Dodaj do ulubionych

Moje oceny kandydatów po debacie

05.05.15, 23:31
A byłem Ci ja dzisiaj z wizytą u moich drogich rodzicieli i pozwoliłem sobie obejrzeć razem z nimi ten teleturniej 1 z... teefuuuu "debatę prezydencką" ofkors. Moje oceny:

1. Andrzej Duda - wymuskany, wyuczony, wszystko wykute i bez kartki, tyle że trema go ewidentnie zżerała i sprawiał często wrażenie zestresowanego. Generalnie zestaw frazesów i dupokratycznych banialuk, byleby pod publiczkie. Szczyt kiełbasy to brednie o jakichś 500 zeta dla najbiedniejszych rodzin i od 2 dziecka wzwyż...

2. Paweł Kukiz - przedstawiciel typowego "człowieka z ulicy", brak polityczno-medialnego obycia powoduje, że na stanowisko wymagające charyzmy i wizerunkowości się kompletnie nie nadaje. Jego konik w postaci "cudownego, wszystko leczącego" JOW traktuję w kategoriach dobrego żartu. To jak próba leczenia AIDS aspiryną.

3. Magdalena Ogórek - wizerunkowo wypadła świetnie. Jedna chyba z 3, czy 4 osób, która zachowała maksimum zimnej krwi, zero stresu, sporo wygadania (wyuczonego - wiadomo). Natomiast zdyskwalifikowała się merytorycznie (ekonomiści musieli mieć niezłą polewkę) bredząc coś, że jest za państwem wolnorynkowym z prostymi (niskimi?) podatkami, ale jednocześnie socjalno-opiekuńczym (czyli jednym słowem zamierza zredukować wpływy państwa, jednocześnie utrzymując, a najlepiej podnosząc jego wydatki). Dla mnie jako konserwatysty dodatkowo stwierdzeniem, że nie zamierza wetować "ustaw światopoglądowych".

4. Grzegorz Braun - Grzesiu odleciał bardziej niż się spodziewałem. Sprawiał wrażenie jakby przedawkował środki uspokajające. Jego maniera była nie do wytrzymania, a ciągłe powtarzanie o "Żydach, masonach" i robienie za uduchowionego męża opatrzności, gwarantuje poparcie ludu w granicach 0,1% Co ciekawe ani razu nie napomknął o monarchii, nawet w części poświęconej przyszłej wizji państwowości.

5. Adam Jarubas - wizerunkowo też trzymał poziom zbliżony do Ogórek. Co gadał to mało mnie interesowało, zapewne kolejne oklepane, PSL-owskie frazesy.

6. Paweł Tanajno - przedsiębiorca lewicowiec? What the f...? Ciężko mi było rozgryźć o co temu gościowi w zasadzie chodzi, bo sporo było w nim sprzeczności. Wizerunkowo jakośtam nawet by trzymał poziom gdyby nie to, że go poniosło gdzieś tak w połowie i zaczął się wykłócać o dodatkowy czas (po Bronku). To go przekreśliło (wizerunkowo u dupokratów zgromadzonych przed telewizornią).

7. Janusz Korwin-Mikke - dziadunio od lat bez zmian. Co chwila słyszałem jego sapanie i buczenie czegoś do mikrofonu jak akurat inni kandydaci mówili. W jednym miał 100% rację - po 25 latach 90% obecnych w studiu kandydatów gadało Korwinem (nagle wszyscy od lewa, poprzez centrum, do prawa, byli za uproszczeniem podatków, wolnym rynkiem, stworzeniem warunków dla małej i średniej przedsiębiorczości, itd.). Super, tylko co z tego. Dupokraci mają pamięć sięgającą najdalej tydzień wstecz (do ostatniego odcinka "M jak Miłość"), a nawet jeśli nie to Korwin jest skreślony wizerunkowo (już nawet nie mówię o wypowiedziach, ale z tą fizis i wymową nie nadaje się na urząd prezydenta), a nawet jeśli nie to i tak gadanie, gadaniem, a potem g... z tego wszystkiego wynika (prezydent nic nie może to raz, a 2 - 90% partii stało się nagle wolnorynkowe, tyle że socjalizm jak się pogłębiał tak się pogłębia - mówić pod publiczke to jedno, a robić to zupełnie co innego).

8. Marian Kowalski - no cuś tam gadał jak na narodowca przystało, natomiast tym, że praca w Polsce powinna być dla Polaków, ale zagraniczne korporacje i koncerny won (które dają niby komu prace jak nie Polakom?), mnie zabił...

9. Jacek Wilk - dla mnie bezdyskusyjny zwycięzca tej debaty. Szczyt opanowania i spokoju, do tego dużo merytoryki, konkretów, sensu i zdroworozsądkowości. Kompetentny. Jak na stary, dobry UPR przystało.

10. Janusz Palikot - ciężko tu o jakiś poważny komentarz... taka przeciwwaga dla Brauna, tylko z drugiej strony barykady... Główne co miał do zaoferowania to przyczepianie się do innych kandydatów i standardowe antyreligijne brednie.
Obserwuj wątek
    • piq ja nawet nie obejrzałem,... 06.05.15, 01:35
      ...ale miło czytać taką konkretną ocenę. Idziesz w związku z tym na wybory?
      • sz0k nic szczególnego nie straciłeś 06.05.15, 11:22
        Choć czasem fajnie popatrzeć na nowe twarze, które coraz śmielej starają się stawać w szranki z partyjnym betonem. Może coś kiedyś z tego będzie, kto wie.

piq napisał:

> ...ale miło czytać taką konkretną ocenę. Idziesz w związku z tym na wybory?

Na wybory chodzę w zasadzie zawsze. Pytanie tylko czy oddaję ważny głos, czy akurat manifestuję mój wstręt do dupokracji. Wilk mnie kupił tą debatą. Stary, dobry UPR, taki Korwin, ale bez tej jego egzaltacji i starczej demencji. Pewnie na niego zagłosuję, a w drugiej turze, tak jak już pisałem, dostawię kratkę i dopiszę Maxa Kolonkę. Dla mnie byłby to najlepszy prezydent w historii Polski smile
        • prudernik Re: nic szczególnego nie straciłeś 06.05.15, 12:08
          Młodzi zrobią sobie państwo fajne państwo dla młodych?

Gdzieżeś takie cudo widział? ...W ZSRR?...W III Rzeszy?
    • oleg3 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 06:29
      Moje odczucia po "debacie" są podobne. Zwróciłbym uwagę na kiepski występ Dudy. Tyle było gadania o tym, że Duda zmiażdży Komorowskiego w debacie przed II turą. Nic na to nie wskazuje.
    • pro100 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 07:37
      oczywistą oczywistością po debacie (jak i przed), że brunek miałby przesrane ze wszystkimi razem jak i z każdym z osobna.
    • ciocia_piqa Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 08:45
      Dzięki, sz0ku za recenzję kandydatów. Utwierdziłem się w przekonaniu, że zanim "wyrośnie" nam prawdziwy, charyzmatyczny przywódca, oddam głos na dotychczasowego prezydenta. Przynajmniej, jeśli niewiele naprawi to z pewnością niczego nie zepsuje. W moim wieku nie ma się ochoty na przeżywanie eksperymentów z państwem, na wielkie niewiadome a w konsekwencji na brak emerytury. Jak widzicie, nie przeszkadza mi w ogóle, że prezydent jest katolikiem, ważne, że nie chodzi na pasku biskupów, których za bardzo interesuje wpływ na państwo poprzez swoich ludzi na wysokich stanowiskach państwowych. Mam nadzieję, że wybór Komorowskiego powstrzyma zmierzanie kraju w kierunku państwa wyznaniowego. Przypominam niezorientowanym, że w państwach wyznaniowych takich jak Włochy, Hiszpania, Portugalia czy Irlandia stopa życiowa ludności poprawiła się wtedy, kiedy kościół przestał się wtrącać w kierowanie państwem.

10 maja oddamy głosy na prezydenta Komorowskiego. Napisałem "oddamy" bo wszyscy moi bliscy są podobnego zdania jak ja.

• a000000 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 09:53
        ciocia_piqa napisała:

Przypominam niezorie
        > ntowanym, że w państwach wyznaniowych takich jak Włochy, Hiszpania, Portugalia
        > czy Irlandia stopa życiowa ludności poprawiła się wtedy, kiedy kościół przestał
        > się wtrącać w kierowanie państwem.

??????? a co z krajami skandynawskimi, w których jeszcze do niedawna był KONSTYTUCYJNIE zagwarantowany prymat protestantyzmu nad innymi wyznaniami? A Zjednoczone Królestwo w którym głowa państwa jest głową kościoła?

Powiadasz,że głosujesz na Komorowskiego..... a co z panią Ogórek??? Jest "po linii" a do tego do twarzy jej z żyrandolem.

Nie wiem, na kogo głosować... żaden mi się nie podoba. Prezydentem, jako pierwszym obywatelem i przedstawicielem Narodu, powinien być KTOŚ, uznany, szanowany, mądry, inteligentny....
        Powiem tak. Kurna. Znowu nie mam na kogo głosować.

• prudernik Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 10:04
          "Powiem tak. Kurna. Znowu nie mam na kogo głosować."

No to sam wystartuj jak jesteś lepsza od doskonałego Dudy ale akurat wczoraj przytępionego ograniczeniami debaty i nieudanym planem sztabu wyborczego PiSu - wiadomo baba szefem.
          Patrz - moje oceny.

Co za ludzie?..sami niczym nie imponują..niczego nie spróbowali zrobić ...potem nie mając praktycznego życiowego doświadczenia by móc samemu oceniać powtarzają brednie podsuwane przez postkomusze media w których brylują zadufane, ignoranckie kmioty dzieci i wnuki obcego resortu władz okupacyjnych na Polskę.

"NIE MAM NA KOGO ZAGŁOSOWAĆ"....to zabieraj dupę w troki i jedź tam gdzie masz na kogo..droga wolna.
          • a000000 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 20:29
            prudernik napisał(a):

> No to sam wystartuj jak jesteś lepsza

niestety, Haszu drogi...lepszą nie jestem, jednakowoż to co widać to troszku mało jak na Pierwszego Obywatela.
        • ciocia_piqa Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 11:36
          a000000 napisała:

Prezydentem, jako pier
          > wszym obywatelem i przedstawicielem Narodu, powinien być KTOŚ, uznany, szanowan
          > y, mądry, inteligentny....

Takie warunki spełnia tylko jeden kandydat: Komorowski.

• a000000 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 20:24
            ciocia_piqa napisała:

> Takie warunki spełnia tylko jeden kandydat: Komorowski.

i tu dopada mnie wątpliwość wielka.
            • astra18 Re: Moje oceny kandydatów po debacie 07.05.15, 11:56
              a000000 napisała:

> ciocia_piqa napisała:
              >
              > > Takie warunki spełnia tylko jeden kandydat: Komorowski.
              >
              > i tu dopada mnie wątpliwość wielka.

Coś w tym musi być.
              Takiemu to dobrze jakieś weksle dać pod nos do podpisania skoro i tak nie wie co podpisuje
              Za "Rzepą":

"
              W rozmowie z TOK FM prezydentowi przydarzyła się jednak poważna wpadka. Przy okazji pytań o sprawy podatkowe i uprawnień konstytucyjnych, Komorowski stwierdził, że nie ma możliwości wetowania ustawy budżetowej.
              – Prezydent z mocy konstytucji nie podpisuje budżetu, nie ma prawa go wetować. Jeżeli kandydaci tego nie wiedzą i opowiadają bajki, jakby kandydowali na premiera, to jest to element kompromitacji politycznej – stwierdził. Konstytucja mówi jednak coś innego. Zgodnie z art. 224 Konstytucji RP to właśnie prezydent podpisuje ustawę budżetową, ma też prawo odesłać ją do Trybunału Konstytucyjnego."
      • prudernik niewykorzystana szansa ułana Kozietulskiego 06.05.15, 09:53
        Moje oceny:
        1.
        sztampowy bez jaj z już oklepanymi hasłami (zmęczenie + stres?) nie zostawił sobie czasu na riposty - został bezbronny na własne życzenie a mógł (uległ błędnej koncepcji sztabu PiS?) pójść na ŻYWIOŁ + KOMPETENCJE
        czym rozłożył by WSZYSTKICH NA ŁOPATKI
        sprzedając swoją osobowość na tle Palikota i Kukiza
        i kompetencje w ripostach na tle Wilka i Korwina
        2.
        Kukiz wypadł nadspodziewanie dobrze - brak obycia i fatalne zachowanie nieprzygotowanego sztubaka
        w połowie debaty przekreśliło całe napompowane wizerunkowe wrażenie - król jest nagi
        każdy Polak żyjący dz młotem i kowadłem rozumie, ze prezydent nigdy nie może dać się zaskoczyć
        3.
        Krótki rękaw i uroda gasnąca przy uśmiechu wyzeruje wszelkie pozy i zalety kompetencyjne Odpada!
        Żadna normalna baba na taką NIGDY nie zagłosuje...ze strachu.! Chłop ma dać w żeby każdemu kto napadnie dom a ona ma uciec do domu i schować się z dziećmi w kuchni - jak premierzyca Kopacz!
        To najstarszy i najtrwalszy atawizm. I żadne GENDER tego nie zmieni!
        4.
        Grzegorz Braun - wypadł świetnie ale naród nie dorósł nie tylko do etapu wyżyn jego duchowości.
        ale nawet do "mądrości" Kukiza co z letkiewicza wyrósł na podwórkowego Szelę.
        5.
        Jarubas -PostKomusza Oxymoronia, niewiarygodność i paranoja jakby diabeł machał anielskimi pozłacanymi skrzydłami
        - czyli POkaz jak dobrze rozumieją w zdradzieckiej koalicji jakimi są zdrajcami i dywersantami
        wszystkie szwindle wymienił jednym tchem, które sam popierał. Ze śmigłowcami na zgubę Mielca i Świdnika i przesranym OFFSETem włącznie.
        6.Patrz Palikot + Kukiz w lepszej wersji
        7.
        Korwin - bat na PiS jak w 1992 agentura cuchnie na 1 km
        8.
        Kowalski - bardzo klarownie i przejrzyście pokazał na czym polega kolejny rozbiór Polski
        niestety nie znalazł wytrycha przebicie resortowej propagandy - swoją osobowością i stylem
        9.
        Wilk nowy Balcerowicz dopasowany do mądrości etapu b. dobre wrażenie gruntownie przygotowany piar i aktorstwo
        10
        bz. jaki koń każdy widzi a fakt, ze MEDIA oszalały w komplementach dowodzi komu służy.
        na pewno nie Polakom.

P.S.

Może przybyły na odsiecz Oleg3 by sie odniósł do moich ocen w drodze wyjątku?
        No panie naukowiec, podbródek widzę a nosa nie...
      • qwardian Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 12:09
        ciocia_piqa napisała:

Przypominam niezorientowanym, że w państwach wyznaniowych takich jak Włochy, Hiszpania, Portugalia czy Irlandia stopa życiowa ludności poprawiła się wtedy, kiedy kościół przestał się wtrącać w kierowanie państwem.

Zorientowani wiedzą, że potęga tych państw przypadała na czasy kiedy przypalały pośladki pod takimi wrogami religii jak Ty za wyjątkiem Irlandii, która z tego powodu cierpiała głód i nędzę...
    • hymenos Wszystko się zgadza, sz0k. 06.05.15, 10:05
      Włącznie ze wskazaniem zwycięzcy. Dodam tylko, że Palikotowi oprócz obycia politycznego i wynkających z tego frazesów udało się mimochodem rzucić ciekawy pomysł. Zaproponował on uzależnienie ilości posłów od frekwencji. 50% frekwencji = 50% obsadzania stołków poselskich.
      • sz0k fakt, zapomniałem o tym 06.05.15, 11:25
        hymenos napisał:

> Włącznie ze wskazaniem zwycięzcy. Dodam tylko, że Palikotowi oprócz obycia poli
        > tycznego i wynkających z tego frazesów udało się mimochodem rzucić ciekawy pomy
        > sł. Zaproponował on uzależnienie ilości posłów od frekwencji. 50% frekwencji =
        > 50% obsadzania stołków poselskich.

To była chyba jedyna sensowna rzecz, którą powiedział Palikot. Wtedy miałoby rzeczywiście sens nawoływanie do nie chodzenia na wybory... zerowa frekwencja... zero posłów... mmmm... marzenie. Oczywiście nie realne bo oni sami i ich rodziny by poszli zawsze, oddać głos na samych siebie, no ale 10% posłów to i tak byłoby już coś.
        • prudernik Re: fakt, zapomniałem o tym 06.05.15, 12:15
          .....Miałbyś rację gdyby Polskę podzielić proporcjonalnie do ilości wyborców
          i ci co nie poszli mieliby swój rząd złożony z przegranych
          a ci co głosowali mieliby proporcjonalną część Polski rządzoną przez wygranych

Takie rozwiązanie konstytucyjne dałoby od razu EMPIRIYCZNĄ odpowiedź czy

PolskaRz-Demokratyczna lepsza od P-Niepospolita czy gorsza

A tak wychwalanie Palikota to jak całowanie trupa w dupę.
          • hymenos Tylko # wpadł na pomysł podziału dzielnicowego 06.05.15, 12:33
            prudernik napisał(a):

> .....Miałbyś rację gdyby Polskę podzielić proporcjonalnie do ilości wyborców
            > i ci co nie poszli mieliby swój rząd złożony z przegranych
            > a ci co głosowali mieliby proporcjonalną część Polski rządzoną przez wygranych
            >
            > Takie rozwiązanie konstytucyjne dałoby od razu EMPIRIYCZNĄ odpowiedź czy
            >
            > PolskaRz-Demokratyczna lepsza od P-Niepospolita czy gorsza

Podział Polski to Twój wkład w wieszczoną katastrofę? Pod czyją opieką planujesz schronić tą lepszą część?
            • prudernik Re: Tylko # wpadł na pomysł podziału dzielnicoweg 06.05.15, 13:07
              No i masz babo placek...
              najprostszej intuicji nie potrafisz uruchomić?
              • hymenos Re: Tylko # wpadł na pomysł podziału dzielnicoweg 06.05.15, 13:26
                prudernik napisał(a):

> No i masz babo placek...
                > najprostszej intuicji nie potrafisz uruchomić?

Najprostszej myśli nie jesteś w stanie przekazać klarownie?? Podział Polski jest oczywistym wnioskiem wyciągniętym z Twojego tekstu i co gorsza z całokształtu bytności forumowej. To nie był przypadek a naturalna konsekwencja dzielenia na lepszych Polaków i gorszych Antypolaków.
                • prudernik Re: Tylko # wpadł na pomysł podziału dzielnicoweg 06.05.15, 13:47
                  Kolejne zaćmienie umysłu?
                  Pytanie KOGO WYBIORĘ NA PREZYDENTA dzielnicy Polaków zadałeś sam czy ktoś je dyktował i nie pamiętasz?

• hymenos Re: Tylko # wpadł na pomysł podziału dzielnicoweg 06.05.15, 13:55
                    Tu jest początek i kontekst:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,13,157517169,157521229,Re_fakt_zapomnialem_o_tym.html
                    Nie pytałem się o wybór prezydenta, tylko pod czyją opieką znajdzie się Twoja dzielnica. Dla ułatwienia boską, ruską, amerykańską, islamską.... Wybór należy do Ciebie.
    • perla a ja poszedłem do knajpy na Ligę Mistrzów 06.05.15, 11:03
      bo wolę oglądać 22 facetów uganiających się za piłką, niż 11 uganiających się za stołkiem właśnie.
      • prudernik pomyliłeś Perło porządki. Bliźniak PiQa? 06.05.15, 11:33
        ja nawet nie obejrzałem,...
        piq 06.05.15, 01:35
        a ja poszedłem do knajpy na Ligę Mistrzów s
        perla 06.05.15, 11:03
        11 uganiających się za stołkiem właśnie.

Twoje porównania osłabiają i przyprawiają o mdłości sztubackim popisem kretynizmu
        obywatelskiego charakterystycznego dla MENELI SPOŁECZNYCH..

Nie obraź się ale sam się wystawiasz na surową ocenę PILARZA siedzącego na GAŁĘZI nad stawem od strony środka STAWU Z KROKODYLAMI.
        Siedzisz sobie trzymasz sztywno włączoną przez Bula piłę i nie chce Ci się nacisnąć wyłącznik piły. W dodatku jeszcze się z tym publicznie obnosisz jak mój krytyk bez mózgu i dobrego wychowania niejaki PiQ.

Wszystko cofnę jeśli napiszesz, że już z góry zaplanowałeś zagłosować na Dudę ale
        napisałbyś to wtedy inaczej bez właśnie.
        • prudernik Re: pomyliłeś Perło porządki. Bliźniak PiQa? 06.05.15, 11:36
          WSI - rządzi, WSI - radzi, WSI - nigdy PO nie zdradzi. Ot co.
          ZETA07:30
          ... aby nie być gołosłowną z tym WSI, poinformuję, że:

W przygotowaniu prezydenckich wyborów na terenie Belgii, bierze udział Jan Cibulla, to
          ten sam człowiek, który znajduje się w raporcie z weryfikacji WSI. Obecnie zatrudniony jest w polskiej służbie dyplomatycznej, i obecnie zajmuje się wyborami prezydenckimi.

Jak wyjaśnia Macierewicz, poprzednio działał on poprzez Oddział Y, był to oddział specjalny działający na zlecenie GRU i służb rosyjskich.Jego zdaniem, działanie Jana Cibulli było szkodliwe dla państwa polskiego
          ZETA07:46
    • andrzejg no...szoku 06.05.15, 12:19
      Poświęciłeś się i zmarnowałeś tyle czasu na czcze gadki kandydatów.

W każdym bądź razie wielkie dzięki za świetny opis kandydatów.
      Dodam do tego opisu Bronka, którego słuchałem w radiu podczas jazdy samochodem:

- spokojny, wyważony, ale uciekający od niewygodnych konkretów.

Na spokój mógł sobie pozwolić, dzięki życzliwemu dziennikarzowi, który nie drążył zbytnio niewygodnych tematów, a co najważniejsze wymijających odpowiedzi.

A.
      • prudernik Re: no...szoku do AG 06.05.15, 13:17
        oficer propagandowy zadaje pytania sterowanej kukle WSI (to z audycji Tok FM w zareklamowanej podczas sprzątania 2 pięter przed ostateczną katastrofą CH,D.iK.K.)
        w pozycji NA BACZOŚĆ ale NA KOLANACH.

Zobacz godzinę co to za audycja i Odsłuchaj Od Początku.
        To obraz III RP widziany z obu stron.
      • wikul Tą debatę powinien prowadzić ... 06.05.15, 13:17
        ... Tadeusz Sznuk - stwierdził facet z Kabaretu Ani mru, mru. I to jest najlepsze, moim zdaniem, podsumowanie spotkania tej zabawnej, niekompetentnej menażerii.
        • prudernik Re: Tą debatę powinien prowadzić ... 06.05.15, 13:45
          Chyba wpierw padła kąśliwa uwaga Dudy w trakcie o turnieju 1 z 10?
          • prudernik Sorry! Korekta ze Sznukiem 06.05.15, 13:53
            21:24
            Grzegorz Braun: "Taki to jest teleturniej. Jeden z dziesięciu"
            I Brauna małpuje bezwstydna małpa
            Pomaska z PO:

https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/66734951631430849937.jpeg
    • dachs Re: Moje oceny kandydatów po debacie 06.05.15, 13:27
      Moje wrażenia wyjątkowo dokładnie pokrywają się z wrażeniami sz0ka. Wilk był tam jedyny, który miał jakąś koncepcję, wizję i potrafił ja składnie wyrazić.
      Kukiz na Prezydenta moim zdaniem się tez nie nadaje, ale bardzo chętnie bym go widział w drugiej turzy gdyż wprowadził zdrowy ferment w dyskusję i jak żaden inny zamieszał w tzw. dołach, Tam właśnie gdzie rodzą się inicjatywy obywatelskie i samorządy. Im lepiej wypadnie tym skuteczniejszy będzie te ruch
      Po nich byłby Tanajno, gdyby nie ta awantura o czas po Komorowskim. Chłoptaś nie rozumie, że w czasie gry nie zmienia się reguł. Widzę go niezadługo w PiSie.
      Pomysł Palikota z frekwencją też mi się bardzo podobał, ale jest równie błyskotliwy propagandowo, jak niemożliwy do przeprowadzenia. Choć... konieczność ćwiartowania posłów w okręgach o niskiej frekwencji, jako konsekwencja takiej zasady liczenia miejsc w Sejmie jawi się jako b. kusząca odmiana.
      Słówko o braku Komorowskiego. Nie ma sensu, by urzędujący Prezydent brał udział w debacie prezentującej poglądy kandydatów. Jego poglądy już przez pięć lat poznaliśmy.
      Ponadto uważam za błąd konstytucyjny, że urzędujący Prezydent musi zbierać głosy i przechodzić tę samą procedurę co wszyscy kandydaci. Nie ma najmniejszego powodu, aby nie mógł kandydować "z automatu", broniąc stanowiska. Tak jak to będzie robił w debacie drugiej tury.
      I nie chodzi mi tu konkretnie o Komorowskiego. To samo napisałbym, gdyby prezydentem był każdy inny. Bo to, co jest teraz to żadna demokracja, a tylko jej pozory.
      • prudernik Dachsa oceny debaty są pokrętne 06.05.15, 14:13
        Tylko Duda mial przygotowany konkretny przekaz

prawdziwej diagnozy państwa i realnej recepty oraz przyrzeczenie wobec wyborców

"Podam się do dymisji" UWIARYGODNIONE przez PiS w 2007 roku.

Nie dajesz rady z jakiegoś powodu spełnić obietnic poddajesz się po kolejną ocenę
        suwerena!

Przekaz wychwalanego młodego Balcerowicza oparty był na wywołaniu dobrego wrażenia na który nabrali się PONOWNIE rozczarowani swoją naiwnością przebudzeni Korwinowcy i Palikociarze oraz jak widzę - umęczeni kompromitującą walką z PiSem - rozczarowani zrobieneim ich dokladnie w konia odrotną realizacją do obiecanek naiwniacy fani Platfusów.

"Mój program jest konkretny jak moje nazwisko" - Jacek Wilk. - Dajmy szansę młodemu pokoleniu ....czysty populizm resentymenty stanu wojennego i ustawy Wilczka dla nomenklatury czyli kolejne dzielenie...

Polska jest zarządzana przez dekrety urzędnicze - Jacek Wilk.

Zamiast konkretu bez dekretu?...kryterium winno być oczywiście inne czy dobry dekret czy zły?

Podkreśla, że nadzór państwa nad sądami jest przyczyną wyroków niekorzystnych dla obywateli.

Kuriozalna wypowiedź. Nadzór dobrze urządzonego państwa też? Gdyby powiedział o władzy wykonawczej to ok. Musze mu oddać - że zwrócił uwagę ba brak trójpodziału władzy w III RP - ale dlaczego nie wie? Na to jest i za mlody i za głupi.

Albo jest dobrze przeszkolony przez tych co ten trójpodział znieśli.

Duda doskonale wie dlaczego i ma zaplecze, które to potrafi przywrócić.
        A Polskę oddać Polakom.

Na nic Wasze mataczenia i zachwyty nad Wilkami co udają Owczarki.
        • dachs Re: Dachsa oceny debaty są pokrętne 06.05.15, 15:17
          prudernik napisał(a):

> Tylko Duda mial przygotowany konkretny przekaz

Właśnie. Że zrobi lepiej. To jest konkret.

> "Mój program jest konkretny jak moje nazwisko" - Jacek Wilk. - Dajmy szansę
          > młodemu pokoleniu
          ....czysty populizm resentymenty stanu wojennego i u
          > stawy Wilczka dla nomenklatury czyli kolejne dzielenie..
          .

Ustawy Wilczka zaczęły stawiać polskę gospodarkę na nogi. Spytaj jakiego konserwatysty.

> Zamiast konkretu bez dekretu?...kryterium winno być oczywiście inne czy dobry d
          > ekret czy zły?

Rzecz w tym Tadziu, że dekret urzędniczy musi z natury być zły, gdyż będzie sformułowany w interesie urzędników. Wilk to wie, Duda nie.

> Musze mu oddać - że zwrócił uwagę ba brak trójpodzia
          > łu władzy w III RP - ale dlaczego nie wie? Na to jest i za mlody i za głupi.

Ty jesteś stary i mądry więc podziel się wiedzą. Wilk się czegoś dowie z pożytkiem dla wszystkich
          >
          > Albo jest dobrze przeszkolony przez tych co ten trójpodział znieśli.

A kto? Konkretne ustawy i nazwiska odpowiedzialnych. Komu służy sędzia Kryże?
          >
          > Duda doskonale wie dlaczego i ma zaplecze, które to potrafi przywrócić.

Z tym zapleczem możesz mieć nawet rację. Statystycznie rzecz biorąc durni jest więcej, co jest największa słabością demokracji.

> A Polskę oddać Polakom.

Czyli zwolennikom Dudy. Ponieważ Duda nie cieszy się sympatią ani lewactwa, ani konserwatystów, ani liberałów, ani narodowców, ani chłopów, wychodzi na to, że jedynymi Polakami są jeden inżynier z Wrocławia, związkowi baronowie i parę babć w moherowych beretach.
          Co z nami zrobicie po objęciu władzy. Dacie do rozstrzelania Braunowi?
          • prudernik ileż mądrych wniosków tyle co w 2007 na PO 06.05.15, 17:06
            i to wystarczyłoby za cały komentarz.

Ale ja taki nie jestem. Wyjaśnię o tyle na ile.

Sądzisz, że w otwartym na globalizm bezradnym kraju nieotoczonym kordonem sanitarnym WOP, LWP, MO, SB i ORMO oraz TW SB na każdej klatce schodowej
            można wrócić do Wilczka - nie narażając naiwny naród na żer wszelakich gangów i mafii ?

Wszystkie dyskonta i galerie handlowałyby tylko i wyłącznie dopalaczami a banki zamieniono by na chwilówkowe piramidy.

Tylko 25 ustaw regulacji działalności gospodarczej
            uzyskania koncesji wymagało podjęcie działalności gospodarczej w zakresie:

wydobywania kopalin podlegających prawu górniczemu oraz poszukiwania złóż tych kopalin
            przetwórstwa i obrotu metalami szlachetnymi i kamieniami szlachetnymi
            wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią i amunicją
            wytwarzania środków farmaceutycznych, odurzających i psychotropowych, artykułów sanitarnych oraz substancji trujących
            wyrobu, oczyszczania i odwadniania spirytusu oraz wydzielania spirytusu z innego wytworu, a także wyrobu wódek
            wytwarzania wyrobów tytoniowych
            transportu morskiego, lotniczego oraz wykonywania innych usług lotniczych
            prowadzenia aptek
            obrotu z zagranicą towarami i usługami, określonymi w drodze rozporządzenia Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą
            obrotu dobrami kultury powstałymi przed 9 maja 1945 r.
            usług ochrony osób i mienia, detektywistycznych oraz w sprawach paszportowych
            Na tym koniec.
            11 obszarów zastrzeżonych - państwowe monopole lub kwestie bezpieczeństwa -

poza tym "hulaj dusza" i "wolnoć Tomku w swoim domku".

Złoszenia do ewidencji nie wymagały "uboczne zajęcia zarobkowe" - wytwarzanie, naprawa i handel przedmiotami użytku domowego, rękodzieło artystyczne czy handel nieprzetworzonymi produktami rolnymi, ogrodniczymi, leśnymi i hodowlanymi - czyli zajęcia, które dziś wylądowały w szarej strefie.
          • jerycho666 Re: Dachsa oceny debaty są pokrętne 06.05.15, 20:36
            dachs napisał:

> Co z nami zrobicie po objęciu władzy. Dacie do rozstrzelania Braunowi?

Ja jestem bardziej wymagajacy. Wczesniej juz pisalem, ze licze na ogrzanie sie przy plomieniach stosu jaki Hasz podpali pode mna. Niestety czuje, ze Hasz niedostatecznie mnie genderuje (chrzesciansko kocha jak Jezus) bo zamilkl.

Obadwa jezdescie Antychrysty. Bom se poczytal gnostyckiego Joszue.
      • prudernik Dachsu co do zachwytu nad Bulem to 06.05.15, 14:18
        forum.gazeta.pl/forum/w,13,157522042,157522346,Raczej_sprawiedliwy_wyrok_i_odsiadka_.html
      • wikul Jedyny który mnie zainteresował ... 07.05.15, 11:20
        ... to Wilk. Mówił składnie i kompetentnie o co mu chodzi. Niestety, jego poglądy mi nie odpowiadają.
        • a000000 Re: Jedyny który mnie zainteresował ... 07.05.15, 11:48
          wikul napisał:

> ... to Wilk. Mówił składnie i kompetentnie o co mu chodzi. Niestety, jego poglą
          > dy mi nie odpowiadają.

no cóż Wikulu, pojadę klasykiem: nikt nie jest doskonały... Ja mam tak samo.... w każdym kandydacie jest coś, co go w moich oczach dyskwalifikuje....chyba jakaś wybredna jestem. Przyjdzie mi głosować "przeciw".

• wikul Re: Jedyny który mnie zainteresował ... 07.05.15, 13:17
            a000000 napisała:

> wikul napisał:
            >
            > > ... to Wilk. Mówił składnie i kompetentnie o co mu chodzi. Niestety, jego
            > poglą
            > > dy mi nie odpowiadają.
            >
            > no cóż Wikulu, pojadę klasykiem: nikt nie jest doskonały... Ja mam tak samo...
            > . w każdym kandydacie jest coś, co go w moich oczach dyskwalifikuje....chyba j
            > akaś wybredna jestem. Przyjdzie mi głosować "przeciw".

Jest ultraliberałem a to, moim zdaniem, jest utopia której nigdzie w praktyce nie ma.
    • krates-8 prawda, wilk wypadł świetnie 07.05.15, 22:35
      korwin powinien już iść na emeryturę
      spokojnie może
      cała antysystemowa opozycja wzięła sobie wolność na sztandary
      i gada jego głosem
      starzec zaś sam się plącze i gubi główne wątki w drugorzędnych dywagacjach
      braun pojechał hardcorowo - udało mu się wcisnąć
      pomiędzy korwina a ścianę
      szarżą z pozycji narodowo-konserwatywno-katolickich
      nawet ultra a mimo to całkiem spójnie z wolnościowymi hasłami
      generalnie pomimo ogólnie amatorskiego poziomu
      antysystemowcy (z wyjątkiem tanajny) wypadli o wiele lepiej niż establiszmętowcy
      nawet kowalski, prosty przecież człowiek, mówił nader składnie i do rzeczy
      natomiast duda jarubas ogórek palikot klepali swoje zaklęcia
      jak zapętleni
      utwierdzając mnie w jak najgorszym o nich mniemaniu
    • sz0k w celu dopełnienia 08.05.15, 22:54
      Obejrzałem Ci ja dzisiaj Bronka w TVN24... chyba nie całego, bo gdzieś tak w połowie Pochanke wymiękłem...
      Wyjątkowy pokaz buty i arogancji ("ważne jest kto wygrywa", "ja wszystko wygrałem", "takich pytań bym nie zadawał na Pana miejscu"). Nerwy puszczały Bronkowi i pyszałkowatość go ponosiła (szczególnie przy Rymanowskim, chyba tak się nazywa ten 1 co go przepytywał). Smutne było na to patrzeć, bo człowiek zaczyna odnosić wrażenie, że Bronio stacza się w rejony zbliżone do Wałęsy.

Do tego niestety ogólna głupota Pana prezydenta biła jasną łuną (pokrętne tłumaczenia, np. co do wieku emerytalnego i OFE, nie odpowiadanie na pytania - np. co konkretnie zrobił żeby Polacy nie uciekali z Polski, brak ogólnej spójności wypowiedzi - z jednej strony gadanie o tym jak to łączy i buduje i nie chce nikogo po nazwiskach oskarżać i oczerniać, żeby natychmiast w następnym zdaniu wystrzeliwać standardowe "bo PiS, Brudziński, Kaczyński, bla, bla, bla"). Pan prezydent RP nie był też wstanie odpowiedzieć z czego Polacy mogą być dumni w Europie (a wystarczyła choć sekunda namysłu i improwizacja, jak Pochanke zaczęła wymieniać "no bo Hiszpanie to są znani z piłki, ktośtam z jedzenia, ktośtam z czegoś innego").

Ogólnie żenua, ch... d... i kamieni kupa. Perla pytał co Bronek jeszcze zrobi żeby przegrać te wybory. No to dostał odpowiedź jak na tacy. Co prawda nie wiem czy przegra, ale strategicznie to rozegrał fatalnie. Powinien się już do końca trzymać swojej koncepcji o nie debatowaniu aż do ewentualnej 2 tury. A tak to tylko wzmocnił przekaz swojej mega bucowatości i arogancji. Oby skończyło się to dla niego jak najgorzej. Polska nie zasługuje na takiego półgłówka w roli prezydenta. Jeden, zaraz po 89 już był i wystarczy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka