Dodaj do ulubionych

Decyzja GIS ws. dopalaczy bezprawna

13.10.10, 08:49
Co prawda gazeta.pl stawia na końcu "?", ale Dziennik Gazeta Prawna nie ma wątpliwości. Ja też (patrz moje wytłuszczenie).

Cytat
Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie zamknięcia naraz wszystkich sklepów sprzedających tak zwane produkty kolekcjonerskie była wydana bezprawnie - twierdzi "Dziennik Gazeta Prawna".

W przypadku zamknięcia każdy sklep powinien być z osobna wymieniony z nazwy, a jego właściciel poinformowany o decyzji. Jednak w pośpiechu rząd nie zadbał o szczegóły.

Teraz właściciele sklepów mają podstawę do roszczeń odszkodowawczych wobec państwa. GIS nie dostrzegł, że decyzja administracyjna to akt o charakterze indywidualnym, kierowanym imiennie do adresata.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8503350,Decyzja_GIS_ws__dopalaczy_bezprawna.html
Obserwuj wątek
    • gini Re: Decyzja GIS ws. dopalaczy bezprawna 13.10.10, 08:56
      No przeciez zapowiadali, ze beda dzialac na granicy prawa, a,ze dzialali bezprawnie, co tam polski podatnik zaplaci odszkodowania sklepikarzom.
      Ale przez kilka dni GW miala o czym pisac .
      • oleg3 Re: Decyzja GIS ws. dopalaczy bezprawna 13.10.10, 09:11
        > dzialali bezprawnie, co tam polski podatnik zaplaci

Ano. Z tym, że nie jestem pewien czy było to działanie "bezprawne", bo prawnicy rozumieją przez to raczej coś innego niż my.
        • rycho7 legalizm dzialania urzednikow 13.10.10, 09:16
          oleg3 napisał:

> Ano. Z tym, że nie jestem pewien czy było to działanie "bezprawne", bo prawnicy
          > rozumieją przez to raczej coś innego niż my.

Obywalel moze robic wszystko czego nie zabrania prawo. Urzednik moze robic jedynie to na co zezwala mu prawo.

Nie wiem co WY rozumicie i czy cokolwiek.
          • oleg3 Zgoda. To elementarz 13.10.10, 09:39
            Obywalel moze robic wszystko czego nie zabrania prawo. Urzednik moze robic jedynie to na co zezwala mu prawo.
        • babariba-babariba ciekawe, kiedy mi zabronią robienia... 13.10.10, 12:38
          ...przepalanki.
          Co ona jest robiona z pół łyżeczki cukru podpalonej żywym ogniem na skórynce z chleba. Niektórzy mówią na to piętka.
          Taki żywo płonący cukier spływa sobie do butla i się z zawartością butla łączy nieziemsko.
          Szczególnie, kiedy surowcowa zawartość butla była sporządzona wcześniej w dziewiczych ostępach Puszczy Knyszyńskiej dzięki wielowiekowym doświadczeniom miejscowej ludzkości.
          Smacznego
          • mate_lot Re: ciekawe, kiedy mi zabronią robienia... 13.10.10, 13:27
            Dzięki babiarybo za to:

www.youtube.com/watch?v=vjlluR_DsDw
            Zajebiste!smile
    • andrzejg cytat z GP 13.10.10, 09:02
      Należy wyraźnie rozdzielić pojęcia decyzji nieistniejącej od decyzji nieważnej. Decyzje nieważne to takie, które formalnie w obrocie prawnym już zaistniały. Decyzje nieistniejące to takie, które wskutek braku formy nie mogły wywołać skutku prawnego. Nie można łączyć kwestii decyzji nieistniejącej z decyzją nieważną; nie są to pojęcia synonimiczne. Brak koniecznych elementów w decyzji administracyjnej nie daje podstaw do stwierdzenia jej nieważności, bo decyzja taka w ogóle nie zaistniała.

Dokonanie powyższego podziału decyzji jest konieczne ze względu na doniosłe konsekwencje prawne w sprawie króla dopalaczy. Niestosowanie się do decyzji GIS, choćby nieważnej, ale której nieważności nie stwierdzono w odrębnym procesie, rodzi odpowiedzialność karną z art. 37b ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Z kolei niestosowanie się do tzw. decyzji nieistniejącej (pozbawionej niezbędnych elementów, np. oznaczenia strony decyzji) nie może skutkować odpowiedzialnością karną, gdyż decyzja taka nie istnieje. Wobec wadliwej konstrukcji decyzji GIS z 2 października 2010 r. (GIS-BI-073-239/RS/10) osoby niestosujące się do tego pisma nie powinny ponosić odpowiedzialności karnej.

Widać,że prawnicy strony dopalaczowej już działaja.
      Jaki krok powinien podjąc teaz rząd?

Przyznam Ci sie, ze na całą ta akcję z zamykaniem sklepów i działaniem rządu na granicy prawa,jak to nie jeden raz podkreślał premier, patrzyłem z dużą rezerwą. Takie działania są skuteczne , gdy są wymierzone w normalnych obywateli. Ze światkiem przestępczym, czy też prawie że przestepczym jest gorsza sprawa. A jak są skuteczne wobec normalnych , to zawsze rodzi się obawa ,kiedy walną w ciebie samego.

A.
      • oleg3 Re: cytat z GP 13.10.10, 09:08
        > Jaki krok powinien podjąc teaz rząd?

Nie wiem, nie jestem pijarowcem smile

Będą przeciągać sprawę tak by pierwszy niekorzystny dla rządu wyrok zapadł jak już wszyscy zapomną o tej akcji. Nawiasem, nie wiem, czy cukiernie nie stosują jakiś środków, które podpadają pod to nowe "prawo antydopalaczowe. "
        • rycho7 zlogi komunistycznego prawa 13.10.10, 09:13
          oleg3 napisał:

> > Jaki krok powinien podjąc teaz rząd?
          >
          > Nie wiem, nie jestem pijarowcem

Winna jest ciaglosc prawa az od socjalisty Pilsudzkiego, ktory ukradl tramwaj Niepodlegosc.
        • andrzejg Re: cytat z GP 13.10.10, 09:17
          oleg3 napisał:

>
          > Będą przeciągać sprawę tak by pierwszy niekorzystny dla rządu wyrok zapadł jak
          > już wszyscy zapomną o tej akcji. Nawiasem, nie wiem, czy cukiernie nie stosują
          > jakiś środków, które podpadają pod to nowe "prawo antydopalaczowe. "
          >

cukier, kurna
          mozna lekko podpalić i zalać spirytusem smile

Myślę ,że w każdej branży cos się znajdzie. Choćby klej.

A.
          • andrzejg w zasadzie powinno być 'dopalić' 13.10.10, 09:18
            andrzejg napisał:

>
            > cukier, kurna
            > mozna lekko podpalić i zalać spirytusem smile
            >

i mam dopalaczsmile

A.
            • rycho7 kakao z chili 13.10.10, 09:46
              andrzejg napisał:

> i mam dopalacz

Ja stosuje prekursory serotoniny. Poniewaz jeden z lekow ubocznie wywoluje depresje.

O ile pamietam to jeszcze kurkuma jest silnym dopalaczem. No i zapalki.
          • rycho7 cukier substancja psychoaktywna 13.10.10, 09:41
            andrzejg napisał:

> cukier, kurna

Dzieci cwicza sie w uzaleznianiu wlasnie na slodyczach. Ciekawe ile ton Ci zalicza w wyroku prawa dzialajacego wstecz.
          • snajper55 Re: cytat z GP 13.10.10, 09:48
            andrzejg napisał:

> cukier, kurna
            > mozna lekko podpalić i zalać spirytusem smile

Po co spirytus ? Same słodycze są psychoaktywne i uzależniają.

S.
      • rycho7 ja naleze do swiata przestepczego 13.10.10, 09:10
        andrzejg napisał:

> Takie działania są skuteczne , gdy są wymierzone w normalnych obywateli. Ze
        > światkiem przestępczym, czy też prawie że przestepczym jest gorsza sprawa. A ja
        > k są skuteczne wobec normalnych , to zawsze rodzi się obawa ,kiedy walną w cieb
        > ie samego.

Dziekuje Andrzeju za dalsza nobilitacje nas szatanow.

Ja jestem juz doswiadczony represjami waadzy wobec normalnych, niewinnych. Dlatego mam dobrych prawnikow i wiele osobistego doswiadczenia. Jestem zamieszany w kradzez roweru na Placu Czerwonym jako poszkodowany.
        • andrzejg Re: ja naleze do swiata przestepczego 13.10.10, 09:20
          jesteś niewinny nawet nie wiesz za co .

A.
          • rycho7 w wiezieniach siedza sami niewinni 13.10.10, 09:24
            andrzejg napisał:

> jesteś niewinny nawet nie wiesz za co .

My szatany to akurat wiemy, ze za zaniechanie unicestwienia panstwa. Nie je letko. Sumienie skwierczy.
    • rycho7 "silne" panstwo haszystowskie 13.10.10, 09:05
      oleg3 napisał:

> GIS nie dostrzegł, że decyzja administracyjna to akt o charakterze indywidualnym,
      > kierowanym imiennie do adresata.

PO umykaly "szczegoly" juz gdy rozprawialo sie z Gilowska-"Beata".

Jedynuie dekapitacja jest skutecznym lekiem na mentalne spisienie.
      • oleg3 Re: "silne" panstwo haszystowskie 13.10.10, 09:13
        > PO umykaly "szczegoly" juz gdy rozprawialo sie z Gilowska-"Beata".

Ale wtedy nie było to działanie organu państwa tylko przekształcanie partii demokratycznej w wodzowską.
        • rycho7 dali sobie spisic mentalnosc 13.10.10, 09:18
          oleg3 napisał:

> Ale wtedy nie było to działanie organu państwa tylko przekształcanie partii dem
          > okratycznej w wodzowską.

Wystarczylo dostrzec objawy przed sparszywieniem panstwa. Wyciac raka z mozgiem. Gilotyna.
    • hymenos Najwyraźniej przegrana wojna z PZPN 13.10.10, 09:41
      niczego Tusków nie nauczyła. Podobnie jak batalia o drogi, też przegrana przez tuskową administrację. Bublowatość jest porażająca jako oczywista oczywistość.
      • rycho7 to jest heroicznie patriotyczna Prawdziwa Polskosc 13.10.10, 09:50
        hymenos napisał:

> Bublowatość jest porażająca jako oczywista oczywistość.

Zaprawde powiadam Ci nie sr.j we wlasne gniazdo. Z pokora wstrzymaj oddech pod powierzchnia szamba.

Gdy pisal o tym JKM przed rokiem to wygodniej bylo ukryc gola d.pe pod dywanem.
        • hymenos Re: to jest heroicznie patriotyczna Prawdziwa Pol 13.10.10, 10:03
          Sytuacja, w której anarchista fatalista podpiera się JKM przerosła moje naśmielsze wyobrażenia, a pokory we mnie brak.
          • mate_lot No dobra, bezprawie... 13.10.10, 10:39
            ... ale z moja sympatią. Nie wystarczy, że pismatołki maja satysfakcję bo rząd się potknął. Akurat, jak ich zdążyłem poznać, sami nie przestrzegaliby prawa w różnych sytuacjach na co dali dowody. Pieprzę prawo, które pozwala truć naszą młodzież po to by kilku cwaniaków dorabiało się fortun. W razie czego uruchomić szwadrony śmierci na tych co sobie zażyczą odszkodowań.
            • hymenos Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 11:19
              Ee, to zupełnie jak w profesorskiej metodzie walki o demokrację niedemokratycznymi metodami. Chcesz spisieniem wygrać z pisiactwem???
              • mate_lot Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 11:26
                To i tak delikatnie, bo spodziewałem się porównania do metod faszystowskich wink
                A serio... nie uważam, że pomysł aby dopalacze były towarem kolekcjonerskim, jest genialny.
                Z metody nie jestem dumny, ale liczy się efekt końcowy. Zwycięzców się nie sądzi...
                hymenos napisał:
                • hymenos Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 11:38
                  mate_lot napisał:

> To i tak delikatnie, bo spodziewałem się porównania do metod faszystowskich wink

Faszyści raczej trzymali się litery prawa, porównanie byłoby zbyt ryzykowne wink

> Z metody nie jestem dumny, ale liczy się efekt końcowy. Zwycięzców się nie sądz
                  > i...

No tak, jeśli już. Rzecz w tym, że tuskowa administracja przegrywa już kolejną batalię. A spisienie pozostanie.

> hymenos napisał:
                  • hasz0 o sPiSienie nie bój! Swoich pod prawo nie dadzą! 13.10.10, 12:11

PO w przeciwieństwie do PiS-u
                    litery PRAWA
                    w stosunku do swoich ministrów nie stosuje!

Dzis przesłuchują Ziobrę.______________PO-patrz jak Czuma co to w USA.......
                    .....co to w Polsce....a Ziobro stawiała zarzuty Premierom Swego Rządu

...........no iego precedensu PO darować nie ma PRAWA! Co by Sobiesiak na to powiedział?
                    albo jego znajomi?
                    • hasz0 __język jakiego używacie POdprogowo świadczy o Was 13.10.10, 12:18
                      forum.gazeta.pl/forum/w,13,117505727,117508422,Czuchnowski_chce_byc_ponad_prawem_z_ferajna_GW.html?wv.x=2
                      _________PRZEMOC SŁOWNA to wasza broń nieszlachetna, niestety

spadek po UB i propagandzie swieckiej "zapluty karzeł"' itp.

"sPiSienie", kaczyzm, haszyzm, ......

.....zobacz sobie co robią z Ziobrą..

https://forum.gazeta.pl/forum/w,13,117501561,117501561,Decyzja_GIS_ws_dopalaczy_bezprawna.html
                  • mate_lot Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 13:24
                    Spisieniem, dla mnie, jest kurczowe trzymanie się biskupich nogawek i deklaracje lojalności. Jeszcze brakuje aby doszło do współzawodnictwa z PiS w lizaniu biskupich tyłkówsad
                    Trudno jednak zdecydowanie potępić administrację Tuska w kategoriach moralnych - kilka dni wstrzymania narkobiznesu to kilka dzieciaków zdrowszych. Dziwię się, że znajdują się ludzie robiących zarzut rządowi z powodu takiej bzdury jak przestrzeganie lewa.
                    • hymenos Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 14:32
                      mate_lot napisał:

> Spisieniem, dla mnie, jest kurczowe trzymanie się biskupich nogawek i deklaracj
                      > e lojalności. Jeszcze brakuje aby doszło do współzawodnictwa z PiS w lizaniu bi
                      > skupich tyłkówsad

Z zatrzeżeniem, że krakowski Dziwisz i Toruński Rydzyk to dwie całkiem różne parafie.

> Trudno jednak zdecydowanie potępić administrację Tuska w kategoriach moralnych
                      > - kilka dni wstrzymania narkobiznesu to kilka dzieciaków zdrowszych. Dziwię się
                      > , że znajdują się ludzie robiących zarzut rządowi z powodu takiej bzdury jak pr
                      > zestrzeganie lewa.

Prawo nie jest bzdurą. Rzecz w tym, żeby dzieciaki nie sięgały po dopalacze czy narkotyki a nie czy kupują sobie w budce czy u dilera pod szkołą.
                      • mate_lot Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 15:23
                        hymenos napisał:

> Z zatrzeżeniem, że krakowski Dziwisz i Toruński Rydzyk to dwie całkiem różne pa
                        > rafie.

Zgoda. Jako realista uważam, że łagiewnickiego nie ma co się czepiać bo nie jest tak niebezpieczny dla państwa jak rydzykowy.

> Prawo nie jest bzdurą. Rzecz w tym, żeby dzieciaki nie sięgały po dopalacze czy
                        > narkotyki a nie czy kupują sobie w budce czy u dilera pod szkołą.

I znów zgoda, ale jak to zrobić by nie kupowały w ogóle? - pewnie to utopia, ale nie powinno być tak by bezczelny gó...arz otwierał sobie kilkaset sklepów i truł nam dzieciaki w zgodzie z prawem... znaczy, lewem.
                        • hymenos Re: No dobra, bezprawie... 13.10.10, 15:50
                          mate_lot napisał:

> I znów zgoda, ale jak to zrobić by nie kupowały w ogóle? - pewnie to utopia, al
                          > e nie powinno być tak by bezczelny gó...arz otwierał sobie kilkaset sklepów i t
                          > ruł nam dzieciaki w zgodzie z prawem... znaczy, lewem.

Nie nazwałbym tego utopią, to raczej ideał, do którego należałoby dążyć. Niezależnie od tego, czy coś jest legalne czy też nie, zawsze znajdzie się jakiś młodzieniec, który sięgnie po alkohol, papierosy, narkotyki, czyli coś co od siebie uzależnia, jest szkodliwe itd. Najgorszą rzeczą jest, gdy za dawanie recept wezmą się forumowicze a niewiele mniejszą, gdy w swoje łapki dostaną to politycy, PO, PIS, SLD wszystko jedno. Od tego są specjaliści, różnej maści, którzy są w stanie wypracować całe programy zmierzające do jak największego zbliżenia się do ideału.
                          • rycho7 zludna wiara w proznie bakczyszu 13.10.10, 16:16
                            hymenos napisał:

> Od tego są specjaliści, różnej maści, którzy są w stanie wypracować całe programy
                            > zmierzające do jak największego zbliżenia się do ideału.

Pamietaj, ze dla specjalistow idealem jest urzymanie ich rodzin.

Z uzaleznien zyje cala rzesza ludzi. Co im dasz w zamian? PGRy?
                            • hymenos Re: zludna wiara w proznie bakczyszu 13.10.10, 18:46
                              rycho7 napisał:

> hymenos napisał:
                              >
                              > > Od tego są specjaliści, różnej maści, którzy są w stanie wypracować całe
                              > programy
                              > > zmierzające do jak największego zbliżenia się do ideału.
                              >
                              > Pamietaj, ze dla specjalistow idealem jest urzymanie ich rodzin.
                              >
                              > Z uzaleznien zyje cala rzesza ludzi. Co im dasz w zamian? PGRy?

Niestety idealnych rozwiązań nie posiadam w zanadrzu. Pamiętam również, że rodziny uzależnionych i tak utrzymuję.
                        • rycho7 nie koncesjonowac zycia 13.10.10, 16:21
                          mate_lot napisał:

> I znów zgoda, ale jak to zrobić by nie kupowały w ogóle?

Ja mam prosta niewykonalna recepte. Zycie daje wieksze podniety niz uzywki. Tyle, ze mlodziezy nieczego nie wolno "dla jej dobra". Wiec sie bujajcie.
                    • rycho7 zwiedlosc pomyslow Hammurabiego 13.10.10, 16:12
                      mate_lot napisał:

> , że znajdują się ludzie robiących zarzut rządowi z powodu takiej bzdury jak pr
                      > zestrzeganie lewa.

Przyznam sie, ze oniemialem po przeczytaniu tego. Dziwnie dzis zastanawialem sie nad Trybunalem Norymberskim dla wykonawcow rozkazow tego rzadu. Signum temporis?
                      • mate_lot Re: zwiedlosc pomyslow Hammurabiego 13.10.10, 16:15
                        Miałeś oniemieć. Zadanie wykonane.
          • rycho7 Re: to jest heroicznie patriotyczna Prawdziwa Pol 13.10.10, 15:51
            hymenos napisał:

> Sytuacja, w której anarchista fatalista podpiera się JKM przerosła moje naśmiel
            > sze wyobrażenia, a pokory we mnie brak.

Wiec podaj mi jakikolwiek przyklad anarchisty fatalisty dopuszczanego przez mendia jakim mialbym sie podeprzec. Na bezrybiu i rak ryba. Oczywiscie w sensie kancera.

W sumie liberalizm liberalny gospodarczo i liberalny swiatopogladowo jest najblizszy anarchizmowi. Moj anarchizm fatalistyczny jest wlasnie takim liberalizmem pozbawionym zludzen. Choc moze lepiej powiedziec obludy zarabiania na zamowieniach panstwowych. Bo tak terrorysci panstwowi blatuja lyberalow. Aby zapewnic dalszy wyzszy wzrost kancera.

Anarchistow trudniej zblatowac bo ich nie ma. To znaczy nie spuszczaja pary w gwizdek. Zbieraja cisnienie w syfonie aby sie rozpuknal.
    • hansgrubber Re: Decyzja GIS ws. dopalaczy bezprawna 15.10.10, 09:27
      Tusk wie, że ludzie lubią gdy władza gra dobrego szeryfa, choć akcja z punktu widzenia prawa i efektów najprawdopodobniej będzie kompromitacją. Ale co z tego? Ciemny lud to kupi - by zacytować klasyka. Wciąż twierdzę, że różnica między PO a PiS nie jest zbyt duża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka