a.adas 21.06.04, 20:20 serwisy.gazeta.pl/film/1,22530,2141309.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indris Kapitalistyczne zidiocenie ? 22.06.04, 08:45 Twierdzenie, że tytuł "Fahrenheit 9/11" jest plagiatem tytułuy "Fahrenheit 451" dowodzi albo kretynizmu, albo starczej demencji. Szkoda, że wybitny pisarz Ray Bradbury tak się wygłupia. Może to nieszczęsne pojęcie "własności intelektualnej" tak się Amerykanom rzuca na mózgi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem judki ujadajom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 08:49 ale wyjatkowo glupijo. niech ten SF zaskarży prgnoze pogody w USA bo mu tytuł ukradli ten no faranchajt 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem a za ciebie kol. nostromo to sie wezmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 08:58 riplej i alien za to kradziejstwo nicków. 5040 no chyba ze sie zachowacie jak dzentelmen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 zdajesz sobie sprawe ze cyfry sa arabskie?/nt IP: 202.172.58.* 22.06.04, 09:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem dlatego jestem siedem a nie 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 09:12 jestem jentelmenem 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 zle wiadomosci... oni mowia po polski! IP: 202.172.58.* 22.06.04, 09:22 nazywaja sie imamy wiem o tym bo sam jestem i odrzynam glowy w imieniu allacha na pokute musisz odmowic szesc koranow i cztery barmicwy omam (im jatyczop) nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
indris Większym "złodziejem" był Sienkiewicz 22.06.04, 09:26 Na pocz. XX wieku opublikował dość znaną w Polsce powieść "Krzyżacy". Ale ten tytuł był DOSŁOWNYM powtórzeniem wcześniejszej powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego. Jakby ktoś nie wierzył, to "Krzyżacy" Kraszewskiego są czytani codziennie od poniedziałku do piątku w Radiu Maryja o 14.30 (można słuchać w internecie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Większym "złodziejem" był Sienkiewicz IP: *.crowley.pl 22.06.04, 09:58 Nie pieńcie się, prosiaczki. Moore w tytule swojego filmu jednoznacznie nawiązuje do tamtej książki - w filmie sugeruje, że USA pod rządami Busha jestodpowidnikiem tamtej antyutopii. Więc naprawdę nie chodzi tu o użycie słowa "Fahrenheit". A że lewaccy propagandziści niewysoko sobie cenili prawdę (o cudzej własności nie wspominając) to też nic nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 prosiaczek IP: 202.172.58.* 22.06.04, 10:05 widzisz ukradlem ci slowo z TWOJEGO tekstu co wiecej - swiadomie do niego nawiazujac i mozesz mnie delikatnie mowiac w pompe cmoknac chyba ze wolisz brnaaaac... brnij nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: prosiaczek 22.06.04, 10:18 Gość portalu: n0str0m0 napisał(a): > chyba ze wolisz brnaaaac... A w co brnie wlasciwie Puchatek? Czy w to, ze "Moore w tytule swojego filmu jednoznacznie nawiązuje do tamtej książki"? Czy w to, ze "lewaccy propagandziści niewysoko sobie cenili prawdę (o cudzej własności nie wspominając)" ? Bo jezeli tak, to tez sobie z nim troche pobrne borsuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 zapraszam IP: 202.172.58.* 22.06.04, 10:25 pierwsze - bzdura drugie - inaczej o tym "inaczej" to tyle tylko ze dorabianie giemby nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: zapraszam 22.06.04, 10:37 Gość portalu: n0str0m0 napisał(a): > pierwsze - bzdura Czy masz jakies scisle informacje do czego nawiazywal Moore tym tytulem ? > drugie - inaczej > o tym "inaczej" to tyle tylko ze dorabianie giemby Troche to enigmatyczne, ale moze masz racje. W koncu nie na darmo czolowa gazeta radziecka nosila tytul "Prawda". To i pewnie tak musialo byc. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: zapraszam IP: 202.172.58.* 22.06.04, 10:48 scislej informacji moze udzielic tylko autor byc moze sam tlumaczy w filmie a gdyby "skradl" to mialbys mu zazle? zupelnie marginalnie F451 jest klasykiem do polecenia F911 jest najprawdopodobniej morowska propaganda i co z tego... czekam na premiere dyscyplina dodatkowa: widziales jego poprzedni film? co do przezywania sie z przeciwnikami politycznymi oznaka slabosci czerownej czy nie nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: zapraszam 22.06.04, 11:13 Gość portalu: n0str0m0 napisał(a): > a gdyby "skradl" to mialbys mu zazle? nie. Nie uwazam czegos takiego za kradziez, a raczej za uklon w strone wielkiego autora. > > zupelnie marginalnie F451 jest klasykiem do polecenia. Przyjmij milczaco zalozenie, ze wiem. > F911 jest najprawdopodobniej morowska propaganda Prawdopodobiendstwo jest znaczne > i co z tego... czekam na premiere Ja nie, jest mnostwo ciekawszych rzeczy do robienia niz ogladanie paszkwili > > dyscyplina dodatkowa: > widziales jego poprzedni film? Nie. I wcale mi nie wstyd. Ale czytalem jedna jego ksiazke. Uwazam, ze tym moj zyciowy kontyngent Moore'a wyczerpalem. > co do przezywania sie z przeciwnikami politycznymi > oznaka slabosci czerownej czy nie Wykrecasz sie. Puchatek napisal kulturalnie to, co ja powiem dosadniej "czerwoni zawsze lgali, lza i lgac beda". Juz sama czerwona idea sprawiedliwosci "spolecznej" jest lgarstwem (choc nie przecze, ze w dobrej wierze wymyslonym). Jej wykonaniem natomiast zajmuja sie cyniczni, bez skrupulow, lgarze do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: zapraszam IP: 202.172.58.* 22.06.04, 11:22 to nie latwiej napisac po prostu ze autor filmu to klamca i czesc? sugerowanie majkelowi morowi komunistycznych ciagot tylko dlatego ze propagandzista to brak prawdziwych argumentow problem w tym ze z propaganda sie na argumenta kiepsko walczy a jego przekaz wydaje sie byc chytliwszy dzis niz propagandysty busza wroc... klamcy busza nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem tworcy "sciganego" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 10:12 powinni zaskarżyć "sciaganego" ktory nawiazuje a co wiecej wysmiewa sie ze "sciganego" i wielu innych 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Zidiocenia ciąg dalszy ? 22.06.04, 10:26 Cała literatura światowa jest pełna nawiązań i inspiracji, bez tego chyba by nie istniała. Krasińskiego "Nieboska Komedia" swoim tytułem nawiązywała w oczywisty sposób do "Boskiej Komedii" Dantego. Marksa "Nędza filozofii" - do "Filozofii nędzy" Proudhona. A Sienkiewicz wręcz opisuje te same wydarzenia historyczne, co wcześniej Kraszewski. Że już nie wspomnę o licznych filmach o tytule "Trzej Muszkieterowie", "Hrabia Monte Christo", czy "Człowiek w żelaznej masce". Tu sie nie ma co pienić, tu należy się śmiać i współczuć znakomitemu pisarzowi, że robi z siebie durnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Bradbury zgłupiał widać na starość, to że na FA... 22.06.04, 11:05 ... jest tylu głupków, to już się przyzwyczaiłem. Dwóch komuchów będzie się teraz po dżentelmeńsku kłóciło o tytuł Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Mam pytanie 22.06.04, 11:15 Kto czytał książkę Raya Bradbury lub widział film François Truffaut? filmweb.pl/Film?id=1494 Odpowiedz Link Zgłoś
pit_b Dobre pytanie! 22.06.04, 11:26 Czyzby tez bylo o Bushu? A pytanie jest bardzo dobre, o to wlasnie chodzi Rayowi Bradbury (nb niezle pisze). Czy ktos czytal te ksiazke? Czy ktos widzial ten film? Nie? No to trzeba koniecznie KUPIC i przeczytac i zrozumiec czemu tytul slawnego filmu Moore'a nawiazuje do tytulu troche zapomnianej juz ksiazki Bradbury'ego. No, ale zeby pieprz byl, to trzeba cos co sie nazywa aluzja lub parafraza (i powinno w dume wprawic autora parafrazowanego dziela ze sie do niego odwoluja) nazwac zlodziejstwem. Na pewno skuteczne, choc moze w nienajlepszym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas A takich słów jak "aluzja lub parafraza" nie znam 22.06.04, 11:32 Widziałem tylko film, i nie do końca mi się podobał, przynajmniej pod względem estetycznym - te futurystyczne lata 60-te... Odpowiedz Link Zgłoś
indris Film widziałem... 22.06.04, 11:57 ...w kinie i w TV. Nie widziałem natomiast filmu Moore'a, ale wszystkie o nim relacje (przychylne i nieprzychylne) świadczą, że nie jest to futurystyczne s.f. Bradbury zresztą nie zarzuca Moore'owi plagiatu treści, ale tytułu. A taki zarzut jest zwykłym (a raczej niezwykłym) idiotyzmem. Właściwie to nawet żałuję, że nie będzie procesu. Świat miałby trochę zabawy, a przy okazji postawiona by była jakaś tama idiotom od "własności intelektualnej". Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Film widziałem... 22.06.04, 11:59 indris napisał: >przy okazji postawiona by była jakaś tama idiotom od "własności intelektualnej" Typowa postawa ludzi, ktorzy nie posiadaja wlasnosci. ) Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Czytałem i widziałem. Klasyka kiepskiego sf ... 22.06.04, 12:46 ... typowego dla lewicowych artystów tamtych lat, widzących przyszłość wolnego świata w czarnych (tu w czerwonych) barwach. Czy współczesna lewica wciąż wierzy, że wolny świat ewoluuje w stronę totalitaryzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie tyle lewica, co intelektualiści... 22.06.04, 12:52 ...OSTRZEGALI przed ewolucją w kierunku totalitaryzmu. I nie "wolnego świata", ale świata w ogóle. Orwell był człowiekiem lewicy, ale i ludzie prawicy nie szczędzili podobnych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś