Dodaj do ulubionych

Czesław Kiszczak nie żyje

05.11.15, 16:41
Miał 90 lat. Piękny wiek.

Będzie kłopot z pogrzebem?
Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 16:55
      oleg3 napisał:

>
      > Będzie kłopot z pogrzebem?
      >
      >

Dlaczego?
      Coś przebąkują o Wawelu?

A.
      • oleg3 Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:04
        andrzejg napisał:

> Dlaczego?
        > Coś przebąkują o Wawelu?
        Wczoraj napisałeś, że jestem niespotykanie złośliwy. Dziś twoja kolej?

Kłopot Andrzeju będzie na pewno. Z jednej strony to "komunistyczny zbrodniarz", a z drugiej "człowiek honoru". Taka rozgrzewka przed Marszem Niepodległości.
        • andrzejg Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:09
          oleg3 napisał:

> Kłopot Andrzeju będzie na pewno. Z jednej strony to "komunistyczny zbrodniarz",
          > a z drugiej "człowiek honoru". Taka rozgrzewka przed Marszem Niepodległości.
          >

Nie sądzę, aby pogrzeb był 11 i nie podejrzewam, aby miał być zakłócony.
          Przez kogo i po co?

A.
          • oleg3 Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:23
            andrzejg napisał:
            > Nie sądzę, aby pogrzeb był 11
            Na pewno nie ta data. Ja pisałem o dacie przed.

> nie podejrzewam, aby miał być zakłócony.
            > Przez kogo i po co?
            No to zobacz post na FK
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,159213869,159213869,zmarl_90_letni_General_Wojska_Polskiego_Cz_Kiszcza.html
            • andrzejg Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:30
              W czym jest większy problem?
              W ceremonii wojskowej, czy buczeniu przeciwników?

Nie mam pojęcia jak przepisy regulują sprawę pochówku byłego generała, ale rękę na pulsie trzyma chyba prezydent jako zwierzchnik sił zbrojnych?

A.

• oleg3 Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:52
                andrzejg napisał:

> W czym jest większy problem?
                > W ceremonii wojskowej, czy buczeniu przeciwników?

Pogrzeb wypadł akurat na moment zmiany władzy. Nie mam bladego pojęcia o podziale kompetencji pomiędzy Garnizonem (zmarły był generałem), a W-wą ( HGW, burmistrz dzielnicy, zarząd cmentarza). Raczej nie da się zapanować nad spontanicznymi (???) protestami.
    • perla to smutne jest 05.11.15, 17:04
      że ten bolszewik nie gnił przez ostatnie 25 lat w zakładzie karnym właśnie.
      • oleg3 Re: to smutne jest 05.11.15, 17:18
        Jest smutne.
        Nie idzie o symbole (Jaruzelski, Kiszczak , ...). Idzie o to, że nie było żadnej rewolucji antykomunistycznej. To była świetnie zorganizowana i przeprowadzona transformacja. Podobno Polak nie potrafi. A tylko Jaruzel z kolegami suchą stopą przeszli od dykatury do demokracji. Ceaușescu dostał kulkę, Honecker emigrował starym nazistowskim szlakiem, Żiwkow zgnił w więzieniu. Koledzy nie mieli okazji pogratulować Jaruzelskiemu.
        • polski_francuz Nie wierze 05.11.15, 17:22
          "To była świetnie zorganizowana i przeprowadzona transformacja."

ze to Oleg napisal. Myslalem, ze jestem jedynym na tym swiecie co tak mysli.

Co do Kiszczaka: RIP

PF
          • oleg3 Re: Nie wierze 05.11.15, 17:27
            > ze to Oleg napisal. Myslalem, ze jestem jedynym na tym swiecie co tak mysli.

Pozwolisz, że będzie bez komentarza. Co bym nie napisał to w lukę wejdzie jakiś przygłup i będę 2 dni wyjaśniał.
          • andrzejg Re: Nie wierze 05.11.15, 17:27
            polski_francuz napisał:
            >
            > ze to Oleg napisal. Myslalem, ze jestem jedynym na tym swiecie co tak mysli.

Można zadać pytanie, czy państwa w których przeprowadzono zdecydowaną, czasami krwawą dekomunizację rządzącej władzy, mają się lepiej od Polski?

A.
            • oleg3 Re: Nie wierze 05.11.15, 17:41
              andrzejg napisał:

> Można zadać pytanie, czy państwa w których przeprowadzono zdecydowaną, czasami
              > krwawą dekomunizację rządzącej władzy, mają się lepiej od Polski?

Nie tylko można pytać. Można też oczekiwać mądrej odpowiedzi. Nie do końca wiem czy ode mnie. Ja mam taką.

Jaruzel* upadł tak nisko (w sklepie tylko ocet i kartki), że musiał uciekać do przodu. "Koledzy" mieli wszystko i wydawało im się, że tak będzie zawsze. Pamiętasz handlowe rejsy Polaków po całym Obozie? I Jaruzel jak zrozumiał co jest grane, to organizacyjnie wzorowo przeprowadził całą operację. Trudniejszą niż wprowadzenie stanu wojennego (operacja równie starannie zaplanowana i przeprowadzona).

Jakie efekty po latach? Polska wyszła najlepiej. Bez 2-ch zdań.

• polski_francuz Re: Nie wierze 05.11.15, 18:19
                Pojdzmy dalej. Jak dla mnie, to byl pierwszy w polskiej historii polityczny krok oparty na konsensusie. Tzn na takim ukladzie, ze sie cos traci i cos zyskuje.

Jak to pisze to mnie czesto, gesto od komuchow wyzywaja. Logika: zwyciezca bierze wszystko dominuje.

Zapomina sie tylko, ze zwyciestwo widac dopiero z pewnej, historycznej perspektywy.

PF
                • oleg3 Re: Nie wierze 05.11.15, 18:33
                  polski_francuz napisał:

> Pojdzmy dalej. Jak dla mnie, to byl pierwszy w polskiej historii polityczny krok
                  > oparty na konsensusie. Tzn na takim ukladzie, ze sie cos traci i cos zyskuje.

Rozważania o "pierwszym kroku w historii Polski" zostawiam na boku. Nie jestem historykiem i nie zamierzam się kompromitować. Idzie o ocenę świadka wydarzeń. Tak. To był świetny ruch. Ale okoliczności zewnętrzne uległy gwałtownej zmianie i dotrzymywanie układu przez opozycję było zdradą. Potrzebna była rewolucja.
                  • jerycho666 dwa szagi nazad 05.11.15, 18:51
                    oleg3 napisał:

> Ale okoliczności zewnętrzne uległy gwałtownej zmianie
                    > i dotrzymywanie układu przez opozycję było zdradą. Potrzebna była rewolucja.

Doskonala wypowiedz. Szczera. Liczysz na to, ze historia sie skonczyla? Udalo sie w Tunezji, Egipcie, Libii. Ale nauka nie poszla w las. W Syrii szefuncio juz sie nie dal zamordowac.

Twoja i tobie podobnych szczerosc zostanie zapamietana. To tez jest cofniecie humanizmu. Sam tego chciales Grzegorzu Dyndalo.
                  • manny-jestem Magdalenka miala pewien sens w 1989 06.11.15, 21:16
                    W 1991 trzeba bylo powiedziec jej uzgodnieniom do widzenia.

Gdyby taki wariant przeszedl, ta rewolucja, to wczoraj Kiszczak zakonczylby swoj zywot sprawiedliwie w celi wieziennej.

Nie zniszczono Magdalenki, nie zniszczono PZPR i dzis Polska polityka, z pewnymi dodatkami i przesunieciami, wciaz kreci sie wokol wokol tych samych problemow co cwierc wieku temu.

Winni temu nie sa wcale Jarkacz , moherowie i rozliczeniowcy , ale wlasnie Michnik i okroglostolowcy, ktorzy taki uklad zakonserwowali i do dzis zyja jego pojeciami.
                    • jerycho666 Milosc Blizniego 08.11.15, 08:07
                      manny-jestem napisał:

> Nie zniszczono Magdalenki, nie zniszczono PZPR

Dotrzymano gwarancji dla Ukrainy gdy oddawala bron atomowa. Liczysz na krotka pamiec w polityce?

Mord w Syrii nie przeszedl, a tak dobrze sie zarlo w Tunezji, Egipcie, Libii.
                    • polski_francuz No prosze 08.11.15, 08:18
                      "W 1991 trzeba bylo powiedziec jej uzgodnieniom do widzenia. "

Bo jak wiadomo, umowy sa po to by ich niedotrzymywac, nieprawdaz? Przyklad i jego konsekwencje daje Rycho.

Ja dodam jedynie, ze takie umowy "niedodotrzymania" czy tez "do dotrzymania przez 2 lata", przypominaja metody dzialania Hitlera. W 39 podpisal pakt ze Stalinem, dwa lata pozniej go zlamal.

PF
                • jerycho666 odpowiedzialnosc z upadek cywilizacji 05.11.15, 18:34
                  polski_francuz napisał:

> Zapomina sie tylko, ze zwyciestwo widac dopiero z pewnej, historycznej perspekt
                  > ywy.

Komuchow nie obwinia o upadek naszej cywilizacji. Ale nie sadze aby Jaruzelski lub Czenienko byli tak przewidujacy.

Punktem zwrotnym bylo podobno rozjechanie czolgami demonstracji w Tbilisi w 1970 roku. Gra operacyjna zajela 19 lat. Niespiesznie.
            • lepian4 Re: Nie wierze 06.11.15, 11:46
              Co tu sie pytac: Amazon niedawno chcial zainwestowac w Rumunii: Okazalo sie, ze tamtejsza sila robocza ma zbyt wygorowane wymagania. Zainwestowali wiec w Polsce, gdzie za marne grosze popie... sie dniami i nocami.

Przed ta cudowna transformacja bylo to nie do pomyslenia
              • andrzejg przed transformacją 06.11.15, 16:14
                lepian4 napisał:

>
                > Przed ta cudowna transformacja bylo to nie do pomyslenia

czy się stoi, czy się leży, dniówka się należy...rzeczywiście, nie do pomyślenia
        • jerycho666 tym bardziej karygodne 05.11.15, 18:28
          oleg3 napisał:

> To była świetnie zorganizowana i przeprowadzona transformacja.

Konserwatysci moga sie domagac przywrocenia sredniowiecznej (monarchistycznej) slusznej tradycji publicznego poniewierania trupa.

> A tylko Jaruzel z kolegami suchą stopą przeszli od dykatury do demokracji.

Haronowi nie pozalowali oboli to ich przewiozl przez morze krwi.
    • qwardian Re: Czesław Kiszczak nie żyje 05.11.15, 17:52

Miłego spotkania generale z dziewięcioma górnikami z kopalni Wujek...
      • jerycho666 spij sie dzis z radosci 05.11.15, 18:45
        qwardian napisał:

> Miłego spotkania generale z dziewięcioma górnikami z kopalni Wujek...

Zamiast osmiorniczek beda degustowali czy wartobylo jesc ta zabe?
        • qwardian Re: spij sie dzis z radosci 05.11.15, 19:05

Chylę czoła. Niepokoi mnie własny brak pokory, że być może kogoś przeoczyłem zalewającego się łzami z mojego powodu...
    • jerycho666 podle uciekl przed sprawiedliwoscia 05.11.15, 18:23
      oleg3 napisał:

> Będzie kłopot z pogrzebem?

U Kostki obok Jurka jest miejsce. Beda jurne truchla.

Mary powinni obstalowac jakies pancerne, bo jeszcze wypadnie jak sie bedzie turlal ze smiechu.
    • qwardian Nie ma cudów więc pewnie idę kuku... 05.11.15, 21:22

W czasie ostatniego snu Kiszczak objawił mi się nawrócony, po czym obudziłem się w łzach spływających na poduszkę.
    • xiazeluka Jednego komucha mniej 05.11.15, 23:13
      I bardzo dobrze.
    • jenisiej O ewolucji kulturowej obrzędów pochówkowych 06.11.15, 01:32
      Jaruzelski:
      Kancelaria Prezydenta RP zwróciła się do rodziny zmarłego z propozycją zorganizowania pogrzebu państwowego z honorami. Rodzina propozycję Kancelarii przyjęła. Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz zgodziła się na pochówek prochów generała na cmentarzu na Powązkach i w imieniu miasta nieodpłatnie przekazała kwaterę na ten cel(...)
      Mszę św. żałobną w katedrze polowej Wojska Polskiego w Warszawie odprawili(...) Obecni byli m.in. prezydent RP Bronisław Komorowski, a także byli prezydenci Lech Wałęsa i Aleksander Kwaśniewski(...)
      Nad grobem przemówienie wygłosił Aleksander Kwaśniewski. Władze RP reprezentował minister w Kancelarii Prezydenta RP prof. Tomasz Nałęcz oraz minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak (podkreślenie moje - jeni). Na pogrzeb przybyła część posłów Sojuszu Lewicy Demokratycznej, działacz polityczny Adam Michnik oraz najbliżsi współpracownicy Jaruzelskiego z lat 80.: były szef MSW Czesław Kiszczak oraz były rzecznik prasowy rządu Jerzy Urban, a także ambasador Rosji w Polsce Aleksandr Aleksiejew. Urnę z prochami złożono w kwaterze 1 Armii Wojska Polskiego. Grób jest stale monitorowany i strzeżony przez policję.

Kiszczak:
      Ministerstwo Obrony Narodowej informuje, że zmarłemu nie planuje przyznania miejsca pochówku na terenie Wojskowego Cmentarza na warszawskich Powązkach, a w uroczystościach pogrzebowych nie przewiduje się udziału wojskowej asysty honorowej. W uroczystościach pogrzebowych nie będzie uczestniczył minister obrony narodowej ani żaden inny oficjalny przedstawiciel resortu.

De mortuis nil nisi bonum dicendum est, jak rozumiem, do dnia rytualnego pochówku. Niic dobrego nie wykrzeszę, złe pamiętam aż nadto dobrze, się wstrzymam chwilowo właśnie.

-
    • copyleftist Re: Czesław Kiszczak nie żyje 06.11.15, 07:36

polska.newsweek.pl/czeslaw-kiszczak--po-wyborach--89-polsce-grozil-pucz,36232,1,2.html
      I dziękuję Panu Bogu Najwyższemu na Niebiesiech, że obyło się bez rozlewu krwi.

Sam niewiele pamiętam. Troska o żonę, już wtedy chorą; nie wiedziałem jeszcze, że śmiertelnie.

I tak to. Gdyby wtedy domowa wojna - nie wiem jak i czy bym to przetrzymał.

I tak to.
      • jerycho666 panstwowiec 06.11.15, 11:42
        copyleftist napisał:

>
        > polska.newsweek.pl/czeslaw-kiszczak--po-wyborach--89-polsce-grozil-pucz,36232,1,2.html

"Mówiłem Wałęsie: pierwsze wybory nie będą w pełni sprawiedliwe, wy musicie się przygotować do rządzenia."

Oni nic nie musieli i wyszlo jak zwykle. Za posrednictwem Sachsa zostali ograni do cna.

Od 1989 sadzilem, ze komuna zastawila pulapke ofsajdowa. Okazuje sie, ze to z wlasnego chciejstwa. Zakiwali sie na smierc i wystrugali kamieniokupe.
        • wikul Re: panstwowiec 06.11.15, 16:37
          nczas.com/publicystyka/korwin-mikke-kiszczak-jaruzelski-i-inni-ocena/
          • jerycho666 "Polska straciła sześć lat" 06.11.15, 17:16
            wikul napisał:

> nczas.com/publicystyka/korwin-mikke-kiszczak-jaruzelski-i-inni-ocena/

"Polska straciła sześć lat, podczas których można już było dogonić i przegonić Hiszpanię i zbliżyć się do Niemiec…"
            "Opublikowano: 08/07/2013"

Krul nie dodal, ze najwieksza strata jest to, ze nie przegonilismy Grecji. Sadze, ze zgodnie z planem wczesniej Genialny Strateg musi kamieniokupie zapewnic utrate rynkow finansowych i smieciowy rating dlugow panstwa jedynie teoretycznego. Trzeba byc pokornym i cierpliwym.

Krul nie moze zniesc, ze instrukcje bazpieki zabranialy werbowania psycholi i nie znalazl sie w tym gronie: "praktycznie wszyscy uczestnicy „Okragłego Stołu”, a przynajmniej rozmów w Magdalence – to po prostu agenci SB lub WSI".

"jeśli p. gen. Kiszczak zostałby skazany, głosujący za tą ustawą byliby ścigani dokładnie tak samo"

Dla anarchistow kazde panstwo to "zwiazek przestepczy o charakterze zbrojnym". Sedziowie sa w nim zolnierzami mafijnymi. Slusznie, nie mozna wszystkich umiescic na ich miejscu w wariatkowie.

Krul mnie zawsze fascynowal. Wali z grubej rury prawde, ktora go wyzwala od polityki. Wyzwolona tluszcza wyborcow pogubilaby sie z byciem wolnym.
            • wikul Re: "Polska straciła sześć lat" 06.11.15, 20:28
              Lubisz Krula no to jeszcze tu.

www.wprost.pl/ar/402839/Korwin-Mikke-o-Kiszczaku-powinno-byc-przedawnienie/
              • jerycho666 weszlismy w epoke braku przedawnienia 06.11.15, 21:01
                wikul napisał:

> /Korwin-Mikke-o-Kiszczaku-powinno-byc-przedawnienie/

"Zemsta musi byc chocby za tysiac lat". Katoliccy milosiercy nie licza sie z konsekwencjami dla siebie.
      • copyleftist Ilu zginęło wskutek 06.11.15, 20:57

- tak sobie myślę - ilu zginęło wskutek zbrodni komunisty Kiszczaka?

Ilu zginęłoby w wojnie domowej?

To nie znaczy, że usprawiedliwiam.

To zwyczajnie tylko znaczy, że mam wyobraźnię.
        • superspec Był i zgnił. Taka kolei rzeczy. Też zgniję.n/t 06.11.15, 21:00

• jerycho666 Re: Ilu zginęło wskutek 06.11.15, 21:05
          copyleftist napisał:

> - tak sobie myślę - ilu zginęło wskutek zbrodni komunisty Kiszczaka?

Etos zginal in gremio. 40 milionow.

> Ilu zginęłoby w wojnie domowej?

Moczar na Politbiurze wieszczyl podobno 10 milionow.

4:1 za splynieciem narodu krwia. Brak rewolucji powinien byc sadzony przed Trybunalem Stanu bez przedawnienia. Przez niedorznietych sedziow.
          • superspec Trzeba z żywymi naprzód iść - Adam Asnyk 06.11.15, 21:09
            www.kil.pb.edu.pl/spip/spip.php?article80
          • krates-8 Największa zasługa 08.11.15, 00:36
            że się ze strachu zesrali
            najpierw jaruzelski
            potem kiszczak
            to przemawia do przeżuwaczy
            kiwają głowami nad mądrością
            generałów mojżeszy
            przeprowadzili nas
            udało się, suchą nogą i z dobytkiem
            a gó...? spierze się