Gość: mrek Francja dyskutuje?... we Francji się nie dyskutuje IP: *.supra.com.pl / *.supra.com.pl 08.07.04, 11:31 oni po prostu wiedzą wszystko, szkoda tylko że to co wiedzą to wiedzą po francusku i reszta swiata tego nie rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iggy Riefenstahl robiła to lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 11:59 Taka sama propaganda, ale jej filmy miały jakąś wartość artystyczną. Cóż, lewactwo pokrzyczy a karawana pojedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: Riefenstahl robiła to lepiej 08.07.04, 12:16 Gość portalu: iggy napisał(a): > karawana pojedzie dalej. dokladnie tak samo o krytyce wyrazal sie uban z rakowskim lat temu dwadziescia czy moze iggy wytlumaczyc skad krytyka busza musi byc od razu lewacka? nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iggy Re: Riefenstahl robiła to lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 13:55 n0str0m0 napisał: > czy moze iggy wytlumaczyc skad krytyka busza musi byc od razu lewacka? Bo to lewactwo wpadło w histeryczną frustrację po zwycięstwie Busha w ostatnich wyborach. Tej "zbrodni" światowa lewizna nie wybaczyła. Frustracja owa znajduje ujście w propagandowych knotach typu Fahranheit 9/11 autorstwa prymitywnego antybuszysty. Moore idolem lewactwa? Trochę mniej przystojny i romantyczny niż Che Guevara ale kto wie, potęga mediów jest ogromna. Już widzę koszulki z nadrukiem tego wieprza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 brawo iggy IP: 202.172.58.* 09.07.04, 04:40 zmiazdzyles mnie sila argumentu i prostota przekazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iggy Re: brawo iggy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 13:38 Gość portalu: n0str0m0 napisał(a): > zmiazdzyles mnie sila argumentu > i prostota przekazu Przekaz miał być prosty aby trafić do tych których nie stać na ŻADEN kontrargument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inteligentny 70-85% populacji ludzkiej to głupki wiec uwierzą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:56 w to dziadostwo,czlowiek myslacy potrafi skojarzyc ile bajerow jest w nim zawartych jak chocby porownanie do Wietnamu gdzie amerykanie musili obowiazkowo isc do woja a w wojnie irackiej nie ma obowiazkowego poboru. Facet (Moore) ma miliony dolarow zainwestowane w kilku funduszach inwestcyjnych a przeklnia globalizacje i kapitalizm , niezle co nie? Kazdy choc troche inteligentny wie ze fundusze inwestują w akcje wielkich koncernow ale zreszta co aj bede tlumaczyl. w kazdym badz razie cwiercinteligentni mieszkancy nowej Algerii(Francja) jakies 20-30 lat przed rewolucja islamska(wg. obliczne za 20-30 lat wiekszoscią beda muzułmanie) skakaja z radosci bo wierza ze z USA jeszcze mozna zrobic podobny syf jak u nich odsuwajac od wladzy Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Zabronic ogladania IP: *.wcl.ltscorp.group / 12.146.74.* 08.07.04, 14:36 W Polsce nalezy zabronic rozpowszechniania tego filmu.A nuz komus przyjdzie do glowy zapytac,co Polska robi w Iraku. Ile kosztuje naszych emerytow i rencistow pobyt naszych zolnierzy w Iraku w ramach "internacjonalistycznej pomocy "jak mowi Szmajdzinski z SLD.Takiej samej pomocy jakiej Polska udzielila Czechom w 1968 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muhammad Saddamowskie hieny już wyją.Zobaczycie jak zawyją IP: 194.181.190.* 08.07.04, 14:47 i w jaki orgazm wpadną, gdy to wiekopomne dzieło wejdzie na ekrany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Rezyser Pomylka IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.04, 14:49 Michael Moore zrobil sie banalnym krzykaczem i histerycznym narcyzem- paranoikiem, ktory pewno marzy o originalnosci. Swiata przed niczym nie uchroni, najwyzej zamaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Moore z instynktem dobrej rynkowej hieny wyniuchał IP: 194.181.190.* 08.07.04, 14:58 istniejący milionowy popyt i rzucił głupolom ścierwo, na którym trafi kasę i sławę. O więcej mu nie chodzi. Gdyby się tym przyczynił do obalenia Busha, to kasa i sława bedą większe. Oczywiście, jest zręcznym manipulatorem, ale bez przesady: głupot i kłamstw jest w tym filmie sporo, ale to głupolom nie przeszkadza, wręcz odwrotnie. Natomiast bredzenie o jego odwadze to jawne majaczenie. Czym ryzykuje? Np., że Bush nie zaprosi go na doroczne spotkanie z ludżmi kultury i mediów. Okrutna represja, zważywszy, że po stronie "ma" będzie np. 50 mln.$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred A cóż to za brednie, że to "dokument"? IP: 194.181.190.* 08.07.04, 15:10 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiuszsau do lewackich IP: 195.227.125.* 08.07.04, 16:17 pozdrawiam wszystkich o lewackich pogladach , tych ktorzy wiedza co to solidarnosc miedzyludzka i zycie w spolecznosci tym ktorzy w swoich komentarzach krytykuja lewackosc i zachlystuja sie egoizmem ameryki nie zycze zlego , tylko nieustannej biegunki po godzinach pracy . oby pracowali 24 godziny na dobe to ich uchroni przed biegunka niech zyje rewolucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleszcz Re: do lewackich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 16:31 Gość portalu: arkadiuszsau napisał(a): > pozdrawiam wszystkich o lewackich pogladach , tych ktorzy wiedza co to > solidarnosc miedzyludzka i zycie w spolecznosci > tym ktorzy w swoich komentarzach krytykuja lewackosc i zachlystuja sie egoizmem > > ameryki nie zycze zlego , tylko nieustannej biegunki po godzinach pracy . > oby pracowali 24 godziny na dobe to ich uchroni przed biegunka > niech zyje rewolucja Niech zyje!!!! I niech pożera własne dzieci - takie bezmózgie pomioty jak ty7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osuch Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a itd... IP: 128.192.84.* 08.07.04, 16:49 Czesc wszystkim, Wiecie, przeczytalem Wasze posty i zaskakuje mnie, ze tak duzo jest w nich inwektyw i obelg. Nie moge tego pojac, ze jak ktos sie z kims nie zgadza to zaraz go musi opluwac. Siedze w Stanach od 1999 i z wielka uwaga i zaciekawieniem sledzilem zarowno poprzednie wybory jak nastepujace wydarzenia wlaczajac 9/11 i rozwijajaca sie obecnie kampanie wyborcza. Polecilbym Wam wszystkim, zwlaszcza tym ktorzy sa tak skorzy do wyzwisk, do czytania. Czytajcie jak najwiecej, z roznych zrodel, zarowno liberalnych jak i prawicowych, sprawdzajcie i porownujcie opinie i komentarze a co najwazniejsze starajcie sie dotrzec do rzeczywistych faktow. Jest wiele niezaleznych stron internetowych, niestety przede wszystkim po angielsku, na ktorych mozna sie dowiedziec wielu ciekawych faktow. I wtedy jak juz nagromadzicie pewien zasob informacji, wyciagnijcie wlasne niezalezne wnioski. Mysle, ze bardzo niebezbiecznie jest wyrabiac sobie opinie na jakis temat po przeczytaniu 1 albo 2 ksiazek albo artykulow. Jestem z przekonania bardzo anty-buszowski i mam wielka nadzieje,ze nie zostanie on powtornie wybrany. Jednoczesnie przyznaje,ze Kelly nie jest swietlana alternatywa. Ucieszylem sie wczoraj, jak uslyszalem ze sen. Edwards jest "running mate" (vice president) Kelly'ego, bo mysle ze powaznie wzmocni notowania tego tandemu. Oby... Rodzina_Adamsow, mam w wiekszosci podobne spostrzezenia do Twoich, dotyczacych postrzegania kultury amerykanskiej i stylu ich zycia. Moze za wyjatkiem tych 5% najlepszych uniwersytetow a reszta to dno. Mysle, ze generalnie szkolnictwo wyzsze w USA jest dobrym albo bardzo dobrym poziomie (sa oczywiscie wyjatki i nie wliczajmy community colleges) czego nie mozna powiedziec o szkolnictwie na poziomie srednim i nizszym. Mysle,ze fakt platnych (wysoko!) studiow ma tu duze znaczenie. Pewnie jestem troche subiektywny bo sam nie siedze obecnie w Ivy League a na srednio dobrym uniwerku ale fakt,ze dostalem ostanio prace w 6 medical college w kraju ( pod wzgledem nauki, na ~140 akredytowanych w kraju, z czego ciagle sie jeszcze ogromnie ciesze i jestem strasznie dumny zreszta- dlatego to samochwalstwo ) swiadczy o tym,ze przepasc nie jest taka porazajaca. Poza tym, coraz wiecej slysze glosow, ze jest wiele szkol ktore dorownuja a nawet sa lepsze od tych "zelaznych" pewniakow z Ivy League, ktore wymieniales, a ktore jada oczywiscie opinii, zasluzonej w mniejszej lub wiekszej czesci. Prywatnie uwazam,ze Amerykanie sa ogromnie podatni na propagande medialna (e.g. Fox News) i generalnie klasa srednia w dol nie wykazuje zadnego lub marginalny wysilek zeby poszerzyc sobie wiadomosci, ktore serwowane sa im poprzez szeroko pojete "Daily News" (wiadomosci codzienne). Swiadczy o tym szereg przeprowadzonych badan opinnii publicznych, ktore swietnie pokazuja jak oni latwo chwytaja mylne i/albo skrzywione wiadomosci. Porownalbym to do pro- sowieckiej i pro-rzadowej propagandy PRL-u z ta roznica, ze podczas my jako narod z narzucona sobie ideologia i systemem swietnie zdawalismy sobie sprawe z jej klamliwosci, tak oni jako obywatele systemu, ktory jawi im jako najlepszy na swiecie, swiecie we wszystko wierza. Stad ta niezwykla plastycznosc i latwosc z jaka politykom jest dane kszaltowac ich przekonania na swoja modle. Poprzednie wybory byly kompromitacja. Moja prywatna opinia. Film Moore'a? Jeszcze nie widzialem, jak to zrobie to Wam powiem co mysle. Na tyle ile wiem od innych to wiekszosc faktow podanych w filmie, jesli nie wliczymy oczywistego pro-liberalnego propagandowego sosu, jest prawdziwych. Drodzy Panstwo, w tym kraju podawanie klamliwych faktow bedac w sytuacji takiej jak pan Moore, jest bardzo, bardzo niebezpieczne ze wzgledu na potwornie efektywna machine prawnicza. Jesli cokolwiek z tego filmu (chodzi mi fakty na kanwie, ktorych Moore snuje swoja retoryke) byloby falszem, to facet nie wykaraskalby sie z pod pozwow sadowych. Uwazam, ze interwencja w Iraku to zenujaca prywata, napedzana checia interesow lub/i prywatna zemsta (vide proba zamachu na Busha, seniora) Mam rowniez inna prywatna opinie. Taka, ze Bush autentycznie uwaza, ze on jest narzedziem Boga i rzetelnym, prawym czlowiekem, ktory robi to co nalezy zrobic. Wiecie,taki nowy Jan Chrzciciel, ktory nie boi sie wstrzasnac masami. Ale to chyba byloby jeszcze bardziej niebezpieczne i przerazajace biorac jego, co tu zaprzeczac, jego niezbyt wielka lotnosc umyslu. Az sie we mnie gotuje, kiedy slysze to cala retoryke na temat Halabdzy (zagazowani Kurdowie), uzywaniu broni masowej zaglady (gazy bojowe) czy torturach regime'u S. Hussaina i ze to bylo moralnie usprawiedliwione zeby sie go pozbyc. Wielu z Was wie, mam nadzieje, jaka destrukcyjna role i udzial mialy USA w tej obecnej destabilizacji Bliskiego Wschodu, dostarczajac bron i $ tym roznym stronom konfliktow w tym samym czasie (vide Iran-Iraq), bron bilogiczna i substraty do produkcji broni chemicznej (vide S. Hussain)i dlugoletnia pomoc wojskowa (doradcy) dla Iraq'u wlaczajac w to okres kiedy Hussain szeroko stosowal gazy bojowe przeciwko Iranowi. Ale Amerykanie w niewielkim stopniu zdaja sobie z tego sprawe. Rola Polski... Nie mialem cienia watpliwosci, ze nadzieje Polski (wyrazane tak czesto w prasie) na podniesienie prestizu naszej Ojczyzny na arenie miedzynarodowej i lukratywne kontrakty wojskowe czy poprawe offsetu do F-16 idace za wsparciem USA w konflikcie iraqijskim, sa bajka o zelaznym wilku. Obecne fakty, wydaje mi sie, jasno potwierdzaja moja opinie. Dobra, koncze juz bo mam dosc choc jeszcze sporo pogladow klebi mi sie w glowie... Jestem jak najbardziej gotow do rzeczowej polemiki. Na wyzwiska reagowac nie bede. Dziekuje i pozdrawiam. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawesynista Re: Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a it IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:28 zachęcasz do argumentów to chętnie Ci je podam Problem polega na tym, że zgadzasz się z Adamsem a ten wypisuje kompletne bzdury. jak inaczej nazwać twierdzenia, że Ameryka przejada to, co wypracowała w latach 1900-1960? jak inaczej nazwac twierdzenie, że wszystkie większe firmy i budowle powatały w I połowie XX wieku. facet nigdy nawet nie słyszał o Microsofcie, nie widział zburzonego WTC. Nie słyszał o dolinie krzemowej, o Seras tower w chicago, nie wie tego, że w swojej historii amerykanie nigdy nie kupili tak wielu nowych domów jak w 2003 roku. Pisze brednie o chylącej się ku upadkowi Ameryce, chociaz wszystkie fakty temu przeczą. łaćznie z tym , że ostatnio opublikowany raport mówi o masowej ucieczce naukowców z Europy do USA. facet bredzi. Mieszkałem kilka lat w USA, ale także w innych krajach. Nie wiem czy Bush jest dobrym prezydentem, ale większośc z nas nie ma danych by twierdzić, że jest dobry bądź zły, mądry bądź głupi. oczywiście to możliwe, że 50 mln amerykanów oddało głos na debila. jeśli tak będziemy rozumować to o czywiście możemy też uznać, że 50 mln amerykanów to debile. Do tego doliczmy dzieci, chorych etc. Po tem zadajmy sobie pytanie: jak to możliwe, że kraj rządzony przez debila, kraj w którym mieszka tylu debili tak szybko rozwija się. Co do Iraku. Europa od 30 lat nie radzi sobie z terroryzmem. Nie wiem czy wojna w Iraku to sposób na walkę z terrorem, ale dopuszczam myśl, że może własnie tak. Że może w tym nieszczęsnym Iraku jest własnie front pomiędzy dwiema stronami - wolnym demokratycznym światem i terrorystami. Każdemu się wydaje, że ten problem go nie dotyczy. Gówno prawda wielu z nas to dotyczy. Bush walczy z szaleńcami - nie mam watpliwości. byłem w Tunezji na dżerbie gdzie wsadzono w powietrze autobus z niemcami. Byłem na Bali gdzie zabito Auatralijczyków a także Polkę. Byłem na WTC, i jechałem metrem w Madrycie. Byłem w Egipcie gdzie rozwalono turystów. Byłem w Ankarze i w Istambule. leciałem samolotem nad szkocją itd itp. Więc niech się nikomu nie wydaje, że go to nie dotyczy. Któregoś pieknego dnia znajdziesz się w jakimś miejscu śźwiata i nagle bum osierocisz dzieciaki tylko dlatego, że jacyś szaleńcy czegoś się domagają. więc nie moge zgodzić się z gadaniną, że im więcej jakiś psychopata z Jordanii zabije dzieci w Iraku,tym gorszy jest Busz. Nie mogę się zgodzić z tym, że za zabicie Niemców w tunezji winę ponosi Szaron. Ile na tych forach bredni o walce z okupantem i porównań do AK. czy kórwa AK walcząc z Niemcami zabijało Autralijczyków Indonezji, albo Koreańczyków w Egipcie? USA to nie jest doskonały kraj. Doskonały kraj nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedz Re: Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a it IP: 128.192.84.* 08.07.04, 18:07 Masz racje. Tez nie zgadzam sie z tym przejadaniem i itp z Rodzina_Adamsa. Zly skrot myslowy. Mialem na mysli pewne stwierdzenia na temat spoleczenstwa, ktore wydaja mi sie sluszne. Ale nie zwrocilem uwagi na te pozostale rzeczy. Blad, slusznie zreszta wylapany. Nie zaprzeczam ze zjawisko teroryzmu dotyczy moze nie wszystkich ale na pewno wielu, zwlaszcza tych czesciej podrozujacych badz mieszkajacych w punktach zapalnych swiata. Mieszkancy takiej np. Sokolki moga byc raczej spokojni. Ale cholera jak teraz pomysle o Lukaszenko to juz sam nie wiem... Wiesz, mierzi mnie po prostu ta 2-licowosc kiedy dla partykularnych interesow tworzy sie ideologie. Teroryzm, zgodzisz sie chyba ze mna, nie jest zjawiskiem nowym. Nowa rzecza jest tylko jego potencjalna skutecznosc lub destrukcyjnosc (zaleznie od punktu widzenia) ze wzgledu na globalizacje polaczona z rozwojem militarnej technologii. Zgadzam sie tez z teza, ze nie nalezy pozostac bezczynnym. Bynajmniej! Ale wysilek powinien isc w kierunku ogolnoswiatowej koordynacji dzialan a akurat ten pre-emptive strike (wybacz ang. jestem pewien ze wiesz co mam na mysli) w Iraq'u nie byl dobrym rozwiazaniem bo bardzo poglebil rozdzial pomiedzy USA i reszta swiata. Stany mialy ogromny kredyt zaufania i akceptacje swiata po 9/11, przyznasz. Afganistan mozna zrozumiec bo dotyczyl bezposrednio organizacji, ktora dokonala zamachu, choc serce sie kroi jak pomyslisz o tych wszystkich cywilach (nie wspomina sie o nich w US media)i kraju, ktorego rozwoj znowu zostal zahamowany. Wojna jest srodkiem ostatecznym w mojej opinii i w przpadku inne dyplomatyczne srodki, choc powolne, mysle, ze bylyby lepsze. Zwlaszcza rozwazajac te wszystkie fakty, ktore teraz wychodza na swiatlo dzienne na temat wywiadu ONZ i USA i itp. Wiesz o czym mowie. Takze, w moim zdaniem, ta wojna okulawila generalnie potencjalne swiatowe dzialania antyterrorystyczne, mam na mysli wspolprace pomiedzy USA-EU-reszta swiata, ktore na pewno beda sie rozwijac i zaistnieja wyraznie w niedlugiej, mam nadzieje, przyszlosci. Czego Tobie, sobie i pozostalym serdecznie zycze. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawesynista Re: Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a it IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 19:09 Gość portalu: odpowiedz napisał(a): > Masz racje. Tez nie zgadzam sie z tym przejadaniem i itp z Rodzina_Adamsa. Zly > skrot myslowy. Mialem na mysli pewne stwierdzenia na temat spoleczenstwa, ktore > > wydaja mi sie sluszne. Ale nie zwrocilem uwagi na te pozostale rzeczy. Blad, > slusznie zreszta wylapany. > Nie zaprzeczam ze zjawisko teroryzmu dotyczy moze nie wszystkich ale na pewno > wielu, zwlaszcza tych czesciej podrozujacych badz mieszkajacych w punktach > zapalnych swiata. Mieszkancy takiej np. Sokolki moga byc raczej spokojni. Problem polega na tym, że własnie tu się mylisz. To panie z sokółki jeżdżą do Hiszpanii zbierać truskawki. Autobusy pełne są Polaków w drodze do londyno za pracą. Wczasy w Tunezji kosztują 250 $ za tydzień i dziesiątki tysięcy ludzi z polski tam wyjeżdża. tak więc zagrożenia juz nie są abstrakcją. W pociągu w madrycie zginęli Polacy, w tym maleńkie dziecko. Ale > cholera jak teraz pomysle o Lukaszenko to juz sam nie wiem... > Wiesz, mierzi mnie po prostu ta 2-licowosc kiedy dla partykularnych interesow > tworzy sie ideologie. Teroryzm, zgodzisz sie chyba ze mna, nie jest zjawiskiem > nowym. Nowa rzecza jest tylko jego potencjalna skutecznosc lub destrukcyjnosc > (zaleznie od punktu widzenia) ze wzgledu na globalizacje polaczona z rozwojem > militarnej technologii. Zgadzam sie tez z teza, ze nie nalezy pozostac > bezczynnym. Bynajmniej! Ale wysilek powinien isc w kierunku ogolnoswiatowej > koordynacji dzialan a akurat ten pre-emptive strike (wybacz ang. jestem pewien > ze wiesz co mam na mysli) w Iraq'u nie byl dobrym rozwiazaniem bo bardzo > poglebil rozdzial pomiedzy USA i reszta swiata. Stany mialy ogromny kredyt > zaufania i akceptacje swiata po 9/11, przyznasz. Afganistan mozna zrozumiec bo > dotyczyl bezposrednio organizacji, ktora dokonala zamachu, choc serce sie kroi > jak pomyslisz o tych wszystkich cywilach (nie wspomina sie o nich w US media) i > kraju, ktorego rozwoj znowu zostal zahamowany. Wojna jest srodkiem ostatecznym > w mojej opinii i w przpadku inne dyplomatyczne srodki, choc powolne, mysle, ze > bylyby lepsze. Zwlaszcza rozwazajac te wszystkie fakty, ktore teraz wychodza na > > swiatlo dzienne na temat wywiadu ONZ i USA i itp. Wiesz o czym mowie. Takze, w > moim zdaniem, ta wojna okulawila generalnie potencjalne swiatowe dzialania > antyterrorystyczne, mam na mysli wspolprace pomiedzy USA-EU-reszta swiata, > ktore na pewno beda sie rozwijac i zaistnieja wyraznie w niedlugiej, mam > nadzieje, przyszlosci. Czego Tobie, sobie i pozostalym serdecznie zycze. > Marcin Zasadniczo się z Toba zgadzam. nie wierzę jednak Europie. Ona sobie nie radzi z żadnymi problemami. ani u siebie (w Chorwacji, Bośni, Albanii, Kosowie) ani na świecie. jak mam wierzyc, że europa sobie poradzi, kiedy własnie dowiaduję się, ze Belgia pod naciskiem emigrantów legalizuje poligamię. No to kto tu jest chory? Busz i szaron? Eurpoa traci resztki autorytetu - kompletna degrengolada. Pod bokiem maja Putina, ale będa wrzeszczeć na USA. jets taka teoria dotycząca wojny w Iraku. Chodziło o to, by pokazać fanatykom, terrorystom, że im się nie ustapi. Ze nie mają do czynienia z mięczakami, którzy nie sa w stanie poswięcić się dla sprawy w którą wierzą. chodziło tez o to, by ściagnąć do iraku wsyztskich zabijaków świata i wytłuc ich w jednym miejscu a nie ganiac po całym świecie. Nie wiem czy to prawdziwa teoria. nikt z nas tego nie wie, ale między bajki mo9żna sobie włozyć opowiastki o ropie. takie bajki to można było opowiadać 30 lat temu. W Iraku jest gorzej nie dlatego, że takm jest USA, ale dlatego, ze zjechali tam terroryści. To nie amerykanie wysadzają bazary i autobusy w Iraku, ale psychpoaci z Jordanii, maroka itd jest taki dowcip o stu anarchistach, których goni jeden skin. Ktos się pyta: dlaczego uciekacie, przecież was jest stu, a on tylko jeden. anarchiści odpowiadają: Ale nie wiadomo, któremu przypierdoli. pasuje do europy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Pytanie z ciekawosci. 08.07.04, 19:19 > Pod bokiem maja Putina, ale będa wrzeszczeć na USA. Co masz do Putina ? Facet probuje zdusic oligarchow, ktorzy przyczyniaja sie do rozkladu panstwa. Przywatne interesy oligarchow sa rozbierzne z interesem panstwowej gospodarki. Kiedy Putin zaczal wsadzac bonzow do wiezien, to prasa (szczegolnie w Polsce) podniosla wrzask ze w Rosji dzieje sie skandal. Przydalo by sie i u nas zeby troche ukrocic Kulczykow. RA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawesynista Re: Pytanie z ciekawosci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 19:32 rodzina_adamsow napisała: > > Pod bokiem maja Putina, ale będa wrzeszczeć na USA. > > Co masz do Putina ? > Facet probuje zdusic oligarchow, ktorzy przyczyniaja sie do rozkladu panstwa. > Przywatne interesy oligarchow sa rozbierzne z interesem panstwowej gospodarki. > Kiedy Putin zaczal wsadzac bonzow do wiezien, to prasa (szczegolnie w Polsce) > podniosla wrzask ze w Rosji dzieje sie skandal. > Przydalo by sie i u nas zeby troche ukrocic Kulczykow. Nie chce mi się z tobą gadać, ale odpowiem ci. Co ma piernik do wiatraka? ten KGB-sta równa z ziemią Czeczenię i ma się doskonale. czy ktos widział na ulicach paryża, Berlina, rzymu protestujące tłumy? A może jacyś obrońcy pokoju obrzucili farbą ruskie ambasady? A może rozpisywano się na temat tortur stosowanych przez ruską armię? Był film i co? cisza. gdzie są obrońcy pokoju, oburzeni eksperci, autorytety moralne, gwiazdy kina i rocka? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Re: Pytanie z ciekawosci. 08.07.04, 20:16 Oj, byly protesty, byly i to nie tylko w Polsce. Wypowiadali sie politycy, pisarze i publicysci wszelakiej masci. Byly tez pomysly idiotyczne jak np. uruchomienie niezaleznej radiostacji "Wolna Czeczenia" w Bialymstoku. Na szczescie ten pmysl upadl bo bardzo szybko pogorszyl by nasze stosunki z Rosja (ktore i tak juz sa sponiewierane). Rosyjska ambasada byla wielokrotnie obrzucana farba i kamieniami przez prawicowe bojowki. RA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a it IP: *.sympatico.ca 10.07.04, 08:23 oto slowo Judasza, bogu niech beda dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo wielkie dzieki IP: *.sympatico.ca 10.07.04, 08:28 " Zasadniczo się z Toba zgadzam. nie wierzę jednak Europie. Ona sobie nie radzi z żadnymi problemami. ani u siebie (w Chorwacji, Bośni, Albanii, Kosowie) ani na świecie. jak mam wierzyc, że europa sobie poradzi, kiedy własnie dowiaduję się, ze Belgia pod naciskiem emigrantów legalizuje poligamię. No to kto tu jest chory? Busz i szaron? Eurpoa traci resztki autorytetu - kompletna degrengolada. Pod bokiem maja Putina, ale będa wrzeszczeć na USA. jets taka teoria dotycząca wojny w Iraku. Chodziło o to, by pokazać fanatykom, terrorystom, że im się nie ustapi. Ze nie mają do czynienia z mięczakami, którzy nie sa w stanie poswięcić się dla sprawy w którą wierzą. chodziło tez o to, by ściagnąć do iraku wsyztskich zabijaków świata i wytłuc ich w jednym miejscu a nie ganiac po całym świecie. Nie wiem czy to prawdziwa teoria. nikt z nas tego nie wie, ale między bajki mo9żna sobie włozyć opowiastki o ropie. takie bajki to można było opowiadać 30 lat temu. W Iraku jest gorzej nie dlatego, że takm jest USA, ale dlatego, ze zjechali tam terroryści. To nie amerykanie wysadzają bazary i autobusy w Iraku, ale psychpoaci z Jordanii, maroka itd jest taki dowcip o stu anarchistach, których goni jeden skin. Ktos się pyta: dlaczego uciekacie, przecież was jest stu, a on tylko jeden. anarchiści odpowiadają: Ale nie wiadomo, któremu przypierdoli. pasuje do europy pozdrawiam " Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Re: Przymyslenia na temat USA, Iraq'u, Moore'a it 08.07.04, 18:10 >Pisze brednie o chylącej się ku >upadkowi Ameryce, ... Oj dospiewales sobie to Co do Microsoftu byl juz wczesniejszy komentarz. Fundusze zarobione przez pierwsze wielkie koncerny do przelomu lat 60'/70' gnerowaly przez nastepne 20-30 lat rozwoj nowych firm. Nie zauwazyles ze kazda nowa wojna dziala jak krotkotrwaly doping dla gospodarki? Nowe zlecenia dla firm produkujacych bron przekladaja sie na pewien wzrost gospodarczy ze wzgledu na siec powiazan miedzy kooperantami. Jak Hitler podniosl gospodarke w po-kaizerowskich Niemczech? Rozbudowal przemysl zbrojeniowy a zamowienia od armii nakrecily gospodarke. p.s. Nie jestes jedyny na tym forum, ktory troche jezdzil po swiecie. RA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiuszsau do kleszcza od lewackich IP: 195.227.125.* 08.07.04, 17:06 my dzieci rewolucji dziekujemy ci za twoja budujaca opinie. jako ze dzieci rewolucji to niewyuczony motloch i proletariacka nizina spoleczna , obiecujemy ci ze zaopiekujemy sie toba - inteligentnym , madrym czlowiekiem na poziomie i niezwyklej aparycji gdy tylko nadejdzie czas rewolucji . nie moge sie powstrzymac zeby nie sparafrazowac Andrzeja Waligorskiego " w teatrze wielkim w warszawie papiez jan pawel II spotkal sie z inteligencja polska i z kleszczem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleszcz Re: do lewackich od kleszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:40 Gość portalu: arkadiuszsau napisał(a): > my dzieci rewolucji dziekujemy ci za twoja budujaca opinie. jako ze dzieci > rewolucji to niewyuczony motloch i proletariacka nizina spoleczna , obiecujemy > ci ze zaopiekujemy sie toba - inteligentnym , madrym czlowiekiem na poziomie i > > niezwyklej aparycji gdy tylko nadejdzie czas rewolucji . > > nie moge sie powstrzymac zeby nie sparafrazowac Andrzeja Waligorskiego > " w teatrze wielkim w warszawie papiez jan pawel II spotkal sie z inteligencja > > polska i z kleszczem" O nie lewaku. dzieci rewolucji są wykształcone: Pol Pot, Lenin, Trocki, przywódca Świetlistego szlaku - Guzman, a nawet czołówka Al Kaidy to ludzie wykształceni. Dr. Goebels jak wskazują literki przed nazwiskiem też był wykształcony. nawet nasz rodzimy młot Ikonowicz pokończył jakieś szkoły. A czas rewolucji nie nadejdzie. Wybijesz parę szyb, parę razy dostaniesz pałą od gliniarzy, popsikasz farbą po murach i taka będzie twoja rewolucja. jak masz bogatą rodzinke tak jak ikonowicz to może będzie nawet sponsorowac twoje rewolucje. pokrzyczysz coś o Ameryce i tyle. czasami wexmiesz udział w zlocie pederastów. tak czy owak wybrałeś margines i skończysz na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiuszsau Re: do kleszcza od lewaka IP: 5.6R* / 212.224.137.* 08.07.04, 21:11 a ja mysle, drogi kleszczu ze jesli o nic sie nie walczy , biernie czeka, jest sie fatalista i w nic sie nie wierzy to wtedy wlasnie konczy sie na marginesie , na marginesie kapitalizmu , nie jestem ani komunista ani liberalem jestem po prostu za rownowaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Re: do kleszcza od lewaka IP: 194.22.121.* 09.07.04, 02:45 rownowaga nie istnieje... jedynie stale przemieszczenie esencji szarosci w inny region esencji szarosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiuszsau Re: do kleszcza od lewaka IP: 5.6R* / 212.224.137.* 09.07.04, 08:40 jesli rownowaga nie istnieje to niech esencja przesuwa sie w przedziale -2 do +2 a nie od -10 do +10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna nischik inna IP: 195.227.125.* 08.07.04, 17:09 mam 14 lat i 153 cm wzrostu , waze 58 kg , czy jestem za gruba ? koledyz nazywaja mnie Moore , dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Dwuznacznik 08.07.04, 17:13 Przy Twoim wzroście normalna waga to 53 kg, jesteś więc "puszysta". Moore również jest "puszysty". A takie określenie może być dowodem sympatii lub antypatii w zależności od stosunku określającego do Moore'a. U mnie dowodziłoby to sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksawery Re: Dwuznacznik IP: 140.247.126.* 08.07.04, 21:05 Tak Justynko - jestes "puszysta" czyli "szczupla inaczej" - tak jak indris jest "dwuznaczna" czyli madra inaczej. A M.Moore artysta wybitnym/symaptycznym tez inaczej. A fat disgusting stasshole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton A o Kwasniewskim Mooere nic nie wspomnial? IP: *.union01.nj.comcast.net 08.07.04, 18:34 Ciekawe dlaczego? Przeciez tow. Kwasniewski to taka szalenie wazna persona w swiecie stosunkow miedzynarodowych!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jean luc Czy ktos zna kawaly o Francuzach? IP: 140.247.126.* 08.07.04, 19:54 - Dlaczego Champs Elysees sa wysadzone drzewami? - Bo Wehrmacht lubi maszerowac w cieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Re: Czy ktos zna kawaly o Francuzach? IP: 194.22.121.* 09.07.04, 02:48 hahahahahahaha... masz w wiecej ich w warsztacie? prosze podaj Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Jest fajny dowcip o Dabliu Buszu :) 09.07.04, 15:53 Bush pyta sie Rumsfelda: - Donald, pamietasz nazwę kraju, który okupujemy? Jak się powinno poprawnie mówić: Irak czy Iran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksawery Pieski szczekaja ... IP: 140.247.126.* 08.07.04, 20:12 ... a karawana jedzie dalej. Moore niech sobie zabawia swoim gniotem francuska gawiedz, ktorej antyamerykanizm odbiera rozum, a ktorej podoba sie wszystko co wali na odlew w znienawidzone USA. Wszystko tymczasem wskazuje, ze GWB wygra z dupkiem z Massachusetts w cuglach, by przejsc do historii jako jeden Wielkich Prezydentow USA - niech tylko gospodarka USA zachowa obecna tendencje wzrostowe, a w Iraku nieco sie uspokoi. Czy sie to wszelkiej masci liberalom, demokratom, pacyfom, i innym jakich tam jeszcze zwal ciulom, podoba czy tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osuch Re: Pieski szczekaja ... IP: 128.192.84.* 08.07.04, 23:15 Tak gospodarka USA jest swietna... Za to pierwiastek ludzki ma sie troche gorzej... Wlasnie przeczytalem w "Bussiness Week", ze Stany maja najwiekszy odsetek dzieci zyjacych ponizej granicy ubostwa z posrod wysokouprzemyslowionych krajow swiata... Pozdrowienia, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Pieski szczekaja ... IP: 62.233.201.* 09.07.04, 19:45 Wlasciwie to nie wiem czy BW jest tak wiarygodny jak OpinPubl albo ZrodRzad, bo nigdy nie bylem w stanach i slaby jestem z geografii. Chce Cie zapytac jako speca. Czy BW pisze tak od siebie, z rocznika statystycznego, z zaufanych kregow naukowych, czy moze po analizie wieloplaszczyznowej innych zrodel danych? Przeciez sprawdziles, swoim zwyczajem, w kilkunastu innych miejscach i informacja sie nie potwierdzila. Zaraz! Czy ja juz manipuluje? Na drugie tez mam Marcin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mod Francja ogląda Michaela Moore'a IP: *.am.lodz.pl 08.07.04, 23:10 Może ktos w koncu zrozumie jaka krzywde swiatu wyrzadzil G.Bush.Zaczal wojne z islamem ,ktora nas tez dotknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixin Polonus z Lyonu IP: *.rivrw2.nsw.optusnet.com.au 09.07.04, 03:58 no, tu Polonusie za daleko sie posunales.... nikt w Polsce nie rozumie po francusku?? hie, hie.... il y a des gens qui parlent mieux que toi, et il y en a de plus en plus.... de fois il est plus facile pour moi de m'exprimer en francais justement; neanmoins, je comprends ton point de vue (immigration), mais je ne le partage pas.... pozdrowionka, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus z Lyonu Re: Polonus z Lyonu IP: *.adsl.proxad.net 09.07.04, 21:56 Za 20 lat najpozniej, wszyscy zrozumiecie i zgodzicie sie z moim punktem widzenia.Szkoda tylko ,ze bedzie juz za pozno.Oby nie kosztowalo to was utraty wlasnych glow.Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanin Do prymitywow trzeba mowic ich jezykiem... IP: 5.5R* / 203.55.228.* 09.07.04, 04:49 Moore doskonale sobie zdaje sprawe z niedociagniec i populizmu ALE ma widocznie dosyc sytuacji kiedy ludzie majacy racje przegrywaja z prawicowymi medami bez skrupulow. Nie wystarczy miec racje trzeba cos zmienic zanim neokonserwa oglupi ten skolowany "narodzik" z najwiekszym arsenalem w historii swiata do szczetu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Nawet jak zgadzasz się z Francuzami... IP: 194.106.192.* 09.07.04, 09:35 ale jesteś z Ameryki to jesteś Beeeeeeeee. To się nazywa "antyamerykanizm". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opalony z qld oblesny moore IP: *.b.007.syd.iprimus.net.au 10.07.04, 13:42 tlusty, niedomyty grubas o lewicowych pogladach.powiesic za j... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel, Nowy Jork Fahrenheit 9/11 wedlug TADEUSZA SOBOLOWSKIEGO. IP: *.cable.mindspring.com 11.07.04, 02:08 Panie Tadeuszu Sobolweski panskie reportaz o filmie "Fahrenheit 9/11" jest niepelny, nieszczery i stronniczy. Ciekawy jestem czy chociaz widzial pan ten film ? Poprzez przedstawianie tylko negatywnych komentarzy innych, a nie swoich, probuje Pan z gory narzucic czytelnikom poglad ze dzielo jest marne i zle. I nic dziwnego ze na prawie 200 opini na forum dyskusji o tym filmie, tylko moze jakies cztery sa na pewnym poziomie, a reszta to stek bzdur i glupot. Moze podam Panu pare adresow stron internetowych, tak dla zapoznania sie o temacie. movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=info&id=1808569540 www.filmcritic.com/misc/emporium.nsf/ddb5490109a79f598625623d0015f1e4/ecb7ab724122f34d88256ebc005bc6b1?OpenDocument www.truthout.org/docs_04/070304K.shtml Tymczasem jesli chodzi o mnie, to moge napisac ze mieszkam w Nowym Jorku-USA od 15 lat. Jest to duzo czasu aby wyrobic sobie opinie na temat tego kraju. Ogolnie rzecz biorac, Ameryka to piekne miejsce na Ziemi. Jednak ma dwie strony, dobra i zla. Ta dobra: to przestrzen, cudowne pomniki przyrody, wzgledna tolerancja dla innych kultur, mozliwosci ekonomiczne i naukowe oraz ludzie, ktorzy w wiekszosci przypadkow sa dobrzy. Ta zla niestety, to obecna administracja Busha i caly system polityczny. I niech mi nikt nie mowi ze to jest nieprawda, bo byloby to powiedziec tak jak biale jest czarne, a czarne jest biale. Dowodow na to jest mnostwo. Nie chcialbym zanudzac moich rodakow w Ojczyznie pisaniem o tym, ale jestem im winien chociazby kilka slow wyjasnienia aby poprzec moje opinie. Wezmy na przyklad zwyciestwo Busha w wyborach 2000 r. Chociaz Albert Gore wygral glosy wyborcow w calej Ameryce, to jednak nie on zostal prezydentem. Sad Najwyzszy USA mianowal Gorge'a Busha na to stanowisko, po tym jak Sad zabronil ponownego przeliczania glosow na Florydzie. Czyz to nie bylo jawne pogwalcenie demokracji. Nastepna sprawa, przypatrzmy sie jak dzialal Kongres USA, a zwlaszcza w sytuacji wojny z Irakiem. Wojny nieuzasadnionej, niesprawiedliwej, opartej na klamstwach obecnej administracji w Washingtonie. Kongres poparl ta wojna i jak pamietam, tylko jeden senator sprzeciwil sie. Przemowienie senatora mozna przeczytac pod adresem : www.commondreams.org/views03/0212-07.htm Reszta Kongresmenow zlekcewazyla to zupelnie, a teraz jeden po dugim probuja wybielic sie zwalajac wine na CIA i innych. Dla mnie jest to grupa ludzi skorumpowanych ktorzy nie reprezentuja zwyklych amerykanow, tylko ludzi bogatych. I to w imie bogaczy woja z Irakiem zostala rozpoczta. Jak bardzo zenujaca jest wypowiedz jednego z "biznesmenow" na filmie "Fahreheit 9/11", a mianowicie : Wojna dla ludzi jest zla, ale dla biznesu jest dobra !!!!. Kolejna wypowiedz, tym razem Bush w telewizji gdy uzywa slowa "barbarzyncy" o mordercach na zakaldnikach w Iraku ( oczywiscie metody ktore stosuja porywacze sa okropne, kazdy o tym wie i nie ma nic tu do dodania ), ale on sam tez jest barbarzynca rozpoczynajac wojne z narodem ktory nigdy nie napadl na Ameryka, nie zagrazal i nie zabil przedtem zadnego jej obywatela. A oto dowody Busha barbarzynstwa, wejdz na strona: www.einswine.com/atrocities/iraq/?D=3&pic=10 www.einswine.com/atrocities/iraq/ Dla mnie Bush i jego ludzie jak Rumsfeld, Cheney, Wolfowitz to przestepcy wojenni ktorzy powinni stanac przed Miedzynarodowym Trybunalem Sprawiedliwosci. Przypatrzcie sie jak ten rzad traktuje z pogarda Organizacje Narodow Zjednoczonych, to tak jakby calemu Swiatu plul w twarz. A kim oni sa, banda burzuji i prostakow ? Myli sie ten czytelnik "klawesynista" ktory polemizuje z jednym z kolegow bedacych w Ameryce, ze Bush walczy z szalencami. Ciekawy jestem jak powstala ta opinia " klawesysnisty" Czyzby zwiedzil az caly Swiat, wszystko widzial i wszystko zrozumial ? To powinien rowniez zrozumiec ze Bush jest szalencem i zobaczyc takze jego zbrodnie. Papiez Jan Pawel II jest przeciwnikiem wojny i jasno okreslil swoje stanowisko w spawie Iraku. Jest on wielkim autorytetem w Swiecie. Nie lepiej bylo posluchac Bushowi tego co mowil Papiez. Nie, bo on jest ponad wszystkimi. On nawet swoich rodakow lekcewazy i nie raczy przeprosic ich za swoja nieudolnsc w dniu September 9/11 2001. Ameryka to dziwny kraj, kraj w ktorym obecny rzad wydaje 500 milardow dolarow na cele wojskowe dla Pentagonu, ponad 200 miliardow dolarow do tej pory pochlonela wojna z Irakiem, deficyt budrzetowy rzadu przekroczyl juz 600 miliardow dolarow. Nie ma pieniedzy na tak szlachetne cele jak edukacja, ubezpieczenie medyczne, programy naukowe, nawet dla NASA. Kraj gdzie zolnierz ktory walczy i naraza swoje zycie w Iraku zarabia 2-3 tys dolarow, a jednoczesnie przedstawiciele amerykanskiego biznesu, ci zwykli menadzerowie ktorych zolnierz tam oslania, oplacani sa od 50 do 100 tys dolarow miesiecznie. Kraj gdzie bogaci ludzie urzadzaja przyjecia dla psow, ktore witane sa przez lokaja na rozowym dywanie, a w tym czasie w Afryce dziennie ginie tysiace dzieci z glodu. Czy teraz moi drodzy rozmowcy zrozumiecie moja gorycz i inaczej bedziecie patrzec na takich ludzi jak Michael Moore i jego film Fahrenheit 9/11 i na Ameryka ( nie ta z filmow Ameryka ) ? Moze nie zrozumiecie, lepiej przeciez byc przyjacielem Busha niz miec wlasna ambicja, honor i poczucie sprawiedliwosci. Na koniec chcialbym jeszcze napisac o tym zeby Polacy w kraju szanowali swoja kultura, jezyk i wartosci moralne. Polszczyzna ktora uzywacie na intenecie jest okropna, tak bardzo kaleczy polski jezyk poprzez dodawanie lub tworzenie spolszczonych obcych nazw. Nie mozna uzywac polskich slow ? W bardzo wielu przypadkach mozna !!! Z powazaniem Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Fahrenheit 9/11 wedlug foKra 11.07.04, 02:21 na foKra tak wygląda pisanie o filmie Moore'a>> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13729027&a=14002432 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Re: Fahrenheit 9/11 wedlug TADEUSZA SOBOLOWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:51 Bardzo fajna recenzja Farhrenheit 9.11. www.global.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=94Pozdrawiam Lew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDYTA SCIAGNIJ ZA DARMO 0 11.09 COS LEPSZEGO IP: 195.188.176.* 20.07.04, 16:41 tu sa filmy alexa jones, ktore zawieraja wiecej faktow, mozna je sciagnac za darmo, ale trzeba znac angielski,: www.lastingnetworks.com/alex/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojo Francuzi to dusigrosze IP: *.nyc.rr.com 20.07.04, 17:09 www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=fahrenheit911.htm Ciekaw jestem ile kosztuje bilet do kina we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś