Dodaj do ulubionych

Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ?

04.11.10, 10:20
Ciekawi mnie zjawisko " kalizmu " jakie prezentowane jest m.in. na tym forum jeśli chodzi o tzw. rzetelnośc i obiektywizm dziennikarzy.
Taka TVP jest flekowana za swoją " propisowską linię ". Poniekąd słusznie chociaż ja akurat jakichś TOTALNYCH przegięc nie dostrzegam. Może trochę. Jest tam miejsce dla red. Lisa , jest dla red. Żakowskiego , jest i dla Pospieszalskiego.
Przykłady z dnia wczorajszego :
godz. 19.00 - Fakty w TVN. Wiadomośc pierwsza : szarpanki w PiSie - ok 4 min. Wiadomośc druga : komisja śledcza ds. śmierci B.Blidy , czyli też o złym PiSie. Potem trochę o polskich alpinistach , o wybuchowych przesyłkach i koniec. O miłościwie nam panującym rządzie ani słowa. Co robi , czym się zajmuje , jak tam z umową gazową . Nic. Może dali nogę ?

godz. 19.30 - Wiadomości TVP - Było i o wybuchowych przesyłkach i o alpinistach i o szarpankach w PiSie i o naradzie prezydencko - rządowej w sprawie szczytu NATO , było i o komisji śledczej.

Tak wiem. TVN to stacja prywatna i może robic co chce. Tylko proszę mi powiedziec co wspólnego ma status właścicielski do rzetelności dziennikarskiej ?
Obserwuj wątek
    • rycho7 mendia klamia 04.11.10, 10:37
      prawdziwy.davout napisał:

> Ciekawi mnie zjawisko " kalizmu "

Uzyj lustra.

Ja wole sie czymac haselka sprzed latow. Wszechwieczna Sila Narodu wcisla mi kit, coby pismactwo mialo mnie oglupic. Jakby bylo jeszcze co.
      • prawdziwy.davout Re: mendia klamia 04.11.10, 10:46
        rycho7 napisał:

" Uzyj lustra."

A do czego mi lustro ?
        • rycho7 Re: mendia klamia 04.11.10, 11:14

> rycho7 napisał:
          >
          > " Uzyj lustra."
          >
          > A do czego mi lustro ?

Do studiowania zjawiska "kalizmu". Bez watpienia jestes zjawisko.

Mnie mendia nie przeszkadzaja. W seminariach dla duchownych byl marksizm, aby lepiej poznac przeciwnika. Dlatego slucham gnojarka, Wildsteina, Pospieszalskiego, Ziemkiewicza i inne zjawiska.

Jako ateista jestem optymista poznawczym, nie ogranicza mnie "niezglebionosc" Boga. Jestem ciekaw wszelkich zjawisk, wszystkiego nie poznam bo sie trzeba narobic a mam skonczony czas na badania. Czy duszowie osobow ludzkich zachowuja percepcje i ciekawosc zwiata w zyciu pozagrobowym? Czy zezwloki musza byc wywleczone do tego zycia?
          • prawdziwy.davout Re: mendia klamia 04.11.10, 11:17
            rycho7 napisał:

" Bez watpienia jestes zjawisko."

A przykłady waśc posiadasz ?
            • gini Re: mendia klamia 04.11.10, 11:38

> rycho7 napisał:
              >
              > " Bez watpienia jestes zjawisko."
              >
              > A przykłady waśc posiadasz ?

przykladow bedzie duzo, bo grafoman lubi pisywac,jakiekolwiek przyklady ale beda.
              Chyba sie wyloguje by poczytac co wygrafomani rychujek.
            • rycho7 Re: mendia klamia 04.11.10, 13:51

> rycho7 napisał:
              >
              > " Bez watpienia jestes zjawisko."
              >
              > A przykłady waśc posiadasz ?

To byl test na Twoja pislamskosc. Zdales. Obraza Cie wszystko. Ja uzylem neutralnego emocjonalnie bardzo ogolnego pojecia. Wedlug mnie to nie moze obrazic, bo jest calkiem ogolnie prawdziwe. Zjawiskiem jest kazdy z nas a ponadto wszelaka materia ozywiona lub nieozywiona.

Jezeli nie poczuwasz sie do bycia zjawiskiem to moge z pokora przyjac to do wiadomosci, cokolwiek by to znaczylo.
              • prawdziwy.davout Re: mendia klamia 04.11.10, 14:07
                rycho7 napisał:

" Obraza Cie wszystko. "

A gdzie widzisz jakiekolwiek oznaki mojego obrażania się ?
                • rycho7 Re: mendia klamia 05.11.10, 09:49

> A gdzie widzisz jakiekolwiek oznaki mojego obrażania się ?

Widze w sekwencji Twoich pytan. W Twojej reakcji na slowa. Pytasz o oczywiscte oczywistosci? Dasz sie przekonac, ze biale to biale a czarne to czarne? Idol twierdzi, ze jest inaczej. Narazisz sie na dyscyplinowanie? Wykluczenie z szeregow siedziacych po prawicy Pana?
                  • prawdziwy.davout Re: mendia klamia 05.11.10, 10:06
                    rycho7 napisał:

" W Twojej reakcji na slowa."

Ale jakiej reakcji , bo nie chwytam ? Zadałem tylko pytanie czy możesz podac przykłady.

" Dasz sie przekonac, ze biale to biale a czarne to czarne "

Ja nie muszę. Ja to wiem.

" Idol "

Czyj idol ?

" Narazisz sie na dyscyplinowanie "

Jakie znowu dyscyplinowanie. Oczym waśc prawisz ?

" Wykluczenie z szeregow siedziacych po prawicy Pana?"

Ilośc konfabulacji które napisałeś powinna mnie zwolnic od odpowiedzi ale niech tam.
                    • rycho7 Re: mendia klamia 05.11.10, 12:22

> rycho7 napisał:
                      >
                      > " W Twojej reakcji na slowa."
                      >
                      > Ale jakiej reakcji , bo nie chwytam ? Zadałem tylko pytanie czy możesz podac pr
                      > zykłady.

A ja Ci odpowiedzialem. Ty wedlug mnie mojej odpowiedzi nie zrozumiales lub nie chciales rozumiec. Dalej postepujesz typowo po haszystowsku, pislamsku.

> Ilośc konfabulacji które napisałeś powinna mnie zwolnic od odpowiedzi ale niech
                      > tam.

Mnie nic nie zaszkodzi, cokolwiek bym powiedzial to jast to i tak jezyk nienawisci z fabryki lemingow.
                      • prawdziwy.davout Re: mendia klamia 05.11.10, 12:44
                        Pa pa miszczu. smile
    • dachs Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:16

> Tak wiem. TVN to stacja prywatna i może robic co chce. Tylko proszę mi powiedziec co
      > wspólnego ma status właścicielski do rzetelności dziennikarskiej ?

Nic. Podobnie jak przytoczone przez Ciebie przykłady nie są przykładami nierzetelności.
      Dopóki w wiadomościach nie ma oczywistego fałszowania faktów i podawania nieprawdy, coś takiego ludzie zwą linią redakcji.
      Masz pretensje do TVN, że nie podała wiadomości o umowie gazowej. Ja nie.
      Ja się na gazie nie znam, dziennikarze raczej też nie (nawet Ziemkiewicz jedynie w stopniu ograniczonym smile ), do rządu mam zaufanie. Czyli - dopóki nie ma jakichś istotnych wydarzeń na tym polu - ten temat mnie nie interesuje, niech rząd robi swoje. Co więcej - jako bezmyślny leming - zauważyłem, że im bardziej skomplikowana materia, tym łatwiej jej użyć do straszenia ludzi, co z powodzeniem wykorzystuje strona opozycyjna, wałkując temat na okrągło. Sam bym tak robił na jej miejscu - naród i tak nie zrozumie o co chodzi, ważne żeby się bał.
      Wtracając do TVN. Każda prywatna telewizja żyje z telewidzów i kieruje swój program do określonej grupy. Musi spełniać oczekiwania swojego "targetu". A "targetem" TVN jestem ja i mnie interesują bardziej rozgrywki w PiSie.
      Każde prywatne medium konstruuje swój program na potrzeby wybranego segmentu rynkowego. Jak już raz wybrało musi przy tym segmencie pozostać i podejmować próby poszerzania go. O tzw. "obiektywizmie" nie może byc mowy. Wybraź sobie, co by się stało, gdyby ND zaczął raptem zamieszczać teksty w stylu GW (tylko te rzetelne i uczciwe). Dotychczasowi czytelnicy przestali by go kupować, a czytelnicy GW nie zaczęliby. Czyli nieuchronna plajta.
      A rynek jest wąski, zwłaszcza ten prawicowy. Zastanów się dlaczego nie ma w Polsce telewizji, mogącej stanowić przeciwwagę dla TVN z pozycji konserwatywnej.
      A obiektywna TVP to utopia. Obecność Lisa i Pospieszalskiego w jednej stacji nie świadczy o obiektywności. To żałosny eklektyzm. Kto ogląda w tej samej TVP o 8-ej Lisa, a o 9-ej Pospieszalskiego będzie miał w głowie tylko mętlik. Kto Lisa obejrzy w tstacji "Polska Nasza", a Pośpieszalskiego w stacji "Nasza Polska", będzie miał przynajmniej świadomość różnic dzielących środowiska, które obaj ci panowie reprezentują.
      I to będzie napewno rzetelniejsze, niż obecne próby sklejenia w jedno ognia i wody w TVP.
      • prawdziwy.davout Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:30

Program publicystyczny OK . Linia stacji jest taka jaka jest. Może sobie dyskutowac obiektywnie szacowne grono dyskutantów w osobach Żakowskiego , Wołka , Stasińskiego i dla ozdoby np. Zaremba ( sam widziałem taki skład ).
        Problem w tym że ja nie piszę o programach publicystycznych tylko o serwisach INFORMACYJNYCH. Nie widzisz różnicy ?
        • dachs Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:35

> Problem w tym że ja nie piszę o programach publicystycznych tylko o serwisach I
          > NFORMACYJNYCH. Nie widzisz różnicy ?

Widzę. Napisałem poprzednio takie zdanie.
          "Każda prywatna telewizja (...) Musi spełniać oczekiwania swojego "targetu". A "targetem" TVN jestem ja i mnie interesują bardziej rozgrywki w PiSie. "

Może to było zbyt niejasno zformułowane, ale miałem na myśli właśnie dobór informacji w dzienniku.
          Uważam, że dobór informacji (choć można nim manipulować w dowolny sposób) mieści się jeszcze w linii redakcji. Przeinaczanie informacji jest natomiast absolutnym grzechem.
          • prawdziwy.davout Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:44
            dachs napisał:

" Przeinaczanie informacji jest natomiast absolutnym grzechem."

Czy numer jaki wycięła K. Kolenda - Zaleska z informacją nt. " Prawdziwych Polaków " wyczerpuje znamiona , jak to ująłeś , grzechu ?
            • dachs Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:59

"Grzech" był tu użyty w potocznym znaczeniu tego słowa, choć i przeciw VIII przykazaniu Kolenda Zalewska zgrzeszyła.
              To było nierzetelne.
              • matelot Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 13:10
                Czy można oczekiwać rzetelności po osobie, która ma kolędę w nazwisku i do tego napisaną z błędem? wink
              • prawdziwy.davout Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 05.11.10, 09:39
                dachs napisał:

> "Grzech" był tu użyty w potocznym znaczeniu tego słowa "

Dlatego też napisałem " jak to ująłeś ". Czyli tu się zgadzamy mam nadzieję. Teraz pytanie.
                Czy możesz podac przykład podobnej manipulacji ze strony " pisowskiej " TVP ?
                • dachs Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 05.11.10, 10:08

> Czy możesz podac przykład podobnej manipulacji ze strony " pisowskiej " TVP ?

Trudno mi będzie. Oglądam rzadko, przy okazji wizyt w Polsce, a jak coś takiego widzę, spluwam w duchu i przechodzę nad tym do porządku dziennego.
                  Moge sobie na to pozwolić.
                  Od roztrząsania uraz i sporządzania list krzywd mam przecież Kaczyńskiego. smile
                  • prawdziwy.davout Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 05.11.10, 10:47
                    dachs napisał:

" Od roztrząsania uraz i sporządzania list krzywd mam przecież Kaczyńskiego. smile "

No i Niesiołowski też niczego sobie. Wszak to jego chciano zastrzelic tamtego dnia w Łodzi jak to podekscytowany opowiadał dziennikarzom. smile
                    • dachs Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 05.11.10, 12:32

> No i Niesiołowski też niczego sobie. Wszak to jego chciano zastrzelic tamtego d
                      > nia w Łodzi jak to podekscytowany opowiadał dziennikarzom. smile

Noooo, raz. A Kaczyńskiego ciągle ktoś chce zastrzelić. smile
                      • prawdziwy.davout Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 05.11.10, 12:42

Ale miejsce w panteonie hien cmentarnych chcących zbic kapitał polityczny na śmierci ma chyba zapewnione. smile
                        • hasz0 _____iq____już wylazło z każdego na Aquie/n 05.11.10, 12:46

• hasz0 Re: _____iq____już wylazło z każdego na Aquie/n 05.11.10, 13:12
                            "Nic. Podobnie jak przytoczone przez Ciebie przykłady nie są przykładami nierzetelności.

___________________________NIE?
                            Dopóki w wiadomościach nie ma oczywistego fałszowania faktów i podawania nieprawdy, coś takiego ludzie zwą linią redakcji.

__________________________GDY 2,..3 GOŚCI ZAGŁUSZA WRAZ Z PROWADZACYM
                            JEDYNEGO Z PiS-u?........zauwaŻ CYMBALE....ze PiS-owiec nie przerywa......ani SLD-owcom, nai PO-wcom...za to oni z WRODZONYM CHAMSTWEM I TUPETEM...przerywają w połowie PIERWSZEGO ZADANIA i JESZCZE BEZCZELNIE WRZESZCĄ DO ZAGŁUSZANEGO:
                            - "NIECH PAN MI NIE PRZERYWA>>>BO JA PANU NIE PRZERYWAŁEM"......

.......każdy temat o mizernych efektach.o zaniechaniach i szkodliwych wręcz sabotujących
                            polski interes decyczjach JEST TĄ METODA NIWELOWANY W ZARODKU!!!!!!!!!!!
                            JAK OŚLE MOŻESZ DEFINIOWAĆ

OBIEKTYWIZM MEDIÓW

zboczonym KRYTERIUM:_______DOPÓKI NIE KŁAMIĄ?........wystarczy.DEBILU JEDE,...ŻE
                            NIE PORUSZAJĄ WCALE ISTOTNYCH DLA POLAKÓW TEMATÓW= ZAMIATAJĄ POD DYWAN!!!!
                            .........100% CZASU POSWIEĘCAJĄ NA KRYTYKĘ......................nie rządu ale PiS-u.....
                            now about Kluzik-Rostwoskiej
                            ..........ktora zapieprza za Marcinkiewiczem, Dornem, Sikorskim, Mężydłą w krzaki....

Masz pretensje do TVN, że nie podała wiadomości o umowie gazowej. Ja nie.

ANO WŁASNIE ..debilku!!!!! ANO WŁASNIE!.

______IQ=?_________piq-a cenisz? za GNO_-""?_____________

Ja się na gazie nie znam, dziennikarze raczej też nie (nawet Ziemkiewicz jedynie w stopniu ograniczonym ), do rządu mam zaufanie. Czyli - dopóki nie ma jakichś istotnych wydarzeń na tym polu - ten temat mnie nie interesuje, niech rząd robi swoje. Co więcej - jako bezmyślny leming - zauważyłem, że im bardziej skomplikowana materia, tym łatwiej jej użyć do straszenia ludzi, co z powodzeniem wykorzystuje strona opozycyjna, wałkując temat na okrągło. Sam bym tak robił na jej miejscu - naród i tak nie zrozumie o co chodzi, ważne żeby się bał.
                            Wtracając do TVN. Każda prywatna telewizja żyje z telewidzów i kieruje swój program do określonej grupy. Musi spełniać oczekiwania swojego "targetu". A "targetem" TVN jestem ja i mnie interesują bardziej rozgrywki w PiSie.
                            Każde prywatne medium konstruuje swój program na potrzeby wybranego segmentu rynkowego. Jak już raz wybrało musi przy tym segmencie pozostać i podejmować próby poszerzania go. O tzw. "obiektywizmie" nie może byc mowy. Wybraź sobie, co by się stało, gdyby ND zaczął raptem zamieszczać teksty w stylu GW (tylko te rzetelne i uczciwe). Dotychczasowi czytelnicy przestali by go kupować, a czytelnicy GW nie zaczęliby. Czyli nieuchronna plajta.
                            A rynek jest wąski, zwłaszcza ten prawicowy. Zastanów się dlaczego nie ma w Polsce telewizji, mogącej stanowić przeciwwagę dla TVN z pozycji konserwatywnej.
                            A obiektywna TVP to utopia. Obecność Lisa i Pospieszalskiego w jednej stacji nie świadczy o obiektywności. To żałosny eklektyzm. Kto ogląda w tej samej TVP o 8-ej Lisa, a o 9-ej Pospieszalskiego będzie miał w głowie tylko mętlik. Kto Lisa obejrzy w tstacji "Polska Nasza", a Pośpieszalskiego w stacji "Nasza Polska", będzie miał przynajmniej świadomość różnic dzielących środowiska, które obaj ci panowie reprezentują.
                            I to będzie napewno rzetelniejsze, niż obecne próby sklejenia w jedno ognia i wody w TVP. "

*
                            • hasz0 Dachsu! ->już był TAXTw wylazło z każdego na Aquie 05.11.10, 13:12

• matelot Re: Telewizja opiniotwórcza czy propartyjna ? 04.11.10, 12:26
      Nie rozumiem... jeżeli TVN nie informuje o rządzie to znaczy, że trzyma sie z dala od polityki i o to chodzi.

A już bardziej poważnie, to widzę to tak: PiS wciąż prowokuje do mówienia o nim wychodząc pewnie z założenia, że mają o nich mówić i nie ważne czy dobrze czy źle. Wczoraj bohaterką dnia w "antypisowskiej" TVN była posłanka PiS Kluzik - Rostkowska i mówiono o niej dobrze.
      Czy przedstawianie w dobrym świetle w/w posłanki jest dziennikarsko nierzetelne, nie mnie sądzić. Niech się w tej sprawie wypowie SDP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka