Dodaj do ulubionych

Co zrobić z Senatem

IP: *.ae.krakow.pl 01.03.01, 10:19
Ostatnio pojawił się w Wyborczej artykuł mówiący o tym że utrzymywanie Senatu w obecnym
kształcie jest bez sensu gdyż jego rola ogranicza sie do dublowania Sejmu lub ewentualnie
poprawiania porojonych pomysłów które on uchwalił. Wielu ludzi się z tyn zgadza w tym i ja.
Problem pojawia się gdy trzeba sprecyzować co zrobić e Senatem- czy zlikwidować jak chce Tusk,
czy może związać z prezydentem jak było w konstytucji kwietniowej, zostawić tak jak jest a tylko
zwiększyć i urozmaicić ilosć cenzusów wyborczych, czy i to jest moje zdanie zreformować na wzór
Bundesratu. A więc Senat byłby przedstawicielstwem województw, które tak ja kraje związkowe w
RFN, delegowały by do niego swoich przedstawicieli. Przedstawiciele ci mogliby być w kazdej chwili
odwołami przez władze województwa gdyby zmienił się tam układ polityczny, głosowali by razem w
przeciwnym razie województwo traciłoby głosy, ilosc przedstawicieli zależałaby od liczby ludnosci
,itd. (wiecej w konstytucji RFN).Wg mnie byłoby to doskonałe uzupełnienie wyborów
większosciowych do sejmu które też należałoby wprowadzić.Reforma senstu na wzór bundesraru
zwiększyła by rolę i znaczenie zarówno samych województw- panstwo nie było by tak
okropnie scentralizowane jak obecnie, jak i wyborów do władz samorządowych województwa.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka