Dodaj do ulubionych

KTOKOLWIEK WIE...

IP: *.cm-upc.chello.se 29.02.04, 23:22
Drodzy Panstwo,

przez kilka ostatnich tygodni przebywalem w podrozy. M.in. szukajac kontaktu
z osobami(swiadkami historii), ktore pomogly by mi zrozumiec wydarzenia
ostatniego polwiecza.
Pukalem do roznych drzwi. Np. Panidanusi (chcac sie dowiedziec czegos waznego
o KBW).
Wiekszosc wrot, niestety pozostala przede mna zamknieta. Wyrzucano mnie.
Oszukiwano. Przesluchiwano. Ponizano. Traktowano jak sprytnego tajemnic
zlodzieja.

Juz w domu (po szczesliwym mimo wszystko don dotarciu) zabralem sie za
szukanie zrodel (malo osobiste gdyz) za pomoca internetu - (taka tera moda).
I coz ?
W encyklopedii "Wiem" odnalazlem nastepujaca (b.zagadkowa) notatke o jednej z
osob - celow moich poszukiwan:

"Olszowski Stefan (1930– ), działacz komunistyczny, wpływowy sekretarz KC
PZPR związany z M. Moczarem i jego frakcją, następnie przywódca tzw.
twardogłowych w PZPR. Od 1986 poza krajem."

Zafrapowala mnie informacja. Od kilku godzin o niczym juz innym nie mysle -
jeno :

- gdzie jest i co porabia (na jakiej emigracji (!) ) tow. Olszowski Stefan ?

Ktokolwiek wie ... - prosze o informacje.

Euromir

Obserwuj wątek
    • Gość: The Power "google" Prosze bardzo IP: *.arcor-ip.net 29.02.04, 23:28

www.monitorpolski.com/komentarze/KwasniewskiEmigrantem/KwasniewskiEmigrantem.html
      • Gość: EUROMIR DZIEKUJE BARDZO IP: *.cm-upc.chello.se 29.02.04, 23:43
        Drogi Panie The Power "google",

serdecznie dziekuje za wyczerpujace informacje i namiary. Juz sie pakuje. Musze
        przecie jak najszybciej probowac spotkac nastepna ofiare mojej nieposkromionej
        niczym ciekawosci.

Pzdr:

Euromir
        • Gość: The Power "google" Re: DZIEKUJE BARDZO IP: *.arcor-ip.net 29.02.04, 23:46
          Nie ma za co , wystarczylo zapuscic Googla i tyle.
          Sekunda roboty.

• gini Re:Ja tez szukam 29.02.04, 23:51
          Szukam informacji o panu Eugeniuszu Szyrze, wiec ktokolwiek wie..
          Proszony jest o wpis do tego watrlu.
          Panie Euromirze!!
          Prosze o wybaczenie, ale mi sie marza dwie pieczenie przy jednym ogniu.
          • Gość: drf co mowil Olszowski w Pradze 82..../tajne IP: *.cm-upc.chello.se 01.03.04, 00:03
            www.isn.ethz.ch/php/documents/collection_3/CMFA_docs/CMFA_1982/1982_5.pdf
            216.239.59.104/search?
            q=cache:xzqbZTUo7jUJ:www.isn.ethz.ch/php/documents/collection_3/CMFA_texts/CMFA_
            intro.pdf+Stefan+Olszowski&hl=en&ie=UTF-8

During the past year the province was honoured by the visits of many
            distinguished people. His Excellency, Governor-General Jules Leger, accompanied
            by Mme. Leger, opened the United Nations Conference on Human Settlements in
            Vancouver in June last year. Prime Minister Pierre Trudeau addressed that
            assembly. Both the Governor-General and Prime Minister made official visits to
            Victoria and to Government House. It is worth noting that this Vancouver
            meeting was the first United Nations conference to be held in a city that is
            not a national capital. More than 100 countries were represented either by a
            head of state or by a senior government representative.

Among other visitors to our province were United States Senator Henry Jackson,
            Governor Dan Evans of Washington state, Governor Robert Straub of the State of
            Oregon, and Stefan Olszowski, Foreign Minister for Poland.

www.legis.gov.bc.ca/hansard/31st2nd/31p_02s_770113p.htm
            www.jewish.org.pl/polskie/materialy/sesja_historyczna/zapominanie.html
    • cs137 Re: KTOKOLWIEK WIE... 01.03.04, 04:28
      Mnie cus chodzi po glowie, ze kiedys w koncu lat 80-tych czytalem w ktorejs z
      gazet polonijnych, albo w jakiejs publikacji emigracyjnej (PULS, Kontakt,
      Kultura... bardzo duzo tego czytalem w tamtym okresie), ze Olszowski do wjazdu
      do USA wykorzystal luke w przepisach wizowych. Ograniczenia dotyczace komunistow
      (czlonkow partii komunistycznych) dotyczyly tylko wiz turystycznych. Jak sie
      jechalo np. na wize typu J-1 (wymiana naukowa
      • Gość: n0str0m0 "jak" nie ma znaczenia... IP: 61.149.95.* 01.03.04, 06:33
        dla mnie wazniejsze jest
        czy jak nam ukradna fure
        to wydadza czerwone...?

to taka stara tradycja...

nostromo
      • Gość: Margines Re: KTOKOLWIEK WIE... IP: *.am.poznan.pl 01.03.04, 07:21
        Cs
        Olszowski czołowy działacz PZPR opuszcza Polskę i osiada w USA i co ??? i nic ,
        czyżby pochodzenie Olszowskiego było tej natury , że nikt go się nie czepia ??
        • cs137 Re: KTOKOLWIEK WIE... 01.03.04, 10:34
          No, ja tylko w moim poście chciałem dorzucić cos na temat czysto "technicznych"
          aspektów tej sprawy. A ocena moralna, etc., to już całkiem inna para kaloszy.
          Oczywiście, że moim zdaniem sprawa woła o pomstę do nieba.
    • panidanka Re: KTOKOLWIEK WIE... 01.03.04, 07:10
      Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Pukalem do roznych drzwi. Np. Panidanusi (chcac sie dowiedziec czegos waznego
      > o KBW).
      > Euromir
      >

Euromirze
      o KBW NIC nie byłabym w stanie opowiedzieć oprócz tego co tu na forum w tym
      temacie napisałam, czyli, że jestem w posiadaniu dokumentu o którym na forum
      napisałam.
      to wszystko co na ten temat wiem.

D.
      • Gość: EUROMIR CZYM SKORUPKA ZA MLODU... IP: *.cm-upc.chello.se 01.03.04, 09:54
        Szanowna Pani Danusiu,

mialem przecie nie tylko pytania o KBW. Myslalem porozmawiac z Pania rowniez
        o "Najwiekszych Zbrodniach PRL". (Tak, tak. To sie ze soba laczy.)

Pani sie z rozmowy wycofala. Zmienila nagle zdanie.
        Czego sie Pani przestraszyla? Czemu z podjetej decyzji wycofala pod smiesznym
        pretekstem, iz... ja nie umiem udowodnic swej tozsamosci..., ze ani dowodziku,
        ani kennkarty przy sobie nie mam.

Wiem, wiem. Dla picu mnie Pani przesluchiwala...
        Czy aby chcac przypomniec dawne klimaty ? Aby ubecka w nasze stosunki
        wprowadzic scenerie?

To wowczas wyszedl ze mnie "element" braku kultury, ktory tak Pania zniesmaczyl.
        Mam nadzieje, iz jego wspomnienie jeszcze nieraz odezwie sie w Pani
        wspomnieniach. Moralna czkawka.

Pzdr:

Euromir
        • panidanka Re: CZYM SKORUPKA ZA MLODU... 01.03.04, 10:24
          Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Wiem, wiem. Dla picu mnie Pani przesluchiwala...
          > Czy aby chcac przypomniec dawne klimaty ? Aby ubecka w nasze stosunki
          > wprowadzic scenerie?
          >
          > To wowczas wyszedl ze mnie "element" braku kultury, ktory tak Pania
          zniesmaczyl
          > .
          > Mam nadzieje, iz jego wspomnienie jeszcze nieraz odezwie sie w Pani
          > wspomnieniach. Moralna czkawka.
          >
          > Pzdr:
          >
          > Euromir

Euromirze

czy nie usłyszałeś w moim "pasujesz?" nutki żalu?
          ja naprawdę miałam ochotę na tę rozmowę
          ale tylu ludzi już tu na forum wykorzystało moją ufność, że zrobiłam się
          ostrożniejsza

pozdrawiam i jednocześnie przepraszam, że poddałam w wątpliwość twoją kulturę
          to ja raczej wykazałam się najpierw jej brakiem używając karcianego
          słowa "pasujesz"
          zaskoczyło mnie jednak w naszej rozmowie również i to, dlaczego akurat borsuk
          miał być dla mnie "testerem" twojej oryginalności jako Euromira
          ja nie mam kontaktów z borsukiem, które mogłyby być dla mnie miarodajnym
          potwierdzeniem czyjejkolwiek tożsamożci.
          powinienes o tym wiedzieć euromirze powołując się na borsuka właśnie.

D.
          • Gość: Abi EUROMIRZE ! Daj sobie spokój!..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 22:28
            nic tu nie ugrasz! Olszowski nie jest Żydem! Sam się wycofał z polityki w
            latach 80tych, ożenił się z pracownicą ONZ, Polką, nie Żydówką!. Nazwisko
            znane, nie wszystkim, na szczęście.
            Ma z nią dziecko, jest osobą prywatną, czego jeszcze szukasz tropicielu?
            Zemsty? Za co? Daj spokój, napewno nie był Żydem ani ona Żydówką. Nie pasują do
            twoich "teorii"!

• Gość: Dr.Max Re: EUROMIRZE ! Daj sobie spokój!..... IP: 212.143.101.* 01.03.04, 23:34
              Pani Danusiu trzeba było dać jednak Euromirowi szansę. Jasne jak słońce jest,
              że KBW było tylko zasłoną dymną czyli rodzajem kamuflarzu.
              Wyznam Pani w tajemnicy, że rzeczony Euromir kiepsko sypia po nocach i na gwałt
              szuka mozliwości pozbycia się tej uprzykszającej życie przypadłości.
              Ostatnio zbulwersowany bezradnością medycyny udał się do wrózki i tam
              dowiedział się, że to nienawistny stosunek do Żydów jest przyczyną
              panaeuromirowych problemów z zasypianiem. Owa wróżka odkryła mianowicie u Pana
              Euromira istnienie drugiej osobowości. Stwierdziła ona, że kiedy jedna z
              osobowości krzyczy 'goń Żyda' , druga Żyda tego żałuje. Mądra wróżka
              stwierdziła, że Panu Euromirowi potrzebny jest osobisty kontakt z osobą o
              żydowskim pochodzeniu w celu przeciągniecia tej złej osobowości do tej lepszej
              przez co lepsza osobowość uzyska przewagę nad tą gorszą i problemy z
              bezsennością znikną.
              Pani Danusia miała byc pierwszą osobą w długim cyklu spotkań. Wróżka
              przestrzegała też Pana Euromira przed kontaktami z pewną wiedźmą tego forum
              znaną tu pod wieloma nickami twierdząc, ze jady jakie wydzielają się z jej
              postów mogą nawet najbardziej staranną kurację zakłócić.

Dr.Max
              • panidanka Re: Dr.Max 02.03.04, 07:24
                na tę bezsenność Euromira to ja osobiście chyba niewiele mogę pomóc,bo nasze
                godziny snu , czy raczej bezsenności, całkowicie się rozmijają.
                ale przepowiednię wróżki Euromir powinienjednak potraktować poważnie jeśli chce
                zasypiać z błogim przekonaniem, że...
                ano własnie
                z jakim błogim przekonaniem chce zasypiać Euromir? smile

D.
    • robiac_kupe poszukiwacz obsesyjnie 01.03.04, 23:43
      Rozumiem potrzebę poszukiwań tego "poszukiwacza". Każdy ma jakieś swoje ... Ale
      dalej ten bełkot wpisjących się tu ... szczególnie osóbki D., która poprawnie
      nie potrafi sklecić nawet jednego zdania lecz dumnie "pisze w temacie". Pisz
      dziecię na temat i poprawnie, a nie będziesz odbierana jako natarczywy natręt.
      Pozdrowienia Panie EUROMIR.
    • Gość: sosna A JA SLYSZALAM, ZE W MARYLANDZIE IP: *.dc.dc.cox.net 02.03.04, 01:38
      ukrywa sie niejaki Olszowski, zdaje sie u swojej corki. Trzeba zaciagnac jezyka
      u znajomych Polonusow. Pochwalam jedee napisania raportu/ksiazki na temat
      bylych wlasciecieli PRLu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka