Dodaj do ulubionych

no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii

20.04.11, 13:50
wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/332250,prezydent-historyk-zalicza-historyczna-wpadke.html#komentarze

+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bul-Komorowski jest historykiem z wykształcenia...
Ciekawe jak on zrobił to magisterium.
Ale niech przemawia, jak najwięcej właśnie. smile))
Obserwuj wątek
    • matelot Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 20.04.11, 14:18
      Konstytucja Korsyki — konstytucja republiki powstałej w 1755 roku na Korsyce, uchwalona w tymże roku.

Konstytucja obowiązująca do aneksji wyspy przez Francję w 1769 roku wprowadzała w krótkotrwałym państwie korsykańskich separatystów najbardziej demokratyczny i liberalny ustrój polityczny w ówczesnej Europie. Jednym z twórców konstytucji i przywódcą państwa był Pasquale Paoli. Jako pierwsza wprowadzała równouprawnienie płci w czynnym prawie wyborczym.

Niektóre źródła traktują Konstytucję Korsyki jako pierwszą na świecie, przed konstytucją amerykańską z 1787 roku i Konstytucją 3 Maja z 1791 r.

=================
      Więc sam się poducz historii właśnie.smile

Niektóre źródła traktują Konstytucję Korsyki jako pierwszą na świecie, przed konstytucją amerykańską z 1787 roku i Konstytucją 3 Maja z 1791 r.
      • perla to ty się poducz matole razem z prezydentem 20.04.11, 14:32
        powszechnie konstytucję 3 maja uważa się za 1 w Europie.
        Nieliczni, uważają za pierwszą konstytucję Orlika z 1710 r. a za drugą konstytucję Korsyki.
        Jakbyś usłużny jełopie nie liczył to polska konstytucja jest pierwsza albo trzecia w Europie. Ale na pewno nie druga.
        Poza tym, polski prezydent powinien wiedzieć, która konstytucja uważana jest powszechnie za pierwszą w Europie właśnie.
        • wikul Re: to ty się poducz matole razem z prezydentem 20.04.11, 14:36
          perla napisał:

> powszechnie konstytucję 3 maja uważa się za 1 w Europie.
          > Nieliczni, uważają za pierwszą konstytucję Orlika z 1710 r. a za drugą konstytu
          > cję Korsyki.
          > Jakbyś usłużny jełopie nie liczył to polska konstytucja jest pierwsza albo trze
          > cia w Europie. Ale na pewno nie druga.
          > Poza tym, polski prezydent powinien wiedzieć, która konstytucja uważana jest po
          > wszechnie za pierwszą w Europie właśnie.

Powszechnie gdzie ? Powszechnie wyłacznie w Polsce.
        • matelot Re: to ty się poducz matole razem z prezydentem 20.04.11, 14:40
          perla napisał:

> powszechnie konstytucję 3 maja uważa się za 1 w Europie.
          > Nieliczni, uważają za pierwszą konstytucję Orlika z 1710 r. a za drugą konstytu
          > cję Korsyki.
          > Jakbyś usłużny jełopie nie liczył to polska konstytucja jest pierwsza albo trze
          > cia w Europie. Ale na pewno nie druga.
          > Poza tym, polski prezydent powinien wiedzieć, która konstytucja uważana jest po
          > wszechnie za pierwszą w Europie właśnie.
          ================
          Dostałeś kopa w to coś co kiedyś można było nazwać jajami i się ciskasz miotając obelgi.
          Zagłosuj na Korwina może przestanie liczyć na datki jak Michalkiewicz, kiedy dostanie poselskie apanaże. Ja nie zrobię tego nawet dla jaj.
    • wikul Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 20.04.11, 14:32
      perla napisał:

> Bul-Komorowski jest historykiem z wykształcenia...
      > Ciekawe jak on zrobił to magisterium.
      > Ale niech przemawia, jak najwięcej właśnie. smile))

Nie podniecaj sie, pajacu. Skoncentruj sie raczej na własnych wtopach, których jest bez liku na tym forum. Co jakiś dziennikarzyna pierdnie to już dostajesz orgazmu, własnie. Wyluzuj, napij sie czegoś, albo zjedz.

" Konstytucja 3 maja (właściwie Ustawa Rządowa z dnia 3 maja) – uchwalona 3 maja 1791 roku ustawa regulująca ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Powszechnie przyjmuje się, że Konstytucja 3 maja była pierwszą w Europie i drugą na świecie (po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.) nowoczesną, spisaną konstytucją. Niektórzy uznają jednak konstytucję Filipa Orlika z 1710 r. lub konstytucję korsykańską z 1755 r. za pierwszą na świecie, a tym samym amerykańską za drugą i polsko-litewską za trzecią".

pl.wikipedia.org/wiki/Konstytucja_3_maja
    • jola.iza1 Re: no cóż, znowu piszesz, o czym nie wiesz 20.04.11, 14:36
      Szacun dla prezydenta Komorowskiego!!
      • wikul Re: no cóż, znowu piszesz, o czym nie wiesz 20.04.11, 14:37
        jola.iza1 napisała:

> Szacun dla prezydenta Komorowskiego!!

I pozdrów dla Izy !
    • oleg3 Komorowski cierpi 20.04.11, 14:43
      za niewinność! Ale tak już bywa jak się podpadnie.

Cytowane przez Matelota i Wikula materiały nie rozstrzygają sprawy, bo zawsze można znaleźć kontr-źródła. Decydujące w tej sprawie jest to, że prez. powiedział to samo co można przeczytać na oficjalnej stronie Sejmu

Cytat
      Ustawa Rządowa z 3 V 1791 była pierwszą, pisaną nowoczesną polską konstytucją, a trzecią na świecie, po amerykańskiej (1787) i szwedzkiej (1789).

edukacja.sejm.gov.pl/historia-sejmu/polskie-konstytucje/konstytucja-3-maja.html

Dla porównania news z rzekomą wpadką prezydenta

Cytat
      Trzeci dzień maja to piękna tradycja polskiego parlamentaryzmu, polskiej dumy z budowy jednej z...(tu nastąpiła u prezydenta chwila wahania)...drugiej na kontynencie europejskim konstytucji nowoczesnej"
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/332250,prezydent-historyk-zalicza-historyczna-wpadke.html#komentarze
      • manny-jestem Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 16:00
        W tym przypadku wezme Wtope w obrone poniewaz nie wiadomo dlaczego tak powiedzial a fakt jest ze , wbrew temu co mowi Friszke, ta sprawa wcale taka jednoznaczna nie jest.

Na przyklad artykuly henrykowskie spelniaja warunki definujace konstytucje. Konstytucja Korsyki takze itd. Tylko dlatego ze Friszke mysli inaczej wcale nie przesadza sprawy.
        • oleg3 Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 16:11
          Zamieszanie wprowadza przymiotnik "nowoczesna". A mamy wdrukowane, że polska była druga po amerykańskiej, ale z przymiotnikiem "demokratyczna". Czy ona była taka "demokratyczana" to rzecz gustu, ale tak nas karmią i karmili.
      • wikul Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 16:04
        Mam pretensje do Komorowskiego nie o nr konstytucji, bo sytuacja nie jest tak oczywista dla wszystkich (oprócz Polaków). Mam pretensje że pakuje się w jakieś zupełnie niepotrzebne szczegóły. Co by sie stalo gdyby wspomniał o Konstytucji bez określania jej miejsca ? To świadczy o tym że nie grzeszy nadmierną inteligencją.
        • oleg3 Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 16:13
          wikul napisał:

Zgoda. A media szukają na siłę newsa.
          • wikul Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 16:17
            oleg3 napisał:

> wikul napisał:
            >
            > Zgoda. A media szukają na siłę newsa.

Niesamowite ! Też się zgadzam.
        • jola.iza1 Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 22:13
          wikul napisał:

> Mam pretensje do Komorowskiego ......
          A pomyślał, co prezydent ?
          Skoro, raz zabieramy ziemię Czechom, inną razą ruskie nam zbeszcześcili tablYce, za wiedzą konsula przykręconą?
          Ech ten zdradek, własne kalasad
          • wikul Re: Komorowski cierpi 20.04.11, 23:16
            jola.iza1 napisała:

> A pomyślał, co prezydent ?
            > Skoro, raz zabieramy ziemię Czechom, inną razą ruskie nam zbeszcześcili tabl
            > Yce, za wiedzą konsula przykręconą?
            > Ech ten zdradek, własne kalasad

Nie mąć, jaką ziemię komu zabieramy ? A tablica to najzwyklejsza prowokacja, nie mieszaj do tego dyplomatów. Chyba że się zapisałas do PiS.
    • pan.scan Jak na fryzjera to i tak nieźle. Ale i ty miałeś 20.04.11, 15:47
      okazję dowiedzieć się czegoś, o czym nie miałeś zielonego pojęcia.
    • sz0k miał pewnie wydruk z wikipedii 20.04.11, 22:16
      n/txt
      • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 20.04.11, 23:45
        No własnie, co innego gdyby miał wydruk z Ziemkiewicza.
        • matelot Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 00:30
          wikul napisał:

> No własnie, co innego gdyby miał wydruk z Ziemkiewicza.
          >

A kto to jest?
        • manny-jestem Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 00:55
          wikul napisał:

>

Niewatpliwie byloby lepiej. Ziemkiewicz historie od niego jak i wikipedii zna duzo lepiej.
        • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 18:30
          wikul napisał:

Boli lemingoze Ziemkiewicz, oj boli. I dobrze.
          • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 19:09
            sz0k napisał:

> Boli lemingoze Ziemkiewicz, oj boli. I dobrze.

To raczej Komorowski boli pisiozę, oj boli. Mnie Ziemkiewicz nie boli, ja Ziemkiewicza mam w dupie, jak i cały ten pisi Salon.
            • matelot Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 19:30
              wikul napisał:

> To raczej Komorowski boli pisiozę, oj boli. Mnie Ziemkiewicz nie boli, ja Ziemk
              > iewicza mam w dupie, jak i cały ten pisi Salon.

Święte słowa. Mam podobnie, jeśli nie identycznie, ale Podnóżek dla przyszłego króla przed Ziemkiewiczem w pozycji "na kolanach" trenuje swoje miejsce w orszaku smile
              • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:09
                matelot napisał:

> wikul napisał:
                >
                > > To raczej Komorowski boli pisiozę, oj boli. Mnie Ziemkiewicz nie boli, ja
                > Ziemk
                > > iewicza mam w dupie, jak i cały ten pisi Salon.
                >
                > Święte słowa. Mam podobnie, jeśli nie identycznie, ale Podnóżek dla przyszłego
                > króla przed Ziemkiewiczem w pozycji "na kolanach" trenuje swoje miejsce w orsza
                > ku smile

A teraz zatrąbcie ładnie na noskach.
                • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:14
                  sz0k napisał:

> A teraz zatrąbcie ładnie na noskach.

Ty już zapewne zatrabiłeś. Domyślam sie nawet na czym.
                  • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:19
                    wikul napisał:

> sz0k napisał:
                    >
                    > > A teraz zatrąbcie ładnie na noskach.
                    >
                    > Ty już zapewne zatrabiłeś. Domyślam sie nawet na czym.

Podziel się. Jak już robisz za klauna to do końca, trzeba kończyć dowcipy.
                    • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:35
                      sz0k napisał:

> Podziel się. Jak już robisz za klauna to do końca, trzeba kończyć dowcipy.

Na tym forum nie ma wiekszego klauna od ciebie.
                      A teraz spie...j i nie wracaj.
                      • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:43
                        wikul napisał:

> sz0k napisał:
                        >
                        > > Podziel się. Jak już robisz za klauna to do końca, trzeba kończyć dowcipy
                        > .
                        >
                        >
                        > Na tym forum nie ma wiekszego klauna od ciebie.
                        > A teraz spie...j i nie wracaj.

W skali od 1 do 5 oceniam śmieszność na 2. Musisz jeszcze popracować nad repertuarem.
                        • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 22:01
                          sz0k napisał:

Nie nudź.
            • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:08
              wikul napisał:

> sz0k napisał:
              >
              > > Boli lemingoze Ziemkiewicz, oj boli. I dobrze.
              >
              >
              > To raczej Komorowski boli pisiozę, oj boli. Mnie Ziemkiewicz nie boli, ja Ziemk
              > iewicza mam w dupie, jak i cały ten pisi Salon.

Oczywiście, że "masz go w dupie". Szkoda tylko, że odruchy Pawłowa nie kłamią.
              • wikul Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:16
                sz0k napisał:

> Szkoda tylko, że odruchy Pawłowa nie kłamią.

Jeżeli za przyklad weźmiemy ciebie, to rzeczywiście nie kłamią.
                • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 21:20
                  wikul napisał:

> sz0k napisał:
                  >
                  > > Szkoda tylko, że odruchy Pawłowa nie kłamią.
                  >
                  > Jeżeli za przyklad weźmiemy ciebie, to rzeczywiście nie kłamią.

A konkretnie?
                  • matelot Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 22:01
                    Konkretnie to obiecałeś już tu nie wracać. Odruch Pawłowa spowodował, że dalej tu bździsz, Podnóżku. smile
                    • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 22:10
                      matelot napisał:

> Konkretnie to obiecałeś już tu nie wracać. Odruch Pawłowa spowodował, że dalej
                      > tu bździsz, Podnóżku. smile

Musisz jeszcze trochę poćwiczyć. Praca jako klaun jest jednak wymagająca. Mimo to doceniam starania.
                      • matelot Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 22:14
                        Nuda... zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew. Idź już świetować, tylko umyj nogi. Najlepiej w złotej misie. Nie masz takiej? No cóż, nie dość, że głupi to jeszcze biedny... A może dlatego? smile
                        • sz0k Re: miał pewnie wydruk z wikipedii 21.04.11, 22:25
                          No troszkę się rozkręciłeś, ale tylko troszkę. I na oklepaną nutę niestety.
    • ewa8a Chyba przypadkiem miał rację 21.04.11, 08:51
      ale był tego zupełnie nieświadomy i przeprosił bidulek jeden.

,,"(Prezydent) prosił, żeby przeprosić za to przejęzyczenie i zapewnić, że rzeczywiście doskonale wie, że Konstytucja 3 Maja była konstytucją drugą na świecie i pierwszą w Europie".
      Łowcy gaf prezydenta cieszą się oczywiście na całego z powodu jego kolejnej wpadki. Przy okazji wyszło jednak na jaw, że może to być wpadka podwójna, bo... prezydent mógł mieć rację i zupełnie niepotrzebnie wycofał się ze swoich słów!

Powszechnie przyjmuje się, że Konstytucja 3 Maja z 1791 była pierwszą w Europie i drugą na świecie (po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.)- pisze wikipedia w jednym miejscu, ale w innym podaje, że... pierwsza na świecie była mało znana Konstytucja Korsyki - republiki powstałej w 1755 roku na Korsyce. Ta konstytucja została uchwalona właśnie w roku 1755, ale obowiązująca bardzo krótko, bo tylko do aneksji wyspy przez Francję w roku 1769.

Tak więc Konstytucja Korsyki z 1755 roku jest pierwszą na świecie i w Europie! ''

www.fakt.pl/Druga-wpadka-prezydenta-Mial-racje-a-sie-wycofal-,artykuly,101811,1.html
      • oleg3 Re: Chyba przypadkiem miał rację 21.04.11, 09:48
        Ło Boże!

To już nie jest problem wiedzy czy niewiedzy prezydenta. Co do jasnej cholery robią jego doradcy? Czy prezydent ich olewa czy oni prezydenta? Nowaka nie biorę pod uwagę, ale po Kancelarii kręcą się ludzie, którzy używają szarych komórek. Niektórzy nawet biorą niezłe pensje.
    • rycho7 dogmat o niegodnosci przezydentowania 21.04.11, 09:56
      perla napisał:

> prezydent-historyk-zalicza-historyczna-wpadke

Zamiast sie tak publicznie onanizowac zalatwcie sobie u nieomylnego Belzebuba z Watykanu o niegodnosci Bula do Bilobilu.

Wolalbym w tej roli lesbijki niz Ciebie Perlo.
    • qwardian Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 21.04.11, 20:10

Zalega nas morze informacji. Powstanie konstytucji kojarzy mi się z rozbiorami, był więc wstępem do nowego lepszego świata. Stabilizacji to na pewno Europie nie przyniosło..
      • matelot Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 21.04.11, 20:23
        A z biskupami - zdrajcami i zaprzańcami, też ci się kojarzy?
        • qwardian Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 21.04.11, 21:38

matelot napisał:

> A z biskupami - zdrajcami i zaprzańcami, też ci się kojarzy?

Nie, nie kojarzy mi się. Konstytucja odebrała władzę biskupom i za to Katolicka Polska została surowo ukarana. Władza należy się biskupom, a nie konstytucji...
          • matelot Re: no cóż, znowu wtopa, tym razem z historii 21.04.11, 21:56
            A idiotom należy się dom wariatów. Powinieneś tam trafić qoorwianie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka