off_nick 08.03.11, 16:08 NIESTETY TEJ KSIĄŻKI NIE KUPICIE W NASZEJ KSIĘGARNI Informujemy że w związku z licznymi przekłamaniami i nadinterpretacjami występującymi w książce zdecydowaliśmy o niewystawianiu jej na sprzedaż. Polecamy ; Cena poświęcenia - Jacek Andrzej Młynarczyk. Sebastian Piątkowski Ratowanie.Opowieści Polaków i Żydów - Jacek Leociak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manny-jestem Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 16:10 Hanba? Czy kazdy ksiegarz ma byc zobligowany aby sprzedawac ta ksiazke? Niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 16:26 manny-jestem napisał: > Hanba? Czy kazdy ksiegarz ma byc zobligowany aby sprzedawac ta ksiazke? Niby dl > aczego? Dlatego, że to jest prawda o nas, szmalcownikach, chciwych mordercach, powojennych archeologach szukających precjozów w szczątkach Żydów...to jest prawda o nas,którzy bardziej bali się sąsiadów niż Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 16:42 To ze ksiazka dotyka rzeczywistych problemow nie oznacza ze przedstawia prawde. To tak jak z tym watkiem co tu niedawno byl o przodkach Hitlera co niby Zydami byli. Bo jesli rzeczywiscie Hitler mial zydowska krew to wniosek murbeton dla niektorych "oczywisty" ze to Zydzi stali za Holokaustem. Tutaj mamy do czynienia z podobnym mechanizmem. Ksiazka niby dotyka prawdy, ale czy rzetelnie ja opisuje? Zreszta nawet jezeli to na wolnym rynku ksiegarz moze sprzedawac co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
gini .Trzy grosze od Luki 08.03.11, 16:55 .predatorxl.salon24.pl/285359,jan-tomasz-gross-wydalony-z-auschwitz Jan Tomasz Gross wydalony z Auschwitz Najnowszego produktu socjologa podającego się za historyka nie miałem jeszcze okazji przeczytać. Niemniej opinie prawdziwych fachowców, którzy nieprzyjemności tej zażyli, są jasne i przewidywalne, a metodologia owego paranaukowa niezmienna od czasów „Sąsiadów”. Najbardziej roztargnionym przypominam, że JTG jest autorem pomysłowej metody weryfikacji faktów, polegającej na afirmowaniu niesprawdzonych relacji. Należy przyznać, że to poręczne narzędzie, umożliwiające pisanie czegokolwiek bez przejmowania się krytyką źródeł. Ze swojego oryginalnego pomysł JTG jest dumny. I słusznie – nikomu podobny nonsens nie wpadł do głowy, a jeśli nawet, to nie zdobył się na ogłoszenie go publicznie. A JTG strachu nie czuje, zawstydzenia zresztą takoż. Odkrywa nieznane, robiąc wrażenie na łatwowiernych dyletantach. Taki Lis Tomasz, rednacz tygodnika „Wprost” (chociaż od czasu przejęcia przez niego władzy w redakcji tytuł powinien zostać zmieniony na „Nazad”, ledwo przeczytał tytuł oraz podpis pod zdjęciem, a już odczuł szaloną potrzebę spojrzenia w lustro wraz z resztą Polaków, zastrzegając, że nie chodzi mu o odpowiedzialność zbiorową, Niestety zapomniał dopisać – w takim razie o co mu chodzi. Lis Tomasz rednacz pozostaje zatem pod wrażeniem. Inni także odczuli emocje, aczkolwiek o nieco innym wektorze. Na stronie księgarni e-Oświęcim, oferującej książki związane głównie z tematyką obozu Auschwitz-Birkenau i holokaustu, znalazłem taki oto krótki opis „Złotych żniw” skierowany do zainteresowanych kupnem: NIESTETY TEJ KSIĄŻKI NIE KUPICIE W NASZEJ KSIĘGARNI. Informujemy że w związku z licznymi przekłamaniami i nadinterpretacjami występującymi w książce zdecydowaliśmy o niewystawianiu jej na sprzedaż.. No, no. A to cios w afirmowany obiektywizm Lisa Tomasza rednacza. A może potwierdzenie jego hipotezy o istnieniu w Polsce armii morderców, kanalii i hien, absolutnie niesprawiedliwych wśród narodu polskiego? Ludzi naiwni opisując ekstrema nazywają szubrawców „marginesem społeczeństwa”. Nasz rodak Lis Tomasz rednacz operuje określeniem „armia”. Skoro armia, to i wojna jakaś będzie…? -- Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Gontarczyk znów zjechał ignoranta Grossa :-) 08.03.11, 23:46 Jednak Grossowi wytykano nie tylko fałszywe interpretacje, ale też mijanie się z faktami. Ja sam opisywałem sytuacje, w których autor ten bezpodstawnie oskarżał hierarchów Kościoła o niepopełnione przestępstwa albo publicznie wycofywał się z innych oskarżeń ze strachu przed przegraną w sądzie. Opisałem kuriozalny przypadek, kiedy Gross podał w „Złotych żniwach" istotne informacje faktograficzne za... anonimowym wpisem w blogu internetowym. Wiele innych „faktów" z tej książki to informacje wątpliwe, niesprawdzone lub wręcz wyssane z palca. Niektóre z nich, całkowicie fałszywe, Gross powtarza świadomie, mimo że już mu to publicznie wytykano. Tak jak w wypadku rzekomych kilkudziesięciu tysięcy Żydów zabitych przez tak zwaną granatową policję. Kluczowe prace przywoływane przez Grossów wyszły spod pióra naukowców wywodzących się z Centrum Badania Zagłady Żydów afiliowanego przy Polskiej Akademii Nauk. Z ich wartością naukową jest różnie. Obok artykułów ciekawych można tam przeczytać i rażące brakami naukowego warsztatu. Są też teksty, które zamiast faktami epatują uprzedzeniami i ideologią. Poważniejsza dyskusja na ich temat zaczęła się dopiero teraz, przy okazji książki Grossa. www.rp.pl/artykul/9157,623119-Gontarczyk--Fachowcy-od-wszystkiego.html Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 17:09 off_nick napisała: > Dlatego, że to jest prawda o nas, szmalcownikach, chciwych mordercach, powojenn > ych archeologach szukających precjozów w szczątkach Żydów...to jest praw > da o nas,którzy bardziej bali się sąsiadów niż Niemców. Powiem delikatnie. Ta prawda jest i u Grabowskiego i u Engelking i w tekstach Leociaka (ktorego Znak zaleca 'zamiast' Grossa) - i pewnie w tych tekstach z ktorych Gross korzystal piszac Zlote zniwa. A prawda o tym ze przechowujacy Zydow bali sie sasiadow jest .......... w relacjach Sprawiedliwych (wczoraj wkleilam link). Klopot w tym ze nikt tego nie czyta. Temat bedzie wracal i budzil emocje. tete ps. Znak moze wydawac kogo zechce Zlote zniwa mozna kupic w innych ksiegarniach netowych - w wersji tanszej i drozszej Odpowiedz Link Zgłoś
gini Dla teci prawda Engelking 08.03.11, 17:22 Ponosimy winę metafizyczną za to, co się naszej ziemi działo. Za to, że niektórzy Polacy wydawali i mordowali okrutnie Żydów – uważa prof. Barbara Engelking-Boni z Centrum Badań nad Zagładą Żydów. Według niej skupianie się na liczbach ofiar i oprawców nie ma sensu. - Jest presja, żebyśmy mówili o liczbach. To ślepy zaułek – stwierdziła. Mamy więcej znaków zapytania niż odpowiedzi, a zwłaszcza twardych danych - powiedziała Barbara Engelking. - Nie wiemy, ilu Żydów zostało zamordowanych lub wydanych na śmierć przez Polaków, nie znamy także faktycznej liczby Żydów, którzy uratowali się dzięki polskiej pomocy - dodała Engelking. Wiec jaka prawda?Pewnie ta trzecia prawda czyli g no prawda ,pani teciu. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Tyle wiesz 08.03.11, 17:30 ile z cytatu (ktorego zreszta nie rozumiesz) bo ksiazki nie czytalas. Nie czytalas tez Judenjagd Grabowskiego ktory opiera sie na dokumentach - i tam liczby padaja. Zdumiewajace jest jak chetnie dyskutujesz o czyms czego nie czytalas. Wiecej pokory. I moze - jakies krytyczne glosy historykow wobec tekstow Grabowskiego, Engelking, Leociaka ? Moze jakies 'surowe napomnienie' Sprawiedliwych ze sie myla, ze zle pamietaja ? tete Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Tyle wiesz 08.03.11, 17:34 I moze - jakies krytyczne glosy historykow wobec tekstow Grabowskiego, Engelkin > g, Leociaka ? == Z tego co czytalem to te teksty oparte sa na rzetelnej analizie i mozna na ich podstawie dyskutowac. Czy e-oswiecim usunal te ksiazki ze sprzedazy? Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: Tyle wiesz 08.03.11, 17:57 manny-jestem napisał: > Z tego co czytalem to te teksty oparte sa na rzetelnej analizie i mozna na ich > podstawie dyskutowac. Czy e-oswiecim usunal te ksiazki ze sprzedazy? Manny - nie spotkalam krytycznych glosow historykow wobec tych tekstow. Zapewne dlatego ze sa rzetelne. Jesli ich autorzy pisza o liczbach - to na podstawie dokumentow (tam gdzie to mozliwe), jesli dokumentow brak - zachowuja duza ostroznosc. Zapytalam Gini o glosy krytyczne - poniewaz wkleja po raz ktorys fragment wypowiedzi Engelking - budujac na nim cos - czego w tej ksiazce nie ma. Nie wiem czy te ksiazki byly na portalu e-oswiecim. Kupilam w merlinie - i Grabowskiego i Engelking. Jesli masz czas - zajrzyj do netowego wydania 'Twarze Sprawiedliwych'. www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/twarze-sprawiedliwych/ sprawiedliwi.org.pl/download/sprawiedliwi_2009.pdf tete Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Tyle wiesz 08.03.11, 18:50 t_ete napisała: > Jesli masz czas - zajrzyj do netowego wydania 'Twarze Sprawiedliwych'. > > www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/twarze-sprawiedliwych/ > sprawiedliwi.org.pl/download/sprawiedliwi_2009.pdf > tete Dzieki Tete. W wolnej chwili zajrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tyle wiesz 09.03.11, 19:46 t_ete napisała: > manny-jestem napisał: > > > Z tego co czytalem to te teksty oparte sa na rzetelnej analizie i mozna n > a ich > > podstawie dyskutowac. Czy e-oswiecim usunal te ksiazki ze sprzedazy? > > Manny - nie spotkalam krytycznych glosow historykow wobec tych tekstow. Zapewne > dlatego ze sa rzetelne. Jesli ich autorzy pisza o liczbach - to na podstawie d > okumentow (tam gdzie to mozliwe), jesli dokumentow brak - zachowuja duza ostroz > nosc. Tecia, tecia, przeciez sama B oniowa sie zastrzega, ze nie ma danych, wiec o jakiej rzetelnosci ty piszesz Poniewaz braj$k dokumentow to pisza o wszystkich Polakach , a ty lykasz sama te merde i jeszcze usilujesz wciskac innym. Zapytalam Gini o glosy krytyczne - poniewaz wkleja po raz ktorys fragment > wypowiedzi Engelking - budujac na nim cos - czego w tej ksiazce nie ma. > Nie wiem czy te ksiazki byly na portalu e-oswiecim. Kupilam w merlinie - i Grab > owskiego i Engelking. Zamiast kupowac merde kliknij sobie tutaj moze sie dowiesz , ze nie kazdego stac na ksiazki. www.pajacyk.pl/index.php > Jesli masz czas - zajrzyj do netowego wydania 'Twarze Sprawiedliwych'. > > www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/twarze-sprawiedliwych/ > sprawiedliwi.org.pl/download/sprawiedliwi_2009.pdf > tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tyle wiesz 08.03.11, 17:52 t_ete napisała: > ile z cytatu (ktorego zreszta nie rozumiesz) bo ksiazki nie czytalas. Nie czyta > las tez Judenjagd Grabowskiego ktory opiera sie na dokumentach - i tam liczby p > adaja. > > Zdumiewajace jest jak chetnie dyskutujesz o czyms czego nie czytalas. Wiecej po > kory. > I moze - jakies krytyczne glosy historykow wobec tekstow Grabowskiego, Engelkin > g, Leociaka ? Moze jakies 'surowe napomnienie' Sprawiedliwych ze sie myla, ze z > le pamietaja ? > > tete Tyle, ze ten cytat mowui duzo pisze sie ksiazki generalizuje sie nie majacd zadnych danych,wlasnie dla takich jak ty, ktorzy samodzielnie nie mysla .. papatki Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete to ci sie udalo :) 08.03.11, 18:01 gini napisała: > Tyle, ze ten cytat mowui duzo pisze sie ksiazki generalizuje sie nie majacd za > dnych danych,wlasnie dla takich jak ty, ktorzy samodzielnie nie mysla .. > > papatki Czyli tylko ten ktory nie czyta - mysli samodzielnie ? Toz to pochwala ignorancji i zacheta do trwania w niej. tete Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Jest już odpowiedż na manipulacje Grossa 09.03.11, 00:06 www.tvn24.pl/0,1695244,0,1,zlote-serca--czy-zlote-zniwa,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
piq rzeczywiście, strasznie brzydka okładka,... 08.03.11, 16:13 ...kiedyś znak miewał dobre okładki jak np. do baśni celtyckich Heaneyowej, a to jest syfilis na żenującym poziomie. Nie kupię sobie tego gôvvna. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Dlaczego nie przyznałeś sie do FILOsemityzmu? 08.03.11, 17:54 Slawna rodzina haszow finansowala Hitlera... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego nie przyznałeś sie do FILOsemityzmu? 08.03.11, 23:48 manny-jestem napisał: > Slawna rodzina haszow finansowala Hitlera... O przepraszam, Hasz jest tylko jeden. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 20:24 Jak to kto. Wiadome, określone siły. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Hańba, kto za tym stoi? 08.03.11, 20:38 wikul napisał: > Jak to kto. Wiadome, określone siły Weź Ty się wreszcie określ Wikulu.. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Hańba, kto za tym stoi? 09.03.11, 22:39 Szkoda, że nie ma na rynku "Polish Society under German Occupation" (1979), ponieważ ta pozycja zawiera sformułowania, których nawet najbardziej kłamliwi negacjoniści zbrodni hitlerowskich nie umieścili w swoich publikacjach.. Odpowiedz Link Zgłoś