Dodaj do ulubionych

Klasztor Shaolin TM

IP: *.visp.energis.pl 02.07.04, 23:31
pokazy zagraniczne.... sprzedali sie!
Obserwuj wątek
    • Gość: fastviper Re: Klasztor Shaolin TM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:51
      Sprzedali?! Sztuka walki wymaga widza albo przeciwnika żeby trwać, żeby zdobywać
      nowych adeptów. Ja chętnie bym zobaczył jak wygląda chociaż jeden prawdziwy styl
      w wykonaniu micha z Shaolin. Bo na filmach to jakieś dziwne wygibasy.

Kung Fu jest częścią kultury Chin, jak Mazowsze jedzie tańczyć do USA to też się
      "sprzedają" ?
      • andrzejg kto i co ćpa, że toto znalazło się tutaj? nt 18.03.16, 16:53
        • wikul Re: kto i co ćpa, że toto znalazło się tutaj? nt 18.03.16, 17:03
          Durnie wpisują w forumową wyszukiwarkę hasło a potem bezmyślnie odgrzewają taki staroć z czasów gdy nie wymagano jeszcze logowania. Po co?
          • woxilo Re: kto i co ćpa, że toto znalazło się tutaj? nt 18.03.16, 18:49
            wikul 18.03.16, 17:03
            Durnie wpisują w forumową wyszukiwarkę hasło a potem bezmyślnie odgrzewają taki staroć z czasów gdy nie wymagano jeszcze logowania. Po co?

iSTNA SCHIZOFRERNIA I PARANOJA ,mniej pijcie pijaki ,dopiero niedawno napisałem ,więc uważajcie na słowa .
          • woxilo Re: kto i co ćpa, że toto znalazło się tutaj? nt 18.03.16, 18:53
            wikul 18.03.16, 17:03

A nie zastanowiliście się ćpuny jeden z drugim ,że można mieć osobiste doświadczenie praktyczne .lenie ,
    • Gość: emgieha Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta Chan,, IP: router.ds* / *.us.edu.pl 03.07.04, 01:30
      "Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta Chan (Zen)."
      cudownie...
      życzyłbym sobie, aby osoba pisząca artykuły na jakikolwiek temat, miała
      chociażby blade pojęcie o temacie.
      • Gość: cień Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta IP: *.ap-US01.usen.ad.jp 03.07.04, 02:43
        Nie jest to błędna informacja. Problem może w tym, że autor użył słowa "sekta", które obecnie dzięki
        religijnym histerykom kojarzy się w Polsce wyłącznie negatywnie.

Błąd jest w tłumaczeniu nazwy klasztoru: "xiao lin" znaczy "mały las", nie "młody".
        • Gość: emgieha Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta IP: router.ds* / *.us.edu.pl 03.07.04, 14:59
          Zen z tego co mi wiadomo, to 'odmiana' buddyzmu (jedna ze szkół) -
          upraszczając. Nikt chyba nie nazwie buddyzmu sekta? Nie powinno sie mówić tutaj
          również o religii - ale to już inna historia. W każdym razie, chodzi mi o to,
          żeby pisać prosto ale również trzymać się prawdy. Jeszcze kilkadziesiąt lat
          temu terminu "sekta" używano również w odniesieniu do odłamów chrześcijaństwa
          wywodzących się z ruchu reformatorskiego (za www.opoka.org.pl). Dzisiaj termin
          ten ma zdecydowanie negatywne zabarwienie. W większości przypadków chodzi o
          psychiczne zniewolenie członków sekty, wykorzystywanie ich itp. Kryteriów jest
          więcej, natomiast _żadnego_ nie można przypisać Zen, ani buddyzmowi w ogóle.
          [być może jestem przewrażliwiony na punkcie niewiedzy na temat buddyzmu i Zen]

pozdrawiam.
          • Gość: diabelek Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta IP: 69.156.152.* 03.07.04, 15:18
            Nikt chyba nie nazwie buddyzmu sekta? Nie powinno sie mówić tutaj
            >
            > również o religii - ale to już inna historia.
            ==============
            Co to jest ten buddyzm Zen? Wiara , wyznanie.
            Jak to powinno sie poprawnie nazywac?
          • Gość: diabelek Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta IP: 69.156.152.* 03.07.04, 15:43
            Gość portalu: emgieha napisał(a):

"być może jestem przewrażliwiony na punkcie niewiedzy na temat buddyzmu i Zen".
            =============
            Czy moglby sie Pan/Pani podzielic swa wiedza na temat buddyzmu Zen z
            zainteresowanymi tematem?
          • Gość: cień Zen IP: *.ap-US01.usen.ad.jp 04.07.04, 03:24
            Słowo "sekta" kiedyś (i nie jest to zamierzchła przeszłość) nie miało pejoratywnego znaczenia. Autor
            artykułu prawdopodobnie korzystał z dawniejszych opracowań. Proszę zajrzeć np. do literatury
            japonistycznej - słowo "sekta" jest w niej używane od dawna chociażby na oznaczenie odmian zen
            takich jak rinzai i soto.

Jestem zdania, że obecnie - z powodu negatywnych konotacji, jakie wywołuje niewinne przecież słowo
            "sekta", a co zawdzięczamy histerii niedouczonych ludzi - należałoby używać słowa "szkoła" na
            określenie zen. Ale co w takim razie z dalszymi rozgałęzieniami zen?

Oto jak wygląda podstawowa definicja sekty w Słowniku języka polskiego PWN: ?grupa religijna, która
            oderwała się od któregoś z wielkich kościołów panujących i przyjęła własne zasady organizacyjne;
            odłam wyznaniowy jakiejś religii?.

Zarówno zen, jak i jego odłamy pasują do tej definicji (co do tego, że buddyzm nie powinien być
            nazywany religią, niezupełnie się zgadzam).

Druga definicja sekty wygląda następująco: ?grupa społeczna izolująca się od reszty społeczeństwa,
            mająca własną hierarchię wartości, zespół norm zachowania się, silnie akcentująca rolę przywódcy?.

Ta definicja ma lekko negatywną wymowę, ale i tak nie jest źle. W łonie buddyzmu zdarzają się grupy,
            które możnaby nazwać z czystym sercem "sektami" według tej drugiej definicji - należą do nich
            wszelkiego rodzaju grupy synkretyczne łączące elementy buddyzmu, shinto i ludowego taoizmu, a
            powstałe po przełomie Meiji (1868 r.), albo praktycznie cały nichirenizm, z jego chodzeniem po
            domach i nawracaniem ludzi.

Tak czy inaczej, nie sugerujmy się histerią tłumu. Termin "sekta" jest nadal używany w poważnej
            literaturze naukowej.

pozdrawiam
            • Gość: diabelek Jak poprawnie nazwac buddyzm Zen (koan) IP: *.sympatico.ca 04.07.04, 19:21
              Poczytalem sobie troche w internecie o buddyzmie Zen i przypomniala mi sie
              historia pewnego buddyjskiego mistrza Zen , ktora miala miejsce w Chinach lub
              Japonii, albo tez mogla miec miejsce w jakims innym kraju, gdyby wydarzyla sie
              naprawde.
              Mistrz sprzedawal wlasnie czeresnie na rynku, gdy zaczepil go zainteresowany
              buddyzmem Zen mlody czlowiek.
              "Mistrzu, czym wlasciwie jest buddyzm Zen?" zapytal.
              "Niektorzy ludzie nazywaja buddyzm Zen sekta,ale ja jestem zdania, ze obecnie -
              z powodu negatywnych konotacji, jakie wywoluje niewinne przeciez slowo "sekta",
              a co zawdzieczamy histerii niedouczonych ludzi - nalezaloby uzywac
              slowa "szkola" na okreslenie zen. Ale co w takim razie z dalszymi
              rozgalezieniami zen?"
              Mistrz popatrzyl na mlodego czlowieka, wyplul pestke po czeresni i podrapal sie
              po glowie.
              "Definicja sekty ma lekko negatywna wymowe - ciagnal dalej mlody czlowiek -,
              ale i tak nie jest zle. W lonie buddyzmu zdarzaja sie grupy, które moznaby
              nazwac z czystym sercem "sektami" wedlug tej drugiej definicji - naleza do nich
              wszelkiego rodzaju grupy synkretyczne laczace elementy buddyzmu, shinto i
              ludowego taoizmu."
              Mistrz przerwal mu na chwile czestujac jedna dojrzala czeresnia.
              "Dziekuje bardzo, ale jak wlasciwie to nazwac" - zastanawial sie mlodzieniec. -
              Termin "sekta" jest nadal uzywany w powaznej literaturze naukowej. Jak wiec
              poprawnie ten buddyzm zen nazywac, co?"
              -"Pol kilo czeresni" odpowiedzial Mistrz.
            • Gość: diabelek Re: Zen IP: *.sympatico.ca 07.07.04, 16:31
              Szanowny przyjacielu wirtualny z Japonii.
              Jak oceniasz ten koan, ktory specjalnie dla ciebie ulozylem?
      • woxilo Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta C 18.03.16, 15:48
        Gość: emgieha IP: router.ds* / *.us.edu.pl 03.07.04, 01:30
        cudownie...

Zen nie można zrozumieć intelektualnie ,bo Buddyzm-Zen to ponadczasowa,praktyczna i teoretyczna nauka , teologia ,psychologia i filozogia -przyczynowo-skutkowa , a całe życie ludzkie to szkoła .
      • woxilo Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta C 18.03.16, 19:21
        Gość: emgieha IP: router.ds* / *.us.edu.pl 03.07.04, 01:30
        cudownie...

Spotkamy się kiedyś sam na sam ,to ci udowodnię pedale .
        • woxilo Re: Z Shaolin wywodzi się także buddyjska sekta C 25.03.16, 03:28
          W klasztorze szaolin ,mistrzowie ,mają dlatego taką wytrzymałość ponad-ludzką , ponieważ długo żyją w celibacie -oszczędzają energię seksualną ( wiem po sobie jak powiększyła mi się inteligencja ), tak jak u artysty malarza ,długa wstrzemięźliwość seksualna,powoduje przemieszczenie się tej enegii w górę głowy ,wykraczając ponad ,w światy spirytualne /duchowe -transendencja ( energia seksualna - kundalini ,według filozofii Indii ) ,dając złowiekowi nad-ludzkie /Boskie /Nad-przyrodzone zdolności (SIDHI WEDŁUG FILOZOFII JOGI )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka