Dodaj do ulubionych

Zapobiegliwość ...

01.02.16, 23:00
... czy zwyczajne wyłudzanie?

www.fakt.pl/Beata-Gosiewska-zalatwila-rente-po-Gosiewskim-dla-dzieci,artykuly,138345,1.html?utm_source=Interakcja
Obserwuj wątek
    • oleg3 Wyłudzenie 02.02.16, 06:59
      wyłudzenie «przypadek uzyskania czegoś, zwłaszcza pieniędzy, w wyniku podstępu, kłamstwa lub oszustwa»

Nie masz żadnych podstaw, by zarzucać Gosiewskiej wyłudzenie.

Cytat
      Renta rodzinna należy się wdowie i dzieciom po zmarłym, który pracował lub był na emeryturze. W styczniu 2014 r. pobierało ją 1,273 mln Polaków. Średnia wypłacana im renta to 1729 zł brutto.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,97654,15809100,Dla_kogo_renta_rodzinna.html#ixzz3yzHZEIJY

• wikul Re: Wyłudzenie 02.02.16, 17:23
        Myślałem że zauważyłeś znak zapytania. A tak przy okazji przecież sam zacytowałeś ile wynoszą średnie renty. Jak one się mają do tego przypadku? W oświadczeniu majątkowym czytamy, że oprócz renty rodzinnej, w tym roku otrzymała ok. 24 tys. zł jako radna warszawskiej dzielnicy Wola i 112 tys. zł za dyrektorowanie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
        Niczego sobie dochody czyli dobra zmiana dla swoich.
        • oleg3 Re: Wyłudzenie 02.02.16, 18:05
          wikul napisał:

> Myślałem że zauważyłeś znak zapytania.
          Listek figowy. Zamierzałeś opluć i oplułeś.

A tak przy okazji przecież sam zacytował
          > eś ile wynoszą średnie renty. Jak one się mają do tego przypadku? W oświadcz
          > eniu majątkowym czytamy, że oprócz renty rodzinnej, w tym roku otrzymała ok. 24
          > tys. zł jako radna warszawskiej dzielnicy Wola i 112 tys. zł za dyrektorowanie
          > w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

> Niczego sobie dochody czyli dobra zmiana dla swoich.

A czytałeś w załączonym linku do materiału z GW od czego zależy wysokość renty rodzinnej? Obrzucasz gównem, bo to przecież PiSówka. A jak byś ocenił matkę, która nie dba o należne dzieciom środki po zmarłym ojcu?
          • andrzejg Re: Wyłudzenie 04.02.16, 10:08
            Tak sobie myślę, że to nie w porządku ze strony Gosiewskiej. Tyle słyszymy apeli do bogatych o nie pobieranie zasiłku 500 zł...Mogłaby iść za głosem partii i dać przykład. Ja ją rozumiem i brałbym co według przepisów się należy, ale ja to zwykły leming, a ona jednak "pisówka".
            • oleg3 Re: Wyłudzenie 04.02.16, 10:45
              andrzejg napisał:

> Tak sobie myślę, że to nie w porządku ze strony Gosiewskiej.

Nic mi do twojej opinii. Moja jest inna i tyle. Wikul jednak nie napisał, że "nie w porządku ze strony Gosiewskiej" tylko oskarżył ją o wyłudzenie. A to już nie jest opinia dobra jak każda inna. To podłość!
            • oleg3 Re: Wyłudzenie 04.02.16, 11:33
              andrzejg napisał:

> Mogłaby iść za głosem partii i dać przykład. Ja ją rozumiem i brałbym co według
              > przepisów się należy, ale ja to zwykły leming, a ona jednak "pisówka".

Nie możesz porównywać rezygnacji przez rodziców z 500 zł z niepobieraniem renty rodzinnej przez dziecko. W pierwszym przypadku są to pieniądze rodziców i mogą je przepić albo nie pobierać. To, że są one dawane "na dziecko" nie ma znaczenia. Forsę dostają rodzice we własnym imieniu i na własny rachunek. W przypadku renty rodzinnej jest inaczej. To są pieniądze dzieci, a matka tylko nimi zarządza w imieniu małoletnich dzieci. Po uzyskaniu pełnoletności dziecko wydaje je według swojego uznania. Matka rezygnująca w imieniu dziecka z renty rodzinnej po ojcu (o ile to jest w ogóle możliwe, bo z pensji zrezygnować nie można) naraża się na kłopoty prawne, z utratą czy ograniczeniem praw rodzicielskich włącznie. Do sądu może wystąpić choćby babcia dziecka czy ktokolwiek z rodziny.
              • andrzejg Re: Wyłudzenie 04.02.16, 12:05
                Powinni dawać przykład na każdym polu. Myslę, że powinni dodatkowo się opodatkować dla ratowania budżetu
    • jaceq Re: Zapobiegliwość ... 02.02.16, 18:24
      A która to wdowa Gosiewska? Pogubiłem się, bo tyle ich jest.
      A co pozostałe?
      • oleg3 Re: Zapobiegliwość ... 02.02.16, 19:02
        jaceq napisał:

> A która to wdowa Gosiewska? Pogubiłem się, bo tyle ich jest.
        > A co pozostałe?

Do renty po ojcu mają prawo wszystkie dzieci i aktualna w chwili śmierci żona. Ilość beneficjentów nie wpływa na wysokość świadczenia (no prawie nie wpływa od 85 do 95 % ostatniego wynagrodzenia).

Prawo do renty rodzinnej przysługuje:
        *Dzieciom zmarłego do ukończenia przez nie 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą (ta zasada dotyczy również dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobionych).

*Żonie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu (które nie ukończyły 16 lat, a jeżeli się uczą - 18 lat). Ważne! Jeśli wdowa nie spełnia warunku wieku (50 lat), ale osiągnie ten wiek w okresie nie dłuższym niż pięć lat od śmierci męża lub w ciągu tych pięciu lat stanie się niezdolna do pracy, lub zaprzestanie wychowywania osób, o których mowa wyżej, ZUS przyzna jej rentę po skończeniu przez nią 50. roku życia.

*Żonie, która nie spełnia żadnego z wymienionych wyżej warunków, ale nie ma źródeł utrzymania. Ma ona prawo do rocznej renty okresowej (liczonej od śmierci męża) albo maksymalnie dwuletniej renty okresowej, gdy bierze udział w szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej.

*Rodzicom - jeżeli spełniają warunki takie jak dla wdowy/wdowca (dotyczące wieku, niezdolności do pracy lub wychowywania małoletnich osób) oraz jeśli bezpośrednio przed śmiercią dziecka pozostawali na jego utrzymaniu.

Aby dostać rentę rodzinną, trzeba złożyć wniosek w swoim oddziale lub inspektoracie ZUS.

Dla jednej osoby uprawnionej - 85 proc. świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu, dla dwóch osób - 90 proc., dla trzech i więcej osób - 95 proc.

Ważne! Wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje jedna łączna renta rodzinna, która w razie konieczności jest dzielona między nich w równych częściach

Cały tekst: wyborcza.pl/1,97654,15809100,Dla_kogo_renta_rodzinna.html#ixzz3z2E34gtu
      • wikul Re: Zapobiegliwość ... 02.02.16, 19:47
        Listek figowy. Zamierzałeś opluć i oplułeś.
        • oleg3 Re: Zapobiegliwość ... 03.02.16, 14:15
          wikul napisał:

> Listek figowy. Zamierzałeś opluć i oplułeś.

Ty zdajesz się nie rozumieć tego co sam napisałeś w poście otwierającym wątek. I coraz bardziej skłaniam się do tezy, że wcale nie oszukujesz. Taki jest twój poziom intelektualny i moralny. Trudno mieć pretensje do daltonisty, że nie odróżnia kolorów.

Mimo wszystko spróbuję ci uświadomić treść twojego własnego postu. W formie niby pytanie (kiedy przestaniesz bić żonę) oskarżasz wdowę Gosiewską o fałszowanie dokumentacji po zmarłym mężu. Podejrzewam, że nie wiesz, że to w przypadku renty rodzinnej jest niemożliwe. ZUS informacje o oskładkowanych dochodach zmarłego męża ma we własnej bazie danych. Chyba aktów urodzenia dzieci pani Gosiewska też nie sfałszowała tylko zostały sporządzone w stosownym czasie, bezpośrednio po narodzinach dzieci.
          • wikul Re: Zapobiegliwość ... 03.02.16, 22:50
            Ty zdajesz się nie rozumieć tego co sam napisałeś. I coraz bardziej skłaniam się do tezy, że w ogóle wiesz o co chodzi. Nie chodziło bowiem o kwestionowanie uprawnień a wysokość świadczeń i dochodów. Ale twój pisowski poziom intelektualny i moralny tłumaczy wszystko. Zresztą trudno mieć pretensje do pisowskiego landknechta że broni do upadłego swoich skompromitowanych polityków.
            Zacytuję jeszcze jedno zdanie: Dzięki zapobiegliwej mamie, Kinga (11 l.) i Miłosz (9 l.) otrzymują ponad 6 tysięcy miesięcznie dodatkowego wsparcia
            ...i wynik sondy z ww. linku
            Czy wysokość renty dla sierot po P. Gosiewskim jest odpowiednia?
            NIE - 90%
            TAK - 10%
            Liczba głosów: 8654

A teraz bujaj się pisowska mendo bo kto PiS-u dotyka temu rozum znika.
            • oleg3 Re: Zapobiegliwość ... 04.02.16, 09:07
              wikul napisał:
              > A teraz bujaj się pisowska mendo bo kto PiS-u dotyka temu rozum znika.

Krzykiem nie przykryjesz własnej podłości i intelektualnej nędzy. Nie schowasz się też za 8654 głosami z sondy. Jesteś jak gó....
              Cytat
              Pozwól, że Ci zejdziem z drogi
              Tak do gó..a przy drodze
              Powiedziały nogi.
              • wikul Re: Zapobiegliwość ... 04.02.16, 15:24
                Nawilżaj, nawilżaj, pisofilu. Tylko najpierw wróć do pierwszego mojego postu i jeszcze raz się zastanów nad bredniami które wydalasz.
                • oleg3 Re: Zapobiegliwość ... 04.02.16, 17:21
                  > Tylko najpierw wróć do pierwszego mojego postu

Ustaliłeś już sam ze sobą, której wersji będziesz się trzymał? Napisz zwłaszcza czy wersja z wyłudzeniem przez wdowę Gosiewską, renty rodzinnej dla dzieci po ich tragicznie zmarłym ojcu, jest jeszcze aktualna. A może zarzut wyłudzenia jest już niebyły i chodzi o wysokość pobieranych przez dzieci świadczeń z ZUS? Eee tam, pewnie idzie o samo pobieranie renty.

Która wersja oszczerco jest aktualna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka