Dodaj do ulubionych

Na stulecie - przesłanie

18.11.18, 09:47

Kiedyś, w dawnych już czasach, usłyszałem i zapamiętałem. Wspaniały przykład ludowej tradycji poetyckiej i muzycznej, przekazanej od niechcenia przez obdarowanego ćwiartką woźnicę:

A mój ojciec
Furman furman
Co zarobił
Oddał ku.rwom

A ja bede
Taki sam
Co zarobie
Ku.rwom dam

Dziedziczenie. Dumy i wolności. Swobody wyboru.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Na stulecie - przesłanie 18.11.18, 12:18
      Ależ , historia Polski nie potwierdza tej pieśni ludowej.
      Owszem "furmani" tak robili ale.... nie oddawali k... całego majątku.

Dziedziczone są jedynie grzechy główne "furmanów" (grzechy w/g wymagań i pojęć Kościoła - kk) :
      pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość, gniew, lenistwo, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.
      • cepekolodziej Re: Na stulecie - przesłanie 18.11.18, 17:06
        Zależy - co rozumieć przez termin 'ku.rwy'.

Politycznie jest wieloznaczny. I dlatego wciąż stosowalny.
        • czuk1 Re: Na stulecie - przesłanie 19.11.18, 09:07
          cepekolodziej napisał:
          > Zależy - co rozumieć przez termin 'ku.rwy'.
          > Politycznie jest wieloznaczny. I dlatego wciąż stosowalny.

Teraz piosenka nie jest powszechnie aktualna. No... może odnosić się do milionerów.
          Stara ludowa piosenka jest o sytuacjach z tamtych lat.
          Ale i dziś, możemy śpiewać o kobietach namiętnych (łatwych, lekkich i przyjemnych - dla mężczyzn) które mają duży pociąg... do atrakcyjnych mężczyzn, lubią seks , często go uprawiają, nie zważając na to , ze są w formalnych związkach z kimś innym.
          Piosenka jest też o "rasowych" mężczyznach którzy nie potrafią przejść spokojnie obok atrakcyjnych kobiet, podrywają je, wchodzą w przejściowe związki "cielesne"; z których są zadowoleni. smile Różnica jest jedna. Teraz, chyba normalnym jest - nie mając czasu na kupowanie kwiatów i upominków dla tych uroczych kobiet - dają im jakieś kosztowności, w tym pieniądze. Po to by same sobie kupiły. smile

Sporo się zmieniło. .... z powodu dominacji pieniądza, w zyciu społecznym. smile
          Dzięki urynkowieniu, uzawodowieniu ku.stwa mężczyźni mają mozliwości uszczuplenia majątku
          a nie rozdawania od razu wszystkiego . Dlatego już nie śpiewa się - "wszystko rozdał ..."
          Głowna część faktycznie atrakcyjnych i namiętnych kobiet już tylko powoduje rozwody i zrywanie związków małżeńskich, robią to głownie z pełnej miłości.
          I żeby była jasność ..... w dziedzinie omawianej ..... opisy można też odnieść do mężczyzn.

.... ale temat ? wink ... to chyba dla odwrócenia uwagi od rządowej afery . sad
        • czuk1 Re: Na stulecie - przesłanie 19.11.18, 09:13
          cepekolodziej napisał: Zależy - co rozumieć przez termin 'ku.rwy'. Politycznie jest wieloznaczny. I dlatego wciąż stosowalny.

Masz chyba (a przynajmniej ja mam) na myśli polityków często zmieniających (głównie za pieniądze) rodziny polityczne (partie) i poglądy. Można tu podać kilka imiennych przykładów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka