Dodaj do ulubionych

Poległ w obronie

20.04.17, 12:57

Włączyłem wieczorem skrzynkę i natrafiłem - akurat - na przemowę zakończoną zdaniem "... poległ w obronie Rzeczypospolitej".

Mowę wygłoszono podczas uroczystości - przed popiersiem Lecha K. Wygłaszał Antoni M.

Fragment, do obecnych:

– Tak jak na co dzień strzeżecie wielkiej tradycji i dorobku Wojska Polskiego i polskich żołnierzy zaklętych w Grobie Nieznanego Żołnierza, tak od tygodnia spada na was wielki obowiązek strzeżenia popiersia tego, który poległ w obronie Rzeczpospolitej -

Nie mogę zacytować całej. Ale - po raz pierwszy usłyszałem przemowę przesyconą super-patriotycznym przekonaniem o konieczności strzeżenia najwyższych wartości. Frazeologia zaczerpnięta z przedwojennych mów - czyich? Piłsudskiego?

Czy mówca naprawdę tak myśli?

Czy chroni się tak przed ewentualnością wymuszanego odejścia?

-
Obserwuj wątek
    • blueelvic2 Glupota w roznych formach sie przejawia... 20.04.17, 13:55
      Kretyni z rozdzielnika prezesa.
      • cepekolodziej Re: Glupota w roznych formach sie przejawia... 20.04.17, 14:13
        Słuchaj, kretyni nie kretyni -

mnie już nawet nie tyle zdumiała tonacja i frazeologia przemowy - wywołały we mnie odczucie w jakiś sposób bliskie zbrzydzeniu.
        • blueelvic2 Oni sami sie nie wybrali ... 20.04.17, 14:24
          Elektorat, ktory do wladzy ich wyniosl, to moherowa ciemnota zapatrzona w KK i biedota, ktorej rzucono kielbase wyborcza. Jest jeszcze odsetek tych, co mieli wszystko w doopie i nie poszli glosowac.

Pizdzielcy pokroju Antka rozgrywaja Smolensk z cynizmem, kpiac z narodu i normalnosci. Kretyni kupuja ten chlam i stawiaja pomniki.

Czy glupota pisowska stanie kiedys przed sadem? Byc moze, ale kretynscy wyznawcy i klakierzy "zamachu" przed nim nie stana. I dla mnie to jest wlasnie zenujace.
    • polski_francuz Symbole 20.04.17, 15:03
      Rozmowca tak nie mysli. Chce zastapic gowniarzyka z Zoliborza i mu podkrada emploi.

I jeszcze kilka komentarzy ode mnie. Pewnie nie sa to pierwsi gowniarze w polskiej historii. Roznica polega na tym, ze dzis kazania z ambony dojda do malej czesci spoleczenstwa. Informacja krazy szybciej i inaczej.

Moze Polakom potrzebne sa symbole. I ofiara katastrofy lotniczej jest kreowana na taki symbol. Inny symbol, juz pozytywny, poszedl se po mniescie w towarzystwie wczoraje pogadal se z prokuratorem. I ten, na dluzsza mete ma wieksze szanse.

PF
      • polski_francuz Re: Symbole 20.04.17, 15:44
        po miescie...wczoraj..i pogadal se...

Izwinitie pozalsta

PF
      • cepekolodziej Re: Symbole 20.04.17, 16:52

Wg mnie to przemyślany element obrony. To przywoływanie świętości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka