Dodaj do ulubionych

11 sierpnia 1937

16.08.12, 04:57
Ktos pamieta o tej dacie?
Obserwuj wątek
    • dachs Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 11:15
      manny-jestem napisał:

> Ktos pamieta o tej dacie?

Nawet w niemieckich kościołach pamietają o ojcu Kolbe.
      • dachs Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 11:18
        sorry, nie wiem czemu przeczytałem tę datę falszywie, jako 14 sierpnia, a na rok nawet nie spojrzałem.
        Może byłem pod wrażeniem daty wczorajszej - 14 sierpnia 1941.
        • pikrat Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 14:20
          dachs napisał:

> sorry, nie wiem czemu przeczytałem tę datę falszywie, jako 14 sierpnia, a na ro
          > k nawet nie spojrzałem.
          > Może byłem pod wrażeniem daty wczorajszej - 14 sierpnia 1941.
          >

Manny tez nie pamietal ale on czyta te takie rozne 'niezalezne od rozumu' i zostal zainspirowany. Charakterystyczne, ze w swojej 'milosci blizniego' nie zauwazyl dialogu cerkwi i kaka. Pewnie z obawy, ze ustanie wtedy 'koniecznosc' pamietania o roznych dat z nielatwej historii miedzyslowianskiej.
          • manny-jestem Manny pamietal 16.08.12, 15:28
            dialog miedzykoscielny tez zauwazyl. Bardzo sie z niego cieszy.
          • dachs Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 19:38
            pikrat napisał:

> Manny tez nie pamietal ale on czyta te takie rozne 'niezalezne od rozumu' i zos
            > tal zainspirowany.

Cyz Manny pamiętał, czy nie, nie nam osądzać. To wie tylko on. W każdym razie zwrócił uwagę na tę datę. Ja jej nie znałem. Ale cieszę się, że poczytałem na ten temat. Tak kończą wszyscy, którzy ufają lewicy. Bo chyba nie zaprzeczysz, że komuniści to lewica?

> Charakterystyczne, ze w swojej 'milosci blizniego' nie zauwa
            > zyl dialogu cerkwi i kaka. Pewnie z obawy, ze ustanie wtedy 'koniecznosc' pamie
            > tania o roznych dat z nielatwej historii miedzyslowianskiej.

Nie wiem czy nie zauważył. Jeżeli nawet nie nie, to raczej nie z powodów, które podajesz,
            bo pojednanie kościołów nie implikuje konieczności zapominania niełatwych dat.
            Wręcz przeciwnie. Skłania do pamiętania o nich i do działań zapobiegających powtórzeniu takich wydarzeń.
            • manny-jestem Chcialbym cos zrozumiec, Borsuku 16.08.12, 19:53
              Piszesz takie piekne teksty czasami:

--
              Tak kończą wszyscy, którzy ufają lewicy. Bo chyba nie zaprzeczysz, że
              > komuniści to lewica? --

Tylko jak to godzisz ze swoja miloscia do Unii?
              • dachs Re: Chcialbym cos zrozumiec, Borsuku 16.08.12, 19:57
                manny-jestem napisał:

> Tylko jak to godzisz ze swoja miloscia do Unii?

Bo mam wyobraźnię i potrafię sobie wyobrazić Unię z socjalistami w opozycji.
                Tak jak teraz w Polsce. smile
            • pikrat Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 20:11
              dachs napisał:

> Cyz Manny pamiętał, czy nie, nie nam osądzać. To wie tylko on. W każdym razie z
              > wrócił uwagę na tę datę. Ja jej nie znałem. Ale cieszę się, że poczytałem na te
              > n temat. Tak kończą wszyscy, którzy ufają lewicy. Bo chyba nie zaprzeczysz, że
              > komuniści to lewica?

No nie wiem. Pisiorstwo, ktore komunizuje w Polsce z ogromnym zapalem kresli sie jako prawica.

> Nie wiem czy nie zauważył. Jeżeli nawet nie nie, to raczej nie z powodów, które
              > podajesz,
              > bo pojednanie kościołów nie implikuje konieczności zapominania niełatwych dat.
              > Wręcz przeciwnie. Skłania do pamiętania o nich i do działań zapobiegających pow
              > tórzeniu takich wydarzeń.

Fakt, jednak ciagle, charakterystyczne co do sposobu, wytykanie Rosjanom niegodziwosci stalinizmu doprowadzi do skutku odwrotnego w stosunku do swiatlych zamierzen. Czy bibula Mannego wiedziala o tej politycznej wizycie najwyzszego przedstawiciela cerkwi prawoslawnej
              tego nie wiem. Nie wierze w przypadkowosc ukazywania sie niektorych materialow w srodkach masowego razenia. Nie wierze kompletnie w jakies pozytywy tego spotkania. Przeciez PP* straca zbyt wiele z czegos co utrzymywalo ich przy zyciu i bylo motorem ich dzialan. Kiedy zabraklo Zydow atakowali Niemcow i Rosjan. Coz oni tereaz poczna, rewizjonisci, psia ich mac?

*PP - Prawdziwi Polacy
              • manny-jestem Kotleciku 16.08.12, 21:15
                Manny nawet nie ma pojecia co to jest ta bibula o ktorej piszesz.

Manny doskonale wie o wizycie co juz zdazyl napisac.

Reszta, nonsens.
                • pikrat Re: Kotleciku 16.08.12, 22:12
                  manny-jestem napisał:

> Manny nawet nie ma pojecia co to jest ta bibula o ktorej piszesz.

Wrzuciles link to tej bibuly ale nie masz pojecia co to bibula? Bibula to wydawnictwa dla PP walczacych w ich mniemaniu o wolnosc i niepodleglosc Rzeczypospolitej. Ulubione czytanki pisiorstwa i oszolomstwa.

> Manny doskonale wie o wizycie co juz zdazyl napisac.

Wie i co dalej? Piszesz niczym biskup aby nie wiadomo bylo o co chodzi.
                  >
                  > Reszta, nonsens.

Dowiedz, ze to nonsens.
                  A moze to niewygodna prawda, wielbicielu pisowskiego lewactwa?
                  • manny-jestem Re: Kotleciku 16.08.12, 22:51
                    pikrat napisał:

Ulubione czytanki pisiorstwa i oszolomstwa.==

Pisiorstwo ma swoje, lemingi swoje.

>
                    > Wie i co dalej? Piszesz niczym biskup aby nie wiadomo bylo o co chodzi. -

A co wiecej mam pisac?

> A moze to niewygodna prawda,-

Co jets niewygodna prawda?
                    >
                    >
                    >
    • rycho7 Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 19:08
      manny-jestem napisał:

> Ktos pamieta o tej dacie?

Ja nawet nie wiem co mialbym pamietac. To Twoja bar micwa? Ja mam zasade, ze jak ktos utajnia to nie ma nic do przekazania.
      • manny-jestem Re: 11 sierpnia 1937 16.08.12, 19:30
        rozkaz nr 00485
        • rycho7 jaki jest sens polajanek? 17.08.12, 07:07
          manny-jestem napisał:

> rozkaz nr 00485

pl.wikipedia.org/wiki/1937"
          1 sierpnia:

Stanisława Walasiewicz ustanowiła rekord Polski w biegu na 100 m wynikiem 11,6 s. (rekord ten przetrwał 25 lat, poprawiono go dopiero w 1962).
          uruchomiono pierwszą regularną linię autobusową w Sosnowcu.

15 sierpnia – Stronnictwo Ludowe proklamowało strajk chłopski.
          "

en.wikipedia.org/wiki/NKVD_Order_No._00485
          "NKVD Order № 00485 "On liquidation of Polish sabotage and espionage groups and units of POW"

Kodeks karny kazdego kraju zawiera paragrafy przeciwko szpiegostwu lub sabotazowi. Oryginalna jest jedynie procedura "karna/katowska". Efektem ostatecznym byla klasyczna czystka etniczna. Gdy obserwuje wspolczesne dzialania "Polonii" to nie dziwie sie sowietom. Wspolczesnie widze typowa dzialalnosc szpiegowska. Dziwie sie panstwu polskiemu, ze tak prymitywnie wykorzystuje polaczkow z zagranicy. Widocznie z obu stron granicy nie ma lepszego surowca.

Ocene surowca moge rozszerzyc na sposob komunikowania sie w niniejszym watku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka