superspec 06.02.10, 08:41 twierdził, że Polacy nadużywają pamięci o Powstaniu Warszawskim do tego aby zbijać pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dachs Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś historyk 06.02.10, 08:53 superspec napisał: > twierdził, że Polacy nadużywają pamięci o Powstaniu Warszawskim do > tego aby zbijać pieniądze? Z początku bym sią ucieszył, że się czegoś nauczyli, a potem zmartwił, że jednak nie zbijają. Odpowiedz Link Zgłoś
aquanetowiec a co gdy niePiS ani nie pamiętają ani nie zbijają? 06.02.10, 09:00 do........SŁOIKA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś historyk 06.02.10, 09:01 No prosze. Uwazasz Borsuku,ze ktos zbija pieniadze na swoim nieszczesciu? A kto,jesli moge zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś histo/ps 06.02.10, 09:17 Masz na mysli to? www.rp.pl/artykul/9131,429562_Serial_TVP_o_bohaterach_Zegoty.html Mam nadzieję, że serial zostanie sprzedany na Zachód – podkreśla Krzystek. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś histo/ps 06.02.10, 09:52 pozarski napisał: > _Serial_TVP_o_bohaterach_Zegoty Nigdy wiecej frajerstwa. Niech zadziala dobor naturalny. Unicestwic geny kotleta. > serial zostanie sprzedany na Zachód Zlamanie judko-monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Zegota to nie Powstanie Warszawskie 06.02.10, 10:02 pozarski napisał: > _Zegoty Ciesze sie kotlet, ze protestujecie przeciwko zwrotowi kosztow ratowania. Ja ateista jak Zydzi jestem najpepszym katolikiem, zadnej sumy nie opuszczam. Szkoda, ze tak cicho protestujesz. Pusscie caly impet hasbary. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś histo/ps 06.02.10, 16:42 pozarski napisał: > Masz na mysli to? > www.rp.pl/artykul/9131,429562_Serial_TVP_o_bohaterach_Zegoty.html > Mam nadzieję, że serial zostanie sprzedany na Zachód – podkreśla > Krzystek. Nie, nie to mam na myśli, ale też mam nadzieję, ze ten serial pokaże się na zachodzie. Nie byłoby źle. Żartowałem, że ucieszyłbym się gdyby Polacy się też nauczyli komercjalizować nieszczęście. Muzeum Powstania Warszawskiego jest akurat złym przykładem. Jest to placówka wspaniała i potrzebna - zajrzyj kiedyś, warto. Wystarczająco obrzydliwe są te sporadyczne próby jakich się niektórzy podejmują, to całe granie na martyrologicznej nucie i płaczliwe upominanie się o specjalne traktowanie ze względu na zadane Polakom cierpienia. Np. gdy, w trakcie dyskusji o traktacie nicejskim, Kaczor powiedział że Polsce należy się więcej głosów, bo gdyby nie było II wojny to ludność Polski byłaby liczniejsza, odebrałem to jako nielicującą z tym nieszczęściem hucpę. Nie, absolutnie nie jestem za sprzedawaniem nieszczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś histo/ps 06.02.10, 17:15 borsuk ja tez nie jestem za tym by ze wzgledu na cierpienia specjalnie traktowac polakow.z tym, ze zydzi bazuja caly czas na holocauscie. ba nie mozna nawet uzyc slowa holocaust w odniesieniu do cierpien zydowskich bo zaraz podnosi sie krzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś historyk 06.02.10, 08:59 superspec napisał: > twierdził, że Polacy nadużywają pamięci o Powstaniu Warszawskim do > tego aby zbijać pieniądze? Poprosilbym o bilans ksiegowy. Ile tych pieniedzy zbili? Gdy burmistrz Warszawy kazal zrobic oszacowanie strat Warszawy palonej i wysadzanej przez Niemcow to uznalem to za nierealne. Judkowa hucpa az poraza w Twoim (nie)mysleniu. Zamiast dowiedziec sie slowotoczysz. Brak zwiazku z realiami. Judki wydebily juz setki miliardy dolarow. Podaj bilans ksiegowy. Ty zarobiles to wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aquanetowiec _wiem najlepiej przykryć bilans strat jak Lis 06.02.10, 09:03 Okazało się, że pędzący królik pędzi, Schetyna lubi nie tylko koszykówkę, ale i piłkę, Tusk próbuje wprowadzić w błąd posłankę Kempę, a Kaczyński nie gra w golfa. I warto to podkreślać, bo nie można pozwolić, by Tusk wszystko przykrył. Było to cyniczne. Mamy tu przesłuchanie "będącego w kręgu podejrzeń Tuska", a premier Tusk nie ma żadnych zahamowań, by owego podejrzanego Tuska przykryć. I w tej swojej bezczelności Tusk przykrywał podejrzanego Tuska 13 godzin. Więcej nawet, Tusk przykrył z rozpędu także premiera Kaczyńskiego, który miał zeznawać tego samego dnia, ale nie zeznawał, bo Tusk przykrywał Tuska. www.polskatimes.pl/komentarze/218463,przykre-skutki-przykrywania-tuskiem-tuska,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
aquanetowiec Re: _wiem najlepiej przykryć bilans strat jak Lis 06.02.10, 09:07 wyjaśnie metodę "podwójnej odwrotki" zastoswawanej Po-wyżej przez GURU dziennikarstwa wyj.dla iq z małych słoiczków): _________PRAWDĘ ZAWINAĆw opakowanie z kpiny___________ Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 bolszewia rulezz 06.02.10, 09:10 aquanetowiec napisała: > Mamy tu przesłuchanie "będącego w kręgu > podejrzeń Tuska" Ukradl, czy mu ukradli, w kazdym razie zamieszany w kradziez. Ja wlasnie takiego panstwa sobie nie zycze. Bede do skutku powtarzal jak Chomeini na emigracji, ze polaczkolandie nalezy unicestwic. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś historyk 06.02.10, 10:13 superspec napisał: > twierdził, że Polacy nadużywają pamięci o Powstaniu Warszawskim do > tego aby zbijać pieniądze? Pytanie wbrew pozorom nie jest retoryczne. Kaczory i PiSdzielce nadużywają pamięci o Powstaniu Warszawskim do tego aby zbijać pieniądze. Takie sa fakty. Sa historycy, ktorzy o tym pisza. Jestem wdzieczny i popieram tych historykow. Musi nie mam judkowych genow lub memow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: serial o zegocie 06.02.10, 10:45 powinien przede wszystkim trafic do izraela nawet za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: serial o zegocie 06.02.10, 12:50 gini napisała: > powinien przede wszystkim trafic do izraela nawet za darmo. Warunek, po zwrocie 65 miliardow UDS. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: A jak byście się czuli gdyby jakiś historyk 06.02.10, 12:53 W kazdym razie wiadomo do czego sie wykorzystuje muzeum PW: wyborcza.pl/1,76842,7533860,Konspiracyjne_przysiegi_w_muzeum.html Muzeum Powstania Warszawskiego (MPW) to jeden z największych sukcesów Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta Warszawy. Stworzenie tej placówki przyczyniło się do sukcesu PiS w wyborach 2005 r. Wczoraj prezes tej partii Jarosław Kaczyński, zeznając przed komisją śledczą, niespodziewanie stwierdził: - W tych momentach, w których odbierałem przysięgę od funkcjonariuszy CBA, bo to przecież była instytucja wtedy dopiero powstająca, w Muzeum Powstania Warszawskiego organizowane były wtedy takie uroczyste przysięgi, mówiłem: Jesteście przede wszystkim od tego, by pilnować aktualnie rządzących, czyli nas, rządu Prawa i Sprawiedliwości i koalicjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Dewalt, bija Zydow 06.02.10, 13:03 pozarski napisał: > W kazdym razie wiadomo do czego sie wykorzystuje muzeum PW: Nie "sie" tylko wyalienowania grupka swirow. U nasz nie ma stadnego utorzsamiania sie z Jedynie Slusznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dewalt, bija Zydow 06.02.10, 13:09 idiotyzmem jest wykorzystywania muzeum do takich celow. tyle, ze prosze zwrocic uwage kiedy to muzeum powstalo, gdzie sie miesci a muzeum zydow polskich wybudujemy za ciezkie pieniadze od nowa. nie mowiac juz o tym ile w ogole na swiecie jest muzeow holocaustu czyli poswieconym zydom. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dewalt, bija Zydow 06.02.10, 13:16 a tak bedzie wygladalo wybudowane od podstaw muzeum zydow polskich Odpowiedz Link Zgłoś
aaki sęk w tym ,że nie zbijają 06.02.10, 14:32 nie jestem pewien czy to w ogóle mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: sęk w tym ,że nie zbijają 06.02.10, 17:01 PO - 1* - inne partie (niż PiS) nie pamietają! PO - 2* - nie zbijają majątku na martyrologii PO - 3* - wydają na cudzą pamiec o martyrologii zacierajac pamieć o naszej! PO - 4* Zydzi (USA) zbijają (i próbują nadal) zbijać nie na cierpieniach swoich bliskich, albo swoich obywateli....ale na tych którym POMIMO APELI ..protestu samospaleniem Zybersteina w Londynie ...raportów polskich kurierów - perfidnie nie pomogli!! ############################################################## Generał Sikorski postanowił "Raport Karskiego" przekazać z prośbą o pomoc rządom Anglii i USA. W lipcu 1943 roku został przyjęty przez Franklina D.Roosevelta, prezydenta USA. Karski apelował o ratunek dla Żydów do przedstawicieli najwyższych władz alianckich. Proponował wystosowanie ultimatum wielkich mocarstw wobec Niemiec, że jeżeli nie zaprzestana mordu na Żydach, zbombardowane zostaną ich miasta. Innym rozwiązaniem byłoby bombardowanie linii kolejowych do obozów zagłady lub dostarczanie broni dla oddziałów partyzanckich. Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby otwarcie granic i ułatwienie wystawiania paszportów dla uciekających przed zagładą Żydów. Podczas spotkania z Rooseveltem, prezydent w pewnym momencie przerwał raport polskiego emisariusza na temat Żydów i zapytał o sytuację... koni. Prezydenta Stanów Zjednoczonych interesowało, co się dzieje w okupowanej Polsce z końmi! Jan Karski przedstawiał swój "raport" wszędzie - politykom, biskupom, redakcjom, artystom. Wyuczył się go na pamięć i streścił w 18 minutach, tak aby nie "nudzić" słuchaczy. Jednak nigdzie nie znalazł zainteresowania tragedią narodu żydowskiego. Można to uznać za tragiczną lekcję realizmu politycznego ówczesnych czasów. To, co opowiadał Karski niektórzy jego rozmówcy określali jako niewiarygodne i być może byli szczerzy. Ale polski emisariusz nie był jedynym. Napływały inne relacje, w tym od samych Żydów. Możliwości weryfikacyjne rosły w szybkim tempie. W 1944 roku Jan Karski napisał bestseller "Story of a Secret State". Nakład książki osiągnął wielkość 400 tys. egzemplarzy! Po wyzwoleniu obozów koncentracyjnych dominującą reakcją był szok. To, co tam zastawano, szokowało wkraczających żołnierzy sowieckich, amerykańskich, brytyjskich. Zdjęcia obiegały cały świat, gazety biły na trwogę, opinia publiczna była zszokowana. I jest to zrozumiałe, ci ludzie nic o tym nie wiedzieli. Inaczej jednak sprawa wygląda z przywódcami koalicji antyhitlerowskiej. Oni nie mają wytłumaczenia dla siebie. Karski im to alibi odebrał swoim raportem. Po wojnie związał się z jezuickim Georgetown University w Waszyngtonie, gdzie przez 40 lat wykładał na Wydziale Służby Zagranicznej stosunki międzynarodowe i teorię komunizmu. W 1970 roku napisał fundamentalną monografię "Great Powers and Poland (1918- 1945)". Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Komu płacą z moich pieniedzy za takie programy nau 06.02.10, 17:07 czania dzieci POLSKICH w POLSCE? jakie znaki w polskim tekście! www.osce.org/documents/odihr/2005/02/4206_pl.pdf##################### "Nale¿y znale?æ nowe drogi przekazu wiedzy o Holokau?cie i Zag³adzie Romów, aby kolejne pokolenia Polaków nie mia³y takiego stosunku do Zag³ady jak do wojen napoleoñskich. Rasizm, ksenofobia i ludobójstwo maj¹ miejsce wokó³ nas ? przypominaj¹ autorzy ksi¹¿ki ######################################### Odpowiedz Link Zgłoś