Dodaj do ulubionych

Cos dla miłośników CO2

15.06.17, 01:33
www.focus.de/auto/elektroauto/e-auto-batterie-viel-mehr-co2-als-gedacht_id_7246501.html
Unii i Mutter Theresa wieje wiatr w oczy nie tylko z strony Trumpa i Kanady (Justin Trudeau poparł na stronie Trumpa) ale szwedzkie ministerstwo ochrony środowiska dało zlecenie porównania wydzielania CO2 przez elektryczne auta z autami z motorami spalinowymi. Co sie okazało ze elektryczna Tesla Model S wydziela więcej CO2 (17,5 Tonnen CO2) w przeliczeniu na akumulator (chodzi o produkcje) jak auta z spalinowymi motorami (10 tonnen CO2) z mniejszymi akumulatorami.
Znając ten problem od początku słusznie twierdziłam ze propagowanie elektrycznych aut jest ukrytym problemem w dodatku bardzo drogim dla środowiska gdzie więcej zanieczyszcza sie środowisko jak z projektu płynącymi korzyściami. Przez to Dania skończyła z natychmiastowym dotowaniem nakręcania sprzedaży aut elektrycznych, zapotrzebowanie na Tesle spadło do minimum w Danii.

Więcej w artykule.
Benio231 i im podobni klakerzy sie zaplączą na śmierć.
Obserwuj wątek
    • benek231 Re: Cos dla miłośników CO2 15.06.17, 20:17
      monalisa2016 napisał(a):

Benio231 i im podobni klakerzy sie zaplączą na śmierć.
      Czy ty zakochalas sie we mnie, Moniu, czy co? Bo widze, ze bardzo utkwilem ci w glowie i sercu...

Przeciez ja nigdy nie wypowiadalem sie nt. elektrycznych samochodow. Nie wiem na ten temat nic, nie interesowalem sie, nie bede argumentowal, w zwiazku z powyzszym. Daleko mi d tych wszystkich ekologiczne zakreconych ludzi, ale mialem nadzieje, ze przy okazji dowiem sie czegos z artykulu ktory podrzucilas. Ten napisany jest w jezyku mi obcym, wiec musze polegac na twoim streszczeniu. A czy jestes pewna, ze nic nie pokrecilas?

Bo np. piszesz, ze chodzilo o "porównanie wydzielania CO2 przez elektryczne auta z autami
      z motorami spalinowymi", po czym donosisz, ze porownywano wydzielanie CO2 z samochodow spalinowych z iloscia CO2 wydzielana przy produkcji baterii do samochodow elektrycznych.
      Dlaczego ilosci CO2 wydzielanej przy produkcji baterii nie porownywano z iloscia CO2 wydzielana przy produkcji silnikow spalinowych? Nie wiesz przypadkiem? Bo ja nie znam niemieckiego, niestety.
      • monalisa2016 Re: Cos dla miłośników CO2 15.06.17, 20:35
        Benio231 jak można zapomnieć gorącego obronę największych szwindli świata?
        Masz nielada zadanie dowiedzieć sie jakie skażenie środowiska występuje przy produkcji dużej mocy baterii dla elektrycznych aut, sądzisz że to wszystko ja ci wyłożę na talerz jako twoje contra-argumenty?
        Oczekiwałam tego od ciebie, celowo zagadalam wiec marsz do pracy. smile
      • xiazeluka Re: Cos dla miłośników CO2 16.06.17, 07:28
        "Czy ty zakochalas sie we mnie, Moniu"

Fuj, oblechu, swojego Murzyna chcesz zdradzić?
    • qwardian Re: Cos dla miłośników CO2 16.06.17, 07:23

Owszem, jestem miłośnikiem CO2 w tym znaczeniu, że wydzielam go z oddechem w ilości 500 gramów dziennie. Przeciętnie jeżdżę 3 kilometry dziennie, a norma dla współczesnych samochodów jest około 140 gramów na kilometr, więc emituję więcej dwutlenku węgla niż mój samochód.

Ale emisje w samochodzie bada się na poziom trującego azotu i tlenku węgla, bo CO2 to raczej gaz życia, potrzebny do wegetacji i procesu fotosyntezy, stąd nie bardzo chwytam czego powyższe ma dowieść...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka