wikul 23.07.10, 21:51 ...do łóżek. Tyle że Niemcom. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8170682,Niemcom_w_Afganistanie_brakuje_wszystkiego__od_uzbrojenia.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marouder.eu Ale Miemce nie chodza na patrole.. 23.07.10, 21:56 ..to na co im uzbrojenie? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Ale Miemce nie chodza na patrole.. 23.07.10, 21:57 marouder.eu napisał: > ..to na co im uzbrojenie? A gdzie się w tym czasie położą ? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Po dwuch niech spio! 23.07.10, 22:03 Albo jak ktory hetero, to nich spi na zmiane! Odpowiedz Link Zgłoś
gini A teraz cos o Polakach 23.07.10, 22:08 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6936756,Wdowa_po_kpt__Ambrozinskim__Zolnierzom_w_Afganistanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A teraz cos o Polakach 23.07.10, 22:15 www.polskaprasa.pl/218968-Ostre-slowa-dowodcy-wojsk-ladowych-General-Skrzypczak-Oskarzam-za-Afganistan.html Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu To w czesci prawda.. i coz? 23.07.10, 22:48 Potrafia tysiacem zolnierzy pogonic kota wielokroc wiekszym silom tzw. npla A straty proporcjonalnie maja najnizsze Gini by chciala, bysmy anektowali ten Afganistan, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: To w czesci prawda.. i coz? 23.07.10, 22:58 marouder.eu napisał: > Potrafia tysiacem zolnierzy pogonic kota wielokroc wiekszym silom tzw. npla > A straty proporcjonalnie maja najnizsze > Gini by chciala, bysmy anektowali ten Afganistan, czy co? Zdaje sie, ze jest watek o brakach? Gini by chciala bysmy sie wycofali jak najszybciej . Byl tu kiedys watek, z bardzo madrym tekstem z RZEPY izraelskiego politologa. Niez mam sily dzis juz szukac, moze kiedys podrzuce . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: To w czesci prawda.. i coz? 23.07.10, 23:00 iadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80532,8010659,_NYT___Ogromne_zloza_ surowcow_mineralnych_odkryto.html Zastanawiam sie czy nie bijemy sie o to, dla Amerykanow naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Owszem! Od zawsze bijemy sie tam dla.. 23.07.10, 23:06 ..Amerykanow, tak jak w Iraku, z ktorym mielismy swietne stosunki takze bilismy sie dla Amerykanow! I mnie to wqrwia! Przypominam sobie poczatek wojny irackiej i portowe maisteczko Um Qasr z zaloga chroniaca instalacje naftowe..Przez prawie tydzien najlepsze amerykanskie jednostki nie byly w stanie zdobyc miasteczka az poslano usluzny Grom, ktory ich po prostu wycial. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Owszem! Od zawsze bijemy sie tam dla.. 23.07.10, 23:09 Maroudny, Ty byles przeciw wojnie w Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Owszem, bylem, szczegolnie, ze wiedzialem.. 23.07.10, 23:16 ..kto tam na pierwsze misje jechal! Ale jak juz sie rozpoczelo wojne, to trzeba ja wygrac, moim zdaniem. panie moze tego nie rozumieja, ale jak sie rzuci komus wyzwanie, to trzeba sie bic. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Znalazlam Marouder 23.07.10, 23:20 www.rp.pl/artykul/409025.html Bardzo dobry artykul, nie wiem czy czytales.W watku, w ktorym znalazlam Cie nie bylo mogles przeoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Pisze troche glupstwa, bo.. 23.07.10, 23:26 ...Persja przez tysiaclecia rzadzila sie jak chciala czesciami i caloscia Afganistanu Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Pisze troche glupstwa, bo.. 23.07.10, 23:31 marouder.eu napisał: > ...Persja przez tysiaclecia rzadzila sie jak chciala czesciami i caloscia > Afganistanu No dobra ale Rosjanie?Musieli sie wycofac, a nyli zdaje sie troche bardziej bezwzgledni niz Amerykanie , my i NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Rosjanie, podobnie jak Amerykanie chcieli.. 23.07.10, 23:45 ..zaprowadzic tam i utrzymac swoje porzadki, a z ludami na tym poziomie rozwoju spolecznego postepowac nalezy inaczej. Winno sie wpierw ustalic, kto konkretnie, osobiscie aspiruje do wladzy i wesprzzec te osoby, ktore zabezpiecza interesy Tym nalezy sie delikatne wsparcie i bakszysz w postaci pieniedzy i dobr doczesnych, a oni zrobia swoje Robili tak Turcy w swoim rozleglym imperium, robili Iranczycy. Strategia typu nic na sile. Mnie dziwi, ze Amerykanie nie pamietaja lekcji pana premiera Mossadeka w Iranie (lata 50-te ubieglego wieku), gdzie zastosowano probe polityki paryjno-parlamentarnej wobec spoleczenstwa na poly sredniowiecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Moze jednak nieco dystansu, Gini.. 23.07.10, 22:19 Afganistan ma sie nijak do Iraku, gdzie przez pierwsze miesiace zolnierze koczowali w jakichcis halach fabrycznych, stale pod ostrzalem mozdzierzowym, bez odpowiedniego uzbrojenia, w butach, ktore rozlatywaly sie po dwu tygodniach. Wiem, nikt o tym w mediach nie pisal, ale znam to z opowiadan uczestnikow. Dysponuje tez zdjeciami i plikami wideo z tamtego czasu. Moja owczesna zona, przy moim wspoludziale pisala wtedy prace doktorska n/t, z grubsza, optymalizacji rekrutacji chetnych na podobne misje. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Moze jednak nieco dystansu, Gini.. 23.07.10, 22:26 marouder.eu napisał: > Afganistan ma sie nijak do Iraku, gdzie przez pierwsze miesiace zolnierze > koczowali w jakichcis halach fabrycznych, stale pod ostrzalem mozdzierzowym, be > z > odpowiedniego uzbrojenia, w butach, ktore rozlatywaly sie po dwu tygodniach. > Wiem, nikt o tym w mediach nie pisal, ale znam to z opowiadan uczestnikow. > Dysponuje tez zdjeciami i plikami wideo z tamtego czasu. > Moja owczesna zona, przy moim wspoludziale pisala wtedy prace doktorska n/t, z > grubsza, optymalizacji rekrutacji chetnych na podobne misje. Marudny, ja nie pisze nic od siebie ja cytuje ,wikul sugeruje, ze nasi maja w Afganistanie super, duzo lepiej niz Niemcy... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Moze jednak nieco dystansu, Gini.. 23.07.10, 22:32 gini napisała: > Marudny, ja nie pisze nic od siebie ja cytuje ,wikul sugeruje, ze > nasi maja w Afganistanie super... Nie kłam Ginido. Ja bym ciebie czarownico tam wysłał, żebyś miała super. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Moze jednak nieco dystansu, Gini.. 23.07.10, 22:34 wikul napisał: > gini napisała: > > > Marudny, ja nie pisze nic od siebie ja cytuje ,wikul sugeruje, ze > > nasi maja w Afganistanie super... > > > Nie kłam Ginido. Ja bym ciebie czarownico tam wysłał, żebyś miała > super. Mendo, sam sobie jedz, odwazny jestes jak zza klawiatury ujadasz, ciekawe co bys pokazal w takim Afganistanie, pelne portki strachu, mescizno niepelna. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Moze jednak do magla, Ginido.. 23.07.10, 22:37 ...bo w ten upał klimakterium cię dobija. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Mendo na zieleniak 23.07.10, 22:43 wikul napisał: > ...bo w ten upał klimakterium cię dobija. Mnie daleko do klimakterium, wentylatorek chodzi chlodno mam . Ty sobie wsadz ten pusty leb pod kran, ty sie skarzyles ,ze goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Ginimendo na zieleniak, jak w maglu cię nie chcą 23.07.10, 22:51 Co racja to racja. Nawet magiel ma cie juz dosyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Po dwuch niech spio! 23.07.10, 22:09 marouder.eu napisał: > Albo jak ktory hetero, to nich spi na zmiane! A propos, z postu zigzaura. ...W II wojnie światowej za elitę armii niemieckiej uchodziły załogi U-Bootów (chyba pamiętacie, kogo Adolf Alojzowicz mianował swoim następcą?). Otóż, na U-Boocie było ciasno, nie było mowy o myciu, goleniu, zmywaniu naczyń czy praniu (a zwłaszcza suszeniu) odzieży, ręczników, bielizny itd. Koje dla marynarzy były użytkowane na zmianę: jeden marynarz spał a drugi miał służbę. W tej sytuacji nie dziwi zarost u marynarzy oraz czarne kolory mundurów. ... Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Po dwuch niech spio! 23.07.10, 22:13 o U -botach było w słynnym "Okręciu Lothra Bucheima tak mi się skojarzyło po Twoim wpisie.) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 21:57 jakos nie sprawia mi to satysfakcji aczkolwiek podobno jestesmy najmniej lubianym sąsiadem Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 21:59 ariadna-enta napisała: > jakos nie sprawia mi to satysfakcji > aczkolwiek podobno jestesmy najmniej lubianym sąsiadem Satysfakcji nie, ale dobrze wiedzieć że w polskim kontyngencie, mimo wszystko, nie jest najgorzej. O ile takie okreslenie w ogóle pasuje do tych warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 22:09 Ostanio zgineło tam kilku polskich żołnierzy swoją drogą nie bardzo rozumiem cel naszego zaangażowania w tym kraju w Iraku podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 22:35 ariadna-enta napisała: > Ostanio zgineło tam kilku polskich żołnierzy > swoją drogą nie bardzo rozumiem cel naszego zaangażowania w tym kraju w Iraku podobnie Irak to juz historia a Afganistan to zobowiązania sojusznicze. Na szczęściu jest już decyzja o stopniowym wyjściu z Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 23:08 gini ma w dupie sytaucję polskiego kontyngentu zobaczyła ,ze wątek załzył wikul i dostała głupawki.) Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 23:14 ariadna-enta napisała: > gini ma w dupie sytaucję polskiego kontyngentu > zobaczyła ,ze wątek załzył wikul i dostała głupawki.) Masz rację, łazi za "wrogami" i prowokuje awantury. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 23:25 wikul napisał: > ariadna-enta napisała: > > > gini ma w dupie sytaucję polskiego kontyngentu > > zobaczyła ,ze wątek załzył wikul i dostała głupawki.) > > > Masz rację, łazi za "wrogami" i prowokuje awantury. To jest forum, zalozyles watek o brakach w armii niemieckiej, wiec ci podrzucilam, o wrakach w armii polskiej, bo zdaje sie, ze chciales zasugerowac, ze u nas wszystko jest ok. Gdzie tu awantura?Poddajesz cos pod dyskusje to odpowiadam, wszystko, a przyglupiasta, zamiast dolozyc cos na temat jak zwykle pisze o mnie. Sugeruje, ze mam w dupie, to ty masz w dupie, bo ja przynajmniej sie interesuje czytam cos, a o czym pisze ariadna?A no jak zwykle o gini . Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 23.07.10, 23:33 skąd wariatka może wiedziec czy nie napisałam czegos w temacie skoro ma mnie wygaszoną.) Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 baby o wojaczce?...co sie POrobiło? 23.07.10, 23:38 amerykanizacja czy izraelizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: W Afganistanie brakuje wszystkiego: od uzbroj 24.07.10, 00:28 ariadna-enta napisała: > skąd wariatka może wiedziec czy nie napisałam czegos w temacie skoro ma mnie wygaszoną.) Ciąle szuka awantur, to jest jej żywioł. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul jak w Szwejku :) ".... 23.07.10, 23:12 Cytat...Dla pana generała wszystko było niesłychanie proste. Droga do sławy wojennej prowadziła według recepty: O szóstej wieczorem żołnierze dostają gulasz z kartoflami, o pół do dziewiątej idzie wojsko do latryny, żeby się wyknocić, o dziewiątej idzie spać. Przed takim wojskiem nieprzyjaciel pierzcha ze zgrozą.....” wqb Odpowiedz Link Zgłoś