Dodaj do ulubionych

zostanę Warszawiakiem :-)))

24.02.11, 23:48
kupiłem sobie apartament w Wa-wie, w samym centrum. Kosztował drogo, 1 milion 300 tysięcy zł. 70 metrów z widokiem na ten pałac kultury i nauki, i z ochroną podobno. Kupiłem, bo mi się spodobała nazwa ulicy gdzie to jest, czyli ul. Bagno. Bagno to mam na Roztoczu non stop. Ze zwierzyną każdej maści podchodzącą pod dom. Teraz chcę zobaczyć czy w Wa-wie to ludzie czy wilki, którzy wtykają człowiekowi szpilki.
No, i ten peowski fanatyk wikul będzie moim krajanem miastowym. smile
Ale heca właśnie.
Obserwuj wątek
    • sz0k 1000 wpisów ;-)))) n/txt 24.02.11, 23:50

• absztyfikant Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 24.02.11, 23:56
      Przy metrze swietokrzyska, oszczedzisz na taksowkach
      • absztyfikant Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 24.02.11, 23:57
        No i do Schudricha 3 minuty piechota smile
        • perla najważniejsze, że do tej pizzerii 25.02.11, 00:00
          na Świętokrzyskiej na M. blisko, no i do Piwiarni, gdzie można palić właśnie. smile
        • benek231 Znaczy będziesz mówił wziełem łyżkie? :O) 25.02.11, 00:02
          Tak czy owak - gratuluje smile
          • perla tak się mowi w Wa-wie? 25.02.11, 00:16
            u nas Krzysiu mówi się na przykład na kogoś "on" a nie po imieniu. "On" to może być każdy ale to tak umiejscowione w zdaniu jest, że od razu wiadomo kim "on" jest. Tu się mówi - "byłeś z nim?", zamiast "spotkałeś Kazika?" właśnie.
            • benek231 Re: tak się mowi w Wa-wie? 25.02.11, 00:29
              perla napisał:

> u nas Krzysiu mówi się na przykład na kogoś "on" a nie po imieniu. "On" to może
              > być każdy ale to tak umiejscowione w zdaniu jest, że od razu wiadomo kim "on"
              > jest. Tu się mówi - "byłeś z nim?", zamiast "spotkałeś Kazika?" właśnie.
              >
              >
              *Ale gdzie? W Twoim starym miejscu zamieszkania czy w nowym?

Czy rozmawiales dzis z 'nim'?

Wiesz przeciez o kim mowie... smile
            • melord Re: tak się mowi w Wa-wie? 25.02.11, 04:58
              w W-wie mowi sie kupilem mieszkanie
              apartament(s hamerykanskiego) kupuja snoby,podobnie jak gwiazdy i gwiazdeczki chodza na casting zamiast na zdjecia probne do filmu czy reklamy

tak czy inaczej gratuluje kupna tego"apartamentu"
      • perla Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:06
        absztyfikant napisał:

> Przy metrze swietokrzyska, oszczedzisz na taksowkach

te taksówki w Wa-wie to porażka. Zero wiedzy o mieście taksówkarze mają. A ceny z kosmosu. Za kurs od punktu A do punktu B zapłaciłem 20 zł. Ale za kurs powrotny czyli z punktu B do punktu A zapłaciłem 60 zł, czyli 3 razy drożej.
        Chyba trzeba Hankę obalić właśnie. smile
        • wikul Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:44
          perla napisał:

> absztyfikant napisał:
          >
          > > Przy metrze swietokrzyska, oszczedzisz na taksowkach
          >
          > te taksówki w Wa-wie to porażka. Zero wiedzy o mieście taksówkarze mają. A ceny
          > z kosmosu. Za kurs od punktu A do punktu B zapłaciłem 20 zł. Ale za kurs powro
          > tny czyli z punktu B do punktu A zapłaciłem 60 zł, czyli 3 razy drożej.
          > Chyba trzeba Hankę obalić właśnie. smile

Ty lepiej najpierw obal 0,5 l. a potem sie poducz.

www.tanietaxi.com.pl/warszawataxi.html
        • ada08 Oto przykład... 25.02.11, 08:09
          ...godny naśladowania, jak dzięki skrupulatnemu liczeniu każdej dwudziestozłotówki można sobie uskładać na apartament za 1,3 mln.
          Gratulacje Perło! smile
          a.

perla napisał:

> Za kurs od punktu A do punktu B zapłaciłem 20 zł. Ale za kurs powro
          > tny czyli z punktu B do punktu A zapłaciłem 60 zł, czyli 3 razy drożej.

• rycho7 Re: Oto przykład... 25.02.11, 08:31
            ada08 napisała:

> można sobie uskładać na apartament za 1,3 mln.

Mnie to bardziej ciekawi po co mu to. Czy on do konca zycia wydalby w hotelach w Warszawie taka sume. Jak bedzie wynajmowal to bedzie kamienicznikiem Warszawiakiem?
            • hasz0 _______________Na riposte Cie nie stać? SZALEŃcze? 25.02.11, 08:37
              "Nasz Dziennik" ustalił, że mężczyzna, który 10 kwietnia na lotnisku Siewiernyj kazał zabrać i zniszczyć kamerę reportera TVP Sławomira Wiśniewskiego, to Grzegorz Cyganowski, drugi sekretarz polskiej ambasady w Moskwie. Wcześniej media sugerowały, że mógł to być były ambasador tytularny w Moskwie Tomasz Turowski, odpowiedzialny za organizację wizyt w Katyniu 7 i 10 kwietnia 2010 roku.

Jednak Wiśniewski, któremu pokazywano zdjęcia ambasadora, stwierdził w sejmie, że raczej go wyklucza. Natomiast po obejrzeniu fotografii Grzegorza Cyganowskiego, oświadczył: "Tak, to zdaje się ten człowiek, nawet krój płaszcza się zgadza" - pisze "Nasz Dziennik".

Sławomir Wiśniewski był na miejscu katastrofy rządowego tupolewa kilka minut po zdarzeniu. Gdy filmował dopalający się wrak amatorską kamerą, w pewnym momencie podeszło do niego kilku funkcjonariuszy z Federalnej Służby Ochrony i Federalnej Służby Bezpieczeństwa, którym towarzyszył polski dyplomata.

REKLAMA Czytaj dalej

Wiśniewski przedstawił się i powiedział, że jako dziennikarz ma akredytację. Rosyjscy funkcjonariusze zapytali polskiego dyplomatę, czy wie, kim jestem. Powiedział: "Nie znam tego człowieka, proszę go aresztować, zabrać mu i zniszczyć sprzęt" - relacjonował Sławomir Wiśniewski.

TAGI: katastrofa smoleńska, lotnisko, film, nagranie, grzegorz cyganowski
              • rycho7 dostales Pierdla odszkodowanie? 25.02.11, 09:40
                hasz0 napisał:

> "Nie znam tego człowieka, proszę go aresztować, zabrać mu i zniszczyć sprzęt"

Na dwie banki wyceniles swe straty moralne?
    • polski_francuz Powinienem zostac tapicerem 25.02.11, 00:03
      mnie na takie ekstrawagancje nie stac.

Nie to, ze jestem zazdrosny. Mnie tam Warsiawa nigdy nie pociagala. Sam popatrz na Rycha z Warsiawy. Kilku lat trzeba mu bylo, nie mowiac o mojej wytrwalej pracy pedagogicznej, by zaczal wreszcie zrozumiale pisac. Inni warszawiacy, ci z Zoliborza, tu lepiej sie sie wypowiem...

Kupilbys we Wroclawiu. To bym zrozumial jeszcze.

PF
    • wikul Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:04
      perla napisał:

> kupiłem sobie apartament w Wa-wie, w samym centrum. Kosztował drogo, 1 milion 3
      > 00 tysięcy zł. 70 metrów z widokiem na ten pałac kultury i nauki, i z ochroną p
      > odobno. Kupiłem, bo mi się spodobała nazwa ulicy gdzie to jest, czyli ul. Bagno
      > . Bagno to mam na Roztoczu non stop. Ze zwierzyną każdej maści podchodzącą pod
      > dom. Teraz chcę zobaczyć czy w Wa-wie to ludzie czy wilki, którzy wtykają człow
      > iekowi szpilki.
      > No, i ten peowski fanatyk wikul będzie moim krajanem miastowym. smile
      > Ale heca właśnie.

To nie ten "apartament" ?

tiny.pl/hdqwp
      • perla Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:09
        nie ten misiu. Ale jak chcesz to mogę ci pokazać. Na szczęście ma osobny kibelek dla gości właśnie.
        • wikul Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:13
          perla napisał:

> nie ten misiu. Ale jak chcesz to mogę ci pokazać. Na szczęście ma osobny kibel
          > ek dla gości właśnie.

Nie masz zdjęć ?
          • perla Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:17
            wikul napisał:

> Nie masz zdjęć ?

a niby skąd mam mieć?
            Ja w ogóle nie lubię fotografii właśnie.
            • wikul Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 00:30
              perla napisał:

> wikul napisał:
              >
              > > Nie masz zdjęć ?
              >
              > a niby skąd mam mieć?

A np.stąd

www.google.com/search?hl=pl&q=apartamenty+na+ul.Bagno
    • absztyfikant nu nu 25.02.11, 00:37
      www.atelierresidence.pl/
      • melord Re: nu nu 25.02.11, 05:00
        absztyfikant napisał:

> www.atelierresidence.pl/

swietna lokalizacja i blisko do synagogi na pl Grzybowskim
    • 1.lakoniczna Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 07:01
      perla napisał:

>Teraz chcę zobaczyć czy w Wa-wie to ludzie czy wilki,

ty perla powinienes byc bardziej niz ja rozeznany w tym gdzie wilki maja swoja przebieralnie w do przeobleczenia sie w niewinna owieczke

>szpilki..
      ...wilki na obcasach? czy...po hauscie z buteleczki na wysokich obrotach?
    • rycho7 kup se karpia do sedesa 25.02.11, 07:56
      perla napisał:

> Re: zostanę Warszawiakiem smile))
      > kupiłem sobie apartament w Wa-wie

W ten sposob nie zostaje sie Warszawiakiem. Zapros gruzinke aby Cie poduczyla.

Poniewaz sie chwalisz wiec napisz jak tam u Ciebie z garazami. Gdzie bedziesz parkowal taksowkie? No i czy masz zegarek?
    • miriam_ja Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 08:41

Przyłączam się do gratulacji. Choć gdy pomyślę, gdybym akurat w Warszawie miała kupować mieszkanie lub dom i miałabym tzw "środki" - zapolowałabym pewnie na jedną z pięknych, starych willi na Zolibozu... np taką w której mieszka prof. Mierzejewski... Ale to nie w tym wcieleniusmile

Cytat "z Jarząbka" - film "Mis" Bajera - czytelny. "To nie ludzie to wilki".

M.,
      • rycho7 nie znasz Warszawy 25.02.11, 09:35
        miriam_ja napisała:

> zapolowałabym pewnie na jedną z pięknych, starych willi na Zolibozu...

Nie bede reklamowal gdzie lepiej. Po co podbijac ceny.

Znam takich, ktorzy za panstwowe byczyli sie w Natolinie.
    • ewa8a Martwię się o ciebie Perła. 25.02.11, 10:25
      W świetle tego, co napisałeś :

forum.gazeta.pl/forum/w,13,117597380,117603644,ja_gdy_zobaczylem_co_Tusk_wyprawia_to.html?fb_xd_fragment#?=&cb=ff74594e78b7b7&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=90

możesz mieć problemy ze skarbowym. Równocześnie gratuluję. Odwagi także, bo nie zważając na to ,,wyprawia Tusk'' zdecydowałeś się jednak wyjść z podziemia.smile
      Dobrze, że jest ochrona, twoje złoto będzie bezpieczniejsze.
      Będziesz chyba warszawiakiem szczególnym, bo pisanym z dużej litery.
      • rycho7 wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:35
        ewa8a napisała:

> Będziesz chyba warszawiakiem szczególnym, bo pisanym z dużej litery.

Mozesz rozwinac temat?

Jak Zyd jakis?
        • matelot Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:38
          www.sciaga.pl/tekst/50186-51-zasady_pisowni_malej_i_wielkiej_litery
          • ewa8a Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:43
            Otóż to Matelocie. To bardzo powszechny błąd.
            • rycho7 Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:54
              ewa8a napisała:

> Otóż to Matelocie. To bardzo powszechny błąd.

Zrozumialbym warszawianin. Moze zmylilo mnie w tytule "Krakowiacy i Gorale". Czy mieszkancy okregu wyborczego Blonie sa Warszawiakami z duzej litery?
              • ewa8a Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:01
                Warszawiakiem (z dużej litery) może być tylko Perła.
                • rycho7 Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:28
                  ewa8a napisała:

> Warszawiakiem (z dużej litery) może być tylko Perła.

Ja nie wiem, czy on sie zalapuje na warszawianina.
        • ewa8a Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:41
          rycho7 napisał:
          > Mozesz rozwinac temat?
          >
          > Jak Zyd jakis?

Mogę. Nazwy mieszkańców miast pisze się w języku polskim z małej litery. I żadnego Żyda nie trzeba do tego mieszać. Rozczarowany ?
          • rycho7 Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 10:50
            ewa8a napisała:

> Nazwy mieszkańców miast pisze się w języku polskim z małej litery.

Dziekuje. Nie wiedzialem. Nie pasjonuje sie dynamika reform jezykowych. Barchan mi wlazi miedzy zeby.

Radze Ci tego glosno nie mowic na Pradze. Z szaconkiem, bo sie moze skonczyc zle, ... Mimo, ze po drugiej stronie Poniatoszczaka. Ten schaboszczak tez z malej?
            • ewa8a Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:00
              Nawet na forum internetowym kiedyś jedna pani oburzyła się, że ktoś wyraził się o mieszkańcach jakiegoś miasta jej zdaniem bez szacunku. Ja to pamiętam jeszcze z podstawówki.
              A w Warszawce nie bywam. Są ciekawsze miejsca.
              • rycho7 Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:07
                ewa8a napisała:

> Ja to pamiętam jeszcze z podstawówki.

Ja tego nie kwestionuje. Najwazniejsze jest zachowanie szacunku wobec Paramonowa i Hessa.

Jak kiedys bylo wojewodztwo warszawskie to kto je zamieszkiwal i z jakiej litery?
                • rycho7 mogila z ta Mogila 25.02.11, 11:10
                  rycho7 napisał:

> Jak kiedys bylo wojewodztwo warszawskie

Byla kiedys nawet ziemia krakowska. Jak sie pisal taki mieszkaniec wsi Mogila? Wystepujacy w odpowiednim stroju.
                  • ewa8a Re: mogila z ta Mogila 25.02.11, 11:19
                    Myślę, że mogilanin. Zarówno w stroju, jak i bez.
                    • rycho7 Re: mogila z ta Mogila 25.02.11, 11:25
                      ewa8a napisała:

> Myślę, że mogilanin.

Ja wyraznie pisalem o czekiscie z nowohuckiego Domu Kultury.

Kraze wokol tytulu "Krakowiacy i Gorale". Liczysz u mnie na brak szczujnosci proletariackiej?

Wydukaj tego mieszkanca ziemi krakowskiej. Wyborcy z okregu Warszawa Zachod to mieszkancy ziemi warszawskiej.
                      • ewa8a Re: mogila z ta Mogila 25.02.11, 12:23
                        rycho7 napisał:

> Wydukaj tego mieszkanca ziemi krakowskiej. Wyborcy z okregu Warszawa Zachod to
                        > mieszkancy ziemi warszawskiej.

Wydukam, choć nie wiem czemu stawiasz przede mną takie ambitne zadania i egzaminujesz mnie. Województwo warszawskie zamieszkiwali Mazowszanie, Krakowskie Małopolanie, katowickie Ślązacy, choć Zagłębiacy w tym momencie mogliby zaprotestować. Ja tak myślę, mogę się mylić.

> Kraze wokol tytulu "Krakowiacy i Gorale". Liczysz u mnie na brak szczujnosci pr
                        > oletariackiej?

Nie wiem czemu uczepiłeś się tytułu. Tu rządzą inne reguły, w zależności od weny twórcy. może traktuje to ja nazwę wielowyrazową. Porusz może tę sprawę na jakimś forum dla językoznawców.
                • ewa8a Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 12:14
                  rycho7 napisał:
                  > Jak kiedys bylo wojewodztwo warszawskie to kto je zamieszkiwal i z jakiej litery?

Bardzo ciekawe masz problemy Rysiu, serio. Człowiek się wciąż rozwija. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Mieszkanców regionu można jakoś nazwać, ale od nazwy województwa chyba nie tworzy się takich nazw. Może dlatego, że województwo to coś przejściowego ....
                  Zresztą wychodziłyby jakieś łamańce językowe (warmińsko-mazurskie, zachodnio -pomorskie). Tak mi się wydaje, polonistką nie jestem, tylko tak jak Ty człowiekiem technicznym, więc sobie tylko gdybam.
                  • rycho7 podaje taneczne linki 25.02.11, 13:49
                    ewa8a napisała:

> Bardzo ciekawe masz problemy Rysiu, serio.

Sam sie zaciekawilem. Oto odpowiedzi:

Krakowiak

krakus
                    • rycho7 czekista okazal sie Krakowiakiem 25.02.11, 13:52
                      ze wzgledu na stroj jakim sie zakamuflowal.
                    • ewa8a Re: podaje taneczne linki 28.02.11, 23:08
                      Z wikipedii :
                      ,,Słowo Krakowiak może określać: mieszkańca okolic Krakowa (mieszkaniec Krakowa to krakowianin)''

Ze słownika jezyka polskiego :
                      ,,krakowiak- potocznie o mieszkańcu Krakowa; krakowianin, krakus (potocznie)

www.sjp.pl/krakowiak
              • matelot Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:49
                ewa8a napisała:

> Nawet na forum internetowym kiedyś jedna pani oburzyła się, że ktoś wyraził się
                > o mieszkańcach jakiegoś miasta jej zdaniem bez szacunku. Ja to pamiętam jeszcz
                > e z podstawówki.
                > A w Warszawce nie bywam. Są ciekawsze miejsca.
                >
                ============
                Rozpocznę moim ulubionym hmm... Napisałaś "Warszawce" wielka literą. Ja, wcześniej pisałem, że perła chce się podlizać "warszawce" - litera małą. Wszystko O.K.?

Moim zdaniem tak, ponieważ u Ciebie Warszawka to, z lekka pogardliwie, miasto a u mnie warszawka to mieszkańcy, którym perła chce się podlizać. No bo jak podlizać się miastu?... wink
                • polazrski Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 11:59
                  www.spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Warszawka
                  Za moich mlodych lat Warszawka to bylo takie wycwanione towarzycho przesiadujace w kawiarniach i ubrane wg mody z lat trzydziestych. Wywyzszajace sie sfery intelektualno-dorobkiewiczowskie, mieszanina kawiarni Czytelnika z prywatna inicjatywa.
                  • matelot Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 12:35
                    Pod tym samym linkiem otrzymałem satysfakcję wink

"Warszawa to hołota. Prawdziwej Warszawy już nie ma. Zginęła w Katyniu i Charkowie. Tutaj jest warszawka, która nie potrafi nas docenić".
                    • polazrski Re: wyznawca religii warsiawskiej? 25.02.11, 12:52
                      Tak, to prawdziwa perelka (z duzej, czy z malej?wink)
                    • rycho7 chodz Pan na Pragie 25.02.11, 13:59
                      matelot napisał:

> Warszawa to hołota.

Prawdziwa Warszawa zawsze taka byla. Nie wiem nawet czy to slowo to obraza.

> Zginęła w Katyniu i Charkowie.

Chodzi Ci o mojego kuzyna krakowianina? Nasza holota ginela 5 sierpnia roku pamietnego na Woli pod kulami kuzynow od Dirlewangera.

> Tutaj jest warszawka, która nie potrafi nas docenić".

Nam wystarcza, ze docenili nas dowodcy Powstania Warszawskiego w zaszczytnej glebokosci ich d.p.
      • matelot Re: Martwię się o ciebie Perła. 25.02.11, 10:38
        Pisząc "warszawiak" wielką litera, perełka chciał się warszawce podlizać. Taki kompleks prowincjusza wink
    • dachs Prawdziwy Warszawiak mieszka w 25.02.11, 10:26
      Konstancinie. smile
      • rycho7 Re: Prawdziwy Warszawiak mieszka w 25.02.11, 10:33
        dachs napisał:

> Konstancinie.

Tys prowda.

Bardziej Prawdziwi w Pecicach.
        • dachs Re: Prawdziwy Warszawiak mieszka w 25.02.11, 10:40
          I nawet dojechać łatwiej.
    • jaceq Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 12:23
      > Kupiłem, bo mi się spodobała nazwa ulicy gdzie to jest, czyli ul. Bagno

Gdzieś tam, w okolicy, mieściła się Spółdzielnia (chyba: Pracy ?) "Woreczek", której prezesem był pan Filip Merynos.
    • polazrski Re: zostanę Warszawiakiem :-))) 25.02.11, 14:22
      online.wsj.com/video/berkshire-hathaway-exec-lavish-buy-in-nyc/3BAA6083-F5E8-469C-A248-2A8B444E2ABD.html
      Jak juz kupujesz, to i moze cos malego w NJ? Troche drozej, ale siegnij glebiej w materac i po krzyku.wink
    • rycho7 podsumowanie 25.02.11, 14:24
      perla napisał:

> kupiłem

Pierdla zostalby Warszawiakiem gdyby kupil sobie apartament w czworakach w Konstancinie.

Wdeptujac w Bagno moze zostac jedynie warszawianinem. Z malej litery warszawiakiem sie jest, sie nie zostaje.
      • hasz0 piszę z Koziej Wólki ale dużą i mała literą 25.02.11, 17:13
        Śleper pisze:
        2009-11-13 o godz. 17:44
        @murator, chłopie walisz w próżnię i w gacie ze złości, że ktoś jest troszkę inny od ciebie i krajanów Polaków z którymi się tak bardzo identyfikujesz, a w jednym domu nie da się mieszkać z kimś kto Cię nie akceptuje, i nie myl tego słowa z toleruje, bo my mamy w dupie waszą polacką tolerancję. Wy się przecież sami nie lubicie, bo przy byle okazji skaczecie sobie do gardeł i z powodu najmniejszego głupstwa podpalilibyści swojego krajana, najlepiej to widać na emigracji, tak jak to opisuje @Waldemar. Zresztą co tam na emigracji, opowiem pewien epizod z mojego życia. Otóż nawaliła mi pikawa i wywieźli mnie na zabieg kardiochirurgiczny do Zabrza, a dwa dni po zabiegu przewieźli na salę ogólną, 5-co osobową. Na sali było nas 2 Hanysów i 2 Goroli, a za chwilę dowieźli trzeciego pacjenta w którym my dwaj rozpoznaliśmy swojego krajana i zaraz się nim zajęliśmy. Jeden Gorol spod wsi Warszwa mówi tak: wy Ślązacy to się jakoś zaraz rozpoznacie, jeden drugiemu pomożecie, trzymacie się razem; trochę mnie to zaskoczyło, bo nigdy tak tego nie postrzegałem, ale poczułem sie dumny z takiej oceny. Na drugi dzień do naszej sali zagląda jakiś nieznany nam pacjent narodowości gorolskiej i pyta czy nie mógłby skorzystać z naszej łazienki, bo tam gdzie leży nie działa prysznic. Zanim zdążyliśmy otworzyć gęby, odezwał się Gorol spod wsi Warszawa i mówi gościowi, że u nas też łazienka nie działa, co było wierutnym kłamstwem. Nasz kolega Erwin otrząsnął się pierwszy, wyskoczył na korytarz za nieznajomym i mówi mu, że on rano naprawił nasz prysznic i może śmiało się wykąpać. Tak to wygląda to wasze polactwo @murator i patrz tam jako.

Józef pisze:
        2009-11-13 o godz. 20:13
        Waldemar (21:23) to jest widok z Kopca Powstańców Śląskich w stronę Piekar. Kościół z dwiema wieżami to piekarska Bazylika, koscół obok to Kalwaria. Ten kopiec budowali moi pradziadowie. Przy dobrej pogodzie widać Beskidy, a nawet Tatry. (widziałem nieraz)

murator pisze:
        2009-11-13 o godz. 22:23
        “bo my mamy w dupie waszą polacką tolerancję.” - Zaiste wyrażenie pieknym przykladem sluńsko-faszystowskiej “tolarancji”. Dla takiej inności w Polsce miejsca nie ma i lepiej sp…j “Heim ins Reich”. Wyrażenie że bylo “2 Hanysów i 2 Goroli” jest dalszym przykladem ztrepienia i bezsilnej zlości przegranych życiorysów - nie możliwe do uslyszenia na Pomorzu, Wielkopolsce czy Mazowszu ażeby ktoś się obnosil swoim rodowodem. Ale szczuj dalej to sie doczekasz - jak mawial Alter Fritz który zaprowadzil swój “Ordnung” na Ślunsku : “Suum cuique !”

Waldemar pisze:
        2009-11-14 o godz. 04:15
        Józef ( 13.11.09 g.2013
        Serdeczne dzieki za przybliżenie Panoramy z Fotorafią Gospodarza Blogu.
        Piekary ,Bazylikę znam z perspektywy miasta , a dzis z Radia Piekary .
        Waldemar

Waldemar pisze:
        2009-11-14 o godz. 05:18
        ŚLEPER ( 13.11.g. 14.25 i 17.44 )
        Domyślam sie ,ze wonialo Ci ,iż nadaje ze Stanów .Otoż Ewald vel Ywald wie ( mamy do Siebie adresy e.mailowe ) , iż US sa mi bliskie rodzinnie i bywam tam dorocznie stale ,ale mieszkam ostatnio niedaleko Berlina , a na naszym Ślasku uczuciowo non stop z codziennymi rozmowami.
        Wczoraj w Gazecie Wyborczej (wydanie papierowe - na portalu GW przeczytam za kilka dni,) Kazmierz Kutz opisał w jak skandalicznej sceneri wreczano Jemu Odznacznie Księstwa Luksemburg przez Ambasadora tego kraju .Domyslam co KK napisal , poniewaz wcześniej Michał Smolorz opisał tą “uroczystość ” organizowaną przez obecne władze woj.Ślaskiego - m.in, iż tŁumacz ubrany był niechlujenie bo w trampkach i .. skomentowal , iż za Starej Polski !(1918 -39 ) robotnik na takie uroczystości miał porządny Ancug ,bioło koszula ,muszka a nawet Cylinder no i szczewiki jak trza .Widać to na starych rodzinnych fotografiach (wesela !) i na Katowickiej przedwojennej ulicy w niedzielny dzień.
        Opisane przez Ciebie scenki szpitalne, żywo ilustrują ( w pigułce ) wyniki DIAGNOZY prof .Czapińskigo nad współcześnie dramatycznymi ułomnościami ,które powodują ,iż Polakom tak trudno współpracować ze sobą , pomagać sąsiad sasiadowi .prof.Czapiński wskazuje ( wywiad kilka dni temu ) ,iż przyczyną tego jest domniujace uczucie ZAWISCI (nie nienawisci !) ktore powoduje ,że osiągnięcia (niewątpliwe ) w pracy zespołowej rodza sie z takimi bólami .Polacy nie maja tego Kapitału Spolecznego a muszą go Sobie wykształcic -jeśli zamierzaja naprawdę być ważnie obecni w Jednoczacej na naszych Oczach UNI Europejskiej .
        Podtrzymuje swoje zdanie o zamknieciu wymiany zadań z @muratorem .Mam obok siebie nad ranem czasu polskiego ponad 1000 stronicowe dzieło ŚLASK PAMIECI MONTE CASINO . Nie Polacy byli przymusowo wcielani do armi Niemickiej a Slązacy byli powoływani zgodnie z tamtyprawem , poniewaz byli obywatelami IIIRzeszy lub zostali wcieleni po upadku II Rzeczpospolitej . Wielu z nich via Africa Korps dostało się do niewoli Aliantów w Afryce i byli dobrymi żolnierzami u Andersa .KONIEC .
        Mam nadziej ze uda Nam sie jeszcze naskrobac coś na temat IIRP a Górny SLASK , bez udzialu zamurowanych ludzi .

Gorolski okupant pisze:
        2009-11-14 o godz. 08:22
        Jo niy ufom prof. Tambor. Czytou żech wywiod z tom babom.

murator pisze:
        2009-11-14 o godz. 13:43
        Waldemar: “Polacy nie maja tego Kapitału Spolecznego a muszą go Sobie wykształcic” - Pozdrowienia od Hipolita Cegielskiego i Gen. Dezyderego Chlapowskiego ty śluńsko-faszystowski elemencie

sasza pisze:
        2009-11-14 o godz. 15:43
        Drogi Muratorze
        Jeden Cegielski czy Chłapowski wiosny nie czyni.

Śleper pisze:
        2009-11-14 o godz. 18:29
        @Waldek, żona mi opowiadała w jakich okolicznościach wręczano panu Kazimierzowi Kutzowi ową nagrodę i właściwie mnie to nie zdziwiło za bardzo, ale wkurzony byłem i tak bardzo. Brak szacunku dla wielkiego twórcy jakim jest pan Kazimierz i dla ambasadora Luxenburga jest zwykłym chamstwem i pokazowym przykładem polskiej megalomanii, bo to przecież jakiś tam śląski Kutz, a taki mały kraik jak Luxenburg nie zasługuje na tłumacza w lakierkach. Od razu przypomniała mi się wizyta naszeg prezydenta Kaczyńskiego na Łotwie, gdzie podczas spotakania z tamtejszą prezydent miał poruszyć, a właściwie być mediatorem w sporze pomiędzy Litwą i Łotwą, a prosił go o to kiedyś prezydent Litwy. Spotkanie zgodnie z protokołem miało trwać pół godziny, więc po 20 minutowej tyradzie Kaczyńskiego, pani prezydent Łotwy zaproponowała poruszyć tematy dotyczące polsko-łotewskich stosunków. Urażony Kaczyński stwierdził, że jemu prezydentowi 40 milionowego narodu nie będzie dyktowała prezydentowa malutkiej Łotwy o czym mają rozmawiać i wyszedł. Co do Monte Casino, to nie jest zła, a właściwie najlepsza książka reportaż Melchiora Wańkowicza o takim włśnie tytule, jest w niej wszysto i fakty, i emocje. Polecam też jego tytuł ” Na tropach smętka” traktujący o Mazurach, tej mniejszości w Polsce, tórej zostało już tylko ok. 10% z populacji powojennej, tak że dzisiaj powinni mieć w Polsce taki status jak amerykańscy indianie, ale nasi patrioci dalej zdzieraliby z nich skalpy. Wracając do naszych śląskich spraw, polecam fantastyczną książkę pani Szejnert “Czarny ogród”, w której podaje jaki procent Ślązaków służył w Polskich Siłach Zbrojnych na zachodzie i jeśli by zachować te proporcje do populacji w kraju, to powinno nas być kilkanaście milionów.
        @sasza uważaj, bo masz taki nick , że nasz interlokutor “@m……” zaraz Ci od kacapów naubliża.
        To patrzcie tam jako chopy.

Iwo pisze:
        2009-11-14 o godz. 20:10
        Murator-gwoli scislosci;polskich “elit” technicznych,finansowych,intelektualnych nigdy nie bylo.Byly jedynie elity pijackie ,zlodziejskie,cwaniackie i przez to Polska utracila swoja suwerennosc na 123-lata.Po pierwszej WS otrzymala ja jako prezent.Przemysl tych pare slow i napisz cos madrzejszego.Racje maja Ewald i Waldemar a Ty zostales z swoja szabelka bez pochwy i konia ale za to z du
        • hasz0 ____________ale czy KTOŚ z Was zrozumie przsłanie? 25.02.11, 17:23
          • hasz0 ____Ewuni słodziutkiej "krówce" koszyczek #aszowy 25.02.11, 17:24

czyżby nauczycielka polskiego?

... bo pisanym z dużej litery.

mieszkańców miast pisze się

w języku polskim z małej litery

pisanym z wiezienia.... pisanym zza granicy...pisanym z Dużej Koziej Wólki

mężczyzna, który 10 kwietnia na lotnisku Siewiernyj kazał zabrać i zniszczyć kamerę reportera TVP Sławomira Wiśniewskiego, to Grzegorz Cyganowski, drugi sekretarz polskiej ambasady w Moskwie. Wcześniej media sugerowały, że mógł to być były ambasador tytularny w Moskwie Tomasz Turowski, odpowiedzialny za organizację wizyt w Katyniu 7 i 10 kwietnia 2010 roku.

Jednak Wiśniewski, któremu pokazywano zdjęcia ambasadora, stwierdził w sejmie, że raczej go wyklucza. Natomiast po obejrzeniu fotografii Grzegorza Cyganowskiego, oświadczył: "Tak, to zdaje się ten człowiek, nawet krój płaszcza się zgadza" - pisze "Nasz Dziennik".

Sławomir Wiśniewski był na miejscu katastrofy rządowego tupolewa kilka minut po zdarzeniu. Gdy filmował dopalający się wrak amatorską kamerą, w pewnym momencie podeszło do niego kilku funkcjonariuszy z Federalnej Służby Ochrony i Federalnej Służby Bezpieczeństwa, którym towarzyszył polski dyplomata.
            Wiśniewski przedstawił się i powiedział, że jako dziennikarz ma akredytację. Rosyjscy funkcjonariusze zapytali polskiego dyplomatę, czy wie, kim jestem.

Powiedział: "Nie znam tego człowieka, proszę go aresztować,

zabrać mu i zniszczyć sprzęt" - relacjonował Sławomir Wiśniewski.
    • snajper55 Ty Perła możesz co najwyżej zostać Warszawianinem 28.02.11, 23:54
      Warszawiakiem trzeba się urodzić.

S.
      • hasz0 Re: Ty Perła możesz 6 Antonich wrzucic w 1 post? 28.02.11, 23:56
        forum.gazeta.pl/forum/w,13,122724043,122724069,Re_Twesbewsi_spieeeeeeeeeeeeep_.html?wv.x=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka