieniem.
                                • gini Re: Tu masz ofiary te ostatnie amamit 18.10.09, 13:46

W czasie tej trzytygodniowej ofensywy izraelskiej pod
                                  kryptonimem "Płynny Ołów" zginęło 1387 Palestyńczyków, w większości
                                  cywilów, i 13 Izraelczyków.

www.rp.pl/artykul/379163_Batalia_przeciw__delegitymizacji__Izraela.html
                                  • amamit Re: Tu masz ofiary te ostatnie amamit 18.10.09, 13:55
                                    pytam o ofiary innych konfliktow? te sa mnie wazne?
                                    no tak "ale kto zaczal?"
                                    tam to wystarcza za usprawiedliwienie... Izrael to panstwowy terroryzm...
                                    twoja obluda nie zna granic Gini
                                • amamit Re: Jest niedziela przypomne ci na co odpowiadasz 18.10.09, 13:47
                                  ok. prosisz i masz smile
                                  • gini Re: Jest niedziela przypomne ci na co odpowiadasz 18.10.09, 13:57
                                    amamit napisała:

> ok. prosisz i masz smile

Widzisz znow masz problem z odpowiedzia na proste pytanie.
                                    A to juz o czyms swiadczy.
      • amamit Re: Jest niedziela 18.10.09, 12:14
        oczywiscie, ze nie do konca Dachs... tyle, ze dyskusja nie jest o Izraelu, tylko o tym, ze dwie panie probuja caly czas uzywac tragedii jak tam sie rozgrywa...
        i wyrokuja kto Polak a kto nie, kto katolik a kto nie...
        a ich argumenty wyjete zywcem z antysemickich i Bog wie jeszcze jakich broszurek...

a obocznie...
        Papa Judaeorum
        on wychodzil poza tekst...
        • gini Re: Jest niedziela wiec nie klam amamit 18.10.09, 12:24
          amamit napisała:

> oczywiscie, ze nie do konca Dachs... tyle, ze dyskusja nie jest o
          Izraelu, tylk
          > o o tym, ze dwie panie probuja caly czas uzywac tragedii jak tam
          sie rozgrywa..
          Nastepny zarzut bez pokrycia.

> .
          > i wyrokuja kto Polak a kto nie, kto katolik a kto nie...

To ty caly czas zarzucasz mi, ze jestem zla katoliczka , nawet
          anatema straszylas juz zapomnialas?

> a ich argumenty wyjete zywcem z antysemickich i Bog wie jeszcze
          jakich broszure
          > k...

Przyklady prosze.
          > a obocznie...
          > Papa Judaeorum
          > on wychodzil poza tekst...
          • amamit Re:nie klam Gini 18.10.09, 12:32
            odklej sie od kompa i przeczytaj jakas ksiazke Papieza... ja nie biblioteka, juz pisalam...
            a przyklady twoich pisemnych wypowiedzi wieczorem...
            zreszta uzupelniasz kolekcje...
            • gini Re:Ty klamiesz amamit 18.10.09, 12:41
              amamit napisała:

> odklej sie od kompa i przeczytaj jakas ksiazke Papieza... ja nie
              biblioteka, ju
              > z pisalam...
              > a przyklady twoich pisemnych wypowiedzi wieczorem...
              > zreszta uzupelniasz kolekcje...

Mam nadzieje, ze przytoczysz, gdzie i kiedy Papiez popieral zbrodbie
              klamczucho.
              • amamit Re:Gini... 18.10.09, 12:51
                po raz ostatni pisze: zaplaczesz jeszcze...
                i nie przeinaczaj moich slow...
                • gini Re:Gini... 18.10.09, 12:59
                  amamit napisała:

> po raz ostatni pisze: zaplaczesz jeszcze...
                  > i nie przeinaczaj moich slow...

Widzisz dyskutujesz tak by zaciemnic dyskusje.
                  Ja cytuje twoje posty, wiec kazdy wie na co ja odpowiadam.
                  Ty nie cytujesz nic. wpisujesz jedna lub dwie linijki tekstu, , w
                  ktorych stawiasz zarzuty a to o klamstwa, a to o antysemityzm.
                  Prowadzisz nieczysta gre.
                  Ale to twoja sprawa, ja juz przyzwyczajona jestem.
                  • amamit Re:Gini... 18.10.09, 13:08
                    gdzie ty cytujesz moje posty glabie z samego glabowa smile))))))
                    masz takie same zwyczaje jak Vicky smile

napisalam ci juz kilka razy, ale widocznie dotarlo... WIECZOREM zrobie ci laurke...
    • g-48 Re: Rabinko anaminko 18.10.09, 12:16
      Dzisiaj niedziela wysluchalem kazania ksiedza katolickiego -a ty
      rabinka zrob kazanie se w synagodze.
    • marksistowski 60% żydow to ateisci post-judaistyczni.... 18.10.09, 13:21
      ... i trzeba ich traktowac jako zwykly motłoch ateistyczny i
      ateistyczny ciemnogród
    • aaki ok, ok,oieknie ale po co ci ta wielonikowość? 18.10.09, 14:03
      uncertain
      • hasz0 Dlaczego nie uszanujecie KKw rocznicę zabójstwa SB 18.10.09, 14:32
        -kiego kapelana S?
    • andrewleonard nosratate i nie pierdzieć 18.10.09, 21:13
      tak tak
    • pozarski Re: Zauwazylem,ze ostatnio do podzialu 19.10.09, 16:02
      Polak-Zyd doszedl podzial na katolikow i Zydow. Tak wiec nie tylko Polak/katolik
      i Zyd/Zyd (nie Polak w kazdym razie),ale i po prostu oboz katolicki i cala
      reszta. Do tego dochodzi oczywiscie kwestia stosunku papieza Polaka do Zydow.
      Jest wiele nieporozumien zwiazanych z ta sprawa. JP2giego sie idealizuje raczej,
      niz analizuje. Dlatego pozwalam sobie na skierowanie uwagi na to, co Zydzi (nie
      wszyscy, oczywista) mysla w temacie. A nie wszyscy Zydzi zadawalaja sie wizyta
      papieza w synagodze rzymskiej i w Yad Vashem.

www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=388&PID=860&IID=1008
      The late Pope made some noteworthy gestures toward Jews; he met with Jewish
      communities all over the world and gave friendly messages on television. But a
      deeper look into his written and spoken words reveals a strong will to
      Christianize the Shoah and to introduce many ambiguities rather than reach
      clarifications. If one overlooks all that is deficient in this relationship and
      the many omissions, the Catholic Church will reasonably conclude that Jewish
      representatives can be made happy with very little indeed.
      • oleg3 To rzeczywiście straszne pozarski 19.10.09, 16:31
        Taki antysemita Oleg uważa, że Żyd nie jest Polakiem, a żyd nie jest katolikiem.
        • pozarski Re: To rzeczywiście straszne pozarski 19.10.09, 16:36
          Jak nizej.wink
      • g-48 Re: Zauwazylem,ze ostatnio do podzialu 19.10.09, 16:35
        Do tego dochodzi oczywiscie kwestia stosunku papieza Polaka do Zydow.
        > Jest wiele nieporozumien zwiazanych z ta sprawa. JP2giego sie
        idealizuje raczej
        > ,
        > niz analizuje. Dlatego pozwalam sobie na skierowanie uwagi na to,
        co Zydzi (nie
        > wszyscy, oczywista) mysla w temacie. A nie wszyscy Zydzi
        zadawalaja sie wizyta
        > papieza w synagodze rzymskiej i w Yad Vashem.
        No pewnie!Zadowola sie tylko jak mamona zadzwieczy przy kwescie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka