Dodaj do ulubionych

Honor czy brak honoru

15.02.22, 09:15
O zmarlych sie pisze albo dobrze albo wcale. Mozna miec takie czy inne zdanie o tym czy o innym, ale po smierci nie moga sie juz bronic.

I czlowiek z honorem bezbronnych nie atakuje.

PF
Obserwuj wątek
    • sz0k Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 09:41
      polski_francuz napisał:

> O zmarlych sie pisze albo dobrze albo wcale. Mozna miec takie czy inne zdanie o
      > tym czy o innym, ale po smierci nie moga sie juz bronic.
      >
      > I czlowiek z honorem bezbronnych nie atakuje.

To dlaczego jak Korwin (albo to był Michalkiewicz?) mówił o Hitlerze per "wybitny przywódca socjalistyczny" to było ogromne oburzenie?
      • polski_francuz Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 10:22
        sz0k napisał:

" mówił o Hitlerze per "wybitny przywódca socjalistyczny" to było ogromne oburzenie?"

Wchodzac w polityke czy stajac sie przywodca stajesz sie osoba publiczna. Z wlasnego wyboru i ocena jest tez publiczna. Tym bardziej, jak sie ma na sumieniu miliony zamordowanych przez takich jak Stalin czy Hitler.

PF
        • xiazeluka Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 12:17
          A dziennikarz, naukowiec lub profesor - to osoby publiczne czy nie?
          • polski_francuz Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 15:59
            xiazeluka napisała:

" A dziennikarz, naukowiec lub profesor - to osoby publiczne czy nie?"

Jesli sa publiczne z wlasnego wyboru to sa zblizone do osob politycznych.

PF
            • xiazeluka Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 16:07
              A na czym polega ten wybór, na przykład dziennikarza?
              • polski_francuz Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 16:18
                xiazeluka napisała:

"A na czym polega ten wybór, na przykład dziennikarza? "

Wezmy lepiej autora ksiazek. Jak pisze pod pseudonimem i to pseudo zachowuje to wybiera droge honorowa.

PF
                • xiazeluka Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 23:05
                  Weźmy zatem tchórzliwego profesora. Jak pisze pod pseudonimem i to pseudo zachowuje, to wybiera drogę honorowa?
    • perla_z_roztocza Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 09:46
      polski_francuz napisał:

> O zmarlych sie pisze albo dobrze albo wcale.

słusznie prawisz PF.
      Dlatego też o Stalinie i Hitlerze należy pisać albo dobrze albo wcale.
      Niestety, ci dwaj nieboszczycy w milionach książek czy w filmach są przedstawiani jako źli.
      Widać te książki i filmy tworzyli ludzie bez honoru właśnie.
      • qwardian Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 09:49
        Na tym forum pierwsze skrzypce gra jegomość XL w opluwaniu przyzwoitych ludzi..
    • qwardian Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 09:46
      Tu nie ma ludzi honoru i we Francy również. Nazwisko mojego Marszałka Philippe Pétain jest bluzgane z błotem..
      • polski_francuz Nu Helmut 15.02.22, 10:28
        qwardian napisał:

". Nazwisko mojego Marszałka Philippe Pétain jest bluzgane z błotem".

Maréchal ma juz zydowskiego obronce, Zemmour'a - kandydydata na prezydenta Francji. Rosnie w sondazach i, umiejetnie znalazl wrogow Ojczyzny. Tuska? Nie, tu wrogami Ojczyzny sa emigranci.

A ze on tez imigrant w 2-gim pokoleniu?. Who cares? On jest jak Kaczynski: nieposuwisto zwrotny.

PF

• qwardian Re: Nu Helmut 15.02.22, 10:55
          Wolałbyś, żeby kolonizował Francję dla własnych korzyści i zmieniał jej charakter, bo ja szanuję historię i tradycję każdej wspólnoty.
    • qwardian Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 09:54
      Proponuję sprawdzoną formułkę, Daniel Passent był kontrowersyjną osobą, ale nie powiedział złego słowa o AH..
    • oleg3 Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 10:03
      Reagowałeś może PF na to co wypisywał,, po śmierci ŚP Borsuka, twój kumpel z Oregonu?
      • qwardian Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 10:43
        Krzyś jednak mówi co myśli, a nie miałem takiego wrażenia w wypadku Borsuka. Pomijając obelgi, przesłanie K52 było jednak trafne.
        • oleg3 Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 14:47
          qwardian napisał:

> Krzyś jednak mówi co myśli, a nie miałem takiego wrażenia w wypadku Borsuka. Po
          > mijając obelgi, przesłanie K52 było jednak trafne.

Nie w tym rzecz. Porównaj posty, na które PF się oburzył z tymi, które były według niego OK.
      • benek231 Ty, Oleg, ciagle dosc tepy jestes :O) 15.02.22, 15:52
        Zdaniem PFa skoro po smierci ludzie nie moga sie juz bronic to "to czlowiek z honorem bezbronnych nie atakuje."

Tymczasem ja nie atakowalem Szkopa lecz po prostu naszczalem na jego grob, a to dosc istotna roznica. Innymi slowy z tytulu naszczania na grob Szkopa nie stracilem nic na honorze - co innego gdybym go atakowal.

Swoja droga ten caly PF niewiele rozumie z otaczajacej go rzeczywistosci. Ba, obydwaj macie takze powazne problemy z analizowaniem zachowan oraz wyglaszanych opinii. Ale wymadrzacie sie jakbyscie pozjadali wszystkie rozumy.

Jako sluga komuny zapracowal sobie Passent na negatywne opinie poniektorych. Jego zgon nie zmienia nic w zakresie mozliwosci wyglaszania tych opinii. W koncu byl on znana osoba publiczna, wiec jak najbardziej podlegal publicznej krytyce, czego najwyrazniej nie rozumie wspomniany PF.
        Dla mnie byl Passent wylacznie felietonista Polityki, ktorego felietony czytywalem w miare regularnie przez jakies 30 lat. Jedne z nich podobaly mi sie bardziej a inne mniej, wiec gdybym mial wyrazic opinie nt. ich autora to mialbym powazny problem, jako ze moglem postrzegac go wylacznie poprzez pryzmat przeczytanych prac, a te bywaly rozne.

Mialem kiedys bardzo waznego dyrektora naczelnego, ktory do Ludowego Wojska Polskiego trafil wprost z radzieckiej kopalni zlota. Dzieki obecnosci w tej Armii mogl wrocic do Polski. Pozniej bardzo wielu ludzi uwazalo, ze z niego straszny skurwysyn jest oraz czerwona swinia, tylko, ze gdy "przyszlo co do czego" to okazal sie bardzo porzadnym czlowiekiem, ktorego stac bylo by polozyc na szali cala swoja kariere. Okazal sie znacznie porzadniejszy od wszystkich innych porzadnych ludzi. Czy moge o tym mowic skoro on juz dawno nie zyje?

I jeszcze te "kumpel", ktorego usilujesz mi wcisnac. Bo jakos nie przypominam sobie by PF kiedykolwiek byl, badz chocby mogl byc moim kumplem. Wrecz wypraszam to sobie, ty atydemokratyczne gowno.

oleg3 napisał:

> Reagowałeś może PF na to co wypisywał,, po śmierci ŚP Borsuka, twój kumpel z O
        > regonu?
        >
        >
    • benek231 Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O) 15.02.22, 15:17
      zabiera sie świnia z charakteru, czyli ty PFie.

polski_francuz napisał:
      • boomerang Re: Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O 15.02.22, 23:24
        jakżeż zazdroszczę tej świni że nie jest antydemokratycznym gównem
      • xiazeluka Re: Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O 16.02.22, 09:30
        To chyba definitywny koniec Osi Portland-Paryż.
        • oleg3 Re: Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O 16.02.22, 10:07
          xiazeluka napisała:

> To chyba definitywny koniec Osi Portland-Paryż.

Krzyś to samiec alfa! Profesorek umizguje się do niego przekraczając granice śmieszności. To sprawa honoru! PF zgadza się z Kretynem we wszystkim, z wyjątkiem formy. Niewykluczone, że ostre wymogi formalne zostaną dostosowane do sytuacji i PF zostanie, w tym stadzie, samcem gamma.
          • xiazeluka Re: Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O 16.02.22, 11:10
            I będziemy mieli porządek jak w "Nowym wspaniałym świecie" Huxleya: alfy na czele, gammy i inne kasty na niższych szczeblach drabiny społeczeństwa.
          • polski_francuz "Zdradzieckie mordy" 16.02.22, 11:12
            oleg3 napisał:

"To sprawa honoru! PF zgadza się z Kretynem we wszystkim, z wyjątkiem formy."

To sprawa jezyka. Forum nie jest trybuna PiSu, budka z piwem ani hajdparkiem dla zarzyganych pijusow. I jak sie ma co do powiedzenia to sie to mowi. Im spokojniej tym bardziej przekonywujaco.

PF
            • oleg3 Re: "Zdradzieckie mordy" 16.02.22, 11:53
              To zgadzasz się PF z Benkiem czy nie?
              Tylko nie uciekaj do pilnej roboty.

Przy okazji.
              Kto naruszył zasady dobrego wychowania w wątku o śmierci Passenta
              • polski_francuz 94 % DNA 16.02.22, 12:31
                oleg3 napisał:

" To zgadzasz się PF z Benkiem czy nie?"

Kolega z Oregonu zabladzil co do swini. Mam(y) DNA prawie taki sam. Co do charakteru to sie roznimy pewnie.

Bon appetit (zona robi obiad a wiec zadnych swinstwsmile)

PF

• oleg3 Re: 94 % DNA 16.02.22, 13:54
                  > . Mam(y) DNA prawie taki sam.

Moja diagnoza się potwierdza. PF walczy o pozycję samca gamma.

polski_francuz napisał:

> oleg3 napisał:
                  >
                  > " To zgadzasz się PF z Benkiem czy nie?"
                  >
                  > Kolega z Oregonu zabladzil co do swini. Mam(y) DNA prawie taki sam. Co do chara
                  > kteru to sie roznimy pewnie.
                  >
                  > Bon appetit (zona robi obiad a wiec zadnych swinstwsmile)
                  >
                  > PF
                  >
                  • polski_francuz Re: 94 % DNA 16.02.22, 14:05
                    oleg3 napisał:

"PF walczy o pozycję samca gamma."

Dobrze, ze nie o "delta" albo "omikron" bo z wirusem se nie powalczysz.

PF
                    • oleg3 Re: 94 % DNA 16.02.22, 14:15
                      Czy ty PF nie widzisz jak się samoośmieszasz?

Jak ja określam cię terminem "profesorek" to jest to obraza Osoby i ujma na honorze. Ba! Ujmą było używanie terminu "PaF" zamiast "PF". A jak Kretyn z Oregonu nazywa cię "świnią", to jet to błąd i kwestia do negocjacji.
                      • polski_francuz Zbrodnia i kara 16.02.22, 14:38
                        oleg3 napisał:

" Czy ty PF nie widzisz jak się samoośmieszasz?"

Nie ma letko. Powiesz cos to zle, nie powiesz nic to jeszcze gorzej. Ciagle sondaze popularnosci. A czy ja kcem na prezydenta?

Nie kcem.

Popoludnie mnie wzywa.

PF
                      • felusiak1 Re: 94 % DNA 16.02.22, 20:40
                        Proponuję PolFran
            • xiazeluka Re: "Zdradzieckie mordy" 16.02.22, 14:21
              Messje to cham taki sam jak Kretyn52, lecz dla niepoznaki i z tchórzostwa usilnie się mimikruje: sztywny, wykrochmalony kołnierzyk, surdut, zegarek z dewizką, kilka gładkich zwrotów po fhracusku oraz pozory, pozory, pozory.
              • polski_francuz Nowoczesnosc zwycieza 16.02.22, 14:42
                xiazeluka napisała:

"...zegarek z dewizką..."

Mam taki, ale nie chodzi. Pani zegarmistrzyni mowi, ze trzeba nosic caly czas by mie stawal. Moj Seiko lepszy bo i da sie plywac czy uprawiac inny sport go noszac.

See ja.

PF
          • perla_z_roztocza Re: Interesujace gdy za rozprawianie o honorze :O 16.02.22, 11:54
            oleg3 napisał:

> Krzyś to samiec alfa!

dokładnie tak.
            Pamiętam jak ileś lat temu Kretyn52 zmieszał z błotem swoje zwolenniczki za niewystarczającą czujność ateistyczną.
            A prawda była taka, że ideologicznie one zaczęły przewyższać Kretyna52 na co on, Kretyn52, nie mógł sobie pozwolić.
            Więc je wykasował bluzgami z forum tego właśnie.
    • boomerang Re: Honor czy brak honoru 15.02.22, 23:23
      czy ktoś się tu o redaktorze Passencie źle wyrażał?
    • felusiak1 Re: Honor czy brak honoru 16.02.22, 00:43
      To dotyczy sfery osobistej. Na przyklad nie powinno sie pisać, ze Paszyńska byla qrwą. Ale można i trzeba pisać, ze Paszyńska podawala dzieciom spleśnialy chleb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka