06.05.12, 17:42
To mowi osoba pilnujaca urny wyborczej jak wrzuciles koperte ze swoim glosem.

I narod a voté. Jesli wierzyc sondazom wyborczym pokazanym przez media Szwajcarii romanskiej to wygrywa z przewaga 5-6 % glosow François Hollande.

PF
Obserwuj wątek
    • rycho7 Re: A voté 06.05.12, 19:43
      Zawsze bardzo Cie lubilem. Teraz gwalce moje wykluczenie aby Ci odpowiedziec. Takze z milosci do jezyka francuskiego. A w zasadzie z milosci do mojego pojmowania moich 1001 Heimatow. No i dlatego, ze zasysam tauryne z czerwonym winem.

Ostatnio oceniam demokracje poprzez referendum czy bilans musi wyjsc na zero. Gdy zaglosuja, ze musi to sa parszywymi pragmatykami a nie najwspanialszymi demokratami. Demokracja musi jest za Nizoziemskim (to z czeszcziny).
      • polski_francuz Wazny dzien 06.05.12, 20:03
        bo sie odezwales. Troche mi brakowalo przyjaciol na forum. Nareszcie mam Twoje lamiglowki do zrozumieniasmile

Co do wyborow. Narod ma zawsze racje. I wlasnie oficjalne wyniki sa podane 52 % Hollande vs. 48 % Sarkozy.

Sam sie wykluczyles czy ktos Cie wykluczyl?

PF
        • rycho7 Re: Wazny dzien 06.05.12, 20:16
          > Sam sie wykluczyles czy ktos Cie wykluczyl?

Skorzystalem z pierwszej nadarzajacej sie okazji. Kretyni chcieli mnie pokarac. "Bronili" czci denatki. Czy jest hanba byc dzieckiem AUTENTYCZNEGO bohatera Wojny Ojczyznianej?

> Narod ma zawsze racje

Vox populi, vox dei. Wybacz, ale moj ateistyczny bog objawia mi zupelnie cos innego. Un sie az tak nie pospolituje.

> lamiglowki do zrozumienia

Wybacz, nie chce byc katem, ale myslenie boli, bardzo. Ten bol lagodzi skutecznie owoc drzewa zlego i dobrego (czerwone wino).
          • polski_francuz Re: Wazny dzien 06.05.12, 20:30
            Aha, podpadles adminstwu. Zdarza sie. Nie Ty pierwszy, nie Ty ostatni.

No coz, jestem krytyczny wobec narodu z ktorym zyje. Przyjacielowi moge wyznac, ze glosowalem na Sarkozy'ego. Mimo, ze go nie znosze. Glos z rozsadku. A narod sie dla mnie osmieszyl tym, ze nie chcial dyskutowac o rzeczach waznych, takich jak np. redukcja dlugow panstwa. Te "intendenture" wola zostawic rzadzacym. A ja wolabym o tym mowic!

Myslenie boli. Ale warto miec partnera do rozmowy, ktorego warto starac sie zrozumiecsmile

PF
            • rycho7 Re: Wazny dzien 06.05.12, 20:39
              > No coz, jestem krytyczny wobec narodu z ktorym zyje.

Masz inflancka mentalnosc?

Musi urodziwszy sie orlem dziecieciem srales we wlasne gniazdo. Jedynie byty wylacznie duchowe nie defekuja. V Privisilanskom Kraje wszystko jest do duszy.

> ja wolabym o tym mowic!

Kiedy do Ciebie dotrze, ze Prawdziwy Polak nie ma pogladow, ma jedynie Wartosciow i Uczuciow. Ja przynajmniej jestem tyz nieprawdziwym Obodryta i nawet nie potrafie tego wyrazic Platem.

Ludzie wspolczesni preferuja wykluczanie zamiast komunikacji. Nawroc sie, ja Cie ewangelizuje.
              • polski_francuz Re: Wazny dzien 06.05.12, 21:46
                "Masz inflancka mentalnosc?"

Wole jak Narod robi to co ja uwazam za slusze. Jak tego nie robi, to uwazam, ze Narod sie mylismile

"Prawdziwy Polak nie ma pogladow, ma jedynie Wartosciow i Uczuciow."

Wartosciow i Uczuciow to ja mam do Pana Tadeusza i do Wielkiej Improwizacji a w szczegolnosci do jej pierwszych slow. Jak je czytam to jestem prawdziwy Polak mam lzy w oczach i gotow jestem ruszac na Moskwe. Co do reszty to stara sie uzywac rozumu. Albo rozumnie kierowac szlacheckimi instynktamismile

PF
            • rycho7 niedomogi niemieckiej mentalnosci 06.05.12, 20:48
              > Ale warto miec partnera do rozmowy, ktorego warto starac sie zrozumiec

Kurlandzki rozziew?

Gdy masz niemiecka mentalnosc to nie musisz sie starac. Rozumiesz.

Mialem kiedys taka sytuacje z polskim kuzynem z USA pochodzacym z Lotwy. Ruki po szwam. Bez znajomosci lotewskiego zrelacjonowalem mu co ma zrobic na tamtym terytorium.
              • polski_francuz Mentalnosc 06.05.12, 21:48
                stwierdzilem, ze mam arabska mentalnosc. Z ogromnym poczuciem honoru. Na szczescie nie mam arabskiej pracowitoscismile

PF
    • andrzejg Re: A voté 06.05.12, 20:17
      Gdy Merkel (albo ktoś z wierchuszki NIemiec) ogłosił,że są gotowi na współpracę z Hollande, pomyślałem sobie - po Sarkozym. PFie - jak Francuzi reagują na takie ,,,powiedzmy...wtrącanie się obcego mocarstwa do wewnętrznej polityki. Kondominium Niemiecko - Rosyjskie?

A.
      • polski_francuz Re: A voté 06.05.12, 20:26
        Francuzi przypomnieli sobie "polityke pustych krzesel" za de Gaulle (tzn olewanie Europy). Sarkozy chcial skorzystac z uslug pani Merkel podczas kampanii ale szybko zrezygnowal. Nie bylo poparcia opinii publicznej.

Andrzeju, Niemcy zbudowali sami i rozsadnie swoja gospodarke. Moge, jako inzynier, tylko sie patrzec i przytakiwac ich rozsadkowi i dobrym wyborom. Francuzi przegrali sami swoimi wyborami spolecznymi i swoja polityka. Przegrana bylo w ciagu ostanich 5 lat. Jeszcze w 2006 roku, Niemcy byly zadluzone bardziej niz Francja (o ile pamietam).

A syntetyzujac. Francja traci na znaczeniu. Czuje to i ja to denerwuje.

PF
        • rycho7 Vaterland jest suma niemieckich Heimatow 06.05.12, 20:31
          > A syntetyzujac. Francja traci na znaczeniu.

Wklepales mnie w bloto. W tytule zamiescilem hitlerowskie haselko, z ktorym sie calym swoim jescestwem nie zgadzalem. Ty wykazales jego hanzeatycka slusznosc.
        • g-48 Re:Hmmm... 06.05.12, 21:02
          Niemcy zbudowali sami i rozsadnie swoja gospodarke. Moge, jako inzyni
          > er, tylko sie patrzec i przytakiwac ich rozsadkowi i dobrym wyborom. Francuzi p
          > rzegrali sami swoimi wyborami spolecznymi i swoja polityka. Przegrana bylo w ci
          > agu ostanich 5 lat. Jeszcze w 2006 roku, Niemcy byly zadluzone bardziej niz Fra
          > ncja (o ile pamietam).
          No nie wiem dlaczego tak sadzisz? Gospodarka niemiecka robi bokami i wszyscy czekaja kiedy sie rozwali. Europa ostatnie to znaczy od 1989 roku swoje upadki gospodarcze ma do zawdzieczenia polityce i bankom USA. Europa stala sie niebezpieczna gospodarczo dla USA i tak najpierw :
          1. Dowalono zjednoczeniem Niemiec gdzie Kohl nie mial nic do gadki (jezeli chcesz to ci to moge udowodnic i to nie ze "Der Spiegel"
          2. Nastepnie wielomiliardowe (ktores z kolei) dla ofiar "Holokaustu) wyciagniete z przemyslu
          (Nie zdziwie sie jak Dana z Absztyfikantem bedzie w Niemczech latala z kapeluszem na zbiorke dla zmarlych juz rodzicow)
          3.Krach na rynkach bankowych w USA ktore to nie spowodowaly obnizenia wiarygodnosci USA
          w oczach "specow" z ratingagentur.
          4. Wciaganie Panstw Europejskich w rozne awantury Swiatowe gdzie Europa moze dostac/ i dostala/ w pysk a USA zysk.
          5.Ciagly nacisk na Panstwa Europejskie do wspolpracy z Krajem Rad na ktorej to wspolpracy mozna/obowiazkowo mozna sie posliznac i powoduje to tez naplyw "dobrych" ludzi mafi rosyjskiej ktorzy wykupuja dobra europejskie ( nie rob tak jak by ci to bylo obce bo wlasnie Francja u Austria sa pod szczegolnym obstrzalem)
          I tych przykladow to mozna mnozyc i potegowac.
          Jezeli masz obiegcje do pierwszego punktu to podam ci kilka przykladow.
          • polski_francuz Jajn 06.05.12, 21:41
            Niemcy niepodrozyli kosztow pracy i pozostali konkurencyjni. Po drugie, ich wyroby sa wlasnie hi-tec, tzn uzywaja badan i rozwoju do ich doskonalenia. I sa w grze z Chinczykami z ktorymi czasem wygrywaja a czasem przegrywaja ale sa w grze.

Tyle moge w wielkim skrocie powiedziec.

PF
            • g-48 Re: Jajn 07.05.12, 01:11
              Niemcy niepodrozyli kosztow pracy i pozostali konkurencyjni
              No rzad i Zwiazki mowia cos innego. Z drugiej strony racje masz i dlatego sila nabywcza spada a Niemcy uzalezniaja sie za duzo od eksportu i najumniejsze zawirowania na swiecie wplywaja na koniunkture w RFN az strach pomyslec jak gospodarka/sila nabywcza/ w Chinach sie rypnie to europa sie nie pozbiera a to jest bardzo blisko.
              A tu masz ciekawy link co do zjednoczenia Niemiec:
              de.wikipedia.org/wiki/Vernon_A._Walters
              Mowil na temat ataku na Libie z Wloch ktorego konstruktorem tez byl.
              Widzialem ten wywiad w TV i musze powiedziec ze na dyplomate to byl on bardzo bezposredni i na zdjeciu wygladal jak anioilek
      • rycho7 wioslarz 06.05.12, 20:27
        > Kondominium Niemiecko - Rosyjskie?

Przypisuje sobie pochodzenie od szjkaszy. "Galernikow" napedzajacych wiosla lodzi czajek na Dunaju.

W jezyku gockim ta sama funkcje pelnili "Rus" na trasie "od Grekow do Gotow". W starych ksiegach opisano zaproszenie do obcych aby zapanowali nad swarliwymi watazkami wokol Dniepru. Rekomenduje lektury o Heldze ze "Slovo o polku Igorievie".
    • sz0k Francja 06.05.12, 22:22
      Ustrój polityczny Francji opiera się na konstytucji Francji, która głosi, że państwo francuskie jest niepodzielną, laicką (fr. laïcité), demokratyczną oraz socjalną republiką, zgodnie ze zdaniem:
      La France est une République indivisible, laïque, démocratique et sociale.(fr.)

za wikipedia: pl.wikipedia.org/wiki/Ustr%C3%B3j_polityczny_Francji
      (wytłuszczenia moje)

Czyli w skrócie jest to urzeczywistnienie państwowości masońskiej i to z tego najgorszego ateistyczno-lewackiego sortu. Najgorsze piekło jakie swoim obywatelom może zgotować państwo. Smutne zważywszy na historię tego narodu, spadkobiercy Cesarstwa Rzymskiego i "najstarszej córy Kościoła"...
    • t_ete Re: A voté 06.05.12, 22:37
      pozegnalna mowa Sarkozy'ego byla wzruszajaca ...
      powitalna mowa Hollanda przyprawila mnie o lekki dreszcz (grozy) ... czy ludzie naprawde wierza ze to mozliwe ?

tete
      • polski_francuz Re: A voté 07.05.12, 10:13
        Sarkozy rzeczywiscie troche dojrzal. Tyle, ze za pozno, o wiele za pozno. Byl przez swoja kadencje malo wyksztalconym, energicznym i inteligentnym szefem bandy UMP, ktora trzymal zelazna reka za morde i ktory uwielbial ze sie media nim zajmuja i ze on jest taka wazna chlopaka i ze pienkne dziewczyny za nim leca.

Hollanda wczoraj nie sluchalem. Mam nadzieje, ze bedzie lepszy, o wiele lepszy niz to co o nim mysle.

Pozdro

PF
        • felusiak1 Re: A voté 07.05.12, 15:26
          czytałem wczoraj ciekawy artykuł w wsj. twierdzi, że francuzi doskonale wiedzą na co choruje ich kraj i wcale nie dokonali skretu w lewo. przed 6 laty zagłosowali na sarkozego, który obiecywał reformy. z reform wyszły nici a sarkozy okazał sie być bardziej zainteresowany bruni niż reformami. francuzi uznali hollande za mniejsze zło. kiedy czytam co obiecuje to ciarki po kręgosłupie chodzą ale ..... już niezadługo rzeczywistość zapuka do drzwi i monsieur hollande dojrzeje do prezydentury albo też okaże sie sztywnym doktrynerem i podzieli los sarkozego. przed wielu laty ciarki chodziły mi od mitteranda ale ten był elastyczny i realistyczny i został ponownie wybrany. a sytuacja bedzie się systematycznie pogarszać bez wzgledu na to kto rezyduje w elizejskim pałacu.
          u mnie wybory w listopadzie. mam nadzieję, ze obama wróci do swojego domku w chicago i zajmie się organizowaniem lokalnej społeczności.......... a nowy zajmie sie sprzątaniem stajni.
          • polski_francuz Alain Duhamel 07.05.12, 21:14
            dobry analista polityczny stwierdzil dzisiaj, ze Hollande jest takim spryciula, ktory umie zdobyc milosc ludu jako "swoj czlowiek" czy "normalny prezydent" ale jest zimnym kalkulatorem wewnatrz.

W kazdym razie teraz rzuca go na gleboka woda i zobaczymy czy nauczy sie w niej plywac i jak szybko.

Tyle mozna teraz powiedziec.

PF
            • polski_francuz Analityk 07.05.12, 21:31
              bardzo za tego dwuznacznego "analiste" przepraszam i forum i pana Duhamela, ktorego uwaznie slucham.

PF
        • ada08 Re: A voté 07.05.12, 16:36
          polski_francuz napisał:

> Hollanda wczoraj nie sluchalem.

A ja nawet zaczęłam słuchać (na TV5Monde), ale zaczął patetycznie nawijać więc go wyklikałam. Wygląda na nudziarza, ale kto go tam wie, powodzenie u kobiet ma! smile
          a.
          • polski_francuz Re: A voté 07.05.12, 21:16
            Ponoc mowa w Tulle byla bardzo kiepska. W Bastylii sie poprawil. Moze sobie wreszcie kupie kiedys TV to bede wiecej widzialsmile

Pozdro

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka