Dodaj do ulubionych

"Znów ten Kaczyński"

27.01.11, 13:31
Bardzo ciekawy tekst na portalu wPolityce, autorstwa Macieja Mazurka

"Jechałem z sympatycznym poznańskim młodym taksówkarzem. Miał włączone radio. Coś tam mówiono o polityce. Pokręcił z dezaprobata głową. „Znów ten Kaczyński"- wypalił - Jeszcze wojnę z Ruskimi wywoła"."

Warto przeczytać całość
wPolityce

Tekst kończy się konkluzją:
"Ten młody poznański taksówkarz czyta głównie „Fakt". Nie ma czasu na weryfikowanie przekazów. Dostaje gotowy obraz świata, który jest spreparowany według pożądanej tendencji. Trudno dziwić się, że nie lubi Kaczyńskiego, bo to człowiek pełen nienawiści i pewnie przez niego płaci tyle za gaz i boi się wojny z „Ruskimi". Czyta „Fakt" i słucha polskiego komercyjnego radia i ma dosyć polityki. Rozumie to Donald Tusk."
Obserwuj wątek
    • jaceq Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 09:29
      > "Ten młody poznański taksówkarz (...) dostaje gotowy obraz świata, który jest spreparowany według pożądanej tendencji"...

...przez np. takiego Warzechę.

> "Trudno dziwić się"...

Istotnie, trudno.
    • rycho7 manipulacje mendialne 28.01.11, 09:54
      janusz2_ napisał:

> Nie ma czasu na weryfikowanie przekazów.

"Ja to jak sie napatrze to nienawidze." Uwielbiam wrecz sluchac gnojarkow, Macierewiczow, Pospieszalskich. Wiem, ze to aktorzy, sobowtory udajace oryginaly. Ale to jak z Haszem, ze une najlepiej potrafia sie zochydzic otwierajac jape.

Obrazam godnosc osoby ludzkiej cieszac sie, ze sobotwor gnojarka mianowal mnie na szatany?
      • hasz0 CzyTY masz więcej hajmatów czy faterlandów 28.01.11, 13:08
        a w każdym 100 Freude-complexów?
        • janusz2_ Re: CzyTY masz więcej hajmatów czy faterlandów 28.01.11, 13:55
          hasz0 napisał:

> a w każdym 100 Freude-complexów?

U niego występuje "syndrom nieszczęśliwego imigranta". Właściwie to należałoby mu współczuć...
          • rycho7 wciskanie kitu 28.01.11, 14:04
            janusz2_ napisał:

> U niego występuje "syndrom nieszczęśliwego imigranta".

Juz pisalem, ze czuje sie szczesliwy. Ponadto nie wiem, w ktorym Heimacie mialbym sie czuc imigrantem. Domniemam, ze musowo tam gdzie uwazaja za nie-Prawdziwego nie-Polaka.

Jezeli chodzi o wyliczanki to licze na wasze rozwiniecie haselka, ze Vaterland to suma niemieckich Heimatow. To Wasze klimaty. Mnie zdecydowanie sie to nie podoba. Jeszcze nikt mi nie wyjasnil co z Tadzykistanem. To akurat terytorium moich sogdyjskich przodkow.

> > a w każdym 100 Freude-complexów?

Do Tadzienka IQ pasuje uzywanie niezrozumialych slow. Wez slownik i sprobuj zrozumiec co napisales. Ja nie mam zamiaru usilowac.
            • janusz2_ Re: wciskanie kitu 28.01.11, 14:12
              rycho7 napisał:

> janusz2_ napisał:
              >
              > > U niego występuje "syndrom nieszczęśliwego imigranta".
              >
              > Juz pisalem, ze czuje sie szczesliwy.

To bardzo dobrze. Przynajmniej się nie męczysz.
              Wprawdzie to, że czujesz się "szatanem" i "banitą" świadczy dość jednoznacznie o twojej kondycji psychicznej, ale najważniejsze, że czujesz się z tym dobrze.
              • rycho7 Re: wciskanie kitu 28.01.11, 23:27
                janusz2_ napisał:

> Wprawdzie to, że czujesz się "szatanem" i "banitą"

Masz problem, bo nie chcesz rozumiec i zapamietac. Tak ja i inni jestem pomawiany przez Prawdziwych Polakow w tym gnojarka. Z przyjemnoscia te pomowienia sobie przyswoilem poniewaz to jest dla mnie komplementem byc zrownywanym z panteonem slowianskich bogow (sematycznie podmienionych na szatany).

To Wy macie emocjonalne problemy z Waszymi zawlaszczeniami sematycznymi. Wasze obelgi sa komplementami dla tych, ktorzy pojmuja istote rzeczy.

> o twojej kondycji psychicznej

Moja kondycja psychiczna jest najgorsza z mozliwych - rezerwuje sobie role Kalego.
    • snajper55 Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 14:45
      Ja też jechałem z sympatycznym taksówkarzem. Miał on włączone radio. Coś tam mówiono o polityce. Pokręcił z dezaprobatą głową. "Znów ten zaprzaniec Tusk płaszczy się przed ruskimi. Jesteśmy rusko-szwabskim kondominium."
      Ten starszy warszawski taksówkarz czyta głównie "Nasz dziennik". Nie ma czasu na weryfikowanie przekazów. Dostaje gotowy obraz świata, który jest spreparowany według pożądanej tendencji. Trudno dziwić się, że nie lubi Tuska, bo to człowiek pełen nienawiści, zaprzaniec wysługujący się ruskim. To pewnie przez niego płaci tyle za gaz i boi utraty niepodległości. Czyta „Nasz Dziennik" i słucha jedynego według niego polskiego radia, czyli RM, i ma dosyć polityki. Rozumie to Jarosław Kaczyński.

S.
      • janusz2_ Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 14:53
        snajper55 napisał:

> Ja też jechałem z sympatycznym taksówkarzem. Miał on włączone radio. Coś tam mó
        > wiono o polityce. Pokręcił z dezaprobatą głową. "Znów ten zaprzaniec Tusk płasz
        > czy się przed ruskimi. Jesteśmy rusko-szwabskim kondominium."
        > (...)
        > ma dosyć polityki. Rozumie to Jarosław Kaczyński.

W tym przypadku zabieg "odwrócenia" jest mało skuteczny.
        Pomiąłeś dość istotny element felietonu:
        "Zapytałem o pracę. Stwierdził, że jest fatalnie. Zadał pytanie, dlaczego ceny gazu są najwyższe w Europie. Podrożał w ostatnim czasie a on jeździ na gaz, co zmniejszyło mu znacząco zarobki.(...)
        Po czym zapytałem, czy wie jak wygląda ostatni kontrakt podpisany przez premiera Pawlaka z Rosjanami na dostawy gazu. Nic nie wiedział. Kiedy opowiedziałem mu o szczegółach i polityce energetycznej rządu Tuska kiwał z niedowierzaniem z głową.

"Po co wojna, dzisiaj wojny toczy się instrumentami ekonomicznymi, wystarczy, że mamy niesuwerenny rząd, który będzie podpisywał takie porozumienia a będziesz Pan dojony jak całe społeczeństwo, aby polska oligarchia finansowa powiązana z rosyjskim Gazpromem, firmą resortu FSB, mogła bogacić się pana kosztem. A pana niezadowolenie będzie, właściwie jest cały czas, umiejętnie przekierowywane i potęgowanie do poziomu nienawiści do Kaczyńskiego i do tej jego partii oszołomów" . Słuchał tego z niedowierzaniem, ale nie przerywał. "Czyżbym tak był robiony w bambuko? "„Nie wiem" - odpowiedziałem - "Przedstawiam swój punkt widzenia, który zapewne nie jest doskonały."

wPolityce
        • snajper55 Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 15:16
          janusz2_ napisał:

> W tym przypadku zabieg "odwrócenia" jest mało skuteczny.
          > Pomiąłeś dość istotny element felietonu:

Szkoda mi było czasu na czytanie pislamskich wypocin dlatego ograniczyłem się jedynie do zacytowanych fragmentów.

A ogłupianie taksówkarzy za pomocą kłamstw typu:

"wystarczy, że mamy niesuwerenny rząd, który będzie podpisywał takie porozumienia a będziesz Pan dojony jak całe społeczeństwo, aby polska oligarchia finansowa powiązana z rosyjskim Gazpromem, firmą resortu FSB, mogła bogacić się pana kosztem. "

jest właśnie prowadzone w niektórych mediach, na przykład tych, które wymieniłem. Tak tworzy się pislemingi. Za pomocą wciskania ludziom fałszywego obrazu świata - z niesuwerennym rządem, z zamachem smoleńskim, z płaszczącym się przed ruskami Tuskiem. Na szczęście coraz mniej ludzi daje się oszukiwać.

Dokładnie taki sam artykulik może napisać propagandysta z PO, który opisze, jak taksówkarzowi wierzącemu w zamach smoleński otwierał oczy na prawdę o tej katastrofie. Opowie mu, jak ta katastrofa była wykorzystywana przez PiS, aby wzbudzić w nim współczucie dla Kaczyńskiego i nienawiść do Tuska. A taksówkarz będzie go słuchał w skupieniu i w końcu zapyta - "Czyżbym tak był robiony w bambuko? "„Nie wiem" - odpowie mu propagandysta - "Przedstawiam swój punkt widzenia, który zapewne nie jest doskonały."

S.
          • janusz2_ Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 15:20
            snajper55 napisał:

> Szkoda mi było czasu na czytanie pislamskich wypocin dlatego ograniczyłem się j
            > edynie do zacytowanych fragmentów.

To po co zabierasz głos i dyskutujesz o czymś, czego nawet nie chciało ci się przeczytać?
      • wikul Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 22:37
        I Joanna Szczepkowska jechała taksówka i wysłuchała mądrości kierowcy.

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,6536324,Wszedzie_zlodzieje_siedza_i_pierdza.html
        • matelot Re: "Znów ten Kaczyński" 28.01.11, 23:16
          Ta Szczepkowska dowaliła Bogu. Nie wiem czy to będzie się januszkowi podobało... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka