Dodaj do ulubionych

Nierównowaga

14.11.15, 14:22

Zginęło parę set obywateli Francji. Rozpacz, tragedia, cały zachodni świat zamiera we współczuciu. Kondolencje, znicze, świece, wyrazy solidarności.

Tymczasem w Syrii (i nie tylko) giną tysiące, codziennie. Kobiety, mężczyźni dzieci. Ludzie są mechanicznie zabijani, okaleczani.

Żadnego współczucia, całkowita obojętność.

Tak, także moja. W końcu, co mogę zrobić, żeby TO się nie działo? A tu idzie w telewizji dobry film, pod ręką ciekawe artykuły, ksiązka.

I praca.

Ta nierównowaga w ocenie wartości ludzkiego życia. To jest -
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Re: Nierównowaga 14.11.15, 14:43
      Nierownowaga. Przecietnie okolo 10 procent zachodnich spoleczenstw zyje w biedzie, ale 90 procent reszty musi znosic podatkowy i interewncjonistyczny terror panstwa opiekunczego w imie pomocy. Nikt nie powiedzial ze zycie jest sprawiedliwe.
      • copyleftist Re: Nierównowaga 15.11.15, 14:02

Te fakty nie sprawiają, żebym się poczuł bardziej usprawiedliwiony, bardziej pogodzony z własną obojętnością.

PS. Już tu jeden taki użył wobec mnie miana "towarzysz". Byłem już "komuchem" i "lewakiem" (o"durniu" itd. nie wspominam). Ciekawe, co mnie jeszcze czeka?

A ja - ja wciąż czuję niedosyt. Nie miałem nawet okazji powiedzenia nie. Zwyczajnie, nikt nigdy nie uznał za stosowne kaptować mnie do jakiejś pro-lewej organizacji.

Tak sobie myślę, że może uważali mnie za jakiegoś nieprzytomnego matoła. Takiego, co to jest zdolny do przejmowania się faktem, że inaczej reagujemy na smierć swoich niz na smierć obcych.

Choć i ci i ci są przecież ludźmi.

• copyleftist Re: Nierównowaga 17.11.15, 11:37
          > Czy ktoś pamiętał, wiedział w ogóle, co w tym samym czasie działo się w Bagdadzie (21 ofiar) czy Bejrucie (43 ofiary)?

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,19198558,oskarzam-moich-znajomych-ze-stali-sie-rasistami-ze-strachu.html#ixzz3rkB2TFRs
          • jaceq Re: Nierównowaga 17.11.15, 12:55
            To jest sprawa tych, którzy powinni być dzisiaj w Bagdadzie, czy Bejrucie. A nie są, ponieważ wybrali łatwiejsze życie na niemieckim czy śfedzkim socjalu. Te ofiary to jest ich wybór. Zapomnieli tylko, że to, przed czym rzekomo uciekali, przypełznie za nimi także do Europy.

> Cały tekst: rel="nofollow">

Cały tekst napisał tak wyjątkowy kretyn, że szkoda z nim dyskutować.
            • copyleftist Re: Nierównowaga 17.11.15, 13:26

Z pewnymi niewielkimi zastrzeżeniami wchodzę w to -
        • copyleftist Re: Nierównowaga 17.11.15, 11:40
          > nikt nigdy nie uznał za stosowne kaptować mnie do jakiejś pro-lewej organizacji.

Kurde -
    • oleg3 Matka jest tylko jedna 17.11.15, 12:39
      I nie da się płakać po każdej matce tak jak po swojej. Mamy kręgi: osoby najbliższe, bliskie, przyjaciele, znajomi, parafianie, ziomkowie, rodacy, Europejczycy, ... ludzie. Niektórzy dodadzą ssaki naczelne, inni istoty żyjące, matkę Gaję. Nie da się żyć codziennie rozpatrując śmierć czyjejś matki w Afryce.

• andrzejg Matka! Jest tylko jedna! 17.11.15, 13:35
        Przy tym zajobie, to tylko wypić pozostanie.
        • copyleftist Re: Matka! Jest tylko jedna! 17.11.15, 13:46

Cenię Becherovkę. Stanowczo polecam.
          • jaceq Re: Matka! Jest tylko jedna! 17.11.15, 13:49
            Ale jeśli jest "tylko jedna", to wolałbym, aby była to Demianovka, ta brązowa, nie ta niebieska. Jakby było więcej, to może być i Becherovka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka