Dodaj do ulubionych

Demonstracje, demonstracje

16.08.11, 10:05

o ostatniej, w Tel Awiwie, z udziałem ćwierć miliona osób, Uri Avnery, pod:

www.counterpunch.org/avnery08122011.html
Demonstranci demonstracyjnie odrzucają polityczne hasła, swoje żądania wyrażają hasłem: "Naród domaga się sprawiedliwości społecznej!".

Ale, Avnery przytacza zdanie Peryklesa, sprzed 2500 lat: "to, że nie przejawiasz zainteresowania polityką, nie oznacza, że polityka nie przejawi zainteresowania tobą".

I słusznie. W ILu szykują się zmiany. Kilka możliwych scenariuszy.
Obserwuj wątek
    • 3.ndd Re: Demonstracje, demonstracje 16.08.11, 15:55
      cepekolodziej napisał:

>
      > o ostatniej, w Tel Awiwie, z udziałem ćwierć miliona osób, Uri Avnery, pod:
      >
      > www.counterpunch.org/avnery08122011.html
      > Demonstranci demonstracyjnie odrzucają polityczne hasła, swoje żądania wyrażają
      > hasłem: "Naród domaga się sprawiedliwości społecznej!".
      >
      > Ale, Avnery przytacza zdanie Peryklesa, sprzed 2500 lat: "to, że nie przejawias
      > z zainteresowania polityką, nie oznacza, że polityka nie przejawi zainteresowan
      > ia tobą".
      >
      > I słusznie. W ILu szykują się zmiany. Kilka możliwych scenariuszy.
      >

Uri Avneri to znany krańcowy lewicowy publicysta izraelski. Trzyma ściśle z Palestyńczykami
      przeciwko państwu Izrael.
      pl.wikipedia.org/wiki/Uri_Awneri

Protesty są we wszystkich miastach . Prowadzą je studenci i ludzie wyważeni. Współpracują ze specjalną komisją którą powołał rząd. Tak że teraz jest spokojnie.
      Właściwie jest to protest średniej klasy społecznej . Ona też występuje w imieniu niskiej
      klasy. Władza będzie musiała wziąć od bogatych i dać biedniejszym . Jest z tym związana
      reformacja finansowa i społeczna. Zobaczymy dalej , bo jest to związane z przyszłością
      młodych Izraelczyków (także naszych dzieci).
      • cepekolodziej Re: Demonstracje, demonstracje 16.08.11, 21:39
        > Uri Avneri to znany krańcowy lewicowy publicysta izraelski. Trzyma ściśle z Pal
        > estyńczykami
        > przeciwko państwu Izrael.

Masz kolego dziwne pojęcie o krańcowości. Przeczytałeś artykuł? Bo mam wrażenie, że nie. Że reagujesz tylko na nazwisko, jak pies Pawłowa.

> Władza będzie musiała wziąć od bogatych i dać biedniejszym .

To ta władza jest prawicowa?

Ale przecież prawicowcy biorą od biedniejszych i dają bogatszym - nie? A tu jakoś odwrotnie? Jakby ręka w rękę z Avnerym?
        • 3.ndd Re: Demonstracje, demonstracje 17.08.11, 09:12
          > > Uri Avneri to znany krańcowy lewicowy publicysta izraelski. Trzyma ściśle
          > z Pal
          > > estyńczykami
          > > przeciwko państwu Izrael.
          >
          > Masz kolego dziwne pojęcie o krańcowości. Przeczytałeś artykuł? Bo mam wrażenie
          > , że nie. Że reagujesz tylko na nazwisko, jak pies Pawłowa.
          Przeczytałem i dalej tak twierdzę .
          Awneri nie odróżnia państwa religijnego i państwa narodowego. Dla niego istnieje określenie
          "żydowskie" to tylko religijne. A religijnych to on nienawidzi. Tak jak prawicowych czy nawet centrum. On woli Palestyńczyków.

> > Władza będzie musiała wziąć od bogatych i dać biedniejszym .
          >
          > To ta władza jest prawicowa?
          Tak jest . Już teraz powstała komisja dla wymaganych zmian współpracująca z protestującymi.
          Nie będzie zmian - będą zmiany polityczne.

> > Władza będzie musiała wziąć od bogatych i dać biedniejszym .
          >
          > To ta władza jest prawicowa?
          >
          > Ale przecież prawicowcy biorą od biedniejszych i dają bogatszym - nie? A tu jak
          > oś odwrotnie? Jakby ręka w rękę z Avnerym?
          No widzisz , taka jest różnica między Izraelem a innymi krajami (szczególnie sąsiednimi).

Co do manifestacji to Awneri kłamie. Była tam lewica , prawica , ateiści , religijni , Żydzi , Arabi
          czyli Izraelczycy . Przemówcami byli organizatorzy (studenci) i jeden rabin . Żaden polityk.
          Ja to widziałem i słyszałem.
          Awneri jest samotny , prawie bez publiki w Izraelu.
          • cepekolodziej Re: Demonstracje, demonstracje 17.08.11, 09:48
            Nic, kolego, nie rozumiem z tej argumentacji. To znaczy, z czegoś, co wygląda na argumentację, ale nią nie jest. I dlatego jej nie rozumiem.

Jedno dostrzegam wyraźnie. Uri Avnery to osobisty wróg. Widać po doborze epitetów, itd. Krańcowy, osamotniony -
            • off_nick Pozwolę sobie zacytować Danuśkę;) 17.08.11, 15:18
              nu nu cepowaty… ten israel nie daje ci zyc, co?
              demonstracje w krajach arabskich, mordowanie w syrii nie jest warte twojej uwagi, ale demonstracja israelskiej lewicy bez jednego trupa doprowadza cie do orgazmu.... i oczywiscie, w kolejnej probie, i kolejnie nieudanej, zainteresowac chocby paru forumowiczow, ty masz juz nawet „Kilka możliwych scenariuszy.”

zawsze podziwialam te twoja wiedze o moim mocarstwie... w ciagu ostatnich mniej wiecej 10 lat miales cala mase „scenariuszy” dla israela.... i co? i nic... i tak... i tego...

i tak jak twoj idol ten lewacki avnery moze pisac juz tylko w tym twoim ukochanym, lewackim i antysemickim counterpunch, bo nigdzie indziej nie chca go sluchac, tak samo tobie, lewaku i antysemicie, pozostaly tylko fora polskie, na ktorych rowniez nikt cie nie chce czytac.... nie twoich anty-israelskich postow, nawet nie twoich wywodow indyjsko-dalekowschodnich... a ta sie starasz, cepowaty, tak sie starasz.... zal dupe sciska, jak mawia pan.scan....
              a moje prawicowe forum kwitnie, cepowaty, kwitnie...
              nawet mi cie zal, kiedy mysle, jaka wsciekla bezsilnosc cie ogarnia, ze nie mozesz tam nawet przecinka wtracic...

schadenfreude na calej linii....
              smilesmilesmile
              • cepekolodziej Re: Pozwolę sobie zacytować Danuśkę;) 17.08.11, 16:41

Komu niby mam odpowiadać?

Jeśli Tobie, off-nickowa, to ok.

Zainteresowało mnie. Bo zbliża się próba uzyskania - podkreślam, próba - potwierdzenia palestyńskich aspiracji do posiadania własnego państwa - przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, z próbą - podkreślam, próbą - pominięcia Rady Bezpieczeństwa, i niemal automatycznego weta ze strony USA.

Czy się uda? Wszyscy na około trąbią, że nie. I pewnie tak będzie. Ale już teraz ciekawi mnie jakiego rodzaju argumentacji się użyje.

I zainteresowało mnie. Bo wielesettysięczne demonstracje, gdziekolwiek mają miejsce, coś zawsze znaczą. Czy ten apolityczny ruch ulegnie przeistoczeniu w ruch polityczny - to pokaże przyszłość. Ale - jesli ulegnie, to i scena polityczna w ILu się zmieni, i to radykalnie. A jeśli się zmieni, to zmienią się również - w granicach możliwości - relacje ILa z sąsiadami.

Jeden z możliwych scenariuszy - przytaczanych przez komentatorów/obserwatorów w międzynarodowej prasie - to ewentualna próba zagaszenia rozszerzających się demonstracji i odwrócenia ich ewentualnych skutków przez wywołanie sytuacji zagrożenia, wewnętrznego i/lub na granicach. Jest tyle punktów zapalnych, że wszystko jest możliwe.

I zobaczy się, co będzie dalej.

Dla mnie w każdym razie symboliczne, że wszystko to zaczęło się od namiotu postawionego na bulwarze Rothschilda. No i wolę inteligentną analizę Avnery'ego od lekko głupawej Szewacha W., zamieszczonej parę tygodni temu w Rzeczpospolitej.

A koleżance z Jerozolimy możesz przekazać, że nie interesuje mnie jej forum. Nawet nie wiem, że coś takiego istnieje. Aha, i jeszcze jej przekaż, że wołacz od rzeczownika "antysemita" to nie "antysemicie" a "antysemito".

Pozdrowień nie ma.

--------
                Вcе этo рoк-н-рoлл!
                • cepekolodziej Re: Pozwolę sobie zacytować Danuśkę;) 17.08.11, 16:55
                  A - a tu fajna galeria fotek.

cryptome.org/0005/il-tent-cities.htm
                  Tu trzy analityczne artykuły na temat.

Uri Avnery.

Także Zeev Sternhell "From protest to power"

en.wikipedia.org/wiki/Zeev_Sternhell
                  Oraz Bernard Avishai "Memo to the marchers"

en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Avishai
                • off_nick Re: Pozwolę sobie zacytować Danuśkę;) 17.08.11, 17:27
                  https://www.myspacegraphics24.com/graphics/lol/lol01.gif

Może sprawdź, kto stoi za tymi namiotami?
                  Czy przypadkiem nie Merec i Kadima?
                  • cepekolodziej Re: Pozwolę sobie zacytować Danuśkę;) 17.08.11, 17:59

To już ktoś za tymi namiotami stoi?

Bo ja myślałem, że wyłącznie producenci namiotów. Spuścić tyle towaru w tak krótkim czasie to nie lada gratka.
    • jaceq Re: Demonstracje, demonstracje 16.08.11, 21:12
      > w Tel Awiwie

A już sądziłem, że to o tym, że związkowe kliki podpuściły Przewozy Regionalne do strajkowania. Tel-Awiw się nie zawali, a ja jutro nie będę miał kilku ludzi w robocie.
    • krates-8 250 tysięcy demonstrantów w imieniu całego narodu 20.08.11, 04:13
      domaga się od rządu izraela sprawiedliwości społecznej
      to tylu naiwnych żydów jest??
      gdybyż jeszcze chodziło o zwykłą sprawiedliość lecz zwykłą nikt się nie naje
      wyraźnie domagają sie społecznej
      nikt jej nie widział ale jedno jest pewne
      będzie sporo kosztować
    • cepekolodziej Re: Demonstracje, demonstracje i początek po 20.08.11, 07:18

O tym Uri Avnery: "The return of the Generals".

www.counterpunch.org/avnery08192011.html
      <<AT THE beginning of the week, Binyamin Netanyahu was desperately looking for a way out of an escalating internal crisis. The social protest movement was gathering momentum and posing a growing danger to his government. [...] And then it happened. A small extremist Islamist group in the Gaza Strip sent a detachment into the Egyptian Sinai desert, from where it easily crossed the undefended Israeli border and created havoc. [...] In a jiffy, the economics professors vanished from the TV screens, and their place was taken by the old gang of exes – ex-generals, ex-secret-service chiefs, ex-policemen, all male, of course, accompanied by their entourage of obsequious military correspondents and far-right politicians.>>

www.silobreaker.com/the-return-of-the-generals-5_2264790918303318166
      • cepekolodziej Re: Demonstracje, demonstracje i początek po 22.08.11, 06:42

"Gazeta Wyborcza" donosi: "Izrael na krawędzi wojny z Gazą".

wyborcza.pl/1,76842,10148563,Izrael_na_krawedzi_wojny_z_Gaza.html
        • cepekolodziej Re: Demonstracje, demonstracje i początek po 22.08.11, 08:51

Nagłówek w izraelskim dzienniku Haaretz.

Merav Michaeli: Israel's social protests are anything but dead

Wstęp:

<<The day after Thursday's terror attacks, the media rushed to declare the end of the protest movement due to the security-political agenda that would now take over. As if nothing had happened, as though Israelis had not taken to the streets en masse in order to bring about change. To the media and, of course, to the government, it is as though nothing had changed, as though they would once again set the agenda. They - the government and the media - would remind us of what is really urgent and important.>>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka