Dodaj do ulubionych

HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA

26.02.02, 17:55
Nie mam zamiaru nikogo atakować, to jest tylko moja refleksja po przejrzeniu
tego forum. Kiedy pierwszy raz tu wszedłem, myślałem, że będzie tu można
podyskutować o aktualnych wydarzeniach. A wpierdoliłem się w sam środek bitwy.
Z jednej strony posępna, śliska od jadu kato-klerykalna fundamentalistyczna
bojówka, a po drugiej stronie wyjące nienawiścią i miotające obelgi zastępy
ich adwersarzy. Poczytałem, pomyślałem i jestem pod wrażeniem. Nie interesują
mnie wasze poglądy, skąd jesteście, ale zobaczyłem jacy jesteście (obie
strony). Z jednej strony nieomal faszyści, z drugiej mańki mroczny
fundamentalizm równy islamskiemu, ale jesteście przy tym tak zabawni i
pocieszni we wzajemnym kopaniu się, że nie mogę się opanować aby tutaj zajrzeć
choć raz dziennie. Jesteście fantastyczni w swoich kompleksach i małych
nienawiściach, dzięki takim jak Wy, mogę stwierdzić, że opinie o nas Polakach
są prawdziwe, a teza że nienawiść jest wynalazkiem człowieka jest smutną
prawdą. Więc moje życie układam w taki sposób, aby było całkowitym
przeciwieństwem waszego.

panBozia

Obserwuj wątek
    • sb1 Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA 26.02.02, 18:10
      Bierz też pod uwagę,że ktoś sterując tym forum, stara się aby Polacy tak
      wglądali jak to odbierasz.
    • sceptyk Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA 26.02.02, 18:14
      Ja bym tez chcial byc taki dobry i madry jak Ty. Poradz co mam robic. Pod
      wplywem Twych slow pomyslalem sobie, ze chcialbym sie kompletnie zmienic. Nick
      bym tez chcial zmienic, na podobny do Twojego. Czy to bardzo trudno taki nick
      wymyslec?
      • p8 Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA 26.02.02, 18:16
        sceptyk napisał(a):

> Ja bym tez chcial byc taki dobry i madry jak Ty. Poradz co mam robic. Pod
        > wplywem Twych slow pomyslalem sobie, ze chcialbym sie kompletnie zmienic. Nick
        > bym tez chcial zmienic, na podobny do Twojego. Czy to bardzo trudno taki nick
        > wymyslec?

Szkoda, że z takim sarkazmem, oj szkoda - mądry nie jestem, staram się być
        człowiekiem, to wszystkosmile) Poczułeś się urażony??? W takim razie przepraszam.

panBozia
        • sceptyk Szkoda 26.02.02, 18:24
          p8 napisał(a):

mądry nie jestem,
          --------------------

Szkoda. Czesc nadziei prysla. Troche dalem sie nabrac. Ale dobry chociaz jestes?
          Nie zostawiaj mnie na lodzie, śliskim od jadu kato-klerykalno
          fundamentalistycznego. Mroczno tu, w tym fundamentalizmie równym islamskiemu.
          • p8 Re: Szkoda??? 26.02.02, 18:32
            Ech, jak trudno komuś czepiającemu się słów zrozumieć całość przesłania.
            Zastanawiam się, o co Ci chodzi - to co napisałem nie jest ani oskarżeniem, ani
            prowokacją (no tytuł wątku jestsmile). Widzisz sceptyku, w dupie mam wojenki i małe-
            duże nienawiści. I chciałbym aby jak najwięcej ludzi postarało się zrozumieć, że
            pogrążanie się w nienawiści jest mentalnym samobójstwem. Napisałem, że nie
            jestem mądry bo mądry nie jestem, zresztą mądrość to nie wiedza czy
            inteligencja, ale to nie jest miejsce na dyskusję w tym temacie.

panBozia
            • sceptyk Ty jestes przeciw nienawisci, 26.02.02, 19:01
              a ja bym chcial, zeby wszyscy ludzie byli szczesliwi i zeby nie bylo zadnego
              zla na swiecie. Moj program jest zatem bogatszy, bo holistyczny. I co nas
              jeszcze rozni, to chyba to, ze jestes, nieszkodliwym zreszta, megalomanem o
              zawyzonym poczuciu wlasnej wartosci. Stad to pelne powagi wywyzszanie sie i
              patrzenie z gory na bliznich, ktorym 'przekazujesz przeslanie'. A ja jestem
              troche normalniejszy (mam odpowiednie zaswiadczenie, jesli bylaby potrzeba).
              • p8 Re: Ty jestes przeciw nienawisci, 26.02.02, 19:18
                sceptyk napisał(a):

> a ja bym chcial, zeby wszyscy ludzie byli szczesliwi i zeby nie bylo zadnego
                > zla na swiecie. Moj program jest zatem bogatszy, bo holistyczny. I co nas
                > jeszcze rozni, to chyba to, ze jestes, nieszkodliwym zreszta, megalomanem o
                > zawyzonym poczuciu wlasnej wartosci. Stad to pelne powagi wywyzszanie sie i
                > patrzenie z gory na bliznich, ktorym 'przekazujesz przeslanie'. A ja jestem
                > troche normalniejszy (mam odpowiednie zaswiadczenie, jesli bylaby potrzeba).

Dzięki za dogłębną psychoanalizę, co do Twojego bogatszego programu to się nie
                zgodzę - bo nie znasz mojego. Poraz kolejny przepraszam, jeśli poczułeś się
                urażony sceptyku, ale czytając to forum trudno zauważyć przejawy jakiegolwiek
                szczęścia i międzyludzkiego porozumienia. O kwestii normalności można by
                dyskutować latami. Normalności nie da się rozpatrzyć tylko z własnego punktu
                widzenia.
                W rewanżu za psychoanalizę:
                Starasz się mnie zdyskryminować, ponieważ ja nie staram się Ciebie obrazić,
                czyli jestem jakiś dziwny, a jak jestem dziwny to sobie robię jaja. A jak robię
                sobie jaja to należy mnie - a) zezwać(ale właściwie nie ma za cosmile), b)
                przyczepić się do słówek, c) zasugerować, że jestem nienormalny czyli nie
                godzien wysłuchania. To oczywiście tylko żartsmile))

panBozia
    • Gość: opt Do jakiej grupy zaliczysz tych z odresem .il? IP: 212.141.155.* 26.02.02, 18:28
      A takze innych, tak tu licznych posiadaczy obywatelstw innych krajow niz
      Polska? Przynosza oni wstyd USA, Izraelowi, Niemcom, Belgii i paru innym krajom
      a nie Polsce.
      • p8 Re: Do jakiej grupy zaliczysz tych z odresem .il? 26.02.02, 18:34
        Gość portalu: opt napisał(a):

> A takze innych, tak tu licznych posiadaczy obywatelstw innych krajow niz
        > Polska? Przynosza oni wstyd USA, Izraelowi, Niemcom, Belgii i paru innym krajom
        >
        > a nie Polsce.

Ale piszą po POLSKU, więc nie sądzę aby byli specjalnie szkoleni w C.I.A czy
        Mossadzie do podkopywania opinii POLSKI i POLAKÓW, choć wiele osób by zapewne
        tego chciało, ba - jest tego pewnesmile

panBozia

• Gość: opt Re: Do jakiej grupy zaliczysz tych z odresem .il? IP: 212.141.155.* 27.02.02, 11:26
          p8 napisał(a):

> Gość portalu: opt napisał(a):
          >
          > > A takze innych, tak tu licznych posiadaczy obywatelstw innych krajow niz
          > > Polska? Przynosza oni wstyd USA, Izraelowi, Niemcom, Belgii i paru innym k
          > rajom
          > >
          > > a nie Polsce.
          >
          > Ale piszą po POLSKU, więc nie sądzę aby byli specjalnie szkoleni w C.I.A czy
          > Mossadzie do podkopywania opinii POLSKI i POLAKÓW, choć wiele osób by zapewne
          > tego chciało, ba - jest tego pewnesmile
          >
          > panBozia
          >

Oczywiscie, jak taki typek nasra w miejscu publicznym to wg ciebie jest Polakiem.
          Jak dostanie nagrode Nobla, to jego zwiazek z Polska jest co najwyzej pobiezny
          lub przypadkowy.
    • _helga Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA 26.02.02, 19:10
      p8 napisał(a):

> Nie mam zamiaru nikogo atakować, to jest tylko moja refleksja po przejrzeniu
      > tego forum. Kiedy pierwszy raz tu wszedłem, myślałem, że będzie tu można
      > podyskutować o aktualnych wydarzeniach. A wpierdoliłem się w sam środek bitwy.
      > Z jednej strony posępna, śliska od jadu kato-klerykalna fundamentalistyczna
      > bojówka, a po drugiej stronie wyjące nienawiścią i miotające obelgi zastępy
      > ich adwersarzy. Poczytałem, pomyślałem i jestem pod wrażeniem. Nie interesują
      > mnie wasze poglądy, skąd jesteście, ale zobaczyłem jacy jesteście (obie
      > strony). Z jednej strony nieomal faszyści, z drugiej mańki mroczny
      > fundamentalizm równy islamskiemu, ale jesteście przy tym tak zabawni i
      > pocieszni we wzajemnym kopaniu się, że nie mogę się opanować aby tutaj zajrzeć
      > choć raz dziennie. Jesteście fantastyczni w swoich kompleksach i małych
      > nienawiściach, dzięki takim jak Wy, mogę stwierdzić, że opinie o nas Polakach
      > są prawdziwe, a teza że nienawiść jest wynalazkiem człowieka jest smutną
      > prawdą. Więc moje życie układam w taki sposób, aby było całkowitym
      > przeciwieństwem waszego.
      >
      > panBozia
      >

Hi hiii, panie Bozia. Najuprzejmiej pozdrawiam.

Pan tu zaraz zjedzony zywcem zostanie, wie pan o tym?

smile)))))))))
      • p8 Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA 26.02.02, 19:22

> Hi hiii, panie Bozia. Najuprzejmiej pozdrawiam.
        >
        > Pan tu zaraz zjedzony zywcem zostanie, wie pan o tym?
        >
        > smile)))))))))

Wiem, ale jak to mówią u nas w niebie - Heroes Never Diesmile))
        Nie wstydzę się własnych słów i przekonań. Przy okazji wzbogacę trochę mój
        eksperyment, a tutaj są bardzo wdzięczne obiekty do badań (prawie że klinicznesmile)

panBozia
        • nocnik.mesjasza Zglaszam sie do poslug, panie Bozia 26.02.02, 19:36
          p8 napisał(a):

>
          > > Hi hiii, panie Bozia. Najuprzejmiej pozdrawiam.
          > >
          > > Pan tu zaraz zjedzony zywcem zostanie, wie pan o tym?
          > >
          > > smile)))))))))
          >
          > Wiem, ale jak to mówią u nas w niebie - Heroes Never Diesmile))
          > Nie wstydzę się własnych słów i przekonań. Przy okazji wzbogacę trochę mój
          > eksperyment, a tutaj są bardzo wdzięczne obiekty do badań (prawie że kliniczne:
          > ))
          >
          > panBozia

Zglaszam sie do poslug, panie Bozia. Niech mnie pan uzyje zgodnie z
          przeznaczeniem. Jestem naczyniem do zbierania doswiadczen z tego forum. Inne
          naczynia sie nie nadaja.

• p8 Bez Komentarza (no txt) 26.02.02, 19:39

• sceptyk Re: Zglaszam sie do poslug, panie Bozia 26.02.02, 19:56
            Szanowny kolego, czy mam rozumiec, ze zalozyles sobie specjalnie konto, zeby
            zabrac raz glos, w jednym watku? Jesli tak, to mi zaimponowales.
            • nocnik.mesjasza Re: Zglaszam sie do poslug, panie Bozia 26.02.02, 20:08
              sceptyk napisał(a):

> Szanowny kolego, czy mam rozumiec, ze zalozyles sobie specjalnie konto, zeby
              > zabrac raz glos, w jednym watku? Jesli tak, to mi zaimponowales.

Dziekuje, szanowny kolego. Ja to w czynie spolecznym robie. Mozesz do mnie
              napluc, nasikac, zrobic kupe. Wszyscy inni tez moga. Ja to dyskretnie wyleje
              gdzie nalezy, a na Forum bedzie od razu czysciej.

A jak nie bede potrzebny, to znikne.

• sceptyk Re: Zglaszam sie do poslug, panie Bozia 26.02.02, 20:25
                Czy przyjmujesz zlecenia o charakterze permanentnym, ze sie spytam, zanim
                podejme decyzje o ewentualnej kooperacji?
                • nocnik.mesjasza Re: Zglaszam sie do poslug, panie Bozia 26.02.02, 20:30
                  sceptyk napisał(a):

> Czy przyjmujesz zlecenia o charakterze permanentnym, ze sie spytam, zanim
                  > podejme decyzje o ewentualnej kooperacji?

Jeszcze sie nie zdecydowalem. Ja ciebie co prawda do najbardziej nawiedzonych nie
                  zaliczam, ale moze nawiedzona dusza w tobie drzemie. Jesli tak, to sie nie
                  krepuj. Od tego jestem. Ulzyj sobie. Mozesz mnie nawet skopac, tylko radze przed,
                  a nie po. Potem to sie ochlapiesz...

• sceptyk ...ak by to bylo dobrze... 26.02.02, 20:44
                    Szanowny Nocniku, dziekuje za cieple slowa, ale chcialbym wyznac, ze to nie o
                    mnie chodzi. Otoz ja mam takie marzenie (I have a dream...- to historyczny
                    cytat), ze jak tylko Krzys52, zwany potocznie i nie bez racji Kretynem52,
                    wypowie sie na Forum, to jego slowa, kloaczne w tresci zaiste, znajda sie tam
                    gdzie na to zasluguja. Jakby nie bylo akurat K52, to moglbys sie Kaganem
                    zainteresowac. Niespodziewane Twoje pojawienie sie, Nocniku.Mesjasza, mogloby
                    przyblizyc mi dzien spelnienia sie mego marzenia. Ale czy dasz rade? Czys nie
                    za plytki?
                    • nocnik.mesjasza Re: ...ak by to bylo dobrze... 26.02.02, 21:12
                      sceptyk napisał(a):

> Szanowny Nocniku, dziekuje za cieple slowa, ale chcialbym wyznac, ze to nie o
                      > mnie chodzi. Otoz ja mam takie marzenie (I have a dream...- to historyczny
                      > cytat), ze jak tylko Krzys52, zwany potocznie i nie bez racji Kretynem52,
                      > wypowie sie na Forum, to jego slowa, kloaczne w tresci zaiste, znajda sie tam
                      > gdzie na to zasluguja. Jakby nie bylo akurat K52, to moglbys sie Kaganem
                      > zainteresowac. Niespodziewane Twoje pojawienie sie, Nocniku.Mesjasza, mogloby
                      > przyblizyc mi dzien spelnienia sie mego marzenia. Ale czy dasz rade? Czys nie
                      > za plytki?

Ja jestem Bardzo Gleboki Nocnik. Nie tylko plwocine Krzysia i Kagana zmieszcze,
                      ale ich w calosci tez. Wlasnie dlatego zostalem nocnikiemsmile A jaka rozkosz bede
                      przy tym przezywal... Och.... Ach....

• Gość: Porter Re: HITLER&STALIN vs. TORQUEMADA IP: *.orion.pl 27.02.02, 14:47
          p8 napisał(a):

>
          > > Hi hiii, panie Bozia. Najuprzejmiej pozdrawiam.
          > >
          > > Pan tu zaraz zjedzony zywcem zostanie, wie pan o tym?
          > >
          > > smile)))))))))
          >
          > Wiem, ale jak to mówią u nas w niebie - Heroes Never Diesmile))
          > Nie wstydzę się własnych słów i przekonań. Przy okazji wzbogacę trochę mój
          > eksperyment, a tutaj są bardzo wdzięczne obiekty do badań (prawie że kliniczne:
          > ))
          >
          > panBozia

Szalenie podoba mi sie zestawienie - Hitler i Stalin vs. Torquemada. Po jednej
          stronie dwoch lewicowych zbrodniarzy, masowych mordercow, po drugiej -
          inkwizytor, ktory wedle najbardziej niekorzystnych zrodel skazal na smierc -
          przez cala swoja kariere ok. 1000 osob. Nalezy pamietac, ze inkwizycja hiszpanska
          sadzila rowniez niektorych zlodziei i mordercow, tak ze liczba skazanych na
          smierc za herezje to kilkadziesiat osob. Sam zas Torquemada rozdal caly swoj
          majatek biednym.

• Gość: Galba Przynajmniej zaliczył Hitlera do lewicy... IP: 213.17.161.* 27.02.02, 13:38
      ... czyli tam gdzie jego miejsce. Znaczy to, że wysiłki edukacyjne Luki zdały
      się na coś.

Galba
      • Gość: jaski Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... IP: 64.37.254.* 28.02.02, 01:14
        Gość portalu: Galba napisałcryinga):

> ... czyli tam gdzie jego miejsce. Znaczy to, że wysiłki edukacyjne Luki zdały
        > się na coś.
        >
        > Galba
        W zwiazku z powyzszym, o pare odpowiedzi bym prosil, a moze i tez uwierze

1. Ktore z wymienionych zakladow przemyslowych zostaly znacjonalizowane w latach
        1933-1945 :

messerschmidt maybach horch krupp junkers
        ig-farben porsche dornier henshel bmw ?
        --------------------------------------------
        A w ktorych z wymnienionych ponizej co najmniej 25% akcji pozostawalo w rekach
        prywatnych:

jakowlew nizny tagil zis

petlakow tupolew gaz ?

2. Jaki procent gruntow rolnych w III rzeszy stanowily wlasnosc spoldzielni
        produkcyjnych i panstwowych gospodarstw rolnych?
        ----------------------------
        I na ktorym zjezdzie wkp(b) zagwarantowano niepodwazalne prawo do wlasnosci
        indywidualnej, ziemii tez?

3. Na ktorej stronie MK znajduje sie odwolanie do rownosci ludzi na calym swiecie?
        -------------------------------------
        Gdzie w statucie lub 'krotkim kursie' jest mowa o wyzszosci rosjan nad
        podludziami?

Eeeeeeee, to juz sie robi nudne....
        • Gość: Galba Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 213.17.161.* 28.02.02, 08:01
          Twoje pytania są .... (jakiego by tu użyć innego słowa niż głupie?) ... naiwne!
          A jakie przedsiębiorstwa znacjonalizowało SLD? Żadnego! Znaczy Prawica!
          Genialne!

Ok. Dość kpin.

1. NSDAP – S znaczy socjalistyczna, A – robotnicza
          2. Święto Pracy - jedno z najważniejszych świąt państwowych w III Rzeszy
          3. Wszechobecna czerwień III Rzeszy
          4. Nacjonalizacja (a jednak!) majątku żydowskiego
          5. Zaraz, zaraz... a czyim sojusznikiem był Hitler... nie Stalina?
          6. Jednostka niczym, ogół wszystkim – czyje to hasło?
          7. Polityka gospodarcza III Rzeszy – abecadło socjalistycznej gospodarki
          (roboty interwencyjne, dotacje, subwencje, zamówienia państwowe, reglamentacja
          towarów, przymusowe plany oszczędnościowe dla ludności...)
          8. Rzadko się o tym wspomina ale A.Hitler latał po Monachium (w 1918 r.) z
          czerwoną opaską w trakcie powstania komunistycznego (Bawarska Rep. Rad)...
          9. Wielkie niemieckie koncerny prywatne zostały albo oddane w zarząd komisarzom
          państwowym (właściciel był figurantem) lub wprost znacjonalizowane...
          10. Prześladowanie niemieckich kościołów (nie tylko katolickiego).
          11. Odnośnie komunistów – nie gloryfikowali człowieka radzieckiego? To nie
          wiesz, że najwyższe drapacze chmur są w Moskwie, a uczeni rosyjscy wynaleźli
          koło, długopis, komputer, żarówkę, młyn, lokomotywę, żelazko, prom kosmiczny,
          prezerwatywę, piramidy, szczepionkę na AIDS.... Poczytaj sobie Kraj Rad czy
          inne fajne pisma z czasów PRL a dowiesz się, że jednak Rosjanie to są nadludzie.

Galba

• Gość: Adams Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 213.25.60.* 28.02.02, 10:12
            Gość portalu: Galba napisał(a):

> Twoje pytania są .... (jakiego by tu użyć innego słowa niż głupie?) ... naiwne!
            > A jakie przedsiębiorstwa znacjonalizowało SLD? Żadnego! Znaczy Prawica!
            > Genialne!
            >
            > Ok. Dość kpin.
            >
            > 1. NSDAP � S znaczy socjalistyczna, A � robotnicza
            > 2. Święto Pracy - jedno z najważniejszych świąt państwowych w III Rzeszy
            > 3. Wszechobecna czerwień III Rzeszy
            > 4. Nacjonalizacja (a jednak!) majątku żydowskiego
            > 5. Zaraz, zaraz... a czyim sojusznikiem był Hitler... nie Stalina?
            > 6. Jednostka niczym, ogół wszystkim � czyje to hasło?
            > 7. Polityka gospodarcza III Rzeszy � abecadło socjalistycznej gospodarki
            > (roboty interwencyjne, dotacje, subwencje, zamówienia państwowe, reglamentacja
            > towarów, przymusowe plany oszczędnościowe dla ludności...)
            > 8. Rzadko się o tym wspomina ale A.Hitler latał po Monachium (w 1918 r.) z
            > czerwoną opaską w trakcie powstania komunistycznego (Bawarska Rep. Rad)...
            > 9. Wielkie niemieckie koncerny prywatne zostały albo oddane w zarząd komisarzom
            >
            > państwowym (właściciel był figurantem) lub wprost znacjonalizowane...
            > 10. Prześladowanie niemieckich kościołów (nie tylko katolickiego).
            > 11. Odnośnie komunistów � nie gloryfikowali człowieka radzieckiego? To ni
            > e
            > wiesz, że najwyższe drapacze chmur są w Moskwie, a uczeni rosyjscy wynaleźli
            > koło, długopis, komputer, żarówkę, młyn, lokomotywę, żelazko, prom kosmiczny,
            > prezerwatywę, piramidy, szczepionkę na AIDS.... Poczytaj sobie Kraj Rad czy
            > inne fajne pisma z czasów PRL a dowiesz się, że jednak Rosjanie to są nadludzie
            > .
            >
            > Galba
            Radio też wynalazł Popow ( u obszarnika na strychu je wynalazł ) . A jak się nazywa jeden z
            najbardziej cenionych malarzy ? Iwan Gog . A jak się nazywa wybitny matematyk ? Pietia Goras

• sceptyk Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka. 28.02.02, 10:35
              Nieslusznie przeoczyles dwoch wybitnych naukowcow-wynalazcow radzieckich, jak
              Schodow (od klatki) i Wolow (od dupy). Ich miejsce w historii rozwoju ludzkosci
              jest niepodwazalne.
          • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 64.37.254.* 28.02.02, 15:13
            Galba, poglady mamy rozne, ale mialem cie dotad za kogos, kto przynajmniej udaje
            cwiercinteligenta.

Gość portalu: Galba napisałcryinga):
            > Twoje pytania są .... (jakiego by tu użyć innego słowa niż głupie?) ... naiwne!
            > A jakie przedsiębiorstwa znacjonalizowało SLD? Żadnego! Znaczy Prawica!
            > Genialne!
            >
            > Ok. Dość kpin.
            >
            > 1. NSDAP � S znaczy socjalistyczna, A � robotnicza
            PIS- P znaczy prawo S sprawiedliwosc I i?
            UPR - unia - z kim? polityki - haha realnej? zart

> 2. Święto Pracy - jedno z najważniejszych świąt państwowych w III Rzeszy
            jedno z najwazniejszych swiat w usa(i nie tylko)
            > 3. Wszechobecna czerwień III Rzeszy
            i nie tylko. RED white & blue. biedni szwajcarzy!
            > 4. Nacjonalizacja (a jednak!) majątku żydowskiego
            czyzby? kto byl benificjatorem?
            > 5. Zaraz, zaraz... a czyim sojusznikiem był Hitler... nie Stalina?
            mussoliniego i hojo tez.polacy tez mieli o nim wysokie mniemanie.
            > 6. Jednostka niczym, ogół wszystkim � czyje to hasło?
            no wlasnie, czyje?
            > 7. Polityka gospodarcza III Rzeszy � abecadło socjalistycznej gospodarki
            > (roboty interwencyjne, dotacje, subwencje, zamówienia państwowe, reglamentacja
            > towarów, przymusowe plany oszczędnościowe dla ludności...)
            a takze usa, gb i paru innych krajow w czasie wojny(i nie tylko)
            o, to ciekawe. Ale o czym to swiadczy?
            > 9. Wielkie niemieckie koncerny prywatne zostały albo oddane w zarząd komisarzom
            >
            > państwowym (właściciel był figurantem) lub wprost znacjonalizowane...
            o tak? ktore i kiedy?
            > 10. Prześladowanie niemieckich kościołów (nie tylko katolickiego).
            haha
            > 11. Odnośnie komunistów � nie gloryfikowali człowieka radzieckiego? To ni
            > e
            > wiesz, że najwyższe drapacze chmur są w Moskwie, a uczeni rosyjscy wynaleźli
            > koło, długopis, komputer, żarówkę, młyn, lokomotywę, żelazko, prom kosmiczny,
            > prezerwatywę, piramidy, szczepionkę na AIDS.... Poczytaj sobie Kraj Rad czy
            > inne fajne pisma z czasów PRL a dowiesz się, że jednak Rosjanie to są nadludzie
            > takze gloryfikowaly wietnamskiego partyzanta, chinskiego kulisa, murzyna z
            aparthaidu, pstrowskiego i hermaszewskiego a nawet robotnikow z hameryki.

> Galba
            Tak panie Galba, przyznaje, ja sie pomylilem, a pan jestes osiol.
            jaski.

• xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 28.02.02, 15:38
              Gość portalu: jaski napisał(a):

> > 1. NSDAP � S znaczy socjalistyczna, A � robotnicza
              > PIS- P znaczy prawo S sprawiedliwosc I i?
              > UPR - unia - z kim? polityki - haha realnej? zart

Czy PiS lub UPR mają w nazwie określenie swojej ideologii?

> > 2. Święto Pracy - jedno z najważniejszych świąt p
              > aństwowych w III Rzeszy
              > jedno z najwazniejszych swiat w usa(i nie tylko)

Z takim przytupem jak w III Rzeszy - ogromne, całodobowe marsze a la urodziny
              Najdroższego Przywódcy w KRL-D? Czy rząd USA organizuje państwowe parady na
              ulicach?

> > 3. Wszechobecna czerwień III Rzeszy
              > i nie tylko. RED white & blue. biedni szwajcarzy!

Flaga jest czerwona, ozdobiona kółkiem ze swastyką. Według Ciebie flaga sowiecka
              była czerwono-żółta? Czerwony to kolor proletariatu i taką właśnie pełnił funkcję
              na obu tych szmatach.

> > 4. Nacjonalizacja (a jednak!) majątku żydowskiego
              > czyzby? kto byl benificjatorem?

Twierdzisz, że Żydom nie skonfiskowano mienia?

> > 5. Zaraz, zaraz... a czyim sojusznikiem był Hitler... nie Stalina?
              > mussoliniego i hojo tez.polacy tez mieli o nim wysokie mniemanie.

Co to jest hojo, tak dla ścisłości? I co właściwie ma wynikać z Twojej odpowiedzi?

> > 6. Jednostka niczym, ogół wszystkim � czyje to hasło?
              > no wlasnie, czyje?

Antyindywidualistycznych, kolektywistycznych ideologii lewicowych: faszyzmu,
              nazizmu, komunizmu itd.

> > 7. Polityka gospodarcza III Rzeszy � abecadło socjalistycznej gospoda
              > rki
              > > (roboty interwencyjne, dotacje, subwencje, zamówienia państwowe, regl
              > amentacja
              > > towarów, przymusowe plany oszczędnościowe dla ludności...)
              > a takze usa, gb i paru innych krajow w czasie wojny(i nie tylko)

Plany 5-letnie... W USA były wielkie plany gospodarcze scentralizowanej
              gospodarki?

> > 8. Rzadko się o tym wspomina ale A.Hitler latał po Monachium (w
              > 1918 r.) z
              > > czerwoną opaską w trakcie powstania komunistycznego (Bawarska Re
              > p. Rad)...
              > o, to ciekawe. Ale o czym to swiadczy?

O ugruntowanych lewackich przekonaniach.

> > 9. Wielkie niemieckie koncerny prywatne zostały albo oddane w zarz
              > 61;d komisarzom
              > >
              > > państwowym (właściciel był figurantem) lub wprost znac
              > jonalizowane...
              > o tak? ktore i kiedy?

Patrz mój post w tej sprawie.

> > 10. Prześladowanie niemieckich kościołów (nie tylko katolic
              > kiego).
              > haha

Prześladowania są śmieszne?

> > 11. Odnośnie komunistów � nie gloryfikowali człowieka radzieckie
              > go?

> aparthaidu, pstrowskiego i hermaszewskiego a nawet robotnikow z hameryki.

Pseudoargumenty się skończyły?

> Tak panie Galba, przyznaje, ja sie pomylilem, a pan jestes osiol.

Teza nie dowiedziona, kiepsko podana i w ogóle mierna.
              Dopóki się nie poprawisz, Ty będziesz uznawany za osła.
              • Gość: Galba Xiążę IP: 213.17.161.* 28.02.02, 15:45
                Właściwie to odnieśliśmy sukces, delikwent napisał, że się polylił... a że
                trysnął przy tym jadem na tego kto wskazał mu jego błąd? Cóż, taka już jest
                dola tych, którzy nie boją się myśleć.

Swoją drogą skąd się bierze w ludziach zajadła chęć dowiedzenia, że czerwone
                jest białe?

Galba
                • xiazeluka Re: Imperatorze 28.02.02, 15:51

> Właściwie to odnieśliśmy sukces, delikwent napisał, że się polylił... a że
                  > trysnął przy tym jadem na tego kto wskazał mu jego błąd? Cóż, taka już jest
                  > dola tych, którzy nie boją się myśleć.
                  >
                  > Swoją drogą skąd się bierze w ludziach zajadła chęć dowiedzenia, że czerwone
                  > jest białe?

No wiesz, trudno nauczyć kogoś mówić bez przeklinania, jeśli całe dotychczasowe
                  życie zaczynał zdania od "kurwa".
              • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 64.37.254.* 28.02.02, 16:20
                A na glupia odpowiedz mozna zadac jedynie sluszne, czyli glupie pytanie. Widze,
                ze Galba sobie adwokata sprawil i to ochotnika, ach te stachanowskie metody
                zawsze na czasie.

xiazeluka napisałcryinga):
                > Gość portalu: jaski napisałcryinga):
                >
                > > > 1. NSDAP – S znaczy socjalistyczna, A – robotnicza
                > > PIS- P znaczy prawo S sprawiedliwosc I i?
                > > UPR - unia - z kim? polityki - haha realnej? zart
                >
                > Czy PiS lub UPR mają w nazwie określenie swojej ideologii?
                > czy trudo jest znalezc dysproporcjie miedzy pisanym a robionym?a sama nazwa to
                juz o wszystkim swiadczy? gratuluje.
                > > > 2. Święto Pracy - jedno z najważniejszych świąt p
                > > aństwowych w III Rzeszy
                > > jedno z najwazniejszych swiat w usa(i nie tylko)
                >
                > Z takim przytupem jak w III Rzeszy - ogromne, całodobowe marsze a la urodziny
                > Najdroższego Przywódcy w KRL-D? Czy rząd USA organizuje państwowe parady na
                > ulicach?
                > niektorzy wola parady, niektorzy bbq. a panstwo daje wolne i placi.organizuje,
                tylko to tu sie nazywa spontaniczne manifestacje patriotyzmu.
                > > > 3. Wszechobecna czerwień III Rzeszy
                > > i nie tylko. RED white & blue. biedni szwajcarzy!
                >
                > Flaga jest czerwona, ozdobiona kółkiem ze swastyką. Według Ciebie flaga sowieck
                > a
                > była czerwono-żółta? Czerwony to kolor proletariatu i taką właśnie pełnił funkc
                > ję
                > na obu tych szmatach.
                > tym gorzej dla szwajcarow. to komunisci czy nazisci?
                > > > 4. Nacjonalizacja (a jednak!) majątku żydowskiego
                > > czyzby? kto byl benificjatorem?
                >
                > Twierdzisz, że Żydom nie skonfiskowano mienia?
                > gdzie(do kogo) to mnienie trafilo. czy byla ogolna ustawa nacjonalizujaca, czy
                zabierano na zasadzie konfiskaty narodowosciowej? w polsce tez moga ci zabrac w
                wyniku przestepstwa- to tez nacjonalizacja?moze pojecia sobie wyjasnimy na
                poczatek?
                > > > 5. Zaraz, zaraz... a czyim sojusznikiem był Hitler... nie Stalina?
                > > mussoliniego i hojo tez.polacy tez mieli o nim wysokie mniemanie.
                >
                > Co to jest hojo, tak dla ścisłości? I co właściwie ma wynikać z Twojej odpowied
                > zi?
                >hojo - jeden z najbardziej znanych(widac jednak nie wszystkim) klanow w japonii -
                w przenosni, trakrowac jak japonie jako taka. a co ma wynikac z tego arcymadrego
                pytania?
                > > > 6. Jednostka niczym, ogół wszystkim – czyje to hasło?
                > > no wlasnie, czyje?
                >
                > Antyindywidualistycznych, kolektywistycznych ideologii lewicowych: faszyzmu,
                > nazizmu, komunizmu itd.
                > komunistyczna nowomowa, pseudo inteligencki slowotok VII zjazdu.
                > > > 7. Polityka gospodarcza III Rzeszy – abecadło socjalistycznej gospoda
                > > rki
                > > > (roboty interwencyjne, dotacje, subwencje, zamówienia państwowe, regl
                > > amentacja
                > > > towarów, przymusowe plany oszczędnościowe dla ludności...)
                > > a takze usa, gb i paru innych krajow w czasie wojny(i nie tylko)
                >
                > Plany 5-letnie... W USA były wielkie plany gospodarcze scentralizowanej
                > gospodarki?
                >yep.obduwaly sie przez skladanie okreslonych zamowien panstwowych, ulg
                podatkowych, dotacji celowych i inwestycyjnych oraz indywidualnych programow
                rzadowych(najslynniejszy to prace nad zastosowaniem manhattanu)
                > > > 8. Rzadko się o tym wspomina ale A.Hitler latał po Monachium (w
                > > 1918 r.) z
                > > > czerwoną opaską w trakcie powstania komunistycznego (Bawarska Re
                > > p. Rad)...
                > > o, to ciekawe. Ale o czym to swiadczy?
                >
                > O ugruntowanych lewackich przekonaniach.
                > e tam, bzdura ewidentna.kazdy kyo biegal z opaska to komuch? jak ktos byl
                dyzurnym w szkole?
                > > > 9. Wielkie niemieckie koncerny prywatne zostały albo oddane w zarz
                > > 61;d komisarzom
                > > >
                > > > państwowym (właściciel był figurantem) lub wprost znac
                > > jonalizowane...
                > > o tak? ktore i kiedy?
                >
                > Patrz mój post w tej sprawie.
                > patrz pare linijek w gore
                > > > 10. Prześladowanie niemieckich kościołów (nie tylko katolic
                > > kiego).
                > > haha
                >
                > Prześladowania są śmieszne?
                >yep. w ten sposob mozna mowic o przesladowaniu kosciolow na cale kuli i
                okolicach. Na marsie to tak przesladuja, ze nawet jednej swiatyni nie ma!!!!!!!!
                > > > 11. Odnośnie komunistów – nie gloryfikowali człowieka radzieckie
                > > go?

> > aparthaidu, pstrowskiego i hermaszewskiego a nawet robotnikow z hameryki.
                >
                > Pseudoargumenty się skończyły?twoje sa bez konca!
                >
                > > Tak panie Galba, przyznaje, ja sie pomylilem, a pan jestes osiol.
                >
                > Teza nie dowiedziona, kiepsko podana i w ogóle mierna.
                > Dopóki się nie poprawisz, Ty będziesz uznawany za osła. Stary, twoja opinia mi
                wisi i powiewa. O przepraszam, kurwa stary, twoja opinia mi wisi i powiewa

• xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 28.02.02, 16:37

> A na glupia odpowiedz mozna zadac jedynie sluszne, czyli glupie pytanie. Widze
                  > ,
                  > ze Galba sobie adwokata sprawil i to ochotnika, ach te stachanowskie metody
                  > zawsze na czasie.

Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi.
                  Na resztę powyższych bredni również życzysz sobie odpowiedź?

> juz o wszystkim swiadczy? gratuluje.

Jeżeli ktoś wpisuje sobie w nazwę nurt ideologiczny - to co, to taka zmyła i
                  należy rzecz odczytać odwrotnie?
                  Jeżeli towarzysz Hitler potwierdza, że jego partia jest "socjal-rewolucyjna", to
                  tym gorzej dla faktów?

> > niektorzy wola parady, niektorzy bbq. a panstwo daje wolne i placi.organiz
                  > uje,
                  > tylko to tu sie nazywa spontaniczne manifestacje patriotyzmu.

Powtarzam pytanie - czy rządy państw zachodnich organizują państwowe obchody 1
                  maja? Kilometrowe pochody? Nocne marsze z pochodniami?

> tym gorzej dla szwajcarow. to komunisci czy nazisci?

A może Polacy to komuniści? Też ta flaga jakaś taka...
                  Odróżniasz flagę państwową od ideologicznego sztandaru?

> > gdzie(do kogo) to mnienie trafilo. czy byla ogolna ustawa nacjonalizujaca,
                  > czy
                  > zabierano na zasadzie konfiskaty narodowosciowej? w polsce tez moga ci zabrac w
                  > wyniku przestepstwa- to tez nacjonalizacja?moze pojecia sobie wyjasnimy na
                  > poczatek?

Odebrano Żydom ich własność - sklepy, synagogi, mieszkania. Na zasadzie
                  konfiskaty rasowej.

> >hojo - jeden z najbardziej znanych(widac jednak nie wszystkim) klanow w jap
                  > onii -
                  > w przenosni, trakrowac jak japonie jako taka. a co ma wynikac z tego arcymadre
                  > go pytania?

Ciekawa przenośnia. To tam rządziły wówczas klany? Jakie jest uzasadnienie jej
                  zastosowania?
                  A o co chodzi, to się spytałem powyżej, ponieważ pomimo ogromnego wysiłku
                  intelektualnego nie zrozumiałem, co właściwie poeta miał na myśli pisząc od
                  rzeczy o hojo (to z tym klanem zawarła III Rzesza sojusz?).

> > komunistyczna nowomowa, pseudo inteligencki slowotok VII zjazdu.

Lewica jest kolektywistyczna, prawica indywidualistyczna. To banalne twierdzenie
                  nie roszczące sobie chęci odkrywania Ameryki - wyjaśnię grzecznie, iż sądziłem,
                  że potraficie, towarzyszu, odczytać przesłanie tego truizmu: III Rzesza była
                  państwem kolektywistycznym.

> > Plany 5-letnie... W USA były wielkie plany gospodarcze scentralizowan
                  > ej gospodarki?

> >yep.obduwaly sie przez skladanie okreslonych zamowien panstwowych, ulg
                  > podatkowych, dotacji celowych i inwestycyjnych oraz indywidualnych programow
                  > rzadowych(najslynniejszy to prace nad zastosowaniem manhattanu)

Powtórzę pytanie: czy w USA kiedykolwiek gospodarka była sterowana ręcznie?

> > e tam, bzdura ewidentna.kazdy kyo biegal z opaska to komuch? jak ktos byl
                  > dyzurnym w szkole?

To nie była szkoła, ale komunistyczna ruchawka. Dostrzegacie ten niuans?

> >yep. w ten sposob mozna mowic o przesladowaniu kosciolow na cale kuli i
                  > okolicach. Na marsie to tak przesladuja, ze nawet jednej swiatyni nie ma!!!!!!!

Czyli jednak was to śmieszy, towarzyszu.

> > Pseudoargumenty się skończyły?
                  > twoje sa bez konca!

Co dowodzi wyższości prawicy nad mało wymownymi lewicowymi durniami.

> > Teza nie dowiedziona, kiepsko podana i w ogóle mierna.
                  > > Dopóki się nie poprawisz, Ty będziesz uznawany za osła.
                  >Stary, twoja opinia mi
                  > wisi i powiewa. O przepraszam, kurwa stary, twoja opinia mi wisi i powiewa

Domyślam się, że towarzysz nie poświęca uwagi ablucjom, konwenansom i logice. Nie
                  musieliście, towarzyszu, stawiać kropki nad i.

• Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 64.37.254.* 28.02.02, 17:26

> Na resztę powyższych bredni również życzysz sobie odpowiedź?
                    jasne.
                    --------
                    > Jeżeli ktoś wpisuje sobie w nazwę nurt ideologiczny - to co, to taka zmyła i
                    > należy rzecz odczytać odwrotnie?
                    > Jeżeli towarzysz Hitler potwierdza, że jego partia jest "socjal-rewolucyjna", t
                    > o
                    > tym gorzej dla faktów?
                    --------
                    niekoniecznie.w beznadziejnej prostocie, tak, ze powinniscie w koncu zalapac -
                    jest mase(tzn duzo)przykladow i przypadkow na mylne interpretacjie nazw i
                    statutow. Dziesiatki i setki partii rewolucyjnych o antyrewolucyjnych
                    zalozeniach, chrzescijanskich ktore nic wspolnego z religia nie maja , a
                    najwiecej demokratycznych ktore.....Galba z wrodzona mu bystroscia stwierdzil
                    istnienie slowa socyjalistychna w nsdap no i na tym zakonczyl wysilek
                    intelektyalny, co uwazam nie jest zadnym argumentem.partia przyjaciol piwa nie
                    musi miec nic wspolnego z piwem ani przyjaznia, oddzielnym problemem jest, czy
                    rzeczywiscie ma, czyli oddzielnym problemem jest czy nsdap byla naprawde
                    lewicowa, ale koronnym argumentem nie moze byc ' bo ma sotzialist w nazwie'.
                    Trafilo?
                    -----
                    > Powtarzam pytanie - czy rządy państw zachodnich organizują państwowe obchody 1
                    > maja? Kilometrowe pochody? Nocne marsze z pochodniam
                    --------------
                    zachodnich? to bardzo niebezpieczne okreslenie, wszak ziemia okraga jest i to co
                    wschodem nieraz zachodem wydac sie moze. a przeciez imprezy masowe z pochodniami
                    i paleniem papieru organizowal adolf nie tylko z okazji swieta majowego. poza tym
                    jakos nie moge sobie przypomiec slynnych majowych uroczystosci. chyba ze mialy
                    one przebieg w norymberdze i to zupelnie innego powodu
                    --
                    > A może Polacy to komuniści? Też ta flaga jakaś taka...
                    > Odróżniasz flagę państwową od ideologicznego sztandaru?
                    >---
                    o, to jakas roznica jest? mnie tam sie zdawalo, ze panstwo to tez jest ideologia,
                    ale zapewne zle nas uczyli na tych ludowych uniwerach.
                    --
                    • xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 01.03.02, 11:34

> niekoniecznie.w beznadziejnej prostocie, tak, ze powinniscie w koncu zalapac -
                      > jest mase(tzn duzo)przykladow i przypadkow na mylne interpretacjie nazw i
                      > statutow. Dziesiatki i setki partii rewolucyjnych o antyrewolucyjnych
                      > zalozeniach, chrzescijanskich ktore nic wspolnego z religia nie maja , a
                      > najwiecej demokratycznych ktore.....

Och, oczywiście. Mowa tu jednak o partiach ideologicznych, o jasno sprecyzowanym
                      i realizowanym programie. PZPR nie miała w nazwie określnika, dodawano jednak, iż
                      jest to partia marsistowska; podobnie UPR - jest to partia konserwatyno-
                      liberalna, co wynika nie z nazwy, ale opisu.
                      Natomiast mędzenie to jest zbędne, gdy ideologia jest wyeksponowana - NSDAP
                      socjalistyczna, KPZR komunistyczna, PPS socjalistyczna...

> partia przyjaciol piwa nie
                      > musi miec nic wspolnego z piwem ani przyjaznia, oddzielnym problemem jest, czy
                      > rzeczywiscie ma,

Tak się składa, że w wolnych chwilach między wykładami zarabiałem na zbieraniu
                      podpisów dla PPPP i musiałem się mocno gimnastykować, kiedy przechodnie
                      dopytywali się o program; poza bełkotem o piwie i czystej wodzie nie byłem w
                      stanie nic im przekazać, ponieważ materiały, które otrzymałem z biura PPPP, o
                      niczym więcej nie mówiły. Jakie poglądy polityczne ma Janusz Rewiński, hę?

> czyli oddzielnym problemem jest czy nsdap byla naprawde
                      > lewicowa, ale koronnym argumentem nie moze byc ' bo ma sotzialist w nazwie'.
                      > Trafilo?

A trafia do Ciebie odwrotne postawienie sprawy: NSDAP to partia prawicowa,
                      ponieważ ma "socjalistyczna" w nazwie?
                      Ciekawe, że Niemcy nie mieli takich problemów: w 1933 roku 33,5% członków NSDAP
                      stanowili robotnicy (największa grupa), 22,1% pozostali pracownicy, 13,4%
                      rolnicy, a tylko 8,4% przemysłowcy i prywaciarze!

> zachodnich? to bardzo niebezpieczne okreslenie, wszak ziemia okraga jest i to
                      > co
                      > wschodem nieraz zachodem wydac sie moze. a przeciez imprezy masowe z pochodniam
                      > i
                      > i paleniem papieru organizowal adolf nie tylko z okazji swieta majowego. poza t
                      > ym
                      > jakos nie moge sobie przypomiec slynnych majowych uroczystosci. chyba ze mialy
                      > one przebieg w norymberdze i to zupelnie innego powodu

Byłeś w latach 1933-45 mieszkańcem III Rzeszy, że Ci pamięć szwankuje?
                      I nadal nie odpowiedziałeś na to pytanie - uznaję więc, że przyznajesz mi rację.

> o, to jakas roznica jest? mnie tam sie zdawalo, ze panstwo to tez jest ideologi
                      > a, ale zapewne zle nas uczyli na tych ludowych uniwerach.

Flaga III Rzeszy została wprowadzona przez towarzysza Hitlera, w miejsce
                      tradycyjnych, czarno-białych barw. Była to partyjna flaga NSDAP, wykoncypowana w
                      1920 r.
                      Jaką ideologię niesie polska biało-czerwona flaga?

> aha, czyli jednak nie bylo aktu nacjonalizacji, jak chociazby w polsce, ops na
                      > ziemii polskiej pod zaborem sowieckim(republice lubelskiej).

Naziści używali słowa "konfiskata". Co zresztą jest uczciwszym postawieniem
                      sprawy, bo praktycznie oznaczało to samo.
                      Punkt 17 (wraz z załącznikiem) programu NSDAP precyzował:
                      "Żądamy reformy własności ziemskiej zgodnie z naszymi narodowymi potrzebami,
                      uchwalenia prawa konfiskaty ziemi na cele społeczne bez odszkodowania[...]
                      konfiskata bez odszkodowania odnosi się do możliwości konfiskaty z mocy prawa
                      [...] ziemi[...] nie uprawianej tak, jak wymaga tego dobro ogółu".

> tak proste, ze az strach tlumaczyc.mozna bylo napisac japy, nipony,zoltki,mikad
                      > a,
                      > mi sie napisalo hojo. okazalo sie, ze co proste dla siodmoklasisty dla was Lka
                      > skomplikowane niezmiernie. wstyd!

"Napisało" Ci się. Piszesz od rzeczy i jeszcze się dziwisz? III Rzesza nie
                      zawarła sojuszu z klanem hojo, zatem zastosowałeś błędną konstrukcję. Co Ci się
                      jeszcze napisało bez sensu?

> jak kazde panstwo. powiem wiecej, kolektywizm lezy u podstaw idei panstwowosci,
                      > nie?(wychowanie obywatelskie, kl VII raz jeszcze).

Nie. Liberalizm kładzie nacisk na swobodną działalność wolnych ludzi, socjalizm
                      odwrotnie, podporządkowuje ludzi państwu. Nie uważałeś na lekcjach.

> to zanczy jak to sobie wyobrazacie 'recznie'?

Centralna gospodarka planowa - nie było jeszcze tego tematu na WO?
                      "Gospodarka planowa, gospodarka nakazowa, gospodarka nakazowo-rozdzielcza,
                      charakterystyczny dla socjalizmu model zarządzania gospodarką, w którym jedynym
                      lub dominującym regulatorem produkcji i podziału jest system wzajemnie
                      powiązanych planów gospodarczych (rocznych, wieloletnich i perspektywicznych),
                      zawierających podejmowane na szczeblu centralnym bieżące i przyszłościowe decyzje
                      gospodarcze." Encyklopedia WIEM. Ponieważ jesteś na poziomie VII klasy, więc nie
                      będę podawał bardziej skomplikowanej definicji.
                      Przeciwieństwem tego typu gospodarki jest rynek, który nie jest sterowany
                      centralnymi planami gospodarczymi.
                      III Rzesza wprowadziła dwa plany 5-letnie.

> nie. szkola zycia. wielu co to za mlodu biegalo 'za' potem biegalo 'przeciw'.

Ten biegał dalej w tym samym nurcie:
                      "[...]rezerwą, z której powinien czerpać zwolenników młody ruch, musi być ciało
                      robotników. Jego zadaniem będzie zwrócenie ich społeczeństwu wolnych od
                      szaleństwa internacjonalizmu, socjalnego ubóstwa[...]".
                      "Mein Kampf", str. 135-136.

• Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 64.37.254.* 01.03.02, 16:41
                        Wyscie to Luka o jakis tam bomtomach i wychowaniu gledzili niedawno, a tu co?Ani
                        dzien dobry, ani czesc pracy ani nawet z partyjnym pozdrowieniem, tylko od
                        razu 'jaski napisal(a)'. Nieladnie, fuj.

>
                        > Och, oczywiście. Mowa tu jednak o partiach ideologicznych, o jasno sprecyzowany
                        > m
                        > i realizowanym programie. PZPR nie miała w nazwie określnika, dodawano jednak,
                        > iż
                        > jest to partia marsistowska; podobnie UPR - jest to partia konserwatyno-
                        > liberalna, co wynika nie z nazwy, ale opisu.
                        > Natomiast mędzenie to jest zbędne, gdy ideologia jest wyeksponowana - NSDAP
                        > socjalistyczna, KPZR komunistyczna, PPS socjalistyczna...
                        >----
                        Widzieliscie kiedys partie nieideologiczna? Kazdy program jest jakas tam
                        ideologia, nie? Och w pzpr byli tylko robotnicy(jak wynika z nazwy), a w polskiej
                        partii rodzinnej(czy jakos tak) nie ma miejsca na kawalerow. To tylko probka
                        waszej logiki Luka.
                        --
                        • xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 01.03.02, 17:08

> Wyscie to Luka o jakis tam bomtomach i wychowaniu gledzili niedawno, a tu co?An
                          > i
                          > dzien dobry, ani czesc pracy ani nawet z partyjnym pozdrowieniem, tylko od
                          > razu 'jaski napisal(a)'. Nieladnie, fuj.

A robi wam to jakąś różnicę, towarzyszu?

> Widzieliscie kiedys partie nieideologiczna? Kazdy program jest jakas tam
                          > ideologia, nie? Och w pzpr byli tylko robotnicy(jak wynika z nazwy), a w polski
                          > ej
                          > partii rodzinnej(czy jakos tak) nie ma miejsca na kawalerow. To tylko probka
                          > waszej logiki Luka.

Cały czas mylicie nazwę ideologii z ozdobnikami. "Polskie Rodziny" to nie
                          ideologia, "Socjalistyczna" owszem.

> PPP to byl tylko przyklad Luka, niemniej cieszy mnie, ze macie zdrowe
                          > proletaryjackie odruchy. Piwo oczywiscie.

Piwo to nie polityka. To przyjemność.

> nie, nie trafia, ja uwazam, ze problem jest bardziej zlozony i samo okreslanie
                          > lewa-prawa jest w wypadku nsdap o wiele za ubogie, ergo- nie oddaje istoty
                          > problemu. Ale jak zwykle jest to moja osobista opinia.

Nie pytam się Was, towarzyszu, o zdanie Waszego sekretarza gminnego, więc
                          darujcie sobie te obronne zwroty "to moja osobista opinia".
                          Darujcie sobie również ględzenie "to bardzo złożony problem", ponieważ nie
                          jesteśmy na posiedzeniu egzekutywy i lać wody nie musicie.

> no i co to ma dowiesc Luka? Kazda partia w ktorej jest 30% robotnikow jest
                          > lewicowa z zalozenia? Baaardzo niebezpieczna teza. Pragne przypomniec,ze nsdap
                          > byla organizacja masowa, a niemcy to jednak bylo wysoce zindustalizowane panstw
                          > o.
                          > Wnioski-uzyjcie swojego super intelektu, moze za tydzien cos wypichcicie.

W 1933 r. NSDAP miała 670 000 członków, co na 78 mln ludności żadną tam
                          masowością nie jest. W 1930 r. NSDAP liczyła 121 000 członków, a procent
                          robotników i pracowników wynosił również ponad 50% - 53,7%.
                          No więc jak to jest - masowości nie ma, przeciwnie, elitarność, a tu proszę:
                          proletariat nieomylnie lgnął do czerwonegho sztandaru NSDAP.

> jak na dowcip to cieniutkie Luka, w sam raz wasz styl i poziom

Znowu brak odpowiedzi, kolejne moje zwycięstwo.

> > I nadal nie odpowiedziałeś na to pytanie - uznaję więc
                          > , że przyznajesz mi rację

Zasugerowałeś, że byłeś mieszkańcem III Rzeszy, więc grzecznie chciałem się
                          upewnić.

> Luka, wasz poziom naprawde zaczyna nas niepokoic. Wyjasnie jeszcze raz, prosto
                          > i bez aluzji, moze zrozumiecie.

Po proletariacku, znaczy się. Próbujcie.

> 1. marsze i imprezki masowe nie byly urzadzane w rzeszy tylko i wylacznie z
                          > okazji maja, a i ta nie byla w kalendarzu najwazniejsza.

Ale było to święto państwowe wraz z całą urzędową oprawą, podobnie jak w innych
                          państwach socjalistycznych. Czerwoni łażą po ulicach Paryża 1 maja sami z siebie,
                          rząd im igrzysk nie organizuje.
                          Macie rację, że nie było to najważniejsze święto, tylko zaledwie drugie w
                          kolejności, po 30 kwietnia.

> 2. forma obchodow jest rozna, zaleznosci od upodobania. rzad usa tez uznaje
                          > swieto pracy, ale nie robi pochodu. za to sa np pokazy sztucznych ogni, albo in
                          > ne gusla. No Luka, co wazniejsze forma czy tresc?

Czy rząd III RP organizuje 1 maja jakieś demonstracje? Czy angażuje się w
                          organizację masówek? Rząd Hitlera to robił, podobnie jak Jaruzelskiego.
                          Nie jest ważna treść, ale organizator. Zrozumieliście, towarzyszu, czy muszę
                          przynieść saperkę z samochodu?

> vw jest wiec nazistowski bo wprowadzony przez adolfa?

Volkswagen jest urzędowym symbolem Niemiec? Ciekawe.

> Kazda flaga przedstawia
                          > idee panstwa jako takiego. Idee znajdziesz w kazdym podreczniku(co to jest
                          > panstwo, czemu sluzy, ewolucje systemow etc....). Przestancie zadawac az tak
                          > idiotyczne pytania.

Bardzo jednak proszę o odpowiedź - jaką ideologię niesie ze sobą polska flaga
                          narodowa? Ględziliście coś w poprzednim liście, że to takie oczywiste, więc
                          proszę mnie oświecić.
                          Flaga partyjna NSDAP była utworzona na potrzeby ruchu narodowosocjalistycznego, a
                          nie jako flaga państwowa - nią stała się kilkanaście lat później.

> dla was to to samo , dla mnie to jednak jest roznica i to zasadnicza. Jeszcze r
                          > az
                          > zaproponuje wam, jak juz cos macie to wolicie zebym wam to zabral, czy tylko
                          > ograniczyl co niektore wasze przywileje zwiazane z posiadaniem czegos tam(co
                          > jednak daje wam realny zysk).

Towarzyszu, napisane było wyraźnie - jeżeli ziemia nie będzie uprawiana tak, jak
                          sobie to życzy państwo, to wam ją skonfiskują. Zysk ma służyć ogółowi, a nie wam -
                          to jest właśnie ten kolektywizm, którego nie możecie zrozumieć.

> Cytujcie Luka, malo to glupot ludzie nawypisywali po statutach, konstytucjach i
                          > innych duperelach?

Problem w tym, że towarzysz Hitler wprowadzał potem te brednie w życie.

> jasne Luka, zalozcie sobie z Galba dwa oddzielne panstwa to bedziecie wtedy
                          > indywidualisci. Cos wam zdradze Luka, tak cichusko, po kryjomu. KAZDE PANSTWO
                          > PODPORZADKOWUJE SOBIE OBYWATELI. Tylko Luka, nie powtarzajcie tego nikomu, bo
                          > tajemnice szlag trafi, ok?

Czyli twierdzicie, że obywatele USA są tak samo poddani państwu jak północni
                          Koreańczycy? Zechcecie udowodnić tę śmiałą obserwację politologiczną?

> 1. co to jest wo?

To jest to, na co się powoływaliście dwa posty wcześniej. Nie wiecie nawet, o
                          czym piszecie.

> 2. odsylam do bardziej szczegolowych wydawnistw jednak. Proponuje w dalszym cia
                          > g zapoznac sie z tematem 'ekonomi wojennej'.

Kolejny brak odpowiedzi, kolejne moje zwycięstwo.
                          Ekonomia wojenna, towarzyszu, to jak sama nazwa wskazuje, organizacja gospodarki
                          tymczasowa, tylko na potrzeby chwili.

> no i co tu jest lewicowego? To, ze adolf uwaza idee internacjonalizmu za
                          > szalenstwo? Poza tym ja nie znalazlem nic takiego na w/w stronach w moim
                          > wydaniu.

A jakie macie wydanie?
                          Mowa jest tu wyraźnie o ruchu robotniczym - tego też nie zauważyliście?
                          • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 02.03.02, 01:29

> A robi wam to jakąś różnicę, towarzyszu?
                            >-----
                            Nam nie, ale to Wy, Luka te sprawe pierwsi podniesliscie, typowo koltunsko-
                            malomiasteczkowe, wiec pomyslalem - wazne dla Was.
                            ---------
                            > Cały czas mylicie nazwę ideologii z ozdobnikami. "Polskie Rodziny" to nie
                            > ideologia, "Socjalistyczna" owszem.
                            ----
                            Caly czas czepiacie sie epitetow Luka, spojrzcie glebiej, calosc dostrzec
                            sprobujcie. Nie udawajcie Luka, ze dla Was istnieja tylko dwie postacie ideologi,
                            faszyzm i komunizm. Demokracja, rodzina, panstwo, prawo, anarchia to tez sa
                            ideologie, nieprawdaz?
                            ---------
                            • xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 04.03.02, 11:46

> Nam nie, ale to Wy, Luka te sprawe pierwsi podniesliscie, typowo koltunsko-
                              > malomiasteczkowe, wiec pomyslalem - wazne dla Was.

Towarzyszu, nie odmawiam Wam zręczności w odwracaniu kota ogonem i unikaniu
                              odpowiedzi na kwestie, o których nie macie pojęcia. Ale mierzcie siły na zamiary -
                              Wasza głupota mnie ni ziębi, ni grzeje.

> Caly czas czepiacie sie epitetow Luka, spojrzcie glebiej, calosc dostrzec
                              > sprobujcie. Nie udawajcie Luka, ze dla Was istnieja tylko dwie postacie ideolog
                              > i,
                              > faszyzm i komunizm. Demokracja, rodzina, panstwo, prawo, anarchia to tez sa
                              > ideologie, nieprawdaz?

Rodzina czy prawo to ideologia? Bardzo ciekawe. Zechcecie mnie oświecić, jaki
                              zbiór idei reprezentuje rodzina, jaki obraz świata tworzy prawo, jakie są ich obu
                              wizje przyszłości?
                              Mylicie się pisząc, że faszyzm i komunizm to dwie ideologia; to jedna, ta sama -
                              socjalistyczna.

> A tak w temacie to co? Co do lania h20, to jak wasze posty czytam to musze
                              > parasol rozpiac albo op1 zalozyc.

Towarzyszu, ani razu nie udzieliliście merytorycznej odpowiedzi, więc dowód na
                              to, iż macie pojęcie o wodzie, możecie sobie darować - to oczywistość.

> Sluchajcie no Luka, przeciez to proste jak drut, na kim sie robi kapital
                              > polityczny? Najlatwiej na niezadowolonych. Dlatego Hitler mial poparcie
                              > robotnikow i bezrobotnych a nie zakonnikow i ksiezy. Kumacie Luka w koncu?

Czyli partie socjaldemokratyczna i komunistyczna, najwięksi wówczas przeciwnicy
                              polityczni NSDAP, również były partiami prawicowymi? Robole i lumpenproletariat
                              to stała klientela tych ruchów...

> Ja wcale nie twierdze, ze nsdap byla skrajna chadecja, ale tez rozumicie Luka,
                              > nie moge sie zgodzic na potraktowanie jej jako szeroko rozumianej partii
                              > lewicowej. I to jest moja opinia, a sekretarzem to lepiej sobie reakcyjnej geby
                              > nie wycierajcie.

Dlaczego nie możecie? Ja rozumiem, że choć fakty mówią coś przeciwnego, to tym
                              gorzej dla nich, ale może będziecie na tyle łaskawi, że poza gromkimi aktami
                              strzelistymi zdołacie wyartykułować jakąś uzasadnioną odpowiedź?

> tu to juz zgubilem kontakt z przedmowca.

Znacznie wcześniej, towarzyszu, znacznie wcześniej...

> przyniescie saperke Luka(to juz tak nisko spadliscie z tego ponoc Xazecego
                              > piedestalu? Przodkowie to jeszcze karabele, batorowke albo co najmniej
                              > szerpentyne, a Wy mi to z saperka. I jak to rozumiec? O tempora, o mores...)
                              > Macie swieto czy nie macie Luka? Co? Macie- czyli obchodzi sie. A ze mniej
                              > chucznie? ot, czasy takie.

Pisze się: Xiążęcego, hucznie.
                              Po drugie: w takiej np. Francji wolnym dniem od pracy są święta Bożego
                              Narodzenia - sugerujecie, że Francja jest w związku z tym państwem wyznaniowym?

> flaga bialo-czerwona zostala utworzona na potrzeby ruchu narodowo-wyzwolenczego
                              > (idea-ideologia) i kultywowania tradycji narodowych(ideologia jak najbardziej)
                              > a flaga panstwowa stala sie dopiero pozniej.

Towarzyszu, barwy biało-czerwone są tradycyjne dla naszej państwowości,
                              symbolizuje suwerenność państwową, a nie jakieś tam potrzeby niezidentyfikowanych
                              ruchów. Tradycja ponadto nie jest ideologią, tylko przekazem treści kulturowych
                              niezależnie od opcji politycznych.
                              Flaga państwowa Polski nawiązuje więc do tradycji, flaga III Rzeszy do tradycji
                              nie nawiązywała, ponieważ powstała w 1920 r. jako emblemat partii politycznej
                              robotników. Jeżeli nadal tego nie rozumiecie, to pooglądajcie do oporu "Misia".

> Posluchajcie elemencie Luka, popatrzcie sobie w konstytucje prl czy ussr, jakie
                              > tam pikne rzeczy chlopaki wypisali. Troche dystansu prosze.

No właśnie.

> e tam

Niezwykle głęboka i pełna argumentów odpowiedź, świadcząca o tym, iż jej autor to
                              człowiek o szerokich horyzontach. Jest jednak nieco ezoteryczna - może Towarzysz
                              zechce "rozjaśnić mroki"?

> a co przez 'tak samo' rozumiecie? Przeciez nie musi byc tak samo, zeby tez bylo
                              > uciazliwie. Podporzadkokwanie wcale nie musi byc polityczne zeby bolalo, panstw
                              > o
                              > zmusza Was Luka do placenia podatkow z ktorych to utrzymuje rozne Doku i inne
                              > ciekawostki- zaleznosc ekonomiczna, etc.... Kto wie co gorsze.

Rozumiem. Nie ma większej różnicy między swobodą obywateli w USA i Korei
                              Północnej. Płacenie na dokumendę jest gorsze od takich fanaberii wolnych
                              obywateli KRL-D jak jedzenie kory na obiad lub trawy na śniadanie.

> albo mnie pomrocznosc jaskrawa walnela, albo Wy Luka nad poziomy ulecieliscie,
                              > bo dalej nie kumam co owe 'wo' ma znaczyc.

Przeczytajcie zatem raz jeszcze. Nie będę pisał od nowa, bo jeszcze bardziej się
                              pogubicie.

> pytanie to tez odpowiedz, trzeba szarych komorek czasem uzyc, Wy to byscie
                              > wszystko na talerzu podane chcieli.

Towarzyszu, to napiszcie od razu, że Wam nie chodzi o dyskutowanie, tylko
                              przelewanie pustego w próżne.

> jasne podzegaczu na zoldzie wiadomych kol, tylko popatrzmy, z tych 12 lat to
                              > przeciez wojna zajela 9. Niezla chwila. Slyszeliscie o 'stanie permanentnego
                              > zagrozenia'?

Ach, wy piszecie o III Rzeszy? Wybaczcie, wspominaliście coś o NEP-ie - stąd moja
                              omyłka.
                              Twierdzicie, że Niemcy uskuteczniały ekonomię wojenną? To chyba normalne, kiedy
                              prowadzi się działania zbrojne? Ale po objęciu władzy, socjaliści narodowi
                              prowadzili (nie)normalną gospodarkę socjalistyczną - według długoletnich
                              centralnych planów. To tak jak w PRL, wiecie.

> w czasie IIRP byl ruch robotniczo-chrzescijanski, tez lewicowy? Wszystko co
                              > robotnicze to czerwone?

Nie wszystko, na szczęście. Ale prawicowe organizacje robotnicze nie nazywają
                              się "socjalistycznymi".

> Ley&Keller Publishing
                              > Twain Lakes, Mn
                              > wydanie 1936, dodruk 1938. Tlumaczenie z niem R. Ley.

Ach, jakże zazdroszczę! Ja mam tylko polskie z 1992 r...
                              • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: 64.37.254.* 05.03.02, 18:24

> Towarzyszu, nie odmawiam Wam zręczności w odwracaniu kota ogonem i unikaniu
                                > odpowiedzi na kwestie, o których nie macie pojęcia. ..
                                ----------
                                szlachetna sztuka dialektyki
                                --------------
                                • xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... 06.03.02, 09:57

> Najprosciej Luka, tak po proletariacku, bo widze, inaczej nie trafia do Was,
                                  > ideea wiernosci malzenskiej, idea wychowania dzieci w duchu, ideaa fuduszu i
                                  > monozenstwa etc. I nie piszcie mi tu Luka, ze znowy nie widzicie jakiegos
                                  > zwiazku, slepota, gluchota i ogolnie tepota przynalezy Wam (juz to wiecie
                                  > dlaczego), ale zaiste nie az tak wielka.

IDEOLOGIA -jedno z podstawowych pojęć filozofii, socjologii i nauk polit.,
                                  oznaczające w najszerszym sensie ogół poglądów dotyczących świata i
                                  społeczeństwa, zawartych w koncepcjach filoz., społ., prawnych, ekon., polit. i
                                  rel., inspirujących działalność rządów, partii polit. i ugrupowań społecznych.
                                  [Encyklopia PWN]

Powiedzcie, towarzyszu, gdzie w tej definicji mieści się "idea wierności
                                  małżeńskiej" albo "idea wychowania dzieci w duchu" (duchu z Canterville?)?

> my tu powinnismy najpierw ustalic co pod roznymi pojeciami rozumiemy. Co dla Wa
                                  > s Luka jest partia socjalistyczna? SPD czy PPR?

SPD socjalistyczna, PPR - komunistyczna.

> hahaha przyganial kociol garnkowi

Według Was, towarzyszu, powtarzanie jak papuga "to tylko wasza osobista opinia"
                                  jest odpowiedzią merytoryczną?

> dalej sie nie rozumieny. zakladacie bowiem Luka(zreszta myline), ze wasz stechl
                                  > y
                                  > punkt widzenia jest jakby universalnym. To byl Wasz argument(glupi zreszta jak
                                  > zwykle).

A to jest przykład merytorycznej odpowiedzi, tak?

> popatrzcie Luka pare linijek wyzej.

Właśnie to zrobiłem.

> to ze w usa obchodzi sie labor day sugeruje ze jest to panstwo faszystowskie l
                                  > ub
                                  > socjalistyczne? To znowu byl Wasz argunent Luka(zreszta glupi jak zwykle).Wy
                                  > twierdziliscie, ze rzesza byla socjalistyczna bo UWAGA obchodzono 1 maja.

Obchodzono państwowymi ceremoniami - a więc państwo było stroną tych
                                  neopogańskich uroczystości. W USA jest wolny dzień, ale administracja nikomu
                                  życia tego dnia nie organizuje.

> idea, ideologia wcale nie ogranicza sie tylko i wylacznie do polityki. Juz taki
                                  > e
                                  > podstawy to powinniscie wiedziec Luka. No chyba, ze macie lat 14 i dopiero
                                  > zaczynacie swa podroz edukacyjna.

Nie są. Ale mówimy o konkretnych przykładach: fladze narodowej Polski i partyjno-
                                  państwowej III Rzeszy. Nie róbcie takich obciachowych uników, towarzyszu.

> niezle, calkiem niezle Luka, to ile lat wedlug Was musi miec flaga, zeby
                                  > nawiazywac do tradycji? Starej, czy nowej- swieckiej co to sie dopiero narodzil
                                  > a, a my bylismy narodzenia swiadkami?

"Nowa tradycja" - zwrot ten został już bezlitośnie wykpiony przez Bareję, więc
                                  nie musicie się powtarzać.
                                  A odpowiedzi naturalnie nie udzieliliście.

> nie Luka, dalej nie rozumiecie. Wy to chyba jakies odchylenie macie. Dla Was Lu
                                  > ka
                                  > to tylko KRLD, Cuba, Chiny istnieja? Popatzrcie sobie na kulke ziemska albo in
                                  > ny
                                  > atlas i zastanowcie sie chwile nad nastepujaca kwestia : czy sa kraje w ktorych
                                  > smrod, glod i ubustwo(jakkolwiek sie to pisze), a w ktorych nie rzadza nie tylk
                                  > o czerwoni ale nawet pomaranczowi.

Nie zmieniajcie tematu, towarzyszu. Mowa była o zależności obywateli od rządu;
                                  podałem konkretne przykłady, a wy, tradycyjnie, uchyliliście się od odpowiedzi.

> nie tak jak w prl, tamta dzialala. co znowu powinno byc ciekawostka dla Was Luk
                                  > a,
                                  > podobno efektywna gospodarka planowa jest czyms niemozliwym? Wiec albo nie byla
                                  > efektywna( powyzsze jaskrawo rozmija sie z faktami) albo nie byla, tak jak
                                  > pisaliscie Luka- planowa. Och, chyba ze cale to twierdzenie mozna psu ....

Gospodarka III Rzeszy działała, a PRL nie? Ciekawostka - pierwsza przetrwała
                                  tylko 12 lat (dwie niepełne pięciolatki), a PRL 45 lat...
                                  Gospodarka niemiecka wyprodukowała w ciągu całej wojny 40 000 czołgów, czyli
                                  tyle, ile sowiecka w jeden rok. To samo dotyczy samolotów, dział, karabinów...
                                  Możecie jakoś bliżej uzasadnić swoją tezę? Bo poza deklaracją, że cos
                                  tam "jaskrawo" rozmija się z faktami, tychże faktów ani śladu.
                                  • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jescze nas czeka... IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 06.03.02, 17:19

> IDEOLOGIA -jedno z podstawowych pojęć filozofii, socjologii i nauk polit.,
                                    > oznaczające w najszerszym sensie ogół poglądów dotyczących świata i
                                    > społeczeństwa, zawartych w koncepcjach filoz., społ., prawnych, ekon., polit. i
                                    >
                                    > rel., inspirujących działalność rządów, partii polit. i ugrupowań społecznych.
                                    > [Encyklopia PWN]
                                    >
                                    > Powiedzcie, towarzyszu, gdzie w tej definicji mieści się "idea wierności
                                    > małżeńskiej" albo "idea wychowania dzieci w duchu" (duchu z Canterville?)?
                                    -------------
                                    No co Wy Luka, z byka zescie spadli? Toz popatrzcie sami na to coscie wlasnymi
                                    recami i wlasnymi palcyma nabazgrali. Zreszta raz jeszcze, ale juz naprawde
                                    ostatni dokonamy za Was Luka logicznej interpretacji:
                                    idea wiernosci malezenskiej - jest to bez watpienia pewien poglad dotyczacy
                                    swiata, a zwlaszcza spoleczenstwa zawarty w koncepcji filozoficznej(czyz nie?),
                                    prawnej(jak najbardziej), ekonomicznej(przedyskutujcie z malzonka jak macie
                                    jakies watpliwosci), politycznej(poniekad, zalezy od polityki), religijnej(tego
                                    juz nie kwestionujcie Luka) inspirujacy dzialalnosc rzadow(moze nie europejskich,
                                    oprocz rp i irlandii), partii politycznych(liga rodzin polskich czy cos takiego)
                                    i ugrupowan spolecznych(stowarzyzenie Polek-Zon Przecowko Nie Polkom Nie Zonom,
                                    etc). Dokladnie za Wasza definicj Luka. Teraz mozecie dokanac podobnej analizy
                                    poslugujac sie podanym przykladem.
                                    ------------
                                    > SPD socjalistyczna, PPR - komunistyczna.
                                    ---------------
                                    SPD- zgoda. PPR to raczej partia leninowsko marksistowska, z pzrewaga tego
                                    pierwszwgo towarzysza.
                                    ========>
                                    > Według Was, towarzyszu, powtarzanie jak papuga "to tylko wasza osobista opinia"
                                    >
                                    > jest odpowiedzią merytoryczną?
                                    -------------------
                                    moja malo merytorzyczna odpowiedz byla spowodowana Wasza , ktora byla natomiast
                                    tak wazna i merytoryczna, ze zaponmialem jej tresc i idee zaraz po przeczytaniu,
                                    a moze jeszcze szybciej.
                                    ----------------
                              • Gość: jaski Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jes. IP: 64.37.254.* 05.03.02, 18:34
                                ".Ja mam tylko polskie z 1992 r..."

Calkiem ciekawe ksiazki mozna znalezc w sklepach armii zbawienia i prywatnych
                                wyprzedazach. Ciekawe i prawie darmo. Jest jeszcze jakas szanasa na zakup
                                polskiego wydania?
                                • xiazeluka Re: Oj, ogromna praca edukacyjna jes. 06.03.02, 09:59

> Calkiem ciekawe ksiazki mozna znalezc w sklepach armii zbawienia i prywatnych
                                  > wyprzedazach. Ciekawe i prawie darmo. Jest jeszcze jakas szanasa na zakup
                                  > polskiego wydania?

Bardzo wątpię - cały nakład poszedł na pniu, a na dodruk nie ma co liczyć, w
                                  związku z histerią rozpętaną przez określone środowiska "autorytetów moralnych".
          • Gość: Blong male sprostowanie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 17:04

tak latal, ale jako agent wojskowych nie jako zapalony komuch jak by niektorzy
            tutaj chcieli /tak tez sie przedostal do DAP ktora pozniej opanowal i
            przeksztalcil w NSDAP/
        • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... 28.02.02, 08:27

> 1. Ktore z wymienionych zakladow przemyslowych zostaly znacjonalizowane w latac
          > h 1933-1945 :
          >
          > messerschmidt maybach horch krupp junkers
          > ig-farben porsche dornier henshel bmw ?
          > --------------------------------------------

III Rzesza poddała kontroli państwowej produkcję, co umożliwiło jej szybkie
          przestawienie na potrzeby zbrojeń. Równolegle nastąpiło zwiększenie inwestycji
          wojskowych. Poważnym krokiem w tym kierunku była realizacja czteroletniego planu
          gospodarczego rozpoczęta w 1936 r.
          Całą gospodarkę podzielono na sześć grup (Reichsgruppen). Z tego systemu
          wyłączono przemysł zbrojeniowy. Niezależnie powstał Stan żywicieli Kraju,
          obejmujący rolnictwo, handel i przetwórstwo płodów rolnych. Zamiast związków
          zawodowych powstał Front Pracy zrzeszający pracowników i przedsiębiorców w
          poszczególnych grupach zawodowych. System ten wykluczył możliwość strajków,
          ewentualne zatargi rozstrzygały władze. System gospodarki Niemiec poddany został
          całkowitej kontroli państwa, które decydowało o cenach, produkcji, płacach i
          formach własności.
          Czy trzeba tu było jeszcze coś nacjonalizować?

> A w ktorych z wymnienionych ponizej co najmniej 25% akcji pozostawalo w rekach
          > prywatnych:
          >
          > jakowlew nizny tagil zis
          > petlakow tupolew gaz ?

Świetnie. Powiedz, proszę, w którym mieście ZSRS istniała giełda, na której można
          sobie było pograć tymi akcjami?

> 2. Jaki procent gruntow rolnych w III rzeszy stanowily wlasnosc spoldzielni
          > produkcyjnych i panstwowych gospodarstw rolnych?

Jeżeli chodzi o politykę rolną, ustanowiono niepodzielne, dziedziczne
          gospodarstwa 125 hektarowe, których właścicielem był Niemiec “czystej rasy”;
          miały one szereg przywilejów, ale poddawane były państwowej kontroli, czy są
          właściwie prowadzone. Przyznawano im niskooprocentowane kredyty, nawozy i
          meliorowano grunty.

> ----------------------------
          > I na ktorym zjezdzie wkp(b) zagwarantowano niepodwazalne prawo do wlasnosci
          > indywidualnej, ziemii tez?

Och, jeśli chodzi o wolności obywatelskie to konstytucja ZSRS przodowała na
          świecie! Przyznano np. wolność słowa, prasy, zgromadzeń... Zechcesz twierdzić, że
          te gwarancje były więcej warte od papieru, na którym je wydrukowano?

> 3. Na ktorej stronie MK znajduje sie odwolanie do rownosci ludzi na calym swiec
          > ie?

Ta "równość" nie obejmowała burżujów, których należało zlikwidować. Moim zdaniem
          to nieco wybiórcze rozumienie równości.

> Gdzie w statucie lub 'krotkim kursie' jest mowa o wyzszosci rosjan nad
          > podludziami?

Nigdzie - socjalizm internacjonalistyczny dzielił ludzi na klasy, narodowy - na
          nacje i rasy. Twórcami i utrwalaczami komunizmu byli kosmopolityczni Żydzi, więc
          co tu jest dziwnego w tej odmienności? A idee panslawistyczne i narodowe wróciły
          szybko do komunistycznej retoryki, kiedy niemieckie czołgi zmiotły z powierzchni
          ziemi sowiecki I rzut strategiczny latem 1941 r...
          • Gość: Porter Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... IP: *.orion.pl 28.02.02, 12:16
            xiazeluka napisał(a):

[...]
            > > 3. Na ktorej stronie MK znajduje sie odwolanie do rownosci ludzi na calym
            > swiec
            > > ie?
            >
            > Ta "równość" nie obejmowała burżujów, których należało zlikwidować. Moim zdanie
            > m
            > to nieco wybiórcze rozumienie równości.

Panowie, ja sie troche gubie: Czy MK oznacza Manifest Komunistyczny, czy Mein
            Kampf?
            [...]
          • Gość: jaski Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka IP: 64.37.254.* 28.02.02, 15:50
            Uklony z drugiej strony barykady(tej lepszej). Mam nadzieje, ze niejaka Galba
            przeczytala Twoj post i czegos sie nauczyla, przynajmniej tego jak powinna
            wygladac marytoryczna odpowiedz.
            Nie mam zamiaru kwestionowac modus operandi gospodarki rzeszy. Interesuje mnie
            prawny status,wedlug ktorego firmy te nadal pozostawaly wlasnoscia rodzinna,
            akcyjna etc, gdy tymczasem w sovietach po latach nepu nic juz chyba nie zostalo
            prywatnego(koszula?) i to miala byc jedna z diametralnych roznic miedzy
            omawianymi sys. politycznymi. Wiaze sie z tym bezposrednio struktura wlasnosci
            gruntow rolnych, nie potrzeba sie powtarzac , z tym, ze planowa gospodarka byla
            wspolnym ogniwem, co mysle laczylo sie raczej z ekonomia wojny(komunizm
            wojenny?), bo podobne podejscie, z silnym interwencjonalizmem panstwa dalo sie
            zaobserwowacw usa a zwlaszcza angli.

" Nigdzie - socjalizm internacjonalistyczny dzielił ludzi na klasy, narodowy -
            na
            nacje i rasy. Twórcami i utrwalaczami komunizmu byli kosmopolityczni Żydzi,
            więc
            co tu jest dziwnego w tej odmienności..."

Nie, ja sie nie dziwie(nie ma czym), po prostu stwierdzam te drobna roznice.
            Zreszta wszystko jak zwykle zalezy od interpretacji. Dla jednych pomiedzy
            aryjczykiem typu czysto nordyckiego a komunista istnieja diametralne roznice ,
            dla innych to wsio samyja swolocz.

jaski
            P.S napisalem mr.Luka, bo to Xaze przez moje egalitarne gardlo przejsc nie moze.
            • Gość: Galba Znaj łaskę Pana chamie... IP: 213.17.161.* 28.02.02, 15:55

> Mam nadzieje, ze niejaka Galba
              > przeczytala Twoj post i czegos sie nauczyla

---

Niejaki, przeczytał itd.

Resztę wspaniałomyślnie wybaczam.

Galba
              • Gość: jaski Re: Znaj &# 322;ask&# 281; Pana chamie... IP: 64.37.254.* 28.02.02, 16:27
                no coz Galba, rozsmieszyliscie nasze zwarte szeregi, ale niech tam....
            • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka 28.02.02, 16:04

> Uklony z drugiej strony barykady(tej lepszej). Mam nadzieje, ze niejaka Galba
              > przeczytala Twoj post i czegos sie nauczyla, przynajmniej tego jak powinna
              > wygladac marytoryczna odpowiedz.

Merytoryczna odpowiedź - bardzo zabawne, towarzyszu.

> Nie mam zamiaru kwestionowac modus operandi gospodarki rzeszy.

Bardzo wygodnie.

> Interesuje mnie
              > prawny status,wedlug ktorego firmy te nadal pozostawaly wlasnoscia rodzinna,
              > akcyjna etc,

Towarzyszu jaski, jakie znaczenie ma forma własności, jeśli nie można z tej
              własności swobodnie korzystać?

> gdy tymczasem w sovietach po latach nepu nic juz chyba nie zostalo
              > prywatnego(koszula?) i to miala byc jedna z diametralnych roznic miedzy
              > omawianymi sys. politycznymi.

Jakich różnic? Bez żartów.
              Towarzysz Hitler nie wcielał w życie socjalizmu bezklasowego (czyli komunizmu),
              ale jego odmianę narodową - zatem nie przywiązywał tak wielkiej wagi do środków
              produkcji, ale narodowości ich posiadaczy. A ponieważ każdy Niemiec zobowiązany
              był do służenia państwu, a nie swoim zachciankom, to kółko się zamyka.

> Wiaze sie z tym bezposrednio struktura wlasnosci
              > gruntow rolnych, nie potrzeba sie powtarzac , z tym, ze planowa gospodarka byla
              > wspolnym ogniwem, co mysle laczylo sie raczej z ekonomia wojny(komunizm
              > wojenny?), bo podobne podejscie, z silnym interwencjonalizmem panstwa dalo sie
              > zaobserwowacw usa a zwlaszcza angli.

Mylicie interwencjonizm z gospodarką centralnie planowaną.

> Zreszta wszystko jak zwykle zalezy od interpretacji. Dla jednych pomiedzy
              > aryjczykiem typu czysto nordyckiego a komunista istnieja diametralne roznice ,
              > dla innych to wsio samyja swolocz.

Dla mnie Lewica to właśnie swołocz en masse. Nazistów i komunistów łączyła
              podobna ideologia, a że Żyd wygląda inaczej niż nordyk, to rzecz drugorzędna.

> P.S napisalem mr.Luka, bo to Xaze przez moje egalitarne gardlo przejsc nie moze
              > .

Raczej lumpenproletariackie, chcieliście chyba napisać, towarzyszu.
              • Gość: jaski Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka IP: 64.37.254.* 28.02.02, 16:46
                sluchajcie no Luka, z wami to cos tak jakby nie tak, kregoslupa toscie nigdy
                zdrowego nie mieli, ale czyzby i na umysl wam sie rzucil jaki smrodek?

>
                > > Uklony z drugiej strony barykady(tej lepszej). Mam nadzieje, ze niejaka Ga
                > lba
                > > przeczytala Twoj post i czegos sie nauczyla, przynajmniej tego jak powinna
                >
                > > wygladac marytoryczna odpowiedz.
                >
                > Merytoryczna odpowiedź - bardzo zabawne, towarzyszu.
                > --------
                tu chwaleni Luka byliscie, rzeczywiscie zabawne wydac wam sie moze, ale my
                sprawiedliwoscia ludowa sie kierujemy i jak kto co madrego powie to chwalimy, my
                nie patrzymy skad przychodzi. "Dobry fachowiec, chociaz bezpartyjny"
                -------------
                > > Nie mam zamiaru kwestionowac modus operandi gospodarki rzeszy.
                >
                > Bardzo wygodnie.
                A co...
                >
                > > Interesuje mnie
                > > prawny status,wedlug ktorego firmy te nadal pozostawaly wlasnoscia rodzinn
                > a,
                > > akcyjna etc,
                >
                > Towarzyszu jaski, jakie znaczenie ma forma własności, jeśli nie można z tej
                > własności swobodnie korzystać?
                ------------
                • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka 01.03.02, 11:47

> sluchajcie no Luka, z wami to cos tak jakby nie tak, kregoslupa toscie nigdy
                  > zdrowego nie mieli, ale czyzby i na umysl wam sie rzucil jaki smrodek?

Bardzo interesujące, Herr Doktor. Skąd taka diagnoza?

> tu chwaleni Luka byliscie, rzeczywiscie zabawne wydac wam sie moze, ale my
                  > sprawiedliwoscia ludowa sie kierujemy i jak kto co madrego powie to chwalimy, m
                  > y nie patrzymy skad przychodzi. "Dobry fachowiec, chociaz bezpartyjny"

Czyli jesteście zwolennikami niesprawiedliwości. Trzeba było tak od razu.

> > Reakconisto(klerykale) Luka,

Reakcjonisto owszem, klerykale nie. Gdzie wasza rewolucyjna czujność?

> wolicie miec i swobodnie nie korzystac(czyli
                  > jednak w jakims stopniu korzystac) czy wolicie nie miec i nie korzystac? Jak
                  > wolicie nie miec i nie korzystac to jestescie albo dziedzicznie obciazony, albo
                  > jestescie nastojaszczyj intiernacjonal i gieroj.

Towarzyszu jaski, równie dobrze moglibyście się zapytać: "Wolicie, by was zarazić
                  dżumą czy cholerą?" - zdajecie się nie dostrzegać faktu, iż problem nie powstał
                  samorodnie, ale był spowodowany ingerencją państwa.

> zpomieliscie dodac 'moim zdaniem'. bo wiecie Luka, wszytkowiedzacy to jest tylk
                  > o komintern i moze troche kk

Cudze zdania ubieram w cudzysłowy. Skupcie się trochę, towarzyszu, czytanie nie
                  boli.
                  Brak odpowiedzi uznaję za przyznanie mi racji.

> to dalej jest tylko wasza osobista opinia.no moze jeszcze neofita Galba was
                  > poprze.

Równie dobrze mógłbym odpowiedzieć tym samym debilnym zarzutem pod waszym
                  adresem, towarzyszu. Tylko, że wtedy cała idea forum stanie się nonsensowna.

> zal mi was Luka.

Niesłusznie. Jestem od was inteligentniejszy, dowcipniejszy, bardziej elokwentny -
                  zatem poradzę sobie w życiu. Może nawet od czasu do czasu wrzucę wam parę
                  miedziaków do kapelusza.

> I jak zwykle pomyliliscie sie Luka, wolnosc, rownosc, braterstwo!

Lewacka wolność to zniewolenie, równość odnosi się do wielkości żołądków, a
                  braterstwo polega na solidarnym wspieraniu się w biedzie.
                  A kysz, zarazo!
                  • Gość: jaski Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka IP: 64.37.254.* 01.03.02, 16:58
                    Pomijajac ewidentne bzdury, po krotce ustosunkuje sie do waszego postu:

>
                    > > > Reakconisto(klerykale) Luka,
                    >
                    > Reakcjonisto owszem, klerykale nie. Gdzie wasza rewolucyjna czujność?
                    --------
                    slepiscie Luka? nie widzicie, ze w nawiasie klerykale bylo? Tzn uwazamy was za
                    podatna gleba na siew opium dla mas.
                    --
                    • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka 01.03.02, 17:15

> Pomijajac ewidentne bzdury, po krotce ustosunkuje sie do waszego postu:

Bardzo słusznie robicie, pomijając swój post, ponieważ to rzeczywiście bzdury.

> slepiscie Luka? nie widzicie, ze w nawiasie klerykale bylo? Tzn uwazamy was za
                      > podatna gleba na siew opium dla mas.

Chyba jesteście, towarzyszu, pod wpływem rzeczonego opium, gdyż piszecie coraz
                      bardziej bez sensu. Ach, rozumiem, znowu wam się coś "napisało".

> zapluty karle Luka, ja bym raczej postawil to tak: wolisz terminal cancer czy
                      > grype. Oszywiscie mozecie sie nie zgodzic, dziwne by nawet bylo, zeby taka
                      > pelzajaca kontrewolucja miala podobne do zdrowej czesci spoleczenstwa zdanie.

Widzicie, towarzyszu, wy po prostu nie możecie zrozumieć, że choroba się pojawia
                      w wyniku ingerencji socjalizmu. Bez socjalizmu nie byłoby zagrożenia żadnym
                      choróbskiem.

> to dalej jest tylko wasza osobista opinia.

A czyja ma być, sąsiada?

> to dalej jest tylko wasza osobista opinia.no moze jeszcze neofita Galba wa
                      > s
                      > poprze.

Powtarzacie się, towarzyszu. I nie odpowiadacie na pytania.

> oo, to sie juz wam raczej nie uda, choc zamiar piekny i sluszny, dajcie lepiej
                      > na
                      > jakis fundusz rozwoju zeby gowniaze mogli kanapki do szkoly nosic.

Dam, komu zechcę. Wam nie, skoro odmawiacie. Tylko nie przychodźcie do mnie w
                      przyszłości skomleć pod drzwiami.

> to dalej jest tylko wasza osobista opinia.no moze jeszcze neofita Galba wa
                      > s poprze

Chyba klawisze ctrl+C wam się zacięły.

> sit tibi terra levis

Oj, tak obcym narzeczem się żegnacie, zamiast jakąś proletariacką "kurwą"?
                      Odchylenie prawicowe czy jak?
                      • Gość: jaski Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 02.03.02, 01:48
                        Sluchajcie no Luka,ta pyskowka z Wami nudna sie robi, z Waszej winy zreszta,
                        dlatego nie bedziemy pisac wiecej po dwa razy na ten sam temat, bo sensu zadnego
                        w tym i tak nie widac. Skoro jednak juz tu wlezlismy, to krotki komentarz do
                        Waszej tfurcosci;

> Chyba jesteście, towarzyszu, pod wpływem rzeczonego opium, gdyż piszecie coraz
                        > bardziej bez sensu. Ach, rozumiem, znowu wam się coś "napisało".
                        ---------
                        to w ogole za glupie bylo zeby to czytac. next
                        -----------

> Widzicie, towarzyszu, wy po prostu nie możecie zrozumieć, że choroba się pojawi
                        > a
                        > w wyniku ingerencji socjalizmu...
                        ----------------
                        zapomnieliscie dodac "parszywego". Poza tym to musialbym sie na glebie polozyc,
                        albo nawet zakopac zeby do Waszego Luka poziomu sie dostosowac.
                        -----------
                        • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka 04.03.02, 11:53

> Sluchajcie no Luka,ta pyskowka z Wami nudna sie robi, z Waszej winy zreszta,
                          > dlatego nie bedziemy pisac wiecej po dwa razy na ten sam temat, bo sensu zadneg
                          > o w tym i tak nie widac.

No cóż, skoro argumenty Was nudzą, to nic na to nie poradzę.

> to w ogole za glupie bylo zeby to czytac. next

Szkoda, że nie przeczytaliście swoich słów, które to zdanie komentowało.

> zapomnieliscie dodac "parszywego". Poza tym to musialbym sie na glebie polozyc,
                          > albo nawet zakopac zeby do Waszego Luka poziomu sie dostosowac.

Towarzyszu, wystarczyłoby, gdybyście odpowiadali składnie na omawiane kwestie,
                          zamiast uciekać jak robactwo kuchenne po zapaleniu światła.

> Czemu zaraz "odmawiacie", kto odmawia? Napisalem tylko, ze ciezko bedzie i chyb
                          > a
                          > sie nie uda, ale o odmowie nic nie bylo. Pod drzwi nie przyjde, jeszcze raczej
                          > chetnie wspomoge w potrzebie na chwale rewoluji swiatowej.

Krzyżyk na drogę, towarzyszu.

> Wy to jednak Luka dowcipni jestescie. Dobrze.
                          > A tak powaznie, to porownaj obecne podreczniki szkolne z tymi z czasu prl. To
                          > jest dopiero smieszne.

Być może, ale co to ma do rzeczy?

O, i to już koniec "podsumowania"? Bardzo zabawne - ani razu żeście, towarzyszu,
                          nie odnieśli się do omawianych w tym wątku kwestii merytorycznych. Co oznacza, że
                          was zagiąłem, co zresztą mi bez trudu przyszło.

Żegnam, towarzyszu. Niech Was Che Guevara prowadzi.
            • Gość: Porter Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera /mr.Luka IP: *.ppp.polbox.pl 28.02.02, 23:14

> Uklony z drugiej strony barykady(tej lepszej). Mam nadzieje, ze niejaka Galba
              > przeczytala Twoj post i czegos sie nauczyla, przynajmniej tego jak powinna
              > wygladac marytoryczna odpowiedz.
              > Nie mam zamiaru kwestionowac modus operandi gospodarki rzeszy. Interesuje mnie
              > prawny status,wedlug ktorego firmy te nadal pozostawaly wlasnoscia rodzinna,
              > akcyjna etc, gdy tymczasem w sovietach po latach nepu nic juz chyba nie zostalo
              >
              > prywatnego(koszula?) i to miala byc jedna z diametralnych roznic miedzy
              > omawianymi sys. politycznymi. Wiaze sie z tym bezposrednio struktura wlasnosci
              > gruntow rolnych, nie potrzeba sie powtarzac , z tym, ze planowa gospodarka byla
              >
              > wspolnym ogniwem, co mysle laczylo sie raczej z ekonomia wojny(komunizm
              > wojenny?), bo podobne podejscie, z silnym interwencjonalizmem panstwa dalo sie
              > zaobserwowacw usa a zwlaszcza angli.

Tylko, ze teza nie brzmiala: "ZSRR i III Rzesza niczym sie od siebie nie
              roznily", ale "Hitler i Stalin to lewicowi dyktatorzy". To prawda - Stalin
              poszedl nieco dalej - zniosl bowiem wlasnosc prywatna, zas Hitler tylko
              drastycznie ograniczyl prawo wlasnosci - zabierajac wlascicielom mozliwosc
              zarzadu, swobodnego zbycia udzialow, swobody inwestycji... Prywatnymi firmami
              zarzadzali panstwowi funkcjonariusze. Wprowadzenie panstwowego zarzadu firm
              prywatnych jest dzialaniem lewicowym.
              QED
        • Gość: Porter Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... IP: *.orion.pl 28.02.02, 11:19

> Gość portalu: Galba napisał(a):
          >
          > > ... czyli tam gdzie jego miejsce. Znaczy to, że wysiłki edukacyj
          > ne Luki zdały
          > > się na coś.
          > >
          > > Galba
          > W zwiazku z powyzszym, o pare odpowiedzi bym prosil, a moze i tez uwierze
          >
          > 1. Ktore z wymienionych zakladow przemyslowych zostaly znacjonalizowane w latac
          > h
          > 1933-1945 :
          >
          > messerschmidt maybach horch krupp junkers
          > ig-farben porsche dornier henshel bmw ?
          > --------------------------------------------

Wszystkie. Wszystkie powyzsze firmy zostaly przejete przez zarzad panstwowy. Nie
          dokonano formalnego przewlaszczenia, ale wlasciciel nie mial zadnego wplywu na
          firme. Nie wiem, czy Porsche tez, bo nie jestem pewien, czy firma Porsche w ogole
          wowczas istniala.

• xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... 28.02.02, 11:43
            Gość portalu: Porter napisał(a):

> Nie wiem, czy Porsche tez, bo nie jestem pewien, czy firma Porsche w ogo
            > le wowczas istniala.

Istniała. Ferdynand Porsche zaprojektował wszak "wagon ludowy" (VW), a potem
            działo pancerne Ferdynad i wieżę do czołu Tygrys Królewski.

• Gość: Porter Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... IP: *.orion.pl 28.02.02, 12:13
              xiazeluka napisał(a):

> Gość portalu: Porter napisał(a):
              >
              > > Nie wiem, czy Porsche tez, bo nie jestem pewien, czy firma Porsche w ogo
              > > le wowczas istniala.
              >
              > Istniała. Ferdynand Porsche zaprojektował wszak "wagon ludowy" (VW), a potem
              > działo pancerne Ferdynad i wieżę do czołu Tygrys Królewski.
              >

Tylko, ze nie wiem, czy robila to firma, czy sam Porsche, jako inzynier pracujacy
              dla kogos.
              • xiazeluka Re: Przynajmniej zaliczy&# 322; Hitlera do lewicy... 28.02.02, 12:24
                Gość portalu: Porter napisał(a):

> Tylko, ze nie wiem, czy robila to firma, czy sam Porsche, jako inzynier pracuja
                > cy dla kogos.

Firma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka