Dodaj do ulubionych

W programie na Blogpressie Dawid Wildstein

19.05.15, 17:56
w dyskusji o polityce wschodniej stwierdzil ze krajem europejskim, ktory obecnie najbardziej przesladuje Polakow to Niemcy.

Cos w tym jest. Niewatpliwie Niemcy stoja wlasnie najbardziej za akcja zrobienia z Polakow najwiekszych winnych za Shoah.

Ale Wildstein tez mowil ze Polacy w Niemczech poddani sa znowu KulturKampf.

Moglby sie ktos w tym temacie wypowiedziec?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Jako czytelnik 19.05.15, 18:05
      cotygodniowy tygodnika Der Spiegel temu raczej zaprzecze.

Niemcy sa sprytni i inteligentni ale ich stosunek do Polakow sie zmienia na lepsze. Tyle obserwacji.

Co do interesow; Niemcy maja regule polityczna: interes Izrael jest naszym interesem. I mimo, ze Netanyahu im tego nie ulatwia stoja za Izraelem murem. Mniej zadaja n.p. za dostawy uzbrojenia itp.

Podsuwanie Polakow jako rownych antysemitow co Niemcy jest chyba akcja skadinad kierowana, jesli przyjac ze jest kierowana.

PF
      • manny-jestem Popatrzmy na to racjonalnie 19.05.15, 18:50
        bo latwo wszystko przypisywac Zydom. Robi sie to od dawna i w tej kwestii fakt ze latwo jest im wine Polakow akceptowac tylko w tym pomaga.

Ja jednak widze Zydow tutaj bardziej jako konsumentow niz producentow. Konsumentami sa niewatpliwie bo wychodzi to i historycznie i z poczucia krzywdy i z powodow ekonomicznych. Sprawy wszystkie znane. Wglebial sie teraz nie bede. Ale czy Zydom mzoe zalezec aby wine za SHoah przeniesc na Polakow a usprawiedliwiac Niemcow? Czy oni rzeczywiscie korzystaja na tym ze wspolczesnie winni Holokaustu nie sa Niemcy, tylko nazisci, Polacy, Ukraincy, Litwini i inni? Ja mysle ze Zydzi doskonale zdaja sobie spraw ze jesli pozwola na to zeby Niemcy umyli sobie rece to sie moze skonczyc na tym ze kiedys w przyszlosci dojdzie do totalnegp zaprzeczenia Holokaust. No bo przeciez z Hitlera, Goebbelsa, Rosenberga i innych nikt Polakow nie zrobi. No a jak sie usprawiedliwi glownych winowajcow to sie skonczy na tym ze grzechu w ogole nie bylo. Zydzi sa zbyt madzy aby do tego dazyc i dopuscic.

Nie jest tylko jedna nacja ktorej moze zalezec na tym aby wine za Holokaust zwalic na innych i sa to wlasnie ci glowni winowajcy. Dlatego tam widze glownych producentow tej calej proby zwalenia winny na innych.
        • polski_francuz Z daleka i z bliska 19.05.15, 19:36
          Z daleko moze problemy miedzy Zydami i Polakami maja znaczenia. Z bliska, nie maja zadnego. Polsce grozi Rosja i rozbudzenie jej imperializmu.

Niemcy sa po raz pierwszy od kilkuset lat po stronie Polski (od kiedy moze mi wyjasnisz jako historyk). Polska racja stanu wymaga zatem by te Niemcom przyjazna polityke kontynuowac.

Mowiac mniej grzecznie to jest temat malo wazny i przerobiony az nadto w przeszlosci tego forum.

PF
          • manny-jestem Musze sie nie zgodzic 19.05.15, 20:09
            To sa tematy fundamentalne.

Temat zydowski w tym sensie ze Polska musi wyrobic sobie mechanizm na obrone swojego prestizu. Polityka historyczna moze byc osmieszna przez zwolennikow platformy ale jest kwestia niezmiernie wazna dla wszystkich grach w polityce miedzynarodowej, Wspomne tu choc taki fakcik jak to ile Japonczycy kasy wydaja aby walczyc ze wszelkimi wypowiedziami zwiazanaymi z ich przestepstawami wojennymi w czasie WWII. Polskie dzialania w kwestii ochrony prestizu sa zenujace, nie istnieja wlasciwie. Ad hoc akcje po fakcie nic nie daja. To tyle tutaj.

A co do Niemiec to mysle ze raczej projektujesz wlasne marzenia niz oceniasz rzeczywistosci. Czy mozna z czystym sercem powiedziec ze Niemcy sa naszym przyjecielem jesli chodzi o to jak ma wygladac sytuacja w Europie Wschodnio-Srodkowej. Czy mozemy na ich przyjzni polegac jesli chodzi o polityke wewnatrz unijna? Czy niemieckie gazety chronia prestizu Polski jesli chodzi o polityke historyczna? Czy jestes pewny ze Warszawa dla Berlina jest wazniejsza niz Moskwa?
            • polski_francuz Re: Musze sie nie zgodzic 19.05.15, 20:29
              Masz prawo sie nie zgadzac to wolne forum w wolnym kraju. I az mnie reka swedzi by napisac wolnym od Rosjan. To, a propos Twojej uwagi o Berlinie i o Moskwie.

I na pytanie czy Warszawa jest wazniejsza dla Berlina niz Moskwa dam odpowiedz historyczna. Dla Berlina Warszawa moze byc sojusznikiem przeciwko Moskwie. Hitler probowal tej wersji, ale mu sie nie uadalo. Kazmierczakowej sie wiedzie, pod tym wzgledem, lepiej.

Co do prestizu historycznego, to wroce do poprzedniej uwagi. Jest czas na prestiz i jest czas na zbrojenie przed walka lub by walki uniknac.

PF.
              • prudernik Re: Musze sie nie zgodzic 21.05.15, 09:29
                w wolnym kraju. I az mnie reka swedzi by napisac wolnym od Rosjan. To, a propos Twojej uwagi o Berlinie i o Moskwie. Dla Berlina Warszawa moze byc sojusznikiem przeciwko Moskwie.
                Kazmierczakowej sie wiedzie, pod tym wzgledem, lepiej.
                WOLNYM KRAJU OD ROSJAN?
          • prudernik Re: Z daleka i z bliska 21.05.15, 09:26
            Polsce grozi Rosja i rozbudzenie jej imperializmu.
            NIEPRAWDA. TERAZ UKRAINA NIEMCY.
    • dachs Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 19.05.15, 20:54
      manny-jestem napisał:

> Ale Wildstein tez mowil ze Polacy w Niemczech poddani sa znowu KulturKampf.
      >
      > Moglby sie ktos w tym temacie wypowiedziec?

Jako Niemiec zaprzeczam Wildsteinowi. A kto to w ogóle jest?
      • jaceq Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 20.05.15, 23:28
        > kto to w ogóle jest?

Nazwisko jakieś takie niemieckie...
        • andrzejg Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 06:50
          jaceq napisał:

>
          > Nazwisko jakieś takie niemieckie...
          >

Imię i nazwisko jak najbardziej żydowskie
          • jaceq Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 08:17
            Ja to dobrze wiem, Andrzeju, że to Żydzisko jest. Ale brzmi z niemiecka. Dobrze, że nie używa "von" przed nazwiskiem.
      • prudernik Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 09:45
        Jako Niemiec zaprzeczam Wildsteinowi
        A KIEDY NIEMIEC SIĘ PRZYZNA POLAKOWI, ŻE TO NIEMIEC JEST NAZISTĄ A NIE POLAK?
        Traktat podpisali? Reperacje uznali?
    • xiazeluka Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 07:41
      Manny, jako Amerykanin powinieneś wiedzieć, że najbardziej prześladuje się Polaków w USA. Najpierw prezydent Adolf Obama wspomniał o polskich obozach koncentracyjnych, a potem jeden z jego przydupasów rozpoznał w Polakach wspólników jakichś łajdaków, którzy wbrew woli Niemców mordowali Żydów.
      • prudernik Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 09:49
        UKRAINA ROSJA NIEMCY USA FRANCJA ANGLIA IZRAEL LITWA CZECHY KANADA AUSTRALIA PAŃSTWO ISLAMSKIE w tej kolejności
        szereguję wrogość wobec Polski jako państwa suwerennego.
        • prudernik Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 09:50
          Mogę się mylić kolejnością o 2 miejsca w rankingu.
      • prudernik Re: W programie na Blogpressie Dawid Wildstein 21.05.15, 09:58
        USA USTAMI NAJWYŻSZYCH DOSTOJNIKÓW MNOŻĄ ZARZUTY WOBEC POLSKI JAKO NAJGORSZEGO ZBRODNIARZA. Rosja ani nawet ZSRR nigdy w takie buty nie weszła, choć Stalin się wściekł za polską flagę
        RE: Jak to naprawdę było z tą flagą nad Berlinem?
        grek (210 / 10)
        2005-05-10 23:30:00
        wczoraj w telewizji wypowiadał się ten, który ta flagę wieszał

Zanim jeszcze flagi radzieckie zawisły na Reichstagu i Bramie Brandenburskiej,Polacy zatkneli flagę na niemieckiej kolumnie zwycięstwa-Siegessaule.Dokonali tego 2 maja 1945 r żołnierze 1 dywizji kościuszkowskiej z 7 baterii 3 dyonu 1 pułku artylerii lekkiej.Gest ten miał symboliczną wymowę,gdyż na kolumnie upamiętniającej podboje i imperializm pruski w centrum Berlina powiewała polska flaga .Było to upokorzenie większe niż czerwone sztandary na Bramie Brandenburskiaj,niemieckim parlamencie czy kancelarii Rzeszy.Łącznie w operacji berlińskiej wzięło udział 185-tyś żołnierzy wojska polskiego ,a putin twierdzi że nas tam nie było!
        Podobno Ruskie rozstrzelali Polaków wieszajacych flagę
        • prudernik Pierwsza zawisłą Polska Flaga na Reichstagu 21.05.15, 10:00
          https://tojuzbylo.pl/sites/default/files/imagecache/zdjecie_640-480/brama%20brand.jpg
          • prudernik Re: Pierwsza zawisłą Polska Flaga na Reichstagu 21.05.15, 10:02
            tojuzbylo.pl/wiadomosc/polskie-flagi-nad-berlinem-prawda-czy-mit
            W swym poscie na forum Odkrywca.pl przytacza wersję wydarzeń zasłyszaną od swego krewnego nie żyjącego już Mieczysława Kossakowskiego, zwiadowcy w 1DP. Według Kossakowskiego grupa polskich żołnierzy została zaatakowana przez Rosjan podczas zawieszania flagi.

Po krótkiej strzelaninie Polacy zostali rozbrojeni i aresztowani. Tych, którzy przypatrywali się starciu odesłano na tyły z dodatkowym przydziałem jedzenia i wódki i z przykazem milczenia na temat incydentu. Natomiast uczestnicy zajscia mieli być odprowadzeni i rozstrzelani na uboczu. Tak twierdzili świadkowie zajscia odprowadzani pod eskortą z okolic Reichstagu. Egzekucji nikt nie widział lecz świadkowie słyszeli strzały.
            https://tojuzbylo.pl/sites/default/files/imagecache/400naszerokosc/images/flaga.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka