marudna.menda 26.07.10, 09:45 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8177016,Izabela_Sariusz_Skapska__Macierewicz_nie_ma_mandatu_.html i jej akolici wiedzom lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t_ete Smolenskie wdowy 26.07.10, 10:40 www.wprost.pl/ar/197666/Smolenskie-wdowy/ Tekst chyba jeszcze z okresu kampanii prezydenckiej. Opisuje bardzo rozne postawy, reakcje ; ludzie, kazda osoba inaczej - przezywaja zalobe, przeciez trauma naklada sie na konkretna osobowosc ... chyba pisalam juz o tym wczesniej ; Nawet marna wiedza psychologiczna daje pojecie o tym co dzieje sie z czlowiekiem ktory traci najblizsza osobe w tak dramatycznych okolicznosciach. Oswajanie sie ze smiercia - jedni przechodza w ciszy, inni w buncie i krzyku. Kazda z tych reakcji - moge zrozumiec. Tysiace pytan i watpliwosci ... I tak bedzie dopoki nie zostana one wyjasnione przez odpowiednie instytucje - Prokurature, Komisje ... Obrazki. Pani Merta - ktorej bol az krzyczy - nie wierzy w prawidlowosc i sumiennosc dzialan instytucji. Pani Komorowska - ktorej bol jest cichy - ufa im i czeka na wyniki sledztwa. Politycy PiS 'wzieli' z bolu rodzin to - co jest im wygodne i pasujace do 'linii' czy koncepcji - brak zaufania do instytucji, do rzadu, podejrzenia ze byl to zamach, oskarzenia o odpowiedzialnosc za przygotowanie wizyty itd. 'Wyjeli to sobie' z cudzej traumy - tak naprawde bez szacunku dla ludzkiego cierpienia. Bo gdyby tego szacunku choc troche mieli - nie zorganizowaliby przed kamerami posiedzenia zespolu - z udzialem pani Merty i pana Melaka. Nawet gdyby takie bylo ich zyczenie. tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Moze jeszcze dopowiem 26.07.10, 10:55 Nawet przy najbardziej drobiazgowym sledztwie, setkach ekspertyz, niektore osoby i tak nie uwierza w wyniki sledztwa (jakie by nie byly). Do konca zycia beda 'tkwic' w katastrofie smolenskiej - badajac ciagle na nowo dokumenty, materialy, szukajac potwierdzenia swoich podejrzen. Bo jesli ktos teraz przyjal ze 'strona rosyjska sfalszowala, zmanipulowala' - nie zadowoli go NIC. Nie istnieja zadne autorytety naukowe ani specjalni specjalisci - ze swoimi ekspertyzami - ktore/ktorzy potwierdza autentycznosc maerialow czy dokumentow... to wszystko jest bez znaczenia. Wiec ... dla niektorych 'republika smolenska' zakonczy sie wynikami sledztwa, dla innych - bedzie trwac do konca swiata. Tak bedzie zarowno w przypadku rodzin ofiar, politykow, dziennikarzy jaki i komentatorow- blogerow, uczestnikow forum dyskusyjnego. tete Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Widziałem tę rozmowę, nie piszą w gazecie tego, 26.07.10, 11:32 o czym mówiła b.ostrożnie (bo informacja z drugiej ręki) o Macierewiczu. W Katyniu była jej siostra, przyjechała i wracała pociągiem. Macierewicz szalał w pociągu obwiniając o zamach (w domyśle) Tuska i Putina. I taką linię zamulania przyjął prezes i pisowski beton. Dobór ludzi w zespole Macierewicza wcale nie jest przypadkowy - to rodziny ludzi, związanych mniej czy bardziej z rządami Kaczyńskich; Merta, ściągnięty do Ministerstwa Kultury w 2005 przez Ujazdowskiego - tego przykładem. Błasik, prezydencki nominat, w błyskawicznym tempie dostał awans na czterogwiazdkowego generała. Po Mierosławcu miał być zdymisjonowany, uratowała go interwencja Pałacu. Zdecydowana większość rodzin ofiar od tej kaczej hucpy się odcina. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Scan 26.07.10, 12:32 Ja mysle ze ci ludzie ktorzy sa w zespole - chca w nim byc. Ba, chca takze by wszystko odbywalo sie przed kamerami. Prawdziwy dramat rozpocznie sie wtedy - gdy prokuratura - czy zespol przedstawi kolejne informacje ... gdyby np. okazalo sie ze jednak general wywieral jakis nacisk na pilotow ... jak zachowa sie wtedy wdowa po generale ... jak zachowaja sie rodziny pilotow ... a jak rodziny innych pasazerow ? czy nie okaze sie wowczas ze 'rodzina smolenska' peknie ... bo jednak ktos ponosi odpowiedzialnosc za tragedie ? Byc moze - okaze sie ze wine ponosza w czesci organizatorzy, w czesci piloci, w czesci ci ktorzy naciskali, w czesci wieza ... co wowczas ? czy rodziny tych ktorzy zgineli - a ponosili czastke odpowiedzialnosci - przyjma to do wiadomosci ? Mysle ze nie. A politycy z satysfakcja beda 'obrabiac' temat dalej. tete Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _____Scan i Tete błagam Was to co robicie te dywag 26.07.10, 13:00 cje, do których tak sie przywiązaliscie, ktore tak pieczołowicie hołubicie, tak pieścicie i pielęgnujecie, które nie maja w najbardziej nawet naciaganej interpretacji - - żadnego powiązania z faktami i realnymi działaniami ludzi - a które OBRABIACIE JAK BAZAROWO wykształcona psycholożka bez skrupułów obsmarowujaca sąsiadkę, wchodząc obcesowo w jej najskrytsze i najgłębiej skrywane osobiste, intymne uczucia - - i ktore służą jedynie do tego aby jak najszybciej zapomnieć o samej sprawie i żenujących okolicznosciach przed, w trakcie i po. BŁAGAM WAS....nie róbcie tak prostackiej esbecko-podobnej propagandy! gdyby nie ta akcja Macierewicza i ponad setki posłów...wygrala by Wasza opcja - tuszowania, wyszydzania, ośmieszania i zaniechania działań. Widoczna od samego poczatku! odejdźcie na bok. I POczekajcie! Przeciez sami do tego namawialiście. Niech działają w kierunku naciskania na niechętne do działania służby! Blagamm Was. I bez urazy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Hasz 26.07.10, 13:14 przykro mi ze nie rozumiesz sprawy podstawowej ; ja sie martwie o najgorsze ... najlatwiej przyjac do wiadomosci ze katastrofe spowodowali jacys 'oni', 'obcy', no ... w kazdym razie nikt z tych ktorzy zgineli ; bo jak to ! nie dosc ze zginal, ze jego bliscy cierpia - to jeszcze mialby byc wspolodpowiedzialny za smierc innych ? to nie do udzwigniecia (w sensie psychicznym, moralnym); moze i chcialabym by winni byli jacys 'oni', by do jednego bolu straty rodzin - nie dolozylo sie kolejne cierpienie ? ale moje 'chciejstwo' nic tu do rzeczy nie ma ; tete Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Hasz? nie rób swoją metodą insynuacjigłupka 26.07.10, 13:46 ze mnie! Wystarczył mi piq i reszta jego PO-pleczników! > przykro mi ze nie rozumiesz sprawy podstawowej ; ja sie martwie o > najgorsze ... > > najlatwiej przyjac do wiadomosci ze katastrofe spowodowali > jacys 'oni', 'obcy', no ... NIE TWIERDZĘ ZE OBCY...są winni zaniedbań! w kazdym razie nikt z tych ktorzy > zgineli ............PROSZĘ CIĘ! ; bo jak to ! nie dosc ze zginal, ze jego bliscy cierpia - > to jeszcze mialby byc wspolodpowiedzialny za smierc innych ? to nie > do udzwigniecia (w sensie psychicznym, moralnym); > > moze i chcialabym by winni byli jacys 'oni', by do jednego bolu > straty rodzin - nie dolozylo sie kolejne cierpienie ? ale > moje 'chciejstwo' nic tu do rzeczy nie ma ; > > tete ...NIE MARTW SIE NA ZAPAS.jeżeli nie martwi Cię manipulowanie, napaść na tych ktorzy starają sie wywrzeć nacisk by państwo wywiazywało sie z obowiązków. Nalezycie. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 powtarzam mataczą winni przysparzajac bólurodzinom 26.07.10, 13:50 i to Cie jakoś nie martwi! Są winni zaniedbań i gróźb karalnych. Które sie jakoś takos same od siebie niechcący zrealizowały ...bo wszystko ze wszystkim sprawnie ZAKOLIDOWAŁO. Na zasadzie: - "Rozumicie wicie?" Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos A jako dowód przytocz film Koli z Tuby. 26.07.10, 13:55 Jesteś zupełnie niewiarygodny. Podobnie jak Macierewicz ze swoją komisją z prostej przyczyny. Braku obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete nie musisz 26.07.10, 13:58 dyskutowac z moimi zmartwieniami ; prosze Cie tylko o to bys nie przesadzal z interpretacja tego co pisze ; te diaboliczne intencje ktore mi przypisujesz ... to naprawde jest groteskowe ; kazdy czlek moze sie mylic w ocenie zdarzen, ja tez ; wyrazam swoje opinie, z ktorymi wolno Ci sie przeciez - nie zgadzac ; mozesz je uznac za idiotyczne ; ale bombardowanie mnie zarzutami o jakies knowania, ubeckie metody - to naprawde przegiecie ; uwziales sie na mnie ? przeciez Ci nie dokuczam ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: nie musisz 26.07.10, 14:05 t_ete napisała: > opinie, z ktorymi wolno Ci sie przeciez - nie zgadzac ; mozesz je > uznac za idiotyczne ; ale bombardowanie mnie zarzutami o jakies > knowania, ubeckie metody - to naprawde przegiecie ; uwziales sie na > mnie ? przeciez Ci nie dokuczam ... Ee, to tylko haszystowska metoda na nawiązanie miłej pogawędki. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: nie musisz 26.07.10, 15:14 t_ete napisała: > opinie, z ktorymi wolno Ci sie przeciez - nie zgadzac ; mozesz je > uznac za idiotyczne ; ale bombardowanie mnie zarzutami o jakies > knowania, ubeckie metody - to naprawde przegiecie ; uwziales sie na > mnie ? przeciez Ci nie dokuczam ... Idiotów powinno się ignorować, tete. Odpowiadajac Haszowi czy Gini sama prosisz sie o zarzuty z ich strony. A co do meritum to podzielam bez uwag Twoje zdanie: ta komisja niczego nie wyjasni i w ogóle nie o to chodzi aby wyjaśniła. Ta komisja ma rzucac błotem i bedzie to robiła. Dlatego m.in. zawsze uwazałem, że popieranie PiS jest passe. To jest wataha do wyrżniecia i nie ma co owijac w bawełnę. Odpowiedz Link Zgłoś
marudna.menda Re: nie musisz 26.07.10, 17:01 Matelocie,to zadna komisja! Zespol (piesni i tanca)! Odpowiedz Link Zgłoś