Dodaj do ulubionych

Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ?

19.08.10, 21:32
niby proste - bo to wszyscy mieszkancy Europy ale ujecie tego w cudzyslow ma
chyba swiadczyc o negatywnych konotacjach ;

Czyzby mialo podobnie pogardliwy wydzwiek jak slowo 'paliak' kiedys tam - w
ustach sowieckiego oficera ... czy moze slowo 'polacken' - calkiem
wspolczesnie - rzucone przez Niemca ?

To samo poczucie wyzszosci ... ?

tete
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 21:45
      t_ete napisała:

> niby proste - bo to wszyscy mieszkancy Europy ale ujecie tego w cudzyslow ma
      > chyba swiadczyc o negatywnych konotacjach ;
      >
      > Czyzby mialo podobnie pogardliwy wydzwiek jak slowo 'paliak' kiedys tam - w
      > ustach sowieckiego oficera ... czy moze slowo 'polacken' - calkiem
      > wspolczesnie - rzucone przez Niemca ?
      >
      > To samo poczucie wyzszosci ... ?

To ci, którym śmierdzą przepocone onuce polskiego żołnierza.

S.
    • gini Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 21:45
      Mlodzi wyksztalceni z wielkich miast .
      W przeciwienstwie do mnie ja z Ciemnogrodu jestem.
    • absztyfikant Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 21:47
      Doprecyzuj prosze pytanie Tete.
      • t_ete Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 21:53
        o tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/w,13,115514401,115515413,Gini_nie_wkleila_europejczykom_.html

• amamit Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 21:58
          Raczej tutaj...
          forum.gazeta.pl/forum/w,13,115514401,115515094,Re_Manny_swiezy_artykul_z_RZEPY.html
          Ale nie wiem co to oznacza... Zwolenników UE?
        • pan.scan Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:08
          Na klawiaturze Mannego brzmi to fałszywie, bo on, Amerykanin, nie ma nawet
          polskiego paszportu, więc kudy mu do Europy. Na klawiaturze off_moherowej
          brzmi szyderczo albowiem tylko prawy polski patriota ma na sercu dobro
          Najjaśniejszej Rzeczpospolitej.
          "Europejczyk" to tyle samo co kosmopolita, dawniej "Żyd". Chce taki, żeby
          satelity Unii nadzorowały mu pola i ugory oraz liczbę jaj zniesionych przez
          kury, chce krzyż odwrócić do góry nogami i chce wyzbyć sie mowy Wandy, co
          Niemca nie chciała. Chce rzucić ziemię, skąd nasz królewski szczep
          piastowy.
          • manny-jestem Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:15
            pan.scan napisał:

> Na klawiaturze Mannego brzmi to fałszywie, bo on, Amerykanin, nie ma nawet
            > polskiego paszportu, więc kudy mu do Europy.==

Dlaczego fałszywie? Przecież własnie ja mieszkając od lat poza Europą mam chyba
            prawo do tego aby nie czuć się Europejczykiem.

Zresztą jak zwykle manipulacja. Mam paszport, ale nieważny. A polskie
            obywatelstwo mam nawet gdybym paszport polski wyrzucił. Tak widzi to państwo
            polskie i ma wobec mnie odpowiednie wymagania. Powtórka z rozrywki.
          • t_ete podsumowujac 20.08.10, 00:15
            wynika ze 'europejczyk' jest jakims gorszym gatunkiem wink
            poniewaz nie jest ani katolikiem ani patriota ; nie jest przywiazany do
            tradycji, nie obchodza go problemy Polakow bo i tak zaraz przeniesie sie do
            Brukseli (lub do Dublina); nic nie wie o historii Polski - wlasciwie to jest
            polanalfabeta bo nie czyta ; zawsze stawia znicze na niewlasciwych grobach ; nie
            doznaje wzruszen przy mazurkach poniewaz nie slucha bo mysli ze to takie ciasto
            okolicznosciowe ; nie kultywuje, nie obchodzi, nie pamieta dat ;ostatnio
            sprzedal ryngraf po pradziadku bo mu zabraklo na iPoda ; jego dziewczyna ma na
            imie Mariusz i zamierzaja sie pobrac w przyszlym roku ; stosunek do krzyza ma
            ambiwalentny bo wlasciwie jeden to mu sie nawet podoba i lubi go zakladac gdy
            ma ochote na gothic look ; nie ma stosunku do in vitro bo zamierzaja z Mariuszem
            kupic dziecko ;w jednej sondzie pomylil eutanazje z entuzjazmem ; uwaza ze
            mordercy maja seksowne tatuaze ; glosuje gdy ma po drodze ; pasjami dzwoni do
            Szkla kontaktowego ; czyta Gazete Wyborcza i oglada TVN wiec dobrze orientuje
            sie we wszystkim ; marzy by uczestniczyc w happeningach pod palacem ale boi sie
            ze ktos mu zapaskudzi nowa koszule Abercrombie & Fitch ; pali, pije, uzywa co
            sie da ; lubi sushi ...

WLASCIWY Polak jest katolikiem, patriota, przywiazany do tradycji, zyje
            problemami Polakow, nie zamierza emigrowac, ba nawet wakacje spedza tylko w
            Polsce, rozczytuje sie w historii, zawsze stawia znicze na wlasciwych grobach,
            wzrusza sie przy mazurkach jak rowniez wypieka je na Wielkanoc ; kultywuje,
            obchodzi, pamieta daty, ryngraf po pradziadku traktuje jak swietosc, nie pozwala
            nawet zonie dotknac ; w malzenstwie ma problemy ale zamierza je rozwiazac idac
            na pielgrzymke do Czestochowy, dzieci sa w ZHR ; jest przeciwny zabijaniu
            nienarodzonych i eutanazji ale w przypadku mordercow wyznaje biblijna zasade oko
            za oko ; krzyz w jego zyciu jest stale obecny i bedzie go bronil poki zyje ;
            glosuje zgodnie z glosem RM, oglada TV Trwam, czyta Nasz Dziennik, Gazete
            Polska oraz niektore blogi na S24 wiec dobrze orientuje sie we wszystkim,;
            dyzuruje pod krzyzem przed palacem na zmiane z kolega ; do odziezy nie
            przywiazuje wagi , chetnie nosi sandaly bo stopy odpoczywaja ; nie pije, nie
            pali, lubi pierogi ;

tete

• manny-jestem Nietrafne podsumowanie 20.08.10, 00:24
              Sprawa wygląda tak:

Jak w roku, powiedzmy, 2025 Bruksela wyda nakaz aresztowania Jana Kowalskiego za
              to ze słuchał w domu nielegalnego Radia Maryja, to patriotami polskimi bedą ci
              Polacy, ktorych ta wiadomość do szpiku kości oburzy, bez względu na to czy
              mieszkaliby w Krakowie, Wólce Masłowskiej czy tez Szanghaju. Zas
              'europejczykami' bedą ci Polacy, którzy z radościa, słysząc taką wiadomość,
              zatrą ręce.
              • t_ete Re: Nietrafne podsumowanie 20.08.10, 08:47
                manny-jestem napisał:

> Jak w roku, powiedzmy, 2025 Bruksela wyda nakaz aresztowania Jana Kowalskiego z
                > a
                > to ze słuchał w domu nielegalnego Radia Maryja, to patriotami polskimi bedą ci
                > Polacy, ktorych ta wiadomość do szpiku kości oburzy, bez względu na to czy
                > mieszkaliby w Krakowie, Wólce Masłowskiej czy tez Szanghaju. Zas
                > 'europejczykami' bedą ci Polacy, którzy z radościa, słysząc taką wiadomość,
                > zatrą ręce.

Twoje porownanie jest straszliwe wink
                Jesli zdelegalizuja RM - to z jakiego powodu ?

Mysle sobie ze bardziej Watykan moglby zechciec zamknac to radio - i co wtedy ?
                jakas schizma ... ? I jak to bedzie z tym polskim patriotyzmem ? wink

tete
                • manny-jestem Re: Nietrafne podsumowanie 20.08.10, 13:39
                  Jeśli zamknie Watykan to będzie cacy Tete, bo Watykan ma prawo smile
                  • off_nick Nieporozumienie... 20.08.10, 14:40
                    Aby zrozumieć definicję 'europejczyków' należy sięgnąć do eseju Tony'ego Judta 'A Grand Illusion?' z 1996 r.gdzie napisał, że kraje Europy Środkowej i Wschodniej muszą pogodzić się z tym, że warunki, na których przystąpią do Unii Europejskiej, zostaną podyktowane przez państwa członkowskie, przede wszystkim Francję i Niemcy.
                    Zaś mówienie w imieniu całości bez jej uwzględnienia, deklarowanie, kto należy do rdzennej Europy, a kto nie, pewność, że można samemu wyznaczać cele i kierunki rozwoju Unii Europejskiej w polityce światowej - wszystko to nie jest bynajmniej efektem ignorancji, lecz silnych przekonań podbudowanych poczuciem moralnej wyższości.
                    Ja się na to nie godzę...
                    Od wielu lat Polakom wtłacza się do głów, iż powinni być stuprocentowymi Europejczykami. A jak wiadomo, stuprocentowy Europejczyk powinien uznawać Stany Zjednoczone za agresywne imperium, a o całe zło tego świata obwiniać amerykańskie koncerny zbrojeniowe. Stuprocentowy Europejczyk powinien także wierzyć, że Angela Merkel i José Manuel Barroso zadbają o bezpieczeństwo Starego Kontynentu lepiej niż chłopcy z US Army.
                    Na to też się nie godzę...
                    Wyznawców wiary w omnipotencję Merkel i Barroso uważam za 'europejczyków' własnie.
                    • manny-jestem Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 14:42
                      No zgoda, ale gdzie widzisz nieporozumienie?
                      • off_nick Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 14:50
                        manny-jestem napisał:

> No zgoda, ale gdzie widzisz nieporozumienie?

Przeczytaj post otwierający wątek wink
                    • ariadna-enta Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 15:02
                      nawet 25% procentowy Europekczyk widzi,że Ameryka
                      ma nas za trzeci,a nawet pieciorzdenego partnera stretegicznego
                      że bardziej im po drodzę z tą złą Rosją i Chinami
                      Stany Zjednoczone nie raz pokazały,ze tam gdzie w gre wchodzi ich interes
                      nie cofą się przed niczym
                      Nie,zebym Rosję chwaliła,ale widze duże analogie miedzytymi mocarstwami

byc Europejczykiem to dla mnie być częścią tej kukltury i dziedzictwa
                      nie wyklucza to bycie Polakiem ,Francuzem czy Niemcem
                      i nie widzę żadnej w tym sprzeczności
                      • off_nick Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 15:44
                        ariadna-enta napisała:

A dla mnie, mohera, jest oczywiste, że nasze tradycyjnie przyjazne stosunki z
                        Ameryką powinny być umacniane, ponieważ są wyznacznikiem naszej pozycji w Unii
                        Europejskiej. Co więcej - należy z USA rozwijać również kontakty gospodarcze i
                        wymianę handlową. PP Kwaśniewski miał taką doktrynę, że ze Stanami Zjednoczonymi
                        rozwijamy stosunki polityczne i militarne, a z Unią handlowe i gospodarcze.
                        Jest to podział sztuczny i niekoniecznie zgodny z polską racją stanu, gdyż
                        np. Niemcy, Francja, Włochy i inne państwa starej UE robią wszystko, aby
                        rozwijać handel z USA. A Polakom wmawia się, że kontakty z Ameryką nie są
                        postawą europejską.

PS
                        Czuj się Europejką z całym dobrodziejstwem inwentarza, nikt Ci nie broni.
                        Ja wolę czuć się Polką i nazywać rzeczy po imieniu:
                        pederasta, a nie gej; w szkle, a nie in vitro, mordowanie, a nie aborcja czy
                        eutanazja.

• ariadna-enta Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 16:10
                          a czy ja twierdzę,że mamy nie utrzymywać srosunków z USA
                          ale tak jak nie wchodzić za bardzo w tyłek Rosji,tak samo Ameryce
                          zachować jakiś rozsądek

a z tego jak to nazywasz dobrodziejstwa inwentarza my Polacy też
                          korzystalismy
                          bo sma przyznasz,że nigdy nie bylismy znaczacym krajem przede wszytkim
                          gospodarczo czy w postępie technicznym
                          więc nie rozumiem tej pogardy

co do in vitro nie rozumiem całej tej kościelnej głupawki wokół tego
                          i nazywanie tego grzechem i wpędxzaniu par małzeńskich czy lekarzy w
                          poczucie winy
                          jakby sami bez grzechy byli

ja używam słowa homoseksualista jesli już przy nzawenictwie jestesmy
                    • marudna.menda Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 15:18
                      Nieslychane, moherowa pisze,ze nalezy siegnac do eseju niedawno
                      zmarlego lewaka. Swiat sie wali.wink
                    • absztyfikant Re: Nieporozumienie... 20.08.10, 16:15

>Tony'ego Judta

Fuuuuj, zydowski komuch i izraelozerca sad
                  • t_ete :) 21.08.10, 09:40
                    manny-jestem napisał:

> Jeśli zamknie Watykan to będzie cacy Tete, bo Watykan ma prawo smile

No wiesz co !
                    Przeciez pod krzyzem jego 'obroncy' mowili : 'jeden ksiadz - to nie caly
                    kosciol'. Podobnie komentowano apel Nycza. A znacznie wczesniej - tez niezbyt
                    przyjaznie - decyzje Watykanu o odsunieciu Paetza.

Jestem przekonana ze sluchacze Rydzyka 'nie przyjeliby do wiadomosci' decyzji
                    Watykanu i podjeli dzialania partyzanckie - a Ty za powyzszy komentarz zostalbys
                    wyzwany od zaprzancow i ...
                    'europejczykow' wink))

tete
              • snajper55 Re: Nietrafne podsumowanie 20.08.10, 10:42
                manny-jestem napisał:

> Sprawa wygląda tak:
                >
                > Jak w roku, powiedzmy, 2025 Bruksela wyda nakaz aresztowania Jana Kowalskiego za
                > to ze słuchał w domu nielegalnego Radia Maryja, to patriotami polskimi bedą ci
                > Polacy, ktorych ta wiadomość do szpiku kości oburzy, bez względu na to czy
                > mieszkaliby w Krakowie, Wólce Masłowskiej czy tez Szanghaju.

I bez względu na to, co to ówczesne Radio Maryja nadawało ? Już rozumiem.
                Patrioci to ci, którzy ślepo i bezmyślnie idą za Radiem Maryja.

S.
              • snajper55 Re: Nietrafne podsumowanie 20.08.10, 10:56
                Brednie fanatyka. Patriotyzm wyznacza stosunek do Ojczyzny, a nie do jakiejś
                radiostacji czy jakiegoś księdza. Dla Ciebie Toruń, Radio Maryja to Ojczyzna a
                nie Polska. Ty nie jesteś żadnym patriotą tylko fanatykiem toruńskim.

S.
            • ariadna-enta Re: podsumowujac 20.08.10, 00:27
              no prawie by sie zgadzało
              ale nic nie jest czarno-białe i ten podział ytochę w poprzek idzie
              i niekoniecznie u postempowców dziewczyna musi mieć na imię Mariusz.)
              • t_ete :) 20.08.10, 10:25
                ariadna-enta napisała:

> no prawie by sie zgadzało
                > ale nic nie jest czarno-białe i ten podział ytochę w poprzek idzie
                > i niekoniecznie u postempowców dziewczyna musi mieć na imię
                Mariusz.)

Na szczescie w poprzek, i to calkiem smile dlatego drazni mnie ten
                radykalny podzial i takie ... pelne wyzszosci nabijanie sie z
                kogokolwiek ;
                z grupa (tlumem) rozmawiac nie sposob, tam dzialaja takie mechanizmy
                ze zazwyczaj dochodzi do 'zadziobania' osoby o innych pogladach ale
                idnywidualnie - wszystko jest mozliwe ; trzeba chcec ...

schemat - oprocz tego ze jest bariera w porozumiewaniu sie - to tez
                rozleniwia wink mysle ze nie ma nic gorszego jak zamknac sie w grupie
                wyznajacych 'jedynie wlasciwe poglady' ...

tete
                • first.kanalia Re: :) 20.08.10, 10:29
                  t_ete napisała:

> ariadna-enta napisała:
                  >
                  > > no prawie by sie zgadzało
                  > > ale nic nie jest czarno-białe i ten podział ytochę w poprzek
                  idzie
                  > > i niekoniecznie u postempowców dziewczyna musi mieć na imię
                  > Mariusz.)
                  >
                  > Na szczescie w poprzek, i to calkiem smile dlatego drazni mnie ten
                  > radykalny podzial i takie ... pelne wyzszosci nabijanie sie z
                  > kogokolwiek ;
                  > z grupa (tlumem) rozmawiac nie sposob, tam dzialaja takie
                  mechanizmy
                  > ze zazwyczaj dochodzi do 'zadziobania' osoby o innych pogladach
                  ale
                  > idnywidualnie - wszystko jest mozliwe ; trzeba chcec ...
                  >
                  > schemat - oprocz tego ze jest bariera w porozumiewaniu sie - to
                  tez
                  > rozleniwia wink mysle ze nie ma nic gorszego jak zamknac sie w
                  grupie
                  > wyznajacych 'jedynie wlasciwe poglady' ...
                  >
                  > tete

Razi Cie nabijanie sie?To poczytaj sobie posty pana scana, od
                  lat pisze o "prawdziwych Polakach", "prawych Polakach"w jakim celu
                  chyba wiadomo.
                  • t_ete Re: :) 20.08.10, 11:14
                    first.kanalia napisała:

> Razi Cie nabijanie sie?To poczytaj sobie posty pana scana, od
                    > lat pisze o "prawdziwych Polakach", "prawych Polakach"w jakim celu
                    > chyba wiadomo.

Czytam Gini.
                    Tyle ze okreslenie 'prawdziwi Polacy' (czy 'prawi')wymyslil nie Scan
                    ale ludzie ktorzy uznali ze sa prawdziwymi Polakami w
                    odroznieniu od tych Polakow ktorzy maja inne poglady ; nazwali sie
                    tak w sensie pozytywnym ...

Z wypowiedzi w watku wynika ze okreslenie 'europejczycy'
                    stworzyli 'prawi Polacy' dla tych Polakow ktorzy maja inne
                    poglady ... wydzwiek okreslenia jest negatywny ;

Poddawanie w watpliwosc czyjegos patriotyzmu, 'prawdziwosci'
                    czy 'prawosci', negowanie czyjegos 'czucia sie Polakiem',
                    obywatelem, wartosciowanie (lepszy on czy gorszy katolik) - kto to
                    robi Gini ?

ja ?

tete
            • gini Re: podsumowujac 20.08.10, 07:53
              t_ete napisała:

.
              > WLASCIWY Polak jest katolikiem, patriota, przywiazany do
              tradycji, zyje
              > problemami Polakow, nie zamierza emigrowac, ba nawet wakacje
              spedza tylko w
              > Polsce, rozczytuje sie w historii, zawsze stawia znicze na
              wlasciwych grobach,

nie pasuje do mnie ,niestety, mieszkam sobie w Brukselce, Manny
              w USA)))

> wzrusza sie przy mazurkach jak rowniez wypieka je na Wielkanoc ;
              kultywuje,
              > obchodzi, pamieta daty, ryngraf po pradziadku traktuje jak
              swietosc, nie pozwal
              > a
              > nawet zonie dotknac ; w malzenstwie ma problemy ale zamierza je
              rozwiazac idac
              > na pielgrzymke do Czestochowy, dzieci sa w ZHR ; jest przeciwny
              zabijaniu
              > nienarodzonych i eutanazji ale w przypadku mordercow wyznaje
              biblijna zasade ok
              > o
              > za oko ; krzyz w jego zyciu jest stale obecny i bedzie go bronil
              poki zyje ;

znow nie pasuje z tego do mnie duzo nie jestem przeciwna
              eutanazji, za kara smierci dla zbrodniarzy jak najbardziej.

> glosuje zgodnie z glosem RM, oglada TV Trwam, czyta Nasz
              Dziennik, Gazete
              > Polska oraz niektore blogi na S24 wiec dobrze orientuje sie we
              wszystkim,;

Czytam wlasciwie wszystko, bo cytuje przewaznie artkuly z GW
              ,ktora tylko i wylacznie czytaja "europejczyki"

> dyzuruje pod krzyzem przed palacem na zmiane z kolega ; do
              odziezy nie
              > przywiazuje wagi , chetnie nosi sandaly bo stopy odpoczywaja ;
              nie pije, nie
              > pali, lubi pierogi ;
              >
              > Znow kula w plot, nie dyzuruje przy krzyzu, mam za daleko.Co
              do odziezy, tez kula w plot, sandalki ostatnio nosze czasami, to
              jakas odmiana po szpilkach,pije czasami, pale niestety duzo
              ,pierogi, uwielbiam to fakt.

>
              > tete
              >
              >
              • t_ete to mialo byc krzywe zwierciadlo... 20.08.10, 08:40
                przeciez takie modele 'europejczyka' czy 'Polaka' nie istnieja ; moze nie
                najwyzszych lotow ten zart ale ja po prostu nie lubie schematow ;

klasyfikowanie czlowieka zgodnie z tabelka : skoro w tej sprawie jest 'za', w
                tamtej bedzie tez 'za', a w kolejnej zrobi 'tak' ... wobec tego na pewno ma
                'takie i takie' poglady - i w zwiazku z tym jest 'gorszym' lub 'lepszym'
                gatunkiem (w zaleznosci od tego kto klasyfikuje); nie podoba mi sie to ...

dlatego nie wkladam w ramki nikogo bo i sama nie chce by mnie w jakies ramki
                wkladano smile chyba ze beda na tyle szerokie by nie wiezily i mogly pomiescic
                swobodnie moje poglady smile

Polka Krakuska Szczecinianka Europejka
                tymczasowa mieszkanka Aquanet

tete

• gini Re: to mialo byc krzywe zwierciadlo... 20.08.10, 08:45
                  Przeczytalas artykul profesora Nowaka, ktory zalinkowalam?
                • snajper55 Re: to mialo byc krzywe zwierciadlo... 20.08.10, 10:52
                  t_ete napisała:

> klasyfikowanie czlowieka zgodnie z tabelka : skoro w tej sprawie jest 'za', w
                  > tamtej bedzie tez 'za', a w kolejnej zrobi 'tak' ... wobec tego na pewno ma
                  > 'takie i takie' poglady - i w zwiazku z tym jest 'gorszym' lub 'lepszym'
                  > gatunkiem (w zaleznosci od tego kto klasyfikuje); nie podoba mi sie to ...

To nie jest tabelka, tylko liniowy (a w zasadzie odcinkowy) obraz świata, typowy
                  dla tych, dla których ważna jest tylko jedna idea i którzy oceniają innych
                  zgodnie ze stopniem akceptacji tej idei. Tak widzą świat wszyscy fanatycy.

Dla kogoś, dla kogo centrum świata stanowi Toruń i Rydzyk wszystko inne jest
                  nieważne. Taki ktoś ocenia innych na podstawie tego, czy są oni bliżej Torunia,
                  czy antyTorunia, za który możemy przyjąć Brukselę.

S.
                  • t_ete Re: to mialo byc krzywe zwierciadlo... 20.08.10, 11:19
                    snajper55 napisał:

> Dla kogoś, dla kogo centrum świata stanowi Toruń i Rydzyk wszystko
                    inne jest
                    > nieważne. Taki ktoś ocenia innych na podstawie tego, czy są oni
                    bliżej Torunia,
                    > czy antyTorunia, za który możemy przyjąć Brukselę.

Ja chyba jestem spory kawalek od Torunia ale do Brukseli tez mam
                    pewien dystans smile

tete
                    • first.kanalia Tete nie odpowiedzialas na pytanie 20.08.10, 12:26
                      Czytalas w koncu artykul profesora Nowaka czy nie.
                      • t_ete czytalam 21.08.10, 10:36
                        first.kanalia napisała:

> Czytalas w koncu artykul profesora Nowaka czy nie.

Czytalam. Ale nie wplynal na zmiane mojego zdania.

tete
                        • gini Re: czytalam 21.08.10, 11:41
                          t_ete napisała:

> first.kanalia napisała:
                          >
                          > > Czytalas w koncu artykul profesora Nowaka czy nie.
                          >
                          > Czytalam. Ale nie wplynal na zmiane mojego zdania.
                          >
                          > tete

Mialam nadzieje, ze wytkniesz gdzies autorowi.
              • t_ete sama widzisz ;) 20.08.10, 10:47
                gini napisała:

> nie pasuje do mnie ,niestety, mieszkam sobie w Brukselce, Manny
                > w USA)))

> znow nie pasuje z tego do mnie duzo nie jestem przeciwna
                > eutanazji, za kara smierci dla zbrodniarzy jak najbardziej.

> Czytam wlasciwie wszystko, bo cytuje przewaznie artkuly z GW
                > ,ktora tylko i wylacznie czytaja "europejczyki"
                >

>> > Znow kula w plot, nie dyzuruje przy krzyzu, mam za daleko.Co
                > do odziezy, tez kula w plot, sandalki ostatnio nosze czasami, to
                > jakas odmiana po szpilkach,pije czasami, pale niestety duzo
                > ,pierogi, uwielbiam to fakt.

Masz racje ze 'kula w plot' - ale dotyczy to zarowno 'wlasciwych
                Polakow' jak i 'europejczykow'winkludzie wymykaja sie schematom ktore
                tworza im inni ludzie ; zle jest gdy nie chcemy tego zobaczyc

tete

• manny-jestem Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:03
      Wiesz jak ja to widzę Tete tak simplistycznie i trochę dosadnie? "Europejczyk"
      to paljak któremu bliższa Bruksela niz Toruń.
      • marudna.menda Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:09
        maniak napisal:

> Wiesz jak ja to widzę Tete tak simplistycznie i trochę dosadnie? "Europejczyk"
        > to paljak któremu bliższa Bruksela niz Toruń.

Jak paljak, to i Waszyngton.
      • t_ete :)))) 19.08.10, 22:14
        manny-jestem napisał:

> Wiesz jak ja to widzę Tete tak simplistycznie i trochę dosadnie? "Europejczyk"
        > to paljak któremu bliższa Bruksela niz Toruń.

A jest trzecia mozliwosc ? Do wyboru tylko Bruksela lub Torun ?

tete
        • manny-jestem Re: :)))) 19.08.10, 22:16
          Przecież ostrzegłem że bedzie simplistycznie smile
          • t_ete Re: :)))) 19.08.10, 22:27
            manny-jestem napisał:

> Przecież ostrzegłem że bedzie simplistycznie smile

To sie nie da. Ani ja z Brukseli ani z Torunia.
            No to moze mnie nie ma ? wink

tete
            • hasz0 jesteś ale za dużo myśliszomogiłach jako pomnikach 19.08.10, 22:30
              zamaist o budżecie i VATie
            • t_ete mam pomysl Manny 19.08.10, 22:32
              a moge byc z Krakowa ?

smile

tete

• gini Re: :)))) 19.08.10, 22:37
              t_ete napisała:

> manny-jestem napisał:
              >
              > > Przecież ostrzegłem że bedzie simplistycznie smile
              >
              > To sie nie da. Ani ja z Brukseli ani z Torunia.
              > No to moze mnie nie ma ? wink
              >
              > tete

Ja z Brukseli ale ja ciemnogrodzianka
              • hasz0 ______Sarko chyba jest waszym wzorem €uropejczyka? 19.08.10, 22:55

forum.gazeta.pl/forum/w,13,115502659,115524533,_bo_nie_zna_Dekalogu_i_krzyza_.html?wv.x=2

forum.gazeta.pl/forum/w,13,115502659,115524399,3_samoloty_Cyganow_Sarko_62_Rumunii_za_300_836.html?wv.x=2
            • snajper55 Re: :)))) 19.08.10, 23:40
              t_ete napisała:

> manny-jestem napisał:
              >
              > > Przecież ostrzegłem że bedzie simplistycznie smile
              >
              > To sie nie da. Ani ja z Brukseli ani z Torunia.

Nie musisz być "z". Jesteś gdzieś na mentalnym odcinku między Toruniem a
              Brukselą. Do któregoś końca tego odcinka jest Ci pewnie bliżej.

S.
              • t_ete Re: :)))) 20.08.10, 00:18
                snajper55 napisał:

> Nie musisz być "z". Jesteś gdzieś na mentalnym odcinku między Toruniem a
                > Brukselą. Do któregoś końca tego odcinka jest Ci pewnie bliżej.
                >

Jestem na odcinku pomiedzy ... Krakowem i reszta swiata smile

tete
        • ariadna-enta Re: :)))) 19.08.10, 22:22
          a nie można wybrać Torunia i Brukseli jednocześnie?
          nie można sie czuć Polakiem i Europejczykiem nie tylko geograficznie,ale i
          mantalnie?
          • hasz0 spróbuj mieszakć tu i tu płacić tu i tu reguł 19.08.10, 22:24

przestrzegać takich i siakich.
          • snajper55 Re: :)))) 19.08.10, 23:44
            ariadna-enta napisała:

> a nie można wybrać Torunia i Brukseli jednocześnie?

Nie można. To Manny skalę zdefiniował. To są skrajności Mannego. Bruksela i
            Toruń definiują jego świat.

S.
    • hasz0 Jam Moher Polaczkowaty jest i basta!Z Ciemnogrodu 19.08.10, 22:05

• miriam_first Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:10

Europejczycy? kim sa? Zbyt ogólne pytanie.
      Takiej małej dziennikarki z tvp, bez urazywink smile smile

Przytoczyłas określenie Polaka przez "obcych" a pamietasz jak naród
      swój nazywał - chyba Wankowicz? Polactwo?
      • t_ete nie 19.08.10, 22:25
        miriam_first napisała:

> Przytoczyłas określenie Polaka przez "obcych" a pamietasz jak naród
        > swój nazywał - chyba Wankowicz? Polactwo?

Pytalam jak mam rozumiec 'europejczykow'... Poniewaz jedni uczestnicy dyskusji
        uzywaja takiego okreslenia w cudzyslowiu - wobec innych uczestnikow dyskusji ;

Z Wankowicza (lubie go) pamietam 'kundlizm'.

tete
        • hasz0 jak możesz tak wprost o swoich? 19.08.10, 22:27

nie wypada!
    • rycho7 Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ? 19.08.10, 22:15
      t_ete napisała:

> ujecie tego w cudzyslow ma
      > chyba swiadczyc o negatywnych konotacjach ;

Oczywiste, ze chodzi o tradycje chrzescianstwa wsrod tego zbiorowiska
      geograficznego. Oczywiscie tradycje nieprawdziwe.
    • bywszy1 Re: Przepraszam, kto to sa 'europejczycy' ?+ 20.08.10, 12:30

To jest ludnosc,uchowana z obozow dla tredowatych.
      Czesciowo zmieszana,przez co otrzymala dodatek swiezej krwi,z
      odlamkami ludow z okolic morza srodziemnego tudziez Azjatow.
      • bywszy1 Re: P.SPrzepraszam, kto to sa 'europejczycy' ?+ 20.08.10, 12:32

Czasami im sie wydaje,ze sa sola ZIEMI tutejszej.
    • t_ete off_nick napisała do Ariadny 21.08.10, 10:34
      off_nick napisała:

> Czuj się Europejką z całym dobrodziejstwem inwentarza, nikt Ci nie broni.
      > Ja wolę czuć się Polką i nazywać rzeczy po imieniu:
      > pederasta, a nie gej; w szkle, a nie in vitro, mordowanie, a nie aborcja czy
      > eutanazja.

Jestesmy Europejczykami. To przeciez oczywiste. Tak jak to ze jestesmy Polakami.
      Jednak 'europejczyk' to nie to samo co Europejczyk. A 'prawdziwy Polak' to nie
      to samo co Polak.

Dla mnie 'czucie sie Polka' nie ma nic wspolnego z pogladami politycznymi czy
      'nazywaniem rzeczy po imieniu', nie ma rowniez nic wspolnego z wyznawana (lub
      nie) wiara. To cos wiecej - i ponad roznice.

Nie czuje przynaleznosci do grupy ktora prezentuje podobne do Twoich poglady.
      Ale mysle tez ze nie przynaleze do tych ktorzy nia pogardzaja. Moge sie spierac
      - i na tym to polega by spierajac sie - wspolistniec a nie 'wysylac sie'
      wzajemnie do Torunia, Brukseli czy na Madagaskar.

Taka 'wysylka' uniemozliwia normalna dyskusje.
      Wychodza z tego jakies dziecinne skroty ... ze niby ktos kto czuje sie Polakiem
      nie uzyje okreslenia homoseksualista czy eutanazja albo in vitro ?wink

tete

• ariadna-enta Re: off_nick napisała do Ariadny 21.08.10, 12:38
        mnie kiedyś te gadki,że jak głosujesz na "niewłaciwego kandydata" to nie
        jesteś prawdzwym Polakiem,ze kłaniasz sie ruskiui niemcom
        i jeszccze inne określenia,które mają komuś wmówić,że żaden z ciebie
        Polak,żeś pewnie Zyd udający POlaka,że tylko katolik nim jest
        szokowały
        nie rozumiałam i nadal nie rozumiem choć mówimy tym samym językiem
        teraz już nie robi to na mnie żadnego wrażenia
        skoro tak mają to ich problem widocznie inaczej nie potrafią

dla mnie sprawa jest prosta kto urodził sie w tym kraju,wychował
        tutaj,nasiąknał tym wszystkim jest Polakiem
        bez wględu na wyznawaną religię i poglądy polityczne
        co nie kłóci się z tym,ze jednocześnie jest Europejczykiem

• t_ete Re: off_nick napisała do Ariadny 21.08.10, 12:56
          ariadna-enta napisała:

> dla mnie sprawa jest prosta kto urodził sie w tym kraju,wychował
          > tutaj,nasiąknał tym wszystkim jest Polakiem
          > bez wględu na wyznawaną religię i poglądy polityczne
          > co nie kłóci się z tym,ze jednocześnie jest Europejczykiem

Mysle podobnie smile

tete

• ariadna-enta Re: off_nick napisała do Ariadny 21.08.10, 13:03
            cieszę się.)
    • kecawa Re: Przepraszam,to tacy sodomici 21.08.10, 12:11
      To tacy ludzie co akceptują to, że sodomici mogą adoptować dzieci

kecaw
      • t_ete aWacek;) 21.08.10, 13:11
        kecawa napisał:

> To tacy ludzie co akceptują to, że sodomici mogą adoptować dzieci

Sodomia w jezyku polskim oznacza zoofilie.
        W jezyku angielskim (zwlaszcza w Stanach) 'sodomy' oznacza stosunek analny
        pomiedzy osobami tej samej lub odmiennej plci.

Okreslenie 'sodomita' moze i natchnione - ale malo precyzyjne. Jakie dziecie
        chcialby zaadoptowac zoofil ? wink

tete
        • gini Re: aWacek;) 21.08.10, 13:22
          t_ete napisała:

> kecawa napisał:
          >
          > > To tacy ludzie co akceptują to, że sodomici mogą adoptować
          dzieci
          >
          > Sodomia w jezyku polskim oznacza zoofilie.
          > W jezyku angielskim (zwlaszcza w Stanach) 'sodomy' oznacza
          stosunek analny
          > pomiedzy osobami tej samej lub odmiennej plci.
          >
          > Okreslenie 'sodomita' moze i natchnione - ale malo precyzyjne.
          Jakie dziecie
          > chcialby zaadoptowac zoofil ? wink
          >
          > tete

www.slownik-online.pl/kopalinski/A048A9714934966DC125658F00059D69.php

Nie tylko zoofilie TETE
          • t_ete Re: aWacek;) 21.08.10, 13:39
            gini napisała:

> Nie tylko zoofilie TETE

Zalinkowany przez Ciebie Kopalinski :

"sodomia stosunki płciowe ze zwierzętami; przest. pederastia, rozpusta"

czy rozumiesz co oznacza 'przest.' ?

Mowimy 'aptekarz' lub 'farmaceuta' a nie 'pigularz'. Mowimy 'wartownia' czy
            'areszt' a nie 'odwach'.

tete
            • gini Re: aWacek;) 21.08.10, 13:46
              Nie doczytalas?

Sodomita czlowiek oddajacy sie sodomii.
              Etym.od Sodomy,w ktorej mezczyzni mieli sklonnosci
              homoseksualne

tego nie doczytalas?
              • gini Re: aWacek;) 21.08.10, 13:48
                pl.wikipedia.org/wiki/Zoofilia
                jest tu wszystko oprocz sodomii na okreslenie zoofilii.
                • t_ete nie chcialo sie poszukac ? 21.08.10, 14:04
                  gini napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Zoofilia
                  > jest tu wszystko oprocz sodomii na okreslenie zoofilii.

owszem jest : pl.wikipedia.org/wiki/Sodomia

tete
              • t_ete Re: aWacek;) 21.08.10, 14:02
                gini napisała:

> Sodomita czlowiek oddajacy sie sodomii.
                > Etym.od Sodomy,w ktorej mezczyzni mieli sklonnosci
                > homoseksualne

>
                > tego nie doczytalas?

Gini, okreslenie etymologie ma biblijna (sodomie kosciol traktowal jak grzech
                niezaleznie czy stosunek analny byl miedzy osobami tej samej plci czy plci
                przeciwnej czy ze zwierzetami) ale slowo 'sodomia' jako okreslenie - jak
                napisalas - 'sklonnosci homoseksualnej' jest przestarzale. Wspolczesnie -
                w jezyku polskim - sodomia oznacza zoofilie. Tyle mowi Kopalinski.

tete
                • gini Re: aWacek;) 21.08.10, 14:11
                  t_ete napisała:

> gini napisała:
                  >
                  >
                  > > Sodomita czlowiek oddajacy sie sodomii.
                  > > Etym.od Sodomy,w ktorej mezczyzni mieli sklonnosci
                  > > homoseksualne

> >
                  > > tego nie doczytalas?
                  >
                  > Gini, okreslenie etymologie ma biblijna (sodomie kosciol
                  traktowal jak grzech
                  > niezaleznie czy stosunek analny byl miedzy osobami tej samej
                  plci czy plci
                  > przeciwnej czy ze zwierzetami) ale slowo 'sodomia' jako
                  okreslenie - jak
                  > napisalas - 'sklonnosci homoseksualnej' jest
                  przestarzale
                  . Wspolczesnie
                  > -
                  > w jezyku polskim - sodomia oznacza zoofilie. Tyle mowi
                  Kopalinski.
                  >
                  > tete

Zdaje sie, ze to sodomia na okreslenie zoofilii jest przestarzale,
                  bo i w angielskim i we francuskim to jest okreslenie stosunkow
                  analnych to wszystko.
                  • t_ete jeszcze raz ? 21.08.10, 15:03
                    gini napisała:

> Zdaje sie, ze to sodomia na okreslenie zoofilii jest przestarzale,
                    > bo i w angielskim i we francuskim to jest okreslenie stosunkow
                    > analnych to wszystko.

Kopalinski :

www.slownik-online.pl/kopalinski/A048A9714934966DC125658F00059D69.php
                    sodomia stosunki płciowe ze zwierzętami; przest. pederastia, rozpusta.
                    sodomita człowiek oddający się sodomii.

Etym. - od Sodomy, w której mężczyźni mieli skłonności homoseksualne; por.
                    Biblia (Gen., 19, 1-11); por. Sodoma i Gomora.

Wiki

Sodomia to w języku polskim termin określający zoofilię[1]. W języku
                    angielskim (a zwłaszcza w USA) nadal spotykane jest użycie słowa sodomy w
                    odniesieniu do stosunku analnego między osobami tej samej lub przeciwnej
                    płci[2].

Termin ten często używany jest w rozumieniu grzechu sodomii[3] i pochodzi od
                    nazwy biblijnego miasta Sodoma, które, wg interpretacji Starego Testamentu
                    (między innymi wg Kościoła katolickiego) zostało zniszczone przez Boga[4].

pl.wikipedia.org/wiki/Sodomia
                    Wiki

en.wikipedia.org/wiki/Sodomy
                    Sodomy (pronounced /ˈsɒdəmi/) is a term used in the law to describe the
                    act of "unnatural"[1] sex, which depending on jurisdiction can consist of oral
                    sex or anal sex or any non-genital to genital congress, whether heterosexual, or
                    homosexual, or with human or animal.[2]

Merriam-Webster

www.merriam-webster.com/dictionary/sodomy
                    Gini, wiele slow uzywanych w starozytnosci, sredniowieczu, pozniej czy nawet nie
                    tak dawno bo na przelomie XIX i XX wieku - zastapily inne okreslenia. Niektore
                    przetrwaly. Inne - jako nieprecyzyjne zastapiono nowymi slowami (domyslam sie ze
                    tak moglo byc z 'sodomia' ktora miala wiele znaczen - jak wskazuje np. Webster)

Slownik przypomina stare okreslenia z adnotacja 'przest.'

Czy uzywa sie slowa 'uranizm' lub 'safizm' ? Nie. A przeciez obydwa (z greki)
                    oznaczaly milosc homoseksualna - miedzy mezczyznami (uranizm)i kobietami (safizm).

I juz dosc tego - naprawde - bo to nudne...

tete
                    • mate_lot Re: jeszcze raz ? 21.08.10, 17:07
                      t_ete napisała:

> I juz dosc tego - naprawde - bo to nudne...

smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka