Dodaj do ulubionych

ŚJ a Wielkanoc

25.03.16, 13:37
Chyba nijak nie świętują, ale już "dyżury liturgiczne" w terenie ruszyły. Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją?
Czas poszerzyć horyzonty.
Kotlet- liczę na Ciebie! wink
Obserwuj wątek
    • praca.zawodowa Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 13:58
      Swietuja. Mieszkam kolo domu kultury, w ktorym co roku Swiadkowie Jehowy wynajmuja sale i modla sie z okazji Wielkanocy. Nazywaja to Pamiatka.
    • rafalzalu Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:11
      albertynaa napisała:

>Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją?

Też się chętnie dowiem czy mają jakieś spójne stanowisko, czy tak jak katolicy - Papież swoje, a wierni swoje wink
      • praca.zawodowa Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:27
        Papiez ostatnio wypowiedzial sie o "inwazji arabskiej". sad
        • rafalzalu Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:32
          a to już nie trzeba uchodźców do parafii przyjmować? Cholera, nie na bieżąco jestem.
    • kawka74 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 14:46
      Nie świętują Wielkanocy, obchodzą tak zwaną Pamiątkę kompletnie niezależnie.
      Nie wiem, jaka jest oficjalna wersja ciała kierowniczego w kwestii uchodźców; przypuszczam, że nie tyle mają jakieś konkretne stanowisko wobec tej kwestii, ile mają wytyczne, jak zgrabnie z tematu wojny w Syrii i jej skutków przejść do kwestii życia wiecznego w raju na ziemi.
    • asia-loi Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:12
      albertynaa napisała:

> Chyba nijak nie świętują, ale już "dyżury liturgiczne" w terenie ruszyły. Jaki mają stosunek do spraw związanych z uchodźctwem/ imigracją? Czas poszerzyć horyzonty.
      > Kotlet- liczę na Ciebie! wink

albertynaa, to kolter jest ŚJ?
      • shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:17
        ŚJ nie obchodzą Wielkanocy ponieważ ma korzenie pogańskie i nigdzie w Biblii nie ma nic o ty żeby obchodzić. Obchodzą Pamiątkę śmierci Jezusa ponieważ takie polecenie dał sam Jezus i święto to obchodzili pierwsi chrześcijanie. Potwierdzenie tego jest w Biblii.
        • shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 15:26
          Jeśli chodzi o uchodźców to kompletnie neutralni.
        • kira02 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:59
          "Obchodzą Pamiątkę śmierci Jezusa."
          A to ciekawe. A obchodzą Zmartwychwstanie?
          • shih-mo Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:13
            Jezus nakazał upamiętnianie swojej śmierci a nie zmartwychwstania. Oczywiście wierzą że Jezus zmartwychwstał ale nie traktują tego jak święto. Juz nie mówiąc o świętach wielkanocnych. Poczytaj na Wikipedii skąd wywodzi się Wielkanoc. Na oficjalnej stronie ŚJ (www.jw.org) jest na stronie głównej wyjaśnione dlaczego nie obchodzą Wielkanocy.
    • krejzimama Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 17:54
      Kolpik obsmarowuje kogoś na forum a Ty tak w to wierzysz?
      Tu każdy może napisąc o drugim nicku każdą bzdurę.
      Ja mogę na przykład napisać, że Kolpik to urzędnik w jednym w urzędzie marszałkowskim na południu kraju. Jego żona to technik dentystyczny i mają dwoch synów Filipa i Aleksnadra. Uwierzysz mi tak na słowo?
      • baltycki Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:42
        Skad wiesz, ze z Rzszowa? smile
      • albertynaa Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:32
        W sieci nic nie ginie wink
        • kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:46
          albertynaa 25.03.16, 20:32
          W sieci nic nie ginie

zachęcam do wykazania ze kiedykolwiek deklarowałem wiarę w bóstwo lub mówiłem o sobie ŚJ, no dawaj ...big_grinbig_grinbig_grin
    • europadasielubic Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:30
      Przecież ta sekta nie wyrzuca za molestowanie big_grin big_grin big_grin
      Stąd procesy na całym świecie (znana sprawa ponad 1000 przypadków molestowania w Australii) i rosnące zadłużenie Brooklynu (muszą z czegoś spłacać odszkodowania ofiarom, które wreszcie po latach mają siłę, idą do sądu i walczą o swoje prawa), manifestujące się w coraz częstszym nagabywaniu o kasę na ichnich zebrankach. A tak się zawsze szczycili, że kasy się u nich nie zbiera big_grin
      Ja się dziwię, że w dobie internetu i wszędzie dostępnej UDOKUMENTOWANEJ informacji na temat rozlicznych machlojek tej sekty (szczycą się neutralnością, a stanowili całe lata pozarządową agendę ONZ, mają udziały w koncernach zbrojeniowych - do sprawdzenia) ktoś jeszcze w ogóle do niej należy, i jeszcze ma czelność po domach chodzić i ludziom usiłować ciemnotę wciskać.
    • livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 18:47
      Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego...
      • kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:31
        livia.kalina 25.03.16, 18:47
        Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego...

nigdy nie byłem ŚJ, wiec słowa trolli którzy nie odróżniają pisma świętego od biblii,potwierdzają mi tylko to że idę dobrą drogą ośmieszania ich teologicznej tępoty big_grinbig_grinbig_grin
        • livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:37
          >nigdy nie byłem ŚJ
          Mówiąc szczerze to ja nawet nie chcę takich wyjaśnień smile
          Każdy może sobie być kim chce, teraz albo w przeszłości albo w przyszłości, prywatna sprawa, rzekłabym, że wręcz intymna i używanie tego typu argumentów (dotyczących ewentualnego wyznania lub jego braku) jest poniżej wszelkiej krytyki.
          • kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 20:44
            livia.kalina 25.03.16, 20:37
            >nigdy nie byłem ŚJ
            Mówiąc szczerze to ja nawet nie chcę takich wyjaśnień smile
            Każdy może sobie być kim chce, teraz albo w przeszłości albo w przyszłości, prywatna sprawa, rzekłabym, że wręcz intymna i używanie tego typu argumentów (dotyczących ewentualnego wyznania lub jego braku) jest poniżej wszelkiej krytyki.

dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła ....
            • livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:44
              >dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo >ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie >zaszkodziła
              Nie - krytyka religii, elementów religii, zasad (lub braku) itp- oczywiście tak ale nie krytyka wyboru konkretnego człowieka. Wolność wyznania gwarantuje nam Konstytucja. Każdy może sobie wierzyć/nie wierzyć w co chce i nikomu nic do tego.
              • kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:56
                livia.kalina 25.03.16, 22:44
                >dlaczego poniżej krytyki, stawiam jasno i dobitnie swoje stanowisko ? prosta deklaracja pomimo >ewidentnej działalności z której wynika kpina z bóstw wszelakich jeszcze nigdy nikomu nie >zaszkodziła
                Nie - krytyka religii, elementów religii, zasad (lub braku) itp- oczywiście tak ale nie krytyka wyboru konkretnego człowieka. Wolność wyznania gwarantuje nam Konstytucja. Każdy może sobie wierzyć/nie wierzyć w co chce i nikomu nic do tego.

no ale konstytucja nie zabrania mi tobie napisać ze; nie jestem ŚJ, w świetle tego ze ja odbieram twój post jako sugestie ze jestem ŚJ ?

"livia.kalina 25.03.16, 18:47
                Ale ci się ulało. Zła wiadomość jest jednak taka, że cały ten potok słów nic nie mówi o kolterze za to bardzo dużo o tobie. I niestety nic dobrego..."
                • livia.kalina Re: ŚJ a Wielkanoc 26.03.16, 16:50
                  >no ale konstytucja nie zabrania mi tobie napisać ze; nie jestem ŚJ
                  Oczywiście, ze jak masz taka potrzebę to możesz mi napisaćsmile

Chodzi mi o to, że niezależnie od tego czy jesteś, czy byłeś, czy zamierzasz albo nie jesteś lub nie byłeś albo nie zamierzasz, masz prawo wypowiadać się na dowolny temat i w żaden sposób nie podważa to twojej wiarygodności. I w tym sensie, ta informacja nie jest mi do niczego potrzebna ale jesli czujesz potrzebę podzielenia się tym ze mną, to oczywiście przyjmuje to do wiadomoścismile
    • mynia_pynia Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:00
      OJP ale co ty chcesz od tych ludzi?
      Obchodzą, to ich największe święto tak jak i u nas.
      • mynia_pynia Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 19:02
        Nie nazywa się wielkanoc tylko inaczej - nie wiem.
        • triss_merigold6 Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:48
          Obchodzą pamiątkę śmierci Chrystusa.
          • kolter Re: ŚJ a Wielkanoc 25.03.16, 22:59
            triss_merigold6 25.03.16, 22:48
            Obchodzą pamiątkę śmierci Chrystusa.

nie traktują tego jak święto,spotykają sie o zachodzie słońca, z godzinę ktoś tam coś opowiada i sio do domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka