Dodaj do ulubionych

Komorowski stracił herb

26.06.10, 08:36
Cytat
Ze strony internetowej Bronisława Komorowskiego (58 l.), kandydata PO na
prezydenta, usunięto po cichu informację o hrabiowskim tytule jego rodu (herb
Korczak). Co ciekawe, informacja zniknęła, choć na początku kampanii marszałek
bardzo się swoim pochodzeniem szczycił. Dlaczego?

Okazało się, że używanie tytułu hrabiowskiego przez marszałka było mocno
wątpliwe. Tytuł hrabiowski należał bowiem do innego rodu Komorowskich.
Posługiwanie się nim przez ród marszałka było według ekspertów ze Związku
Szlachty Polskiej i dr. Marka Minakowskiego (38 l.) nieuprawnione. Przodkowie
marszałka zdaniem znawców tematu mieli zacząć posługiwać się tytułem
hrabiowskim z trudnych do wyjaśnienia przyczyn bądź wyłudzili tytuł od
zaborców na podstawie sfałszowanych dokumentów.

SE

Kiedy pozew w trybie wyborczym?
Obserwuj wątek
    • hasz0 _____PiQcza Sfora do roboty! A gdzież to tera są?_ 26.06.10, 08:46
      .....zaznaczam, że byli aktywni prze 3 lata, choć ja się opierałem
      na słowach wtedy amatora genealoga a nie swoim wymyśle wyborczym
      i NIGDY nie użyłem tego w celu egositycznym a
      wrecz przeciwnie w celu obrony Cenckiewicza i magistranta Zyzaka.

Poza tym od razu przyznałem rację zawziętej, bezglednej, głuchej na
      jakiekolwiek wyjaśnienia sforze..

upierałem sie i nadal upieram, przytaczając zdjecia, ze słyszałem
      taką wersję, choć sfora pyszczyła (CO JEST W ARCH.) że w ogóle sie
      nie spotkałem z kuzynem.
      Mało tego zalinkowałem korespondencję kuzyna w której mowa o wersji
      wiedeńskiej.

CO Z WAMI? do lżenia PRZYSTĄP!
      • landknecht Haszu 26.06.10, 08:54
        Ty już lepiej nie wypowiadaj się w sprawie herbu. smile
        • gini Re: doloze cosik 26.06.10, 08:55
          wiadomosci.onet.pl/1605518,2677,2,alfabet_hrabiego_komorowskiego_herbu_korczak,kioskart.htm
        • hasz0 Re: Haszu______Też nie lubisz prawdy->wprost? 26.06.10, 09:05

• rycho7 przypominam Alzheimerowi Tadeuszka 26.06.10, 12:56
        hasz0 napisał:

> .....zaznaczam, że byli aktywni prze 3 lata

Poniewaz zaprezentowales herb z kregu prawnego Rzeszy, wiec poinformawalem Cie
        wtedy o zasadach. Herb jest przynalezny do domeny, czyli ziemi dziedziczonej
        wylacznie do najstarszego syna. Pozostale rodzenstwo zachwuje stan szlachecki,
        nie zachwujac herbu i ziemi. To bylo bardziej rygorystyczne niz w
        Rzeczykatobolszewickiej.

Ty nigdy nie poczules w sobie potrzeby przestrzegania jakiegokolwiek prawa, z
        wyjatkiem "sprawiedliwosci" Kalego, syndrom PiSdziactwa.

Tadeuszek nigdy nie przedstawil dowodow na to, ze to jego herb.

Dla ustalenia uwagi. Ja piszac o jakichkolwiek watpliwych danych historycznych,
        wyraznie pisze, ze je sobie przypisuje. Traktuje to jako hipotezy do
        udowodnienia. Z moim wewnetrznym przekonaniem, ze sa nie do udowodnienia w
        sposob w pelni rzetelny. Dotyczylo to takze jednego z "moich" herbow w watku
        ostatnio skasowanym.
    • landknecht Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 08:55
      W tej SE-notce coś mi zgrzyta. Chyba Komorowski "stracił" hrabiowski tytuł, a
      nie herb Korczak.
      • hasz0 wpis o 2:49 __? 26.06.10, 09:07

www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/artykul169423.html
    • marudna.menda Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 09:12
      www.tvn24.pl/12690,1632468,0,1,kaczynski-pochodzi-od-krzywoustego--a-ty,wiadomosc.html

Lech Kaczyński jest potomkiem Bolesława Krzywoustego.[wink))))]
      Praprzodek Bronisława Komorowskiego władał Szwecją, a zięć Hanny
      Gronkiewicz-Waltz jest potomkiem Stanisława Małachowskiego. - Każdy
      jest jakoś skoligacony z Mikołajem Rejem, trzeba tylko dobrze
      poszukać - twierdzi Marek Jerzy Minakowski, twórca
      największego spisu genealogicznego w Polsce.
      • landknecht A mógłbyś wskazać 26.06.10, 09:16
        gdzie Jarosław Kaczyński powoływał się na swoje pochodzenie od Bolesława
        Krzywoustego? Bo Bronek ostro jechał po bandzie głosząc, że jego ród przez wieki
        władał Żywiecczyzną.
        • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 09:19
          No tak,ja nie bronie Bronka,tylko wskazuje na autorytet dr, na ktory
          powoluje sie SE.
          • landknecht Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 09:25
            marudna.menda napisał:

> No tak,ja nie bronie Bronka,tylko wskazuje na autorytet dr, na ktory powoluje sie SE.

SE jaki jest każdy widzi. Natomiast wycofanie ze strony Komorowskiego (nie sprawdzałem) tych danych jest symptomatyczne. To chyba nie jest kolejny ukłon w stronę lewicowego elektoratu. Coś jest na rzeczy?
            • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 09:46
              Nie bylem,nie wiem. Ale przeczytalem interesujacy wywiad z matka
              Komorowskiego. Dzielna kobietka,nie da sie ukryc. Czeresnie, wbrew
              zapewnieniom off_nicowej, jak najprawdziwsze i to w dodatku na
              przescieradle. Takie bialo-czerwone,ze az lzy ciekna po
              policzkach,olus.wink)
          • landknecht Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 09:52
            marudna.menda napisał:

> No tak,ja nie bronie Bronka,tylko wskazuje na autorytet dr, na ktory powoluje sie SE.

Z kronikarskiego obowiązku i bez komentarza (nie mam kwalifikacji) podaję link

Jak Komorowscy “załatwili sobie” tytuł hrabiowski i herb Korczak
            • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 10:09
              Przeczytalem. Dla mnie h.Dolega i h.Korczak (poki jego prawdziwe
              nazwisko nie brzmi Goldszmidt) to jeden pies. I, co ciekawe, papiery
              ma, choc potwierdzone przez zaborcow.wink
              • landknecht Re: A mógłbyś wskazać 26.06.10, 10:11
                Też przeczytałem. Bronek w tej sprawie niewinny. To nie on kręcił. smile
              • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 10:14
                tinyurl.com/37xmoqq
                A przy okazji,ciekawe co powiesz na to. O polskiej goscinnosci.wink
                • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 10:41
                  > co powiesz na to. O polskiej goscinnosci.wink

Mnie się podoba. A Ty zawsze możesz wybrać szwedzką czy czeską. Możesz też
                  wygrzewać stare kości w Izraelu.
                  • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 10:44
                    Podoba ci sie tekst,czy polska goscinnosc?
                    • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 10:55
                      > Podoba ci sie tekst,czy polska goscinnosc?

A co w tym tekście jest frapującego, poza nazwiskiem autorki? W młodości
                      przeczytałem sporo podobnych tekstów, a nawet trochę Grottgera. Mieszkam na
                      terenach Mazowsze/Podlasie i stykam się czasem z ciągle żywymi tu reliktami.
                      Czasem mnie to śmieszy, czasem drażni, czasem budzi podziw.
                      • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:08
                        Nic frapujacego wlasnie. Poniewaz jest to anglojezyczna praca,wiec
                        spodziewalem sie czegos wiecej od steku banalow o "polskiej
                        goscinnosci". Zawiodlem sie,ale to pewnie dlatego,ze mam inne
                        doswiadczenie zyciowe niz mieszkaniec Mazowsza/Podlasia.
                        • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:21
                          marudna.menda napisał:

> Poniewaz jest to anglojezyczna praca,wiec spodziewalem sie czegos wiecej od steku banalow

Sądzisz, że po angielsku nie publikuje się banałów? smile

> mam inne doswiadczenie zyciowe niz mieszkaniec Mazowsza/Podlasia.

Z pewnością. Dla porządku dodam, że to moje 3 miejsce dłuższego osiedlenia. Nie jestem tutejszy choć moje dzieci już tak.
                          • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:24
                            Sadzilem,ze jak juz po angielsku, to nie bedzie jak dla
                            siedmioklasistow (przed reforma).wink Jednak w mysl przekazanych tresci
                            powinienes byc traktowany z najwyzsza atencja,a nawet wieziony
                            goscinnoscia przez jakiego wylewnego szlachciura.
                            • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:49
                              marudna.menda napisał:

> powinienes byc traktowany z najwyzsza atencja,a nawet wieziony
                              > goscinnoscia przez jakiego wylewnego szlachciura

Nie widzę jakiś różnic pomiędzy szlachcicami a chłopami. Różnice, na niekorzyść, występują na rzadkich tutaj terenach popegeerowskich. Jest natomiast dostrzegalna, istotna, różnica pomiędzy imigrantami a tubylcami jeżeli idzie o dynamikę i przedsiębiorczość. Napływowi bardziej wierzą w to, że mogą zmienić swój los poprzez biznes czy inne formy aktywności. Tutejsi polują na państwowe etaty. Generalnie jednak młodzi i ambitni wyjeżdżają. Szykuje mi się starość bez dzieci u boku. Już się z tym pogodziłem.

• marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:55
                                To rzeczywiscie smutne. Przykro mi. A w Anglii (czytalem), trend
                                odwrotny. Ludzie wyjezdzaja na wies i tam zakladaja biznes, twierdzac
                                przy tym,ze tak jest lepiej dla dzieci. Byc moze chodzi o to,ze wies
                                jest wciaz angielska?
                                • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:10
                                  > To rzeczywiscie smutne. Przykro mi

Dzięki za dobre słowo. Ale nie róbmy tragedii. Sam zostawiłem swoich rodziców i to przed erą masowej motoryzacji (w Polsce), internetu i telefonii komórkowej. Poza tym jeszcze trochę lat upłynie. A nóż PO uda się zrealizować obietnice dotyczące transportu. Teraz jadę samochodem czy pociągiem do W-wy 2 godziny. Wystarczy poprawić parametry o 40% i już będzie dobrze. smile
                                  • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:13
                                    40% mi sie kojarzy z innymi parametrami,ale tobie pewnie chodzi o kolej
                                    i autostrade?wink
                                    • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:18
                                      marudna.menda napisał:

> 40% mi sie kojarzy z innymi parametrami,ale tobie pewnie chodzi o kolej
                                      > i autostrade?wink

Tak. Plany są od dawna. Zatwierdzane już parę razy. smile
                                      • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:24
                                        Wikul tu podal tabele rozwoju autostradowo-szosoekspresowego i nie
                                        wyglada to zle. Wlasciwie zastoj byl zauwazalny jedynie w czasie rzadow
                                        Kaczynskiego.wink)
                        • dachs Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:29
                          marudna.menda napisał:

> Zawiodlem sie,ale to pewnie dlatego,ze mam inne
                          > doswiadczenie zyciowe niz mieszkaniec Mazowsza/Podlasia.

Czy może to mieć związek z faktem, że nigdy nie byłeś mieszkańcem Mazowsza/Podlasia?
                          Tak tylko pytam. smile
                          • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:32
                            Warszawa to nie Mazowsze?
                            • dachs Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:46
                              marudna.menda napisał:

> Warszawa to nie Mazowsze?

Tylko administracyjnie. To dwa różne światy.
                              • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:56
                                Kiedy przed wyjazdem mieszkalem w Wawie,jezdzilem troche po Mazowszu. I
                                wtedy nie bylo zbyt goscinnie,ale nie jestem płowym osobnikiem i moja
                                obcosc byla zawsze bardzo wyrazna,a nawet wyrazista.
                                • dachs Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:04
                                  marudna.menda napisał:

> Kiedy przed wyjazdem mieszkalem w Wawie,jezdzilem troche po Mazowszu. I
                                  > wtedy nie bylo zbyt goscinnie,ale nie jestem płowym osobnikiem i moja
                                  > obcosc byla zawsze bardzo wyrazna,a nawet wyrazista.

Moja mniej wyrazista, ale po mordzie zdarzyło się także oberwać.
                                  Per saldo, jednak... smile
                                  • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:11
                                    Po mordzie, a nawet gorzej, mozna dostac w goscinie wlasnie:
                                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8067164,Mysliwy_zastrzelil_znajomego_i_popelnil_samobojstwo.html
                                  • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:15
                                    dachs napisał:

> Per saldo, jednak... smile
                                    To są zupełnie nieporównywalne sytuacje. Teraz to ja jestem mąż tej A., co to jej babka i nasza prababka były chrześniaczkami pradziadka Franka. smile
                                    • dachs Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:29
                                      landknecht napisał:

> To są zupełnie nieporównywalne sytuacje. Teraz to ja jestem mąż tej A., co >
                                      to jej babka i nasza prababka były chrześniaczkami pradziadka Franka. smile

Czyli musiałbyś też mnie lać. smile
                                      A swoja drogą, to cudowne, że mimo 40 lat komuny i 20 lat politycznej
                                      poprawności jeszcze działają te kody rodzinne.
                                      • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:40
                                        dachs napisał:

A swoja drogą, to cudowne, że mimo 40 lat komuny i 20 lat politycznej
                                        > poprawności jeszcze działają te kody rodzinne.

Jest w człowieku naturalna potrzeba zakorzenienia. Moja żona pochodzi z ,właściwie już nieistniejącej, wioski. Potomkowie tamtych mieszkańców ciągle rozpoznają się w miescie, w którym żyjemy. To dość specyficzna sytuacja, bo miasto złożone jest w 70-80% z imigrantów i ich potomków, choć są to imigranci z pobliskiego(najczęściej) rejonu - efekt gierkowszczyzny. Można napisać - miasto przyjazne imigrantom smile
                            • landknecht Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 11:51
                              marudna.menda napisał:

> Warszawa to nie Mazowsze?

Oj, oj smile

Przecież użyłem określenia Podlasie/Mazowsze w kontekście Grottgera. Ściśle
                              biorąc mieszkam na Południowym Podlasiu. W tym kontekście Warszawa to nie Mazowsze.
                              • marudna.menda Re: A mógłbyś wskazać/ps 26.06.10, 12:00
                                Aaa, Grottgera:
                                tinyurl.com/2uowprw
                                wink)
              • rycho7 Rzeczykatobolszewicka analfabetow 26.06.10, 13:06
                marudna.menda napisał:

> papiery ma, choc potwierdzone przez zaborcow.

W pierwszej Rzeczykatobolszewickiej szlachectwo potwierdzalo ustnie trzech
                sasiadow. Nikt nie mial zamieru tracic pieniedzy na drogi papier. Zaborcy
                wprowadzili swoja biurokracje do potwierdzen samotrzec.
    • rycho7 polaczkowaty stosunek do prawa 26.06.10, 12:42
      landknecht napisał:

Cytat
      > Posługiwanie się nim przez ród marszałka było według ekspertów ze
      > Związku Szlachty Polskiej i dr. Marka Minakowskiego (38 l.)
      > nieuprawnione.

Zgodnie z obowiazujecym do dzis prawem II Rzeczykatobolszewickiej z 1918 roku
      poslugiwanie sie tytulami i herbami jest nielegalne.

Związek Szlachty Polskiej moze perrorowac jedynie wewnetrznie po zjedzeniu
      grochowki.
      • hasz0 ______piq posiada ~5 tera moze wiecej? herbarzy... 26.06.10, 14:25

--
        .....jest b. "zaangażowany" w sparwie rzetelnosci...
        liczę na niego co do marszałka KOMunoRuskiego
    • polski_francuz Szlachetni szlachcic 26.06.10, 13:00
      Poszukiwania herbowe sa bardzo trudne. Polski archiwa panstwowe i koscielne
      wielokroc byly pladrowane i palone.

Moj s.w. dziadek robil takie poszukiwania przed wojna i jakies zazolcone
      dokumenty mam. Ale jaka jest ich wartosc historyczna to trudno ocenic.

A gdyby tak oceniac szlacheckosc po szlchetnym postepowaniu?

PF
      • polski_francuz Re: Szlachetny szlachcic 26.06.10, 13:01
        ...szlachetnym...

I po pisaniu bez bledowsmile

PF
      • rycho7 Re: Szlachetni szlachcic 26.06.10, 14:10
        polski_francuz napisał:

> Polski archiwa panstwowe i koscielne
        > wielokroc byly pladrowane i palone.

Milo Ci jest jak tworzysz sobie zludzenia, ze byly tworzone. Jest pewna
        fikcyjnosc w mniemeniu, ze przed 1808 tworzono archiwa w
        Rzeczykatobolszewickiej. Co nie przeczy temu, ze zachowaly sie jakies papiery, a
        nawet sporo takich papierow.

Przecietny szlachcic byl analfabeta i nie widzial potrzeby ogladania kartek z
        magicznymi znaczkami. Pozostawial to szeptuchom, znachorom, szamanom i plebanom.

Najbardziej szlachetny to jestem ja we wlasnym mniemaniu. Ty mnie w tym nie
        przebijesz i nie potrzebuje Twojego potwierdzenia lub poparcia.
        • hasz0 gufno jesteś szlachetny wg mnie 26.06.10, 14:25

• rycho7 Re: gufno jesteś szlachetny wg mnie 26.06.10, 14:49
            hasz0 napisał:

>

Najbardziej
            szlachetny to jestem ja we wlasnym mniemaniu. Ty mnie w tym nie
            przebijesz i nie potrzebuje Twojego potwierdzenia lub poparcia.

Rekomenduje czytanie wielokrotne tak dlugo az zrozumiesz. Gdybys nie chcal
            zrozumiec czytaj zamiast snu tak dlugo az przyblizysz sie do Boga.
    • palnick Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 14:54

minakowski.pl/jak-komorowscy-wyludzili-tytul-hrabiowski-i-herb-korczak/
      • marudna.menda Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 15:14
        Ten sam Minakowski twierdzi,ze Kaczory pochodzom od Krzywoustego. Pewnie jak i
        ty,palnic.wink
        • palnick Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 15:28

Kto nie widzi, że fałszywy
          hrabia pcha się do urzędu twardo.
          Temu rabin spod Niniwy
          utnie jaja halabardą.
          • marudna.menda Re: Komorowski stracił herb 26.06.10, 16:00
            Kto nie widzi tu, że Palnick
            łże jak świnia i gra zucha
            temu w dupsko wcisnę granat
            i poleci z niego jucha.

Autor: mate_lot
      • rycho7 szlachcic na zagrodzie rowny wojewodzie 26.06.10, 15:38
        palnick napisał:

> jak-komorowscy-wyludzili-tytul-hrabiowski-i-herb-korczak

Z tekstu jasno wynika, ze tytul-hrabiowski nie zostal nadany przez krola
        polskiego. Rzeczykatobolszewicka mogla jedynie nadac indygenat potwierdzajacy
        szlachectwo, na swym terenie rownego miedzy rownymi.

Nowy
        Almanach Błękitny zmarłego niedawno Sławomira Leitgebera, podaje pod hasłem
        Komorowski h. Korczak
        , piszący się
        z Liptowa” i
        z Orawy

"Zamek Orawski"
        "boli jeho vlastníkmi Peter
        Komorovský a Ján Korvín,
        "

Do 1918 cala Orawa byla poza terytorium Rzeczykatobolszewickiej. W 1918
        zniesiono tytuly i herby szlacheckie. O co wiec kruszyc kopie?

Związek Szlachty Polskiej moze Komorowskim na puklerz naskoczyc. Slowacki
        (gorno-wegierski) herb i tytul sa poza zasiegiem terytorialnej "jurysdykcji"
        Prawdziwie Polskiego towarzystwa wzajemnej adoracji.
        • rycho7 Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 15:57
          rycho7 napisał:

> Z tekstu jasno wynika, ze tytul-hrabiowski nie zostal nadany przez
          > krola polskiego.

Z innych tekstow wynika co innego:

Kandydat
          herbu Korczak

Komorowscy

Żywiecczyzna

Żywiec

Stary_Zamek_w_Żywcu

Jest absolutna aberacja kierowac w te maliny dyskusje o kandydacie na prezydenta.
          • dachs Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 17:59
            rycho7 napisał:

> Jest absolutna aberacja kierowac w te maliny dyskusje o kandydacie na
            > prezydenta.

Co maja robić?
            Tonący brzydko się chwyta. smile
            • landknecht Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:23
              dachs napisał:

> rycho7 napisał:

> > Jest absolutna aberacja kierowac w te maliny dyskusje o kandydacie na
              > > prezydenta.

> Co maja robić?
              > Tonący brzydko się chwyta. smile

Komorowski tonie? Coś w tym jest. Lewicowy tygodnik opinii mocno wspierający konserwatywnego kandydata na prezydenta zamieszcza tekst

Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego
              Kandydat herbu Korczak

A i sam Kandydat poinformował wyborców o swoich licznych, przeważnie już nieżyjących krewnych. Wręcz na nazwisku i pochodzeniu budował kampanię.
              • marudna.menda Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:29
                Polacy wybrali prawie magistra,to moga wybrac i prawie hrabiego. Tym bardziej,ze
                ma papiery; co prawda zaborcze.wink))
                • landknecht Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:37
                  marudna.menda napisał:

> Polacy wybrali prawie magistra,to moga wybrac i prawie hrabiego. Tym bardziej,ze ma papiery; co prawda zaborcze.wink))

To są nieistotne bzdury, zwłaszcza, że przecież to nie Bronek zorganizował wyłudzenie tytułu hrabiowskiego i nie on podszył się pod herb Korczak. Ale nie mogę przyjąć sugestii Borsuka, że to wina PiS. To Bronek nadał swojej kampanii taki kierunek no i pojawiły się rysy na rodowych klejnotach.
                  • marudna.menda Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:44
                    W pewnym sensie to wina PiSu. Bo gdyby Kaczor L. polecial z Tuskiem do Katynia
                    nie byloby katastrofy,a co za tym idzie do Palacu nie wybieralby sie na trumnie
                    brata Jaroslaw. Szanse Lecha na zwyciestwo byly minimalne, wiec Komor nie
                    musialby sie chwalic swoim pochodzeniem. Tez uwazam,ze to wstyd,zeby w
                    egalitarnej Polsce taki papierek mial znaczenie. Tym bardziej,ze, jak wyczytalem
                    u Rychujka, te tytuly zostaly zniesione juz w 1918 roku.wink
                    • landknecht Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:52
                      > W pewnym sensie to wina PiSu

No tak smile
                  • dachs Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 18:59
                    landknecht napisał:

> To są nieistotne bzdury, zwłaszcza, że przecież to nie Bronek zorganizował >
                    wyłudzenie tytułu hrabiowskiego i nie on podszył się pod herb Korczak. Ale > nie
                    mogę przyjąć sugestii Borsuka, że to wina PiS. To Bronek nadał swojej > kampanii
                    taki kierunek no i pojawiły się rysy na rodowych klejnotach.

Winien, nie winien. Tak to już jest, że rysy na czymkolwiek pojawiają się zawsze
                    akurat wtedy, kiedy jest to rekę Kaczyńskiemu. Poza tym poparłem to, co napisał
                    Rycho, że teraz pisiarstwo będzie międliło tę sprawę do ostatecznych mdłości,
                    unikając spraw istotnych.
                    Masz rację, że to Komorowski nadał ten kierunek. Choć uważam to za nieistotny
                    szczegół, uznałem to za sympatyczny znak odwrotu od czasów, w których ton
                    nadawali wyłącznie parweniusze.
                    Być może nawet ta cała awantura będzie miała aspekt pozytywny w tym sensie, że
                    zacznie się w sposób nieco przychylniejszy mówić o rodowodach, pochodzeniu,
                    rodzinnej tradycji.
                    • marudna.menda Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 19:04
                      Nie no Borsuku,co pozytywnego moze byc w falszywych (tyle o ile, o ile w ogole)
                      papierach? To dobre na okupacje.wink
                      • dachs Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 19:11
                        marudna.menda napisał:

> Nie no Borsuku,co pozytywnego moze byc w falszywych (tyle o ile, o ile w
                        > ogole) papierach? To dobre na okupacje.wink

Jeżeli wskutek fałszywych papierów zmieni się klimat w podchodzeniu do starych
                        rodów, będę to uważał za efekt pozytywny. smile
                        • marudna.menda Re: Drzewo genealogiczne Bronisława Komorowskiego 26.06.10, 19:26
                          dachs napisał:

> marudna.menda napisał:
                          >
                          > > Nie no Borsuku,co pozytywnego moze byc w falszywych (tyle o ile, o ile w
                          > > ogole) papierach? To dobre na okupacje.wink
                          >
                          > Jeżeli wskutek fałszywych papierów zmieni się klimat w podchodzeniu do starych
                          > rodów, będę to uważał za efekt pozytywny. smile

No patrzta go!wink
    • piq obnoszenie się z tytułem hrabiowskim jest głupie,. 26.06.10, 19:14
      ...bo taki tytuł polski mają jedynie Tyszkiewicze (w tym nasz dhoga patience), i
      to nadany niezbyt zgodnie z ówczesnym prawem przez Zygmunta Augusta. Pozostałe
      używane w Polsce tytuły hrabiowskie są albo uzurpacją, albo zostały nabyte poza
      granicami Polski, najczęściej w Austro-Węgrzech, we Francji, sporo jest też
      tytułów watykańskich.

Zatem nasz dhogi hhabia Bhonek przegiął pytę, jeśli się na to powoływał, choć z
      drugiej strony władza zaborców była wówczas władzą legalną i w zasadzie tytuły
      pruskie i austriackie się uznaje, choć nie jest to zbyt chlubne, bo c. i k.
      monarchia handlowała tytułami, kupowali je np. bogaci mieszczanie (z Galicji
      często Żydzi) i nazywano ich "hrabiami kopertowymi".

Tak czy owak nasz pomniejszy ahystokhata Bhonisław się wygłupił.
      • marudna.menda Re: obnoszenie się z tytułem hrabiowskim jest głu 26.06.10, 19:58
        Sladu po Bogumile T. nie ma:
        www.jurzak.pl/gd/szablony/rodzina.php?lang=pl&id=00139&string=&nr=0
        wiec pewnie, starym zwyczajem, rodzina przejela wraz z wyszabrowanym umeblowaniem.wink
    • pan.scan Czereśniakowi 26.06.10, 19:20
      o kwaśnych czereśniach:

"Jadwiga Komorowska: Jaką hrabiną, dajcie spokój. Nie jestem z żadnej
      arystokracji, z domu Szalkowska. Rodzina Zygmunta, mojego męża, owszem, ma
      korzenie sięgające średniowiecza. Ale oni nigdy nie zadzierali nosa. Moja
      teściowa krowy doiła".

wyborcza.pl/1,76842,8063830,To_dla_mnie_ojciec_Bronka_rwal_te_czeresnie.html
      • marudna.menda Re: Czereśniakowi 26.06.10, 19:25
        Bardzo mi sie ten wywiad podoba. Bezpretensjonalna,fajna kobieta,ale pisze
        nudnawe dysertacje.wink
        • pan.scan Zestaw to sobie z wywiadem 26.06.10, 19:40
          z "uczestniczką powstania w-wskiego", Jadwigą Kaczyńską, sprzed roku(?). Nie
          podam linku, bo takiego 'patriotycznego' spamu nie hoduję w 'ulubionych', może
          ma twoja ekskoleżka offnick.
          Normalność życia Komorowskiej vs naburmuszony patriotyzm Kaczyńskiej.

Moja bliska kuzynka pracowała (bardzo dawno) ongiś w IBL wraz z Matką. Brat
          brata dla swoich potrzeb zrobił ją na Prawdziwie Patriotycznie.
          • marudna.menda Re: Zestaw to sobie z wywiadem 26.06.10, 19:46
            Nie moja wina,ze moje exkolezenstwo spisialo.wink Co do Jadwigi - nie bede szukal
            i czytal; swoje juz wiem,a poszerzac nauk mi sie nie chce.wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka