Dodaj do ulubionych

Vive la France!

28.01.11, 20:48
www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/francais/les-decisions/acces-par-date/decisions-depuis-1959/2011/2010-92-qpc/decision-n-2010-92-qpc-du-28-janvier-2011.52612.html
Obserwuj wątek
    • pan.scan Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 21:01
      Francuska Rada Konstytucyjna zdecydowała, że zakaz zawierania we Francji małżeństw homoseksualnych jest zgodny z ustawą zasadniczą. Tym samym odrzucono starania pary lesbijek, które starały się o zawarcie takiego związku.

PS. Jednym z powodów, dla których Kaczor nie chciał przyjęcia Karty Praw Podstawowych była wg niego możliwość uchwalenia ustawy zezwalającej na śluby homo. Francja, która była jednym z największych orędowników KPP w uzasadnieniu orzeczenia powołuje się na fragment swej konstytucji: "Rada Konstytucyjna (...) uznała, że jest on zgodny z francuską konstytucją, która głosi, że "małżeństwo jest związkiem mężczyzny i kobiety".
      www.wprost.pl/ar/229148/Homoseksualisci-wciaz-bez-prawa-do-slubu-we-Francji/
      Polska konstytucja mówi:
      Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej.

Ale co by nie mówić - vive la France!
      • wikul Re: Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 21:39
        pan.scan napisał:

> Ale co by nie mówić - vive la France!

Francja mnie mile zaskoczyła. Vive la France !
      • snajper55 Re: Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 22:09

Czy Konstytucja Francji mówi coś o związkach partnerskich? Na przykład czy mówi, że nie mogą one rodzić dokładnie takich samych konsekwencji prawnych jak małżeństwo?

S.
        • marouder.eu Tak, czy siak, trend sie odwraca:) 28.01.11, 22:12
          Prawo do zawierania malzenstwa przez osoby homogeniczne nie jest prawem czlowieka, jak oznajmil stosowny europejski trybunalsmile
        • hymenos Re: Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 22:41
          snajper55 napisał:

>
          > Czy Konstytucja Francji mówi coś o związkach partnerskich? Na przykład czy mówi
          > , że nie mogą one rodzić dokładnie takich samych konsekwencji prawnych jak małż
          > eństwo?

A musi mówić? Francuskiej nie znam, ale polska rnie rodzi. Podejrzewam, że fracuska również.

>
          > S.
        • pan.scan Re: Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 22:47
          Nie wiem, zalegalizowana i partnerska kopulacja partnerów homo mi nie przeszkadza, podobnie jak ich wspólny PIT. Od adopcji dzieci wara.
          • matelot Re: Lepiej to brzmi po polsku: 28.01.11, 23:11
            pan.scan napisał:

> Nie wiem, zalegalizowana i partnerska kopulacja partnerów homo mi nie przeszkad
            > za, podobnie jak ich wspólny PIT. Od adopcji dzieci wara.
            =============
            I tego bym sie trzymał do ostatniego oddechu.
    • marouder.eu I za to warto wzniesc toast:) 28.01.11, 21:27
      Zycze wszystkim, by dochodzace zewszad sygnaly swiadczace o ustepowaniu lewackiego spojrzenia na prawo i obyczaj (m.in) okazaly sie prognostykiem autentycznej zmiany trendusmile
      Za zdrowie (spoleczne)!
      • manny-jestem przy okazji dowiedzialem sie o tej decyzji 28.01.11, 21:47
        o ktorej wczesniej nie wiedzialem.

www.europeandignitywatch.org/day-to-day/detail/article/european-court-of-human-right-same-sex-marriage-is-no-human-right.html
        • marouder.eu No, to sie lewizna poplacze:))))))))))))))))/nt 28.01.11, 21:51
          • rycho7 Re: No, to sie lewizna poplacze:))))))))))))))))/ 28.01.11, 22:14
            marouder.eu napisał:

>

Chlopaki nie placza. Ja sie poplakalem z zalu nad mymi dotychczas czystymi rekami.
      • rycho7 wzniecanie toastu 28.01.11, 22:13
        marouder.eu napisał:

> sygnaly swiadczace o ustepowaniu lewackiego spojrzenia na prawo i obyczaj (m.in)
        > okazaly sie prognostykiem autentycznej zmiany trendu

Jest autentyczne przekonanie, ze w Wami nie ma co dyskutowac, nalezy przyblizac do Boga. Zmiana tryndu musi sie upowszechnic.
    • perla Vive la prostytutka 28.01.11, 23:10
      a poza tym Manny, czy nie przesadzasz?
      To polskie forum jest a nie francuskie.
      Tu piszemy po polsku. Dawanie linka po francusku to kpina z forumowiczów jest.
      Zaraz, "po francusku"? Z czymś mi się to kojarzy? Czyżby z "mal franceze?" ?
      A propos Francji skoroś taki Manny obeznany jest. Jakaś Francuska, podobno biała, z netu, chce się ze mną koniecznie za tydzień spotkać w Wa-wie. Twierdzi po włosku, że wytwarza jakieś lokalne kremy w mieście Montepierdziel. Czy jakoś tak. To ponoć jest w połowie drogi między Włochami a Hiszpanią, nad morzem. Prześledziłem mapy i takiego miasta nie ma. Fakt, ja nie zapamiętuję nazw i je często przekręcam. Dlatego Manny prośbę mam, jako do wybitnego znawcy tego ku...kiego języka. Istnieje takie miasto na południu Francji nad morzem czy nie? Oprócz powszechnie znanej Marsylii, która już w zasadzie muslimska jest właśnie?
      • marouder.eu Montpellier/nt 28.01.11, 23:16
      • manny-jestem Perla masz racje 28.01.11, 23:21
        Kajam sie, ale nie mialem czasu szukac po polsku. Dziekuje Scanowi ze podlinkowal polski artykul.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka