Dodaj do ulubionych

Kurczak na butelce

24.01.21, 13:33
Wczoraj trochę przesadziłem. Żona zaczęła pyskować, ręka sama poleciała. Córka oberwała przy okazji. Dziś ani żona ani córka nie może ugotować obiadu. A niedzielny obiad to staropolska tradycja. Walnąłem z rana setę i do internetu. Znalazłem kurczaka na butelce . Bardo mi było żal tej butelki, ale może po obiedzie córka będzie w stanie kupić parę innych?

Czosnek, paprykę, masło znalazłem bez trudu. Zioła prowansalskie i pieprz cayenne były w drugim rzędzie. Zostało też trochę soli. Gazu jeszcze nam nie odcięli.


Krzysiowi życzę równie udanego niedzielnego obiadu!


Obserwuj wątek
    • jenisiej Zgłosiłem Cię na niebieską linię... 24.01.21, 19:42
      ...i do Marty Lempart.
      Módl się, by policja zdążyła przed Lemparcicą, bo inaczej nie ręczę za Twe życie i zdrowie.

      oleg3 napisał:
      Wczoraj trochę przesadziłem. Żona zaczęła pyskować, ręka sama poleciała. Córka oberwała przy okazji. Dziś ani żona ani córka nie może ugotować obiadu. A niedzielny obiad to staropolska tradycja. Walnąłem z rana setę i do internetu.

      Interesujący jest ten podlaski folklor wink
    • jenisiej Wykwintny kurczak 24.01.21, 19:47
      Marynata:
      200 ml białego wina
      200 ml porteru
      100 ml ginu
      100 ml whisky
      100 ml tequili
      300 ml czystej wódki
      oraz koniecznie plasterek cytryny.

      Kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
      Po wyjęciu kurczaka wyrzucamy - nie będzie już nam do niczego potrzebny.
      Ale sosik - palce lizać!

      Ważne: kurczak musi być martwy, bo inaczej to bydlę wypije marynatę!
      • oleg3 Re: Wykwintny kurczak 25.01.21, 09:51
        jenisiej napisał:
        > Ale sosik - palce lizać!

        Prawdziwy Polak zrobiłby sos z białoruskiego spirytusu i naparu knyszyńskiego. I nie bawiłby się w odmierzanie!
        • jenisiej Łatwo Ci mówić 25.01.21, 11:00
          oleg3 napisał:
          Prawdziwy Polak zrobiłby sos z białoruskiego spirytusu i naparu knyszyńskiego.

          To są regionalne produkty kuchni podlaskiej. Niestety reszta kraju ma utrudniony dostęp do tych specjałów sad

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka