Dodaj do ulubionych

Byle nie PiS!

17.05.13, 10:48
Cytat
„Państwo polskie nie będzie się kończyć na progu prywatnego domu".
Tekst linka

Obserwuj wątek
    • oleg3 Patrol ekologiczny 17.05.13, 11:04
      Do weryfikowania uczciwości mieszkańców i wyłapywania osób, które mimo obowiązku segregacji wrzucają śmieci do jednego pojemnika, zakład komunalny stworzy specjalny dział - patrolu ekologicznego.

Cały tekst: opole.gazeta.pl/opole/1,35114,13924026,Patrole_smieciowe_sprawdza_nasze_kubly_na_odpady.html#BoxSlotII2img#ixzz2TXSwqPiq

Wielki Brat nadchodzi. Będą mogli wyważyć bramę? Zastrzelić psa?
      • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 12:50
        oleg3 napisał:

> Do weryfikowania uczciwości mieszkańców i wyłapywania osób, które mimo obowiązk
        > u segregacji wrzucają śmieci do jednego pojemnika, zakład komunalny stworzy spe
        > cjalny dział - patrolu ekologicznego.
        >
        > Cały tekst: opole.gazeta.pl/opole/1,35114,13924026,Patrole_smieciowe_sprawdza_nasze_kubly_na_odpady.html#BoxSlotII2img#ixzz2TXSwqPiq
        >
        >
        > Wielki Brat nadchodzi. Będą mogli wyważyć bramę? Zastrzelić psa?

To ty pojemniki ze śmieciami trzymasz w domu? W salonie? I pies ich strzeże?

S.
        • oleg3 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 12:57
          snajper55 napisał:

> To ty pojemniki ze śmieciami trzymasz w domu? W salonie? I pies ich strzeże?

Łyknij powietrza. Usiądź. Napij się wo(ó)dy. Przesylabizuj mój post.

Na razie spadaj.
          • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 13:56
            oleg3 napisał:

> Łyknij powietrza. Usiądź. Napij się wo(ó)dy. Przesylabizuj mój post.

Ty naprawdę nie rozumiesz tego artykułu? Ej, chyba się zgrywasz. Aż takim idiotą przecież nie jesteś.

S.
            • oleg3 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:06
              snajper55 napisał:

> Ty naprawdę nie rozumiesz tego artykułu? Ej, chyba się zgrywasz. Aż takim
              > idiotą przecież nie jesteś.

Brama jest elementem ogrodzenia. Do salonu wchodzimy drzwiami.

Nie jesteś chyba takim idiotą by tego nie rozumieć.
              Tyle przepychanek.

• snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:24
                oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
                >
                > > Ty naprawdę nie rozumiesz tego artykułu? Ej, chyba się zgrywasz. Aż takim
                >
                > > idiotą przecież nie jesteś.
                >
                > Brama jest elementem ogrodzenia. Do salonu wchodzimy drzwiami.
                >
                > Nie jesteś chyba takim idiotą by tego nie rozumieć.
                > Tyle przepychanek.

Doucz się: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982

S.
        • wikul Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 13:00
          snajper55 napisał:

> To ty pojemniki ze śmieciami trzymasz w domu? W salonie? I pies ich strzeże?
          > S.

Ja kupiłem dwa pojemniki (jeden miałem) i trzymam w kuchni. A gdzie je trzymać?
          • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 13:55
            wikul napisał:

> Ja kupiłem dwa pojemniki (jeden miałem) i trzymam w kuchni. A gdzie je trzymać?

I śmieciarze ci je z kuchni zabierają?

S.
            • wikul Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:15
              snajper55 napisał:

> I śmieciarze ci je z kuchni zabierają?
              > S.

Zapomniałem że możesz nie znać szczegółów. Mieszkam w bloku gdzie są zsypy (od nowości nie używane) a do pomieszczenia zsypowego lokatorzy zawożą sami odpady w torbach. Muszę wiec mieć gdzieś te odpady posegregowane. Teoretycznie można by zjechać do zsypu i tam segregować ale to jest rozwiązanie niepraktyczne i raczej niemożliwe.
              • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:30
                wikul napisał:

> Zapomniałem że możesz nie znać szczegółów. Mieszkam w bloku gdzie są zsypy (od
                > nowości nie używane) a do pomieszczenia zsypowego lokatorzy zawożą sami odpady
                > w torbach. Muszę wiec mieć gdzieś te odpady posegregowane. Teoretycznie można b
                > y zjechać do zsypu i tam segregować ale to jest rozwiązanie niepraktyczne i rac
                > zej niemożliwe.

Jak na poważnie, to na poważnie. Ze śmieciarzami podpisuje się umowę na wywóz śmieci. Robi to spółdzielnia, właściciel domku itp. Można będzie zadeklarować, że śmieci będą sortowane i mieć z tego powodu pewne ulgi. To, czy są one faktycznie segregowane będzie kontrolowane. Gdzie w tym powód do protestu?

Z artykułu:
                "Taki kubeł zostanie potraktowany i zliczony jako pojemnik ze zmieszanymi odpadami (czarny). Następnego dnia właściciel nieruchomości, zarządca lub spółdzielnia zostaną również o tym fakcie poinformowani telefonicznie."

S.
                • pro100 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:38
                  snajper55 napisał:

> Jak na poważnie, to na poważnie. Ze śmieciarzami podpisuje się umowę na wywóz
                  > śmieci. Robi to spółdzielnia, właściciel domku itp. Można będzie zadeklarować,
                  > że śmieci będą sortowane i mieć z tego powodu pewne ulgi. To, czy są one fakty
                  > cznie segregowane będzie kontrolowane. Gdzie w tym powód do protestu?
                  >
                  wszystkie umowy ze śmieciarzami od 1 lipca rozwiązane. z nimi podpisuje gmina po przetargu. ja mam rozliczać się z gminą. miedzy mnie a kontrahenta wtraja się urząd, co też swoją działkę będzie chciał uskubać bo i czemu nie?
                  • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:53
                    pro100 napisał:

> wszystkie umowy ze śmieciarzami od 1 lipca rozwiązane. z nimi podpisuje gmina p
                    > o przetargu. ja mam rozliczać się z gminą. miedzy mnie a kontrahenta wtraja się
                    > urząd, co też swoją działkę będzie chciał uskubać bo i czemu nie?

Tak, od 1 lipca będzie to robić gmina. I jest to dobre rozwiązanie. Do tej pory światły obywatel podpisywał umowę na wywóz symbolicznej ilości śmieci a resztę wywoził do lasu lub podrzucał do innych śmietników. Teraz nie będzie miał z takiego zaśmiecania żadnego zysku, bo nie będzie płacił od ilości "wyprodukowanych" śmieci.

S.
                    • pro100 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 15:00
                      snajper55 napisał:

> pro100 napisał:
                      >
                      > > wszystkie umowy ze śmieciarzami od 1 lipca rozwiązane. z nimi podpisuje g
                      > mina p
                      > > o przetargu. ja mam rozliczać się z gminą. miedzy mnie a kontrahenta wtra
                      > ja się
                      > > urząd, co też swoją działkę będzie chciał uskubać bo i czemu nie?
                      >
                      > Tak, od 1 lipca będzie to robić gmina. I jest to dobre rozwiązanie. Do tej pory
                      > światły obywatel podpisywał umowę na wywóz symbolicznej ilości śmieci a resztę
                      > wywoził do lasu lub podrzucał do innych śmietników. Teraz nie będzie miał z ta
                      > kiego zaśmiecania żadnego zysku, bo nie będzie płacił od ilości "wyprodukowanyc
                      > h" śmieci.
                      >
                      > S.
                      czy ja wiem? dotąd miałem wywożony pojemnik raz na tydzień, szkła plastiki do osobnych osiedlowych. odpadki żywnościowe przerabiam na kompost. pojemnik naprawdę pełny miewałem w okolicach świąt i większych imprez rodzinnych. śmieci nie przybyło, segregować i trzymać szkła plastiki mam na posesesji a cena o 100% w górę. ktoś tu robi interes ale na pewno nie ja. żeby było śmieszniej to przetarg wygrała firma co dotychczas wywoziła
                • wikul Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:41
                  snajper55 napisał:

> Jak na poważnie, to na poważnie. Ze śmieciarzami podpisuje się umowę na wywóz
                  > śmieci. Robi to spółdzielnia, właściciel domku itp. Można będzie zadeklarować,
                  > że śmieci będą sortowane i mieć z tego powodu pewne ulgi. To, czy są one fakty
                  > cznie segregowane będzie kontrolowane. Gdzie w tym powód do protestu?
                  >
                  > Z artykułu:
                  > "Taki kubeł zostanie potraktowany i zliczony jako pojemnik ze zmieszanymi odpad
                  > ami (czarny). Następnego dnia właściciel nieruchomości, zarządca lub spółdzieln
                  > ia zostaną również o tym fakcie poinformowani telefonicznie."
                  > S.

Na razie to rozważania teoretyczne. Mieszkam w XI.piętrowym bloku gdzie sytuacja jest specyficzna. Zobaczymy jak to zadziała w praktyce. W grę wchodzi również liczba zamieszkałych lokatorów (w mieszkaniu) a różnice w opłatach są znaczne. Jeżeli kontrola będzie odbywała się wyłącznie w zsypie to w grę może wchodzić odpowiedzialność zbiorowa.
                  • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 14:48
                    wikul napisał:

> Na razie to rozważania teoretyczne. Mieszkam w XI.piętrowym bloku gdzie sytuacj
                    > a jest specyficzna. Zobaczymy jak to zadziała w praktyce. W grę wchodzi również
                    > liczba zamieszkałych lokatorów (w mieszkaniu) a różnice w opłatach są znaczne.
                    > Jeżeli kontrola będzie odbywała się wyłącznie w zsypie to w grę może wchodzić
                    > odpowiedzialność zbiorowa.

W twoim przypadku spółdzielnia najpewniej nie zadeklaruje sortowania śmieci i nie będzie żadnych kontroli.

Gdyby jednak chciała zadeklarować, to pewnie by wystawiła pojemniki na wrzucanie sortowanych a zsypem byś wyrzucał te pozostałe. Ale głowę dam, że pierwsza kontrola pojemników by znalazła w zsypie plastik, szkło i papier.

S.
                    • qwardian Re: Patrol ekologiczny 17.05.13, 23:54

snajper55 napisał:

> Gdyby jednak chciała zadeklarować, to pewnie by wystawiła pojemniki na wrzucani
                      > e sortowanych a zsypem byś wyrzucał te pozostałe. Ale głowę dam, że pierwsza ko
                      > ntrola pojemników by znalazła w zsypie plastik, szkło i papier.

To jest myślenie prymitywne. Im więcej śmieci tym więcej energii tylko do tego trzeba zdrowego rozsądku, które nad Wisłą wyparowało z Platformą Obywatelską...

www.energia-pl.pl/homepage-2/1169-poznanska-spalarnia-smieci-powstanie-do-pazdziernika-2016-r
                      • snajper55 Re: Patrol ekologiczny 18.05.13, 03:33
                        qwardian napisał:

> To jest myślenie prymitywne. Im więcej śmieci tym więcej energii tylko do tego
                        > trzeba zdrowego rozsądku, które nad Wisłą wyparowało z Platformą Obywatelską...

Zdrowy rozsądek dopiero z PO powrócił. Ile spalarni za czasów PiS zbudowano? Żadnej. Może choć jakąś umowę na budowę podpisano? Nie podpisano.

Umowę na budowę jedynej działającej w Polsce spalarni podpisano za czasów Unii Demokratycznej a budowę skończono za czasów SLD. PiS oczywiście nic w tej sprawie nie zrobił i dopiero PO zajęła się budową spalarni. W tej chwili na różnym stopniu zaawansowania są budowy spalarni w Bydgoszczy, Białymstoku, Poznaniu, Szczecinie, Koninie.

Plułeś, plułeś i się zaplułeś.

S.
                        • qwardian Re: Patrol ekologiczny 18.05.13, 13:40

snajper55 napisał:

> dopiero PO zajęła się budową spalarni. W tej chwili na różnym stopniu zaawansowania są budowy spalarni w Bydgoszczy, Białymstoku, Poznaniu, Szczecinie, Koninie.

Spalarnia odpadów była już w Poznaniu przed wojną. Nie autorstwa Platformy, Michnika, czy Rewolucji Październikowej, tylko zaradnych, troszczących się o mieszkańców władz miasta...

zujewicz.pl/spalarnia-smieci-w-poznaniu-juz-byla/
                          Które z powyższych leży nad Wisłą?
                          • rycho7 palenie ksiazeczek do nabozenstwa 18.05.13, 19:03
                            qwardian napisał:

> Spalarnia odpadów była już w Poznaniu przed wojną.

Wspolczesnie palenie odpadow jest najglupsza rzecza jaka moze byc. Ktos chce sie pozbyc zbednych technologii.
    • snajper55 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 12:49
      oleg3 napisał:

> Cytat
      > „Państwo polskie nie będzie się kończyć na progu prywatnego domu".
      > Tekst linka
      >

A według ciebie powinno się kończyć? My home is my castle i mogę w nim hodować marychę, bić żonę lub gwałcić małą córeczkę?

S.
      • oleg3 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 12:55
        snajper55 napisał:

> A według ciebie powinno się kończyć?

To w zasadzie nie było do ciebie. Ty zawsze byłeś totalniakiem.
        Moja opinia w tej sprawie jest - jak mi się zdaje - znana. Interesuję mnie tylko komentarz tych, co to głosowali na PO, bo PiS ograniczał wolność (co oczywiście miewało miejsce).
        • wikul Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 13:23
          oleg3 napisał:

> To w zasadzie nie było do ciebie. Ty zawsze byłeś totalniakiem.
          > Moja opinia w tej sprawie jest - jak mi się zdaje - znana. Interesuję mnie tylk
          > o komentarz tych, co to głosowali na PO, bo PiS ograniczał wolność (co oczywiśc
          > ie miewało miejsce).

Czy uważasz że PiS byłby przeciwny segregacji odpadów? Myślę że byłoby to samo, niezależnie kto by rządził.
          Mam ambiwalentne odczucia. Buntuję się wobec totalnych kontroli ale zdaję sobie sprawę że od segregacji nie uciekniemy. Niestety, nie wszyscy lokatorzy są rzetelni i obowiązkowi. Odczuwam dyskomfort i bezradność bo znam swoich sąsiadów i uważam że bez kontroli się nie obędzie gdy stwierdzą że nie są przestrzegane zasady. Zresztą różnego rodzaju kontrole u nas już funkcjonują od lat. Dozorca sprawdza i spisuje stan liczników zużycia wody. Co jakiś czas odbywają się kontrole skuteczności wentylacji, szczelności przewodów gazowych itp.
          Żona lubi pooglądać sobie w internecie oferty mieszkaniowe. Przedwczoraj oglądała, wczoraj zadzwonił do niej dealer z ofertą. Często kupuję w internecie. W następstwie tego na otwieranych przeze mnie stronach ukazują się zdjęcia przedmiotów które oglądałem. Globalna wioska, nawet nie zdajemy sobie sprawy do jakiego stopnia jesteśmy śledzeni i kontrolowani. Czy jest jakieś wyjście? Ja nie widzę.
          • oleg3 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 13:32
            wikul napisał:

> Czy uważasz że PiS byłby przeciwny segregacji odpadów?

Umówmy się na chwilę, że PiSu nie ma. W tym wątku reforma śmieciowa jest odpadem. Charakterystycznym dla realiów peowskiego liberalizmu, ale jednak dodatkiem. Idzie o filozofię polityczną głoszoną przez Ministra Spraw Wewnętrznych, pana Sienkiewicza. Jego zdaniem nie ma stref prywatności. Państwo wszystko może i wszędzie ma obowiązek zaglądać.
            • wikul Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 13:44
              oleg3 napisał:

> Umówmy się na chwilę, że PiSu nie ma. W tym wątku reforma śmieciowa jest
              > odpadem. Charakterystycznym dla realiów peowskiego liberalizmu, ale jed
              > nak dodatkiem. Idzie o filozofię polityczną głoszoną przez Ministra Spraw Wewnę
              > trznych, pana Sienkiewicza. Jego zdaniem nie ma stref prywatności. Państwo wszy
              > stko może i wszędzie ma obowiązek zaglądać.

Jak już wspomniałem, buntuję się przeciwko takiej filozofii ale jednocześnie twardo stąpam po ziemi i nie widzę wyjścia z tej konkretnej (dotyczącej segregacji) sytuacji. Są lokatorzy którzy mają w dupie recykling i przez nich pozostali płaciliby znacznie więcej. Masz jakiś pomysł? Ja nie mam.
              • snajper55 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 13:59
                wikul napisał:

> Jak już wspomniałem, buntuję się przeciwko takiej filozofii ale jednocześnie tw
                > ardo stąpam po ziemi i nie widzę wyjścia z tej konkretnej (dotyczącej segregacj
                > i) sytuacji. Są lokatorzy którzy mają w dupie recykling i przez nich pozostali
                > płaciliby znacznie więcej. Masz jakiś pomysł? Ja nie mam.

To nie lokatorzy będą sprawdzani, tylko spółdzielnie, właściciele domków itp. Ci, od których odbierane są śmieci i którzy zdeklarowali się, że będą one sortowane.

S.
                • oleg3 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:08
                  snajper55 napisał:

> To nie lokatorzy będą sprawdzani, tylko spółdzielnie, właściciele domków itp.

Pogrubienie moje.

• snajper55 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:20
                    oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
                    >
                    > > To nie lokatorzy będą sprawdzani, tylko spółdzielnie, właściciele domk
                    > ów
                    itp.
                    >
                    > Pogrubienie moje.

Gdzie właściciel domku trzyma pojemniki ze śmieciami? Za bramą? Czy też może tam, gdzie ma dostęp firma wywożąca śmieci?

S.
                    • wikul Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:31
                      snajper55 napisał:

> Gdzie właściciel domku trzyma pojemniki ze śmieciami? Za bramą? Czy też może ta
                      > m, gdzie ma dostęp firma wywożąca śmieci?
                      > S.

Okno mojego pokoju wychodzi na osiedle domków i co środę (dzień odbioru odpadów) mam możliwość obserwować jak właściciele domków wystawiają pojemniki przed domki. Jak ktoś zapomni albo go nie ma to śmieciarze uczynnie sami wkraczają na posesję i z przegródki na pojemniki zabierają je do opróżnienia. Teraz będą musieli chyba opróżniać trzy razy częściej?
                      • snajper55 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:44
                        wikul napisał:

> Okno mojego pokoju wychodzi na osiedle domków i co środę (dzień odbioru odpadów
                        > ) mam możliwość obserwować jak właściciele domków wystawiają pojemniki przed do
                        > mki. Jak ktoś zapomni albo go nie ma to śmieciarze uczynnie sami wkraczają na p
                        > osesję i z przegródki na pojemniki zabierają je do opróżnienia. Teraz będą musi
                        > eli chyba opróżniać trzy razy częściej?

Albo mają takie miniśmietniki w płotach. Dlatego pisanie o wyłamywaniu bramy i psie świadczy albo o kretynizmie piszącego, albo o robieniu z czytających idiotów.
                        Teraz będą mieli zamiast jednego pojemnika - trzy czy cztery, ale przecież suma śmieci zostanie ta sama. Dużo częściej nie będą musieli przyjeżdżać.

Druga sprawa to opłacalność takiego interesu. Wiem jak takie segregowanie wygląda na Mazurach. W okolicach Pisza ceny za wywóz są tak ustawione, że segregacja jest nieopłacalna. Wywóz segregowanych jest niewiele tańszy, a teraz trzeba je odpowiednio przygotować - umyć, zdjąć nalepki itd. Ja nie będę sortować, choć w domu to robię.

S.
                • wikul Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:19
                  snajper55 napisał:

> To nie lokatorzy będą sprawdzani, tylko spółdzielnie, właściciele domków itp. C
                  > i, od których odbierane są śmieci i którzy zdeklarowali się, że będą one sortow
                  > ane.
                  > S.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to kontrola ma się odbywać również u lokatorów. I stąd sprzeciw.
                  Ale wystarczy że jeden lokator namiesza w odpadach i wszyscy za to pokutują.
                  • snajper55 Re: Byle nie PiS! 17.05.13, 14:22
                    wikul napisał:

> Jeżeli dobrze zrozumiałem to kontrola ma się odbywać również u lokatorów. I stą
                    > d sprzeciw.
                    > Ale wystarczy że jeden lokator namiesza w odpadach i wszyscy za to pokutują.

Nie, nie u lokatorów. Kontrolowane mają być pojemniki, z których są zabierane śmieci. Sprzeciw jest z całkiem innego powodu. Tego samego co zwykle.

S.
            • andrzejg Re: Byle nie PiS! 18.05.13, 23:34
              oleg3 napisał:

> Umówmy się na chwilę, że PiSu nie ma. W tym wątku reforma śmieciowa jest
              > odpadem. Charakterystycznym dla realiów peowskiego liberalizmu, ale jed
              > nak dodatkiem. Idzie o filozofię polityczną głoszoną przez Ministra Spraw Wewnę
              > trznych, pana Sienkiewicza. Jego zdaniem nie ma stref prywatności. Państwo wszy
              > stko może i wszędzie ma obowiązek zaglądać.

W zasadzie to kubeł nie jest Twój i od momentu wrzucenia tam odpadów pozbywasz się do nich praw.

A.
              • andrzejg Re: Byle nie PiS! 19.05.13, 00:33
                andrzejg napisał:

>
                > W zasadzie to kubeł nie jest Twój i od momentu wrzucenia tam odpadów pozbywasz
                > się do nich praw.
                >
                > A.

albo inaczej:
                właściciel kubła narzuca Ci reguły określające rodzaje odpadów w konkretnym kuble
                • andrzejg P.S. 19.05.13, 00:34
                  Jeśli chodzi zaś o PiS , to kontrole byłyby o 5 rano, a agent Tomek podrzucałby świnie...
                  • oleg3 Re: P.S. 20.05.13, 08:04
                    andrzejg napisał:

> Jeśli chodzi zaś o PiS , to kontrole byłyby o 5 rano, a agent Tomek

Przeciwstawiasz stan realny hipotetycznemu. PO wprowadzi podatek 100%, a Ty będziesz się pocieszał, że jarkacz wprowadziłby 200%.
                    • andrzejg Re: P.S. 20.05.13, 08:44
                      oleg3 napisał:

> Przeciwstawiasz stan realny hipotetycznemu. PO wprowadzi podatek 100%, a Ty będ
                      > ziesz się pocieszał, że jarkacz wprowadziłby 200%.

coś w tym jest
                      Jarkacz miał swoje 5 minut i to wystarczyło , abym poczuł powiew komuny
                      Stąd taka postawa

A.
                • oleg3 Re: Byle nie PiS! 20.05.13, 07:49
                  andrzejg napisał:

> > W zasadzie to kubeł nie jest Twój i od momentu wrzucenia tam
                  > > odpadów pozbywasz się do nich praw.

> albo inaczej:
                  > właściciel kubła narzuca Ci reguły określające rodzaje odpadów
                  > w konkretnym kuble

Jeszcze inaczej.
                  Śmieci są własnością gminy. Ty masz zapłacić podatek śmieciowy, a praw masz tyle co w przypadku innych podatków.

• andrzejg Re: Byle nie PiS! 20.05.13, 08:47
                    Nie mamy żadnych mozliwości negocjacji - to prawda , ale przecież segregacja śmieci nie jest czyms nadzwyczajnym. Wymaga nakładu pracy i tu mamy problem do rozwiązania. Jak wymusić ten nakład pracy? Apelem do rozsądku? Skuteczniejsze jest zaglądniecie do kubła.

A.
                    • oleg3 Re: Byle nie PiS! 20.05.13, 08:59
                      andrzejg napisał:

> Nie mamy żadnych mozliwości negocjacji - to prawda

Wypełniając deklarację śmieciową (domek z ogródkiem nie firma) długo zastanawiałem się nad rezygnacją z segregowania. Doszedłem do wniosku, że zawsze zdążę to zrobić. W moim mieście nie będzie cenowej rewolucji. Wku...a mnie raczej wszechwładza byle urzędasa. Już przy składaniu deklaracji śmieciowej kazali mi stać w 1-2 godzinnej kolejce. Olałem to składając deklarację w kancelarii. Ale inni obywatele karnie stali w kolejkach. Wszystkie gminy naruszyły prawo ustalając wzór tej deklaracji.
    • benek231 Oszukujesz Oleg razem z Memchesem :O) 17.05.13, 21:07
      ktory w oparciu o konkretne fakty dochodzi do calkowicie nieuprawnionych wnioskow. Troszczac sie przy tym o naduzycia ze strony panstwa w stosunku do dzieci z rodzin patologicznych. Nie wstydzac sie oczywiscie nawet odrobine, gdy w swej trosce pomija naduzycia w stosunku do dzieci - popelniane przez ich patologicznych rodzicow. Gdy tymczasem w ciwilizowanym swiecie takie rodziny po prostu sa dzieci pozbawiane. W trosce o interesy tych dzieci oraz o interesy spoleczne, jako ze w rodzinach patologicznych patologie sa powielane przez kolejne pokolenia, oraz narastaja - co zdecydowanie w interesie spoleczenstwa nie lezy.

Ten facet, jak i zdecydowana wiekszosc prawej strony musi byc nienormalny, skoro martwi go, iz panstwo ma zamiar wystepowac przeciwko przemocy w rodzinie. Ja rozumiem, ze martwi sie gdyz i jego zdaniem do rodziny wtracac sie moze jedynie ten zlodziejski kosciolek, ale to takze jest mocno chore, jako ze rodzinnym patologiom najwyrazniej ma sie bardzo dobrze pod skrzydlami tego kosciolka. I wlasnie dlatego, przynajmniej w tym miejscu wasz tradycjonalizm jest chory, Oleg.
      • rycho7 koniec cywilizacji 17.05.13, 21:15
        benek231 napisał:

> w ciwilizowanym swiecie takie rodziny po prostu sa dzieci pozbawiane

Chcesz to masz.
      • oleg3 Re: Oszukujesz Oleg razem z Memchesem :O) 18.05.13, 09:58
        Nie wątpię, że potrafisz sobie wygooglać co państwo potrafi zrobić dla dobra dzieci. Nie, nie tylko komuniści czy naziści. Demokratyczna Szwecja, demokratyczna Australia itp.

Próbka
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13601507,Premier_Australii_przeprasza_za_przymusowe_adopcje_.html
        • benek231 Re: Oszukujesz Oleg razem z Memchesem :O) 18.05.13, 18:39
          To uwazasz, ze tym w Australii chodzilo, wtedy, o cos innego niz przypadku, aktualnego, polskiego "okna zycia"?

Ja, oraz srodowiska lewicowe, mowimy o patologiach w rodzinach i dzieciach w nich przebywajacych. Mowimy o rodzinach w ktorych notorycznie odbywaja sie pijanstwa a dzieci sa bite, zaniedbane, niewlasciwie traktowane. Mowimy o rodzinach w ktorych permanentnie pijane zony poniewieraja swoimi malzonkami.
          Ty, i srodowiska prawicowe, widzicie przede wszystkim kase ktora panstwo bedzie musialo przeznaczyc na owo wtracanie sie do rodzin, oraz ewentualne utrzymywanie odebranych dzieci w sierocincach. Badz o koszty odseparowania takiej jednej zony z druga od rodziny. Stad ta wasza ogromna troska o "dobro rodziny" oraz prawa rodzicow do ich dzieci. Jak juz zauwazylem - to jest mocno chore. To daleko wykracza poza hipokryzje.
          Ta ostatnia dotyczy jedynie watku troski koscielnej o te tzw. podstawowa komorke - troski zaledwie wyrazanej werbalnie.

Troska o kase, oraz o koscielnie wpojony tradycjonalizm, jest bielmem na waszych oczach oraz rozumach. Co zdrowe zdecydowanie nie jest.
          • rycho7 lewusowosc 18.05.13, 18:59
            benek231 napisał:

> Ja, oraz srodowiska lewicowe
            > kase ktora panstwo bedzie musialo przeznaczyc na owo wtracanie sie do rodzin

Rozumiem, ze jestes z albo za ta "lewica", ktora zamordowala Nestora Machno i jego poplecznikow.

Ja jestem za tym aby panstwo nie bylo w stanie odbierac kasy rodzinom. To sprawi, ze panstwo kasy nie bedzie musialo "przeznaczac". Nie bedzie go.
      • krates-8 Re: Oszukujesz Oleg razem z Memchesem :O) 18.05.13, 23:58
        benek231 napisał:

>...tymczasem w ciwilizowanym swiecie takie rodziny po prostu sa
        > dzieci pozbawiane.

w naszej cywilizacji
        to czego prawo nie zabrania
        jest dozwolone
        o winie decyduje sąd
        środowiska lewicowe
        chciałyby dać urzędasom
        władzę decydowania o wszystkim
        w tym o sposobie wychowywania