Dodaj do ulubionych

Bojkot Opola

20.05.17, 19:55
Czaczęła Kayah i Nosowska. A potem już poleciało jak lawina; Rodowicz, Szpak, Piseczny, Cerekwicka, Hyży, Popowska, ...

www.press.pl/tresc/48527,artur-orzech-rezygnuje-z-prowadzenia-konkursu-premier-na-festiwalu-w-opolu
opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,21839985,opole-2017-koncert-premier-pod-znakiem-zapytania-zrezygnowal.html
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Bojkot Opola 20.05.17, 20:43
      Maryla juz za tega. Niech spiewa na wieczorkach klubow fitnesowych. A Kayah owszem, owszem niezla jeszcze babka. A waracajac do tematu, Kurski jest durnowaty. Z artystami a nawet z "artystami" nie ma sie co uzerac. Gra niewarta swieczki.

PF
      • lont12 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 03:55
        Nie w tym rzecz że tęga, bo Ella Fitzgerald i Mahalia Jackson też do szczupłych się nie zaliczały. Rzecz w tym że Marylka to taka szansonistka z obozów czerwonego harcerstwa i pociągów przyjaźni z młodzieżą z NRD.
      • t_ete Re: Bojkot Opola 21.05.17, 16:19
        polski_francuz napisał:

> Maryla juz za tega. Niech spiewa na wieczorkach klubow fitnesowych.

Ale zlosliwosc ... Jesli lubie kogos sluchac, zewnetrze mi nie przeszkadza. Montserrat Caballe chyba od zawsze byla 'za tega', podobnie Pavarotti.
        Wiem, ze Maryla nie Pavarotti - ale jest na scenie od tak dawna, ze ci, ktorzy kiedys jej sluchali jako mlodzi i szczupli - teraz osiagneli wiek pozno_sluszny i gabaryty tez im sie zmienily. Rozumiem ludzkie sentymenty. Ja mam sentyment szczegolny do 'Ale to juz bylo' z tekstem i muzyka Sikorowskiego.

A Kayah ows
        > zem, owszem niezla jeszcze babka.

Kayah lubie od jej pierwszego wystepu na festiwalu w latach osiemdziesiatych. 'Coreczko' - utwor znakomity.

A waracajac do tematu, Kurski jest durnowaty.
        > Z artystami a nawet z "artystami" nie ma sie co uzerac. Gra niewarta swieczki.

To prawda.
        Wystarczy wydlubac jeden kamyk i rusza lawina. Nie ma on wyczucia, oj nie.

tete
        • polski_francuz Re: Bojkot Opola 21.05.17, 18:11
          To nie ja mowie o Maryli ale to te 10 kg za duzo za mnie mowi. Bylo nie palic w mlodosci,...eh. Kayah ma w sobie jakas "cyganska" dzikosc. Zreszta kiedys spiewala z jakims Serbem chyba.

PF
          • wtop.ek Re: Bojkot Opola 21.05.17, 19:03
            śpiewała z Bregoviciem

radzę nie pisać "jakimiś Serbem", bo to nieznajomość tego nazwiska raczej się nie zdarza u ludzi na średnim poziomie edukacji i znajomości kultury...i niekoniecznie przy tym trzeba być jego fanem
            • polski_francuz Re: Bojkot Opola 21.05.17, 19:57
              Ja zas radze nie dawac lekcji i ocen na forum o charakterze towarzyskim.

PF
              • wtop.ek Re: Bojkot Opola 21.05.17, 20:21
                to nie ocena, tylko stwierdzenie faktu, ocenę wystawiasz sobie sam
                • polski_francuz Re: Bojkot Opola 21.05.17, 21:59
                  Pojdzmy zatem po faktach. Twierdzisz, ze znajomosc nazwiska Bregovica swiadczy o conajmniej srednim poziomie edukacji i znajomosci kultury?

Ja twierdze, ze to stwierdzenie jest glupota. Znajomosc nazwisk muzykow grajacych muzyke popularna swiadczy najwyzej o guscie czy muzycznym smaku albo o kraju gdzie sie zyje a nic o kulturze.

Prezentujesz zatem glupie poglady. Czy osoba prezentujaca glupie poglady jest glupia?

PF
                • lont12 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 22:01
                  Kayah jest brzydka i nie umie śpiewać. Do Steczkowskiej jej daleko.
                  • polski_francuz Re: Bojkot Opola 21.05.17, 22:05
                    Twierdzenia, ze Kayah jest brzydka swiadczy o nizszym niz sredni poziomie edukacji i o braku kultury. Sam sobie wystawiasz ocene!

PF
                    • lont12 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 22:19
                      Wręcz przeciwnie, twierdzenie faktu świadczy o wyższym poziomie edukacji.
                      • wikul Re: Bojkot Opola 22.05.17, 11:54
                        Co z tego wszystkiego będzie? Prezydent wqrwiony że mu festiwal psują.

opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,21846175,opole-2017-amfiteatr-zamkniety-dla-tvp-festiwalu-nie-bedzie.html#MT
                        • wikul Festiwal w Opolu odwołany! 22.05.17, 16:32
                          wiadomosci.wp.pl/festiwal-w-opolu-odwolany-6125415615158401a?src01=6a4c8&src02=facebook_wiadomosci
    • lubat Re: Bojkot Opola 20.05.17, 21:45
      W teatrze, operze czy kinie bywa tak, że nieobecność "miszczów" jest szansą dla "czeladników". W Opolu też się może to zdarzyć. Może zobaczymy nowe twarze, bo piosenkarzy ci u nas pod dostatkiem, tylko nie wszyscy mają szanse na lansesmile
    • lubat Re: Bojkot Opola 20.05.17, 21:46
      W teatrze, operze czy kinie bywa tak, że nieobecność "miszczów" jest szansą dla "czeladników". W Opolu też się może to zdarzyć. Może zobaczymy nowe twarze, bo piosenkarzy ci u nas pod dostatkiem, tylko nie wszyscy mają szanse na lansesmile
      • malkontent6 Re: Bojkot Opola 20.05.17, 22:30
        Powodzenia!

Śpiewasz czy tańczysz?
      • eva15 Re: Bojkot Opola 20.05.17, 23:12
        Zająknąłeś sięsmile).

A co do tematu: to o co im poszło?
        • boavista4 Re: Bojkot Opola 20.05.17, 23:31
          czy Tusk tez dmowil ? cala Polska chcialaby zeby zaspiewal.
          • lont12 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 03:50
            Hyży ruj się przecież wycofał
          • wikul Re: Bojkot Opola 21.05.17, 12:52
            https://bi.gazeta.pl/im/06/d2/14/z21834246IER,Festiwal-Opole-2017---.jpg
            • wikul Re: Bojkot Opola 21.05.17, 12:56
              https://i.wpimg.pl/O/644x396/d.wpimg.pl/598559617-155724793/opole.jpg
              • wikul Re: Bojkot Opola 21.05.17, 13:02
                polityczek.pl/index.php/uncategorised/4264-internauci-do-kurskiego-to-co-nie-udalo-sie-rozje-telewizji-prl-tobie-sie-udalo
          • wikul Re: Bojkot Opola 22.05.17, 21:03
            boavista4 napisał(a):

> czy Tusk tez dmowil ? cala Polska chcialaby zeby zaspiewal.

Adrian też odmówił.

https://bi.gazeta.pl/im/26/d5/14/z21846310IH,Festiwal-Opole-2017---.jpg
    • lont12 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 03:45
      same gwiazdy dla ubogich
    • lont12 PISeczny i POpowska 21.05.17, 03:48
      Świat się wali
    • eva15 Polsce blisko jest do Ukrainy 21.05.17, 14:30
      Takie mieszanie polityki z rozrywką i kulturą i stosowanie zakazów politycznych nastąpiło ostatnio na Ukrainie. Widać Polska bliższa jest Ukrainie, niż by się mogło wydawać....
    • lubat Re: Bojkot Opola 21.05.17, 16:39
      eva15 napisała:

> A co do tematu: to o co im poszło?

Krążą różne wieści. Podobno szef TVP powiedział, że Kayah wystąpi na koncercie Rodowiczki "po moim trupie". Inni mówią, że to sama Kayah zrobiła zamieszanie i nikt jej nie zabraniał występu. Jakkolwiek by tam było, to jedno jest pewne: w powietrzu unosi się duch oporu i dawania odporu. A do tego legenda "walki z reżymem" u nas zawsze dobrze wygląda w CVsmile
      • monalisa2016 Re: Bojkot Opola 21.05.17, 17:36
        Media dosypują swoje 5 groszy do sprawy.
        Jak czyta sie, ze Frans Timmermans dostaje nagrodę gazety, to powinno obudzić wszystkie kobiety (nie tylko) w Polsce by wreszcie zrozumiały o co mediom chodzi.

Skłócony kraj prowadzi sie łatwiej na łańcuszku do zagłady.
        • wikul Re: Bojkot Opola 21.05.17, 18:39
          https://ocdn.eu/images/pulscms/YmI7MDMsMmU0LDAsMSwx/3d2353ca65d97ae3e54358710b6845f3.jpeg
          • wtop.ek Re: Bojkot Opola 21.05.17, 19:05
            krok Angusa wink
            • wikul Re: Bojkot Opola 21.05.17, 21:56
              https://bi.gazeta.pl/im/5e/d4/14/z21843550IH,Opole-2017.jpg
      • eva15 Kaczor jako płachta na byka 22.05.17, 00:04
        Jest niedobrze.
        Kaczor nie jest z mojej bajki, jego religia smoleńska przyprawia mnie o mdłości. Ale to tylko jeden aspekt sprawy, staram się patrzeć możliwie obiektywnie a wtedy widzę, że ma on również kilka dobrych, rozsądnych posunięć. Na jego przykładzie potwierdza się porzekadło o tym, że każdy medal ma dwie strony. Również i Kaczor nie jest jednoznacznie zły, acz mocno nawiedzonysmile.

Jest niedobrze.
        Rzecz w tym, że międzynarodowo ukorzeniony eslablishment uważa, że demokracja jest tylko wtedy, gdy on rządzi. A jeśli akurat przypadkiem nie rządzi, bo bydełko wyborcze głupio fiknęło przy urnach, to należy to szybko skorygować. Tak w USA, jak i w Polsce czy na Węgrzech.

Jest niedobrze.
        To co dzieje się wokół sądownictwa a teraz nawet wokół Opola świadczy o upolitycznieniu tych stref życia publicznego, które polityce nie mają prawa, a przynajmniej nie powinny podlegać.

Jakoś nie sądzę, by te najnowsze wrzaski i warcholstwo wychodziły ze stajni Kaczora. Kaczor gra tu rolę płachty na rozjuszonego (odsunięciem od władzy) byka....
        • monalisa2016 Re: Kaczor jako płachta na byka 22.05.17, 00:16
          Ciekawe gdzie to było?

www.youtube.com/watch?v=ejV5K7fP2Js

Przecież to kultura którą tu propagują dla Polski paru wielbicieli z pefcia na czele nowej kultury dla Europy.
          • eva15 Re: Kaczor jako płachta na byka 22.05.17, 00:31
            Aż nie do wiary, faktycznie ciekawe, co to jest...
    • lont12 Tantiema Okupnik też się wycofała 22.05.17, 00:25
      zdaje się że niskie tantiemy od udziału w festiwalu wypłacają
    • dachs Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 19:46
      Gdyby była Amerykanką, to wszystkie madonny, ladygagi, a także bayezy i streysandy czyściłyby jej buty.
      • polski_francuz Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 20:25
        Madonna jest...jaka jest. Ale wage mimo, zblizajacej sie 60-tki umie utrzymac. Bayez i Streisand to juz przeszlosc. Daleka.

PF
        • dachs Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 21:19
          polski_francuz napisał:

> Madonna jest...jaka jest. Ale wage mimo, zblizajacej sie 60-tki umie utrzymac.

Ja piosenek słucham nie na wagę.

> Bayez i Streisand to juz przeszlosc. Daleka.

A pomyśleć, że kiedyś śpiewały sobie współcześnie.
          • polski_francuz Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 21:59
            A ja do wagi przywiazuje wage. Wazna jest waga jako odwaznik szacunku dla publicznosci.

PF
            • dachs Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 22:53
              polski_francuz napisał:

> A ja do wagi przywiazuje wage. Wazna jest waga jako odwaznik szacunku dla publi
              > cznosci.

Eeeeee tam.
              upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/MahaliaJackson.jpg/261px-MahaliaJackson.jpg
              i.ytimg.com/vi/z6M--07fGwU/maxresdefault.jpg
      • qwardian Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 20:25
        Joan Baez? Are You sure Borsuku?

m.youtube.com/watch?v=nnS9M03F-fA
        • dachs Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 21:17
          qwardian napisał:

> Joan Baez? Are You sure Borsuku?
          >
          > m.youtube.com/watch?v=nnS9M03F-fA

I am sure. Maryla potrafi zaśpiewać wszystko, a Baez, którą kiedyś też wielbiłem, potrafi śpiewać tylko Baez. smile
      • wikul Re: Zejdźcie z Maryli 22.05.17, 20:50
        dachs napisał:

> Gdyby była Amerykanką, to wszystkie madonny, ladygagi, a także bayezy i streysa
        > ndy czyściłyby jej buty.

Przepraszam, a kto na nią wchodził bo nie zauważyłem?
        • wikul Nic się nie dzieje ... 22.05.17, 21:13
          https://bi.gazeta.pl/im/57/d4/14/z21843543IH,Opole-2017.jpg
          • wikul J.Kurski: Przeniesiemy festiwal do innego miasta 23.05.17, 12:14
            Niedościgniony w swej skromności Pietrzak uważa że to przez niego nie dojdzie do imprezy w Opolu.

Żal mi mieszkańców Opola, że mają prezydenta, który tak bardzo nie chciał, bym wystąpił w amfiteatrze, że postanowił odwołać tak ważną dla miasta imprezę - powiedział Pietrzak. Koncert Jana Pietrzaka miał się odbyć w sobotę 10 czerwca. To miało być 50-lecie działalności jego kabaretu Pod Egidą. Na koncert Pietrzaka wejściówki rozprowadzała "Solidarność". Działaczy i ich rodziny miały do opolskiego amfiteatru przywieźć specjalnie wynajęte autokary.

Czyli tak jak w obśmiewanym przez niego PRL-u.

Pietrzak, Rosiewicz i Grunwald na nowym festiwalu ...

wyborcza.pl/7,75410,21849597,opole-2017-nieoficjalnie-tvp-chce-przeniesc-festiwal-piosenki.html#BoxGWImg
    • lont12 Glastonbury, angielskie Opole 30.05.17, 10:59
      szansę emerytom też tam dają... emerytom z klasą

www.youtube.com/watch?v=cpwsTyD6XQg
    • typerek111 Re: Bojkot Opola 26.07.17, 00:38
      Jestem ciekawy, co w związku z tym z organizowanym przez Gdańsk festiwalem Solidarity of Arts. Wydaje mi się, że dzięki bojkotowi, będą mogli pozwolić sobie na jeszcze więcej swobody, a co za tym idzie? Jeszcze wyższą jakość. Rok temu byłem zachwycony, bo festiwal w Gdańsku wypadł znakomicie i jeszcze długo, kiedy będę sobie przypominał wejście Filharmonii, będę czuł ciarki na ciele. Nawet teraz je odczuwam, coś niesamowitego. W ogóle fajne jest to, że stoi on w naprawdę korzystnej cenie. Wybiera się ktoś może?
    • pijatyka I po bojkocie 25.08.17, 16:57

www.wprost.pl/kraj/10071868/Rodowicz-Pietrzak-i-Doda-TVP-oglosilo-pelna-liste-artystow-ktorzy-wystapia-na-festiwalu-w-Opolu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka