Dodaj do ulubionych

- O cudownej przemianie Taliba w baranka -

IP: 213.17.161.* 01.03.02, 08:20
Groźni i budzący strach Talibowie, ci sami którzy obcinali kobietom uszy za
noszenie kolczyków a wargi za użycie szminki, dziś złagodnieli (by nie rzec
że "zbabieli") niczym dusze nieczyste po przekroczeniu bram raju.

Oto, jak się dowiadujemy, drogie Talibiątka wpadły w histerię po tym jak
strażniczka w Guantanamo szturchnęła w główkę jednego z nich tak niefortunnie,
że spadł mu z niej gustowny turbanik. Oto twardziele i bezwzględni wojownicy
nie mający litości dla odszczepieńców przypomnieli sobie o istnieniu takich
słów jak "godność człowieka" i "tolerancja religijna".

A co na to postępowy świat? Czy doceni wartość resocjalizacyjną obozu na Kubie?
Czy przeprosi rząd USA za ataki na ów obóz? Wszak tak cudownych osiągnięć nie
notują nawet nasze więzienia (włącznie z tymi gdzie osadzeni resocjalizują się
przy użyciu wideo, siłowni i basenów).

A tak poważnie: na miejscu prez. Busha zadzwoniłbym do komendanta obozu i
zapytał:

- Czy przesłuchano już wszystkich z tych gnojków?
- Tak Panie Prezydencie!
- Dobra... no to w ramach ograniczania wydatków budżetowych rozwalcie całe to
gówno i wrzućcie do oceanu... A! Żebyśmy się dobrze zrozumieli majorze: masz
rozwalić tych brudasów w pomarańczowych kubraczkach a nie obóz. I dajcie
każdemu po egzemplarzu Koranu na drogę, bo inaczej znów AI będzie marudzić.
Zrozumiano?
- Tak jest Panie Prezydencie!

The Happy End

Galba
Obserwuj wątek
    • Gość: Galba Link of course też się należy... IP: 213.17.161.* 01.03.02, 08:23
      info.onet.pl/465027,12,1,0,120,686,item.html
      • Gość: Janusz Re: Czym się różnisz od tych Talibów? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 10:58
        Gość portalu: Galba napisał(a):
        ).

zapytał:

- Tak Panie Prezydencie!
        Zrozumiano?

The Happy End

• Gość: Galba Tym... IP: 213.17.161.* 01.03.02, 11:06
          , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wydaje się być
          wręcz przeciwne – likwidować niewinnych, dogadzać zbrodniarzom).

Galba
          • Gość: Janusz Re: Tym... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 12:51

> , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wydaje się być
            >
            > wręcz przeciwne – likwidować niewinnych, dogadzać zbrodniarzom).
            >
            > Galba
            A co z Boskim przykazaniem "Nie zabijaj" - jak sobie z tym poradzisz. Czy jest
            jakieś bliżej mi nieznane usprawiedliwienie zbrodni w Piśmie Świętym?

• Gość: Galba Czytaj Pismo Januszu ! IP: 213.17.161.* 01.03.02, 13:17
              Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą! Polska
              wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
              starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy nazwy: 1 –
              dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 – wykonania wyroku
              śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3). Więcej! W
              wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!

"Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
              oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"

+Ks. Wyjścia 21:14+

Galba
              • Gość: Janusz Re: Czytaj Pismo Januszu ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 13:49

> Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą! Polska
                > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
                > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy nazwy: 1 R
                > 11;
                > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 – wykonania
                > wyroku
                > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3). Więcej! W
                >
                > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                >
                > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
                > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                >
                > +Ks. Wyjścia 21:14+
                >
                > Galba

A tu Ciebie mam Galbo magistrze. Jak wynika z mojej znajomości katechizmu.
                Jedynie przykazania dane były ludziom bezpośrednio od Boga. Reszte napisali
                ludzie.
                10 przykazań to jak konstytucja. Dzieła ludzi natomiast nie mogą być niezgodne z
                ustawą zasadniczą. Jeżeli są to jest jawne przeciwstawienie się Bogu.

• Gość: siedem Re: Czytaj Pismo Januszu ! IP: *.tgory.pik-net.pl 01.03.02, 13:53
                  Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Gość portalu: Galba napisał(a):
                  >
                  > > Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą! Pols
                  > ka
                  > > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
                  > > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy nazwy: 1
                  > R
                  > > 11;
                  > > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 – wykon
                  > ania
                  > > wyroku
                  > > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3). Więc
                  > ej! W
                  > >
                  > > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                  > >
                  > > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
                  > > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                  > >
                  > > +Ks. Wyjścia 21:14+
                  > >
                  > > Galba
                  >
                  > A tu Ciebie mam Galbo magistrze. Jak wynika z mojej znajomości katechizmu.
                  > Jedynie przykazania dane były ludziom bezpośrednio od Boga. Reszte napisali
                  > ludzie.
                  > 10 przykazań to jak konstytucja. Dzieła ludzi natomiast nie mogą być niezgodne
                  > z
                  > ustawą zasadniczą. Jeżeli są to jest jawne przeciwstawienie się Bogu.
                  >
                  >

nie kop już do swojej bramki
                  żeby ślimak i doku musieli sie za ciebie wstydzić
                  7,00
                • Gość: Galba A tu cię mam Januszku! IP: 213.17.161.* 01.03.02, 14:04

> A tu Ciebie mam Galbo magistrze. Jak wynika z mojej znajomości katechizmu.
                  > Jedynie przykazania dane były ludziom bezpośrednio od Boga. Reszte napisali
                  > ludzie.
                  > 10 przykazań to jak konstytucja. Dzieła ludzi natomiast nie mogą być niezgodne
                  > z
                  > ustawą zasadniczą. Jeżeli są to jest jawne przeciwstawienie się Bogu.

---

1. Powołujesz się na Pismo nie znając jego treści ani genezy! Toż każde
                  ochrzczone dziecko wie, że każde słowo zawarte w Księgach pochodzi z natchnienia
                  Boskiego! Więcej: słowa "rzekł nadto Pan do Mojrzesza" nie pozostawiają
                  wątpliwości co do autorstwa owego przepisu.
                  2. Z rozumieniem tekstu pisanego też u ciebie kiepsko. Tak trudno zrozumieć,
                  że "nie zabijaj" nie dotyczyło wykonania wyroku i spraw wojennych? Reklamacje
                  kieruj do Pana Boga. Powodzenia.

Galba
                  • Gość: Galba Oops! IP: 213.17.161.* 01.03.02, 14:08

> Mojrzesza

Mojżesza - jak widzisz nawet ja się mylę, tym bardziej nie powinieneś się
                    wstydzić przyznać do błędu i przeprosić.

Galba

• Gość: Agent A tu Was...:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.02, 15:53
                    > 2. Z rozumieniem tekstu pisanego też u ciebie kiepsko. Tak trudno zrozumieć,
                    > że "nie zabijaj" nie dotyczyło wykonania wyroku i spraw wojennych?

W orginalnym tlumaczeniu z języka staro-hebrajskiego(?) przykazanie brzmi: "nie
                    morduj"

A ten kto zabija bliżniego, sam na siebie wydaje wyrok śmierci !
                    Poza tym nie wszyscy są ludzmi wierzącymi.

Pozdrawiam
                  • natt galbus - natchniony przez Boga 04.03.02, 12:36

> Gość portalu: Janusz napisał(a):
                    >
                    > > A tu Ciebie mam Galbo magistrze. Jak wynika z mojej znajomości katechizmu.
                    >
                    > > Jedynie przykazania dane były ludziom bezpośrednio od Boga. Reszte napisal
                    > i
                    > > ludzie.
                    > > 10 przykazań to jak konstytucja. Dzieła ludzi natomiast nie mogą być niezg
                    > odne
                    > > z
                    > > ustawą zasadniczą. Jeżeli są to jest jawne przeciwstawienie się Bogu.
                    >
                    > ---
                    >
                    > 1. Powołujesz się na Pismo nie znając jego treści ani genezy! Toż każde
                    > ochrzczone dziecko wie, że każde słowo zawarte w Księgach pochodzi z natchnieni
                    > a
                    > Boskiego! Więcej: słowa "rzekł nadto Pan do Mojrzesza" nie pozostawiają
                    > wątpliwości co do autorstwa owego przepisu.
                    > 2. Z rozumieniem tekstu pisanego też u ciebie kiepsko. Tak trudno zrozumieć,
                    > że "nie zabijaj" nie dotyczyło wykonania wyroku i spraw wojennych? Reklamacje
                    > kieruj do Pana Boga. Powodzenia.
                    >
                    > Galba

• wiktor2 Tora 02.03.02, 15:10
                  Cała Tora czyli wszystkie 5 ksiąg Mojżesza została przekazana Mojżeszowi przez
                  Boga, dlatego przy ich spisywaniu (przepisywaniu) muszą zostać zachowane
                  specjalne zasady. Między innymi skryba (sofer) nie może popełnić dosłownie
                  żadnego błędu! Przykazanie "Nie zabijaj" jak i wszystkie inne jest oczywiście
                  przez Żydow precyzyjnie skomentowane i zinterpretowane. Taką interpretację
                  zawiera Talmud. Chrześcijanom przykazano jednak daleko idącą wyrozumiałość, a
                  Biblia wielokrotnie napomina: "nie sądźcie abyście nie byli sądzeni".

• Gość: krzys52 Wam To Dobrze, Galba.................:O) IP: *.proxy.aol.com 02.03.02, 17:38

> Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą! Polska
                > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
                > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy nazwy: 1 R
                > 11;
                > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 – wykonania
                > wyroku
                > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3). Więcej! W
                >
                > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                >
                > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
                > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                >
                > +Ks. Wyjścia 21:14+
                >
                > Galba
                ..
                ....
                ..K.P.
                Cos mi sie wydaje Galba, ze trudno Wam bedzie dogadac sie z Januszem. Bo musicie
                wiedziec, ze, jako wyznawca okreslonych chrzescijaninskich wartosci, Janusz
                opiera sie na tej czesci Pisma Swietego ktora nazwana zostala Nowym Testamentem.
                Podczas gdy Wasze podejscie jest bardziej tradycyjne - spogladacie przez pryzmat
                Testamentu Starego.
                ....Innymi slowy, Wasza starotestamentowa interpretacja slynnego "Nie Zabijaj"
                zyskala sobie w chrzescijanstwie calkiem nowa oprawe, ktorej drogocennymi
                kamieniami ma byc takie chocby "miluj blizniego swego", czy "miluj nieprzyjacioly
                swoje" - ze wszystkimi tego nastepstwami (np. pochwala dobroci, czy
                milosierdzia). W przeciwienstwie do Was Galba, Janusz - z racji podpisywania sie
                pod chrzescijanskim systemem wartosci - nie moze pozwolic juz sobie pozwolic na
                sieganie po takie np. "Oko Za Oko", ktore w jego systemie po prostu nie ma racji
                bytu. Wam wolno - jemu NIE.
                ....Wam to dobrze, Galba. surprised)
                ..
                K.P.

• Gość: Janusz Re: Wam To Dobrze, Galba.................:O) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 11:01
                  Gość portalu: krzys52 napisał(a):

> ..K.P.
                  > Cos mi sie wydaje Galba, ze trudno Wam bedzie dogadac sie z Januszem. Bo musici
                  > e
                  > wiedziec, ze, jako wyznawca okreslonych chrzescijaninskich wartosci, Janusz
                  > opiera sie na tej czesci Pisma Swietego ktora nazwana zostala Nowym Testamentem
                  > .
                  > Podczas gdy Wasze podejscie jest bardziej tradycyjne - spogladacie przez pryzma
                  > t
                  > Testamentu Starego.
                  > ....Innymi slowy, Wasza starotestamentowa interpretacja slynnego "Nie Zabijaj"
                  > zyskala sobie w chrzescijanstwie calkiem nowa oprawe, ktorej drogocennymi
                  > kamieniami ma byc takie chocby "miluj blizniego swego", czy "miluj nieprzyjacio
                  > ly
                  > swoje" - ze wszystkimi tego nastepstwami (np. pochwala dobroci, czy
                  > milosierdzia). W przeciwienstwie do Was Galba, Janusz - z racji podpisywania si
                  > e
                  > pod chrzescijanskim systemem wartosci - nie moze pozwolic juz sobie pozwolic na
                  >
                  > sieganie po takie np. "Oko Za Oko", ktore w jego systemie po prostu nie ma racj
                  > i
                  > bytu. Wam wolno - jemu NIE.
                  > ....Wam to dobrze, Galba. surprised)
                  > ..
                  > K.P.

=====================================

Trafiłeś w sedno. Jak już wcześniej deklarowałem - jestem osobą niewierzącą.
                  Nie oznacza to jednak odrzucenia całego systemu wartości, który jest uniwesalny.
                  W zdumienie największe wprawia mnie fakt, że ludzie deklarujący silne
                  przywiązanie do religii wypisują tu takie bzdury , o których myślenie nawet jest
                  grzechem (w moim systemie wartości niegodziwością)
                  Pozdrawiam - Janusz

• Gość: Galba Proroctwo Janusza IP: 213.17.161.* 04.03.02, 09:05

> (...) o których myślenie nawet jest
                    > grzechem (w moim systemie wartości niegodziwością)
                    > Pozdrawiam - Janusz

---

Nie wiedziałem, że stosowanie reguł ustanowionych przez Boga jest grzechem.
                    Wybacz święty Januszu! Zbłądziłem nie ufając Twym słowom!

Galba

• anomen Re: Wam To Dobrze, Galba.................:O) 04.03.02, 12:25
                  krzyś najwyraźniej w swojej lekturze Nowego testamentu nigdy ne napotkał Mat.
                  5:17-19
                  17. Nie mniemajcie, że przyszedłem rozwiązać zakon albo proroków; nie przyszedłem
                  rozwiązać, lecz wypełnić.
                  18. Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna
                  jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie.
                  19. Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby
                  tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by
                  czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios.
                  (BW)

pozdrawiam, anomen

Gość portalu: krzys52 napisał(a):

>
                  > > Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą! Pols
                  > ka
                  > > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
                  > > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy nazwy: 1
                  > R
                  > > 11;
                  > > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 – wykon
                  > ania
                  > > wyroku
                  > > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3). Więc
                  > ej! W
                  > >
                  > > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                  > >
                  > > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
                  > > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                  > >
                  > > +Ks. Wyjścia 21:14+
                  > >
                  > > Galba
                  > ..
                  > ....
                  > ..K.P.
                  > Cos mi sie wydaje Galba, ze trudno Wam bedzie dogadac sie z Januszem. Bo musici
                  > e
                  > wiedziec, ze, jako wyznawca okreslonych chrzescijaninskich wartosci, Janusz
                  > opiera sie na tej czesci Pisma Swietego ktora nazwana zostala Nowym Testamentem
                  > .
                  > Podczas gdy Wasze podejscie jest bardziej tradycyjne - spogladacie przez pryzma
                  > t
                  > Testamentu Starego.
                  > ....Innymi slowy, Wasza starotestamentowa interpretacja slynnego "Nie Zabijaj"
                  > zyskala sobie w chrzescijanstwie calkiem nowa oprawe, ktorej drogocennymi
                  > kamieniami ma byc takie chocby "miluj blizniego swego", czy "miluj nieprzyjacio
                  > ly
                  > swoje" - ze wszystkimi tego nastepstwami (np. pochwala dobroci, czy
                  > milosierdzia). W przeciwienstwie do Was Galba, Janusz - z racji podpisywania si
                  > e
                  > pod chrzescijanskim systemem wartosci - nie moze pozwolic juz sobie pozwolic na
                  >
                  > sieganie po takie np. "Oko Za Oko", ktore w jego systemie po prostu nie ma racj
                  > i
                  > bytu. Wam wolno - jemu NIE.
                  > ....Wam to dobrze, Galba. surprised)
                  > ..
                  > K.P.
                  >
                  >

• Gość: krzys52 Re: Wam To Dobrze, Galba.................:O) IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 15:10
                    anomen napisał(a):

> krzyś najwyraźniej w swojej lekturze Nowego testamentu nigdy ne napotkał Mat.
                    > 5:17-19
                    > 17. Nie mniemajcie, że przyszedłem rozwiązać zakon albo proroków; nie przyszedł
                    > em
                    > rozwiązać, lecz wypełnić.
                    > 18. Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna
                    > jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie.
                    > 19. Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczał
                    > by
                    > tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by
                    > czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios.
                    > (BW)
                    >
                    >
                    > pozdrawiam, anomen
                    ..
                    ....
                    ..K.P.
                    ......Anomenie
                    Zaprawde powiadam wam, ze za cholere nie chwytam jak sie ta piesc ma do naszego
                    nosa.
                    ..
                    Czy znasz moze nowo-testamentowa przypowiesc o wloscianinie i chronometrze?
                    ..
                    Pzdr.
                    K.P.
                    ..
                    PS....To normalne, ze jako religia musi miec chrzescijanstwo odpowiedzi na
                    wszystkie pytania - byc lekarstwem na sraczke i przeciw sraczce. Niemniej
                    chrzescijanstwo to tych kilka naczelnych zasad, a nie wyjatki od nich oraz
                    sciezki po oplotkach wydeptane dla ominiecia niewygodnych w danej chwili
                    pryncypiow.
                    >
                    > Gość portalu: krzys52 napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Galba napisał(a):
                    > >
                    > > > Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewiadomą!
                    > Pols
                    > > ka
                    > > > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W języku
                    > > > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trzy naz
                    > wy: 1
                    > > R
                    > > > 11;
                    > > > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 –
                    > wykon
                    > > ania
                    > > > wyroku
                    > > > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 czy 3).
                    > Więc
                    > > ej! W
                    > > >
                    > > > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                    > > >
                    > > > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępni
                    > e,
                    > > > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                    > > >
                    > > > +Ks. Wyjścia 21:14+
                    > > >
                    > > > Galba
                    > > ..
                    > > ....
                    > > ..K.P.
                    > > Cos mi sie wydaje Galba, ze trudno Wam bedzie dogadac sie z Januszem. Bo m
                    > usici
                    > > e
                    > > wiedziec, ze, jako wyznawca okreslonych chrzescijaninskich wartosci, Janus
                    > z
                    > > opiera sie na tej czesci Pisma Swietego ktora nazwana zostala Nowym Testam
                    > entem
                    > > .
                    > > Podczas gdy Wasze podejscie jest bardziej tradycyjne - spogladacie przez p
                    > ryzma
                    > > t
                    > > Testamentu Starego.
                    > > ....Innymi slowy, Wasza starotestamentowa interpretacja slynnego "Nie Zabi
                    > jaj"
                    > > zyskala sobie w chrzescijanstwie calkiem nowa oprawe, ktorej drogocennymi
                    > > kamieniami ma byc takie chocby "miluj blizniego swego", czy "miluj nieprzy
                    > jacio
                    > > ly
                    > > swoje" - ze wszystkimi tego nastepstwami (np. pochwala dobroci, czy
                    > > milosierdzia). W przeciwienstwie do Was Galba, Janusz - z racji podpisywan
                    > ia si
                    > > e
                    > > pod chrzescijanskim systemem wartosci - nie moze pozwolic juz sobie pozwol
                    > ic na
                    > >
                    > > sieganie po takie np. "Oko Za Oko", ktore w jego systemie po prostu nie ma
                    > racj
                    > > i
                    > > bytu. Wam wolno - jemu NIE.
                    > > ....Wam to dobrze, Galba. surprised)
                    > > ..
                    > > K.P.
                    > >
                    > >
                    >

• Gość: anomen Re: Wam To Dobrze, Galba.................:O) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 17:59
                      > Zaprawde powiadam wam, ze za cholere nie chwytam jak sie ta piesc ma do naszego
                      >
                      > nosa.

przybliżę: Pan Jezus nie odrzuca ST

> Czy znasz moze nowo-testamentowa przypowiesc o wloscianinie i chronometrze?

hihi
                      > PS....To normalne, ze jako religia musi miec chrzescijanstwo odpowiedzi na
                      > wszystkie pytania - byc lekarstwem na sraczke i przeciw sraczce. Niemniej
                      > chrzescijanstwo to tych kilka naczelnych zasad, a nie wyjatki od nich oraz
                      > sciezki po oplotkach wydeptane dla ominiecia niewygodnych w danej chwili
                      > pryncypiow.

to TY zacząłeś się wymądrzać na temat prostego nauczania NT.
                      jeśli nie wiesz o co chodzi, to, sugeruję, siedź cicho. Zamiast się pogrążać
                      dywagacjami o tym, co "naczelną zasadą" jest a co chodzeniem opłotkami.

a.

> >
                      > > Gość portalu: krzys52 napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: Galba napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Pismo Święte jest (jak widać) dla ciebie w całości wielką niewia
                      > domą!
                      > > Pols
                      > > > ka
                      > > > > wersja nie jest wersją oryginalną (jak sądzę wiesz o tym?). W ję
                      > zyku
                      > > > > starożytnych Izraelitów czynność odebrania komuś życia miała trz
                      > y naz
                      > > wy: 1
                      > > > R
                      > > > > 11;
                      > > > > dotyczyła morderstwa, 2 – zadania śmierci na wojnie, 3 
                      > 211;
                      > > wykon
                      > > > ania
                      > > > > wyroku
                      > > > > śmierci. W Dekalogu pojawia się to pierwsze (nie ma słowa o 2 cz
                      > y 3).
                      > > Więc
                      > > > ej! W
                      > > > >
                      > > > > wielu miejscach Pan Bóg domaga się by morderców karać śmiercią!
                      > > > >
                      > > > > "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby pods
                      > tępni
                      > > e,
                      > > > > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią"
                      > > > >
                      > > > > +Ks. Wyjścia 21:14+
                      > > > >
                      > > > > Galba
                      > > > ..
                      > > > ....
                      > > > ..K.P.
                      > > > Cos mi sie wydaje Galba, ze trudno Wam bedzie dogadac sie z Januszem.
                      > Bo m
                      > > usici
                      > > > e
                      > > > wiedziec, ze, jako wyznawca okreslonych chrzescijaninskich wartosci,
                      > Janus
                      > > z
                      > > > opiera sie na tej czesci Pisma Swietego ktora nazwana zostala Nowym T
                      > estam
                      > > entem
                      > > > .
                      > > > Podczas gdy Wasze podejscie jest bardziej tradycyjne - spogladacie pr
                      > zez p
                      > > ryzma
                      > > > t
                      > > > Testamentu Starego.
                      > > > ....Innymi slowy, Wasza starotestamentowa interpretacja slynnego "Nie
                      > Zabi
                      > > jaj"
                      > > > zyskala sobie w chrzescijanstwie calkiem nowa oprawe, ktorej drogocen
                      > nymi
                      > > > kamieniami ma byc takie chocby "miluj blizniego swego", czy "miluj ni
                      > eprzy
                      > > jacio
                      > > > ly
                      > > > swoje" - ze wszystkimi tego nastepstwami (np. pochwala dobroci, czy
                      > > > milosierdzia). W przeciwienstwie do Was Galba, Janusz - z racji podpi
                      > sywan
                      > > ia si
                      > > > e
                      > > > pod chrzescijanskim systemem wartosci - nie moze pozwolic juz sobie p
                      > ozwol
                      > > ic na
                      > > >
                      > > > sieganie po takie np. "Oko Za Oko", ktore w jego systemie po prostu n
                      > ie ma
                      > > racj
                      > > > i
                      > > > bytu. Wam wolno - jemu NIE.
                      > > > ....Wam to dobrze, Galba. surprised)
                      > > > ..
                      > > > K.P.
                      > > >
                      > > >
                      > >
                      >

• Gość: Janusz Re: Tym... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 10:23

> , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wydaje się być
            >
            >
            > Galba
            ========================

Strzelanie w tył głowy.A to jest jawny plagiat. Widzisz Galbo magistrze te metody
            były praktykowane przez NKWD w lasach Charkowa, Miednoje, Katynia.
            Chciałbyś naśladować tych oprawców? Historia już ich oceniła. Zdecydowanie
            negatywnie. Do czego nawołujesz?
            Z takich myśli powinieneś się wyspowiadać. Na miejscu Twego spowiednika zalecił
            bym pokutę: 100 x Zdrowaś Maryjo i 100 dni zakazu pisania na forum
            • Gość: Galba Wyłazi z ciebie katolicki fundamentalista Januszku IP: 213.17.161.* 04.03.02, 09:02
              Znowu popełniasz pewien błąd: zakładasz, że istnieje ktoś taki jak mój
              spowiednik. A może jestem ewangelikiem, a może ateistą, a może żydem?

Wstydź się podły fundamentalisto religijny! Uważasz, że jak ktoś jest
              inteligentny, dowcipny i wykształcony to musi koniecznie być katolikiem?

Michnik byłby zdruzgotany twoją postawą!

Galba

PS. To polscy oficerowie z Katynia roztrzaskali o mury Kremla pełen pasażerów
              samolot cywilny?

---

>
              > > , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wydaje si
              > ę być
              > >
              > > wręcz przeciwne – likwidować niewinnych, dogadzać zbrodniarzom).
              > >
              > > Galba
              > ========================
              >
              > Strzelanie w tył głowy.A to jest jawny plagiat. Widzisz Galbo magistrze te meto
              > dy
              > były praktykowane przez NKWD w lasach Charkowa, Miednoje, Katynia.
              > Chciałbyś naśladować tych oprawców? Historia już ich oceniła. Zdecydowanie
              > negatywnie. Do czego nawołujesz?
              > Z takich myśli powinieneś się wyspowiadać. Na miejscu Twego spowiednika zalecił
              >
              > bym pokutę: 100 x Zdrowaś Maryjo i 100 dni zakazu pisania na forum

• natt galbus - relatywista 04.03.02, 12:29

>
            >
            > Galba

• Gość: Galba Nattus - człowiek podły ? IP: 213.17.161.* 04.03.02, 12:39
              natt napisał(a):

>
              > > , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wydaje si
              > ę być
              > >
              > > wręcz przeciwne – likwidować niewinnych, dogadzać zbrodniarzom).
              > >
              > > Galba
              >

Skoro Pan Natt nie widzi różnicy między Talibem a jego ofiarą to nie mam innego
              wyjścia jak uznać go za człowieka niegodziwego.

Galba
              • natt Re: Nattus - człowiek podły - raczej nie 04.03.02, 13:14

> natt napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Galba napisał(a):
                > >
                > > > , że ja chcę by strzelano w tył głowy mordercom (ich stanowisko wyda
                > je si
                > > ę być
                > > >
                > > > wręcz przeciwne – likwidować niewinnych, dogadzać zbrodniarzom)
                > .
                > > >
                > > > Galba
                > >
                >
                > Skoro Pan Natt nie widzi różnicy między Talibem a jego ofiarą to nie mam innego
                >
                > wyjścia jak uznać go za człowieka niegodziwego.
                >
                > Galba

pajacu - najpierw sadzic, udowodnic wine - potem karac.
                czytasz gazety? wiesz ile razy sie juz dali amerykanie zrobic w trabe w
                awganistanie? ile razy jedne afgance poszczuli ich na innych??
                jak im udowodnia w procesach wine - to dla mnie moga ich wszystkich usmazyc. ale
                dopiero wtedy. i gdzie tu podlosc???

• zbik O cudownej przemianie Taliba w baranka -popieram.. 01.03.02, 18:44

> Groźni i budzący strach Talibowie, ci sami którzy obcinali kobietom uszy za
      > noszenie kolczyków a wargi za użycie szminki, dziś złagodnieli (by nie rzec
      > że "zbabieli") niczym dusze nieczyste po przekroczeniu bram raju.
      >
      > Oto, jak się dowiadujemy, drogie Talibiątka wpadły w histerię po tym jak
      > strażniczka w Guantanamo szturchnęła w główkę jednego z nich tak niefortunnie,
      > że spadł mu z niej gustowny turbanik. Oto twardziele i bezwzględni wojownicy
      > nie mający litości dla odszczepieńców przypomnieli sobie o istnieniu takich
      > słów jak "godność człowieka" i "tolerancja religijna".
      >
      > A co na to postępowy świat? Czy doceni wartość resocjalizacyjną obozu na Kubie?
      >
      > Czy przeprosi rząd USA za ataki na ów obóz? Wszak tak cudownych osiągnięć nie
      > notują nawet nasze więzienia (włącznie z tymi gdzie osadzeni resocjalizują się
      > przy użyciu wideo, siłowni i basenów).
      >
      > A tak poważnie: na miejscu prez. Busha zadzwoniłbym do komendanta obozu i
      > zapytał:
      >
      > - Czy przesłuchano już wszystkich z tych gnojków?
      > - Tak Panie Prezydencie!
      > - Dobra... no to w ramach ograniczania wydatków budżetowych rozwalcie całe to
      > gówno i wrzućcie do oceanu... A! Żebyśmy się dobrze zrozumieli majorze: masz
      > rozwalić tych brudasów w pomarańczowych kubraczkach a nie obóz. I dajcie
      > każdemu po egzemplarzu Koranu na drogę, bo inaczej znów AI będzie marudzić.
      > Zrozumiano?
      > - Tak jest Panie Prezydencie!
      >
      > The Happy End
      >
      > Galba

Swietnie to ujales !
      Popieram 100 % ,ci zatwardziali mordercy nie nadaja sie na reedukacje .
      Ich Allah ,kaze im mordowac i nigdy nie przestana tego robic (tylko daj im
      okazje ).

pzdr Zbik (mjr)

• galba Re: -popieram.. - cieszę się 01.03.02, 22:52
        zbik napisał(a):

> pzdr Zbik (mjr)

---

Może coś przeoczyłem ale czy nie byliście ostatnio kapitanem majorze Żbik?

Galba

• puls Re: -popieram.. - cieszę się 02.03.02, 08:11
          Zawsze majorem byl o ile pamietam.

Puls

• Gość: tomek Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: *.cpe.mountaincable.net 02.03.02, 09:25

>
      > Oto, jak się dowiadujemy, drogie Talibiątka wpadły w histerię po tym jak
      > strażniczka w Guantanamo szturchnęła w główkę jednego z nich tak niefortunnie,
      > że spadł mu z niej gustowny turbanik. Oto twardziele i bezwzględni wojownicy
      >
      > A co na to postępowy świat? Czy doceni wartość resocjalizacyjną obozu na Kubie?
      >
      > Czy przeprosi rząd USA za ataki na ów obóz? Wszak tak cudownych osiągnięć nie
      > notują nawet nasze więzienia (włącznie z tymi gdzie osadzeni resocjalizują się
      > przy użyciu wideo, siłowni i basenów).
      >
      > A tak poważnie: na miejscu prez. Busha zadzwoniłbym do komendanta obozu i
      > zapytał:
      >
      > Zrozumiano?
      >
      > The Happy End
      >
      > Galba

Swoja wiedze opierasz tylko na propagandzie, kolego.
      Wiesz tyle co ja o sytuacji Talibow w Afganistanie i teraz w obozie.
      Wiec dokladnie tyle ile chciano abysmy wiedzieli.
      Nie szastaj wiec okresleniami "godnosc czlowieka", "tolerancja religijna" bo
      przeczysz samemu sobie.
      Radzilbym - jesli jestes w stanie - ruszyc troche muzgowinca jak ogladasz TVP
      albo czytasz Gazete. Blogoslawieni - ktorzy nie widza co jest grane.
      • Gość: DSD Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: 212.33.88.* 02.03.02, 10:54
        > Swoja wiedze opierasz tylko na propagandzie, kolego.
        > Wiesz tyle co ja o sytuacji Talibow w Afganistanie i teraz w obozie.
        > Wiec dokladnie tyle ile chciano abysmy wiedzieli.

Zgoda. Nie mozemy wiec powiedziec nic pewnego o traktowaniu Talibow w Guntanamo, wiec nie mozemy oskarzac
        USA, ze Talibowie sa traktowani zle. Mam nadzieje ze dobrze Cie zrozumialem?

P.S. Polecam artykul Bartosz Weglarczyka w Swiatecznej. Moze to i propaganda ale dobrze napisana smile))
        P.S. II Co do wiezienia obywateli innych panstw przez USA - mam pytanie z ciekawosci. Pewnie juz kiedys zdarzylo
        sie, ze wzieto do niewoli zolnierzy francuskiej Legii Cudzoziemskiej. Co wtedy, czy nalezy ich wydac krajowi
        pochodzenia?
      • puls Tomek ---O cudownej przemianie Taliba w baranka - 02.03.02, 13:31
        Islamisci przyblizyli nam wartosci Islamu 11.09.01 ,czy to tez propaganda?
        To mi wystarczy do oceny tych wszy.

puls
        • Gość: Janusz Re: O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 14:06
          Właśnie cała moja "walka" na klawiaturze polega na tym,że ja potępiam zabijanie
          w imię czy to religii czy to ideologii czy to z innych pobudek. Rzeczywiście
          masz racje Galbo magistrze, że słabo znam Pismo szczególnie Stary Testament.
          Argument, że Pismo zostało napisane przez ludzi ale pod natchnieniem "z góry"
          nie wytrzymuje krytyki. Talibowie właśnie tak pojmują owe " z góry" polecenia i
          w imię Allacha mordują. Tak samo zabijała inkwizycja. Z tego samego powodu
          ogniem i mieczem "nawracali" Krzyżacy. O wojnach krzyżowych nie wspomnę.
          To jest na przestrzeni wieków ogrom krzywd ludzkich: łez i krwi. Współczesna
          nam cywilizacja również winna jest śmierci wielu osób z tzw pobudek religijnych.
          Przypomina mi to jako żywo bajeczkę o Guliwerze, który trafił na wyspę
          liliputów. Otóż tam rozgorzała wojna o to czy prawidłowo jest jeść jajko od tej
          grubszej czy od tej cieńszej strony. Jak dowodzi historia ludzkości - ludzie od
          zawsze żyli różnymi lękami. Wśród nich znaleźli się tacy co postanowili te lęki
          zamienić w wierzenia. Tak powstały religie. Można było wmawiać biednym
          maluczkim, że pioruny to gniew bogów. Dzisiaj wmawia się, że Pismo napisali
          ludzie natchnieni przez Boga. Według tego Pisma , które cytowałeś Żydzi
          postąpili słusznie mordując Chrystusa. Bo tak nakazywało im Pismo napisane
          przez natchnionych. Można by tak kontynuować. Reasumując w swoich poglądach,
          które tu zaprezentowałeś nie różnisz się niczym od Talibów, których potępiasz.
          Ja ich również potępiam podobnie jak wszystkich innych nawiedzonych po to aby
          szerzyć nienawiść.
          • anomen Re: O cudownej przemianie Taliba w baranka - 04.03.02, 12:41
            > Argument, że Pismo zostało napisane przez ludzi ale pod natchnieniem "z góry"
            > nie wytrzymuje krytyki. Talibowie właśnie tak pojmują owe " z góry" polecenia i
            >
            > w imię Allacha mordują.

trochę kiepsko argumentujesz. Fakt, że ktoś dowodzi prawa do mordowania na
            podstawie odniesienia do Bożego nakazu nie implikuje, (i) ze Boga nie ma i czegoś
            (innego niż Talibom) nie nakazał (ii) nie powinniśmy sie odwoływac do czegoś poza
            nami.

No bo chyba nie wycofasz podręczników ze szkół dlatego, że w niektórych napisano
            bzdury? Albo, nie stwierdzisz, że cała polityka jest bez sensu, bo istnieje
            Lepper? Itd. itp.

Tak samo zabijała inkwizycja. Z tego samego powodu
            > ogniem i mieczem "nawracali" Krzyżacy.

Zabijaja też szlachetni ateiści. Stalin? No i co? Ateizm jest dlatego be?
            Chyba, że udowodnisz, że zabijaja tylko ci, którzy odwołują się do Boskiego
            nakazu - powodzenia.

O wojnach krzyżowych nie wspomnę.
            > To jest na przestrzeni wieków ogrom krzywd ludzkich: łez i krwi.

Och, jakże twe serce krwawi! Chyba zaraz się nawróce na ateizm...

Współczesna
            > nam cywilizacja również winna jest śmierci wielu osób z tzw pobudek religijnych
            > .

No i co?

Jak dowodzi historia ludzkości - ludzie od
            >
            > zawsze żyli różnymi lękami. Wśród nich znaleźli się tacy co postanowili te lęki
            >
            > zamienić w wierzenia. Tak powstały religie.

Cóż za wspaniałe zdolności syntetyczne z zakresu filozofii historii....
            pogratulować pewności! Jakaż głebia w tych prostych, jasnych, niezłomnych
            stwierdzeniach! Z pewnością opierają się na głębokich studiach z zakresu
            porównanwczej religiologii, nie niechęci do systemu, w świetle którego to co
            robisz jest grzechem, prawda?

Dzisiaj wmawia się, że Pismo napisali
            > ludzie natchnieni przez Boga.

Tak!!!! Uwolnijmy wreszcie ludzi od tych wierzeń. Religia opium dla ludu jest!!!
            Dajmy im światło!!! Czego? Januszka?

Chyba pozostane w ciemności...

Według tego Pisma , które cytowałeś Żydzi
            > postąpili słusznie mordując Chrystusa.

Tutaj znów wracamy do Twoich rozległych umiejętności egzegetycznych. Chylę czoła -
            nic więcej mi nie pozostaje...

Można by tak kontynuować. Reasumując w swoich poglądach,
            > które tu zaprezentowałeś nie różnisz się niczym od Talibów, których potępiasz.
            > Ja ich również potępiam podobnie jak wszystkich innych nawiedzonych po to aby
            > szerzyć nienawiść.

Brawo! Tego nam trzeba! Zdrowego otwarcia się na wszystko, co jest moim włąsnym
            przekonaniem!

Pozstając w zadziwieniu

anomen
      • Gość: Galba Niewierny Tomasz IP: 213.17.161.* 04.03.02, 09:12
        Gość portalu: tomek napisał(a):

> Radzilbym - jesli jestes w stanie - ruszyc troche mózgowinca jak ogladasz TVP
        > albo czytasz Gazete. Blogoslawieni - ktorzy nie widza co jest grane.

Nie oglądam TVP, nie czytam GW. Wiem, że talibowie to bydło warte kilku gramów
        ołowiu w potylicy.

Galba
    • _helga Talibskie baranki - zdjecia 02.03.02, 17:57
      Pzdr. dla Galbysmile

1. Religijna policja Talibow bije kobiete drewnianymi palami na ulicy za zdjecie
      zaslony w miejscu publicznym. Na zdjeciu ta kobieta wlasnie pada na ziemie.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/beating3.jpg

Ta sama kobieta po pobiciu.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/11dail1.jpg

2. Publiczna egzekucja na stadionie w Kabulu przez poderzniecie gardla.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/qasas-2.jpg

3. Szczesliwy Talib z peczkiem obcietych ludzkich dloni.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/handcut0.jpg

4. 2 chlopi afganscy na moment przed powieszeniem
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/hung1.gif

oraz po:

www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/hung5.gif

5. Tortury publiczne w Heracie
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/herat.jpg

6. Kobieta i mężczyzna ukamienowani na śmierć w Mazar-e-Sharif.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/stoning.jpg

7. Autorki tych zdjec z organizacji praw czlowieka RAWA. Za robienie zdjec
      grozila kara smierci przez powieszenie lub poderzniecie gardla. Niektore sa
      ponizej 16 roku zycia.
      www.poslaniec.pl/2001/images/rawa/demo5.jpg

Ja tego widzialam duzo wiecej, takze filmy robione z ukrycia. I wiecie co?
      Zlapalam sie na mysli, ze moglabym te kare smierci wykonac osobiscie. Strzalem w
      tyl glowy. Wcale nie zartuje.

Pozdrawiam Galbe.

• puls Re: Talibskie baranki - zdjecia,dzieki Helga !! 02.03.02, 22:16
        Co za mordercze skurw...syny ,muzulmanscy mordercy odmawiali wszelkich
        praw swoim wrogom ,a teraz lewckie glosy w Europie znowu becza oslim
        glosem : prawa dla tych mordercow.
        Jestem za tym dac im prawo na widzenie sie z Allahem ,one way ticket do
        raju .
        Natychmiast ,szkoda pieniedzy na karmienie tego bydla ,wypuszczone zrobi
        nam znowu rzez i wtedy nikt sie za nami nie wstawi .

puls
        • vist. ______Zawiodlem_______sie________________________! 02.03.02, 22:39

Na moich braciach muzulmanskich ,

obiecwali walke , a uciekli jak

szczury !

Mh..................

Mh..................

Dlaczego ?

pzdr

Vist,_______________________/
        • _helga Re: Talibskie baranki - zdjecia,dzieki Helga !! 02.03.02, 23:48
          puls napisał(a):

> Co za mordercze skurw...syny ,muzulmanscy mordercy odmawiali wszelkich
          > praw swoim wrogom ,a teraz lewckie glosy w Europie znowu becza oslim
          > glosem : prawa dla tych mordercow.
          > Jestem za tym dac im prawo na widzenie sie z Allahem ,one way ticket do
          > raju .
          > Natychmiast ,szkoda pieniedzy na karmienie tego bydla ,wypuszczone zrobi
          > nam znowu rzez i wtedy nikt sie za nami nie wstawi .
          >
          > puls

Hej. Dzieki. Te fotki to oni ode mnie dostali. Wybralismy najmniej drastyczne,
          wiec sobie mozesz wyobrazic, co ja mam w pudelku na regale. Wszystkie noze mi sie
          w kieszeni otwieraja jak sobie o nich pomysle. Bardzo dobrze, ze Galba ten
          komentarz puscil.

• hans2 Re: Talibskie baranki - zdjecia,dzieki Helga !! 03.03.02, 06:05
            _helga napisał(a):

> puls napisał(a):
            >
            > > Co za mordercze skurw...syny ,muzulmanscy mordercy odmawiali wszel
            > kich
            > > praw swoim wrogom ,a teraz lewckie glosy w Europie znowu becza oslim
            > > glosem : prawa dla tych mordercow.
            > > Jestem za tym dac im prawo na widzenie sie z Allahem ,one way ticket do
            >
            > > raju .
            > > Natychmiast ,szkoda pieniedzy na karmienie tego bydla ,wypuszczone zrob
            > i
            > > nam znowu rzez i wtedy nikt sie za nami nie wstawi .
            > >
            > > puls
            >
            > Hej. Dzieki. Te fotki to oni ode mnie dostali. Wybralismy najmniej drastyczne,
            > wiec sobie mozesz wyobrazic, co ja mam w pudelku na regale. Wszystkie noze mi s
            > ie
            > w kieszeni otwieraja jak sobie o nich pomysle. Bardzo dobrze, ze Galba ten
            > komentarz puscil.
            >
            > Ja tez dziekuje , trzeba mowic o bandytach muzulmanskich .
            To samo w Izraelu ,gdy biora sie za terrorystow i mordercow
            arabskich ,europejskie lewaki krzyk podnosza .
            Ale obronic sie sami nie potrafia.

pzdr Hans

• Gość: Wiktor33 Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: *.piaseczno.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:27
      Proponuję inne zakończenie: nie do oceanu, ale przerobić ich na żarcie dla
      psów. To samo zrobić ze szczątkami "rozrywkowych" palestyńczyków. To im zamknie
      drogę do ich wyśnionego raju z hurysami.
    • Gość: AndrzejG Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 06:34

>
      > Zrozumiano?
      >
      > The Happy End
      >
      > Galba

Aż mnie zamurowało.Profesor Galba to napisał?
      Pierwsze co mi się nasunęło to Katyń.Wspomniał o tym Januszw którymś tam poście..
      Największą głupotą byłoby zrobienie im takiego punktu wiecznego zaczepienia.
      Panie Galba - z polityki masz Pan 1.(skala polska , nie austriacka)

Andrzej
      • Gość: Galba Andrzeju wątpiący w mój geniusz ! IP: 213.17.161.* 04.03.02, 09:21
        1. Ze względów politycznych może faktycznie nie należałoby ich rozwalać, ale z
        czysto ludzkiego punktu widzenia nie mam żadnych oporów by poprzeć taką właśnie
        opcję.

2. Forma literacka zwana komentarzem dopuszcza pewną dozę prowokacji mającej na
        celu uwypuklenie problemu. Dlatego nie powinieneś odczytywać moich postów jako
        stenograficznego zapisu spowiedzi.

Galba

---

Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

>
        > >
        > > - Czy przesłuchano już wszystkich z tych gnojków?
        > > - Tak Panie Prezydencie!
        > > - Dobra... no to w ramach ograniczania wydatków budżetowych rozwalcie całe
        > to
        > > gówno i wrzućcie do oceanu... A! Żebyśmy się dobrze zrozumieli majorze: ma
        > sz
        > > rozwalić tych brudasów w pomarańczowych kubraczkach a nie obóz. I dajcie
        > > każdemu po egzemplarzu Koranu na drogę, bo inaczej znów AI będzie marudzić
        > .
        > > Zrozumiano?
        > > - Tak jest Panie Prezydencie!
        > >
        > > The Happy End
        > >
        > > Galba
        >
        > Aż mnie zamurowało.Profesor Galba to napisał?
        > Pierwsze co mi się nasunęło to Katyń.Wspomniał o tym Januszw którymś tam poście
        > ..
        > Największą głupotą byłoby zrobienie im takiego punktu wiecznego zaczepienia.
        > Panie Galba - z polityki masz Pan 1.(skala polska , nie austriacka)
        >
        > Andrzej

• Gość: AndrzejG Andrzeju wątpiący w mój geniusz ! No cóż. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 10:48

> 1. Ze względów politycznych może faktycznie nie należałoby ich rozwalać, ale z
          > czysto ludzkiego punktu widzenia nie mam żadnych oporów by poprzeć taką właśnie
          > opcję.

Nie rozumiem co to jest 'czysto ludzki punkt widzenia'.

Dla mnie działalność na każdym polu przeplata się z polityką.
          Polityka ma to do siebie ,że oceniana jest jako moralna i dobra,
          gdy jest skuteczna.Może i ludobójstwo jest skuteczne, ale tylko na krótką
          metę.Taki czyn tylko zjednoczyłby świat muzułmanski i byłoby o wiele trudniej
          zaprowadzić jaki taki spokój na świecie.
          Jaką ma Pan pewność ,że ci złapani talibowie , to są własnie zamachowcy.
          Dokąd nie ma pewności , nie można tak lekko podchodzić do problemu.

>
          > 2. Forma literacka zwana komentarzem dopuszcza pewną dozę prowokacji mającej na
          > celu uwypuklenie problemu. Dlatego nie powinieneś odczytywać moich postów jako
          > stenograficznego zapisu spowiedzi.

Nie odbieram to jako spowiedzi , jednak forum ma to do siebie ,że jaka by nie
          była forma wypowiedzi , to określa człowieka piszącego.

> Galba
          >

Pozdrawiam Andrzej

• Gość: Janusz Re: Zostałem awansowany... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 11:45
            ...przez Galbę magistra na fundamentalistę religijnego! Nie zbadane są wyroki
            Opatrzności. Człowiek, który przez dni kilka broni wiary i jest gotów za nią
            umrzeć zamienia się następnie w enkawudzistę strzelającego w tył głowy.
            Galbo mgr! - czy Ty żyjesz jak normalny człowiek? Masz rodzinę i dzieci?
            Masz jakiś system wartości? Strzał w tył głowy...powołujesz się na Pismo nie
            znając jego treści, ani genezy...słowo zawarte w księgach pochodzi z
            natchnienia Bożego...zakładasz, że istnieje mój spowiednik... Strzał w tył
            głowy...nie oglądam TVP, nie czytam GW.Wiem, że Talibowie to bydło warte kilku
            gramów ołowiu w potylicy...strzał w tył głowy...wstydź się podły
            fundamentalisto religijny...strzał w tył głowy...+Ks.Wyjścia 21:14+ ... strzał
            w tył głowy...
            Dobrze się czujesz? A może zgłosisz się do Amerykanów aby te wyroki (strzał w
            tył głowy) wykonać osobiście odrywając Talibów od "ołtarza mego".
            Będziesz potem miał piękne sny...Bóg Ojciec położy Ci rękę na ramieniu i powie:
            dobrze czyniłeś synu
            • Gość: Galba Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku IP: 213.17.161.* 04.03.02, 12:01

> Dobrze się czujesz?

Dziękuję, nienajgorzej. A co słychać u Pana?

> A może zgłosisz się do Amerykanów aby te wyroki (strzał w
              > tył głowy) wykonać osobiście odrywając Talibów od "ołtarza mego".
              > Będziesz potem miał piękne sny...Bóg Ojciec położy Ci rękę na ramieniu i powie
              > :
              > dobrze czyniłeś synu

Eeee, nie załapałbym się - za dużo chętnych. Myślę, że obywatele USA będą mieli
              pierwszeństwo (nawet jeśli uznać, że "1 talib" / "1 chętny z listy" to i tak dla
              mnie nie starczy).

Galba
              • Gość: Janusz Re: Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 12:18

>
                > > Dobrze się czujesz?
                >
                > Dziękuję, nienajgorzej. A co słychać u Pana?
                >
                > > A może zgłosisz się do Amerykanów aby te wyroki (strzał w
                > > tył głowy) wykonać osobiście odrywając Talibów od "ołtarza mego".
                > > Będziesz potem miał piękne sny...Bóg Ojciec położy Ci rękę na ramieniu i
                > powie
                > > :
                > > dobrze czyniłeś synu
                >
                > Eeee, nie załapałbym się - za dużo chętnych. Myślę, że obywatele USA będą mieli
                >
                > pierwszeństwo (nawet jeśli uznać, że "1 talib" / "1 chętny z listy" to i tak dl
                > a
                > mnie nie starczy).
                >
                > Galba

==================================

Napisz proszę szczerze czy, gdybyś miał możliwość strzelić Talibowi w tył głowy
                to czy byś to zrobił, czy też to takie konfabulacje tylko.
                Czy nazwałeś mnie Talibkiem aby i mi strzelić w tył głowy? (Talibkowi to pewnie z
                broni małokalibrowej?)

Janusz
                • Gość: Adams Re: Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku IP: 213.25.60.* 04.03.02, 12:22

>
                  > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  > >
                  > > > Dobrze się czujesz?
                  > >
                  > > Dziękuję, nienajgorzej. A co słychać u Pana?
                  > >
                  > > > A może zgłosisz się do Amerykanów aby te wyroki (strzał w
                  > > > tył głowy) wykonać osobiście odrywając Talibów od "ołtarza mego".
                  > > > Będziesz potem miał piękne sny...Bóg Ojciec położy Ci rękę na ramien
                  > iu i
                  > > powie
                  > > > :
                  > > > dobrze czyniłeś synu
                  > >
                  > > Eeee, nie załapałbym się - za dużo chętnych. Myślę, że obywatele USA będą
                  > mieli
                  > >
                  > > pierwszeństwo (nawet jeśli uznać, że "1 talib" / "1 chętny z listy" to i t
                  > ak dl
                  > > a
                  > > mnie nie starczy).
                  > >
                  > > Galba
                  >
                  > ==================================
                  >
                  > Napisz proszę szczerze czy, gdybyś miał możliwość strzelić Talibowi w tył głowy
                  >
                  > to czy byś to zrobił, czy też to takie konfabulacje tylko.
                  > Czy nazwałeś mnie Talibkiem aby i mi strzelić w tył głowy?

Tobie ? wątpię . Męcz się z sobą sam.
                • Gość: Galba Nie martw się Januszku - dla ciebie deportacja... IP: 213.17.161.* 04.03.02, 12:27

> Napisz proszę szczerze czy, gdybyś miał możliwość strzelić Talibowi w tył głowy
                  >
                  > Czy nazwałeś mnie Talibkiem aby i mi strzelić w tył głowy? (Talibkowi to pewnie
                  > z
                  > broni małokalibrowej?)
                  >
                  > Janusz

... na Białoruś.

1. Nazwałem cię Talibkiem z racji twego fundamentalizmu religijno-umysłowego
                  (forma zdrobniona ze względu na nikłą szkodliwość).
                  2. Musiałbym najpierw poznać "dokonania" owego taliba, jak sądzę w większości
                  wypadków nie zawahałbym sie pociągnąć za spust (nie we wszystkich przypadkach bo
                  jak powszechnie wiadomo mam gołębie serce i wrażliwy jestem niczym lelija).

Galba
                • _helga Re: Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku 04.03.02, 18:49

>
                  > ==================================
                  >
                  >
                  > Czy nazwałeś mnie Talibkiem aby i mi strzelić w tył głowy? (Talibkowi to pewnie
                  > z
                  > broni małokalibrowej?)
                  >
                  > Janusz

Ja sie moge strzelac w tyl glowy Talibom. Prosze bardzo. Wcale nie zartuje. Moze
                  byc pistolet malokalibrowy. Pod warunkiem ze bede wiedziala ze skazaniec popelnil
                  przestepstwa przeciwko ludzkosci na terenie Afganistanu. Tobie nie strzele, chyba
                  ze zaczniesz ludzi torturowac i mordowac.

• Gość: # W Polsce kazdy jest lekarzem a na Forum sedzia... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 04.03.02, 12:14
              Wyroki, oglaszane przez rzady przed atakiem
              na inne panstwo... mogliby sie nie tylko
              historycy wypowiedziec...

Dowody, potwierdzane po dlugich zabiegach dyplomatycznych
              a nie oglaszane dotad...

Massmedia z dziennikarzami, nie odczuwajacymi wstydu za
              calkiem inna postawe, ale za takie same pieniadze...

No i zdjecia ... czy przypadkowo wybrane?

A opinie tak pewne...
              Przezywalem juz czasy takich pewnych opinii.
              Dzis ci sami glosza przeciwne z rowna pewnoscia...
          • _helga Re: Andrzej masz skandaliczny poglad na moralnosc 04.03.02, 18:42
            Gość portalu: AndrzejG napisał(a): >

Szanowny Andrzeju, twierdzisz, jakobys nie wiedzial co to jest "czysto ludzki
            punkt widzenia" oraz ze twierdzisz: "Dla mnie działalność na każdym polu
            przeplata się z polityką. Polityka ma to do siebie ,że oceniana jest jako moralna
            i dobra, gdy jest skuteczna".

Uprzejmie cie informuje, ze polityka nie jest bytem samoistnym, ktory okresla sam
            siebie. Polityka moze byc skuteczna, aczkolwiek ani moralna, ani dobra. Skuteczna
            byla nazistowska polityka Holokaustu na przyklad, choc malo kto procz ciebie by
            ja nazwal polityka "moralna". Co prawda sie troche uspokoilam co do twoich
            pogladow, bo piszesz dalej "Może i ludobójstwo jest skuteczne, ale tylko na
            krótką metę." Ale nie uspokoilam sie do konca. Jesli ludobojstwo jest na krotka
            mete skuteczne, to wedlug twoich powyzszych stwierdzen jest rowniez na krotka
            mete moralne?

To juz rozumiem, skad ci sie wzielo, ze winni moga byc wylacznie sprawcy zamachu
            na WTC. Ty uwazasz, ze Talibowie, ktorzy mordowali Afganczykow sprawowali wtedy
            wladze w Afganistanie, byli wiec skuteczni i moralni, a dzisiaj im sie nalezy
            status jencow wojennych i szacunek swiata, tak?

No taaaak. Cos ci powiem. Sa na swiecie i tacy ludzie, ktorym sie jednakowo nie
            podobaja ani zamachy na WTC, ani pogromy na afganskich wioskach, ani obcinanie
            rak i nog, ani tortury na jakis biedakach z Trzeciego Swiata. To wlasnie
            jest "czysto ludzki punkt widzenia". Przedpolityczny. Dzieki temu, ze taki
            przedpolityczny punkt widzenia podziala na swiecie wiele ludzi, to swiat w ogole
            jeszcze istnieje.
            • Gość: AndrzejG Re: Andrzej masz skandaliczny poglad na moralnosc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 20:17
              _helga napisał(a):

> Gość portalu: AndrzejG napisał(a): >
              >
              > Szanowny Andrzeju, twierdzisz, jakobys nie wiedzial co to jest "czysto ludzki
              > punkt widzenia" oraz ze twierdzisz: "Dla mnie działalność na każdym polu
              > przeplata się z polityką. Polityka ma to do siebie ,że oceniana jest jako moral
              > na
              > i dobra, gdy jest skuteczna".
              >
              > Uprzejmie cie informuje, ze polityka nie jest bytem samoistnym, ktory okresla
              sam siebie. Polityka moze byc skuteczna, aczkolwiek ani moralna, ani dobra.
              Skuteczna byla nazistowska polityka Holokaustu na przyklad, choc malo kto procz
              ciebie by ja nazwal polityka "moralna". Co prawda sie troche uspokoilam co do
              twoich pogladow, bo piszesz dalej "Może i ludobójstwo jest skuteczne, ale tylko
              na krótką metę." Ale nie uspokoilam sie do konca. Jesli ludobojstwo jest na
              krotka mete skuteczne, to wedlug twoich powyzszych stwierdzen jest rowniez na
              > krotka mete moralne?

Ludobójstwo nie jest moralne , może odniosłaś takie wrażenie , ale nie
              to chciałem wyrazić.Zawiniła nieprecyzyjność w formułowaniu mysli.

Cała ta sprawa Talibów jest ciężka do rozwiązania.Dobrze ,że wsponiałaś
              o holocauscie.Kilka postów wcześniej ja wspomniałem o Katyniu.
              Metoda proponowana przez imć Galbę stawia go na równi z faszystami i
              stalinowcami.To pójdzmy dalej.Taki akt ludobójstwa spowoduje zwarcie
              szeregów muzułman i umocnienie talibów.To rozwalmy ich wszystkich,
              a żeby była pewność to wszystkich muzułman.Szkoda kulek?Rzućmy im bombki A.
              Sprawa czysta , nie ma świadków , historię zatuszujemy ,jesteśmy moralni.

Do tej pory USA świetnie rozegrała tą całą wojnę z talibami i mam nadzieję,
              że rozwalą ten muzułmański terroryzm i wątpię czy posłuchają naszych współczesnych
              moralistów.

>
              > To juz rozumiem, skad ci sie wzielo, ze winni moga byc wylacznie sprawcy zamach
              > u na WTC. Ty uwazasz, ze Talibowie, ktorzy mordowali Afganczykow sprawowali
              wtedy wladze w Afganistanie, byli wiec skuteczni i moralni, a dzisiaj im sie
              nalezy status jencow wojennych i szacunek swiata, tak?

A Talibowie są z księzca?Przecież to jedno z najliczniejszych plemion(narodów)
              Afganistanu.Jest w Afganistanie władza , niech ich wyłapie i osądzi i
              powiesi , czy rostrzela .Jednak propozycje rostrzeliwania tylko dlatego ,
              że to talib to czysty rasizm.

>
              > No taaaak. Cos ci powiem. Sa na swiecie i tacy ludzie, ktorym sie jednakowo nie
              > podobaja ani zamachy na WTC, ani pogromy na afganskich wioskach, ani obcinanie
              > rak i nog, ani tortury na jakis biedakach z Trzeciego Swiata. To wlasnie
              > jest "czysto ludzki punkt widzenia". Przedpolityczny. Dzieki temu, ze taki
              > przedpolityczny punkt widzenia podziala na swiecie wiele ludzi, to swiat w
              ogole jeszcze istnieje.

Super.
              To weż tych wszystkich jeńców z 'czysto ludzkiego punktu widzenia" pozarzynaj.
              Bez udowodnienia winy i tylko dlatego ,że kultura skrajnego islamu jest
              okrutna.Zmienisz w ten sposób ich kulturę i stosunki społeczne?Nie.
              Zadowolisz tylko swoją "ludzką" chęć zemsty , ślepej zemsty.

Andrzej
              • Gość: Helga Re: Andrzej masz skandaliczny poglad na moralnosc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 21:12
                Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> Ludobójstwo nie jest moralne , może odniosłaś takie wrażenie , ale nie
                > to chciałem wyrazić.Zawiniła nieprecyzyjność w formułowaniu mysli.

Wcale nie byles nieprezycyjny, kiedy napisales, ze "Polityka ma to do siebie ,że
                oceniana jest jako moralna i dobra, gdy jest skuteczna." Wrecz przeciwnie.
                Talibowie uprawiali ludobojstwo na terenie Afganistanu. Termin "ludobojstwo" tez
                ma konkretne znaczenie. Nie ma nic wspolnego z wyrokiem smierci po udowodnieniu
                winy, a o tym pisze Galba w swoich postach i ja. Jako antidotum na takie poglady
                o zwiazku moralnosci z polityka zalecam "Polityka jako odpowiedzialnosc" Maxa
                Webera.

> Cała ta sprawa Talibów jest ciężka do rozwiązania.Dobrze ,że wsponiałaś
                > o holocauscie.Kilka postów wcześniej ja wspomniałem o Katyniu.
                > Metoda proponowana przez imć Galbę stawia go na równi z faszystami i
                > stalinowcami.To pójdzmy dalej.Taki akt ludobójstwa spowoduje zwarcie
                > szeregów muzułman i umocnienie talibów.To rozwalmy ich wszystkich,
                > a żeby była pewność to wszystkich muzułman.Szkoda kulek?Rzućmy im bombki A.
                > Sprawa czysta , nie ma świadków , historię zatuszujemy ,jesteśmy moralni.

Zdaje sie ze nie rozumiesz takze co znacza slowa "holokaust", "faszyzm"
                oraz "stalinizm". Imc pan Galba raczej te terminy rozumie, przynajmniej po jego
                postach sadzac. Zaryzykuje takze hipoteze, ze imc pan Galba rozumie roznice
                pomiedzy "rozrzucaniem bombek na prawo i lewo", ludobojstwem i tuszowaniem
                historii "zeby nie bylo swiadkow" a wykonaniem wyroku smierci na winnym wlasnie
                zbrodni ludobojstwa. A co do "umacniania szeregow talibow" to powiem tyle, ze
                szczesliwie dla ludzkosci nikt sie nie zastanawial nad "umacnianiem szeregow
                nazistow" przy okazji Norymbergi, jak sie juz mamy takich ostrych porownan
                trzymac.

>
                > A Talibowie są z księzca?Przecież to jedno z najliczniejszych plemion(narodów)
                > Afganistanu.Jest w Afganistanie władza , niech ich wyłapie i osądzi i
                > powiesi , czy rostrzela .Jednak propozycje rostrzeliwania tylko dlatego ,
                > że to talib to czysty rasizm.

No widzisz? Tak ich bronisz, a nawet nie wiesz, ze Talibowie to nie jest zadne
                plemie. Nie ma takiego plemienia, ani na terenie Afganistanu, ani gdzie indziej.
                W zwiazku z tym twoje uwagi na temat rasizmu sa delikatnie mowiac bardzo odlegle
                od realiow.

Dam ci na koniec jedna rade. Zanim zaczniesz kogos wyzywac od nazistow i
                ludobojcow, to najpierw sobie przemysl co to jest nazizm i ludobojstwo. Zareczam
                ci, ze tak naprawde w tym watku to ty sie najbardziej zblizyles do ideologii
                totalitarnych, wlasnie poprzez utozsamienie skutecznosci z moralnoscia. Chcaco
                czy nie, tak ci wyszlo. Odwal sie od Galby, jak nie wiesz o czym pisze.
                • Gość: AndrzejG Re: Andrzej masz skandaliczny poglad na moralnosc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 22:10
                  Gość portalu: Helga napisał(a):

>
                  > Dam ci na koniec jedna rade. Zanim zaczniesz kogos wyzywac od nazistow i
                  > ludobojcow, to najpierw sobie przemysl co to jest nazizm i ludobojstwo. Zarecza
                  > m
                  > ci, ze tak naprawde w tym watku to ty sie najbardziej zblizyles do ideologii
                  > totalitarnych, wlasnie poprzez utozsamienie skutecznosci z moralnoscia. Chcaco
                  > czy nie, tak ci wyszlo. Odwal sie od Galby, jak nie wiesz o czym pisze.

Skruszony odwalam się.

Jeśli chodzi o zrozumienie postu Galby , to dla mnie on był jasny.
                  Rozumiem chęć wykorzystania przez talibów zdobyczy cywilizowanego świata,
                  uznającego prawa człowieka.Brzydzę się ich dwulicowością przy próbach
                  wykorzystania tych praw.
                  Jednak nie mogę zrozumieć końcówki postu -po przesłuchaniu rozwalić.

Andrzej

• andrzejg Do Helgi 04.03.02, 22:50
                    Galba napisał
                    - O cudownej przemianie Taliba w baranka -
                    Autor: Gość portalu: Galba
                    Data: 01-03-2002 08:20

zapytał:

- Tak Panie Prezydencie!
                    Zrozumiano?

The Happy End
                    ---------------------------------------------------------------------------

Ty napisałaś w Re: Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku

Ja sie moge strzelac w tyl glowy Talibom. Prosze bardzo. Wcale nie zartuje.
                    Moze byc pistolet malokalibrowy. Pod warunkiem ze bede wiedziala ze skazaniec
                    popelnil przestepstwa przeciwko ludzkosci na terenie Afganistanu.

---------------------------------------------------------------------

W poscie Galby brakuje mi Twojego sformułowania „ze bede wiedziala ze skazaniec
                    popelnil przestepstwa przeciwko ludzkosci na terenie Afganistanu.”
                    On pisze TYLKO o likwidacji i tego nie rozumiem.Gratuluję pewności,
                    że wszyscy przewiezieni na Kubę są winni ludobójstwa.

Po przeczytaniu Twego postu widzę zasadiczą różnicę między Twoim
                    podejściem do problemu , a podejściem Galby.

Andrzej
    • janusz2_ Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - 04.03.02, 11:54

> (...)
      >
      > Oto twardziele i bezwzględni wojownicy

Każdy człowiek popełniający przestępstwo musi liczyć się z tym, że zostanie
      ukarany.

Kara powinna być adekwatna do zbrodni.
      • Gość: # Re: - O cudownej przemianie Taliba w baranka - IP: *.wroclaw.tpnet.pl 04.03.02, 12:16
        No chyba,ze jest sie politykiem,
        ktory usiadl do stolu -
        "bez kantow" smile)))
        • Gość: AndrzejG Haszku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.02, 13:24
          Gość portalu: # napisał(a):

> No chyba,ze jest sie politykiem,
          > ktory usiadl do stolu -
          > "bez kantow" smile)))

A cóż ma wspólnego okrągły stół z wystrzelaniem talibów.
          Czy ty też jesteś zwolennikiem mordowania bez udowodnienia winy?
          Bez prawa do obrony?

• Gość: Janusz Re: Chciałbym się zapytać czy jest jeszcze ktoś IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 17:01
            ... kto na tym forum solidaryzuje się z z Golbą magistrem specjalistą od
            strzelania w tył głowy choćby Talibom. Jeśli jest to proszę aby (jeśli zechce)
            uzasadnił jak pogodzi to zabijanie z własnym sumieniem. Być może byłem do tej
            pory naiwny sądząc, że ludzie, którzy stają w obronie wiary nie są zdolni do
            mordowania a znane z historii przypadki były związane raczej z ułomnością
            ludzkich postaw niż z nakazami idącymi od Stwórcy. Może się myliłem. Jeśli w
            Nowym Testamencie brak podstaw do zabijania - sięga się po Stary.
            Zgroza...
            • janusz2_ Komu Galba chce strzelać... 04.03.02, 17:15

> ... kto na tym forum solidaryzuje się z z Golbą magistrem specjalistą od
              > strzelania w tył głowy choćby Talibom.
              > (...)

Komu jeszcze Galba chce strzelać w tył głowy?
              Na razie wymieniłeś tylko Talibów, ale z "podtekstu" Twojego postu wynika, że to
              tylko czubek góry lodowej (ten zwrot "specjalista od strzelania w tył głowy").

Jaka kara jest według Ciebie odpowiednia za np. kamienowanie tych, którzy wyznają
              inną religię, golą brody albo popełniają równie straszne wykroczenia?

Czy uważasz, że za obcinanie kobietom warg (bo się malowały) wystarczą 3 lata
              więzienia (a jeżeli nie 3, to ile?)?
              • Gość: Janusz Re: Komu Galba chce strzelać... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 17:33
                janusz2_ napisał(a):

>
                > > ... kto na tym forum solidaryzuje się z z Golbą magistrem specjalistą od
                > > strzelania w tył głowy choćby Talibom.
                > > (...)
                >
                > Komu jeszcze Galba chce strzelać w tył głowy?
                > Na razie wymieniłeś tylko Talibów, ale z "podtekstu" Twojego postu wynika, że t
                > o
                > tylko czubek góry lodowej (ten zwrot "specjalista od strzelania w tył głowy").
                =============================

Na razie tylko Talibom, ale jak się rozsmakuje w strzelaniu to kto wie...

> Jaka kara jest według Ciebie odpowiednia za np. kamienowanie tych, którzy wyzna
                > ją
                > inną religię, golą brody albo popełniają równie straszne wykroczenia?
                >
                > Czy uważasz, że za obcinanie kobietom warg (bo się malowały) wystarczą 3 lata
                > więzienia (a jeżeli nie 3, to ile?)?

========================

A choćby dożywocie. Ale...
                Czy wszyscy Talibowie tak postępowali?
                Czy wszyscy wstąpili do Talibów dobrowolnie. Może byli tacy co chcieli ratować
                rodziny (kto nie jest z nami jest przeciwko nam). Tam gdzie panuje terror takie
                postawy nie są rzadkością. Od początku twierdzę, że nie zgadzam się z
                mordowaniem kogokolwiek w imię czegokolwiek. Spodziewałem się od osoby, która
                deklaruje się jako wierząca postawy moralnie nienagannej. Uzyskałem uzasadnienie
                zbrodni (w Starym Testamencie). Jestem ateistą ale uzyskałem w młodości wszystkie
                sakramenty. Po tym co tutaj się dowiedziałem chciałbym to z siebie zmyć. Teraz
                już nie mam wątpliwości, że mój ateizm jest jedynie słuszny.
                • nurni Re: Komu Janusz robi wodę z mózgu... 04.03.02, 18:34

Po tym co tutaj się dowiedziałem chciałbym to z siebie zmyć. Teraz
                  > już nie mam wątpliwości, że mój ateizm jest jedynie słuszny.

teraz już nie masz wątpliwości
                  przybyłeś jako poszukujący i Galba Cie zgorszył ?
                  może i prawda
                  tylko
                  o ile dobrze pomne poszukujący Januszu
                  rozpoczołeś swoje poszukiwania
                  od wątku z polakożercy urbana
                  co i raz czytam że domagasz sie od kogos wyjaśnień
                  i ja prosiłem Cie o nie w związku z tym debiutem
                  już nie proszę

nurni

sukcesów w dalszych "poszukiwaniach"

• Gość: krzys52 w Twoim - On ja Moze co Najwyzej Mieszac... IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 07:13
                    >
                    > Po tym co tutaj się dowiedziałem chciałbym to z siebie zmyć. Teraz
                    > > już nie mam wątpliwości, że mój ateizm jest jedynie słuszny.
                    ..
                    ...
                    ..M.
                    > teraz już nie masz wątpliwości przybyłeś jako poszukujący i Galba Cie zgorszył ?
                    ..
                    ....
                    ..K.P.
                    A niby dlaczego mialby je jeszcze miec po spotkaniu Bykka, Maxia, Siedem,
                    Sceptyka, Ciebie Mramie, czy paru innych czlonkow tego Twojego zlodziejsko-
                    pedofilskiego kosciolka. (jak widzisz, ja nie bawie sie w podchody).
                    ..
                    ....
                    ..M.
                    może i prawda tylko o ile dobrze pomne poszukujący Januszu rozpoczołeś swoje
                    poszukiwania od wątku z polakożercy urbana
                    ..
                    ....
                    ..K.P.
                    Nazwiska pisze sie z duzej litery bez wzgledu na stosunek uczuciowy do ich
                    wlascicieli. Ponadto Urban nie jest polakozerca lecz glupozerca. Dlatego tacy jak
                    Ty wrecz nienawidza tego faceta. Przy czym glup i Polak to niekoniecznie (nie
                    zawsze) to samo.
                    ..
                    ....
                    ..M.
                    co i raz czytam że domagasz sie od kogos wyjaśnień i ja prosiłem Cie o nie w
                    związku z tym debiutemjuż nie proszę
                    ..
                    ....
                    ..K.P.
                    Ostrzegalem Cie dosc dawno temu, ze tutejsze dyskusje moga zaszkodzic Twemu
                    zdrowiu psychicznemu. Nie ostrzeglem jedynie przed tym, ze mozesz zaczac sie
                    szmacic - nie mam ochoty na wychowywanie doroslych i obcych mi ludzi,
                    przez "telefon". No wiec Mramie doszedles juz do szmacenia sie.
                    ....Janusz przedstawil w tej dyskusji z Galba swe niewatpliwe racje i odrzucanie
                    (przez czlowieka religijnego i chrzescijanina ponoc) jego chrzescijanskiego
                    podejscia z uwagi na pozamerytoryczne poglady Janusza jest po prostu niegodziwe.
                    Polowanie na potkniecia Janusza w temacie humanitaryzmu strzelnania w tyl glowy -
                    w kontekscie chrzescijanskiego przeslania - jest tez obrzydliwe. Sa pewne granice
                    brania stron.
                    ....A to wszystko, to tak przy okazji. Po prostu wystarczajaco jasno okresliles
                    swoj stosunek do mnie. Czym rozwiazales mi rece.
                    ..
                    K.P.

• janusz2_ Nad kim Janusz się lituje... 05.03.02, 09:44

> janusz2_ napisał(a):
                  >
                  > > Jaka kara jest według Ciebie odpowiednia za np. kamienowanie tych, którzy
                  > wyzna
                  > > ją
                  > > inną religię, golą brody albo popełniają równie straszne wykroczenia?
                  > >
                  > > Czy uważasz, że za obcinanie kobietom warg (bo się malowały) wystarczą 3 l
                  > ata
                  > > więzienia (a jeżeli nie 3, to ile?)?
                  >
                  > ========================
                  >
                  > A choćby dożywocie. Ale...
                  > Czy wszyscy Talibowie tak postępowali?
                  > Czy wszyscy wstąpili do Talibów dobrowolnie. Może byli tacy co chcieli ratować
                  > rodziny (kto nie jest z nami jest przeciwko nam). Tam gdzie panuje terror takie
                  >
                  > postawy nie są rzadkością. Od początku twierdzę, że nie zgadzam się z
                  > mordowaniem kogokolwiek w imię czegokolwiek.

Jak się cieszę, że tacy moralizatorzy jak Ty nie byli w modzie np. po zakończeniu
                  II Wojny Światowej.
                  Bronili by biednych nazistów zmuszonych do mordowania w obozach zagłady ludzi
                  innej narodowości i wyznających inne poglądy.

No, i jak patetycznie brzmiały by te wyrazy oburzenia, że ktoś śmie się domagać
                  kary śmierci dla np. oprawców z Oświęcimia.

> Spodziewałem się od osoby, która
                  > deklaruje się jako wierząca postawy moralnie nienagannej. Uzyskałem uzasadnieni
                  > e
                  > zbrodni (w Starym Testamencie). Jestem ateistą ale uzyskałem w młodości wszystk
                  > ie
                  > sakramenty. Po tym co tutaj się dowiedziałem chciałbym to z siebie zmyć. Teraz
                  > już nie mam wątpliwości, że mój ateizm jest jedynie słuszny.

Czyli uważasz, że wśród ateistów nie ma zwolenników kary śmierci?!!

Tak przy okazji pochyl czasem w zadumie swe znękane czoło nad ofiarami morderców.
                  Wczoraj w TV słyszałem wypowiedź żony zamordowanego w Kredyt Banku ochroniarza.

Starsza, zapłakana kobieta mówiła, że to co nią najbardziej wstrząsnęło, to fakt,
                  że "kolega" z pracy - morderca, zadzwonił do jej męża, prosząc, aby ten go
                  zastąpił w dniu, w którym planował morderstwo. A potem wykonał na nim egzekucję.

No tak, ale ludzi o tak wzorowym "morale" takie rzeczy nie ruszają.

No, może gdyby dotyczyło to kogoś z Twoich bliskich...
            • _helga Re: Chciałbym się zapytać czy jest jeszcze ktoś 04.03.02, 18:55

> ... kto na tym forum solidaryzuje się z z Golbą magistrem specjalistą od
              > strzelania w tył głowy choćby Talibom. Jeśli jest to proszę aby (jeśli zechce)
              > uzasadnił jak pogodzi to zabijanie z własnym sumieniem. Być może byłem do tej
              > pory naiwny sądząc, że ludzie, którzy stają w obronie wiary nie są zdolni do
              > mordowania a znane z historii przypadki były związane raczej z ułomnością
              > ludzkich postaw niż z nakazami idącymi od Stwórcy. Może się myliłem. Jeśli w
              > Nowym Testamencie brak podstaw do zabijania - sięga się po Stary.
              > Zgroza...

Na przyklad ja. Odpowiedzialam ci wczesniej, magistrze od moralnosci. Zob. moje
              "Andrzej masz skandaliczny poglad na moralnosc" z 04-03-2002 18:42

oraz

"Strasznie się powtarzasz Januszku Talibku" z 04-03-2002 18:49

• Gość: Janusz Re: Odpowiedź dla Helgi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 22:49
                Talib - rzeźnik z nożem lub kamieniem. Talib zabija tym nożem lub kamieniem
                swoją ofiarę . Wynik tego działania : śmierć człowieka.
                Talib zabija bo w Koranie jest coś napisane, że niepodporządkowanie się... itd
                karane będzie śmiercią
                Golba - magister (nauczyciel) z pistoletem w dłoni strzela związanemu Talibowi
                w potylicę . Wynik tego działania : smierć człowieka.
                Golba zabija bo w Starym Testamencie jest coś napisane, że ... itd.
                Czym różnią się ci dwaj ludzie?
                Domyślam się, że Talib jest niewykształconym afgańskim chłopem i można prośbą
                lub groźbą skłonić go do zbrodni nawet.
                Nie muszę się domyślać bo wiem, że Golba ma wyższe wykształcenie i jeśli nie
                zechce to nikt go do niczego nie zmusi. Ale on chce.
                A Helga się z nim solidaryzuje. Nie wstyd Ci kobieto?
                • Gość: Helga Re: Januszu drogi. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.02, 05:33

> Talib - rzeźnik z nożem lub kamieniem. Talib zabija tym nożem lub kamieniem
                  > swoją ofiarę . Wynik tego działania : śmierć człowieka.
                  > Talib zabija bo w Koranie jest coś napisane, że niepodporządkowanie się... itd
                  > karane będzie śmiercią
                  > Golba - magister (nauczyciel) z pistoletem w dłoni strzela związanemu Talibowi
                  > w potylicę . Wynik tego działania : smierć człowieka.
                  > Golba zabija bo w Starym Testamencie jest coś napisane, że ... itd.
                  > Czym różnią się ci dwaj ludzie?
                  > Domyślam się, że Talib jest niewykształconym afgańskim chłopem i można prośbą
                  > lub groźbą skłonić go do zbrodni nawet.
                  > Nie muszę się domyślać bo wiem, że Golba ma wyższe wykształcenie i jeśli nie
                  > zechce to nikt go do niczego nie zmusi. Ale on chce.
                  > A Helga się z nim solidaryzuje. Nie wstyd Ci kobieto?

Ty sie domyslasz, ze "Talib jest niewykształconym afgańskim chłopem i można
                  prośbą lub groźbą skłonić go do zbrodni nawet." To sie nie domyslaj tylko sie
                  dowiedz. Talib nie jest niewyksztalconym afganskim chlopem, ktorego ktos prosba,
                  a nawet grozba do zabijania zmuszal. Ta dziwna definicja Taliba sie w twojej
                  glowie ulegla i nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Dowiedz sie co to jest
                  Talib. A jesli chodzi o wyksztalcenie, to tez mam wyzsze. Ale to nie ma nic do
                  rzeczy z aktualnie prowadzona dyskusja. Zapewniam cie, ze znalazlabym w Polsce
                  osoby z wyksztalceniem podstawowym, ktore przed wejsciem w dyskusje na dany temat
                  najpierw by sie z tym tematem zapoznaly, a nie "domyslaly sie" i dyskutowaly na
                  temat owych wlasnych domyslow z ludzmi, ktorzy dyskutuja nie o twoich domyslach,
                  a o faktach. To po pierwsze.

Po drugie, Talibowie dopuszczali sie zbrodni ludobojstwa na terenie Afganistanu.
                  Kara smierci nie jest zaliczana do zbrodni ludobojstwa, delikatnie mowiac. Skutek
                  nie jest w zwiazku z tym ten sam. Ale zanim to do ciebie dotrze, to co tu do
                  ciebie mowie, to bys musial najpierw zrozumiec na czym polega roznica miedzy
                  prawem a bezprawiem.

Po trzecie, jest wiele panst islamskich czy takich, w ktorych islam jest religia
                  dominujaca. Nie w kazdym z tych panstw obcina sie ludziom rece, nogi i wargi. Nie
                  wszedzie sie pali zywcem i torturuje na masowa skale oraz urzadza egzekucje na
                  stadionach sportowych. Zanim zaczniesz sie wymadrzac o Koranie to sie najpierw
                  troche zapoznaj z ta religia. A przee wszystkim dowiedz sie jaka jest roznica
                  miedzy muzulmaninem a islamista.
            • Gość: Galba O Januszku, któremu $ na lekcje logiki zabrakło ! IP: 213.17.161.* 05.03.02, 08:04

> Może się myliłem.

Nie raz i nie dwa...

> Jeśli w
              > Nowym Testamencie brak podstaw do zabijania - sięga się po Stary.
              > Zgroza...

Nie chcę się powtarzać więc tylko parę uwag:

Czy o prokuratorze też powiesz: "Jeśli w Kodeksie Cywilnym brak podstaw do
              żądania Kary Głównej – sięga po Kodeks Karny! Zgroza..."

Toż takiego idiotyzmu nie napisałby sam Adam Michnik... A nie przyszło ci do
              głowy, że sięga się do tej księgi, która merytorycznie jest właściwa? A może
              uważasz, że Bóg jest sklerotycznym starcem, który czuje potrzebę przypominania,
              że "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
              oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią". Nie doceniasz Boga
              i ... ludzi (oni też wiedzą, że jeden zapis wart jest tysiąca o tej samej
              treści).

Galba

PS. Jesteś ateistą – znaczy nie wierzysz w szczególne pochodzenie człowieka,
              jesteś również przeciwko jakimkolwiek formom zabijania. Ok. Skoro człowiek
              niczym (poza wyglądem) nie różni się od krowy to czy jesteś również
              zatwardziałym wegetarianinem? Nie? Wstydź się – toż NIE ZABIJAJ jest takie
              jasne! Tak? Braki niektórych składników odżywczych tłumaczą zatem twe problemy
              z myśleniem...

• Gość: Janusz Re: O Januszku, któremu $ na lekcje logiki zabrakło ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 11:35

>
                > > Może się myliłem.
                >
                > Nie raz i nie dwa...
                =================================

Mylić się - ludzka rzecz
                =================================

> > Jeśli w
                > > Nowym Testamencie brak podstaw do zabijania - sięga się po Stary.
                > > Zgroza...
                >
                > Nie chcę się powtarzać więc tylko parę uwag:
                >
                > Czy o prokuratorze też powiesz: "Jeśli w Kodeksie Cywilnym brak podstaw do
                > żądania Kary Głównej – sięga po Kodeks Karny! Zgroza..."

> Toż takiego idiotyzmu nie napisałby sam Adam Michnik... A nie przyszło ci do
                > głowy, że sięga się do tej księgi, która merytorycznie jest właściwa? A może
                > uważasz, że Bóg jest sklerotycznym starcem, który czuje potrzebę przypominania,

> że "Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie,
                > oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią".

Naprawdę wierzysz, że są to słowa Boga?
                ==============================
                Nie doceniasz Boga
                > i ... ludzi (oni też wiedzą, że jeden zapis wart jest tysiąca o tej samej
                > treści).
                >
                > Galba
                >
                > PS. Jesteś ateistą – znaczy nie wierzysz w szczególne pochodzenie człowie
                > ka,
                ==========================
                Zgadza się. Już Darwin... itd. Bóg nie popełniał fuszerki. Po co człowiekowi kość
                ogonowa. Pozostałość po... ewolucji.
                ==========================
                > jesteś również przeciwko jakimkolwiek formom zabijania. Ok. Skoro człowiek
                > niczym (poza wyglądem) nie różni się od krowy to czy jesteś również
                > zatwardziałym wegetarianinem? Nie? Wstydź się – toż NIE ZABIJAJ jest taki
                > e
                > jasne! Tak? Braki niektórych składników odżywczych tłumaczą zatem twe problemy
                > z myśleniem...
                ===========================
                Toż to prawdziwy błysk inteligencji. W innej bajeczce stoi,że człowiek ma
                podporządkować sobie Ziemię i wszystko co na niej. Nie popieram zatem
                ludożerstwa. Wołowinę uwielbiam a szyneczka wieprzowa - palce lizać.
                Myślę, że Bóg rozczarowany tym co stworzył tu na Ziemi przebywa już od tysięcy
                lat w innej galaktyce i zaczyna wszystko od nowa.
                Wszak jest wszechmogący.
                A tak na marginesie. Jeśli Bóg jest wszegmogący to czy był by w stanie stworzyć
                tak wielki kamień, którego by nie był w stanie unieść?
                I jeszcze jedno...ach dość.
                >
                >
                >

• Gość: Galba Januszek co w talmudystę się bawi IP: 213.17.161.* 05.03.02, 11:42

> Naprawdę wierzysz, że są to słowa Boga?

Wszak to ty wmieszałeś w całą sprawę Boga! Ja nie wspomniałbym w tym wątku o nim
                  ani razu.

> Jeśli Bóg jest wszegmogący to czy był by w stanie stworzyć
                  > tak wielki kamień, którego by nie był w stanie unieść?
                  > I jeszcze jedno...ach dość.

Skieruj to pytanie do rabinów studiujących Talmud - oni uwielbiają takie ważkie
                  problemy.

Galba
                • Gość: # Re: O Januszku, któremu $ na lekcje logiki zabrakło ! IP: *.wroclaw.tpnet.pl 05.03.02, 11:47

>Jeśli Bóg jest wszegmogący to czy był by w stanie stworzyć
                  > tak wielki kamień, którego by nie był w stanie unieść?
                  > I jeszcze jedno...ach dość.

Zas AndzrezjG nie przeczytal albo przeczytal i nie zrozumial, a juz mi
                  drzwi otwiera z napisem ludobojca;

- przeczytaj jeszcze raz:
                  --------------------------------
                  "Wyroki, oglaszane przez rzady przed atakiem
                  na inne panstwo... mogliby sie nie tylko
                  historycy wypowiedziec...
                  Dowody, potwierdzane po dlugich zabiegach dyplomatycznych
                  a nie oglaszane dotad...
                  Massmedia z dziennikarzami, nie odczuwajacymi wstydu za
                  calkiem inna postawe, ale za takie same pieniadze...
                  No i zdjecia ... czy przypadkowo wybrane?
                  A opinie tak pewne...
                  Przezywalem juz czasy takich pewnych opinii.
                  Dzis ci sami glosza przeciwne z rowna pewnoscia..."
                  -------------------------
                  Co Boga i kamienia wyjasnialem juz pol roku temu
                  - kto pamieta - ja sie tu mecze i mecze a jak na przykladzie
                  AndrzejaG widac....

Wyjasnil paradoks "kamienia" sw. Tomasz z Akwinu
                  - ale pojecie pozaczasowosci i rozwazania o rownoczesnosci...
                  ...z kim rozmawiac...tylko bez obrazy bardzo prosze !!!v smile)))
                  • Gość: # Jeden z tworcow GW napisal jak to bylo naprawde... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 05.03.02, 12:37
                    Lolek80 wyżej napisał, a ja Ci powtarzam eelu...
                    Autor: Gość portalu: animurt
                    Data: 05-03-2002 12:23 adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    "Agora powstała w taki sam uczciwy sposób jak kantory Gawronika i pare
                    innych "przedsiębiorstw". Dziwnym trafem Ciosek dał papier TYLKO MICHNIKOWI, a
                    nie dał już Wołkowi i innym ludziom, którzy (być może) mogli wystartowac ze
                    wspaniałymi gazetami.
                    Tak się nie stało.
                    Ciosek dał koncesję zblatowanemu Michnikowi i zamknął gębę całej reszcie,
                    której nie dał nic ze swego strategicznego skarbczyka papieru.

Czy dzisiaj Agora byłaby tym, czym jest,gdyby w ten sposób nie odmówiono szansy
                    powstania jej konkurencji? Czy miałaby swoje bambusy (kilka)?
                    A może podzieliłaby los tych wszystkich, którzy wydawniczeo zdechli, bo kiedy
                    dano im szanse na zakup papieru (czyli przydział, bo pieniądze w
                    przeciwieństwie do Michnika, mieli własne) na wydawanie gazet, to rynek reklam
                    został przez Agorę cwanie zajęty niemal w całości...?
                    Gawronik nie popełnił niczego złego, jedynie wiedział, ze pora optworzyć
                    kantory na wiele tygodni przed innymi. Michnik dostał papier, którego odmówiono
                    innym."

Dziś Gazeta nie może znieść, że Gudzowaty dostał przywilej IDEBTYCZNY, tyle,
                    że w strefie gazu?
                    Zła, że sama nie przejęła?

"Tak powstają imperia zbudowane na nadziei narodu.
                    Tak, NARODU WŁAŚNIE !"

Pani eelu, niech pani tuli akcje, jakie pani dostała i ... jeszcze jedno. Byłem
                    jednym z twórców owej gazety, za którą stały kolejki... Pierwszych
                    numerów "Gazety Wyborczej"... I DLATEGO MAM PRAWO POWIEDZIEĆ PANI W OCZY, ŻE
                    WIEM CZYJA ONA BYŁA, GDYŚMY JĄ TWORZYLI:
                    NIE MICHNIKA I NIE "AGORY".

--------------------------------------------------------------------------------
                    poprzedni pokaż treść wszystkich wiadomości
                    • Nowa siedziba "Gazety" hańbą dla narodu... Gość portalu: Czysty, 04-03-2002
                    10:39
                    • Gość: Janusz Re: Jeden z tworcow GW napisal jak to bylo naprawde... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 15:20

> Lolek80 wyżej napisał, a ja Ci powtarzam eelu...
                      > Autor: Gość portalu: animurt
                      > Data: 05-03-2002 12:23 adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
                      > -------------------------------------------------------------------------------
                      > -
                      > "Agora powstała w taki sam uczciwy sposób jak kantory Gawronika i pare
                      > innych "przedsiębiorstw". Dziwnym trafem Ciosek dał papier TYLKO MICHNIKOWI, a
                      > nie dał już Wołkowi i innym ludziom, którzy (być może) mogli wystartowac ze
                      > wspaniałymi gazetami.
                      > Tak się nie stało.
                      > Ciosek dał koncesję zblatowanemu Michnikowi i zamknął gębę całej reszcie,
                      > której nie dał nic ze swego strategicznego skarbczyka papieru.
                      >
                      > Czy dzisiaj Agora byłaby tym, czym jest,gdyby w ten sposób nie odmówiono szansy
                      >
                      > powstania jej konkurencji? Czy miałaby swoje bambusy (kilka)?
                      > A może podzieliłaby los tych wszystkich, którzy wydawniczeo zdechli, bo kiedy
                      > dano im szanse na zakup papieru (czyli przydział, bo pieniądze w
                      > przeciwieństwie do Michnika, mieli własne) na wydawanie gazet, to rynek reklam
                      > został przez Agorę cwanie zajęty niemal w całości...?
                      > Gawronik nie popełnił niczego złego, jedynie wiedział, ze pora optworzyć
                      > kantory na wiele tygodni przed innymi. Michnik dostał papier, którego odmówiono
                      >
                      > innym."
                      >
                      > Dziś Gazeta nie może znieść, że Gudzowaty dostał przywilej IDEBTYCZNY, tyle,
                      > że w strefie gazu?
                      > Zła, że sama nie przejęła?
                      >
                      > "Tak powstają imperia zbudowane na nadziei narodu.
                      > Tak, NARODU WŁAŚNIE !"
                      >
                      > Pani eelu, niech pani tuli akcje, jakie pani dostała i ... jeszcze jedno. Byłem
                      >
                      > jednym z twórców owej gazety, za którą stały kolejki... Pierwszych
                      > numerów "Gazety Wyborczej"... I DLATEGO MAM PRAWO POWIEDZIEĆ PANI W OCZY, ŻE
                      > WIEM CZYJA ONA BYŁA, GDYŚMY JĄ TWORZYLI:
                      > NIE MICHNIKA I NIE "AGORY".
                      >
                      > -------------------------------------------------------------------------------
                      > -
                      > poprzedni pokaż treść wszystkich wiadomości
                      > • Nowa siedziba "Gazety" hańbą dla narodu... Gość portalu: Czysty, 04-0
                      > 3-2002
                      > 10:39
                      Zażywasz hasz? - to chyba nie ten wątek?

• Gość: AndrzejG Re: O Januszku, któremu $ na lekcje logiki zabrakło ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.02, 15:48

>
                    > Zas AndzrezjG nie przeczytal albo przeczytal i nie zrozumial, a juz mi
                    > drzwi otwiera z napisem ludobojca;
                    >
                    > - przeczytaj jeszcze raz:
                    > --------------------------------
                    > "Wyroki, oglaszane przez rzady przed atakiem
                    > na inne panstwo... mogliby sie nie tylko
                    > historycy wypowiedziec...
                    > Dowody, potwierdzane po dlugich zabiegach dyplomatycznych
                    > a nie oglaszane dotad...
                    > Massmedia z dziennikarzami, nie odczuwajacymi wstydu za
                    > calkiem inna postawe, ale za takie same pieniadze...
                    > No i zdjecia ... czy przypadkowo wybrane?
                    > A opinie tak pewne...
                    > Przezywalem juz czasy takich pewnych opinii.
                    > Dzis ci sami glosza przeciwne z rowna pewnoscia..."
                    > -------------------------

Haszku.

Przyznam się - piszesz tak wzniośle ,że nie rozumiem.
                    Jedno jest pewne ,że moje opinie nie są tak pewne,
                    ponieważ nie wiem jak rozwiązać ten problem.
                    Helga uświadomiła mnie'"ze szczesliwie dla ludzkosci nikt sie nie zastanawial
                    nad "umacnianiem szeregow nazistow" przy okazji Norymbergi, jak sie juz mamy
                    takich ostrych porownan ".W Norymbergii były procesy , a Galba proponuje
                    krwawą jatkę.Nie zgadzam się z tym z dwóch powodów:
                    1.karać należy za winy udowodnione
                    2.wątpię w skuteczność takiej jatki.

Andrzej

• Gość: AndrzejG Haszku, bądź rzetelny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.02, 16:22

>
                    > >Jeśli Bóg jest wszegmogący to czy był by w stanie stworzyć
                    > > tak wielki kamień, którego by nie był w stanie unieść?
                    > > I jeszcze jedno...ach dość.
                    >
                    >
                    > Zas AndzrezjG nie przeczytal albo przeczytal i nie zrozumial, a juz mi
                    > drzwi otwiera z napisem ludobojca;
                    >
                    > - przeczytaj jeszcze raz:
                    > --------------------------------
                    > "Wyroki, oglaszane przez rzady przed atakiem
                    > na inne panstwo... mogliby sie nie tylko
                    > historycy wypowiedziec...
                    > Dowody, potwierdzane po dlugich zabiegach dyplomatycznych
                    > a nie oglaszane dotad...
                    > Massmedia z dziennikarzami, nie odczuwajacymi wstydu za
                    > calkiem inna postawe, ale za takie same pieniadze...
                    > No i zdjecia ... czy przypadkowo wybrane?
                    > A opinie tak pewne...
                    > Przezywalem juz czasy takich pewnych opinii.
                    > Dzis ci sami glosza przeciwne z rowna pewnoscia..."
                    > -------------------------
                    > Co Boga i kamienia wyjasnialem juz pol roku temu
                    > - kto pamieta - ja sie tu mecze i mecze a jak na przykladzie
                    > AndrzejaG widac....
                    >
                    > Wyjasnil paradoks "kamienia" sw. Tomasz z Akwinu
                    > - ale pojecie pozaczasowosci i rozwazania o rownoczesnosci...
                    > ...z kim rozmawiac...tylko bez obrazy bardzo prosze !!!v smile)))

W żadnym poście nie napisałem nic o Bogu, a ty tak jednym ciurkiem.
                    Żądam sprostowania w Twoim znanym wątku.

Andrzej
                    • Gość: # Re: Haszku, bądź rzetelny IP: *.wroclaw.tpnet.pl 06.03.02, 07:37
                      AndrzejkuG!

Nazywanie mnie Haszkiem
                      jest spoznione o okolo 50 lat,
                      ale rozumiem, ze mlodsi >>pojmuja pojecia <<
                      w swej skali i wymawiaja slowa zaklecia:
                      "pieniazki", "mam male pytanko","sniadanko",
                      "mleczko","rozumek"...

W sprawie "czy Bo moze stworzyc kamien,
                      ktorego nie moglby podniesc" jesli nie pisales Ty, to pisal natt
                      albo Janusz...

Jak widzisz rozmawiam z Toba Andrzejku z duza przyjemnoscia,
                      a zas procentowo, do calego mego zycia, mam mniej czasu
                      na sprawdzanie ktory to z Was.

Jesli wyjasnisz ten paradoks
                      podpierajac sie nawet ma wskazowka - natychmiast
                      przeprosze i stawiam flache Johna Miltona!
                      No to jak, rozwiazesz "zadanko" ?

To sa oczywistosci, co piszesz:
                      1.karać należy za winy udowodnione
                      2.wątpię w skuteczność takiej jatki.
                      Ale pani Helga, prawniczka wyglaszala tu
                      sady, ktorych bali by sie nie tylko Talibowie,
                      liczac tych niewinnych.
                      Uwazaj na baby....
                      • Gość: AndrzejG Dzięki wielkie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.02, 07:59

> AndrzejkuG!
                        >
                        > Nazywanie mnie Haszkiem
                        > jest spoznione o okolo 50 lat,
                        > ale rozumiem, ze mlodsi >>pojmuja pojecia <<
                        > w swej skali i wymawiaja slowa zaklecia:
                        > "pieniazki", "mam male pytanko","sniadanko",
                        > "mleczko","rozumek"...

Nie tylko młodsi i nie wynika z tego ,że jestem młodszy.
                        Haszku było nawiązaniem do Andrzeju(Q)u , które to zrozumiałem
                        nie jako przekręcenie nicku , lecz miłe zdrobnienie.
                        Oj, chciałem się mile odpłacić.

>
                        > W sprawie "czy Bo moze stworzyc kamien,
                        > ktorego nie moglby podniesc" jesli nie pisales Ty, to pisal natt
                        > albo Janusz...
                        >
                        > Jak widzisz rozmawiam z Toba Andrzejku z duza przyjemnoscia,
                        > a zas procentowo, do calego mego zycia, mam mniej czasu
                        > na sprawdzanie ktory to z Was.

Rozumiem , mi też zdarzało się wpychać słowa komu innemu.

>
                        > Jesli wyjasnisz ten paradoks
                        > podpierajac sie nawet ma wskazowka - natychmiast
                        > przeprosze i stawiam flache Johna Miltona!
                        > No to jak, rozwiazesz "zadanko" ?

Nie chcę 'flaszeczki' bo to nie do rozwiązania , nawet po dwóch flaszeczkach.

>
                        > To sa oczywistosci, co piszesz:
                        > 1.karać należy za winy udowodnione
                        > 2.wątpię w skuteczność takiej jatki.
                        > Ale pani Helga, prawniczka wyglaszala tu
                        > sady, ktorych bali by sie nie tylko Talibowie,
                        > liczac tych niewinnych.
                        > Uwazaj na baby....

Uważam i szanuję , a jak trzeba to łukiem obchodzę.

Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka