Dodaj do ulubionych

Wizna --- dwa razy.

08.09.11, 10:12

Dwa artykuły, w w dwu gazetach. Skrajnie różne. Rzecz sama w sobie ciekawa, choć wnioski nieciekawe.

Najpierw, 6 września 2009 Gazet.pl Białystok:

Wizna: niesłychany mit kampanii wrześniowej?

Wywiad z badaczem bitwy drem Tomaszem Wesołowskim. Żadnej specjalnej bitwy pod Wizną nie było, było natomiast (to eufemizm) dość regularne opuszczanie stanowisk bojowych (i oddalanie się w nieznanym kierunku).

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,100421,7007423,Wizna__nieslychany_mit_kampanii_wrzesniowej_.html?as=1&ias=2&startsz=x
Tymczasem w dzisiejszej Rzepie:

Pogrzeb bohatera polskich Termopili

<<Po trzech dniach heroicznej bitwy – 720 Polaków powstrzymywało 42-tysięczny korpus pancerny gen. Heinza Guderiana – z powodu braku amunicji zmuszony był skapitulować. Jednak zamiast iść do niewoli, rozerwał się granatem.>>

www.rp.pl/artykul/713683.html

Coś mi tu zalatuje prawem Kopernika - że zły pieniądz wypiera dobry. Jakoś tak.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Gazeta odbrązowuje 08.09.11, 11:47
      Nie jestem historykiem i trudno mi odnieść się do tego co mówi Wesołowski. Przynajmniej nie kwestionuje, że Guderian stał 4 dni nad Narwią. Warunki naturalne i sieć drogowa odegrały decydującą rolę, a przeprawa była broniona. Chyba Wesołowski ma kłopoty z krytyką niemieckich źródeł.
      • cepekolodziej Re: Gazeta odbrązowuje 08.09.11, 11:59

Wesołowski podkreśla, że dokumentacja armijna (do której ma dostęp) nie może być traktowana jak dokumentacja pochodząca z instytucji propagandowych. Mała liczba poległych z obu stron też coś mówi.

Wydaje mi się, jako komuś, kto z metod krytyki źródeł od czasu do czasu korzysta(ł), że Wesołowski zrobił niezłą robotę.
        • oleg3 Re: Gazeta odbrązowuje 08.09.11, 12:12
          cepekolodziej napisał:

> Wesołowski podkreśla, że dokumentacja armijna (do której ma dostęp) nie może
          > być traktowana jak dokumentacja pochodząca z instytucji propagandowych.

To wydaje mi się jasne. Lista strat to twardy dowód. Zgadzam się z :

Cytat
          Na kampanię wrześniową i polskie wojsko trzeba wreszcie spojrzeć chłodnym okiem. I oceniać też je przez pryzmat zindywidualizowanych postaw, konkretnych ludzi. Nie tylko czerni i bieli, ale różnych odcieni szarości.
          Więcej... bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,100421,7007423,Wizna__nieslychany_mit_kampanii_wrzesniowej_.html?as=2&startsz=x#ixzz1XM2PyMbu

• dachs Re: Gazeta odbrązowuje 08.09.11, 12:14
        oleg3 napisał:

> Chyba Wesołowski ma kłopoty z krytyką niemieckich źródeł.

Jeżeli istotnie są to - jak pisze - źródła wojskowe, to są z cała pewnością bardziej wiarygodne niż PRL-owska propaganda, która po 56r. gorączkowo szukała dla wojska innych tradycji niż tylko Lenino.
        Z drugiej strony obrona na 12 metrowej grobli ma wiele wspólnego z obroną w wąwozie, więc coś z tymi Termopilami jest na rzeczy. smile
        • oleg3 Re: Gazeta odbrązowuje 08.09.11, 12:33
          dachs napisał:

> źródła wojskowe, to są z cała pewnością bardziej wiarygodne niż PRL-owska propaganda,

Moje gdybanie dotyczyło hipotetycznego bezwarunkowego przyjmowania za prawdę danych z niemieckich źródeł. Nie wiem czy tak było i nie znam metod weryfikacji tych źródeł. Wiem, że każde źródło trzeba zweryfikować.

Jeżeli Wesołowski ma rację, to nie przeżyję szoku. Czwórkami do nieba szli żołnierze z Westerplatte to też mit.
    • wikul Wizna - jeszcze raz 08.09.11, 12:40
      Może bezpośrednie relacje powiedzą wiecej.

www.wizna1939.eu/bitwa_pod_wizna.php

i w piosence.

www.youtube.com/watch?v=xcFzsvnMmXY
    • snajper55 Re: Wizna --- dwa razy. 08.09.11, 13:00
      cepekolodziej napisał:

> Coś mi tu zalatuje prawem Kopernika - że zły pieniądz wypiera dobry. Jakoś tak.

A która wersja zdarzeń historycznych jest złą, a która - dobrą? Jakie kryterium zastosujesz? Czy dobra wersja to będzie ta bliższa prawdy? A może ta, która jest nam milsza i którą możemy się chwalić?

S.
      • cepekolodziej Re: Wizna --- dwa razy. 08.09.11, 16:57

Gorszy pieniądz zawsze bardziej błyszczy -
        • cepekolodziej Re: Wizna --- dwa razy. 08.09.11, 16:58

Głupia cenzura. Prewentywnie obstawili nawet błędy ortograficzne. Przecież po polsku pisze się przez ce-ha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka