Dodaj do ulubionych

Cukier krzepi

24.03.11, 10:34
To kolejny wątek o wulgarnej, bezczelnej spekulacji. Kto ciekaw, jak premier puści w skarpetkach cukrowych spekulantów nasyłając na sklepy spożywcze SANEPID, proszony jest o przeczytanie zalinkowanego tekstu. Dowie się kto spekuluje i dlaczego jest to -tak!- rząd pana premiera Donalda Tuska.

Cukier centralnie planowany
Obserwuj wątek
    • oleg3 Coś lżejszego 24.03.11, 11:06
      Tym, którzy nie przebili się przez tekst paraekonomiczny podrzucam blogera.

Socjał Kaczyński, komuch Tusk
    • oleg3 Bruksela w kręgu podejrzeń 24.03.11, 15:28
      Trwa intensywne poszukiwanie spekulantów.
      - Szczególnie rynek rolno-spożywczy UE jest tak regulowany, że polityka ma wpływ na ceny. Niestety tak jest - powiedział.
      Jako przykład możliwych politycznych działań wskazał niedawną decyzję na poziomie UE, by zwiększyć import cukru spoza krajów UE. - Będę starał się o tym mówić, by zastanowić się nad szybkimi działaniami, by ten element kryzysu zniwelować - powiedział Tusk
      • hasz0 Oleg3 nie radzisz sobie z sednem sprawy CUKRU 24.03.11, 16:08
        Napiszę Ci wprost:

_BIJESZ PIANĘ BY SZKODZIĆ OPCJI PATRIOTYCZNEJ NA KORZYŚĆ KOMUCHÓW_

Pokazujesz różne ogniwa w łańcuchu dla zmyłki jak fechtmisztrz albo bokser

a nie nazywasz ŁAŃCUCHA i KOŁA do ktorego jest ten łańcuch POdczepiony.

Ten KÓŁ do kotrego są podwiazane rózne LOKALNE ŁAŃCUCHY i OGNIWA
        to FED.
        Najgrubsze poczatkowe ogniwa to MFW BS Unia€ USA Chiny Bilderberg G20 G5...

CytatDlatego to nie cukier czy surowce są rekordowo drogie, lecz pieniądz ma rekordowo niską siłę nabywczą. Świeżo wykreowane pieniądze nie rozpływają się równo po całej gospodarce, lecz trafiają na rynek do określonych sektorów, najszybciej na giełdę. Na ceny cukru pośrednio wpływa też napędzana inflacją i niepewnością polityczną cena ropy naftowej oraz silnie lansowana polityka proekologiczna
        https://shchart.finanzen.net/chart.aspx?c=sh&p=fin&s=forwardcurve_767_500&stime=0&stRohstoffValor=274227&h=c1a725688d19dfb6925c21ac61bf5f93
        • hasz0 BAŃKI => wojny => reste=> bańki => reset=>... 24.03.11, 16:13
          • hasz0 Re: BAŃKI => wojny => reset=> bańki =... 24.03.11, 16:17
        • pan.scan Mieciu, przed napisaniem postu przeczytaj i weź 24.03.11, 16:19
          pod uwagę.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,123560004,123574861,Interesujacy_artykula_dla_Miecia_Lazara_z_IQ_19_5.html
          • hasz0 _______________Mieciu, dlacz. wycinasz odp.AD REM? 24.03.11, 19:58
            https://i.wp.pl/a/f/jpeg/26257/polacy_koniec_swiata_think388.jpeg
            • hasz0 ___Mieciu, Tusk odpuścił 46 MRD ZŁ z€unii na drogi 24.03.11, 20:01
      • matelot Re: Bruksela w kręgu podejrzeń 24.03.11, 16:22
        A Niemcy, Olegu, są w Unii?
        No to dlaczego tam?....
        • oleg3 Re: Bruksela w kręgu podejrzeń 24.03.11, 16:31
          matelot napisał:

> A Niemcy, Olegu, są w Unii?
          > No to dlaczego tam?...

Ja cytuję premiera. Zapytaj Grasia. smile

Stało się coś niewyobrażalnego. Tusk poległ w tym sporze z Kaczyńskim. Zaczął od
          stwierdzenia, że rząd nie ingeruje w ceny, a skończył ręcznym sterowaniem, bo nawet nie interwencjonizmem. I premier i lider opozycji okazali się ekonomicznymi ignorantami: poza polityką umarliby z głodu, bo nawet zasiłku by nie wychodzili.
          • matelot Re: Bruksela w kręgu podejrzeń 24.03.11, 20:27
            Nie przekonałeś mnie, Olegu. Premier nie musi być ekonomistą, ma od tego specjalistów. Także od pomiaru zawartości cukru w cukrze... znaczy... od tego by wyśledzić kto odpowiada za panikę na rynku cukru w Polsce. Jesli zmowa cenowa zostanie udowodniona a winne firmy wpłaca kilka milionów do budżetu to w dalszym ciągu będziesz uważał, że Tusk poległ w sporze z kukiełką? wink

Kukiełka to Kaczyński. Miałem niezły ubaw obserwując jego nieporadne ruchy w tym sklepie.
            • oleg3 Re: Bruksela w kręgu podejrzeń 25.03.11, 13:49
              matelot napisał:

> Nie przekonałeś mnie, Olegu.

Nie jestem cudotwórcą smile
    • yost2 Donald Gomułka - bicz ludu pracującego 24.03.11, 17:58
      miast i wsi na bezczelnych burżujów i krnąbrnych spekulantów

https://img860.imageshack.us/img860/6430/1340080.jpg
    • babariba-babariba to olegu opowiedz nam... 25.03.11, 13:32
      oleg3 napisał:
      > To kolejny wątek o wulgarnej, bezczelnej spekulacji. Kto ciekaw, jak premier puści w skarpetkach cukrowych spekulantów nasyłając na sklepy spożywcze SANEPID, proszony jest o przeczytanie zalinkowanego tekstu. Dowie się kto spekuluje i dlaczego jest to -tak!- rząd pana premiera Donalda Tuska.
      >
      >
      > Cukier centralnie planowany

...dlaczego polski cukier w portudalskich supermarketach może kosztować 79 eurocentów, a w polskich dyskpntach kosztuje 5,50 zł ???
      Będę bardzo dźwięczny.
      Pzdr, G.
      >
      >
      • oleg3 Re: to olegu opowiedz nam... 25.03.11, 13:49
        babariba-babariba napisała:
        > ...dlaczego polski cukier w portudalskich supermarketach może kosztować 79 euro
        > centów, a w polskich dyskpntach kosztuje 5,50 zł ???

Najkrótsze wyjaśnienie jest okrutne dla premiera Tuska: bo brak spekulantów.

Wyjaśnię to szerzej. Spekulacja to znajdowanie okazji. Taki spekulant zobaczy to co opisałeś i natychmiast przerzuci cukier z Portugalii do Polski. Cena w Portugalii wzrośnie, a w Polsce spadnie. Ale rynek cukrowy jest skrajnie uregulowany. Nie ma luzu umożliwiającego spekulację. Stąd szokujące różnice cen w czasie i przestrzeni.

Cukier to towar regulowany w skali światowej (istnieje światowy kartel cukrowy zorganizowany w formie organizacji międzynarodowej skupiającej państwa , a UE dokłada własne regulacje.

Pozdrowienia
    • rusek11 Re: Cukier krzepi 25.03.11, 16:01
      moze gdybys mniej go żral tobys mniej durnot produkowal?
      zastanuw sie pape,hehe
    • t_ete Re: Cukier krzepi 25.03.11, 19:58
      polski cukier najbardziej krzepi producentow wink

ja sie nie przyczynilam ; nabylam kolejne opakowanie cukru trzcinowego ktore mi wystarczy do maja

tete
      • janusz2_ Re: Cukier krzepi 29.03.11, 18:46
        t_ete napisała:

> ja sie nie przyczynilam ;

Sprawdź skład produktów, które kupujesz.
        Obawiam się, że przy wielu się zdziwiszwink
        • t_ete Re: Cukier krzepi 29.03.11, 20:09
          janusz2_ napisał:

> Obawiam się, że przy wielu się zdziwiszwink

Obawiam sie ze mnie nie doceniasz wink Chcesz podyskutowac o indeksie glikemicznym ?

tete
          • janusz2_ Re: Cukier krzepi 29.03.11, 20:11
            t_ete napisała:

> Obawiam sie ze mnie nie doceniasz wink Chcesz podyskutowac o indeksie
            > glikemicznym ?

OK.
            Wycofuję się z ukłonemsmile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka