Dodaj do ulubionych

Cywilizowanie III RP ze Strassburga...

05.11.14, 10:38
wirtualnapolonia.com/2014/11/04/grzegorz-braun-wygrywa-w-strasburgu-proces-dot-nazwania-prof-miodka-agentem-sb/
Leśne skrzaty z wymiaru sprawiedliwości mają poważny dylemat...
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 15:27
      qwardian napisał:

> wirtualnapolonia.com/2014/11/04/grzegorz-braun-wygrywa-w-strasburgu-proces-dot-nazwania-prof-miodka-agentem-sb/
      > Leśne skrzaty z wymiaru sprawiedliwości mają poważny dylemat...

Uważaj żeby ciebie jakiś nawiedzony "dziennikarz" nie ucywilizował bezkarnie, odnajdując niechlubne karty z twojej przeszłości. A swoją drogą ciekawe jak wróg demokracji i przeciwnik zjednoczonej Europy bez wstydu i skrupułów korzysta ze skargi do instytucji europejskiej.
      Ale pecunia non olet
      • oleg3 Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 15:46
        wikul napisał:

> A swoją drogą ciekawe jak wróg
        > demokracji i przeciwnik zjednoczonej Europy bez wstydu i skrupułów korzysta ze
        > skargi do instytucji europejskiej.

Podam ci link. Po przeczytaniu napisz sprostowanie.

bip.ms.gov.pl/pl/prawa-czlowieka/europejski-trybunal-praw-czlowieka/o-trybunale/
        • wikul Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 16:08
          oleg3 napisał:

> wikul napisał:
          >
          > > A swoją drogą ciekawe jak wróg
          > > demokracji i przeciwnik zjednoczonej Europy bez wstydu i skrupułów korzy
          > sta ze
          > > skargi do instytucji europejskiej.
          >
          > Podam ci link. Po przeczytaniu napisz sprostowanie.
          >
          > bip.ms.gov.pl/pl/prawa-czlowieka/europejski-trybunal-praw-czlowieka/o-trybunale/

Nie musisz podawać mi linków. Wiem doskonale co to jest Europejski Trybunał Praw człowieka.

Polska ratyfikowała Konwencję w dniu 19 stycznia 1993 roku jako jedno z 47 Państw - Członków Rady Europy. Dokument ten stanowi wspólną wartość europejskiej demokracji oraz zapewnia unikalny europejski porządek prawny w sferze ochrony praw jednostki i demokracji(pod.moje).

Oczekuje sprostowania raczej od ciebie bo może nie znasz poglądów Brauna.
          • oleg3 Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 16:21
            wikul napisał:

> Oczekuje sprostowania raczej od ciebie bo może nie znasz poglądów Brauna.

Poglądy Brauna nie mają tutaj nic do rzeczy. Niby - ja napisałeś - wiesz co to jest ETSC, a nie wiesz, że nie ma nic wspólnego ze "zjednoczoną Europą". To nie jest instytucja unijna. A tą demokracją to jest ściema: Rosja, Azerbejdżan ...

pl.wikipedia.org/wiki/Rada_Europy
            pl.wikipedia.org/wiki/Rada_Europy#Cz.C5.82onkowie_Rady_Europy
            • wikul Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 17:02
              oleg3 napisał:

> Poglądy Brauna nie mają tutaj nic do rzeczy. Niby - ja napisałeś - wiesz co to
              > jest ETSC, a nie wiesz, że nie ma nic wspólnego ze "zjednoczoną Europą". To nie
              > jest instytucja unijna. A tą demokracją to jest ściema: Rosja, Azerbejdżan ...

Mają, mają, jak najbardziej. I nie kojarz zjednoczoną Europę wyłącznie z Unią Europejską. Celowo napisałem "zjednoczona" z małej litery bo dotyczy to całej (prawie) Europy, zrzeszonej w różny sposób.
              A demokracja jest potrzebna tylko jak się chce poskarżyć na "opresyjne" zniewolone kondominium zwane Polską, tak ? W przeciwnym wypadku to ściema ?
              • oleg3 Przestań pieprzyć n/t 05.11.14, 17:48

• wikul Argument koronny - Przestań pieprzyć 05.11.14, 18:13
                  Sam przestań pieprzyć. Jak zwykle wtrącasz się ze swoimi "mądrościami" a przyłapany odpowiadasz impertynencjami.
                  • oleg3 Masz klasę! 05.11.14, 18:54
                    Ten kto się pomyli, dziękuje za grzecznie zwróconą uwagę i prostuje swoją wypowiedź. Ty zaś pieprzysz bez sensu zamiast napisać - pomyliłem się.

• wikul Ty za to masz umiejetność odwracania kota ogonem 05.11.14, 23:24
                      ... niczym błaszczaki, hofmany czy inne brudzińskie.

oleg3 napisał:

> Ten kto się pomyli, dziękuje za grzecznie zwróconą uwagę i prostuje swoją wypow
                      > iedź. Ty zaś pieprzysz bez sensu zamiast napisać - pomyliłem się.

Twoja stara śpiewka, jeszcze nigdy nie przyznałeś się do pudła. Nawet gdy wróg dupokracji żebra o sprawiedliwość w dupokracji europejskiej.
                      • oleg3 Ja jestem człek zgodny 06.11.14, 09:32
                        Specjalnie dla ciebie zmienimy sens "zjednoczonej Europy" tak by pasowały: Szwajcaria (motor integracji europejskiej), Rosja (wzór demokracji) i Azerbejdżan (typowy kraj UE).
                        • wikul Re: Ja jestem człek zgodny 06.11.14, 15:53
                          oleg3 napisał:

> Specjalnie dla ciebie zmienimy sens "zjednoczonej Europy" tak by pasowały: Szwa
                          > jcaria (motor integracji europejskiej), Rosja (wzór demokracji) i Azerbejdżan (
                          > typowy kraj UE).

Ty niczego nie musisz zmieniać, wystarczy gdy spróbujesz zrozumieć że świat to nie Lichtenstein i jest nieco bardziej skomplikowany a wróg demokracji nie powinien korzystać z jej instrumentów. Jeżeli ma resztki honoru, oczywiście.
                          Masz prawo do innego zdania, ale jego poparcia nie musisz szukać w Szwajcarii, Rosji czy Azerbejdżanie.
                          • oleg3 Re: Ja jestem człek zgodny 06.11.14, 17:28
                            Europejski Trybunał Praw Człowieka jest instrumentem demokracji? Toż to sąd! Jak sąd może być instrumentem demokracji? Obrażasz organy! Zarzucasz sądom i trybunałom instrumentalizm. Poniżasz w oczach opinii publicznej.
                            • wikul Re: Ja jestem człek zgodny 06.11.14, 23:50
                              oleg3 napisał:

> Europejski Trybunał Praw Człowieka jest instrumentem demokracji? Toż to sąd! Ja
                              > k sąd może być instrumentem demokracji? Obrażasz organy! Zarzucasz sądom i tryb
                              > unałom instrumentalizm. Poniżasz w oczach opinii publicznej.

EUROPEJSKI TRYBUNAŁ PRAW CZŁOWIEKA
                              – organ Europejskiej Konwencji Praw Człowieka

Art. 10 Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności
                              (ratyfikowanej przez Polskę 19 stycznia 1993 r.)
                              ...
                              2. Korzystanie z tych wolności, jako pociągające za sobą obowiązki i odpowiedzialność, może podlegać takim wymogom formalnym, warunkom, ograniczeniom i sankcjom, jakie są przewidziane przez ustawę i niezbędne w społeczeństwie demokratycznym w interesie bezpieczeństwa państwowego, integralności terytorialnej lub bezpieczeństwa publicznego, ze względu na konieczność zapobieżenia zakłóceniu porządku lub przestępstwu, z uwagi na ochronę zdrowia i moralności, ochronę dobrego imienia i praw innych osób oraz ze względu na zapobieżenie ujawnieniu informacji tajnych lub na zagwarantowanie powagi i bezstronności władzy sądowej.
                              ...
                              • oleg3 Masz rację 07.11.14, 07:58
                                powiedział rabin w znanej anegdocie.

Ja rabinem nie jestem. Moim zdaniem wszystko ci się myli. Jestem już znudzony tą sprawą, pora na ostatnią kwestię. Braun byłby hipokrytą gdyby kwestionował jurysdykcję Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, a przyciśnięty przez polski wymiar sprawiedliwości poleciał ze skargą do Strasburga. Kwestionowanie europejskiego modelu demokracji nie stoi w sprzeczności z uznawaniem jurysdykcji ETPC. Liechtenstein, Watykan (na prawach obserwatora) należą do Rady Europy.
                                • oleg3 Jurysdykcja ETPC 07.11.14, 08:58
                                  Przepraszam, że za wikipedią, ale idzie o elementarz i wikipedia nam wystarczy.

Konwencja Europejska a Polska
                                  Polska przystąpiła do Rady Europy 26 listopada 1991 r. Tego samego dnia Polska podpisała Europejską Konwencję Praw Człowieka (co było politycznym wymogiem uzyskania członkostwa w Radzie Europy). Konwencja zaś została ratyfikowana 19 stycznia 1993 r. i tego samego dnia Konwencja Europejska weszła w życie w stosunku do Polski. Deklarację o uznaniu jurysdykcji Trybunału złożono 1 maja 1993 roku. Po uznaniu przez Polski Rząd jurysdykcji Europejskiej Komisji Praw Człowieka (już nieistniejącej) oraz Europejskiego Trybunału Praw Człowieka można już było składać skargi do Trybunału w Strasburgu przeciwko Państwu Polskiemu. W dniu 26 lipca 1994 Polska ratyfikowała protokoły nr 1 i 4, 18 października 2000 protokół nr 6, a 4 listopada 2002 protokół nr 7 (nadto ratyfikowała protokoły nr 2, 9 i 11, dotyczące kwestii proceduralnych).

• jaceq Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 19:32
        wikul napisał:

> A swoją drogą ciekawe jak wróg demokracji i przeciwnik zjednoczonej Europy bez wstydu
        > i skrupułów korzysta ze skargi do instytucji europejskiej.

Mnie też zawsze ciekawiło zjawisko przyrodnicze, że głośni krzykacze o "eurokołchodzie", "ZSRE" kiedy trwoga bez wahania korzystają z prerogatyw wyszydzanych przez nich instytucji.

> Ale pecunia non olet

Marna ta pecunia. Ten von Brałn wypieniaczył zaledwie 11 tys. euro. Podejrzewam, że to kwota rzędu wynagrodzenia mecenasa Hamburry. Ciekawe, czy podatnik polski wypłaci mu równowartość w złotówkach, czy też zgodzi się przyjąć eurosrebrniki.

Moim skromnym zdaniem Trybunał przesadził nazywając tego Browna dziennikarzem.
        • wikul Re: Cywilizowanie III RP ze Strassburga... 05.11.14, 23:17
          jaceq napisał:

> Mnie też zawsze ciekawiło zjawisko przyrodnicze, że głośni krzykacze o "eurokoł
          > chodzie", "ZSRE" kiedy trwoga bez wahania korzystają z prerogatyw wyszydzanych
          > przez nich instytucji.

Zacytowałeś stosunkowo łagodne określenia, von Braun ma o wiele bardziej dosadne co mu i jego "honorowi" nie przeszkadza w szukaniu sprawiedliwości w europejskiej dupokracji.

> > Ale pecunia non olet
          >
          > Marna ta pecunia. Ten von Brałn wypieniaczył zaledwie 11 tys. euro. Podejrzewam
          > , że to kwota rzędu wynagrodzenia mecenasa Hamburry. Ciekawe, czy podatnik pols
          > ki wypłaci mu równowartość w złotówkach, czy też zgodzi się przyjąć eurosrebrni
          > ki.
          >
          > Moim skromnym zdaniem Trybunał przesadził nazywając tego Browna dziennikarzem.

Dla wyrwania paru złotych ten "honorowy" Prawdziwy Patriota zostałby nawet sprzątaczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka