jenisiej
10.05.12, 01:09
Dziś mamy 9 maja! Czy zapaliliście Państwo znicz na grobach czerwonoarmistów? Jak mogliście zapomnieć? Przecież dwa lata temu ogłoszona została przez elity (elity przez duże E) akcja „Cała Polska pali znicze”. Wybitni ludzie – Andrzej Wajda, Tadeusz Mazowiecki – opowiadali nam jak to ważne i pożyteczne. Akcja miała trwać do końca świata i jeden dzień dłużej.
Sygnatariusze apelu zapomnieli o tym pewnie już dzień po akcji, bo w zeszłym roku jakoś nikt nam o niej nie przypominał. Ale dlatego warto żyć: nie ma nic bardziej zdrowego niż śmiech z bufonady i zadęcia naszych elit i autorytetów.
No właśnie... 2 lata temu sam widziałem - często roweruję w okolicach parku-cmentarza przy Żwirki i Wigury (W-wa) - faktycznie, najbardziej karni Czytelnicy GW stawili się w liczbie kilku setek zapewne. Nie pamiętam, czy przejeżdżałem tamtędy przed rokiem. A wczoraj nie miałem czasu na rower, bo byłem na pogrzebie - dzięki temu mogę usprawiedliwić nieobecność na tym sowieckim cmentarzu red. Blumsztajna. Obaj (wśród kilkuset innych osób) byliśmy na odległych Powązkach.