Dodaj do ulubionych

konkurs Chopinowski

20.10.10, 23:33
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8543960,Konkurs_Chopinowski__Filharmonia_czeka_na_werdykt.html

++++++++++++++++++++++++++++
według mnie Austriak, choć ten Rosjanin z Sankt Petersburga też jest świetny.
Polak w tym gronie to jakieś nieporozumienie jest. Blechaczem to on nie będzie.
Choć z drugiej strony to bylem niedawno w Żelazowej Woli na koncercie Krzysztofa Jabłońskiego, który był laureatem w 1985 roku, a który był jednym z jurorów jak Blechacz 5 lat temu wygrał. Porozmawiałem trochę z nim i mi powiedział, że tak naprawdę te oceny to wynik różnych koterii, a nawet przekrętów są właśnie.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: konkurs Chopinowski 20.10.10, 23:36
      A ja kibicuje Francuzce, ktora jest nasza sliczna polska Zydowka wlasniewink
      helene-tysman.com/?page=album1&PHPSESSID=0edbf59ed1b671d93f668945c70db22d
    • polazrski Re: konkurs Chopinowski 20.10.10, 23:37
      Juz ci uwierze, ze Jablonski ci cos takiego powiedzial. Swiadczyloby to o jego glupocie, a o to mozna podejrzewac w tym kontekscie tylko ciebie. Splyn do Never Never land, pierdla.
    • mate_lot Re: konkurs Chopinowski 20.10.10, 23:42
      No proszę, człowiek interesuje się kulturą...wink

CytatKim Ir Tusk razem ze swoją bandą nierobów i nieudaczników aż proszą się o odstrzał polityczny. Popełniają elementarne błędy ekonomiczne i społeczne. Przecież to są największe szumowiny od 89 roku. Kłamcy, oszuści, i fagasy.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,117799833,117799833,PiS_zaczyna_byc_uciazliwy_jako_opozycja.html
    • miriam_ja Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagroda 21.10.10, 00:00

Rozczarował mnie wynik, summa punktów, arytmetyka produkcji konkursowej. Wunder dostał I nagrodę za najlepsze wykonanie koncertu e - moll. Dla mnie I nagroda dla Avdiejevej jest nieporozumieniem. prof jasiński lagodzi sytuację i pewna... konsternację wobec takiego wyniku.
      • luzerski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 00:33
        miriam_ja napisała:

> Dla mnie I nagroda dla Avdiejevej jest nieporozumieniem.

Delikatnie mówiąc. Dla mnie to kompromitacja jury. Każdy z czwórki: Wunder, Chozjainow, Trifonow, Bożanow, ale Awdiejewa??? Bez sensu!
        • mate_lot Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 08:45
          Magia nazwiska. Avdiejew dobrze się w Polsce kojarzy. A co do wykonawców - za wysoka półka bym mógł z podobną stanowczością stwierdzić kto lepiej interpretuje Fryderyka.
          Jednakowoż radzę słuchać z zamkniętymi oczyma, wtedy można się skoncentrować na walorach muzycznych wykonawców porzucając jakże subiektywną zwykle ocenę wyglądu.
          • luzerski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 10:54
            mate_lot napisał:

> Jednakowoż radzę słuchać z zamkniętymi oczyma, wtedy można się skoncentrować na
            > walorach muzycznych wykonawców porzucając jakże subiektywną zwykle ocenę wyglą
            > du.

Zawsze słucham z zamkniętymi oczami, nawet siedząc na sali koncertowej. Moim faworytem był od początku Nikołaj Chozjainow, najbardziej chopinowski z wszystkich finalistów, ale za trzech, wcześniej wymienionych, również bym się nie obraził. Laur dla Awdiejewej może być chęcią dowartościowania kobiet w konkursie, gdyż od czasów Marty Argerich, żadna pani zwyciężczynią nie została. Rozumiem intencje, ale jednak mogli jurorzy poczekać na lepszą chopinistkę.
            • polazrski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:01
              Dla mnie najwiekszym autorytetem (w tym kontekscie) nie jest ani Wikul, ani Ada (choc w innych sprawach moge sie zdac na ich znawstwo). Dla mnie autorytetem jest Krystian Zimerman:
              Awdiejewą docenił natomiast Krystian Zimerman, który przyznał jej swoja nagrodę za "najlepsze wykonanie sonaty".
              I to by bylo na tyle, jak mawia Jola.
              • luzerski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:25
                polazrski napisał:

> Dla mnie autorytetem jest Krystian Zimerman:

No i bardzo dobrze. Tak być powinno.

> Awdiejewą docenił natomiast Krystian Zimerman, który przyznał jej swoja nag
                > rodę za "najlepsze wykonanie sonaty"
                .

Nie kolego, to nie jest ścisła wiadomość. Zimerman ufundował tę nagrodę, a przyznało ją, oczywiście, jak wszystkie nagrody. szacowne jury. Zimermana nie było w Warszawie podczas Konkursu. Strzeliłeś trochę na aut jakby.

"Bulwersujące zadysponowanie nagrodą za wykonanie sonaty! Co powiedziałby na to fundator - Krystian Zimmermanna? Ach, jaka szkoda , że to nie on osobiście mógł przyznać swoją nagrodę !"

> I to by bylo na tyle, jak mawia Jola.

Jakaś Jola? Wiem, że to powiedzonko, jeszcze z lat 70., profesora mniemanologii stosowanej, Jana Tadeusza Stanisławskiego, kończące jego sławetne wykłady "O wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy".
                • polazrski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:29
                  luzerski napisał:

>
                  > Nie kolego, to nie jest ścisła wiadomość. Zimerman ufundował tę nagrodę,
                  > a przyznało ją, oczywiście, jak wszystkie nagrody. szacowne jury. Zimer
                  > mana nie było w Warszawie podczas Konkursu. Strzeliłeś trochę na aut jakby.
                  >
                  > "Bulwersujące zadysponowanie nagrodą za wykonanie sonaty! Co powiedziałby na
                  > to fundator - Krystian Zimmermanna? Ach, jaka szkoda , że to nie on osobiście
                  > mógł przyznać swoją nagrodę !"

Cytowalem kolego gazete.
                  >
                  >
                  > > I to by bylo na tyle, jak mawia Jola.
                  >
                  > Jakaś Jola? Wiem, że to powiedzonko, jeszcze z lat 70., profesora mniemanologii
                  > stosowanej, Jana Tadeusza Stanisławskiego, kończące jego sławetne wykłady "O w
                  > yższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy".
                  Jola pisujaca na tym forum, of koz, kolego.
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • luzerski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:37
                    polazrski napisał:

> Cytowalem kolego gazete.

Ech, wiesz jak to jest ze słowem pisanym:

Zbytnią wiarę w pisanego słowa siłę
                    kiedyś krwią serdeczną, własną przypłaciłem,.
                    idąc raz mimo słupa,
                    gdzie jak wół stało: "DUPA",.
                    klepnąć chciałem i drzazgę w dłoń wbiłem..

smile

> Jola pisujaca na tym forum, of koz, kolego.

Rozumiem. Zatem: "Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba." - jak mawia Janek (pisujący na tym forum, of koz, kolego. wink
                    • gini Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:40
                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,8544668,Prasa_o_werdykcie_Konkursu_Chopinowskiego___Bulwersujacy__.html
                      To juz wiadomo skad mielony czerpal informacje, o Zimermanie)))
                    • polazrski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 11:42
                      "Bulwersujące zadysponowanie nagrodą za wykonanie sonaty! Co powiedziałby na to fundator - Krystian Zimmermanna? Ach, jaka szkoda , że to nie on osobiście mógł przyznać swoją nagrodę !"

Fraszka przynajmniej napisana po polsku, czego nie da sie powiedziec o cytacie z poprzedniego postu. Czasy PRL-u sie skonczyly, wiec nie widze powodu dla ktorego mialbym nie wierzyc, co pisze gazeta. Jesli jednak oszukala, poczekam raczej na protest fundatora nagrody, nizbym mial zawierzac jakiedmus anonimowi.
                      • luzerski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 12:11
                        polazrski napisał:

> Czasy PRL-u sie skonczyly, wiec nie widze powodu dla ktorego mialbym nie wierzyc, co
                        > pisze gazeta. ...nizbym mial zawierzac jakiedmus anonimowi.

Po pierwsze, de facto, wierzysz nie gazecie tylko notce z Radia TOK FM, po drugie, również anonimowi.
                        • polazrski Re: konkurs Chopinowski Avdiejeva pierwsza nagrod 21.10.10, 12:24
                          No, niezupelnie anonimowy. Jak ci sie zechce, mozesz pojsc tym sladem:

psm, ga PAP

Natomiast twoj cytat jest totalnie anonimowy i w dodatku bastardyzujacy nazwisko fundatora.
    • ada08 Re: konkurs Chopinowski 21.10.10, 08:00
      Awdiejewa podobała mi się, ale nie sądziłam, że zajmie pierwsze miejsce. Po zakończeni przesłuchań z finałowej dziesiatki wybrałam czworo wykonawców, których uszeregowałam tak:
      1.Geniuszas
      2.Chozjainow
      3.Awdiejewa
      4.Wunder
      /na miejscu 5. wpisałam: pozostali /

Jak widac jury nie podzieliło mojego werdyktu smile Szkoda mi Chozjainowa.

Z osób, które nie weszły do finału podobały mi sie dwie Włoszki: Armellini i Veneziani, zwłaszcza ta pierwsza, młodziutka Leonora.
      Podobała mi sie też Chinka o imieniu Fen-Fen, ale tu mam pewną wątpliwość, bo ona wystepowała w imponującej czerwono-złotej sukni i teraz nie wiem, czy zwróciła moją uwagę jej gra, czy może bardziej jej monumentalna szata smile

Ze akcentów zabawnych: nonszalancki Amerykanin Tyson, który wchodził na estradę z ręka w kieszeni, a na stawiany mu zarzut, że gra niezbyt dokładnie tekst Chopina, że gra coś, czego Chopin nie napisał odpowiedział lekko, że on tylko tu i ówdzie dodaje oktawę smile

Z inych spraw: wiek uczestnikow. Uważam, że górna granica ustawiona jest zbyt wysoko. Nieporozumieniem jest według mnie udział w konkursie osób, które mają niemal trzydziestke na karku i rywalizują z 18-latkami. 24 lata, tyle powinna wynosić granica wieku. Bo juz nawet 25 lat, to jest dużo lat, to jest ćwierć wieku! (Proszę państwa, za chwilę wystąpi ćwierćwieczna uczestniczka konkursu i wykona komplet preludiów z op.28 smile
      Nie no... Max.24 lata powinny być!

Ogólnie jestem zadowolona, poziom wyższy niż 5 lat temu, kiedy to Blechacz od początku był faworytem i - niczego mu nie ujmując - nie miał groźnej konkurencji.
      No i w finale Europa górą! A właściwie - Jewropa smile
      a.
    • rycho7 stroiciel sprezyn tapicerki 21.10.10, 08:14
      perla napisał:

> według mnie

Pierdla siegnal bruku.

O gustach sie nie dyskutuje. KomPartia Chin ustalila szablon wrazliwosci.
    • rusek11 Re: konkurs Chopinowski 21.10.10, 10:39
      ta awdzejewa to neighausem nie jest a nawet do gdy sultanowa jest jej bardzo daleko.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka