Dodaj do ulubionych

rocznica interwencji w czechoslowacji

IP: *.pgi.waw.pl 22.08.01, 08:26
wczoraj minela rocznica interwencji układu warszawskiego w czechoslowacji,
interwencji w ktorej polscy zolnierze wzieli udzial, ktora zniszczyla calkiem
niezle rozwiniety proces demokratyzacji i rozpoczela 20-letnia radziecka
okupacje.
pisze tylko tak dla pamieci
Obserwuj wątek
    • Gość: b Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.bund.de 22.08.01, 09:22
      Pamietam dluga kolumne czolgow sowieckich, przejezdzajaca przez moje miasto.
      My, dzieci, pytalismy zolnierzy "kuda ?", oni odpowiadali "nie znajem".
      Masz racje, rowniez polskie wojsko nioslo "bratnia pomoc". Skoro jestesmy dzis
      na etapie przepraszania (lepiej pozno niz wcale), moze Czechow i Slowakow
      nalezaloby rowniez przeprosic ? W sumie - maly gest...
      b
      • sceptyk Re: rocznica interwencji w czechoslowacji 22.08.01, 11:07
        To nie bylo polskie wojsko, tylko PRL-owska czesc ukladu warszawskiego. Jesli
        Twoi rodzice byli wtedy w PZPR i mieli jakis wplyw na rozkazy sowieckie - to
        przepros Czechow.
        • Gość: pollak Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.08.01, 11:17
          sceptyk napisał(a):

> To nie bylo polskie wojsko, tylko PRL-owska czesc
          ukladu warszawskiego. Jesli
          > Twoi rodzice byli wtedy w PZPR i mieli jakis wplyw na
          rozkazy sowieckie - to
          > przepros Czechow.

O to chodzi Sceptyku. O to chodzi.
          • Gość: b Re: do sceptyka i pollaka IP: *.bund.de 22.08.01, 12:01
            Sadzicie, ze rodzice Kwasniewskiego (i innych przepraszajacych) byli w Jedwabnem
            i mordowali sasiadow ? o to chodzi, o to chodzi...
            b
        • Gość: Nolejnik Sceptyk jest chory. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 12:11
          Jeśli nie interweniowałeś wówczas u władz, żeby nie finansowały wojska
          polskiego, nie protestowałeś przeciwko nauce kłamstwa na lekcjach historii w
          szkołach, korzystałeś z ulic i chodników, wybudowanych na zlecenie
          komunistycznego rządu - to jesteś kolaborantem, współwinnym wszystkich
          stalinowskich i komunistycznych zbrodni w tym kraju, Sceptyku.
          Każdy lekarz psychiatra to potwierdzi.
          • sceptyk Re: Jestem zdrow 23.08.01, 11:11
            W zasadzie czuje sie dobrze. A zwlaszcza jestem, sadze, sprawny umyslowo, czego
            nie moge powiedziec o moim przedmowcy. Moj krotki list byl o czym innym, niz
            to, co Twoja nieudolna polemika moglaby sugerowac. Ja napisalem, w skrocie, o
            tym, ze Polska nie byla wtedy panstwem niepodleglym (Sowieci kontrolowali armie
            i polityke zagraniczna) i w zwiazku z tym uwazam za bezsensowne proby
            namawiania mnie do przepraszania za decyzje podejmowane w Moskwie i wykonywane
            tu przez lokalnych komunistycznych slugusow. Podobnie nikt mnie nie przekona do
            przepraszania za marzec ''68 (walka komunistycznych frakcji). Jak tak pojdzie
            dalej, to zmanipulowani przez propagande SLD-owska uczestnicy Forum zaczna mnie
            namawiac do przeprosin za Poznan ''56, Gdansk ''70, Gdynie ''70, Radom ''76, Ursus
            ''76 itp.

Daleki jestem od oskarzania zwyklych ludzi, ze nie byli bohaterami. Nikt
            nigdzie o takie zachowania nie wolal, choc byla garstka niepokornych. Natomiast
            eks-partyjni niech sobie w wolnych chwilach zrobia rachunek sumienia i pomysla,
            czy nie ponosza jakiejs tam czastki winy za to co sie w PRLu dzialo. O ile
            oczywiscie nie sa zajeci kampania wyborcza do sejmu jako kandydaci z ramienia
            SLD.
        • Gość: natt Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.pgi.waw.pl 22.08.01, 12:23
          jest cos takiego jak obywatelskie nieposluszenstwo, nawet w prl. a armia
          owszem, byla prl-owska, ale skladala sie z poborowych, mogli sie zbuntowac. nie
          zalezy mi na tym by przepraszac wszystkich po koleji, poruszylem ten temat tak
          dla przypomnienia. kazdy ma cos na sumieniu. tylko tyle
        • Gość: jaski Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.chicago-15-20rs.il.dial-access.att.net 23.08.01, 05:56
          "To nie bylo polskie wojsko, tylko PRL-owska czesc ukladu warszawskiego..."

Czy Tobie to woda swiecona do konca mOzg wyzarla(zakladajac, ze bylo co
          wyzerac)? To kim byli zolnierze tej armii? Zdrajcy? A moze tylko kolaboranci? A
          teraz masz co? Wojsko polskie czy dziadostwo natowskie?
    • Gość: olek Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 07:54
      Mój 50 letni kolega zza biurka stwierdził kiedyś, że to to była w pełni
      uzasadniona interwencja. W Afganistanie też. Juz nie mówię o 81 -ym. On tak ma.
      • Gość: wlodek Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: 10.25.1.* / *.singnet.com.sg 23.08.01, 08:23
        nie wiem kto wpadl na pomysl porownania jedwabnego i pragi 68,
        w pradze wojsko prl-owskie bylo... i to jest fakt a nie pomowienie...

jak sie komus nie podobalo to mogl co najwyzej siedziec cicho
        a nie tak jak ktos dowcipnie zauwazyl - sprzeciwiac sie
        a czemu? bo by to bylo ekwiwalentem podpisania wyroku na siebie, dowcipnisiu...
        chodzenie po chodnikach nie bylo aktem kolaboracji, tylko proba przezycia
        a w wielu parkach pod chodnikami pogrzebani byli ci co popelnili pomylke
        i sie sprzeciwili...

oczywiscie nie ma na to dowodow, ale prawda histEryczna
        przyjmuje bez dowodow jedne fakty, a inne odrzuca, bo sa oszolomskie...

za prage powinni przeprosic komuchy - a nie narod
        • Gość: natt Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.pgi.waw.pl 23.08.01, 08:31
          Gość portalu: wlodek napisał(a):

> nie wiem kto wpadl na pomysl porownania jedwabnego i pragi 68,
          > w pradze wojsko prl-owskie bylo... i to jest fakt a nie pomowienie...
          >
          > jak sie komus nie podobalo to mogl co najwyzej siedziec cicho
          > a nie tak jak ktos dowcipnie zauwazyl - sprzeciwiac sie
          > a czemu? bo by to bylo ekwiwalentem podpisania wyroku na siebie, dowcipnisiu...

byli tacy co sie sprzeciwili, srali na komusze panstwo i jego wyroki, wazniejsza
          byla dla nich (wybacz gornolotne slowa) prawda i sprawiedliwosc.
          A co do przeprosin, ja nic takiego nie proponowalem.

> chodzenie po chodnikach nie bylo aktem kolaboracji, tylko proba przezycia
          > a w wielu parkach pod chodnikami pogrzebani byli ci co popelnili pomylke
          > i sie sprzeciwili...
          >
          > oczywiscie nie ma na to dowodow, ale prawda histEryczna
          > przyjmuje bez dowodow jedne fakty, a inne odrzuca, bo sa oszolomskie...
          >
          > za prage powinni przeprosic komuchy - a nie narod

• Gość: Puls Re: rocznica interwencji w czechoslowacji IP: *.tnt30.chi5.da.uu.net 23.08.01, 09:01
            Gość portalu: natt napisał(a):

> Gość portalu: wlodek napisał(a):
            >
            > > nie wiem kto wpadl na pomysl porownania jedwabnego i pragi 68,
            > > w pradze wojsko prl-owskie bylo... i to jest fakt a nie pomowienie...
            > >
            > > jak sie komus nie podobalo to mogl co najwyzej siedziec cicho
            > > a nie tak jak ktos dowcipnie zauwazyl - sprzeciwiac sie
            > > a czemu? bo by to bylo ekwiwalentem podpisania wyroku na siebie, dowcipnis
            > iu...
            >
            > byli tacy co sie sprzeciwili, srali na komusze panstwo i jego wyroki, wazniejsz
            > a
            > byla dla nich (wybacz gornolotne slowa) prawda i sprawiedliwosc.
            > A co do przeprosin, ja nic takiego nie proponowalem.
            >
            > > chodzenie po chodnikach nie bylo aktem kolaboracji, tylko proba przezycia
            > > a w wielu parkach pod chodnikami pogrzebani byli ci co popelnili pomylke
            > > i sie sprzeciwili...
            > >
            > > oczywiscie nie ma na to dowodow, ale prawda histEryczna
            > > przyjmuje bez dowodow jedne fakty, a inne odrzuca, bo sa oszolomskie...
            > >
            > > za prage powinni przeprosic komuchy - a nie narod
            >

Panowie rozmawiajac w ten sposob sprowadzacie kryminalne przestepstwo do
            rekonpesaty slowem -przepraszam.Czyli mozna zadac gwalt,zabic,zaprowadzic
            zamordyzm bo zawsze ktos za katow przeprosi.I tak komuna przetrwala przez 50 lat
            i dalej ma sie dobrze.To byl akt wojenny w ktorym zginelo wiele prawych ludzi i
            rozkazodawcy z sowieckiej generalicji powinni byc osadzeni Trybunalem Wojennym i
            za zbrodnie kula w leb.Oko za oko ,zab za zab.Tylko wtedy mozna bedzie ku
            przestrodze historii zapewnic spokoj i pokoj
            • Gość: wlodek do puls IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 23.08.01, 09:14

> Panowie rozmawiajac w ten sposob sprowadzacie kryminalne przestepstwo do
              > rekonpesaty slowem -przepraszam.Czyli mozna zadac gwalt,zabic,zaprowadzic
              > zamordyzm bo zawsze ktos za katow przeprosi.I tak komuna przetrwala przez 50 la
              > t
              > i dalej ma sie dobrze.To byl akt wojenny w ktorym zginelo wiele prawych ludzi i
              >
              > rozkazodawcy z sowieckiej generalicji powinni byc osadzeni Trybunalem Wojennym
              > i
              > za zbrodnie kula w leb.Oko za oko ,zab za zab.Tylko wtedy mozna bedzie ku
              > przestrodze historii zapewnic spokoj i pokoj

drogi pulsie, powiedz mi w jaki sposob sobie to wyobrazasz?
              ja uwazam, ze masz racje, ale dotyczy to WSZYSTKICH przestpstw komuny,
              rowniez tych przeciwko tobie i mnie, nie tyko przeciwko czechoslowacji...

im bardziej sie ta "rzeczywistosc" zmienia, tym bardziej pozostaje ta sama,
              kto ma poslac jaruzelskiego pod tryunal wojenny? kwach? czy mazowiecki?
              a moze walesa?

racje mial tylko ten dziadek, co cegla wojtkowi w ryj dowalil...
              ale to ani mnie ani ciebie nie usatysfakcjonuje,
              niestety, jest to tylko jeden jedyny przejaw pseudo sprawiedliwosci...
              i to tylko dla jednego dziadka...

jestem cynikiem, po przeczytaniu postow o tym, ze trzeba mordowac wiecej ksiezy
              jak uczynila to swego czasu komuna,
              opadly mi rece i nie wiem smiac sie czy plakac...

wybieram ponownie emigracje wewnetrzna
              w.
          • Gość: wlodek do natt... IP: 10.25.1.* / *.singnet.com.sg 23.08.01, 09:05
            zgadza sie, nigdy nie twierdzilem, ze nie - tylko nie potepiam tych co byli zastraszeni...
            a w ktoryms z postow przeczytalem, ze "jezeli chodziles po chodnikach, to kolaborowales"
            co jest bzdura i falszem, bo ludziska mieli swoje powody do tego by siedziec cicho,
            ot kogos z rodziny wywieziono kibitka, kogos noca w parku na alejce zakopano na wieki -
            to dziala, terror jest narzedziem skutecznym... wiec nie zgadzam sie tylko z tym cytatem...
            pozdrawiam...
            w
            • Gość: natt Re: do natt... IP: *.pgi.waw.pl 23.08.01, 10:15
              Gość portalu: wlodek napisał(a):

> zgadza sie, nigdy nie twierdzilem, ze nie - tylko nie potepiam tych co byli zas
              > traszeni...
              > a w ktoryms z postow przeczytalem, ze "jezeli chodziles po chodnikach, to kolab
              > orowales"
              > co jest bzdura i falszem, bo ludziska mieli swoje powody do tego by siedziec ci
              > cho,
              > ot kogos z rodziny wywieziono kibitka, kogos noca w parku na alejce zakopano na
              > wieki -
              > to dziala, terror jest narzedziem skutecznym... wiec nie zgadzam sie tylko z ty
              > m cytatem...
              > pozdrawiam...
              > w

zgadzam sie z toba, ze ten cytat (nie moj zreszta) jest przesadzony, na tej
              zasadzie to nawet ten, ktory oddychal PRL-owskim powietrzem, jest kolaborantem.
              Widzisz, tylko ze ja juz pare razy spotkalem ludzi, ktorzy byli w czechoslowacji
              jako sily interwencyjne, i to nie oficerow, tylko zwyklych zasadniczych, i oni
              wszystcy mowili np. "ale zesmy fajnie pepikom dokopali itp." A to juz nie jest
              kwestia zbrodniczego anonimowego "systemu czy "wielkiego brata" , ale zwyklej
              ludzkiej glupoty i skurwysynstwa. Chodz prawda tez jest, ze przed interwencja,
              np. w Marcu, ale i pozniej (wsrod robotnikow (sic!)) slynne bylo haslo:
              "cala polska czeka na swojego dubczeka". A wybacz mi, ale 68 rok to juz nie byly
              czasy, kiedu ludzie poprostu znikali. Stracic prace, w ekstremalnym przypadku
              pojsc do mamra to tak, ale na wieksza skale nic wiecej.
    • Gość: RIO Re: Wysługiwanie się WIELKIEMU BRATU IP: 193.227.223.* 23.08.01, 08:49
      Wtedy była Czechosłowacja a teraz jest Jugosławia. Zawsze musimy się komuś
      wysługiwać!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka