Dodaj do ulubionych

Tych oślepłych z nienawiści

07.04.04, 15:38
terrorystów należy rozwalać z helikopterów. Z powietrza, z samolotów. Szaron,
jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej twardy.

Chwała polskim bohaterom, którzy, jak w latach czterdziestych ubiegłego
stulecia, własne życie zgadzają się narażać w obronie cywilizacji.

Wszystko, co dalej, gazeta.pl:

Polscy żołnierze zabili w Karbali szefa tamtejszego biura radykalnego
przywódcy szyickiego Muktady al Sadra - podała w środę iracka policja

Rzecznik policji Rahman Maszawi powiedział agencji Reutera, że Murtada al
Musawi, który prowadził biuro Sadra w Karbali, został zabity w walce z
polskimi żołnierzami w centrum miasta.

Także w środę amerykańska piechota morska ostrzelała meczet w Falludży, na
zachód od Bagdadu. W meczecie znajdowało się do 40 bojowników islamskich,
którzy zginęli - poinformował oficer amerykański.

Wcześniej we wtorek i środę w starciach między irackimi bojówkami a
żołnierzami amerykańskimi w Faludży zginęło 46 Irakijczyków i 12 Amerykanów.
Ukraińcy wycofali się z Kut. Miasto przejęli ludzie duchownego Muchtady al
Sadra.

Jeden z lekarzy poinformował, że szpital nie jest w stanie już przyjmować
rannych. Źródła szpitalne, na które powołuje się agencja AFP, twierdzą też,
że większość zabitych to kobiety i dzieci.

Korespondent AFP podaje, że ze wszystkich meczetów w mieście rozlegają się
wezwania do świętej wojny. Słychać też odgłosy bombardowań lotniczych.
Bojownicy twierdzą. że zestrzelili 3 helikoptery, zniszczyli 2 dżipy i 2
pojazdy opancerzone. W specjalnym komunikacie bojownicy zapowiadają, że będą
kontynuować walkę.

Amerykanie potwierdzili, że zeszłej nocy w siedmiogodzinnej bitwie w Ramadi,
mieście - podobnie jak Falludża - położonym w "trójkącie sunnickim" - zginęło
12 żołnierzy piechoty morskiej USA.

Zamieszki ogarmęły Kirkuk na północy Iraku. Podczas demonstracji przeciwko
operacji wojsk USA w Falludży, w starciach z żołnierzami amerykańskimi
zginęło ośmiu Irakijczyków, a 12 zostało rannych.

W środkowym i południowym Iraku trwają walki z Armią Mahdiego, bojówką
radykalnego duchownego Muchtady al Sadra. - Koalicja oraz irackie siły
bezpieczeństwa prowadzą w tych regionach operację zniszczenia Armii Mahdiego -
oświadczył generał Mark Kimmitt z dowództwa operacji wojskowych.

Na razie sytuacja jest bardzo niestabilna. Ukraińscy żołnierze wycofali się z
Kut, oddając miasto pod kontrolę ludzi al Sadra. Osiem osób, w tym pięciu
Irańczyków, zginęło w Karbali w walkach między Armią Mahdiego, a siłami
koalicji i policją.
Obserwuj wątek
    • maniekxxx Re: Tych oślepłych z nienawiści 07.04.04, 16:26
      tak jest -mowilem o tym na forum swiatsmirkharon pozostal jedynym
      rozsadnie myslacym czlowiekiem , ktory powiedzial NIE dla
      terroryzmu, i czynnie go zwalcza, to ze ma i mial racjie
      zawsze pokazuja ostatnie fakty z Iraku-gdzie terrorysci
      muzulmanscy leja naiwnych zolnierzy amerykanskich jak w kacza
      dupe-poniewaz idioci z Waszyngtonu zabraniaja im uzyc
      ciezkiej broni do walki z ta szarancza.Sharonowi nalezy sie
      pomnik wdziecznosc za nieugieta walke z palestynskimi
      terrorystami.
      • nick.kertiz Re: Tych oślepłych z nienawiści 07.04.04, 16:46
        Nie popadajmy w skrajności, proszę. Swój dystans do izraelskiego premiera udało
        mi sie chyba skutecznie zaznaczyć w pierwszym poscie. Ja do tego pomnika na
        pewno nie dołożę ani centa. Również kwiatka bym przed cokołem pomnika nie
        umieszczał.
        Ale więcej ciężkich środków walki - tu masz rację.
    • indris Coś mi się przypomniało 07.04.04, 16:37
      nick.kertiz napisał:
      "Chwała [...] bohaterom, którzy [...] własne życie zgadzają się narażać w
      obronie cywilizacji"

To samo pisały hitlerowskie gazety w czasie II wojny światowej o oddziałach SS
      walczących na froncie wschodnim. Widziałem nawet odpowiednie plakaty z
      przystojnym SS-manem i podpisem "Oni dają swoją krew, ty daj swoją pracę"
      (chodziło o werbunek Francuzów do pracy w Niemczech).
      • nick.kertiz Re: Coś mi się przypomniało 07.04.04, 16:54
        W PRL-u, a także w Iraku u Saddama, a także w ZSRR w czasach
        najintensywniejszego Stalina - był parlament, wybory.

Gdy dwóch mówi to samo, to nie znaczy to samo. Naszym wypowiedziom nadajemy
        znaczenia poprzez rozumienie kontekstu. Całkowicie odarte z właściwego
        kontekstu mogą stać się bezsensowne.
      • de_oakville Re: Coś mi się przypomniało 07.04.04, 18:51
        indris napisał:
        > To samo pisały hitlerowskie gazety w czasie II wojny światowej o oddziałach SS
        > walczących na froncie wschodnim. Widziałem nawet odpowiednie plakaty z
        > przystojnym SS-manem i podpisem "Oni dają swoją krew, ty daj swoją pracę"
        > (chodziło o werbunek Francuzów do pracy w Niemczech).

Zapominasz o "drobnej" roznicy pomiedzy Ameryka i III-cia Rzesza. Amerykaninem moze zostac kazdy. Bob Dole w swojej
        kampanii prezydenckiej mowil:
        "Pojedziesz, do Chin, ale nigdy nie bedziesz Chinczykiem,
        Pojedziesz do Anglii, ale nigdy nie zostaniesz Anglikiem,
        itp. itd
        Natomiast zawsze mozesz zostac Amerykaninem"
        W III-ciej Rzeszy mozna bylo zyc od 3 pokolen i czuc sie Niemcem. Ale jesli mialo sie np. 1/4 krwi zydowskiej, to "specjalisci" od
        rasy wykluczali cie ze spoleczenstwa. O takie idealy walczyly oddzialy SS, czyli o porzadek oparty na rasizmie i segregacji.
        Ameryka ogolnie biorac nie opiera sie na rasizmie. Mozesz byc Chinczykiem, Arabem itp. i zostac Amerykaninem.
        • Gość: n0str0m0 sand digger niggers/camel drivers IP: 202.95.14.* 07.04.04, 19:22
          to pewnie prawda
          z tym, ze w samym ss sluzyli zydzi tysiacami

a co do nierasistowskiej ameryki
          to zaloz turban i pojedz tam sobie
          nie koniecznie dzis
          zawsze

nostromo
        • indris "Każdy może zostać Amerykaninem" 07.04.04, 20:12
          To prawda, i bardzo ładnie. Ale nie kazdy chce. Czy nie byłoby więc
          rozwiązaniem problemu, gdyby Amerykanie wynieśli się z Iraku i zabrali ze sobą
          wszystkich, którzy chcieliby byc Amerykanami. Każdemu należałoby dać pewną sume
          na start w nowych warunkach. Czy nie byłoby to tańsze niż utrzymywanie okupacji
          i całego aparatu wojennego ?
      • sen.dzia.li Ale RUCH 06.07.04, 15:42
        >>Na wideokasecie przesłanej do telewizji Al Arabija, nieznane dotąd
        ugrupowanie o nazwie "Ruch Wybawienia" nakazało Zarkawiemu natychmiastowe
        opuszczenie Iraku.

Na filmie widać trzech mężczyzn z rakietowymi granatnikami przeciwpancernymi i
        inną bronią stojących obok irackiej flagi.

Mówiący mężczyzna miał wyraźny akcent iracki. "Rozpoczęliśmy przygotowania do
        schwytania go i jego sojuszników lub zabicia ich i przekazania jako prezentu
        naszemu narodowi" - brzmi groźba pod adresem Zarkawiego. "To jest ostatnie
        ultimatum wobec tych, którzy udzielają mu schronienia. To ostatnie ostrzeżenie.
        Jeśli nie przestaniecie, zrobimy z wami to, czego nie zdołały uczynić siły
        koalicyjne".

Ruch Wybawienia wezwał zwolenników Zarkawiego, aby wystąpili przeciwko niemu,
        ponieważ "nie jest on synem tego kraju i zabił tysiące ludzi".

Urodzony w Jordanii Zarkawi to najgroźniejszy terrorysta w Iraku, powiązany
        blisko z Al-Kaidą. To on miał porwać m.in. amerykańskiego biznesmena Nicholasa
        Berga i własnoręcznie obciąć mu głowę. Stoi też za serią skoordynowanych ataków
        na policję i siły bezpieczeństwa, w których zginęło ok. 100 ludzi, w dniach
        poprzedzających przekazanie władzy przez Amerykanów tymczasowemu rządowi<<
        [z wyborczej]

Ale komedia. Niemal jak na forum. Wysłali kasetę do telewizji Al Arabija. Widać
        że Irakijczycy powolutku odzyskują nie tylko suwerenność, poczucie godności,
        ale także poczucie humoru.
    • Gość: n0str0m0 napalmem ich, NAPALMEM!!! /nt IP: 61.149.200.* 07.04.04, 16:40
      • gini Re: napalmem ich, NAPALMEM!!! /nt 07.04.04, 16:45
        Ja bym proponowala atomowke, ale co z ropa?Co za ludzie, "nie chca
        amerykanskiej wolnosci"
        • Gość: blq chca chca, popatrz na badania opinii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 16:59
          oczywiscie zawsze znajdzie sie banda prymitywow, co chce zyc w gownie, byle
          swoim wlasnym.

i oczywiscie gini+spolka odpowie, ze sondaze klamia i tak naprawde 99,99%
          irakijczykow nienawidzi USA.

powinnas, gini, pozyc pare lat pod rzadami Saddama. by ci sie tak w tej
          belgijskiej pupce nie przewracalo....
          • indris Coś tu nie gra 07.04.04, 18:10
            Ja wprawdzie pod rządami Saddama nie żyłem. Ale żył Al Sadr i nawet stracił
            ojca z rąk husajnowskich władz, a i on sam jako szyita nie był uprzywilejowany.
            Jeżeli taki człowiek powstaje przeciw okupantom, to coś to musi znaczyć.
            • blq odpowiedz jest prosta. banalna wrecz 07.04.04, 18:19
              Szyici odkryli swoja szanse. Nie ma Saddama, to trzeba rozprawic sie z
              najezdzcami. Najezdzcy sa jeszcze gorsi od saddama, bo jeszcze bardziej
              wyzwoleni. Jeszcze bardziej nowoczesni , a nas fanatykow bardzo wkurwia ta
              nowoczesnosc. Saddam przynajmniej zabranial internetu i satelitarnej, a ci
              skubancy nie dosc ze go obalili, to jeszcze chca zaprowadzic wolnosc.

Saddama nie lubili, ale rozumieli jego metody dzialania. Tych tutaj nie
              rozumieja, wiec pozostaje walka.
              • rycho7 USAncy maja wspaniala propagande 07.07.04, 09:18
                blq napisał:

> Saddama nie lubili, ale rozumieli jego metody dzialania. Tych tutaj nie
                > rozumieja, wiec pozostaje walka.

Maja propagande a nie potrafia Irakijczykow przekonac do swoich racji? Moze
                przeszkacza w tym sklad wlascicieli mediow?
      • nick.kertiz Nie napalaj się tak. / nt 07.04.04, 16:48
        • gini Re: Nie napalaj się tak. / nt 07.04.04, 16:52
          Wiecej od ciebie juz nie mozna.
          • nick.kertiz Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 17:00
            Naprawdę tak uważasz?
            • gini Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 17:00
              nick.kertiz napisał:

> Naprawdę tak uważasz?

Wyobraz sobie, ze tak.
              • nick.kertiz Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 17:15
                Być może popełniasz błąd polegający na tym, że stopień mojego podjarania mylisz
                z moją umiejetnością dobitnego sformułowania tytułu dla wątku. Ja o pierwszym
                powiadam, że jest stosowny (niekoniecznie całkiem mały, ale stosowny), o
                drugiej powiadam, że jest duża.
                • gini Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 17:20
                  terrorystów należy rozwalać z helikopterów. Z powietrza, z samolotów. Szaron,
                  > jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej twardy.

Ci ludzie bronia wlasnego kraju przed okupantem , bronia sie takimi srodkami
                  jakie maja do dyspozycji.
                  Hitler tez byl twardy i Stalin tez, wg cibie byli dobrzy.

>
                  > Chwała polskim bohaterom, którzy, jak w latach czterdziestych ubiegłego
                  > stulecia, własne życie zgadzają się narażać w obronie cywilizacji.

Polscy bohaterowie bronili sie w latach czterdziestym przed okupântem.Dzis w
                  Iraku walcza najemnicy za pieniadze.
                  O jakiej obronie cywilizacji mowisz nie mam pojecia.
                  • nick.kertiz Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 17:59
                    > terrorystów należy rozwalać z helikopterów. Z powietrza, z samolotów. Szaron,
                    > > jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej tward
                    > y.

>
                    > Ci ludzie bronia wlasnego kraju przed okupantem , bronia sie takimi srodkami
                    > jakie maja do dyspozycji.

Przypomniałaś helikoptery Szarona, zatem jakiego kraju bronią? Jakiego kraju?
                    Żadnego. Mszczą sie za skrzywdzonych krewnych (spirala przemocy to straszny
                    dramat) lub opowiadają się za zbrodniczym terroryzmem islamskiego
                    fundamentalizmu, bo nie mają lepszego pomysłu na życie i na sposób widzenia
                    świata.

Jeśli natomiast chodzi ci o bojowników w Iraku, to poczytaj ponownie mój post
                    wprowadzający - nie sądzę żeby w relacji gazety.pl była pomyłka, a mowa jest
                    tam o poległych Irańczykach, nie sądze żeby to była pomylka, bo już wcześniej
                    wiele się mówiło o gościach z zewnątrz, którzy - jak na terenie Afganistanu -
                    pragną się zmierzyć się z amerykańskim szatanem.

> Hitler tez byl twardy i Stalin tez, wg cibie byli dobrzy.

Twardy to za mało, aby ocenić: dobry. Niemniej jednak czasami jest to
                    pozytywne: twardy.
                    Zresztą od premiera zdystansowałem się od razu, więc nie widzę potrzeby, by
                    dystansowac się od tych dwóch osobników (podziwianych przez Saddama).

> > Chwała polskim bohaterom, którzy, jak w latach czterdziestych ubiegłego
                    > > stulecia, własne życie zgadzają się narażać w obronie cywilizacji.
                    >
                    > Polscy bohaterowie bronili sie w latach czterdziestym przed okupântem.Dzis w
                    > Iraku walcza najemnicy za pieniadze.

Z obu stron, myślisz, że - tak skrótowo nazwani - "saudyjscy sponsorzy
                    terroryzmu" bardzo skąpią kasy? Jeśli chodzi o polską stronę, to uważam, że
                    uzawodowienie wojska, to kierunek, który należy jeszcze pogłębic i
                    ujednoznacznić.

> O jakiej obronie cywilizacji mowisz nie mam pojecia.

Cywilizacji tej samej, do której zbliżyły się troszeczkę takie kraje Zatoki
                    Perskiej, jak Katar i Kuwejt. I powiem ci, że nie podoba mi się, jak cwaniaczki
                    z Waszyngtonu kwestionują prawo Kataru do hołubienia wolnych mediów, mam na
                    myśli znaną wszystkim stacje telewizyjną.

O jakiej obronie? Aktywnej.
                    • gini Re: Nie napalaj się tak 07.04.04, 18:08
                      nick.kertiz napisał:

> > terrorystów należy rozwalać z helikopterów. Z powietrza, z samolotów. Szar
                      > on,
                      > > > jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej
                      > tward
                      > > y.
                      >
                      > >
                      > > Ci ludzie bronia wlasnego kraju przed okupantem , bronia sie takimi srodka
                      > mi
                      > > jakie maja do dyspozycji.
                      >
                      > Przypomniałaś helikoptery Szarona, zatem jakiego kraju bronią? Jakiego kraju?
                      > Żadnego. Mszczą sie za skrzywdzonych krewnych (spirala przemocy to straszny
                      > dramat) lub opowiadają się za zbrodniczym terroryzmem islamskiego
                      > fundamentalizmu, bo nie mają lepszego pomysłu na życie i na sposób widzenia
                      > świata.

Hola, hola Sharon jest okupantem , i atakuje obozy UCHODZCOW, czyli atakuje
                      cywilow, wsrod ktorych ofiar jest kilkakrotnie wiecej.Niemcy tez wymazali
                      Polske z mapy swiata moj panie.To oni byli gospodarzami za okupacji,
                      obowiazywaly ich prawa,.

>
                      > Jeśli natomiast chodzi ci o bojowników w Iraku, to poczytaj ponownie mój post
                      > wprowadzający - nie sądzę żeby w relacji gazety.pl była pomyłka, a mowa jest
                      > tam o poległych Irańczykach, nie sądze żeby to była pomylka, bo już wcześniej
                      > wiele się mówiło o gościach z zewnątrz, którzy - jak na terenie Afganistanu -
                      > pragną się zmierzyć się z amerykańskim szatanem.

Przede wszystkim to Amerykanie sa "goscmi nieproszonymi, Polacy tez"

>
                      >
                      > > Hitler tez byl twardy i Stalin tez, wg cibie byli dobrzy.
                      >
                      > Twardy to za mało, aby ocenić: dobry. Niemniej jednak czasami jest to
                      > pozytywne: twardy.

Pozytywne kiedy Tobie to odpowiada prawda?

> Zresztą od premiera zdystansowałem się od razu, więc nie widzę potrzeby, by
                      > dystansowac się od tych dwóch osobników (podziwianych przez Saddama).
                      >
                      >
                      > > > Chwała polskim bohaterom, którzy, jak w latach czterdziestych ubiegłe
                      > go
                      > > > stulecia, własne życie zgadzają się narażać w obronie cywilizacji.
                      > >
                      > > Polscy bohaterowie bronili sie w latach czterdziestym przed okupântem.Dzis
                      > w
                      > > Iraku walcza najemnicy za pieniadze.
                      >
                      > Z obu stron, myślisz, że - tak skrótowo nazwani - "saudyjscy sponsorzy
                      > terroryzmu" bardzo skąpią kasy? Jeśli chodzi o polską stronę, to uważam, że
                      > uzawodowienie wojska, to kierunek, który należy jeszcze pogłębic i
                      > ujednoznacznić.

Walcza nie dla idei jak to sugerowales na poczatku.

>
                      >
                      > > O jakiej obronie cywilizacji mowisz nie mam pojecia.
                      >
                      > Cywilizacji tej samej, do której zbliżyły się troszeczkę takie kraje Zatoki
                      > Perskiej, jak Katar i Kuwejt. I powiem ci, że nie podoba mi się, jak
                      cwaniaczki
                      >
                      > z Waszyngtonu kwestionują prawo Kataru do hołubienia wolnych mediów, mam na
                      > myśli znaną wszystkim stacje telewizyjną.
                      >
                      > O jakiej obronie? Aktywnej.

Taa atak podobno jest najlepsza obrona, a jak sie liczy, ze sie na tym jeszcze
                      zarobi, to mozna kazda ideologie do tego dorobic, nieprawdaz?
                      • nick.kertiz Re: Nie napalaj się tak 08.04.04, 23:14
                        > Hola, hola Sharon jest okupantem , i atakuje obozy UCHODZCOW, czyli atakuje
                        > cywilow, wsrod ktorych ofiar jest kilkakrotnie wiecej.Niemcy tez wymazali
                        > Polske z mapy swiata moj panie.To oni byli gospodarzami za okupacji,
                        > obowiazywaly ich prawa,.

Piszesz "Niemcy tez wymazali Polske z mapy swiata", a zatem potwierdzasz, przez
                        użycie słowa "też", że istnieje odpowiedź na moje pytanie "Jakiego kraju?" inna
                        niż moja. A moja była taka: "Żadnego." Upieram się, że nowożytny Izrael, czyli
                        ten, o którym mówimy, ten od Szarona, a nie jakiegoś Salomona, nie wymazał
                        żadnego kraju z mapy świata.
                        Nie masz racji również w sprawie obowiązującego prawa. Władze po prostu miały
                        sesje wyjazdowe, ale państwo (w ograniczonych - ze względu na trudne warunki
                        polityczno-militarne czyli przegraną wojnę - ramach) działało, funkcjonowalo, a
                        władze miały swoje sposoby, by z oddali sterować jego funkcjonowaniem. Z
                        naszymi ministrami spotykali się oficjalnie ministrowie innych państw, i to
                        państw poważnych. W przypadku jakiejkolwiek sprzeczności zarządzenia władz
                        polskich na terenie Polski uchylały zarządzenia władz okupacyjnych, ponieważ
                        były zarządzeniami władz polskich. I żadna ze stron wtedy nie żartowała, choć
                        ta druga (nie nasza) strona była groźniejsza.

> Przede wszystkim to Amerykanie sa "goscmi nieproszonymi, Polacy tez"

Jeden boczy się na przybyszy z Iranu i Libanu, drugi na przybyszy z USA i
                        Polski. Co zrobić, tak już jest.

> Pozytywne kiedy Tobie to odpowiada prawda?

Szczerze mówiąc - tak.

> Walcza nie dla idei jak to sugerowales na poczatku.

Niefortunnie wyraziłem się o latach czterdziestych, ale wierz mi, że miałem na
                        myśli całą II wojne światową. Bardzo wielu bohaterów września '39 było
                        żolnierzami zawodowymi. Gotowanie sie do wojny to była ich robota. Mimo to nie
                        powinno się lekceważyć przelanej przez nich krwi w obronie cywilizacji, a
                        przeciw barbarzynstwu uosobianemu przez hitleryzm. Myślę, że po tych
                        wyjaśnieniach mogę podtrzymywać to, co napisałem.

> Taa atak podobno jest najlepsza obrona, a jak sie liczy, ze sie na tym
                        jeszcze
                        > zarobi, to mozna kazda ideologie do tego dorobic, nieprawdaz?

Najlepiej byłoby wszystko połączyć. Dobra, słuszna ideologia. Wiernośc
                        wyznawanym ideom. I jeszcze do tego dochody. Rzeczywiście optymalne połączenie.
                    • blq Gini jak zwykle jest glucha i slepa 07.04.04, 18:10
                      i oczywiscie nei odezwie sie. ponizej jej godnosci, he he. mnei tylko
                      zastanawia, jak mozna byc tak slepym i gluchym, by nie widziec, ze wiekszosc
                      Irakijczykow cieszy sie zarowno z wyzwolenia Iraku, jak i z obecnosci USA. inna
                      sprawa ze amerykanie popelniaja wiele bledow, ze minimalizuja pomoc gospodarcza
                      itp. ale jak mozna pochwalac bande ciemniakow zabijajaca w imie Allaha (podobne
                      jak u naszych Rydzykowcow wypaczenie religii)?

Ano, Gini widzi w nich bratnia dusze, zaslepiona paskudna ideologia. Ideologia,
                      co laczy nienawisc i religie w jedna spojna calosc. Fundamentalizm religijny,
                      obojetnie jak ma na imie Bog.

powiem ci jedno, Gini: Bog nienawidzi takich jak wy. jak te araby i jak dzici
                      Rydzyka. kiedys sama sie o tym przekonasz.
                      • wojcd Re: Gini jak zwykle jest glucha i slepa 07.04.04, 18:18
                        blq
                        nie pomyslales o takiej optyce? A moze Irakijczycy nie lubia Coca-Coli i nie chca
                        rozumiec jazzu? To co maja do zaoferowania Amerykanie Irakijczykom nie jest dla nich
                        wartoscia. Moze nalezalo pozwolic im zyc na ich wlasny sposob.

Wojciech
                        • blq zawsze sie znajdzie 20% idiotow 07.04.04, 18:23
                          i te 20% w Polsce nazywaja sie "sluchacze radia Maryja" a w Iraku "terrorysci
                          muzulmanscy". domyslam sie ze nie zadowala Cie taka odpowiedz jako zbyt banalna,
                          niestety, swiat nie zawsze jest skomplikowany.

a takich prymitywnych ludzi jak w/w naprawde na wiekszy stopien skomplikowanosci
                          nie stac.

PS. czy nie jest zastanawiajace, ze Bagdad sie cieszy, a wiocha sie wkurza? no a
                          gdzie niby ma byc ciemnogrod, jak nie na prowincji? tak jest w USA, tak jest w
                          Niemczech, Rosji i Polsce, wiec co dopiero w takim Iraku.

pozdr,
                          • indris Bagdad się cieszy ? 07.04.04, 18:30
                            Media donoszą, że jednym z ognisk tzw "niepokojów" jest bagdadzka "dzielnica"
                            (2 miliony mieszkańców) zamieszkana przez szyicką biedotę. Jak więc widać, nie
                            cały Bagdad się cieszy.
                            • Gość: swen Re: Bagdad się cieszy ? IP: 212.143.101.* 07.04.04, 18:37
                              indris napisał:

> Media donoszą, że jednym z ognisk tzw "niepokojów" jest bagdadzka "dzielnica"
                              > (2 miliony mieszkańców) zamieszkana przez szyicką biedotę. Jak więc widać,
                              nie
                              > cały Bagdad się cieszy.

no i czego to dowodzi arabie indrysie????????? że biedota jest niezadowolona bo
                              nie może kraść??????
                              • indris Czego to dowodzi ? 07.04.04, 18:46
                                Dokładnie nie wiem, bo jestem Polakiem a nie Arabem. Nie wykluczałbym jednak
                                możliwości, że nie chcą obcych wojsk na swojej ziemi. Jako Polak akurat to
                                rozumiem.
                            • blq ech. genialny przyklad, nie ma co. 07.04.04, 18:46
                              przeczytaj co napisales. to tylko potwierdza moja teze, ze:
                              1. wiesniaki.
                              2. szyiccy fanatycy
                              nie beda popierac wolnosci zaproponowanej im przez USA. przyklad ktory podales,
                              jest wrecz modelowy. biedota, pewnie bez wyksztalcenia, popadajaca w skrajnosci
                              religijne, jak nasze baby z Radia Maryja. tak samo niewyksztalcone, tak samo nie
                              z ich winy.

• wojcd co ma piernik do wiatraka 07.04.04, 18:59
                                blq napisał:

> przeczytaj co napisales. to tylko potwierdza moja teze, ze:
                                > 1. wiesniaki.
                                > 2. szyiccy fanatycy
                                > nie beda popierac wolnosci zaproponowanej im przez USA. przyklad ktory podales,
                                > jest wrecz modelowy. biedota, pewnie bez wyksztalcenia, popadajaca w skrajnosci
                                > religijne, jak nasze baby z Radia Maryja. tak samo niewyksztalcone, tak samo ni
                                > e
                                > z ich winy.
                                --------------------------------------------------------------------------------------
                                • Gość: n0str0m0 wojciechu, odpowiadam za tego tam IP: 202.95.14.* 07.04.04, 19:43
                                  "propozycja wolnosci"

to jest jak sie przyjezdza do jakiegos kraju czolgiem
                                  i zaklada marionetkowy rzad po krwawej wojnie
                                  tylko nie wiem dlaczego nie podobalo nam sie
                                  proponowanie wolnosci afganczykom
                                  w 1980?

a moze twoj rozmowca nam podpowie cos konstruktywnego?
                                  (komplement na wyrost, niech ma na zachete)

oczywistym jest nastepujacy fakt
                                  rzady "demokratyczne" nie sa w krajach arabskich bardziej popularne
                                  niz komuna w polsce
                                  szczegolnie zas usa...

czemu?

a czemu saddam byl przyjacielem krajow demokratycznych az do karpia z jezyczkiem
                                  potem mu przeszlo bo go oszuknieto na geszefcie kuwejckim
                                  wiec oczywiscie wysadzil wtc weglikiem i otworzyl obozy koncentracyjne
                                  i na sniadanie mordowal po czterech szyitow
                                  zaraz po tym jak zaatakowal radiostacje gliwicka

na dodatek jak mowil ze nie ma broni atomowej
                                  to slepiami mrugal przechera
                                  wiec pewnie chowal w bunkrze z osamym ladenem

co jeszcze?

nie wspieral lajkajdy wiec dzis oni za niego gina na peczki

co jeszcze?

napisalbym hanba ale nie wiem przez jakie cecha
                                  zaslonie sie wiec wstydem zamiast

nostromo
                                  ps. a on naprawde mordowal... tylko co z tego?
                                  • Gość: swen Re: wojciechu, odpowiadam za tego tam IP: 212.143.101.* 07.04.04, 19:58
                                    nostromo czy masz ty jeszcze jakies klepki w tej swjej mozgownicy. hamow trza
                                    napalmem i koniercznie bawic sie ich trzewiami i jeszcze zakrwawionymi
                                    mundurami wykrzykujac allach akbar i inne bzdety. swolocz jakiej malo. niech
                                    beda przekleci na wieki ament
                                    • Gość: n0str0m0 swenie IP: 202.95.14.* 07.04.04, 20:13
                                      ide natychmiast po wodke do sklepu
                                      najlepiej duza butelke

nostromo
                                      p.s. a jeszcze wczoraj kontemplowalem abstynencje
                                      • Gość: swen Re: swenie IP: 212.143.101.* 07.04.04, 20:21
                                        Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):

> ide natychmiast po wodke do sklepu
                                        > najlepiej duza butelke
                                        >
                                        > nostromo
                                        > p.s. a jeszcze wczoraj kontemplowalem abstynencje
                                        eeeeeee, to ty normalny facet jestes bo juz myslalem ze jakis muslimowaty. jak
                                        wode golisz to w porzo.
                                        tylko nie pluj po katach i moze cie polubie
                                        • pan.scan Dziwisz mu się, że po butelkę leci? 07.04.04, 20:30
                                          On Arabów tylko słowem zagrzewa, a widok ciągnionego po ulicy trupa nie mieści
                                          mu się w jego polsko/arabskiej głowie.
                                          Tudzież uczy kolegów w wierze higieny - nie brać trupa gołą ręką.
                                          To taki Chomeini z LPR na wygnaniu.

www.indybay.org/news/2004/03/1675770.php
                                          • wojcd Re: Dziwisz mu się, że po butelkę leci? 07.04.04, 20:35
                                            pan.scan napisał:
                                            > On Arabów tylko słowem zagrzewa,
                                            -------------------------------------------------------------------------------------
                                            • Gość: swen Re: Dziwisz mu się, że po butelkę leci? IP: 212.143.101.* 07.04.04, 20:44
                                              wojcd napisał:
                                              > Mozesz wskazac jakis link?
                                              >
                                              > Wojciech
                                              >

sam se poszukaj niedojdo. wyszukiwarke masz???????????
                                              • wojcd Re: Dziwisz mu się, że po butelkę leci? 07.04.04, 21:42
                                                Gość portalu: swen napisał(a):
                                                > sam se poszukaj niedojdo. wyszukiwarke masz???????????
                                                -----------------------------------------------------------------------------------------
                                            • pan.scan Swego czasu 07.04.04, 20:44
                                              gdy Cię chciałem na rozmowę o Arabach wyciągnąć - toś umknął - bo "tematu nie
                                              znasz". Dziś kozaczysz. To jak - chcesz poznać?
                                              --
                                              Kolega twój języka w klawiaturze zapomniał, że mentora potrzebuje?
                                              Nie rozdwajaj się. Licz.
                                              • wojcd Re: Swego czasu 07.04.04, 20:54
                                                Nie uciekaj od pytania.
                                                Pokaz, ze Twoja sugestia dotyczaca Nostromo ma pokrycie.
                                                Podaj link!!!!

Wojciech
                                                • pan.scan Ty uciekłeś od mego pytania 07.04.04, 21:06
                                                  we wrześniu ub.roku pod pozorem zastanowienia się. Trzymajmy się chronologii.
                                                  Dzisiejsze może być tylko konskwencją wczorajszego pytania.
                                                  Czy rozumiesz - czy jaśniej jeszcze?
                                                  • wojcd o odwracaniu kota ogonem 07.04.04, 21:35
                                                    pan.scan napisał:

> we wrześniu ub.roku pod pozorem zastanowienia się. Trzymajmy się chronologii.
                                                    > Dzisiejsze może być tylko konskwencją wczorajszego pytania.
                                                    > Czy rozumiesz - czy jaśniej jeszcze?
                                                    ----------------------------------------------------------------------------------------------
                                                  • pan.scan Pytanie dotyczy Twej osoby, panie logiczny 07.04.04, 22:01
                                                    I tylko Twej - jak dotychczas.
                                                    Jaśniej nie może być:
                                                    We wrześniu 2003 chciałem Ci wykazać na podstawie mej (niedoskonałej)
                                                    znajomości krajów arabskich i literatury dot. Arabów (niedoskonałej, że
                                                    Arabowie są nacją zdolną do uniesień od poetyckiej miłości wypisanej złotymi
                                                    literami na marmurach Pałacu Lwów w Grenadzie do zwierzęcej nienawiści łącznie
                                                    z prymitywnymi instynktami jak szarpanie wnętrzności trupa.

Gdybyś podjął wówczas tę rozmowę - nie stawiałbyś dziś pytań. W tej chwili
                                                    rozmawiam z Nostromo, może podejmie temat. Proponuję ewentualne włączenie się w
                                                    miejsce niekonstruktywnej namolności.
                                                  • wojcd 4 raz prosze o link!!! /nt 07.04.04, 22:05
                                                  • Gość: swen Re: 4 raz prosze o link!!! /nt IP: 212.143.101.* 07.04.04, 22:10
                                                    już cztery razy zostałeś przez skana pana olany poproś jeszcze razsmile))))))))))
                                                  • wojcd idz do okulisty!!! /nt 07.04.04, 22:16
                                                  • Gość: swen Re: idz do okulisty!!! /nt IP: 212.143.101.* 07.04.04, 22:27
                                                    rezygnuje z odpowiedzi na ten postsmile))))))))))))))))))))))

pacanie

smile)))))))))))))))))
                                              • Gość: n0str0m0 jestem skanie, jestem... IP: 202.95.14.* 07.04.04, 20:57
                                                tylko z geografii i ruska mialem tyle zadane...
                                                dnia brakuje a tu jeszcze zolw jesc placze

cos ci pomoc?

ja mam pytanie
                                                natomiast
                                                czy arabi to komunisci
                                                jak chcesz to ci sie z pytania wytlomacze

nostromo
                                          • Gość: swen Re: Dziwisz mu się, że po butelkę leci? IP: 212.143.101.* 07.04.04, 20:41
                                            ło jezu panie skanie. to zydowska prowokacja. to żydzi ciągnom palestyńczyka
                                            na macę. araby takie panie nie som. walczyć to walczą ale nie tak panie. tak
                                            to tylko zydy mogom bo one pana jezuska też menczyły z pasją
                                      • pan.scan A nie zapomnij kupić kolegom cukierków, cudaku. 07.04.04, 20:53
                                        I przy płomieniach tańca brzucha odtańczyć.

italy.indymedia.org/news/2004/04/515411.php?theme=2

• Gość: n0str0m0 ach... cywilni kontraktorzy... IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:03
                                          taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
                                          czy juz ktos oficjalnie podal dla jakiej FIRMY pracowali?
                                          a jesli tak, to czemu iracy nie lubia usarmy?

nostromo
                                          • pan.scan Kubańscy kontraktorzy 07.04.04, 21:10
                                            na Grenadzie w 1984 broniąc "łopatami" pasa startowego przed US Marines to....
                                            Względność rzeczy?
                                            • Gość: n0str0m0 Re: Kubańscy kontraktorzy IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:28
                                              jaka wzglednosc?
                                              dokladnie taka samosc
                                              nawet ladnie porownales
                                              czerwone scierwo do amerykanskiego

a zdjecia na aldrzazirze widziales?
                                              a z helikoptera rakieta w dom pelen cywili?
                                              a moze tylko epatujesz wybiorczo?

nostromo
                                              • pan.scan Wybacz śmiałość i delikatność przymuszoną nieco 07.04.04, 21:41
                                                Niemądryś.

Na zdjęcia licytować się nie będę. Na sumienia i trupy też.
                                                O religii i jej oddziaływaniu na prymitywne społeczeństwa takoż - bo to temat
                                                szeroki. O braku takiego pojęcia jak "arabskość" czy "islamskość", miast naród,
                                                patriotyzm, które to terminy, jako mające kapitalne znaczenie dla
                                                sprawy - zupełnie nie są brane pod uwagę - tym bardziej.

nawet ladnie porownales
                                                czerwone scierwo do amerykanskiego
                                                • Gość: n0str0m0 i ty wybacz, a z laskawosci korzystajac IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:51
                                                  co jest ciezsze - kilo chrzescianstwa czy islamu?

dlaczego afganow albo na komunizm
                                                  albo kapitalizm sie krucjatuje
                                                  jakby bydlem oraz smieciem byli?

i czy inwazja tego kraju miala cos wspolnego z 9/11?

nostromo
                                                  • pan.scan Re: i ty wybacz, a z laskawosci korzystajac 07.04.04, 22:14
                                                    W fanatyźmie - tak. Jedno (było na szczęście) jak i drugie. Judaizm też, dodam -
                                                    by nie być posądzonym o stronniczość, choć ci mają tylko biblijne przekazy na
                                                    to.

Pytaniem na pytanie - dlaczego bombardowano niewinny wszak Rastenburg czy też
                                                    Berschtesgaden? Albo Winnicę na Ukrainie?

Zaś co do Afganów w 12/1979 - widzisz jakieś paralele z tą sytuacją a Irakiem?
                                                    Ja nie, przeciwnie - morderca każdego narodu, tak jak ten z Rastenburg czy
                                                    Bagdadu zasługuje na zabicie.
                                                  • Gość: n0str0m0 wybacz precyzji brak IP: 202.95.14.* 07.04.04, 22:29
                                                    oczywiscie ze tak

afganistan przekonstruowany mial byc na modle rusko w 79
                                                    dzis wklada sie buty demokracji na modle amerykansko jemu i irakowi
                                                    karabinem

co do sprawiedliwosci wobec mordercow
                                                    to zgoda zupelna

jaruzelskiego, saddama i busza nalezaloby postawic pod sadem miedzynarodowym
                                                    zamiast tego o malo a by go nie zlapali
                                                    mimo, ze kraj juz podbity

tylko...
                                                    chyba mam skleroze
                                                    bo pamiec mnie zwodzi
                                                    i kaze pamietac ze to nie byl WCALE powod wojny i okupacji

wiec gadanie o mordercach i sprawiedliwosci to bicie piany
                                                    nie na temat

nostromo
                                                  • pan.scan Re: wybacz precyzji brak 07.04.04, 22:47
                                                    Afg.
                                                    Wątpię. Urządzają się na swoją modłę, choć pod patronatem. Jak Japonia i do
                                                    pewnego czasu Singapur. I Hongkong.
                                                    Tego normalnego Afganistanu, w którym byłem w 1974 roku. Z Koranem, ale bez
                                                    rozstrzeliwania posągów. Z królem i z serdecznością ludzi przy ogniskach.
                                                    Z lekkoatletką, która na mistrzostwach 2003 (biegnąc w dresie a nie w bikini)
                                                    dobiega na ostatnim miejscu i dostaje owacje na stojąco. Symbol - czujesz?
                                                    Masz w sobie wiele nienawiści do USA i to cię zaślepia.
                                                    -------
                                                    Reszta - trzeba uporządkować.
                                                  • Gość: n0str0m0 nienawisc... IP: 202.95.14.* 07.04.04, 23:06
                                                    ale czy nieusprawiedliwiona?

kazdemu wolnosc taka jakiej mu potrzeba
                                                    systemy spoleczne nie sa tworzone dla zaspokojenia twego poczucia estetyki
                                                    dlatego smiem twierdzic ze taliban byl dobry dla afganistanu
                                                    co mnie i ciebie to obchodzi oprocz wzruszenia ramion?

amerykanie transmituja reklamy kobietom afganskim
                                                    o tym jak wspaniale chodzi sie z gola glowa
                                                    marnuja pieniadze
                                                    podobnie jak moja nauczycielka rosyjskiego
                                                    co kazala mi wlosy krotko strzyc

nie jest mi obcy widok muzulmanki w chuscie skaczacej przez plotki
                                                    nie powoduje u mnie zadnych emocji i to ich sprawa ile zon maja

"na swoja modle choc pod patronatem"
                                                    to i peerel taki byl
                                                    a i palac kultury z polskich detali architektonicznych zbudowany
                                                    a co do serdecznosci ludzi przed inwazja mozemy tylko spekulowac

uczucia sympatii i antypatii u mnie sa wybitnie wywazone
                                                    porozmawiaj z kanadyjczykami, tam blisko znow jest linczu na jankesach
                                                    ja tylko nie zamykam oczu na niesprawiedliwosc

wolnosc nasz i wasza a nie obrona cywilizacji czy krucjata
                                                    czujesz to?

nostromo
                                                    p.s. i singapur i hk byly koloniami brytyjskimi. zlosliwi twierdza, ze to byl
                                                    dobry patronat.
                                                  • pan.scan Syćko prowda, szczerze. 07.04.04, 23:15
                                                    Oprócz Iraku. Jak sądzisz?
                                                    Myślę, że wiem. Balcerowicz i Lepper też.
                                                    ----
                                                    p.s. i singapur i hk byly koloniami brytyjskimi. zlosliwi twierdza, ze to byl
                                                    > dobry patronat.
                                                    ---------
                                                    Zdecydowane tak. Z jednym zastrzeżeniem: "Nie" mordercom. Korea jeszcze. Plus
                                                    paru innych kacyków.

wolnosc nasza i wasza a nie obrona cywilizacji czy krucjata
                                                    > czujesz to?

• Gość: n0str0m0 Re: Syćko prowda, szczerze. IP: 202.95.14.* 08.04.04, 04:40
                                                    gora z gora...

zgadzam sie
                                                    tyranom mowimy zdecydowane nie

a co z przywodcami aresztujacymi wrogow do roku bez wyroku?
                                                    relatywizm przed rozsadkiem?

nostromo
                                • Gość: blq odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:09
                                  > Powiedz mi jaki zwiazek ma Radio Maryja z Irakiem? I co to znaczy "zaproponowac
                                  > wolnosc" ?

zaczne od odpowiedzi na pytanie nr 2. otoz piszac, ze amerykanska "propozycja
                                  wolnosci" to obalenie dyktatora i zostanie tam, poki irakijczycy nie zorganizuja
                                  sie w struktury mozliwe do samodzielnego objecia wladzy. oczywiste jest ze poki
                                  co to nie jest w pelni wolnosc, a nieoczywiste jest, ze amerykanie dotrzymaja
                                  obietnicy i w pelni sie z tamtad wyniosa. nie robcie ze mnie wielkiego
                                  oredownika usa i wojny w iraku. ja tylko walcze z oszolomami, to wszystko...

odp na pytanie nr 1 jest wazniejsza z mojego punktu widzenia (w kontekscie walki
                                  z forumowym oszolomstwem). otoz Radio Maryja ma bardzo duzo wspolnego nie tyle z
                                  Irakiem, co ze sposobem myslenia fanatycznych muzulmanow. podaje przyklady:

- stawianie religii ponad wszystko
                                  - wykorzystywanie religii do szerzenia nienawisci
                                  - niechec wobec nowoczesnosci zarowno obyczajowej jak i technicznej.
                                  - calkowite oddanie propagandowym przywodcom (zarowno Rydzykowi jak i tym
                                  ajatollahom, czy jak im tam)
                                  - przeswiadczenie o slusznosci wlasnych przekonan, o swietej wojnie przeciwko
                                  zlym silom zgnilego Zachodu.
                                  - nienawisc do Zydow (akurat ten punkt to chyba zbieg okolicznosci, najmniej
                                  wazny z nich wszystkich)

wystarczy?
                                  • pan.scan Chłop, krowa i miedza. 07.04.04, 21:18
                                    Po co tłumaczyć komuś rzeczy oczywiste, kto i tak wszędzie widzi spisek
                                    żydowski. Tak w "11 września" jak i w medialnej nagonce na "Pasję".
                                    Jednocześnie gorąco deklarując swe przywiązanie do katechizmu.
                                    • Gość: n0str0m0 konsekwencja talmudzia IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:32
                                      a wiec skanie tlumacz

co jest gdy kto widzi mossad w 11 wrzesnia
                                      co jest gdy kto widzi holokau w nagonce na pasje
                                      ALE nie ma nic wspolnego z katechizmem?

popsulby ci sie schemat
                                      czy masz zastepczy?

a jesli masz - to powiedz co by bylo
                                      gdyby powyzsze argumenty logicznie wylozyl ci ZYD?

nostromo
                                      • pan.scan Żyda bym wyśmiał 07.04.04, 21:45
                                        tak samo jak tych nie-żydów od 11go września.
                                        Schemat jest, owszem - rozum, myślenie, zdrowy rozsądek.
                                        Truizmy.
                                        • Gość: n0str0m0 Re: Żyda bym wyśmiał IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:57
                                          a to sukcesow zycze
                                          w braniu sie za bary z panem czomskim

zdrowy rozsadek...

wiesz, widzialem dawida koperfilda jak latal nad scena i zniknal pociag caly
                                          tlumaczenie przez 9/11 ataku na irak to zdrowego rozsadku brak

nostromo
                                      • Gość: blq temu tamtemu, co odpowiada za innych.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:46
                                        ...i ja odpowiem:

" a wiec skanie tlumacz
                                        co jest gdy kto widzi mossad w 11 wrzesnia
                                        co jest gdy kto widzi holokau w nagonce na pasje
                                        ALE nie ma nic wspolnego z katechizmem?
                                        popsulby ci sie schemat"

1. mossad w 11 wrzesnia - antysemityzm nie musi miec nic wspolnego z religia.
                                        nawet u tych, co powoluja sie na religie, jest to tylko zaslona. przeciez
                                        religia katolicka nie pochwala antysemityzmu, ani Papiez, ani Pismo. jesli
                                        oszolom chce powiazac swoja religie ze swoim oszolomstwem, to to zrobi. zarowno
                                        Rydzyk, bin Laden, jak i zydowscy, hinduistyczni, wszyscy inni radykalowie.

2. "holokau w nagonce na "Pasje". holokaust. hm... ciekawe okreslenie. chyba ze
                                        hodzilo ci o holo-kał, czyli kał trójwymiarowy. można i tak... zakladajac, ze
                                        miales na mysli sprzeciw wobec nagonki na "Pasje" u czlowieka, ktory za katolika
                                        sie podaje, to ja nie widze w tym nic zlego. ja jestem tego najlepszym
                                        przykladem. marny ze mnie katolik, a nagonka na "Pasje" mnie wkurza, gdyż jest
                                        robiona przez oszolomow.

proste?
                                        • Gość: blq "(...) ktory za katolika sie NIE podaje (...)" /nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:48
                                  • Gość: n0str0m0 Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo IP: 202.95.14.* 07.04.04, 21:36
                                    blokusiu niedobudzony
                                    (bo przecie nie napisze "durniu", to dla intelignetniejszych rezerwuje)

pytanie zadal ci kto inny
                                    naucz sie czytac kretynie
                                    odpowiedz pod zly adres wyslana
                                    wiec nagrody w postaci dresu wyslac nie mozemy

wesolych swiat

nostromo
                                    • Gość: blq i co tu za kobieta o inteligencji mowi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:54
                                      kobieto (bo "mezczyzna" z ciebie zaden)

odpowiadalem Wojtkowi, zamiast pozwolic, by odpowiedzialo mu fizyczne,
                                      intelektualne i moralne zero (czyli Ty, ciotko)

w tymze poscie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=11853168&a=11858527
                                      naucz sie czytac, zanim zaczniesz ze mna dyskutowac. zrozumiano?
                                      • Gość: n0str0m0 fu! seksista... IP: 202.95.14.* 07.04.04, 22:02
                                        slyszalem ze one, te seksisty
                                        to najczesciej maja malego siusiaczka

dorosnij, porozmawiamy

nostromo
                                        • Gość: blq co, nadmuchany balonie nie przyznasz sie do wtopy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:18
                                          tak tak. seksisty (ktorym to wcale nie jestem) maja bardzo malego siusiaczka. a
                                          antysemity obrzezanego smile))

nie zamierzam dorosnac. dorosli nie umieja obslugiwac VCR
                                        • Gość: swen Re: fu! seksista... IP: 212.143.101.* 07.04.04, 22:20

> slyszalem ze one, te seksisty
                                          > to najczesciej maja malego siusiaczka
                                          >
                                          > dorosnij, porozmawiamy
                                          >
                                          > nostromo

te araby w gabijach chodzo bez gaciów i jaja wiszom im do kolan, ale pal ich
                                          licho. ty k0str0paty napisz lepiej co z ta flaszką
                                  • wojcd Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo 07.04.04, 21:55
                                    Gość portalu: blq napisał(a):
                                    zaczne od odpowiedzi na pytanie nr 2. otoz piszac, ze amerykanska "propozycja
                                    wolnosci" to obalenie dyktatora i zostanie tam, poki irakijczycy nie zorganizuj a
                                    sie w struktury mozliwe do samodzielnego objecia wladzy. oczywiste jest ze poki
                                    co to nie jest w pelni wolnosc, a nieoczywiste jest, ze amerykanie dotrzymaja
                                    obietnicy i w pelni sie z tamtad wyniosa. nie robcie ze mnie wielkiego
                                    oredownika usa i wojny w iraku. ja tylko walcze z oszolomami, to wszystko...

odp na pytanie nr 1 jest wazniejsza z mojego punktu widzenia (w kontekscie walk i
                                    z forumowym oszolomstwem). otoz Radio Maryja ma bardzo duzo wspolnego nie tyle z
                                    Irakiem, co ze sposobem myslenia fanatycznych muzulmanow. podaje przyklady:
                                    - stawianie religii ponad wszystko
                                    - wykorzystywanie religii do szerzenia nienawisci
                                    - niechec wobec nowoczesnosci zarowno obyczajowej jak i technicznej.
                                    - calkowite oddanie propagandowym przywodcom (zarowno Rydzykowi jak i tym
                                    ajatollahom, czy jak im tam)
                                    - przeswiadczenie o slusznosci wlasnych przekonan, o swietej wojnie przeciwko
                                    zlym silom zgnilego Zachodu.
                                    - nienawisc do Zydow (akurat ten punkt to chyba zbieg okolicznosci, najmniej
                                    wazny z nich wszystkich)

wystarczy?
                                    ------------------------------------------------------------------------------------------------
                                    • Gość: blq Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:15
                                      > na tych terenach sa inne zwyczaje.

owszem, sa inne zwyczaje. jednak jest tam, glownie w Bagdadzie, kilkaset tysiecy
                                      ludzi o mentalnosci euro-atlantyckiej. = nowoczesnej. po obaleniu Saddama oni
                                      mogliby przejac wladze w Iraku i zaprowadzic nowy porzadek. ja doskonale
                                      dostrzegam dylemat moralny, czy lepiej na sile wykosic zle zwyczaje, czy
                                      pozwolic by nadal kwitly. wiesz, bylo takie opowiadanie s-f, gdzie na stacji
                                      orbitalnej odtworzono prymitywna murzynska kulture, z oddawaniem starcow na
                                      pozarcie lwom wlacznie.... po ilus tam latach murzynom juz urodzonym w tej
                                      dzikiej spolecznosci udalo sie dowiedziec, ze to mistyfikacja i ze naprawde jest
                                      tam gdzies swiat, w ktorym nie umiera sie na zwykle zakazenie, gdzie ludzie zyja
                                      srednio 3 razy dluzej niz tutaj... co wazniejsze? zwyczaje/obyczaje czy
                                      obiektywne wartosci?

> I jeszcze jedno. Posluchaj radia BBC i zwroc uwage na slownictwo

A tej czesci nie rozumiem. ogladam telewizje BBC. czy to az taka roznica?
                                      Wytlumacz, co miales na mysli? Chodzi o to ze radio jest za ... naglym
                                      wycofaniem wojsk z Iraku, czy co?

pozdr.
                                      • wojcd Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo 07.04.04, 22:28
                                        > > I jeszcze jedno. Posluchaj radia BBC i zwroc uwage na slownictwo
                                        >
                                        > A tej czesci nie rozumiem. ogladam telewizje BBC. czy to az taka roznica?
                                        > Wytlumacz, co miales na mysli? Chodzi o to ze radio jest za ... naglym
                                        > wycofaniem wojsk z Iraku, czy co?
                                        -------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        • Gość: blq Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:00
                                          tylko ja? A inni z tego forum???
                                          • wojcd Re: odpowiadam. zamiast "tamtego tam" no-sromo 07.04.04, 23:18

> tylko ja? A inni z tego forum???
                                            -------------------------------------------------------------------------------
                                      • pan.scan Głupiś, młodzieńcze. 07.04.04, 22:32
                                        Nie ma w Bagdadzie i w Iraku ludzi o mentalności euro-atlantyckiej.
                                        " Kultura" w pojęciu ponadczasowym - to coś, w co nie przeszczepisz ani Nord
                                        Atlantczyka ani Araba. Jeden i drugi zdechną w niewłaściwych sobie miejscach,
                                        co więcej - jednemu i drugiemu nie wolno sie wpieprzać w kulturę tego drugiego,
                                        bo nie zrozumie, a będzie chciał uszczęśliwić na siłę.
                                        Rozumiejmy dobrze, nie o kulturę sikania tu chodzi, bo Arab (jak ich znam)
                                        idzie w ustronne miejsce - a ja na naszych, szczających przy aucie na drodze
                                        międzynarodowej wielokrotnie trąbiłem.
                                        W optyce kultury arabskiej (beduińskiej)ci z Iraku są prawdziwymi Arabami.
                                        Mściwymi, przestrzegającymi zasad klanu, dzielnymi, wojującymi i religijnymi.
                                        Oczywiście bez jakiejkolwiek świadomości "narodowej" i "patriotyzmu".
                                        To przed i ostatnie przede wszystkim.
                                        Bo ja znam bardzo religijnych Arabów, ktorzy są jednocześnie Europejczykami - w
                                        naszym pojęciu.
                                        Z takimi chciałbym współmieszkać. O reszcie pomyśl.

zą Rzecz zasadza się na edukacji społeczeństw (niezależnie od wyznania).
                                        Edukacja prowadzi do
                                        • nick.kertiz WOJNA ARABSKO-ARABSKA POD FLAGĄ... I 08.06.04, 01:17
                                          "CHLOSTA ZA BICIE ŻONY 31.05.2004 16:07 (aktualizacja 17:05)

Kara chłosty i pół roku więzienia - na taką karę skazał sąd w Arabii
                                          Saudyjskiej męża znanej prezenterki telewizyjnej. Pobicie było tak dotkliwe, że
                                          Rania Baz miała złamany nos i 13 ran na twarzy.

W ubiegłym miesiącu, prezenterka zgodziła się na publikację swoich zdjęć w
                                          prasie, przełamując tabu, jakie w Arabii Saudyjskiej obejmuje przemoc domową.

Mąż prezenterki, bezrobotny piosenkarz Mohammed Fallatta, oddał się w ręce
                                          policji po dwóch tygodniach ukrywania. Początkowo miał być skazany za próbę
                                          zabójstwa, ale skończyło się na wyroku za poważne pobicie" [źródło: interia.pl]

>>Saudyjskie kobiety będą mogły zakładać i prowadzić prywatne firmy - takie
                                          prawo zatwierdził król Fahd, władca Arabii Saudyjskiej. Kobiety zapowiadają
                                          dalszą ostrą walkę z dyskryminacją

"Kobietom pozwala się na zakładanie firm we wszystkich dziedzinach, których nie
                                          zakazuje Koran" - choć nowe prawo nie brzmi zbyt postępowo, to w Arabii
                                          Saudyjskiej jest wielkim przełomem i ma szansę otworzyć rynek pracy dla kobiet.
                                          Obecnie w kraju pracuje zawodowo zaledwie 5 proc. Saudyjek, choć kobiety
                                          stanowią ponad połowę mieszkańców z wyższym wykształceniem. - To marnotrawstwo
                                          wykwalifikowanej siły roboczej. Dopuszczenie kobiet do pracy znacznie poprawi
                                          sytuację gospodarczą - mówią ministrowie, nie przyznając się jednak, że przy
                                          podejmowaniu decyzji oprócz względów ekonomicznych kierowali się prawami kobiet.

Arabia Saudyjska to najbardziej konserwatywna muzułmańska monarchia na świecie.
                                          Gdy w ostatnich latach w sąsiednim Bahrajnie, Katarze i Kuwejcie kobiety
                                          zyskiwały prawa wyborcze, Saudyjki nie były w stanie wywalczyć zgody na
                                          kierowanie samochodami. Ściśle podporządkowane ojcom i mężom kobiety nie mogą
                                          być świadkami w sądach, a prawo koraniczne nakazuje im niemal całkowite
                                          posłuszeństwo wobec męskich członków rodziny.

Jednak od kilkunastu lat w Arabii Saudyjskiej dokonuje się bardzo powolna
                                          emancypacja. Pierwszym impulsem były zdjęcia amerykańskich żołnierek, które
                                          Saudyjczycy zobaczyli w czasie wojny o Kuwejt w 1991 r. w retransmitowanych
                                          programach CNN. Wcześniej w Arabii Saudyjskiej nie oglądano zachodnich filmów i
                                          stacji telewizyjnych. Wkrótce po 1991 r. prawa kobiet stały się żelaznym
                                          elementem wszystkich reformatorskich projektów dla kraju, a Saudyjki coraz
                                          częściej podróżowały na Zachód, głównie na studia. Dziś w samolotach latających
                                          z Dżeddy w kilka minut po starcie ustawiają się do kobiecych toalet kolejki.
                                          Saudyjki pospiesznie zrzucają tam szczelne zasłony muzułmańskie i kontynuują
                                          podróż w dżinsach i T-shirtach, a do tradycyjnych strojów wracają dopiero
                                          podczas lotu powrotnego. - To nie może trwać wiecznie. Nawet jeśli nie
                                          doczekamy wolności, to przecież nasze dzieci wychowamy już zupełnie inaczej.
                                          One zmienią Arabię - twierdzą saudyjskie sufrażystki<< [źródło: gazeta.pl]
                                          • nick.kertiz WOJNA ARABSKO-ARABSKA POD FLAGĄ... II 08.06.04, 01:32
                                            Rzecz polega na tym, że chyba w przeciwieństwie do blq, a razem z nostromo i
                                            wojcd-em, wyznajesz - odnośnie kultur - jakieś akademickie bzdury w postaci
                                            czegoś w rodzaju relatywizmu kulturowego. Mniejsza zresztą o etykietki, w
                                            każdym razie kultura to nie są okulary przyrośnięte do czoła. Owszem, to są
                                            okulary, których nie można nie mieć na nosie przy spraw postrzeganiu, ale nie
                                            znaczy to, że nie można ich zmienić na inny model. Owszem, można. Istnieje
                                            fundamentalna różnica między czasami przed pięcioma tysiącami lat a obecną
                                            epoką - dwudziestym pierwszym wiekiem. Otóż 5 tysięcy lat temu nie istnialo
                                            targowisko kultur, dla jednostki niemożliwe było wybranie na zasadzie wolnego
                                            wyboru lepszego modelu kulturowych okularów, ktore służą do rozumienia
                                            czegokolwiek. Dokładnie odwrotnie jest w obecnej dobie. Współczesna globalna
                                            wioska jest niczym innym jak targowiskiem kultur, wartości, interpretacji.

Ja nie wymagam od Arabów zbyt wiele. Ale nie dlatego, że ich lekceważę.
                                            Dlatego, że rozumiem, że uwikłali sie w pewne systemy myślowe, trwalo to setki
                                            lat, jest to myślenie proste, drapieżne, kuszące. Dynamika procesu przemian
                                            kulturowych może mieć swoje ograniczenia i ja to rozumiem. Dlatego cieszę sie z
                                            kazdego sukcesu, jaki w wojnie arabsko-arabskiej osiągnięto w Bahrajnie, w
                                            Katarze, w Kuwejcie, a ostatnio w Arabii Saudyjskiej i w Iraku. Ta wojna
                                            ostatnio przybiera wyjątkowo czytelną postać w Arabii Saudyjskiej. W tej
                                            sprawie zamieściłem dwa cytaty z serwisów portali w "WOJNA ARABSKO-ARABSKA POD
                                            FLAGĄ I". Lecz przecież główny front tej wojny nie przebiegał na plecach męża
                                            slusznie (i nareszcie) ukaranego chlostą. Jest jeszcze Chobar. Udany atak
                                            esbeków arabskiego króla na terrorystyczne ścierwa dopuszczające się swoich
                                            mordów w portowym mieście i udany pościg za uciekinierami to dobre epizody w
                                            tak zaognionej wojnie arabsko-arabskiej. Glupio to brzmi, gdy ktos opowiada się
                                            po stronie esbeków arabskiego krola, lecz gdy komunistyczny milicjant strzelal
                                            ostrą amunicją do maniakalnego mordercy, a z pewnością zdarzały sie takie
                                            momenty w demoludach czy właśnie konkretnie w Polsce, to była wojna polsko-
                                            polska pod flagą biało-czerwoną. I również glupio to brzmi, ale trzeba się było
                                            wtedy opowiedzieć po stronie komunistycznego milicjanta. Czyli po polskiej
                                            stronie takiej apolitycznej i aideologicznej właściwie wojenki. Wojna arabsko-
                                            arabska nie jest oczywiście apolityczna i aideologiczna. Ale policjanci biorą w
                                            niej udział, obecnie - w Iraku zwłaszcza - bardzo często oddając życie.

Różnica między nostromo i wojcd a mną polega na tym, ze oni mówią arabskiej
                                            dziewczynie: noś okulary odziedziczone po prababce, bo nie da się inaczej, a
                                            zresztą te okulary świetnie maskują siniaki pod oczami po wyczynach
                                            opiekującego się tobą damskiego boksera. Ja (i bodaj blq) mowię arabskiej
                                            dziewczynie: noś takie kulturowe okulary, w ktorych ci będzie pięknie,
                                            oczywiście, że rzecz jest możliwa do zmiany. Scan,Ty masz chyba dobre intencje,
                                            też chcialbys się opowiedzieć po stronie Arabow. Ale mnie jest łatwo to zrobić.
                                            Natomiast Tobie, jeśli będziesz się trzymał kompletnie nieuzasadnionych
                                            poglądów pokrewnych stanowisku nostromo i wojcd, będzie się trudno opowiedziec
                                            naprawdę po stronie Arabów.
                                            • nick.kertiz Re: WOJNA ARABSKO-ARABSKa, nowe wiadomości 20.06.04, 00:40
                                              >>Saudyjskie MSW potwierdziło oficjalnie w sobotę, że policja zabiła czterech
                                              terrorystów, w tym szefa siatki al Kaidy w Arabii Saudyjskiej Abdulaziza al
                                              Mukrina. Telewizja pokazała ciała zabitych

Według telewizji, jedno ze zdjęć, ukazujące twarz najwyraźniej martwego,
                                              młodego człowieka (z wąsami, ale bez brody), przedstawiało 32-letniego Mukrina,
                                              najbardziej poszukiwanego saudyjskiego terrorysty.

Komunikat MSW potwierdza też informacje o aresztowaniu 12 bojowników
                                              islamskich. Według komunikatu, wszyscy brali udział w atakach na cudzoziemców w
                                              Arabii Saudyjskiej.

Nieco wcześniej w sobotę na stronie internetowej, używanej zazwyczaj przez al
                                              Kaidę, ukazał się komunikat zaprzeczający wiadomości o jego śmierci, podanej
                                              przez satelitarną telewizję Al Arabija.

Wiadomości, "rozpowszechniane przez tyranów Arabii Saudyjskiej, mają na celu
                                              podkopanie morale mudżahedinów na Półwyspie Arabskim" - głosi oświadczenie,
                                              którego autentyczności nie sposób zweryfikować.

Według wcześniejszych informacji al Arabii, Mukrin i jego towarzysze zostali
                                              zabici w strzelaninie w Rijadzie, gdy usiłowali pozbyć się ciała zamordowanego
                                              Amerykanina, Paula Johnsona<< [gazeta.pl]

Riposta Arabów na kolejne przestępstwo popełnione przez ścierwa była
                                              błyskawiczna. Arabowie mogą być dumni.
                                            • sen.dzia.li Re: WOJNA ARABSKO-ARABSKA - II, kolejny sukces 17.05.05, 21:52
                                              > kazdego sukcesu, jaki w wojnie arabsko-arabskiej osiągnięto w Bahrajnie, w
                                              > Katarze, w Kuwejcie, a ostatnio w Arabii Saudyjskiej i w Iraku. Ta wojna

nowa korzystna wiadomośc w tej sprawie

>>Parlament Kuwejtu przyznał kobietom pełne prawa wyborcze. - To historyczne
                                              wydarzenie - mówią zgodnie sufrażystki i przedstawiciele władz

Walka trwała latami. Po raz pierwszy zdominowany przez konserwatystów parlament
                                              odrzucił projekt nadania praw politycznych kobietom w 1974 r. Sześć lat temu
                                              ten sam los spotkał dekret napisany przez obecnego władcę Kuwejtu, szejka
                                              Dżabera al Ahmeda as Sabaha.

Dzięki Bogu mamy to już z głowy

Nikt się nie spodziewał, że sprawa znajdzie swój szczęśliwy finał w
                                              poniedziałek. W porządku obrad była bowiem jedynie dyskusja nad przyznaniem
                                              kobietom prawa głosu w wyborach lokalnych. Tymczasem rząd poprosił posłów o
                                              pilne rozpatrzenie ustawy przyznającej żeńskiej części społeczeństwa pełne
                                              prawa wyborcze.

Debata trwała dziewięć godzin. Gdy ogłoszono wynik głosowaniu - 35 deputowanych
                                              za, 23 przeciw - na ulicach ludzie zaczęli tańczyć, kierowcy trąbili, a w niebo
                                              strzelały fajerwerki.

W ostatniej chwili rząd "przekupił" część posłów zgodą na wzrost płac dla
                                              pracowników sektora państwowego i prywatnego. Ponadto do ustawy wstawiono
                                              zapis, że kobiety startujące bądź głosujące w wyborach muszą przestrzegać prawa
                                              islamskiego. Co to w praktyce ma oznaczać, okaże się dopiero wtedy, gdy rząd
                                              wyda rozporządzenia towarzyszące ustawie. Zapewne kobiety i mężczyźni będą
                                              głosować w oddzielnych lokalach, możliwe też, że trzeba będzie organizować
                                              oddzielne wiece dla wyborców obu płci.

Nie wszyscy byli zachwyceni. - Każdy, kto poprze ustawę, będzie musiał się
                                              tłumaczyć z tego grzechu w dniu Sądu Ostatecznego - grzmiał poseł Daifallah
                                              Buramia. - Kobiety w parlamencie staną się odpowiedzialne za masy, a to jest
                                              sprzeczne z islamem - dowodził jego kolega Faisal al Muslim.

Krytycy byli jednak w mniejszości, a emir z ulgą stwierdził, że "dzięki Bogu
                                              mamy to już z głowy".

- Stało się. To historyczne wydarzenie - mówiła jedna z czołowych działaczek
                                              praw kobiet Raula al Daszti<< [gazeta.pl]
                                          • sen.dzia.li Żeby nie było żadnych 21.12.04, 16:18
                                            > Kara chłosty i pół roku więzienia - na taką karę skazał sąd w Arabii
                                            > Saudyjskiej męża znanej prezenterki telewizyjnej. Pobicie było tak dotkliwe,
                                            że
                                            >
                                            > Rania Baz miała złamany nos i 13 ran na twarzy.

Żeby nie było żadnych wątpliwości, ja nie akceptuję skazywania na takie kary,
                                            porównajmy na przykład tutaj:

"Jak poinformowała dziś saudyjska policja, władze Arabii Saudyjskiej skazały na
                                            karę chłosty dwóch nastoletnich autorów graffiti wyrażającego poparcie dla
                                            Osamy bin Ladena i Saddama Husajna.

Dwóch chłopców w wieku 15 i 16 lat zatrzymała policja monitorująca ulice miasta
                                            Nimas w południowo-zachodniej części kraju.

Po odbyciu kary chłopcy przyrzekli, że już więcej tego nie zrobią"
                                            [interia.pl - 9.12.2004]

Nie chodzi mi o to, jaka Arabia Saudyjska jest. To mi oczywiście jak
                                            najbardziej nie odpowiada. Chodzi o kierunek i styl, w którym pomalutku podąża.
                                            A ma jeszcze przed sobą bardzo długą drogę. Czy zawróci w stronę barbarzyństwa?
                                            Nie wiadomo.
                                        • Gość: wikul Re: Głupiś, młodzieńcze. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.04, 00:48
                                          pan.scan napisał:

> Nie ma w Bagdadzie i w Iraku ludzi o mentalności euro-atlantyckiej.
                                          > " Kultura" w pojęciu ponadczasowym - to coś, w co nie przeszczepisz ani Nord
                                          > Atlantczyka ani Araba. Jeden i drugi zdechną w niewłaściwych sobie miejscach,
                                          > co więcej - jednemu i drugiemu nie wolno sie wpieprzać w kulturę tego
                                          drugiego,
                                          >
                                          > bo nie zrozumie, a będzie chciał uszczęśliwić na siłę.
                                          > Rozumiejmy dobrze, nie o kulturę sikania tu chodzi, bo Arab (jak ich znam)
                                          > idzie w ustronne miejsce - a ja na naszych, szczających przy aucie na drodze
                                          > międzynarodowej wielokrotnie trąbiłem.
                                          > W optyce kultury arabskiej (beduińskiej)ci z Iraku są prawdziwymi Arabami.
                                          > Mściwymi, przestrzegającymi zasad klanu, dzielnymi, wojującymi i religijnymi.
                                          > Oczywiście bez jakiejkolwiek świadomości "narodowej" i "patriotyzmu".
                                          > To przed i ostatnie przede wszystkim.
                                          > Bo ja znam bardzo religijnych Arabów, ktorzy są jednocześnie Europejczykami -
                                          w
                                          >
                                          > naszym pojęciu.
                                          > Z takimi chciałbym współmieszkać. O reszcie pomyśl.
                                          >
                                          >
                                          >
                                          > zą Rzecz zasadza się na edukacji społeczeństw (niezależnie od wyznania).
                                          > Edukacja prowadzi do

Chyba idealizujesz.

...Czasami zamiast ich widziałam obrazek dla mnie symboliczny (a więc
                                          doprowadzający do wściekłości) jak ten wielki namiot , którym latem zeszłego
                                          roku somalijscy muzułmanie znieważyli i obsrali , i spotwarzyli na trzy miesiące
                                          plac przed katedrą we Florencji . W moim mieście ...Namiot postawiono obok
                                          pięknego pałacu arcybiskupów. ...A do tego żółte strugi moczu , który
                                          bezcześciły mury baptysterium . (Cholera ! Ale maja zasięg ci synowie Allaha !
                                          Jak to możliwe żeby trafić w obiekt oddzielony ogrodzeniem , oddalony o prawie
                                          dwa metry od ich narządów moczowych ?) . Żółte strugi uryny , smród gówna ,
                                          które zagradzało wejście do kościoła San Salvatore al Vescovo - wspaniałego
                                          koscióła romańskiego (z 1000 roku) , który stoi na zapleczu placy katedralnego ,
                                          a którego synowie Allaha zamienili w sracz . ...
                                          ("Gniew i duma" - O.Fallaci)
                                        • Gość: Ur-city Re - Głupiś, młodzieńcze. (CIEKA-) IP: 213.77.42.* 23.07.04, 19:38
                                          CIEKA-WOSTKA:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=13444113
                                    • Gość: n0str0m0 wojciechu! IP: 202.95.14.* 07.04.04, 22:16
                                      asom inteleku i "forumowej diaspory" dedykuje twoj post
                                      jeno napisalbym go wiekszymi literami i kolorowa kredka podkreslil

a skoro juz skana nos w ten temat wsadziles
                                      odpowiem ci tak:
                                      amerykanie zyja w mydlanej bance iluzji
                                      jedne pekaja szybciej inne wolniej
                                      wietnamska trwala cztery lata
                                      ta wyglada slabiej
                                      ale kto wie

nostromo
                          • wojcd po owocach ich poznacie 07.04.04, 18:45
                            blq napisał:

> i te 20% w Polsce nazywaja sie "sluchacze radia Maryja" a w Iraku "terrorysci
                            > muzulmanscy". domyslam sie ze nie zadowala Cie taka odpowiedz jako zbyt banalna
                            > ,
                            > niestety, swiat nie zawsze jest skomplikowany.
                            >
                            > a takich prymitywnych ludzi jak w/w naprawde na wiekszy stopien skomplikowanosc
                            > i
                            > nie stac.
                            >
                            > PS. czy nie jest zastanawiajace, ze Bagdad sie cieszy, a wiocha sie wkurza? no
                            > a
                            > gdzie niby ma byc ciemnogrod, jak nie na prowincji? tak jest w USA, tak jest w
                            > Niemczech, Rosji i Polsce, wiec co dopiero w takim Iraku.
                            ---------------------------------------------------------------------------------------------
                            • blq wyobraz sobie slyszalem o zdarzeniach w Madrycie.. 07.04.04, 18:50
                              Troche zlosliwe to bylo, chyba ze uznales za "na miejscu" takie pytanie
                              retoryczne...

ja nie twierdze, ze wszystko co zrobiono w Iraku bylo dobre. i ze nie nalezalo
                              najpierw skonczyc z Al-Quada a potem dopiero zabrac sie za Saddama. w ogole
                              uwazam ze mlody Bush ma po prostu jakis kompleks wojny w Iraku po 1991r. i po
                              swoim ojcu, ze to jego prywatna wojna.

ja tylko mowie co jest teraz, niech mi tu zadna Gini czy inny oszolom nie
                              wyskakuje i nie mowi, ze caly Irak jest przeciwko USA, bo to oczywista bzdura.

• wojcd Re: wyobraz sobie slyszalem o zdarzeniach w Madry 07.04.04, 19:05
                                blq napisał:
                                niech mi tu zadna Gini czy inny oszolom nie wyskakuje i nie mowi, ze caly Irak jest
                                przeciwko USA, bo to oczywista bzdura.
                                -------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              • indris Cały Irak... 07.04.04, 19:19
                                ...to ok 25 milionów ludzi, w dodatku niejednorodnych religijnie i etnicznie.
                                Można tam znaleźć KAŻDY pogląd. Ale można mówic o poglądach dominujących.
                                Wydaje się, że Kurdowie są generalnie przychylni USA, bo to USA zapewniły im
                                przez 10 lat pewną ochronę i praktyczną autonomię. Ale, po odliczeniu Kurdów,
                                reszta ludności jest chyba w większości wroga Amerykanom. A to dlatego, że
                                ludzie naprawdę nie lubią intruzów. Najlepszym tego dowodem jest właśnie
                                wrogość szyitów, którzy przecież nie mogą być nazwani "sierotami po Saddamie".
                      • Gość: swen Re: Gini jak zwykle jest glucha i slepa IP: 212.143.101.* 07.04.04, 18:46
                        nie odkryłeś ameryki. gini jest slepawa i przygłupia taki typowy forumowy
                        przygłup. to przez jej arabskiego małozonka
    • wojcd Re: Tych oślepłych z nienawiści 07.04.04, 17:18
      nick.kertiz napisał:
      Szaron, jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej twardy.
      ----------------------------------------------------------------------------------------------
      • ekskwizytor Re: Tych oślepłych z nienawiści 07.04.04, 18:13
        tu nie ma IMAO dobrego wyjscia. albo Szaron i spolka ugna sie pod zadaniami
        coraz bardziej odurzonych swoja "potega" terrorystow, albo zastosuja zasade
        nazwana pierwotnie przez kodeks Hammurabiego "oko za oko". ZADNA z tych drog
        nie jest do konca dobra, rownoczesnie nie jest do konca zla!
        akcje sluzb specjalnych Izraela fizycznej likwidacji przywodcow terrorystow na
        dluzsza mete moga przyniesc korzysc w postaci zwyczajnego strachu terrorystow
        przed szybkim powitaniem Allaha (pomijam w tym miejscu nie-do-konca prawdziwa
        interpretacje Koranu, gloszona przez fanatykow).
        rownolegle prowadzona kampania jednostronnego wycofywania sie ze stref wplywow
        palestynczykow (mimo lagodnie mowiac nienajszczesliwszego pomyslu budowy muru)
        i zostawienie Arafatowi i spolce zarzadzania Zachodnim Brzegiem i Strefa Gazy
        jest jak najbardziej sluszna.
        ale umowmy sie, Szaron ma obowiazek chronienia swoich obywateli. slaba rozrywka
        jest pojscie np do pizzerii, w ktorej jakis turbus sie wysadza w powietrze.

mateusz
      • Gość: swen wojcd, ale z ciebie strateg:))))))))))))) IP: 212.143.101.* 07.04.04, 18:31
        jak z koziej dupy trąbasmile)))))))))))

wojcd napisał:
        Powiem cynicznie. Sharon jest idiota. Nie nalezy wykonywac ruchow ktore powoduj
        > a
        > JEDNOCZENIE radykalnych islamistow. Takim wlasnie jednoczacym ruchem byla
        > ostatnia akcja Izraela.
        >
        > Wojciech

Typowe pieprzenie niczym Wojtek bez portek. Niech się chamy jednoczą i skupiają
        łatwiej bedzie do nich celowac. Niech się kryją po meczetach, meczety są łatwym
        celem. Niech sie przekonają że ich zbrodniczy bóg nie daje im szans w walce.
        To jest niewdzięczne bydło które bezcześci zwłoki i marzy o tym aby polec w
        walce bo to gwarantuje im pójście do ichnego nieba czyli burdelu z hurysami.
        Dajmy im to o czym marzą. Jeśli nie mają szacunku dla zycia dajmy im śmierć
        nawet jesli im to sprawi przyjemność. tak to jest Wojtusiu
        • wojcd co to za belkot????? /nt 07.04.04, 18:50
          • Gość: swen nie rozumiesz po polsku kretynku wojtusiu????????? IP: 212.143.101.* 07.04.04, 19:29
            na wojtusia z popielnika iskiereczka mruga. zajmij sie lepiej bajeczkami o
            dobroci arabusów. insz allach
            • wojcd rezygnuje z odpowiedzi na ten post /nt 07.04.04, 19:31
              • Gość: swen Re: rezygnuje z odpowiedzi na ten post /nt IP: 212.143.101.* 07.04.04, 20:02
                rejterada??????????????? chi chi chi
                pocaluj mnie w dupe a jaja za darmo zobaczysz wojtusiu arabusiu.
                gdzie ciebie palancie uczyli patriottyzmu jak ty wrogiem katolikow jestes i za
                islamem wlasnie?????????
                • nick.kertiz Znów zwycięstwo Arabów! 06.12.04, 16:03
                  Gość portalu: swen napisał(a):

> rejte

Małe, ale jednoznaczne:

"Żaden Amerykanin nie ucierpiał podczas ataku na amerykański konsulat w mieście
                  Dżidda w Arabii Saudyjskiej

Do konsulatu wtargnęło pięć uzbrojonych osób, które zabiły co najmniej czterech
                  saudyjskich policjantów i wzięły jako zakładników kilkunastu pracowników
                  placówki. Nie było wśród nich Amerykanów.

Po kilku godzinach zakładników uwolniły saudyjskie siły specjalne, które zabiły
                  trzech i zatrzymały dwóch terrorystów.

Jeden z amerykańskich dyplomatów powiedział, że żaden amerykański pracownik
                  konsulatu nie ucierpiał podczas ataku. Na razie nie wiadomo, kim byli
                  zamachowcy. O dokonanie ataku podejrzewa się organizacje terorystyczne związane
                  z al Kaidą"

[gazeta.pl]
      • panidanka Re: Tych oślepłych z nienawiści 07.04.04, 22:03
        wojcd napisał:

> nick.kertiz napisał:
        > Szaron, jak bardzo złym politykiem by ewentualnie nie był, jest przynajmniej
        tw
        > ardy.
        > ------------------------------------------------------------------------------
        -
        > ---------------
      • nick.kertiz Re: Tych oślepłych z nienawiści 08.04.04, 13:35
        > Powiem cynicznie. Sharon jest idiota. Nie nalezy wykonywac ruchow ktore
        powoduj
        > a
        > JEDNOCZENIE radykalnych islamistow. Takim wlasnie jednoczacym ruchem byla
        > ostatnia akcja Izraela.
        >
        > Wojciech

Uważam inaczej. Dorobek polityczny Szarona (sposób dojścia do urzędu premiera i
        realizowana pod jego kierownictwem polityka rządu), to wątpliwy zysk dla
        Izraela. On prowokuje, a to jest (raz) naganne, (dwa) szkodliwe - nie zwiększa
        bezpieczeństwa, tylko zmniejsza. Ale prowokować, a uderzać we współlidera
        terrorystycznej organizacji, to dwie różne rzeczy. Nawet jeśli wyznawcy robią z
        tego lidera półbożka. Takie uderzenie jest usprawiedliwione. Jest skuteczne, bo
        pokazuje nieustępliwość, determinację, jednoznaczność ocen. Użyta metoda trwale
        wdrukowuje przekonanie, że samo przebywanie obok takiego terrorysty jest
        autentycznym zagrożeniem dla własnego życia. To może być postęp, jeśli broń
        wymierzy się w mózgi, w organizatorów, a mniej - w wykorzystywanych przez nich
        niedorobionych młodziaków.
        A przesiąknięci nienawiścią terroryści i tak próbowaliby sie dogadywać i i tak
        będą się gryźć nawzajem - ich jedność będzie wątpliwej próby.

nick kertiz
        • nick.kertiz DOKŁADNIE TAK : 17.04.04, 22:12

> trwale
          > wdrukowuje przekonanie, że samo przebywanie obok takiego terrorysty jest
          > autentycznym zagrożeniem dla własnego życia. To może być postęp, jeśli broń
          > wymierzy się w mózgi, w organizatorów, a mniej - w wykorzystywanych przez
          nich
          > niedorobionych młodziaków.

O, dokładnie w ten sposób:

>>W samochodzie, ostrzelanym ze śmigłowca, zginęli trzej Palestyńczycy, w tym
          dwaj ochroniarze Rantisiego - podały palestyńskie źródła szpitalne.

Władze Autonomii Palestyńskiej potępiły zabójstwo lidera Hamasu, nazywając
          izraelski zamach "terrorem państwowym".

"Potępiamy jak najostrzej izraelską zbrodnię i państwowy terror. Staje się
          oczywiste w oczach świata, że naród palestyński potrzebuje teraz
          międzynarodowej ochrony bardziej niż kiedykolwiek" - powiedział agencji Reutera
          palestyński minister do spraw negocjacji Saeb Erekat.

Setki członków Hamasu i jego zwolenników przybyły pod szpital w Gazie zaraz po
          przewiezieniu tam rannego Rantisiego.

Abdel Aziz al-Rantisi został przywódcą Hamasu 23 marca. Objął tę funkcję po
          śmierci szejka Ahmeda Jasina, zabitego 22 marca przez siły izraelskie w Gazie.
          Rantisi miał opinię jastrzębia, odrzucającego jakikolwiek kompromis z Izraelem.

Hamas (Harakat at Mukawama al-Islamijja - Muzułmański Ruch Oporu) to
          fundamentalistyczna organizacja palestyńska, działająca od 1987 roku na
          terenach okupowanych przez Izrael - w Strefie Gazy, na Zachodnim Brzegu Jordanu
          (obecnie Autonomia Palestyńska). Hamas przyznał się do wielu zamachów
          terrorystycznych w Izraelu<<
    • cs137 Nie rozumiem, skad tyle emocji wokol Iraku? 07.04.04, 22:20
      Przez wiekszosc lat 90-tych w bylej Jugoslawii (BJ) trup padal gesto.
      Kilkadziesiat tysiecy srednio rocznie.

Liczba trupow irackich od chwili zakonczenia kampanii i rozpoczeccia okupacji
      wynosi zaledwie kilka procent tej liczby trupow, ktore padaly srednio-rocznie w BJ.

Natomiast wrzask w Europie z powodu tych irackich trupow jest tak na oko z 10
      razy wiekszy, niz z powodu tamtych BJ-owskich trupow (ktore padaly na dodatek
      tuz pod bokiem, a nie na innym kontynencie).

Wniosek? Jeden trup iracki = okolo 100 trupow Bosniakow czy Chorwatow (co do
      "wartosci medialnej" i wywolywanej emocji).

Skad taka ogromna roznica w cenie? Czemu bosniaccy lub chorwaccy nieboszczykowie
      byli tak nisko cenieni?
      • Gość: n0str0m0 nie rozumiesz? IP: 202.95.14.* 07.04.04, 22:47
        tos pacan

a czemu tyle wrzasku bylo o gornikow z wujka
        a zadnego o ofiarach mafii pruszkowskiej?

czesior, nie relatywizuj tylko plac te stowe
        bo chyba aspirujesz do uzyskania na forum tym opinii czleka honoru?

nostromo
        • pan.scan Już Ci odpowiadam Ceesie. 07.04.04, 23:03
          W ponktach.

1. Arabowie (ogólnie) utożsamiają sobie Amerykanina jako Białego Człowieka -
          Szejtana. Ten Szejtan popiera Izrael. Czyli ten biały człowiek (ogólnie
          Jewropejczyk)to Żyd. Dla części Prawdziwych Polaków (o Polkach nie zapominając)
          również.

Ci z BJ to Europejczycy. Czyli Żydzi. No to sami sie wytłukli.

Żyd z woza - koniu lżej.
        • cs137 Re: nie rozumiesz? 07.04.04, 23:05

> czesior, nie relatywizuj tylko plac te stowe

Dobra. Przyjedz zainkasowac.
          • Gość: n0str0m0 Re: nie rozumiesz? IP: 202.95.14.* 07.04.04, 23:09
            nie moge czesiu
            po pierwsze nie mi obiecywales
            po drugie poczekam az wprowadzicie
            mandatory ejnal proub

wtedy wysle kuriera co to lubi
            nawet wiem kogo

nostromo
            • Gość: n0str0m0 Re: nie rozumiesz? IP: 213.212.201.* 07.04.04, 23:17
              zresztom... moze i sam przyjadem
            • Gość: n0str0m0 Re: nie rozumiesz? IP: 213.212.201.* 07.04.04, 23:21

> wtedy wysle kuriera co to lubi
              > mandatory ejacular proub
              > nawet wiem kogo

kurierke znaczy sie

nostromo
              • cs137 Swintuch jestes, Nostromo! 07.04.04, 23:26

> Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):
                >
                >
                > > wtedy wysle kuriera co to lubi
                > > mandatory ejacular proub
                > > nawet wiem kogo
                >
                > kurierke znaczy sie
                >
                > nostromo

Ejacular probe! Ladnies to Wacpan ujal! Eleganckie swintuszenie.

Ja za stary juz jestem na to, by mnie takie rzeczy ekscytowaly, poza wszystkim!
                • Gość: n0str0m0 czesiu... co ja bym zrobil bez ciebie...? IP: 202.95.14.* 08.04.04, 04:32
                  patrz - rolnik spi
                  a jemu samo rosnie

nie do konca wiadomo co
                  choc wiadomo z jakiego IP
                  napisz jakis limeryk na tych co nie potrafia zauwazyc oszustnego proksa
                  ja ide umyc zeby i spakowac tornister

nostromo
      • nick.kertiz Re: Nie rozumiem, skad tyle emocji wokol Iraku? 09.06.04, 15:20
        jest wiele oczywistych odpowiedzi na twoje pytanie. tak wiele, że właściwie
        jest to pytanie dziwne. nostromo i scan zdążyli ci odpowiedzieć w czasie, gdy
        ja nie śledziłem forum, bo z pewnych przyczyn nawet nie mogłem. a po kilkunastu
        godzinach, zaglądając, stwierdziłem, że ich odpowiedzi mogą wystarczać, bo ja
        nie mam jakiejś odpowiednio nieoczywistej (a do wypisywania rzeczy nazbyt
        oczywistych nie zawsze się palę). w tej chwili przyszlo mi jednak do głowy coś
        takiego. otóż na podsycanie emocji ma wpływ udzial w netowych dyskusjach (na
        forum). a na przykład to forum, nie tylko przez większość, ale bodaj przez całe
        lata dziewięćdziesiąte - nie istniało. to w kontekscie mojego wątku, ktory w
        końcu założyłem w europie, choć jeszcze poza unią europejską. jeśli chodzi
        natomiast o prasę europejską, to wracam do pierwszego zdania tu - odpowiedzi są
        w miarę oczywiste, choć nie zawsze te oczywistości będą dla prasy europejskiej
        korzystne...
    • aniela 100 nt 07.04.04, 23:28
    • sen.dzia.li Podnoszę / nt 10.04.04, 01:50
    • nick.kertiz Pętla wokół międzynarodowych przestępców zaciska 09.11.04, 01:28
      się.

I to właśnie jest właściwe.

>>Wspólną ofensywę rozpoczęto intensywnymi bombardowaniami miasta, z którego
      uciekła znaczna część mieszkańców. Celem bombardowań są zwłaszcza dzielnice
      północne, gdzie znajdują się główne punkty oporu rebeliantów. Do akcji włączyli
      się następnie żołnierze piechoty.Strona amerykańska poinformowała, że siły USA
      wdarły się na kilometr w głąb miasta. Ofensywa toczy się na dwóch frontach - na
      północnym zachodzie w dzielnicy Dżolan, uznawanej na główną siedzibę
      rebeliantów, gdzie znajdują się także cudzoziemscy terroryści, i na północnym
      wschodzie. Minister obrony USA Donald Rumsfeld na konferencji prasowej w
      Waszyngtonie określił operację w Faludży jako trudną. Dodał, że "wymaga ona
      czasu".

Pół godziny przed rozpoczęciem operacji przeciwko rebeliantom pod Faludżę
      przybył niespodziewanie premier Iraku Ijad Alawi, który wcześniej upoważnił
      siły międzynarodowe do "oczyszczenia miasta z terrorystów". - Mieszkańcy
      Faludży są zakładnikami i musicie ich uwolnić - powiedział Alawi do irackich
      żołnierzy.

Wcześniej ostrzelano dworzec w mieście. Terroryści odpowiedzieli ostrzałem z
      moździerzy i broni automatycznej. Od godziny 18. czasu miejscowego obowiązuje
      godzina policyjna na podstawie przepisów stanu wyjątkowego.

Już od nocy wojska amerykańskie prowadziły silny ostrzał artyleryjski na
      przypuszczalne kryjówki rebeliantów w Faludży. W akcji wspierają Amerykanów
      odziały irackiej Gwardii Narodowej.

Tymczasem Komitet Ulemów, główna organizacja sunnicka w Iraku, oświadczył, że
      rząd iracki jest "na usługach okupanta ze szkodą dla narodu" i wezwał siły
      irackie, by nie brały udziału w akcji w Faludży. - To, co się dzieje, to
      eksterminacja narodu, bo ta operacja nie dotknie tylko ruchu oporu, lecz także
      kobiety i dzieci, które wolały zostać w domu, bo nie mają dokąd pójść - ocenił
      rzecznik Komitetu, szejk Mahammad Baszar al-Fajdi.

Faludża leży w irackiej prowincji Anbar na zachód od Bagdadu. Miasto jest
      uważane za sunnicki ośrodek oporu zbrojnego przeciw Amerykanom i kryjówkę
      najbardziej poszukiwanego w Iraku terrorysty - Jordańczyka Abu-Musaba al-
      Zarkawiego i jego ugrupowania<< [interia.pl]
    • sen.dzia.li Oświeceni przeciw oślepłym 04.01.05, 15:24
      >>Jasne, że fundamentaliści nie nawrócą się na liberalizm, ale uważni
      obserwatorzy dostrzegają już dziś przegrupowanie sił na scenie islamu. Nadzieje
      niektórych budzą tak zwani nowi islamiści – w Egipcie, Maroku, Algierii,
      Jemenie. Wywodzą się z bractw muzułmańskich (jak szejk Karadawi) i dawnej
      lewicy. Są za umiarkowanymi, ostrożnymi reformami w gospodarce, szkolnictwie,
      kulturze, ale tak, żeby nie kolidowały z „wartościami islamskimi”. Lepsze to
      niż wzywanie do męczeństwa. Nowi islamiści przyciągają do siebie rozczarowanych
      radykałów, jak ostatnio w Malezji – to też punkt dla sił umiarkowanych.

Dużo odważniejsi są intelektualiści działający na obrzeżach świata
      muzułmańskiego – w Europie, Iranie, USA czy Indonezji. To nie przypadek, że
      rozmowa w metrze, o której wspomniałem na wstępie, odbyła się w Londynie. W
      islamskim pępku świata – Arabii Saudyjskiej, gdzie znajdują się najświętsze
      miejsca tej religii – ferment myślowy jest na razie niemożliwy, choć i tam
      zdarzają się zaskakujące wypowiedzi. Jeden z saudyjskich publicystów
      powiedział, wprawdzie w wywiadzie dla amerykańskiego tygodnika, że
      konserwatywna islamska myśl religijna nie ma dziś nic do zaproponowania.<<

Bądźmy dobrej myśli: nie da się wszak wykluczyć, że takie zaskakujące oblicze
      Arabii Saudyjskiej będzie się ujawniać częściej.

>>Większość muzułmanów żyje wciąż w systemach opresji. Nie korzystają z
      wolności politycznej i gospodarczej. Ale w czasach masowej i szybkiej
      komunikacji i takiegoż przepływu wiadomości nie da się na dłuższą metę rządzić
      ludźmi po staremu. Liga Arabska zrzesza ponad 20 państw, zdecydowana większość
      z nich to oligarchie, których dewiza brzmi: „Państwo to my”. W tych państwach
      nie zdarzyło się jeszcze pokojowe przejęcie władzy przez opozycję. Korupcja,
      nepotyzm i biurokracja są na porządku dziennym.

Ale czas pracuje przeciwko takiej metodzie rządzenia. Podnosi się poziom
      wykształcenia i oczekiwań. Według danych ONZ sprzed dwóch lat, aż 51 proc.
      młodych Arabów chce emigrować. Coraz częściej jako powód obecnych kłopotów
      wymieniają brak demokracji politycznej. W niektórych państwach arabskich
      rządzący zaczynają to brać po uwagę. Na lidera zmian wyrasta maleńki szyicki
      Bahrajn w Zatoce Perskiej. U saudyjskich sąsiadów postępuje destabilizacja, a w
      Bahrajnie kobietom wolno prowadzić samochód, chodzić bez chusty, a nawet
      głosować w wyborach.
      Demokratyczne zmiany wprowadzają powoli Kuwejt, Katar, Maroko.
      [...]
      Tysiąc lat temu pisał syryjski poeta: „Śmiertelnicy dzielą się na cwanych
      oświeconych i pobożnych głupków”. Możliwe, że przyszłość muzułmanów zależy
      ostatecznie od tego, która z tych „szkół” zreformuje islam.<<

Tak jest: oświeceni przeciw oślepłym głupkom.

[oba cytaty - A. Szostkiewicz, źródło: onet.pl]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka