Dodaj do ulubionych

Prezes znowu zdradzony o świcie,

08.12.13, 20:21
tym razem przez Ziemkiewicza:

"Wybór między PiS a PO to wybór między sektą a mafią"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15098445,Ziemkiewicz___Wybor_miedzy_PiS_a_PO_to_wybor_miedzy.html

O dziwo, saloon(24) nie buczy jak rój pszczół w ulu, w który ktoś psiknął dezodorantem. Jeden Warzecha skomentował, nawet całkiem rozsądnie:

Rafał Ziemkiewicz (który chyba już ostatecznie przestał być w tej sytuacji „ulubionym publicystą” Joanny Lichockiej) użył podczas konwencji PR bardzo udanej metafory: Tusk i Kaczyński to dwie strony tej samej monety, za którą nic już nie można kupić. Wielu oburzyło się na stawianie obu polityków obok siebie, ale wychodząc z przyjętego przez Rafała punktu widzenia można jednak na takie porównanie przystać – niezależnie od wszystkich różnic. Obaj bowiem są częścią systemu, który nie jest w stanie zaoferować nam żadnego rozwiązania, zakłócającego jego logikę. Tak jest choćby ze zmianą systemu wyborczego.

lukaszwarzecha.salon24.pl/553673,gowin-na-linie

PS. O co chodzi z tym jabłokiem?
Obserwuj wątek
    • sz0k znowu? 08.12.13, 21:07
      Ziemkiewicz używa tego porównania już od ładnych kilku lat...
    • sz0k Re: Prezes znowu zdradzony o świcie, 08.12.13, 21:09
      jaceq napisał:

> PS. O co chodzi z tym jabłokiem?

Była kiedyś taka marka (może nadal jest): "Zielone jabłuszko" (mydła robili m.in.). Z tym to GWno mi się kojarzy właśnie.
      • jaceq Re: Prezes znowu zdradzony o świcie, 08.12.13, 21:27
        Aha, (mydełko), bo już podejrzewałem, że to coś wspólnego z winem niegronowym, zawierającym siarczany, nie siarczyny, ma (mignął mi gdzieś tam pewien Mojzesowicz).

Natomiast nie miałem pojęcia, co Rafcio głosi od roku, bo go zwyczajnie nie czytałem. Ciekawość, co głosił w poprzednim czasokresie? Pamiętam za to, że (na saloonie bodajże) pewien zagorzały fan Rafcia bardzo miał mu za złe jego antysmoleńskość (czytaj: pewną neutralność wobec kwestii zamachowych), a były to czasy helu, sztucznej grawitacji i maskirowki. No i po takiej wyraźnej - było-nie-było, ale jednam - manifestacji poparcia Jabłoka czekam na kolejnych zawiedzionych.

U mnie osobiście pojawienie się tego nowego PJN-u (tym razem wypusk-Tusk) w moich preferencjach wyborczych nic nie zmienia. W wybory będę sobie świętował z dala od komisji wyborczych.
        • jaceq Re: Prezes znowu zdradzony o świcie, 08.12.13, 21:48
          Zresztą niejaki Zebe zapodał (w komentarzach), że

"RAZ puszczał sygnały od co najmniej od miesiąca. Sekta pojawiła się kilkanaście dni temu."

A Ty, Sz0ku, o roku!
          • sz0k Re: Prezes znowu zdradzony o świcie, 08.12.13, 23:01
            jaceq napisał:

> Zresztą niejaki Ze
            > be zapodał
            (w komentarzach), że
            >
            > "RAZ puszczał sygnały od co najmniej od miesiąca. Sekta pojawiła się kilkana
            > ście dni temu
            ."
            >
            > A Ty, Sz0ku, o roku!

Nie od roku, ale od kilku lat nawet. Tylko, że ja mówię o tym porównaniu "mafia/sekta", a nie o jabłcokach jakichś. Np. tu:
            www.rp.pl/artykul/597472_Ziemkiewicz--Radykalizm-niewybieralny-.html
            Sprzed prawie 3 lat już, a i tak pisze:
            "Dość dawno temu ukułem publicystyczną formułę, iż wybór pomiędzy PO a PiS jest jak wybór pomiędzy mafią a sektą."
    • piq Ziemkiewicz nie zdradził nikogo,... 09.12.13, 03:16
      ...on to mówi od dawna. Co najmniej od kilku lat, pamiętam jakiś jego tekst w starej Rzepie, tylko nie pamiętam, czy na blogu, czy jako publicystykę.
      • piq o, sz0k napisał,... 09.12.13, 03:16
        ...przepraszam za duplikowanie.
    • oleg3 Polska Razem 09.12.13, 13:22
      Witam ten projekt polityczny z sympatią i jestem wśród tych -góra- kilkunastu procent wyborców, do których kieruje ofertę. Pewnie oddam na nich głos w najbliższych wyborach (PE?) o ile w ogóle będę głosował (chyba jeszcze nie głosowałem w wyborach do Europarlamentu).

Odrębną sprawą są analizy: czy to projekt antypisowski czy antypeowski? Mam nadzieję, że tym zadecydują wyborcy.
      • sz0k olegu na litość faraona! 09.12.13, 18:12
        oleg3 napisał:

> Witam ten projekt polityczny z sympatią i jestem wśród tych -góra- kilkunastu p
        > rocent wyborców, do których kieruje ofertę. Pewnie oddam na nich głos w najbliż
        > szych wyborach (PE?) o ile w ogóle będę głosował (chyba jeszcze nie głosowałem
        > w wyborach do Europarlamentu).
        >
        > Odrębną sprawą są analizy: czy to projekt antypisowski czy antypeowski? Mam nad
        > zieję, że tym zadecydują wyborcy.

Przecież to są znowu te same mordy, tylko pod kolejnym, nowym i dodam, nader komicznym, szyldem... Czego Ty się po nich nowego spodziewasz? Kontynuacji wykwitów ala Ela Jakubiak:

EJ: Rozumiem, że pan by chciał wszystkich urzędników pozwalniać.
        RM: Powiedzmy, połowę.
        EJ: U nas uważa się, że biznes tworzy państwo, a urzędnicy państwowi je niszczą, a to oni przygotowują wielką infrastrukturę dla życia dziennikarzy, biznesu. Gdyby nie oni, gdyby nie tacy ludzie jak ja, byłby pan bez numeru dowodu, zameldowania...
        RM: Gdyby nie biznes, pani byłaby bez pensji.
        EL: To nieprawda! Wypracowuję ją jako urzędnik państwowy, wydając panu zaświadczeni, by mógł pan prowadzić działalność gospodarczą, przygotowując działkę do inwestycji i tak dalej. W sumie to ja panu pozwalam pracować.
        RM: Słucham?! To niewiarygodne!

(wywiad z Robertem Mazurkiem z 2007r. za: wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/214642,jakubiak-kazda-kancelaria-ma-swoje-grzechy.html )
        • oleg3 Re: olegu na litość faraona! 09.12.13, 19:11
          Na Korwina nie głosuję!
          • sz0k Re: olegu na litość faraona! 09.12.13, 20:49
            oleg3 napisał:

> Na Korwina nie głosuję!

I słusznie smile
          • krates-8 zagłosujesz na NP na złość korwinowi? 10.12.13, 01:16
            oleg3 napisał:
            > Na Korwina nie głosuję!

widać masz powody
            dla mnie
            na razie
            nie ma na kogo
            poza korwinem
            • krates-8 oczywiście "na Polskę Razem" miało być, sorry /nt 10.12.13, 01:18
              Jeszcze Polska nie zginęła?
            • oleg3 Re: zagłosujesz na NP na złość korwinowi? 10.12.13, 09:41
              Co robić?

Najprościej olać wybory. Równie prosto jest zagłosować na "Korwina". Zwalnia nas to z obowiązku dokonania wyboru i przyjęcia "na klatę" jego konsekwencji.

W przypadku PR Gowina (o ile kalendarz wyborczy nie ulegnie przetasowaniu) mogę sobie spokojnie pozwolić na testowanie. Wybory do PE to - w moim odczuciu - rodzaj testu popularności. Władzy się w tych wyborach nie traci i nie zdobywa.
        • krates-8 szoku thx za link do wyznań archetypowej biurwy nt 10.12.13, 01:13

• jaceq Re: szoku thx za link do wyznań archetypowej biur 10.12.13, 13:34
            To jest coś pięknego, co przytoczył Sz0k. To jest to, co JE Prezes był łaskaw nazywać "pro-państwowością", te "to ja panu pozwalam pracować". Elka decyzją Prezesa przestałą być "propaństwowa" w listopadzie 2010. Prezesowa definicja "pro-państwowości" - o ile się nie mylę - w tym dniu, ani żadnym kolejnym, się nie zmieniła.

Dlatego w dzień wyborów oddam się najpierw łamaniu ciszy wyborczej, a po kościele - pójdę do karczmy i oddam się pijaństwu, bez względu na to, czym to święto demokracji się skończy.
            • oleg3 Re: szoku thx za link do wyznań archetypowej biur 10.12.13, 14:22
              jaceq napisał:

> To jest coś pięknego, co przytoczył Sz0k.

Co ten Mazurek ma w sobie, że idiotki (idioci też!) biegną do niego by wykazać się skrajną głupotą?
              Gdyby przyjąć kryterium "wywiad u Mazurka" to kandydatów do Sejmu trza by chyba brać z przedszkola.
              • jaceq Re: szoku thx za link do wyznań archetypowej biur 10.12.13, 22:35
                Nic nie ma (w sobie) ten Mazurek. Idioci i idiotki biegają tam, gdzie ich w danym momencie chcą. To jest sport narodowy idiotek i idiotów.
      • jaceq Re: Polska Razem 10.12.13, 13:56
        oleg3 napisał:

> Pewnie oddam na nich głos

Postulatem czynnych praw wyborczych dla dzieci z pewnością przyciągną określony elektorat: ten mianowicie, któremu zawsze "się należy", choćby to miało być nalane z salomonowego próżnego.* Oczywiście temu elektoratowi trzeba będzie przyobiecać spełnienie ich socjalistycznych ambicji. A potem - albo ich olać i skończyć jak Tusk, albo spełnić: wprowadzić socjalizm. To drugie próbowały wprowadzić Kaczory i długo to nie potrwało.

• oleg3 Re: Polska Razem 10.12.13, 14:17
          > Postulatem czynnych praw wyborczych dla dzieci z pewnością przyciągną określony
          > elektorat:

Ten elektorat jacqu ma w dupie prawa polityczne. Idzie mu o kasę na wczoraj. Nie jest w stanie uchwycić związku pomiędzy pomysłem Gowina (niekonstytucyjnym) a własnym interesem.

Przyjąłem zobowiązanie
          Formalnie to zobowiązanie mnie nie obowiązuje, ale go dotrzymam.

• sz0k o kurka! 10.12.13, 18:34
            oleg3 napisał:

> > Postulatem czynnych praw wyborczych dla dzieci z pewnością przyciągną okr
            > eślony
            > > elektorat:
            >
            > Ten elektorat jacqu ma w dupie prawa polityczne. Idzie mu o kasę na wczoraj. N
            > ie jest w stanie uchwycić związku pomiędzy pomysłem Gowina (niekonstytucyjnym)
            > a własnym interesem.
            >
            > Przyjąłem zobowiązanie
            > Formalnie to zobowiązanie mnie nie obowiązuje, ale go dotrzymam.

Widzę, że ja też w tym wątku złożyłem pewne zobowiązanie:
            forum.gazeta.pl/forum/w,13,131735368,131747185,a_jak_tam_POwskie_4xTAK_.html?wv.x=2
            To jak tam, mam już iść po sól, pieprz i keczup, czy jak zwykle GWno wyszło z tych pomysłów?
            • jaceq Re: o kurka! 10.12.13, 22:03
              2011? Widzę, że Twoja klawiatura zasłużenie przeżyła i ma się dobrze i Twoje zęby takoż.
              • sz0k Re: o kurka! 11.12.13, 00:53
                jaceq napisał:

> 2011? Widzę, że Twoja klawiatura zasłużenie przeżyła i ma się dobrze i Twoje zę
                > by takoż.

A to udało się jakieś zawody zderegulować PO? Bo jakoś tak słabo śledzę poczynania naszego (nie)rządu. Kiedyś nawet założyłem odpowiedni wątek:
                forum.gazeta.pl/forum/w,13,119842809,119842809,Ile_obietnic_wyborczych.html
                ale jakoś od 3 lat nie mogę się doczekać odpowiedzi.
                • jaceq Re: o kurka! 11.12.13, 07:32
                  Zderegulować to nie, ale za to udało się wyregulować kilka kolejnych.
                  • oleg3 Re: o kurka! 12.12.13, 11:54
                    jaceq napisał:

> Zderegulować to nie, ale za to udało się wyregulować kilka kolejnych.

ms.gov.pl/pl/deregulacja-dostepu-do-zawodow/i-transza/
                    W dniu 23 lipca 2013 r. w Dzienniku Ustaw pod poz. 829 została opublikowana ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów. Zgodnie z brzmieniem art. 50 ustawy, wchodzi ona w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, tj. 23 sierpnia 2013 r. z wyjątkiem art. 1 (ustawa – Kodeks wykroczeń), art. 5 (ustawa o Straży Granicznej), art. 8 (ustawa o gospodarce nieruchomościami), art. 9 (ustawa o ochronie osób i mienia), art. 10 (ustawa o usługach turystycznych), art. 13 (ustawa o broni i amunicji), art. 15 (ustawa o usługach detektywistycznych), art. 16 (ustawa o transporcie drogowym), art. 17 (ustawa – Prawo lotnicze), art. 24 (ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych) oraz przepisów przejściowych do ww. ustaw zawartych w art. 28 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2 i 3, art. 36-42 oraz art. 49 ust. 3, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2014 r.

Transza II jest po 1-szym czytaniu. Są jeszcze transze III i IV. Te powyżej nr I padną, ale I jest już prawem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka