Dodaj do ulubionych

Kiedy wreszcie Polska stanie się drugą Irlandią?

20.08.11, 11:17
Kościoły bankrutują przez skandale pedofilskie. Odszkodowania, które trzeba było wypłacić ofiarom księży pedofilów, wpędziły irlandzki Kościół w bardzo poważne tarapaty finansowe. Sytuację pogarszają kryzys i coraz bardziej puste kościoły - pisze "Gazeta Wyborcza"

====================
Nie będę pisał, że mi z tego powodu przykro.... Przeciwnie, spodziewać się należy, że Irlandia szybciej wyjdzie z kryzysu niż się spodziewamy.
Obserwuj wątek
    • hordol "zielona wyspa" to także i synonim irlandii 20.08.11, 13:47
      idioto
      • matelot Re: "zielona wyspa" to także i synonim irlandii 20.08.11, 20:01
        hordol napisała:

> idioto
        =================
        Ni przypiął ni przyłatał, panienko, ale panienka już tak ma. big_grin
    • piq chcesz, żeby Polska zbankrutowała? 20.08.11, 23:15
      Irlandia bez pomocy ojropejskiej by się już dawno wywróciła.
      Lepiej nie chcieć drugiej Irlandii, McTołku.
      Znowu straciłeś okazję, żeby siedzieć cicho.
      • matelot Re: chcesz, żeby Polska zbankrutowała? 20.08.11, 23:20
        piq napisał:

> Irlandia bez pomocy ojropejskiej by się już dawno wywróciła.
        > Lepiej nie chcieć drugiej Irlandii, McTołku.
        > Znowu straciłeś okazję, żeby siedzieć cicho.

===================
        Nie, gieniuszu! Chcę aby zbankrutował KK w Polsce. Miliardy TRACONE na funkcjonowanie tej instytucji handlującej nadzieją można by z lepszym powodzeniem wykorzystać w gospodarce.
        Miałeś okazje by choć raz przeczytać coś ze zrozumieniem.
        • qwardian Re: chcesz, żeby Polska zbankrutowała? 20.08.11, 23:56

Mój ojciec był świadkiem jak bankrutował świecki narodowy socjalizm, a ja kiedy pogrzebano komunizm i PRL. Kto wie, być może w przeciągu półtora roku, z torbami pójdzie kolejny, ale to żadna strata i bez znaczenia, bo ciągłość naszego państwa wyznacza Kościół Katolicki...
          • matelot Re: chcesz, żeby Polska zbankrutowała? 21.08.11, 09:15
            Świecki narodowy socjalizm nie był znowu taki świecki jak usiłujesz nam tu wciskać.
            Pacelli pięknie hajlował i wielu innych mężów opatrznościowych firmy KK też.
            A na pasach mieli "Gott mit uns" co świadczyłoby o tym, że lubisz palić głupa albo nim zwyczajnie jesteś nie dostrzegając przynajmniej zewnętrznych znamion symbiozy Hitlera z KK.
        • piq wiesz co, matelot, masz problem... 21.08.11, 14:14
          ...którego jak każdy matoł i sekciarz nie przyjmujesz do wiadomości: twój sposób myślenia jest identyczny jak innych sekciarzy, w tym tych, których niby zwalczasz. Ale ich nie zwalczasz, bo jak każdy sekciarz, nie masz argumentów, tylko głębokie przekonanie, że masz rację.

Zacytuję cię: "Jestem również na tyle mądry, że wiem, iż klechy są naszymi śmiertelnymi wrogami". O pardon, to Hans Frank, nie matelot. Ale argumentacja podobna.

A propos tego, co napisałeś do quardiana w sprawie współpracy KK z nazizmem: wiesz może, jakie straty poniósł polski kler w czasie drugiej wojny światowej? Około 20 procent wg danych z 1948, a wg danych obecnych, poszerzonych o kleryków i zakonników/zakonnice 28%. W granicach Rzeszy, w odróżnieniu od GG, odsetek był wyższy, do tego stopnia, ćwoczku, że w diecezjach włocławskiej, gnieźnieńskiej i chełmińskiej zamordowano połowę księży, a w łódzkiej, płockiej i poznańskiej jedną trzecią (wg danych z 1948). Była to grupa zawodowa, która poniosła obok lekarzy, nauczycieli i kadry uniwersyteckiej największe straty w Polsce.

To już znacznie mniejsze straty poniósł kościół tam, gdzie byli bolszewicy albo gdzie UPA wyrzynała księży bez pytania o powód.

Jesteś, matelot, bezmózgim sekciarzem i niczym nie różnisz się w sensie umysłowym od Brudzińskiego.
          • matelot Re: wiesz co, pikuś, masz problem... 21.08.11, 15:09
            www.dailymotion.com/video/x7duk7_nazizm-i-koycioy-katolicki-niechcia_news
            Spokojnie sobie obejrzyj. Możesz kilka razy, kłamczuchu. To, że wyzywasz mnie od matołów nie dowodzi, że ty nim nie jesteś. Ale w nadziei, że się poprawisz otrzymujesz ode mnie święty obrazek. Pewnie w dzieciństwie otrzymywałeś podobnesmile

https://www.moshegalili.com/images_holocaust/Pius%20XII.jpg

No a teraz weź i uzupełnij swoją blaszankę olejem na najbliższym cepeenie, może wtedy zrozumiesz, że ofiary pośród księży i zakonnic mogą świadczyć o tym, że niektórzy wśród nich byli "nieprawomyślni", ale większość przetrwała i urosła w siłę, mentalny półgłówku.
            • piq pocieszną substancję wygenerowałeś... 21.08.11, 15:21
              ...z przestrzeni śródczaszkowej, muszę powiedzieć, że gdyby to nie było żałosne, to by mnie śmieszyło. Zawsze odczuwam rodzaj gatunkowego zawstydzenia, gdy jakiś człowiek robi z siebie idiotę, nawet Brudziński. No cóż, koncepcja, żebyś się dokształcił, z pewnością nie przypadnie ci do gustu, damski majtku z przyczyn oczywistych. Zmierzasz nieuchronnie ku otwarciu kingstonów z czystej niechęci do wiedzy.
              • matelot Re: pocieszną substancję wygenerowałeś... 21.08.11, 15:36
                To fotoszop? wink
                Jaki bezradny jesteś wobec faktów...
                • piq faktów???... 21.08.11, 16:19
                  No właśnie, jak to zwykle nadymający się nieuk używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz.
                  • matelot Re: faktów???... 21.08.11, 19:54
                    piq napisał:

> No właśnie, jak to zwykle nadymający się nieuk używasz słów, których znaczenia
                    > nie rozumiesz.

==================
                    Pytałem ciebie czy te zdjęcia zrobiono fotoszopem a ty kluczysz jak chłopiec przyłapany na kłamstwie. Jeśli zdjęcia nie kłamią to masz dowód na to, że nie masz racji. Na zdjęciach m.in. masz kler hajlujący wśród dygnitarzy III Rzeszy. Pisz mi "nieuk" jeśli ci to poprawia samopoczucie, ale wygląda, że nawet na kursach wumlowskich nie uważałeś jak należy.
                    Te zdjęcia krzyczą... a ty wściekły jak diabli uciekasz się do inwektyw. Nie dementujesz, nie podważasz autentyczności, nie poprawiasz interpretacji, naukowcze wink
                    • piq jakie zdjęcia? 21.08.11, 21:17
                      Coś ci chyba nie weszlo, ciociu matelociu. A poza tym, cioteczko, o czymże mogą świadczyć zdjęcia? Że jacyś hierarchowie podnosili łapki? Znane są doskonale nazwiska nawet biskupów sympatyzujących z naziolami. I co z tego, kiciu? Czy TW Wielgus oznacza, że kościół w Polsce był sowiecką agenturą? A może obalisz liczby, które podałem, na temat mordowania kleru w Polsce przez nazistów? Jesteś, biedna ciociu, nad wyraz nierozgarniętym eklezjofobem (ładne słowo wynalazłem, moherowy bereciku wywrócony na drugą stronę), krzysiowi powinieneś buty czyścić.
                      • matelot Re: jakie zdjęcia? 21.08.11, 21:51
                        www.dailymotion.com/video/x7duk7_nazizm-i-koycioy-katolicki-niechcia_news
                        dodam jeszcze

www.dailymotion.com/video/x7dvgu_koycioy-katolicki-niechciana-histor_news
                        U mnie to działa ale ja mam komputer bez kompleksów.
                        A to, że niemiecki kler współpracował z naziolami nie jest bez znaczenia. Rozumiem, że ci wstyd, ale fakty się liczą a nie sympatie.
                        Pisałem wcześniej o tym, że kościół poddał się terrorowi więc nie napisałeś nic odkrywczego porównując sytuację KK w Polsce za komuny do niemieckiego w czasach nazistowskich.
                        Nie zamierzam liczb obalać ani ich kwestionować. Zauważam jedynie z przekąsem, że wielu księży wybrało pewne życie tu na Ziemi niż niepewne w niebie. Dla człowieka myślącego to powinno być znaczące dla takiej marionetki jak ty to zapewne nie ma znaczenia.

Z Krzysztofem nie konkuruję. Chciałbyś pewnie wbić miedzy nas klina ale takie mało subtelne próby tylko ciebie ośmieszają, osiołku.

Jeszcze słówko o Wielgusie... takich było wielu, ale twoi oszuści szybko zamietli sprawę pod dywan a brodatego księdza uspokoili bo uwierzył był w misję krzewienia prawdy. Widać jak na dłoni, że nie chcą się wyzwolić, ale skąd taki kretyn jak ty mógłby o tym wiedzieć?
                        • a000000 Re: jakie zdjęcia? 21.08.11, 22:16
                          matelot napisał:

> A to, że niemiecki kler współpracował z naziolami nie jest bez znaczenia.

zdjęcia mają daty.... lata 33....35.... wówczas cała zachodnia Europa i USA współpracowali z Niemcami... nikt nie miał pojęcia, jaka bestia z Niemiec wyjdzie... wszyscy mieli nadzieję, że Hitler zniszczy komunizm i znaną już bestię - Stalina.

Powiadasz, że dowodem na zaprzaństwo kościoła były napisy Got mit uns. Doprawdy, Matelotku drogi!!! Nie zasmucaj mnie...To, że ktoś sobie coś napisze w celach propagandowych świadczy wyłącznie o tym, że sobie napisał. I nic więcej.
                          Ja też sobie na koszulce napiszę: byłam kochanką Palikota... i co? i nic. Zupełnie nic. Wirtualny napis, nie mający przełożenia do reala.

Mówisz, że wielu Wielgusów było.... ciekawe jak to się ma procentowo do innych grup zawodowych. Takich prawników na przykład... albo artystów czy pisarzy...
                          Bo przypominam Ci, że księża to tylko ludzie.
                          To nie są święci, bynajmniej. Też są podatni na pokusy czy szantaże.
                          • matelot Re: jakie zdjęcia? 22.08.11, 15:09
                            Jasne, że są tylko ludźmi. Uważam jednak, że zbyt łatwo im się wybacza, tym bardziej, ze usiłują w społeczeństwie pełnić rolę nauczycieli. Morale takich osób powinno być bez zarzutu.
                            • a000000 Re: jakie zdjęcia? 22.08.11, 15:38
                              matelot napisał:

>że zbyt łatwo im się wybacza,

kto wybacza ten wybacza... no i zależy co wybacza...

Nie morale nauczyciela powinno być nienaganne tylko WIEDZA. Etyk może być homoseksualistą, mordercą, cudzołożnikiem, i Bóg wie kim tam jeszcze.... księdzem (hihihi) a nawet kobietą..... byleby tylko potrafił przekazać wiedzę i przekonać słuchaczy do głoszonych zasad. Życie prywatne nauczyciela to jego broszka (oczywiście, gdy nie szerzy publicznego zgorszenia - ale wówczas mamy inną parę kaloszy).

Sądzisz, że gdyby przed Tobą stanął "mąż święty" to by Cię nawrócił? Przekonał by Cię, że życie w celibacie ma wielką wartość?????? Oczywiście, że nie.
                              Ale gdyby stanął przed Tobą doskonały, z wielką wiedzą, etyk... to kto wie? może i by Cię przekonał, że mowa nienawiści wobec kościoła jest krzywdzeniem wielkiej rzeszy ludzi przyzwoitych....
                        • benek231 Re: jakie zdjęcia? 21.08.11, 22:20
                          matelot napisał:

> Z Krzysztofem nie konkuruję. Chciałbyś pewnie wbić miedzy nas klina ale takie m
                          > ało subtelne próby tylko ciebie ośmieszają, osiołku.
                          >
                          >
                          *Najbardziej przykra jest dla mnie insynuacja, ze chadzam w brudnych butach... sad
                          • matelot Re: jakie zdjęcia? 22.08.11, 15:07
                            Ja tam mogę ci buty wyczyścić. Wezmę pikusia, założę mu kaganiec by nie kąsał i tym jego futerkiem... smile
                            • benek231 Re: jakie zdjęcia? 22.08.11, 22:36
                              Mysle, ze Piq chcial ustrzelic dwa zajace jedna kula: oczerniajac mnie, iz nosze brudne buty; oraz, robiac Tobie przykrosc. Klina nie usilowal by wbic bo facet inteligentny jest i wie, ze tego zrobic sie nie da. smile
                        • piq na początek, ciociu, przestudiuj kwestię... 22.08.11, 00:03
                          ..."Gott mit uns", bo widzę, że nie zadałeś sobie tego trudu. Potem napisz, czego się nauczyłeś, i dam ci kolejne zadanie.

W ramach ćwiczeń po przestudiowaniu wyjaśnij również, dlaczego niemiecki kościół katolicki nie wsadził na pasy Waffen-SS tego "gotta", tylko nie wiedzieć czemu "Meine Ehre heißt Treue". Podpowiedź: nie po to, żeby zrobić w buca internetową ciocię matelotka 3/4 wieku później.

Z krzysiem nie chcę cię skłócić - po prostu do jego poziomu sporo ci brakuje, powiedzmy, że jesteś na razie na poziomie pojawiającego się czasem nika "kecawa". Ale pracuj nad sobą, może uda ci się kiedyś przeczytać i zrozumieć jakąś książkę. Na razie potrafisz odpisać na ostatnie trzy linijki postu, ciociu, reszta umyka twojemu niewyćwiczonemu ehm, ehm, mózgowi.

A teraz won, bo już poświęciłem ci wystarczająco dużo czasu. Akurat miałem przerwy w pracy, a w takiej przerwie dla odstresowania się od czasu do czasu szturcham patykiem takie biedactwa jak ty, ciociu. A zatem jak już będziesz wiedział o tym "Gott mit uns", to napisz pokorny post, a wtedy udzielę ci nieco mojej łaskawej uwagi, aby zadać ci następny fragment materiału do przestudiowania.
                          • matelot Re: na początek, wuju, przestudiuj kwestię... 22.08.11, 14:50
                            ...szacunku dla interlokutora. To ci dobrze zrobi bo jesteś zwyczajnie grubiański. Zakładające ten wątek nie poruszałem problemu kościół - nazizm. Uczynił to twój "protegowany", więc nie wysyłaj mnie po nauki i nie organizuj mi egzaminu. Sam wiem o czym mam czytać i które źródła uznać za bardziej wiarygodne od tych, które próbujesz mi narzucić.

W ramach ćwiczeń uczuć wyższych naucz się pokory to ci dobrze zrobi. Też się z tobą zgadzam, że nie dorównujesz poziomem do Krzysia, ale w życiu bym ci o tym nie napisał gdybyś sam się o to nie prosił. Niestety pikusiu, masz kompleks brytana a przecież już większy nie urośniesz. Twoje napinanie muskułków wygląda groteskowo.
                            No i jeszcze mam satysfakcję, że zapędziłem ciebie w kozi róg, dyskutancie za dychę, bo straciłeś z oczu jakiekolwiek argumenty a górę u ciebie wzięły te ad personam.
                            Pikuś leży i kwiczy. Kwiczy żałośnie. Ale nie bój się nie dostaniesz kopniaka bo uwielbiam zwierzęta a poza tym mam wrodzoną empatię, uwielbiam przyrodę choć nie wszystkie okazy fauny jednako budzą moją sympatię.

A pamiętasz może tytuł wątku i post wprowadzający?

• piq tak tak, ciociu, naucz się korzystać z drzewka... 22.08.11, 15:39
                              ...to zobaczysz, że kwestię układu KK - Hitler wprowadziłem nie ja, jeno ty, bo nawet quardian nie poruszył tego tematu, napisał jedynie "świecki narodowy socjalizm". A ty się na to, biedulko, rzuciłeś ze zwykłą sobie bezmyślnością.

Pamiętam tytuł wątku i post wprowadzający, ciociu, i na niego odpowiedziałem na poły żartobliwie, wiążąc drugą Irlandię z jej bankructwem gospodarczym. Jeśli druga Irlandia, to w całości, a nie tylko w kawałku.

Nie zapędziłeś mnie w kozi róg, dziecinko, bo twoim głównym argumentem (w pobocznym wątku naziolskim oczywiście) oprócz zdjęć jest "Gott mit uns" na pasach wehrmachtu. I tu masz problem, bo twój argument jest o kant zadu potłuc. Odesłałem cię do wiedzy, którą powinieneś był posiąść zanim napiszesz brednie. Twój własny argument cię zniszczył, biedaczku. Dlatego teraz zaklinasz rzeczywistość wierząc, jako racjonalista, że jak się coś jakoś nazwie, to to tym jest (że to niby jestem ugotowany). Ładny intelektualny fikołek dla bojownika z instytucją wyznaniową. A więc nie leżę i nie kwiczę, nie boję się też kopniaków, bo zwykle wyrywam nogę na mnie podniesioną. Powinieneś mi, ciociu, podziękować, że nie wyciągnąłem tego "Gott mit uns" na środek i nie rozjechałem cię walcem.

No i wolę rzeczywiście być wujkiem, a nie ciocią. Wujkowie nie płaczą, a ciocie używają płaczu jako argumentu, co właśnie udowodniłeś tym postem. Jesteś jednak mniej podobny do Brudzińskiego, a bardziej do Błaszczaka.
                              • matelot Re: tak tak, ciociu, naucz się korzystać z drzewk 22.08.11, 22:10
                                piq napisał:

> ...to zobaczysz, że kwestię układu KK - Hitler wprowadziłem nie ja, jeno ty, bo
                                > nawet quardian nie poruszył tego tematu, napisał jedynie "świecki narodowy soc
                                > jalizm". A ty się na to, biedulko, rzuciłeś ze zwykłą sobie bezmyślnością.
                                ===================
                                Napisał jedynie... a był jakiś inny narodowy socjalizm? Qwardian powiedział A a ja powiedziałem B.

> Pamiętam tytuł wątku i post wprowadzający, ciociu, i na niego odpowiedziałem na
                                > poły żartobliwie, wiążąc drugą Irlandię z jej bankructwem gospodarczym. Jeśli
                                > druga Irlandia, to w całości, a nie tylko w kawałku.
                                ===============
                                Nie bój ziaby, Irlandia z kryzysu wyjdzie. Wyraziłem nadzieję, że mniej skubana przez kościółek ma więcej szans. Nie mam prawa tak uważać? Nie? To swoją wolność słowa wsadź w... buty.

> Nie zapędziłeś mnie w kozi róg, dziecinko, bo twoim głównym argumentem (w poboc
                                > znym wątku naziolskim oczywiście) oprócz zdjęć jest "Gott mit uns" na pasach we
                                > hrmachtu. I tu masz problem, bo twój argument jest o kant zadu potłuc. Odesłałe
                                > m cię do wiedzy, którą powinieneś był posiąść zanim napiszesz brednie. Twój wła
                                > sny argument cię zniszczył, biedaczku. Dlatego teraz zaklinasz rzeczywistość [u
                                > ]wierząc[/u], jako racjonalista, że jak się coś jakoś nazwie, to to tym jest (ż
                                > e to niby jestem ugotowany). Ładny intelektualny fikołek dla bojownika z instyt
                                > ucją wyznaniową. A więc nie leżę i nie kwiczę, nie boję się też kopniaków, bo z
                                > wykle wyrywam nogę na mnie podniesioną. Powinieneś mi, ciociu, podziękować, że
                                > nie wyciągnąłem tego "Gott mit uns" na środek i nie rozjechałem cię walcem.
                                ===================
                                Trzeba było to zrobić. Niestety uciekłeś się do ataku na mnie, bezmyślna fujaro. Z pianą na pysku przestajesz myśleć. Jaki materiał powinienem, twoim zdaniem, opanować? Ten napisany przez jakiegoś zakonnego skrybę? A kto zrobił ten filmik, kto zrobił zdjęcia i opatrzył je komentarzem? - dla mnie wiarygodnym i opartym na historycznych faktach. Ty masz swoją interpretację tych faktów a ja swoją. Nie mam prawa? No to do dupy z twoimi wolnościami.
                                I napiszę ci jeszcze jedno, intelektualny troglodyto. Nie podobają ci się moje argumenty, moje postrzeganie spraw. Przedstaw swoje. Zwymyślanie i kierowanie na "nauki" świadczy o tobie.
                                Sama asertywność to za mało. Może dla ciebie ważniejsza w rozmowie jest strona "widowiskowa" ale nic nie wnosisz do dyskusji poza demonstrowaniem podłego charakteru.
                                Chciałbym cie widzieć na pokładzie w sztormowej pogodzie. Takie raptusy jak ty przeważnie już po pół godzinie wymiękają i z wytrzeszczonymi gałami rzygają za burtę.smile

> No i wolę rzeczywiście być wujkiem, a nie ciocią. Wujkowie nie płaczą, a cioci
                                > e używają płaczu jako argumentu, co właśnie udowodniłeś tym postem. Jesteś jedn
                                > ak mniej podobny do Brudzińskiego, a bardziej do Błaszczaka.
                                ==================
                                Bez komentarza.
      • jaceq Re: chcesz, żeby Polska zbankrutowała? 21.08.11, 22:45
        piq napisał:

> chcesz, żeby Polska zbankrutowała?

Bo ja wiem? Może nie byłoby to takie głupie. Odpowiedź na - wydawałoby się oczywiste - pytanie, "czy rzeczywiście trzeba spłacać długi?", jak się przyjrzeć, wcale nie musi już być taka oczywista. Pytanie pomocnicze: "komu?". Kto jest wierzycielem? Trzeba by było wliczyć w koszta różne drobne niedogodności, np. takie, że więcej nam nie pożyczą, ale (jeśli założyć ulżenie budżetowi odjęciem spłaty różnych zadłużeń) może w sumie byłoby warto? Oczywiście lepiej by było, żeby pierwszym był ktoś większy. Bardzo liczyłem na bankructwo USA, ale znowu się na nich zawiodłem.

Odpada. Wycofuję się. Przypomniałem sobie o antyspredowych wygibasach Tusk-regierungu i jestem pewien, że Polacy to taki naród, który - startując z czystym kontem - w pół roku miałby mus znowu zaciągnąć kredyt.
    • benek231 Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 04:44
      przed pedofilskimi skandalami, odbierajac im prowadzenie im instytucji opieki nad dziecmi. No wiec, ze uzyje jezyka ktory dotrze do naszych poboznych kolegow, dobry bog zrobil zmylke i poszedl jeszcze inna niezbadana sciezka. smile
      Gdyby nie ten boski akt naslania na nas komuny, to nasze katabasy takze musieliby zbankrutowac. A na podlaczenie czarnych ryjow do koryta budzetu nie mieliby najmniejszych szans. smile

Sam jednak widzisz, ze sprawa i dla najwyzszeo nie byla prosta, skoro az komune na nasz narod musial spuscic.
      • qwardian Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 07:35

Krzysiu i komunizm, wspólnie zatroskani o los Kościoła Katolickiego i jego wyznawców. Komunizm już skończył w beczce ze smołą....
        • matelot Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 09:09
          qwardian napisał:

>
          > Krzysiu i komunizm, wspólnie zatroskani o los Kościoła Katolickiego i jego wyzn
          > awców. Komunizm już skończył w beczce ze smołą....

... teraz kolej na katabasów.

Usłyszałem niedawno od Bardzo Mądrej Osoby, że że uliczki w piekle będą wybrukowane głowami biskupów. Piękna metafora, nieprawdaż?
          • qwardian Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 11:23

matelot napisał:

> qwardian napisał:

> Usłyszałem niedawno od Bardzo Mądrej Osoby, że że uliczki w piekle będą wybruk
            > owane głowami biskupów. Piękna metafora, nieprawdaż?

O tym kto będzie się smażył w Piekle zadecyduje Bóg, nie Belzebub, Matelocie...

Do zastanowienia na niedzielę..

"I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt.16:19).
            • matelot Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 12:00
              No, no... tylko bez takich tych. Proszę o argumenty świeckie a nie o to co się przyśniło Mateuszowi.
              • a000000 Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 12:25
                matelot napisał:

> No, no... tylko bez takich tych. Proszę o argumenty świeckie a nie o to co się
                > przyśniło Mateuszowi.

problem w tym, drogi Matelocie, że niezależnie czy się przyśniło czy nie przyśniło - te słowa są drogowskazem dla wielu milionów ludzi... a więc słowo ciałem się staje.

Jakich świeckich argumentów oczekujesz w temacie życia po śmierci? Gdy świecki świat twierdzi, że nic takowego nie istnieje?
                • matelot Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 12:50
                  a000000 napisała:

problem w tym, drogi Matelocie, że niezależnie czy się przyśniło czy nie przyśn
                  > iło - te słowa są drogowskazem dla wielu milionów ludzi... a więc słowo ciałem
                  > się staje.
                  >
                  > Jakich świeckich argumentów oczekujesz w temacie życia po śmierci? Gdy świecki
                  > świat twierdzi, że nic takowego nie istnieje?

===================
                  W porządku, Droga Azerska, ale ja pisałem Qwardianowi o uliczkach w piekle wybrukowanych głowami biskupów, którą to metaforę zasłyszałem całkiem niedawno będąc w podróży smile

Qwardian jak zwykle dał dyla z głównego nurty dyskusji i tyle...

Ciekawostką jest, że wyszedł na jaw jego brak znajomości religii, na którą czy trzeba czy nie trzeba, chętnie się powołuje. Tymczasem okazuje się, ze jego religijność jest taka bardziej ludowa niż oparta o znajomość Pism.smile
                  Oczekuję, że jako człek uczciwy, który nie otrzymał łaski wiary, prędzej znajdę się w niebie niż ten skruszony bywalec burdeli, który przecież będzie musiał coś tam odpokutować wink
            • a000000 Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 12:22
              qwardian napisał:

> O tym kto będzie się smażył w Piekle zadecyduje Bóg, nie Belzebub, Matelocie...

otóż pozwolę sobie mieć nieco inne zdanie. To CZŁOWIEK decyduje.

Bóg dał człowiekowi wolą wolę, rozum i zasady prowadzące do nieba. I to sam człowiek WYBIERA. Jeśli na ziemi żył BEZ BOGA, to jego przestrzeń po śmierci też będzie wolna od Boga - sam wybrał.

A co to znaczy żyć BEZ Boga - powiedział nam Jezus w ewangelii Mateusza :

31) Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały.
              (32) I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów.
              (33) Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie.
              (34) Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
              (35) Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
              (36) byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie.
              (37) Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić?
              (38) Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? (39) Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?
              (40) A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.
              (41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
              (42) Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
              (43) byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie.
              (44) Wówczas zapytają i ci: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?
              (45) Wtedy odpowie im: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili.
              (46) I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego. Cokolwiek UCZYNIŁEŚ jednemu z braci mych najmniejszych - mnie uczyniłeś. Głodnych nakarmiłeś, strapionych pocieszyłeś - a więc siądź po prawicy.

Wertowałam ten fragment wielokrotnie i nigdzie nie znalazłam słów o ilości modłów czy przynależności do jakiejś denominacji.... jest WYŁĄCZNIE o stosunku do bliźniego.

Kto czyni zło i krzywdę - ten żyje bez Boga. Kto czyni dobro i pokój, ten jest błogosławiony - idzie ścieżką Jezusa. Moim zdaniem - niezależnie od aktualnie wyznawanej religii.

> "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie
              > związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie."

i dlatego, jeśli najgorszy zbrodzień szczerze żałuje i okazuje skruchę - w konfesjonale otrzymuje rozgrzeszenie. Które jest ważne również i w niebie.
              • benek231 Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 16:51
                a000000 napisała:

Kto czyni zło i krzywdę - ten żyje bez Boga. Kto czyni dobro i pokój, ten jest błogosławiony - idzie ścieżką Jezusa. Moim zdaniem - niezależnie od aktualnie wyznawanej religii.
                >
                >
                *Zauwaz Zerowko, ze "zlo i krzywda" oraz "dobro i pokoj" nie sa bynajmniej oczywiste, i mieszcza sie w ramach tej samej kontrowersji "zycia bez Boga". Zatem powiedziec zlodziejowi publicznie w twarz, ze kradnie nie wpisuje sie do kategorii krzywd czynionych blizniemu, choc sam zlodziej niewatpliwie tak to odczuwa. smile
      • matelot Re: Komuna uchronila polskich Nygusow :O) 21.08.11, 09:19
        No właśnie... kiedy im pasuje mówią: Bóg tak chciał a kiedy nie to mają pod rękę coś o wolnej woli...smile

... ale nie mają nic, dosłownie nic, na obronę celibatu, który jest jawnym przeciwstawieniem się Bogu, który powiedział coś tam o tym by szli i rozmnażali się, ale umiłowani kupią każdą bajeczkę byle żyć wiecznie i zapłacą każdą kasę za nią smile
    • oleg3 Deus ex machina? 22.08.11, 10:52
      matelot napisał:

> spodziewać się należy, że Irlandia szybciej wyjdzie z kryzysu niż się spodziewamy.
      Liczysz na boską interwencję czy - jak przystało na racjonalistę - kierujesz się rozumem?
      Tylko mnie nie zbywaj! Z pewnością przemyślałeś to zdanie. Wystarczy, że wskażesz ścieżkę wiodącą od bankructwa irlandzkich parafii do prosperity Zielonej Wyspy.
      • matelot Re: Deus ex machina? 22.08.11, 14:55
        Powinienem skierować twoją, Olegu, ciekawość do Pikusia. On wszak pozjadał (tak uważa) wszystkie rozumy, ale ja nie jestem taki i zaproponuję ponowne przeczytanie kilku początkowych wpisów mojego autorstwa. Gdybyś je przeczytał to nie postawiłbyś tego pytania. Widać, że poruszenie jakiegokolwiek tematu godzącego w twoje zaprogramowanie wyłącza u ciebie zdolność do rozumienia łatwych w sumie tekstów. Dla ułatwienia podpowiem, że jest tam coś o przeznaczeniu pieniędzy na gospodarkę....
        • piq oczywista brednia 22.08.11, 15:50
          Myślałem, że twój pierwszy post jest na jaja, a nie na poważnie, bo jest za głupi, żeby był poważny. I tak też odpowiedziałem. Kilka twoich pierwszych wpisów jest równie głupich i na dodatek nie na temat.

Jeśli udowodnisz przekonywająco związek między szybkim wyjściem Irlandii z kryzysu a bankructwem kościoła katolickiego w tym kraju na skutek odszkodowań dla ofiar pedofilii, to jesteś wielki. Tylko z cyferkami proszę, a nie z bredniami z ceratowych stringów wyjętymi, ciociu.
    • matelot Obrazki z Irlandii 22.08.11, 15:12
      www.thechurch.ie/
      Mnie to się podoba. Z kolei w Anglii w kościele powstał supermarket Tesco.
      • a000000 Re: Obrazki z Irlandii 22.08.11, 15:40
        matelot napisał:

> Mnie to się podoba. Z kolei w Anglii w kościele powstał supermarket Tesco.

teraz wiesz, czyje głowy będą służyć jako bruk w drodze do piekła... ktoś przecież doprowadził do takiego stanu rzeczy, że kościoły trzeba zamykać...
        • matelot Re: Obrazki z Irlandii 22.08.11, 22:13
          Chyba głównym sprawcą jest dobrobyt. Wszędzie gdzie rośnie stopa życiowa jest mniej chętnych na uczestnictwo w obrządkach.
      • piq strzał mateloci we własne kolano,... 22.08.11, 15:58
        ...to jest były kościół odłamu wspólnoty anglikańskiej, zwanego "Church of Ireland". To nie jest kościół katolicki, heheh. Swoją drogą dobrze, że ktoś uratował i zagospodarował popadający w ruinę zabytkowy budynek.
        • matelot Re: strzał mateloci we własne kolano,... 22.08.11, 22:20
          piq napisał:

> ...to jest były kościół odłamu wspólnoty anglikańskiej, zwanego "Church of Irel
          > and". To nie jest kościół katolicki, heheh. Swoją drogą dobrze, że ktoś uratowa
          > ł i zagospodarował popadający w ruinę zabytkowy budynek.

==================
          Widzisz, głupku, ja nie wziąłem sobie na celownik KK. Z jednakową "atencją" traktuję wszelkie wierzenia zatem nie jest ważne jaki kościółek zaadoptowano na dyskotekę, ale skąd koń pociągowy (z klapkami na oczach) mógłby o tym wiedzieć?

No i oczywiście dobrze, że uratowano ten budynek. W podobny sposób uratowano kilka budynków w Holandii przebudowując kościoły na mieszkania. Procesów cywilizacyjnych nie da się zatrzymać i już dziś należy się zastanowić na co można by przebudować koszmarka w Licheniu czy ŚOB
          • qwardian Re: strzał mateloci we własne kolano,... 22.08.11, 22:46

Doświadczenie sprawia, że ludzie, którzy odwracają się od kościoła, szukają alternatywnych wartości i naturalnie je znajdują. Obydwie są zbankrutowane, ale pamięć ludzka jest krótka. W zeszłorocznych wyborach na prezydenta Austrii, kandydatką tzw. prawicy była dobra kobieta, matka dziesięciorga dzieci, Barbara Rosenkranz, która na festiwalu w Czerwcu 2008 roku śpiewała "Wenn alle untreu werden, so bleiben wir doch treu", hymn Waffen SS...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka