albertynaa 25.03.16, 13:37 Chyba nijak nie świętują, ale już "dyżury liturgiczne" w terenie ruszyły. Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją? Czas poszerzyć horyzonty. Kotlet- liczę na Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praca.zawodowa Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 13:58 Swietuja. Mieszkam kolo domu kultury, w ktorym co roku Swiadkowie Jehowy wynajmuja sale i modla sie z okazji Wielkanocy. Nazywaja to Pamiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalzalu Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:11 albertynaa napisała: >Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją? Też się chętnie dowiem czy mają jakieś spójne stanowisko, czy tak jak katolicy - Papież swoje, a wierni swoje Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:27 Papiez ostatnio wypowiedzial sie o "inwazji arabskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
rafalzalu Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:32 a to już nie trzeba uchodźców do parafii przyjmować? Cholera, nie na bieżąco jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:46 Nie świętują Wielkanocy, obchodzą tak zwaną Pamiątkę kompletnie niezależnie. Nie wiem, jaka jest oficjalna wersja ciała kierowniczego w kwestii uchodźców; przypuszczam, że nie tyle mają jakieś konkretne stanowisko wobec tej kwestii, ile mają wytyczne, jak zgrabnie z tematu wojny w Syrii i jej skutków przejść do kwestii życia wiecznego w raju na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:12 albertynaa napisała: > Chyba nijak nie świętują, ale już "dyżury liturgiczne" w terenie ruszyły. Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją? Czas poszerzyć horyzonty. > Kotlet- liczę na Ciebie! albertynaa, to kolter jest ŚJ? Odpowiedz Link Zgłoś
shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:17 ŚJ nie obchodzą Wielkanocy ponieważ ma korzenie pogańskie i nigdzie w Biblii nie ma nic o ty żeby obchodzić. Obchodzą Pamiątkę śmierci Jezusa ponieważ takie polecenie dał sam Jezus i święto to obchodzili pierwsi chrześcijanie. Potwierdzenie tego jest w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:26 Jeśli chodzi o uchodźców to kompletnie neutralni. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:59 "Obchodzą Pamiątkę śmierci Jezusa." A to ciekawe. A obchodzą Zmartwychwstanie? Odpowiedz Link Zgłoś
shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:13 Jezus nakazał upamiętnianie swojej śmierci a nie zmartwychwstania. Oczywiście wierzą że Jezus zmartwychwstał ale nie traktują tego jak święto. Juz nie mówiąc o świętach wielkanocnych. Poczytaj na Wikipedii skąd wywodzi się Wielkanoc. Na oficjalnej stronie ŚJ (www.jw.org) jest na stronie głównej wyjaśnione dlaczego nie obchodzą Wielkanocy. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 17:54 Kolpik obsmarowuje kogoś na forum a Ty tak w to wierzysz? Tu każdy może napisąc o drugim nicku każdą bzdurę. Ja mogę na przykład napisać, że Kolpik to urzędnik w jednym w urzędzie marszałkowskim na południu kraju. Jego żona to technik dentystyczny i mają dwoch synów Filipa i Aleksnadra. Uwierzysz mi tak na słowo? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:46 albertynaa 25.03.16, 20:32 W sieci nic nie ginie zachęcam do wykazania ze kiedykolwiek deklarowałem wiarę w bóstwo lub mówiłem o sobie ŚJ, no dawaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
europadasielubic Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:30 Przecież ta sekta nie wyrzuca za molestowanie Stąd procesy na całym świecie (znana sprawa ponad 1000 przypadków molestowania w Australii) i rosnące zadłużenie Brooklynu (muszą z czegoś spłacać odszkodowania ofiarom, które wreszcie po latach mają siłę, idą do sądu i walczą o swoje prawa), manifestujące się w coraz częstszym nagabywaniu o kasę na ichnich zebrankach. A tak się zawsze szczycili, że kasy się u nich nie zbiera Ja się dziwię, że w dobie internetu i wszędzie dostępnej UDOKUMENTOWANEJ informacji na temat rozlicznych machlojek tej sekty (szczycą się neutralnością, a stanowili całe lata pozarządową agendę ONZ, mają udziały w koncernach zbrojeniowych - do sprawdzenia) ktoś jeszcze w ogóle do niej należy, i jeszcze ma czelność po domach chodzić i ludziom usiłować ciemnotę wciskać. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:47 Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:31 livia.kalina 25.03.16, 18:47 Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego... nigdy nie byłem ŚJ, wiec słowa trolli którzy nie odróżniają pisma świętego od biblii,potwierdzają mi tylko to że idę dobrą drogą ośmieszania ich teologicznej tępoty Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:37 >nigdy nie byłem ŚJ Mówiąc szczerze to ja nawet nie chcę takich wyjaśnień Każdy może sobie być kim chce, teraz albo w przeszłości albo w przyszłości, prywatna sprawa, rzekłabym, że wręcz intymna i używanie tego typu argumentów (dotyczących ewentualnego wyznania lub jego braku) jest poniżej wszelkiej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:44 livia.kalina 25.03.16, 20:37 >nigdy nie byłem ŚJ Mówiąc szczerze to ja nawet nie chcę takich wyjaśnień smile Każdy może sobie być kim chce, teraz albo w przeszłości albo w przyszłości, prywatna sprawa, rzekłabym, że wręcz intymna i używanie tego typu argumentów (dotyczących ewentualnego wyznania lub jego braku) jest poniżej wszelkiej krytyki. dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła .... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:44 >dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo >ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie >zaszkodziła Nie - krytyka religii, elementów religii, zasad (lub braku) itp- oczywiście tak ale nie krytyka wyboru konkretnego człowieka. Wolność wyznania gwarantuje nam Konstytucja. Każdy może sobie wierzyć/nie wierzyć w co chce i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:56 livia.kalina 25.03.16, 22:44 >dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo >ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie >zaszkodziła Nie - krytyka religii, elementów religii, zasad (lub braku) itp- oczywiście tak ale nie krytyka wyboru konkretnego człowieka. Wolność wyznania gwarantuje nam Konstytucja. Każdy może sobie wierzyć/nie wierzyć w co chce i nikomu nic do tego. no ale konstytucja nie zabrania mi tobie napisać ze; nie jestem ŚJ, w świetle tego ze ja odbieram twój post jako sugestie ze jestem ŚJ ? "livia.kalina 25.03.16, 18:47 Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego..." Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 26.03.16, 16:50 >no ale konstytucja nie zabrania mi tobie napisać ze; nie jestem ŚJ Oczywiście, ze jak masz taka potrzebę to możesz mi napisać Chodzi mi o to, że niezależnie od tego czy jesteś, czy byłeś, czy zamierzasz albo nie jesteś lub nie byłeś albo nie zamierzasz, masz prawo wypowiadać się na dowolny temat i w żaden sposób nie podważa to twojej wiarygodności. I w tym sensie, ta informacja nie jest mi do niczego potrzebna ale jesli czujesz potrzebę podzielenia się tym ze mną, to oczywiście przyjmuje to do wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:00 OJP ale co ty chcesz od tych ludzi? Obchodzą, to ich największe święto tak jak i u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:02 Nie nazywa się wielkanoc tylko inaczej - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:48 Obchodzą pamiątkę śmierci Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:59 triss_merigold6 25.03.16, 22:48 Obchodzą pamiątkę śmierci Chrystusa. nie traktują tego jak święto,spotykają sie o zachodzie słońca, z godzinę ktoś tam coś opowiada i sio do domu Odpowiedz Link Zgłoś